.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Υποτιμούσε ο Τρότσκι το ρόλο της αγροτιάς;


ΚΚΕ: «Ο Τρότσκι υποτιμούσε την αγροτιά». Ένα αισχρό ψέμα!

Θόδωρος Μαράκης

Με αυτή την αναφορά, ότι «ο Τρότσκι υποτιμούσε το ρόλο και τη σημασία της αγροτιάς», στη Διακήρυξή της για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης (Ριζοσπάστης 21/05/2017) η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ επιβεβαιώνει τον σταλινικό της χαρακτήρα, που βασικό στοιχείο του είναι η διαστρέβλωση της ιστορίας, η συκοφαντία και το ψέμα.

Μόνο με τέτοιους σκληρούς χαρακτηρισμούς μπορεί να απαντηθεί η διακήρυξη της Κ.Ε., γιατί δεν επιτρέπεται σ’ αυτόν που θεωρείται ή που θέλει να ονομάζεται κομμουνιστής να παίρνει κατηγορηματική, για το ρόλο και τις απόψεις του Τρότσκι, θέση, χωρίς καν να κάνει το στοιχειώδες, να μελετάει και να ερευνά.

Η Κ.Ε. του ΚΚΕ επαναλαμβάνει άκριτα τη λασπολογία του Σταλινισμού για τον Τρότσκι, το μέγεθος της οποίας δυνάμωνε σε αντιστοιχία με το μέγεθος της πολεμικής του Τρότσκι ενάντια στην εδραίωση της αντεπαναστατικής γραφειοκρατίας στις δεκαετίες του 1920 και του 1930.

Σύντροφοι του ΚΚΕ

δεν είναι ανάγκη να μελετήσετε όλο το έργο του Τρότσκι, διαβάστε για να διορθώσετε έντιμα τη θέση σας δύο από τα έργα του:

1) Αποτελέσματα και Προοπτικές (εκδόσεις «Λέων») το οποίο γράφτηκε και κυκλοφόρησε στην Πετρούπολη το 1906.

2) Η Διαρκής Επανάσταση (εκδόσεις «Αλλαγή») το οποίο έγραψε όντας εξόριστος στην Πρίγκηπο, το 1930.

Και στα δύο αυτά βιβλία ξεκαθαρίζεται, με πλήρη τρόπο, η στάση του Τρότσκι απέναντι στην αγροτιά, η ανάγκη της συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική και την αγροτική τάξη για να γίνει δυνατή η νίκη της επανάστασης. Όσοι είναι καλοπροαίρετοι μπορούν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Οι Μπολσεβίκοι και η Διεθνής εκδώσανε το «Αποτελέσματα και Προοπτικές»

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο του Τρότσκι «Αποτέλεσματα και Προοπτικές», να πούμε κατ’ αρχήν ότι επανεκδόθηκε στα ρωσικά το 1919, όταν ο Λένιν ζούσε και με τη σύμφωνη γνώμη του. Τότε ο Τρότσκι ήταν οργανωτής και ηγέτης του Κόκκινου Στρατού, στον οποίο, ας θυμόμαστε κυριαρχούσε συντριπτικά το αγροτικό στοιχείο!!

Το «Αποτελέσματα και Προοπτικές» εκδόθηκε ξανά από Κομμουνιστική Διεθνή το 1921 στα αγγλικά, και πάλι βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη του Λένιν αλλά και του Ζινόβιεφ ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της Κομμουνιστικής Διεθνούς (δεν είχε ακόμη «ανακαλύψει», ο Ζινόβιεφ, μαζί με τον Στάλιν κλπ, τον επάρατο Τροτσκισμό!!!

Τι έγραφε ο Τρότσκι το 1905

«Τα γραπτά μένουν» έλεγαν οι αρχαίοι…

Για την ενημέρωσή σας σύντροφοι του ΚΚΕ θα παραθέσουμε αποσπάσματα από το «Αποτελέσματα και Προοπτικές» το οποίο αποκαλύπτει τις πραγματικές του θέσεις για την αγροτιά. Πριν από αυτό όμως να θυμόμαστε πως το βιβλίο αυτό γράφτηκε μετά την θητεία του Τρότσκι ως προέδρου του Σοβιέτ Πετρούπολης κατά την επανάσταση του 1905! Έχει σημασία αυτό; Ασφαλώς… Γιατί είχε αποκομίσει τεράστια εμπειρία για τις κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης. Εμπειρία την οποία μας μεταφέρει στο εν λόγω έργο.

Παραθέτουμε μερικά σχετικά αποσπάσματα:

«Όταν μιλάμε για εργατική κυβέρνηση, έχουμε στο μυαλό μας μια κυβέρνηση στην οποία οι εκπρόσωποι της εργατικής τάξης κυριαρχούν και ηγούνται. Το προλεταριάτο για να σταθεροποιήσει την εξουσία του, δεν μπορεί παρά να διευρύνει τη βάση της επανάστασης.(Σελ 83).

»’Η τύχη των βασικότερων επαναστατικών συμφερόντων της αγροτικής τάξης… συνδέεται με την τύχη ολόκληρη της επανάστασης, δηλαδή με την τύχη του προλεταριάτου.

»Υπό αυτές τις συνθήκες η ρώσικη αγροτιά στην πρώτη και πιο δύσκολη περίοδο της επανάστασης θα ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του προλεταριακού καθεστώτος… Αυτό σημαίνει ότι το αντιπροσωπευτικό σώμα του έθνους, που συγκαλείται υπό την ηγεσία του προλεταριάτου, έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της αγροτιάς… (Σελ 84-85).

Ο Τρότσκι είναι σε απόλυτη συμφωνία με τον Λένιν όταν αναφέρεται στην ηγεμονία της εργατικής τάξης και στη διεύρυνση της βάσης της επανάστασης με την υποστήριξη της αγροτιάς. Όπως εξηγεί:

«Δεν είναι όμως δυνατό η αγροτική τάξη να παραμερίσει το προλεταριάτο και να πάρει τη θέση του; Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Όλη η ιστορική εμπειρία αναιρεί αυτόν τον ισχυρισμό».(Σελ 85).

Διαφωνείτε σύντροφοι του ΚΚΕ, με τη θέση του Τρότσκι για την αγροτιά; Λογικά, όχι! Γιατί αυτή δεν είναι θέση του Τρότσκι, είναι βασική θέση του Μαρξισμού και του Λενινισμού, πάνω στην οποία χτίστηκε το Μπολσεβίκικο κόμμα, πραγματοποιήθηκε η Οχτωβριανή Επανάσταση και οικοδομήθηκε η 3η Διεθνής.

Στις σελίδες 86-87 διαβάζουμε:

«….δεν απομένει τίποτα άλλο στην αγροτιά από το να συσπειρωθεί γύρω από το καθεστώς της εργατικής δημοκρατίας… το προλεταριάτο στηριζόμενο στην αγροτιά, θα χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνάμεις για την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της υπαίθρου και την ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης των αγροτών».

Στη συνέχεια έχουμε μια πολύ σημαντική πρόβλεψη η οποία επιβεβαιώθηκε απόλυτα στον εμφύλιο που προέκυψε μετά την Οχτωβριανή επανάσταση:

«Το προλεταριάτο θα αναγκαστεί να μεταφέρει την ταξική πάλη στα χωριά… Από την πρώτη στιγμή μετά την κατάληψη της εξουσίας το προλεταριάτο θα πρέπει να βρει υποστήριξη στους ανταγωνισμούς μεταξύ των φτωχών του χωριού και των πλουσίων, μεταξύ του αγροτικού προλεταριάτου και της αγροτικής μπουρζουαζίας». (Σελ 90).

Είναι γνωστή η στάση των μεσαίων και πλουσίων αγροτών κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που πήγαν με τη μεριά της αντεπανάστασης που ήθελε την πτώση των Μπολσεβίκων.

Στη σελίδα 123 ο Τρότσκι τονίζει με εμφατικό τρόπο:

«Το πρώτο πράγμα με το οποίο το προλεταριακό καθεστώς πρέπει να ασχοληθεί ερχόμενο στην εξουσία είναι η λύση του αγροτικού ζητήματος, με το οποίο συνδέεται η μοίρα των τεράστιων μαζών του πληθυσμού της Ρωσίας».

Αυτές οι θέσεις, όπως προκύπτουν από τα αποσπάσματα που έχουμε παρουσιάσει, γραμμένες το 1905-1906, συνιστούν μήπως, σύντροφοι του ΚΚΕ, υποτίμηση του ρόλου της αγροτιάς; Σε καμία περίπτωση, ακριβώς το αντίθετο!

Στο παρακάτω απόσπασμα θα βρούμε ακόμη μια απόδειξη της πλήρους κατανόησης του Τρότσκι για τη σχέση προλεταριάτου αγροτιάς:

«Είναι βέβαια κατανοητό ότι η επέμβαση του προλεταριάτου στην οργάνωση της γεωργίας θα ξεκινήσει όχι δεσμεύοντας τους διασκορπισμένους εργάτες στα διασκορπισμένα μικρά κομμάτια γης αλλά με την εκμετάλλευση των μεγάλων κτημάτων από το Κράτος ή τις κομμούνες». (Σελ 125).

Γιατί:

«….είναι εύκολο να φανταστούμε τι τρομερή αντίσταση θα προκαλέσουμε με την προσπάθεια να μετατρέψουμε την κοινοτική και μικρής κλίμακα ιδιωτική γη σε κρατική περιουσία. Αν ενεργούσε μ’ ένα τέτοιο τρόπο το νέο καθεστώς θα ξεκινούσε προκαλώντας μια τρομερή αντιπολίτευση εναντίον του στην αγροτιά.” (Σελ 124).

Σύντροφοι του ΚΚΕ,
οφείλετε να παραδεχτείτε ότι τα παραπάνω αποσπάσματα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση υποτίμηση της αγροτιάς, αλλά πολύ ακριβή προσδιορισμό του προγράμματος των Μπολσεβίκων για την αγροτιά, μετά την Οχτωβριανή επανάσταση!! Θυμίζουμε ξανά πως αυτά είναι γραμμένα το 1905.

Τι έγραφε στη «Διαρκή Επανάσταση» ο Τρότσκι

Στο έργο του για τη «Διαρκή επανάσταση» ο Τρότσκι αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στο ζήτημα της αποφασιστικής σημασίας της αγροτικής επανάστασης, σ’ ότι αφορά τη μοίρα της αστικής επανάστασης, υπήρξα τουλάχιστον από το Φθινόπωρο του 1902, δηλαδή από την πρώτη μου δραπέτευση μου στο εξωτερικό, ένας μαθητής του Λένιν. Το ότι η αγροτική επανάσταση, και κατά συνέπεια η γενική δημοκρατική επανάσταση, μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με τις ενωμένες δυνάμεις των εργατών και των αγροτών στην πάλη ενάντια στην φιλελεύθερη μπουρζουαζία, ήταν για μένα, αντίθετα με τα ανόητα παραμύθια των τελευταίων χρόνων, πέρα από κάθε αμφιβολία». (Σελ 12).

Και για του λόγου το ασφαλές ο Λένιν υπεράσπισε μαχητικά την πολιτική του Σοβιέτ το 1905 όταν πρόεδρός του, ως γνωστό, ήταν ο Τρότσκι!!

Σύντροφοι του ΚΚΕ, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η επανεξέταση της ιστορίας και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια η μελέτη του έργου ενός από τους κορυφαίους ηγέτης της επανάστασης του Οκτώβρη του 17, του Λ. Τρότσκι, είναι απαραίτητο, είναι ένα αναγκαίο καθήκον για κάθε κομμουνιστή και κάθε αγωνιστή του κινήματος και της Αριστεράς!

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 62.00% ( 10
Συμμετοχές )



10 σχόλια στο “Υποτιμούσε ο Τρότσκι το ρόλο της αγροτιάς;

  1. μεταβατικός σοσιαλιστής

    Τι έγινε ρε παιδιά, που έλεγε και ο σ. Σπύρος Παπαδόπουλος; Γιατί βγήκαν όλοι οι τρότσκες παγανιά να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα του ηγέτη τους; Δυστυχώς για όλους αυτούς ο Τρότσκι και οι θαυμαστές (δεν μπορούσα να βρω πιο κατάλληλη λέξη) του έχουν κριθεί από την εργατική τάξη και την αγροτιά και παγκόσμια και στην Ελλάδα και έχουν καταδικαστεί στα αζήτητα της ιστορίας.
    Ο κ. Μαράκης φαίνεται να ξιφομαχεί με… ανεμόμυλους παίρνοντας κυριολεκτικά 10 λέξεις από ένα οχτασέλιδο άρθρο για να αντικρούσει ότι ο Τρότσκι υποτιμούσε την αγροτιά (γενικά και αόριστα). Δεν εκπλήσσεται όποιος ξέρει από τρότσκες, από το δογματισμό που απορρέει από το άρθρο που πασχίζει σε κάθε γραμμή να βάλει σαν ασπίδα το Λένιν για να πείσει τον αναγνώστη ότι ο Λένιν υπεράσπισε μαχητικά την πολιτική του Σοβιέτ το 1905 όταν πρόεδρός του, ως γνωστό, ήταν ο Τρότσκι!! Ναι βρε παιδιά! Ο Λένιν υποστήριξε το Σοβιέτ της Πετρούπολης – το λέει ο Μαράκης, αλήθεια θα είναι- άρα συμφωνεί με ό,τι έκανε ή δεν έκανε ο Τρότσκι γενικά και αόριστα!
    Καταρχάς κατά το πρέπον θα έπρεπε να μπει λινκ με το άρθρο που προσπαθεί να απαντήσει ο Μαράκης γιατί οι περισσότεροι εδώ δεν έχουν δει ζωγραφιστό Ριζοσπάστη οπότε δεν παίζει να διάβαζαν το άρθρο, το θεωρώ αναξιοπρεπές.
    Δεύτερον, αφού αρέσουν τα τσιτάτα στον Μαράκη, ο Λένιν είχε σχολιάσει για τον Τρότσκι το εξής: «Η πρωτότυπη θεωρία του Τρότσκι παίρνει από τους μπολσεβίκους την πρόσκληση για αποφασιστικό επαναστατικό αγώνα και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και από τους μενσεβίκους την άρνηση του ρόλου της αγροτιάς» (Β. Ι. Λένιν: Απαντα, τ. 27, σελ. 81, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»)
    Πάντως, η στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τη μία να το παίζει δημοκρατική και από την άλλη να κυριαρχούν εδώ μόνο αγιογραφίες του Τρότσκι και «αριστερά» συνέδρια του Ταλίν είναι αντιφατική! Ας δώσουν μία φορά το βήμα σε έναν συγγραφέα που δεν πιστεύει στα 200.000.000 θύματα του σταλινισμού, έτσι για αλλαγή.

    Reply
    1. μέλος του ΝΑΡ

      Όπως σχεδόν πάντα, οι κκεδες μιλούν με έλλειψη διαλεκτικής. Κ με μπόλικη ειρωνία νηπιακού επιπέδου. Ναι αλλου ο Λένιν παραδέχονταν τον Τρότσκι και αλλού τον απέρριπτε. Αυτή είναι η αλήθεια. Όπως επίσης είναι αλήθεια, ότι ο Λένιν στήριζε τον Τρότσκι ως ιδρυτή κ οργανωτή του κόκκινου στρατού. Είτε αρέσει στους μλ κ κκεδες είτε όχι.

      Reply
      1. μεταβατικός σοσιαλιστής

        Κάτσε ρε φίλε που εντόπισες και την έλλειψη διαλεκτικής στο σχόλιο 10 σειρών. Είσαι με το διαλεκτικόμετρο από πάνω και σου βγάζει κόκκινο και το ξέρεις; Όπως πάντα, το παίζεις μεγάλος φιλόσοφος, αλλά όπως λέει και ο λαός τα άδεια βαρέλια περισσότερο βροντούν και αυτό ισχύει με σένα ως αξίωμα μάλλον.

        Reply
        1. μέλος του ΝΑΡ

          Σου απάντησα τεκμηριωμένα αδερφέ του κκε. Εσύ πέτα μπάλα στην εξέδρα.

    2. μέλος του ΝΑΡ

      Είναι όμως ο τροτκισμός η απάντηση στην ενσωματωση, γραφειοκρατικοποίηση κ διάλυση του παγκόσμιου κκ; όχι. Προσπάθησε ο τροτκισμος να αναδειχθεί ως η απάντηση αλλά δεν τα κατάφερε.

      Reply
        1. μέλος του ΝΑΡ

          Δεν εννοείς να καταλάβεις αδερφέ του κκε. Το ότι ο τροτσκισμός απέτυχε στο να αποτελέσει κομμουνιστική εναλλακτική στον σταλινισμό/γραφειοκρατια/καπιταλιστικη παλινορθωση στις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε.

        2. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Όχι βέβαια, γιατί ο τροτσκισμός ποτέ δεν ήτανε κομμουνιστική εναλλακτική στον σταλινισμό/γραφειοκρατια/καπιταλιστικη παλινορθωση. Άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι τροτσκιστές δεν δύνανται να αποτελέσουν σύμμαχο σε μια αντικαπιταλιστική συμμαχία, πέρα από την ιστορική ρετσινιά που κουβαλάνε.

  2. spartcor

    Αν οι τροτσκιστές ήταν απλώς αμετανόητοι «σεχταριστές» ή «ονειροπόλοι» ουτοπιστές, αποκομμένοι από την πραγματικότητα, πιστεύει κανένας στ’ αλήθεια ότι θα ήταν απαραίτητο να εξαφανίσουν την ύπαρξή τους – που αποτελούσε ήδη από μόνη της μια μορφή αντίστασης – να τους σφαγιάσουν μέχρι το τελευταίο στη Βορκουτά; Από τα εκατομμύρια των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μετά το θάνατο του Στάλιν, οι μαρτυρίες μας κάνουν γνωστή την επιβίωση μερικών δεκάδων από κάθε κατηγορία, μενσεβίκων, σοσιαλεπαναστατών, ζινοβιεφιστών, δεξιών, ενώ οι επιζήσαντες τροτσκιστές μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός μόνο χεριού ; Είναι στ’ αλήθεια τυχαίο;
    …..
    Αξίζει να αναφέρουμε την τιμή που απέδωσε στους αντιπάλους του τροτσκιστές της δεκαετίας του τριάντα ο Λεοπόλντ Τρέπερ, ο αρχηγός της «Κόκκινης Ορχήστρας», ένας απογοητευμένος σταλινικός – χωρίς αμφιβολία, μια απότιση τιμής με αξία για πολλές γενιές:
    “Οι τροτσκιστές έχουν το δικαίωμα να κατηγορούν αυτούς που ούρλιαζαν μαζί με τους λύκους. Δεν ξεχνούν κάθε φορά ότι διαθέτουν απέναντί μας το τεράστιο πλεονέκτημα να διαθέτουν ένα συνεκτικό πολιτικό σύστημα ικανό να αντικαταστήσει το σταλινισμό και στο οποίο μπορούσαν να στηριχθούν μέσα στη βαθιά αγωνία της προδομένης Επανάστασης. Αυτοί δεν «ομολόγησαν» γιατί γνώριζαν ότι η ομολογία τους δεν εξυπηρετούσε ούτε το κόμμα ούτε το σοσιαλισμό”.
    Π. Μπρουέ

    Reply
  3. Δημήτρης. Γ

    Η διαρκής επανάσταση όπως την αντιλαμβανόταν ο Τρότσκι σήμαινε σύγκρουση με τους αγρότες που τους θεωρούσε όλους, ανεξάρτητα της ταξικής διαφοροποίησης στο χωριό, ως αντιδραστική μάζα. Ο Λένιν σχολιάζοντας αυτή τη θέση του Τρότσκι έγραφε:«Η πρωτότυπη θεωρία του Τρότσκι παίρνει από τους μπολσεβίκους την πρόσκληση για αποφασιστικό επαναστατικό αγώνα και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και από τους μενσεβίκους την άρνηση του ρόλου της αγροτιάς» Λένιν άπαντα τόμος 27 σελ. 81

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.