.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Φοιτητικές εκλογές: Στις μάχες της γενιάς μας, δεν απέχουμε!


eaak_2016Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία για την νεολαία και την προοπτική της. Μέσα σε ένα πολιτικά συμπυκνωμένο χρονικό διάστημα μερικών μηνών η νεολαία είδε κυβερνήσεις που υπόσχονταν ένα καλύτερο μέλλον και μια αξιοπρεπή ζωή να υπογράφουν το πιο σκληρό και βάρβαρο μνημόνιο, ένοιωσε την μετατροπή του μαχητικού – μαζικού «Όχι» σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ, έζησε την αδυναμία λήψης αγωνιστικών αποφάσεων στους συλλόγους και την σχετική καθίζηση του φοιτητικού κινήματος. Παρόλα αυτά, παρά την κυρίαρχη τάση απογοήτευσης και ηττοπάθειας της φετινής χρονιάς, κόντρα στην συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το νεολαιίστικο κίνημα άφησε το αποτύπωμα του σε κάθε μάχη που χρειάστηκε να δώσει. Έστω και σε πρωτόλειο βαθμό και με όρους μειοψηφικούς, ρίχτηκε στη μάχη του ασφαλιστικού αναδεικνύοντας πως δεν θα υποταχτούμε στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν και θα ζήσουμε αλλιώς.

Κόντρα στην ξενοφοβική προπαγάνδα, τις ρατσιστικές πολιτικές ΕΕ – ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις η νεολαία έδειξε μαχητική διάθεση να υπερασπιστεί στην πράξη τους πρόσφυγες και τους μετανάστες , υπό το πρίσμα της ταξικής αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης των λαών. Κόντρα στις επιθετικές αστικές αναδιαρθρώσεις, η Γαλλική νεολαία στο πλευρό του εργατικού κινήματος αντιστάθηκε και συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα νέες καταστάσεις για την Ευρώπη, καταστάσεις όπου οι λαοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν δέχονται την βαρβαρότητα που επιτάσσει το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του.

Έτσι λοιπόν, όπως κάθε εκλογική διαδικασία έτσι και η φετινή, παίρνει χαρακτήρα κεντρικού δημοψηφίσματος για την νέα γενιά. Η νεολαία καλείται να επιλέξει απέναντι στην στάση παραδοχής της ήττας και προσαρμογής στην σύγχρονη βιαιότητα ή στην όξυνση των επαναστατικών δυνατοτήτων στο σήμερα καλείται να αποφασίσει αν το μήνυμα που θα αναδείξει η κάλπη των φοιτητικών εκλογών, θα σκιαγραφεί μια νεολαία που αρνείται να σκύψει το κεφάλι και να σηκώσει τα χέρια ψηλά, ή αν αντίθετα θα σέβεται και θα τιμά τους αγώνες του παρελθόντος και θα δηλώνει έτοιμη να ριχτεί στη φωτιά την επομένη των εκλογών, απέναντι στη συνεχή υποβάθμιση της ζωής της από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Η ΕΑΑΚ, επιδιώκει να εκφράσει την θέληση της γενιάς μας, στο σύνολό της, να αποδράσει από την άθλια καθημερινότητά της και να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για το λαό και τη κοινωνία. Μέσα από την συνολική μας πολιτική πρόταση για την ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και την σκιαγράφηση του Νέου Πολιτικού Φοιτητικού Κινήματος, το οποίο θα πρωτοστατήσει σε κάθε αγωνιστικό ξέσπασμα των επόμενων χρόνων και θα βγάζει την νεολαία στο προσκήνιο, η ισχυροποίηση της εκλογικής καταγραφής της ΕΑΑΚ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην συλλογική περιγραφή ενός θετικού προτάγματος για την νέα γενιά, στη βάση της κάλυψης των αναγκών και διεύρυνσης των δικαιωμάτων της σε ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ. Το πολιτικό και κινηματικό σχέδιο της ΕΑΑΚ, παρά τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς εντός των σχολών, μπορεί να αναδράσει με τους σύγχρονους προβληματισμούς και τις αγωνίες του φοιτητικού υποκειμένου, σκιαγραφώντας παράλληλα έναν νέο δρόμο για την νεολαία έξω από την ανέχεια και την εξαθλίωση.

Μπορεί με βάση τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων, η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως αντικείμενο πολιτικής, έρμαιο της ολόπλευρης, ολομέτωπης αστικής επίθεσης στα λαϊκά και νεολαιίστικα συμφέροντα και κατά συνέπεια να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα και την σημασία του να συμμετέχει στις εκλογές. Παρόλα αυτά, σε μια στιγμή που κάθε επίπεδο του αστικού στρατοπέδου, από τις ΔΑΠ – ΠΑΣΠ και τις πρυτανείες μέχρι την κυβέρνηση και την ΕΕ, πιστεύουν και διατυμπανίζουν πως η νεολαία και οι αγώνες της έχασαν κατακράτος, η ανάδειξη ενός ηχηρού μηνύματος ρήξης και ανατροπής μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη σειρά ελπιδοφόρων καταστάσεων. Γιατί τώρα, που τα αστικά παπαγαλάκια προπαγανδίζουν συνεχώς πως κάθε φωνή που τολμάει να αμφισβητήσει την δοσμένη πραγματικότητα και να συγκρουστεί με τις αστικές επιλογές, είναι επικίνδυνη και πρέπει να καταστέλλεται, η νεολαία πρέπει και μπορεί να δείξει στο σύνολο του εξαθλιωμένου λαού πως υπάρχει ελπίδα, υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει εναλλακτική.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ στις 15 Μάη 2016

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 82.00% ( 5
Συμμετοχές )



13 σχόλια στο “Φοιτητικές εκλογές: Στις μάχες της γενιάς μας, δεν απέχουμε!

  1. Serafino

    Όλες οι αυταπάτες μαζί, όλη η χρεωκοπημένη αριστερά του “δημοψηφίσματος” και του “όχι” μαζί, όλος ο οπορτουνισμός μαζί, στα πανεπιστήμια και τους εργατικούς χώρους΄.
    Η απάντηση του λαού και της νεολαίας;
    ΚΚΕ, ΜΟΝΟΝ ΚΚΕ, όλοι οι υπόλοιποι τελειώσατε μαζί με τις αυταπάτες σας για το “‘οχι” που ήταν ναι..

    Reply
    1. Φανή

      Θα συμφωνήσω αν περιλάβεις στους χρεωκοπημένους και το ΚΚΕ

      Reply
  2. Ανώνυμος

    σεραφινο, είσαι μπετόβλα και ψεύτης. Λές ένα κάρο ψέματα σε 4 γραμμές:

    α. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μια κομμουνιστική δύναμη. Το γεγονός ότι συμμετέχει σε όλα τα λαϊκά κινήματα από τον δεκεμβρη του ’08 (οι συνιστώσες της τότε), έχει κάνει το ΚΚΕ να λυσσάει ότι τάχα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ουραγός του ΣΥΡΙΖΑ. Για ανάρτησε έστω και μια ανακοίνωσητ ης ΑΝΤΑΡΣΥΑ απατεώνα σεραφίνο, που να τεκμηριώνει αυτό που γράφεις! Περιμένω!

    β. Το δημοψήφισμα πέρισυ σεραφίνο, ήταν μια κορυφαία μάχη του λαού μας η οποία έχασε. Ομως ελιτίστα σεραφίνο το 62% του ΟΧΙ σεραφίνο, (το οποίο πολέμησε με λύσσα το ΚΚΕ γιατί άραγε;), ήταν το πιο βασικό που ξεβράκωσε τονΣΥΡΙΖΑ. Το ότι δεν μπόρεσε το 62% να αποκρυσταλλωθεί σε ένα ριζοσπαστικό αριστερό κοινωνικό πολιτικό ρεύμα, δεν ακυρώνει την σπουδαία δυναμική του. Λύσσα κακιά σε έχει πιάσει και σένα και το ΚΚΕ, το οποίο φυσικά, συνέβαλε μαζί με τη ΝΔ στο να κλέισουν άρον άρον τα μπλόκα, στο να μην συναντηθούν με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας! Για αυτά τι έχεις να πεις σεραφίνο;

    γ. Για τα ψέματα που λέει το ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα τι έχεις να πεις σεραφίνο;
    thanos

    Reply
    1. Γιάννης Λ.

      Παρέα πάντα με τη ΛΑΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Μπράβο τα καταφέρατε , ενώσατε την αριστερά.. Δε βρέχει παιδιά

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Γιάννη Λ., η ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι μια αντικαπιταλιστική κομμουνιστική δύναμη, που μάχεται πολλά χρόνια τώρα για τα μικρά και μεγάλα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών. Εχει δώσει σκληρές μάχες για να καθυστερήσει και να ανασχέσει τις επί ετών προσπάθειες των διαφόρων κυβερνήσεων στο να προχωρήσουν οι άθλιες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

        Η ΑΡΕΝ έχει αποχωρήσει/διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό πια, κα ισε αριστερή κατεύθυνση.

        Η ΑΡΔΙΝ είναι μια αριστερή φοιτητική κίνηση που δεν αποτελεί παράταξη κάποιου κόμματος, όπως άλλωστε και η ΑΡΕΝ.

        Η ΠΚΣ του ΚΚΕ, επιλέγει να βρίζει την ΕΑΑΚ γιατί έτσι έχει μάθει να συμπεριφέρεται: Με ψεύδη. Μπορείς πχ φίλε Γιάννη Λ., να μας αναρτήσεις ένα κείμενο που να τεκμηριώνει τις απατεωνιές και τις ψευτιές που μας λές;

        Στις 18 Μαϊου στηρίζουμε/ψηφίζουμε τα αριστερά, αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ,ΑΡΔΙΝ.

        thanos

        Reply
  3. Τάσος

    Τζίφος παιδιά. Δεν περπάτησε η συνεργασία με τους ΛΑΕτζήδες.

    15,9% πανελλαδικά στα ΑΕΙ από 21,7% που είχαν και οι δυο παρατάξεις αθροιστικά πέρσι. Για να μην πούμε για τα ΤΕΙ που σας κλαίνε οι ρέγγες.

    Βάλτε και το ΜΠΛΟΚΟ του χρόνου μπας και γίνει τίποτα…

    ΥΓ: Γιατί έχετε αποτελέσματα μόνο από 120 συλλόγους στο site σας ενώ το ΜΑΣ έχει από 190; Μαγειρεματάκι, μαγειρεματάκι γραφειοκράτες;;;;

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Βρε ζωάδι Τάσο, το ΚΚΕ/ΜΑΣ συνεχίζει την απάτη και την παραχάραξη των στοιχείων….

    1. Αναφέρει ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ τα αποτελέσματα ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ/ΑΡΔΙΝ. Βρε παπάτζα Τάσο, ΜΑΖΙ κατέβηκαν ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ/ΑΡΔΙΝ και ενιαία καταγράφονται σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Δες εδώ Τάσο μου:

    http://nka.gr/

    2. Η ΑΡΕΝ και η ΑΡΔΙΝ δεν είναι κινήσεις κανενός κόμματος της Αριστεράς, ούτε και της ΛΑΕ συνολικά (οι ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ συμμετέχουν στην ΑΡΔΙΝ). Μην λές πάλι ψέμματα, γιατί εκτίθεσαι κα ισυ και το ΚΚΕ/ΜΑΣ που πάλι παραποιεί τα στοιχεία, όπως κάνει και στο εργατικό κίνημα.

    3. Η συνεργασία ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ/ΑΡΔΙΝ, μπορεί να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και συνολικά του φοιτητικού κινήματος, όμως χρειάζεται να μπει γερά μπροστά η ταξικότητα, η άρνηση της αστικής λογικής για την πολιτική (που δυστυχώς έχει επηρεάσει χρόνια τώρα και την φοιτητική κομμουνιστική Αριστερά).

    thanos

    Reply
  5. Μιχάλης

    Νκα δίνει ΕΑΑΚ+ΑΡΕΝ 15,95%. Περσινά ΕΑΑΚ+ΑΡΕΝ 18,62% (12,99+5,63) . Εντυπωσιάζει που κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν οτι σε πιθανές βουλευτικές 1,5% (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συν 2% (ΛΑΕ) μπορεί να μην κάνουν απαραίτητα 3,5%. Το αν θα συνεχίσει όμως να υπάρχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μοιάζει αδιάφορο

    Reply
  6. Ανώνυμος

    παπατζή γραφειοκράτη τάσο μου, καλύτερα να μη μιλάς: ΤΟ ΚΚΕ/ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΡΆΦΕΙ χωριστα την ΕΑΑΚ και την ΑΡΕΝ, ενώ η καταγραφή είναι ενιαία.

    Συνεχίζει το ΚΚΕ να λέει ψέματα όπως λέει ψέμματα και στο εργατικό

    ντίνος

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Εντπωσιάζει που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν πως κεντρική πολιτική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ, δεν μπορεί να υπάρξει, διότι η ΛΑΕ είναι μέχρι σήμερα, ένας ΣΥΡΙΖΑ νο2.

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αποκλείσει και καλώς μια κεντρική πολιτική συνεργασία με την ΛΑΕ, στο βαθμό που η ΛΑΕ αρνείται: α. να αποδεχθεί την λογική για ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και πάλης εναντίον κάθε εργοδοτικής/κρατικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, β. Να αποδεχθεί την αναγκαία προαπαιτούμενη θέση για “διπλή έξοδο της χώρας από ΕΕ και ευρώ σε αντιϊμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση”, γ. δεν θέλει να απογαλακτιστεί από λογικές αστικής διαχείρισης Δήμων και Περιφερειών, προς όφελος μιας ριζοσπαστικής πολιτικής εντός και εκτός του αστικού θεσμού “Δήμος”.

    Αφήστε δε, που η ΑΡΕΝ ΔΕΝ είναι παράταξη καμμίας ΛΑΕ, είναι μια ανένταχτη αριστερή φοιτητική κίνηση.

    ντίνος

    Reply
    1. Φανή

      Aνώνυμε, ποτέ μην λες ποτέ.
      Ας καταλάβουν όσοι μιλάνε για μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον κάθε τυχάρπαστο (πρώτα ήταν ο Αλαβάνος, μετά το ΜΑΡΣ , αύριο ο τρεχαγυρευόπουλος) οτι απευθύνονται σε έναν κόσμο με υψηλό πολιτικό κριτήριο που δεν μασάει από πολιτικά φλιναλήματα. Αν κάνουν πως κατεβαίνουν με τη ΛΑΕ θα ψάχνουν την ψήφο τους και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα σβήσει από τον πολιτικό χάρτη.

      Reply
  8. ΝΙΚΟΣ

    το προβλημα το αιωνιο της αραστερας. θα μιλησει κανενας για την ενοτητα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.τελικα οι θεωριτικοι μας και το διαβασμα η μελετη μας περιπατο. ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΠΑΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.