.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το συνέδριο που τελείωσε νωρίς και οι συνελεύσεις βάσης σε όλη την Ελλάδα


syriza-synedrio725ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Ανάποδος

Το προηγούμενο Σάββατο 3 Γενάρη συγκλήθηκε το έκτακτο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με την συμμετοχή χιλιάδων αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα. Το συνέδριο ξεκίνησε στις 8 το βράδυ (την ώρα των δελτίων ειδήσεων) με πανηγυρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις των ηγετικών στελεχών, όπου συρρικνώθηκε ακόμα και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ενώ ξεκαθαρίστηκε η παρουσία υποψηφίων βουλευτών από το μνημονιακό στρατόπεδο (δεν θα αναλάβουν υπουργικούς θώκους, υποστήριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας). Το συνέδριο κράτησε μερικές ώρες κι έληξε άδοξα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, υπό τις διαμαρτυρίες συνέδρων για την διαδικασία – παράτα.

Χαρακτηριστικό είναι πως το πρωί της Κυριακής 4/1 πολλοί σύνεδροι πήγαν στο χώρο του συνεδρίου για να ειδοποιηθούν από τους φύλακες πως αυτό είχε λήξει! Ένα κόμμα που αντιμετωπίζει τα στελέχη του ως γλάστρες και ως ντεκόρ της τηλεοπτικής εμφάνισης του Αρχηγού και όπου όλα προαποφασίζονται σε κλειστές αίθουσες δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για την κινητοποίηση του λαού, δεν πρόκειται να στηριχθεί στο μαζικό λαϊκό κίνημα.

Θυμίζουμε πως και το συνέδριο του ΚΚΕ είχε τελειώσει μια μέρα νωρίτερα από το κανονικό (Σάββατο αντί για Κυριακή), εκεί λόγω έλλειψης …ομιλιών. Στον ΣΥΡΙΖΑ κόβουν τις ομιλίες για να πάνε στα τηλεοπτικά πάνελ, στο ΚΚΕ τους τελειώνουν οι ομιλίες… Εικόνες μιας Αριστεράς ελεγχόμενης, προβλέψιμης και τελικά ενσωματωμένης.

Στον αντίποδα τις προηγούμενες μέρες έγινε μια διαφορετική πρωτότυπη διαδικασία: Μέσα σε τρεις δύσκολες μέρες (από 3-5/1) συνήλθαν 75 περίπου συνελεύσεις τοπικών ή κλαδικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα για να αποφασίσουν για την εκλογική τακτική του μετώπου της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς. Με βάση αυτές τις αποφάσεις και τις ψήφους των μελών τοποθετήθηκε και αποφάσισε στις 6 Γενάρη το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν στεκόμαστε εδώ στο τι αποφάσισε (που είναι θετικό), αλλά στο πώς λειτούργησε και ΠΩΣ αποφάσισε. Στις συνελεύσεις συμμετείχαν πάνω από 2.000 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με πολλούς φοιτητές να βρίσκονται εκτός λόγω περιόδου), τα οποία σε ποσοστό 65% ψήφισαν υπέρ της πρότασης της ΚΣΕ για πολιτική συνεργασία με την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση, το 31% κατά και το 4% λευκό.

Δύο τρόποι, δύο δρόμοι, δύο αντιλήψεις για την Αριστερά, η μία διαχειριστική και στον τρόπο λειτουργίας, η άλλη δυνάμει ανατρεπτική και βαθιά δημοκρατική, ανάλογη της αντίληψης που έχει για την κοινωνία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βεβαίως δεν έχει κατακτήσει αυτή την κουλτούρα, η «αρχαία σκουριά» της γραφειοκρατίας, των μικροκομματικών υπολογισμών και των παραγοντισμών, βαραίνουν ακόμα στο εσωτερικό της, αλλά δείχνει πως μπορεί και θέλει.

Ένας ακόμα λόγος που αυτή η αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική Αριστερά και η πολιτική της συνεργασία πρέπει να βγουν ενισχυμένες στις 25 Γενάρη!

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Το συνέδριο ξεκίνησε στις 8 το βράδυ (την ώρα των δελτίων ειδήσεων) με πανηγυρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Κράτησε μερικές ώρες κι έληξε άδοξα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, υπό τις διαμαρτυρίες συνέδρων.
Χαρακτηριστικό είναι πως το πρωί της Κυριακής 4/1 πολλοί σύνεδροι πήγαν στο χώρο του συνεδρίου για να ειδοποιηθούν από τους φύλακες πως αυτό είχε λήξει!

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )



3 σχόλια στο “Το συνέδριο που τελείωσε νωρίς και οι συνελεύσεις βάσης σε όλη την Ελλάδα

  1. anarxoaplytos

    Αυτό έλειπε να είχαμε χειρότερες διαδικασίες από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που ψήφισαν υπέρ να τα βλέπουν. Ποιός συγκρότησε καλύτερα το σημερινό σύστημα λήψης αποφάσεων, ήδη από το Συνασπισμό; Ω, ναι. Ο ακατονόμαστος.

    Reply
  2. ο,τιναναι

    …….και στην κορφή καννέλα……….με τις δημοκρατικές μας διαδικασίες συμπορευόμαστε με τον αλέκο………και δε λεει κανένας ποιός έφερε πρόταση για αυτη τη συνεργασία……απλά γελοίο.κατα τ`άλλα επαναστάτες κλπ χονδροειδή στερεότυπα. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ !

    Reply
  3. αλήθειας

    Οι παραπάνω σύντροφοι σχολιαστές, κάνουν ένα σοβαρό λάθος: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ -ουσιαστικά- φορά, μπήκε σε μια διαδικασία, ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ οι τοπικές και οι κλαδικές οργανώσεις της, την ΚΕΝΤΡΙΚΗ τακτική συμμαχιών (περιεχόμενο/μορφή). Αυτό είναι το εξαιρετικά ελπιδοφόρο στην όλη διαδικασία, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΓΙΩΘΕΙ ΩΣ ΜΟΝΙΜΟ ΔΟΜΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ΟΙ τοπικές και οι κλοαδικές της οργανώσεις, έχουν αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της κεντρικής πολιτικής και φυσιογνωμίας της!

    Οσον αφορά το περιεχόμενο της εκλογικ΄ςη συνεργασίας που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αυτό είναι επαρκές! Διαβάστε το και θα δείτε ότι έτσι είναι!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.