.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Υποβολείς: Ούτε News ούτε Real (περί ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ-Πλεύσης)


Γράφει ο αριστερίξ

Με τον τίτλο: «Προς συνεργασία με Ζωή και ΑΝΤΑΡΣΥΑ» και δεσπόζουσα φωτό τού επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχόλιο στη σελ. 30 της εφημερίδας Real News (5/2/2017) γράφει:

«Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον πολιτικό χώρο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια συγκρότησης ενός αντιμνημονιακού πόλου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ του Άγγελου Χάγιου, για πρώτη φορά, τάχθηκε υπέρ της πολιτικής συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστερός πρωτίστως δηλαδή με τη ΛΑΕ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρχίζει και θέτει θέμα νομίσματος, αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να απευθύνει πρόταση συνεργασίας τόσο προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Ηδη, στο μέτωπο έχει προσχωρήσει και ο Αλέκος Αλαβάνος, ενώ φλερτ υπάρχει με το… ΔΙΡΙΖΑ, το Δίκτυο Ριζοσπαστικής Αριστερός στο οποίο μετέχουν οι Τάσος Κορωνάκης, Ηρώ Διώτη και Γιάννης Αλμπάνης. Φλερτ υπάρχει και με τη Χριστιανική Δημοκρατία του Μανώλη Μηλιαράκη.

Από το μέτωπο αποκλείονται ο Γιάνης Βαρουφάκης, λόγω των θέσεων που έχει υπέρ της ευρωζώνης, και ο Γιάννης Μηλιός, γιατί δέχθηκε να λάβει θέση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν αυτή είναι άμισθη.Οι δημοσκόποι υπολογίζουν ότι με την ενοποίησή τους οι τρεις κινήσεις μπορεί να φθάσουν σε ποσοστό πάνω από 6,5%.

Άγνωστο είναι τι θα συμβεί με το θέμα της ηγεσίας, καθώς οι φιλοδοξίες είναι πάρα πολλές”.

Μερικές παρατηρήσεις:

α) Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας την πολιτική της πρόταση, δεν τάσσεται υπέρ κάποιας  γενικής  πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας (και μάλιστα  με την ΛΑΕ!). Η  σχετική απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της (ΠΣΟ) επισημαίνει:

«Η πρόταση απευθύνεται σε όλο τον μαχόμενο κόσμο της αριστεράς. Στις δυνάμεις που παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης, της ΕΕ, του κεφαλαίου. Που αναζητούν αντικαπιταλιστική διέξοδο. Αντιπαρατίθεται με λογικές ενδιάμεσων λύσεων φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού ή άρνησης του αγώνα για την ανατροπή και την αντικαπιταλιστική πάλη στο σήμερα. Με δυνάμεις που κινούνται στα όρια των λογικών αυτών (ΛΑΕ, ΚΚΕ) με βάση τις αποφάσεις της 3ης Συνδιάσκεψης, συνεχίζουμε να απευθύνουμε πρόταση κοινής δράσης και διαλόγου σε όλες τις μάχες της περιόδου».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λοιπόν εκτιμά ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για συνολική πολιτική συνεργασία με τη ΛΑΕ (ή το ΚΚΕ), παρά μόνο δυνατότητες «κοινής δράσης και διαλόγου». Παρ’ όλα αυτά, ο συντάκτης του σχολίου, όχι μόνο γράφει  το αντίθετο πληροφορώντας για εκλογική πολιτική συνεργασία με τη ΛΑΕ,  αλλά υπογραμμίζει μάλιστα ότι αυτή απευθύνεται και «πρωτίστως στην ΛΑΕ»!

Εκεί όμως που τα πράγματα γίνονται κωμικά, είναι σε ό,τι αφορά στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την οποία η τελευταία απόφαση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει:

«Οι χυδαίες επιθέσεις και η λάσπη απέναντι σε στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, από την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, η διαρκής προβολή και στήριξή της από ορισμένα αστικά μέσα και κέντρα, το συνολικό πολιτικό πλαίσιο και η πρακτική της, επιβεβαιώνουν ότι αυτό το μόρφωμα δεν έχει σχέση με την πολιτική και την ηθική της αριστεράς. Η πολιτική απεύθυνση προς την «Πλεύση» με μοναδικό σκοπό την εκλογική ενίσχυση για την είσοδο στη Βουλή συνιστά εκλογικίστικη τακτική χωρίς αρχές».

Άλλωστε, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου απ’ την πλευρά της, επιδιώκει τον απογαλακτισμό από την αριστερά διανοίγοντας ‘’υγειονομικές τάφρους’’ διαχωρισμού από αυτήν και υποβάλλοντας διαπιστευτήρια σε άλλα, «ευρύτερα» ακροατήρια.

β) Δεν είναι κάπως αστείο να αναφέρεται ότι κάποιοι έχουν ήδη προσχωρήσει ενώ άλλοι  έχουν ήδη αποκλειστεί από ένα μέτωπο που θα προταθεί από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και υποτίθεται ότι θα συνδιαμορφωθεί η σύνθεση και το περιεχόμενό του;

γ) Οι δημοσκόποι, λέει το σχόλιο, ‘’υπολογίζουν ότι με την ενοποίησή τους οι τρεις κινήσεις μπορεί να φθάσουν σε ποσοστό πάνω από 6,5%.’’ Αθροίζουν δηλαδή τα δημοσκοπικά ποσοστά ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΛΑΕ – Πλεύσης. Μόνο που πολιτικά, σ’ αυτές τις περιπτώσεις το λόγο δεν τον έχει η Αριθμητική αλλά η Άλγεβρα: Πόσοι από τους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεται η Πλεύση, θα την ψηφίσουν σε ενδεχόμενη σύμπραξή της με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Για τους δυνάμει ψηφοφόρους της τελευταίας, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα…

Οι υποχρεωτικές καλλικρατικές ενοποιήσεις, με υποβολή μάλιστα εξωγενώς από ΜΜΕ ή άλλα κέντρα, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό. Αν κάτι έχει δείξει η ιστορία της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, είναι ότι η προτεραιότητα του αναγκαίου πολιτικού προγράμματος και της πολιτικής αυτοτέλειας της εργατικής αντικαπιταλιστικής πολιτικής, δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά με φτηνά εκλογικίστικα παιχνίδια.

Φως δεν προκύπτει από ενδεχόμενη αναδιάταξη της υπάρχουσας τράπουλας. Απαιτούνται τομές με την ‘αρχαία σκουριά’, νέες σύγχρονες αγωνιστικές κατευθύνσεις.

Ούτε News ούτε Real δηλαδή…

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 70.00% ( 15
Συμμετοχές )



15 σχόλια στο “Υποβολείς: Ούτε News ούτε Real (περί ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ-Πλεύσης)

  1. Κώστας

    ντροπή τους να λένε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα κάνει κοινή δράση με άλλες δυνάμεις, εγώ θα ήμουν έξαλλος, φτάνει πια ο κιτρινισμός

    Κώστας

    Reply
  2. ανταρσυος

    Πολύ καλή απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κεντρική εκλογική αλά ΣΥΡΙΖΑ νο2(γιατί αυτό θένε όσοι το μόνο που τους νοιάζει είναι η επιβίωση ατόμων η/και μηχανισμών) ΔΕΝ θα κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Κοινη δράση πάνω στα προβλήατα της κοινωνίας ΝΑΙ, για αυτό ΠΑΛΕΥΕΙ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Αλλά κεντρική πολιτική (διάβαζε εκλογική) συνεργασία αλά ΣΥΡΙΖΑ νο2 ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ. Ζημιά θα κάνει στον κόσμο, καλό ΔΕΝ θα κάνει.

    Reply
    1. Β.Π.

      Μα φυσικά… σας χωρίζουν σινικά τείχη άλλωστε…
      Ρε σεις, δεν κόβετε την πλάκα λέω γω; Μήπως δεν τους κάνατε και παλιότερα πρόταση κοινής καθόδου, άσχετα αν δεν τα βρήκατε στη μοιρασιά (πιθανόν γιατί ο Πι Λαφ είναι πιο μοναχοφάης απ’ όσο θα θέλατε). Ή μήπως τα/η εαακ που τα βρήκατε μια χαρά με την αρεν κλπ είναι απλώς “κοινή δράση” και μπαρμπούτσαλα…

      Reply
      1. ανταρσυος

        βλακάκο ΒΠ μην παριστάνεις τον χαζό. Κοινή δράση θα κάνουμε ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ και με τις δυνάμεις της ΛΑΕ (πχ σε γςειτονιές ή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ). Αλλο αυτό και άλλο μια κεντρική πολιτική συνεργασία. Πιστεύω να καταλαβαίνεις τις διαφορές. Αλλιώς η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια στην περίπτωσή σου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κεντρικές (ή/και τοπικές) πολιτικές συνεργασίες αλά ΣΥΡΙΖΑ νο2. ΔΕΝ μπαινει. τόσο απλά.

        Reply
        1. Ανώνυμα

          Τι ασχολείσαι; Το Σινικό τείχος φαίνεται από το διάστημα, ισχυρίζεσαι πως στον Περισσό δεν είναι σε θέση να τα διακρίνουν; Ή να μη γνωρίζουν πόσα τούβλα και λάσπη χρειάζεται ένα τέτοιο θεάρεστο έργο; Όσο για τον ΒΠ, αν όντως έχεις κάτι ουσιαστικό να επικρίνεις, κάντο πάνω σε αυτή τη βάση: Την πολιτική πρότασή της παρουσίασε σήμερα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ http://antarsya.gr/node/4170 όπως και σε όλες τις προηγούμενες…
          …ή τουλάχιστον στείλε ένα ευχαριστήριο στη (Ούτε) News (ούτε) Real για το υποβοηθητικό της έργο.

        2. lathranagnostis

          Καλά, εσείς κοινή δράση θα κάνετε και με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν επανέλθει στην αντιπολίτευση και ξαναρχίσει να προσποιείται τον αριστερό!

  3. Συντροφος

    τι σας φαίνεται παράξενο;
    Προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κοινή δράση. Σωστά;
    Ο Λαφαζάνης τη μόνη δράση που ξέρει είναι η παρέμβαση στις εκλογές, οπότε σου λέει, τι σημαίνει κοινή δράση αν όχι κοινό ψηφοδέλτιο;
    τι δεν καταλαβαίνετε;

    Reply
  4. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Ούτε τα απίστευτα λαθεμένα που γράφει ο Κώστας και η ΛΑΕ, ούτε τα επίσης απίστευτα λαθεμένα του ΚΚΕ. Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

    Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρθρώνεται σε τρεις πλευρές: α) την κοινή δράση στο κίνημα για να μην περάσουν οι μνημονιακές επιθέσεις της κυβέρνησης, την αντιρατσιστική, αντιφασιστική και αντιπολεμική δράση κ.α., β) τον ευρύτερο συστηματικό και οργανωμένο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής του κινήματος και της αριστεράς και γ) την πολιτική συνεργασία με όσες δυνάμεις υπάρχει πολιτική συμφωνία με βάση το αναγκαίο για την πολιτική συνεργασία πολιτικό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης του αστικού, μνημονιακού μπλοκ κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, με τη δύναμη του εργατικού λαϊκού κινήματος και στηρίζεται στο πλαίσιο στόχων του αντικαπιταλιστικού προγράμματος.

    Η πρόταση περιλαμβάνει το πλαίσιο πολιτικών στόχων που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί αναγκαίο για την πολιτική συνεργασία με κέντρο την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης του αστικού, μνημονιακού μπλοκ κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, με τη δύναμη του εργατικού λαϊκού κινήματος και το δυνάμωμα της αριστεράς της ανατροπής. (σημείο Γ)

    Ολόκληρη η πρόταση εδώ http://antarsya.gr/node/4147

    Reply
    1. lathranagnostis

      Ίσες αποστάσεις και από τα δύο άκρα!!
      Πρέπει να είναι κάποιο χαρακτηριστικό των αριστερών που μου διέφευγε μέχρι τώρα…..αλλά τέλος πάντων, όσο ζει κανείς, μαθαίνει!
      Κατά τα άλλα, δεν καταλαβαίνω προς ποιόν απευθύνεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις προτάσεις της? Δηλαδή, αν ανταποκριθεί η ΛΑΕ, ή ακόμα περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αρχίσετε να συζητάτε μαζί τους, π.χ., “για τα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής του κινήματος και της αριστεράς” ή τις υπόλοιπες προτάσεις σας?
      Δεν το καταλαβαίνετε ότι με αυτή σας τη στάση γίνεστε μαγνήτης για τον κάθε απατεώνα οπορτουνιστή?

      Reply
      1. ενας

        Kαι γιατί ΄πιστεύεις ότι τους ενοχλεί αυτό;
        Ξεκάρφωμα της ηγεσίας για την βάση της είναι. “Να εμείς κάναμε πρόταση και ιδού τα αποτελέσματα” Κολπάκια φοιτητοπατέρων.

        Reply
    2. Κώστας

      Κοινή δράση ειναι κοινά σχήματα (πχ η ενότητα Παρεμβάσεων ΜΕΤΑ στους γιατρούς ή η ΑΡΑΓΕΣ στους μηχανικούς που συσπειρώνει την πλειοψηφία της μη ΚΚΕ αριστεράς και έχει φτιαχτεί μέσα από τα μέτωπα πάλης των μηχανικών) και πολιτικό μέτωπο γύρω από μια αντιιμπεριαλιστική γραμμή..

      Τα “πολιτική συνεργασία” από έναν πολιτικό χώρο που δεν έχει κοινή δράση ο μισός με τον άλλο μισό είναι απάτη

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμα

        Να αποχωρείς από σχήμα που φτιάχτηκε μέσα από κοινούς αγώνες ( εργαζόμενοι μηχανικοί στο ΤΕΕ) και να ακολουθείς την κεντρική κομματική επιλογή (ΑΡΑΓΕΣ στο ΤΕΕ) δεν θα έλεγα ότι είναι και το πετυχημένο παράδειγμα και το λέτε όλοι (πχ Χ. Τουλιάτος σε σχόλιο εδώ στην παντιέρα). Να σας δω τώρα και στο ΣΜΤ θα θεωρήσετε ότι το ΡΙΣΤΑΡΤ βγαίνει μέσα από κοινούς αγώνες (πάντως στις τελευταίες εκλογές του ΣΜΤ ήταν τμήμα του σχήματος του συριζα) και θα αποχωρήσετε από την αριστερή παρέμβαση. (που τόσες λάσπες έφαγε από τούς τωρινούς σας συμμάχους.

        Reply
        1. Κώστας

          α, η ΑΡΑΓΕΣ που έχει την πλειοψηφία του χώρου των ΕΑΑΚ, που είναι ισχυρά στα Πολυτεχνεια και έχει σημασία, την ΣΑΜ και μεγάλο κομμάτι της ΑΕΠ-ΕΜ, όλη την ΛΑΕ και μεγάλο κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι … κομματικό και όχι το block TEE που είναι μόνο ΝΑΡ. Το οποίο επίσης έφυγε από την ΑΕΠ-ΕΜ, οπότε it makes two of us. Το θέμα είναι ποιος έφυγε σύμφωνα με τα κεκτημένα της ΑΕΠ-ΕΜ και ποιος κόντρα σε αυτά.

          τα περί ΣΜΤ να τα εξηγήσεις γιατί μοιάζουν ψεματάκια, ποιο είναι πάλι στο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανακάλυψες καμάρι μου ? ο ΡΧΤ ? σχήμα σφραγίδα τμήματος της ΛΑΕ στις εκλογές του 2015 ήταν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία σχέση.

          Κώστας

        2. άλλος

          Ακούραστε κοντοπόδη Κώστα… το τελευταίο κείμενο της ΑΕΠ-ΕΜ, αφού αποχώρησαν οι συγκεκριμένες δυνάμεις, καλούσε στην ιδρυτική του block-TEE, άσε τα κίβδηλα it makes two of us και μείνε στην ουσία.
          Όσο για τα ανεξήγητα στο ΣΜΤ κοίτα (όχι πως δε τα γνωρίζεις πολύ καλά) τι γινόταν εν έτη 2011, όσο και αν μπερδεύεται κανείς με την αναλλοίωτο και απαράμιλλο πολιτικό σκεπτικό:
          “Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στην πρόταση μελών της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών που συμμετέχουν στο ΣΜΤ για τη δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές του ΣΜΤ. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δυστυχώς αποδεκτή από την πλειοψηφία της Αριστερής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών. Το αποτέλεσμα είναι να κατεβαίνουν στις αυριανές εκλογές δύο ψηφοδέλτια της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς, ενώ κατά τη γνώμη μας υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ενότητα. Μέλη της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών υπάρχουν και στα δύο σχήματα γι’ αυτό και παρουσιάζουμε και τις δύο διακυρήξεις. Ελπίζουμε – και θα δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση – ότι είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη. Αναρτούμε πρώτα τη διακύρηξη και το ψηφοδέλτιο από το σχήμα Τεχνικοί Ριζοσπαστικής & Ενωτικής Αριστεράς (ΤΡΕΝΑ)”.
          ΤΡΕΝΑ… 2011… πριν συγκολληθεί με την Αυτόνομη Παρέμβαση για να κάνουν το ΡΧΤ, που συμμετείχε στις εκλογές του 2013. Που θα πεις πως ήταν “σχήμα σφραγίδα τμήματος της ΛΑΕ στις εκλογές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία σχέση”.

        3. Κωστας

          Το 15 ειπα, το 11 λες, δεν ειμαι ακουραστος, αυτα με κουραζουν.

          Ειναι σαν να πει καποιος πως η ΑΡΕΝ ειναι ΣΥΡΙΖΑ

          Κωστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.