.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το πείραμα της (Νέας) Φιλαδέλφειας: στη σέντρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ


Στη σέντρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚΟ συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μεταξύ της ηγεσίας της Κουμουνδούρου και της πλευράς Μελισσανίδη για το Ρυθμιστικό Σχέδιο προκαλεί σοβαρές τριβές στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις «εν κρυπτώ συναντήσεις».

Ενδεικτική του κλίματος η σκληρή γλώσσα του μέλους της Κ.Ε. Γιώργου Κυρίτση, μέσω άρθρου του στην «Αυγή»: «Αύριο θα ζητήσει κάτι και ο Μπέος. […] Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε εδώ που έφτασε, επειδή έλεγε “όχι”, χωρίς να υπολογίζει το κόστος, επειδή υπερασπιζόταν το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον»

Των Δημήτρη Αγγελίδη, Στέργιου Ζιαμπάκα, Αφροδίτης Τζιαντζή

Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη… σέντρα. Δύο ομάδες, με ίδιες «φανέλες», βρίσκονται στο τερέν του άρθρου 81. Μοναδικό σημείο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών-Αττικής (ΡΣΑ), στο οποίο ο νικητής των εκλογών δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του. Οι διαφωνίες επεκτείνονται έως και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Εκτιμάται πως η τελική θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφωθεί σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα. Αντιπαραθέσεις εκδηλώθηκαν σε συνεδριάσεις τόσο της Π.Γ. όσο και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες για τον παρασκηνιακό -όπως χαρακτηρίστηκε- τρόπο με τον οποίο στελέχη και συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν απευθείας σε επαφή με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον ιδρυτή της κατασκευάστριας εταιρείας Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για «βελτιωτικές ρυθμίσεις», ερήμην όχι μόνο της Κ.Ο. και των οργάνων του κόμματος, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Τα «όχι» στον «ρεαλισμό»

Χαρακτηριστική της αντιπαράθεσης είναι η θέση του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος, όπως διατυπώθηκε στον εσωκομματικό διάλογο: «Οι κυβερνητικές τακτικές (που τις γνωρίσαμε ήδη από την προ-Ολυμπιακή περίοδο) να περνάνε ειδικές (“φωτογραφικές”) πολεοδομικές ρυθμίσεις εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων με νόμο από τη Βουλή (ώστε να αποφεύγεται ο προληπτικός έλεγχος συνταγματικότητας των Π.Δ. στο ΣτΕ, να παρακάμπτεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εκβιάζεται η πολιτική συναίνεση των κομμάτων) εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα, καθώς οι συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ δεν έχουν περάσει από καμία διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς». Αυτό ακριβώς που καυτηριάζει η παραπάνω θέση είναι το «κλίμα» της συνεννόησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την κατασκευάστρια του γηπέδου εταιρεία, έτσι όπως προκύπτει από τη μεταξύ τους αλληλογραφία (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).

Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει η Ομάδα Μελών ΣΥΡΙΖΑ Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Καλεί μάλιστα το κόμμα να καταψηφίσει το σύνολο του Ρυθμιστικού Σχεδίου και να δεσμευτεί ότι, όταν έρθει στην εξουσία, θα το καταργήσει. Την καταψήφιση των άρθρων 81 και 82 έχει προτείνει ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου: «O αποχαρακτηρισμός τμήματος του Αλσους θα σκοντάψει στη νομολογία του ΣτΕ και, εφόσον γίνουν προσφυγές, θα απορριφθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση από το Συμβούλιο», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.».

«Η συνάντηση εν κρυπτώ με έναν επιχειρηματία, για να κανονιστούν δουλειές (ή δουλείες), δηλαδή το ποια πρόταση θα υποστηρίξει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διευθετηθούν θέματα για τα οποία έχει ενδιαφέρον, και ο οποίος -απ’ ό,τι φαίνεται- δεν είναι κατά νόμο υπεύθυνος για τα ζητήματα αυτά, είναι το “σύστημα” που η κοινωνία ζητάει να αλλάξει», αναφέρουν σε άρθρο τους ο βουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικού Προγράμματος, Γιάννης Μηλιός, και το μέλος της Κ.Ε., Σπύρος Λαπατσιώρας.

Ο Πάνος Κοσμάς, μέλος της Κ.Ε., απαντά σε 13 ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα και απορρίπτει σημείο προς σημείο «την τακτική των “βελτιωτικών τροπολογιών”»: «Στον βαθμό που κάποιοι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κ.Ο. εκλαμ- βάνουν αυτόν τον “ρεαλισμό” της ψήφισης του άρθρου 81 με “βελτιωτικές τροπολογίες” σαν “άσκηση κυβερνησιμότητας”, εγκαθίσταται ένα νέο, ποιοτικό στοιχείο στην κομματική λογική με ισχυρή “γόμωση” πολιτικού εκφυλισμού, αφού στις “ασκήσεις κυβερνησιμότητας” περιλαμβάνεται πλέον και ο συμβιβασμός με επιχειρηματικά συμφέροντα», γράφει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του μέλους της Κ.Ε. Γιώργου Κυρίτση, μέσω άρθρου του στην «Αυγή»: «Αύριο θα ζητήσει κάτι και ο Μπέος. […] Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε εδώ που έφτασε, επειδή έλεγε “όχι”, χωρίς να υπολογίζει το κόστος, επειδή υπερασπιζόταν το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Είπε “όχι” στο να χαριστεί το “Καραϊσκάκη” στον Κόκκαλη, είπε “όχι” στην μπίζνα Βωβού-Βαρδινογιάννη στον Ελαιώνα. Πρέπει να πει “όχι” -ακόμη μεγαλύτερο- και στον Μελισσανίδη».

Υπέρ των «βελτιώσεων»

Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται όσοι πιστεύουν ότι, με δεδομένους τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί υπέρ της ψήφισης του ΡΣΑ ανεξαρτήτως της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δεν πρέπει να πει «όχι σε όλα», αλλά να εξασφαλίσει βελτιώσεις των επίμαχων διατάξεων. Και αυτό ακριβώς ισχυρίζονται ότι πέτυχε η διαπραγμάτευση με την πλευρά του επιχειρηματία, καθώς κατέληξε σε τροποποιήσεις των αρχικών ρυθμίσεων του άρθρου 81.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ως προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ας σημειωθεί ότι οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν με το Ρυθμιστικό, ενώ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ. Το ΚΚΕ συμφωνεί με την κατασκευή του γηπέδου, διαφωνεί όμως στο να βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Κατηγορηματική αντίθεση έχουν εκφράσει οι Οικολόγοι-Πράσινοι, κάνοντας λόγο για «συμφωνία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ» να χωροθετηθεί το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Τι προβλέπει η προφορική συμφωνία

Οροι δόμησης, χώρος πάρκινγκ, περιβαλλοντικό ισοζύγιο και προστασία του (υπόλοιπου) Αλσους, τα σημεία-κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε -προφορική- συμφωνία, η οποία αναμένεται να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία:

– Για τους όρους δόμησης, προβλέπεται ποσοστό κάλυψης 35% και συντελεστή δόμησης 1%.

– Για τον χώρο πάρκινγκ, προβλέπεται η αγορά οικοπέδου που θα υποδείξει ο δήμος και κατασκευή πάρκινγκ 250 θέσεων, το οποίο θα ανήκει στον δήμο. Η χρήση του (και τα έσοδα) παραχωρούνται στην ΑΕΚ τις ημέρες που υπάρχει αγώνας.

– Για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, προβλέπεται ότι η έκταση που θα αφαιρεθεί από το Αλσος (συζητούνται έξι στρέμματα) θα αντικατασταθεί από άλλους χώρους ίσης συνολικής έκτασης, που θα αγοράσει, θα μετατρέψει σε άλσος και θα δώσει στον δήμο ο επιχειρηματίας πριν από την έναρξη των εργασιών για το γήπεδο. Οι χώροι αυτοί θα διατηρούν τον δασικό χαρακτήρα τους.

– Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η εξαίρεση της υπόλοιπης έκτασης του Αλσους από τις διατάξεις του άρθρου 82, ώστε να παραμείνει στην κυριότητα του δήμου, να διατηρεί τον δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα του και να μην μπορεί να παραχωρηθεί το 5% για διάφορες χρήσεις.

«Με αυτές τις βελτιωτικές προτάσεις, πιστεύουμε ότι θα είναι ένα στολίδι αυτό το γήπεδο, ένα μεγάλο έργο και για τη Φιλαδέλφεια, αλλά και ένα αθλητικό πολιτισμικό κέντρο που θα το χαίρονται και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ και οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας», δήλωσε στη Βουλή στις 29 Μαΐου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

«Η θέση του Τμήματος Αθλητισμού είναι υπέρ της ψήφισης του άρθρου 81, μόνο εφόσον γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες, τις οποίες ζητήσαμε και στις οποίες έχει υπάρξει συμφωνία. Η τελική απόφαση ανήκει βέβαια στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Αυλωνίτου από το Τμήμα Αθλητισμού. Μένει, λοιπόν, να δούμε το τελικό σχέδιο της συμφωνίας των δύο μερών…

1974-2014

Επί 40 χρόνια αγώνες για την υπεράσπιση του Αλσους

Για τους Φιλαδελφειώτες υπάρχει προηγούμενο στους αγώνες υπεράσπισης τους Αλσους και της γειτονιάς τους. Οπως υπάρχει προηγούμενο στις επεκτατικές διαθέσεις του γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά και στα φαινόμενα τρομοκράτησης των κατοίκων:

■ Ηδη από το 1970, ο διαβόητος αντισυνταγματάρχης Ασλανίδης, γενικός γραμματέας Αθλητισμού της χούντας, παραχωρεί με χαριστικό νόμο 27 στρέμματα για επέκταση του γηπέδου της ΑΕΚ. Τότε μάλιστα φαίνεται να υψώνεται η μάντρα γύρω από το γήπεδο για να περιφράξει τον χώρο.

■ Ο χουντικός νομός ακυρώνεται το 1975, μετά από οργανωμένες αντιδράσεις των κατοίκων.

■ Η ΑΕΚ επανέρχεται το 1976, ζητώντας 27 στρέμματα από τον δήμο, αίτηση που απορρίπτεται. Μαζικές κινητοποιήσεις Επιτροπής Αγώνα για την προστασία, ανάπλαση και αξιοποίηση του Αλσους βάζουν πάγο και στο νέο αίτημα της ΑΕΚ για παραχώρηση 9 στρεμμάτων.

■ Η πιο πρόσφατη μαζική κινητοποίηση ήταν αυτή ενάντια στην κατεδάφιση του γηπέδου, μετά τον σεισμό του 1999, που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2003, με πρόεδρο της ΑΕΚ τον Γ. Γρανίτσα. Σκοπός, η ανέγερση ενός νέου «Πολυλειτουργικού Κέντρου», με βάση τα νομοσχέδια 3044/2002 και 3207/2003 -γνωστά και ως «νομοσχέδια Γρανίτσα». Εχοντας συγκεντρώσει πάνω από 2.500 υπογραφές, 131 κάτοικοι και ο τότε δήμαρχος Ν. Αδαμόπουλος, όμως, προσφεύγουν κατά των νόμων στο ΣτΕ. Και τότε οι απειλές ήταν στην ημερήσια διάταξη. Τοπική εφημερίδα δημοσιεύει τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνά τους, με τον τίτλο: «Ιδού τα ανιστόρητα τέρατα που τολμούν και τα βάζουν με το καμάρι της προσφυγιάς, την ΑΕΚΑΡΑ μας», στοχοποιώντας τους ανοιχτά.

■ Το ΣτΕ με απόφαση που ανακοινώθηκε το 2008 απορρίπτει τους δύο νόμους ως αντισυνταγματικούς.

■ Κάτοικοι που προσέφυγαν κατά των σχεδίων Γρανίτσα το 2003 θεωρούν ότι τα σχέδια Μελισσανίδη, αν και παρουσιάζονται βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, θα αποδειχτούν εξίσου καταστροφικά για την πόλη.

Ανοιχτή γραμμή κόμματος – εργολάβου

Τη στιγμή που δεν έχει καν ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και δεν έχει γίνει ευρεία συζήτηση στο ίδιο το κόμμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανάγουν σε θεσμικό συνομιλητή τους μια κατασκευαστική εταιρεία και διαπραγματεύονται ένα «ντιλ» με επιχειρηματικά συμφέροντα που βαρύνονται με ποινικές διώξεις…

Ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο αναγνώστη ξαφνιάζει το οικείο ύφος και οι διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Δημήτρη Ανδριόπουλου, προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας Dimand που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις «βελτιωτικές ρυθμίσεις» του άρθρου 81. Η επικοινωνία των δύο πλευρών, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», έλαβε χώρα μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας, την οποία εξήγγειλε στη Βουλή στις 29 Μαΐου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Τη στιγμή που δεν έχει καν ενημερωθεί για τα επίμαχα ζητήματα η τοπική κοινωνία και δεν έχει γίνει ευρεία συζήτηση στο ίδιο το κόμμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανάγουν σε θεσμικό συνομιλητή τους μια κατασκευαστική εταιρεία και διαπραγματεύονται ένα «ντιλ» με επιχειρηματικά συμφέροντα που βαρύνονται με ποινικές διώξεις…

– Την 1η Ιουνίου, μία μέρα πριν από τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη στέλνουν στον κ. Ανδριόπουλο το σχέδιο τροπολογίας με τις «βελτιωτικές ρυθμίσεις». Αμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Dimand, που επικαλείται νομικά κωλύματα που προκύπτουν από την εξειδίκευση των όρων και περιορισμών δόμησης, όσο και από τις προτεινόμενες διατάξεις για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και τους χώρους στάθμευσης:

«Νομίζουμε ότι καθίσταται σαφές ότι δεν συμφωνούμε με τις διατυπώσεις που προτείνετε, όχι προφανώς διότι δεν είναι στον ίδιο σκοπό για τον οποίο έχουμε συζητήσει, αλλά διότι οι διατυπώσεις αυτές, οι οποίες προσπαθούν να εξειδικεύσουν αναλυτικότερα τα ζητήματα, μεταβάλλουν τη λογική και τη νομική βάση της ρύθμισης. Η νομοθετική ρύθμιση πρέπει να παραμείνει γενική και όχι συγκεκριμένη και ειδική. Το αντίθετο ενέχει νομικούς κινδύνους, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από το ίδιο το ΣτΕ και οδήγησαν σε αδιέξοδο», γράφει.

– Η απάντηση έρχεται την ίδια ημέρα. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις προτάσεις για το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος δόμησης, τον συντελεστή δόμησης και το ποσοστό κάλυψης και ξεπερνά τον νομικό σκόπελο ως εξής: «Μπορούμε να παραμείνουμε στη φιλοσοφία διατύπωσης κανονιστικών όρων για την περιοχή, που όμως να ανταποκρίνονται με ακρίβεια στο τεχνικό έργο χωρίς πλεονάζοντες όρους».

Εμφανίζεται ωστόσο να συζητά το ζήτημα του περιβαλλοντικού ισοζυγίου («το κατά πόσο είναι νομικά αποδεκτό να προσδιορίζεται στον νόμο πού, πώς και με δαπάνες τίνος θα πραγματοποιηθούν αυτά, και κατά πόσο αυτό προεξοφλεί την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, μένει να το συζητήσουμε») όσο και την τροπολογία για τις θέσεις στάθμευσης. Καταλήγει: «Ενδεχομένως το σκεπτικό των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ, που έκρινε προβληματικές ομόλογες ρυθμίσεις, μπορεί να μας φανεί χρήσιμο για την καταλληλότερη διατύπωση των τροπολογιών, παραμένοντας στο πνεύμα των διασφαλίσεων που έχουμε συμφωνήσει, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στη συνολική νομική βάση της ρύθμισης του άρθρου 81».

– Την επομένη, στις 2 Ιουνίου, οι δύο πλευρές επανέρχονται, εμμένοντας στις θέσεις τους αναφορικά με τους όρους δόμησης: «Θα τα δούμε πάντως όλα ξανά και προσεκτικά (και τη σχετική επιχειρηματολογία), για να βρεθεί η πιο σωστή λύση», καταλήγει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντισυγκέντρωση»

«Αντισυγκέντρωση που επιδιώκει να θεσπίσει το νέο παρακράτος» χαρακτηρίζει το Συντονιστικό Κατοίκων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών την «ειρηνική συγκέντρωση» οπαδών της ΑΕΚ (Original 21) σήμερα στις 18.00, μία ώρα πριν την από καιρό προγραμματισμένη ανοιχτή συζήτηση του Συντονιστικού στην πλατεία Πατριάρχου.

«Καλέσαμε εξαρχής την εκδήλωση, για να μπορέσει να ανοίξει μια αναγκαία συζήτηση», επισημαίνει το Συντονιστικό και καλεί «τους φίλους της ΑΕΚ» να προσέλθουν για να συζητήσουν τα προβλήματα της πόλης, καλωσορίζοντας την αντίθεσή τους στο άρθρο 82. «Τους καλούμε να δηλώσουν την αντίθεσή τους και στις ρυθμίσεις των άρθρων 18 και 19, που κλέβουν το Αλσος από τον δήμο μας», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι «οι απειλές και οι αντισυγκεντρώσεις δεν βοηθούν στην κατεύθυνση της ομαλής δημοκρατικής συζήτησης».

Πηγή:efsyn.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Το πείραμα της (Νέας) Φιλαδέλφειας: στη σέντρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ

Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη… σέντρα. Δύο ομάδες, με ίδιες «φανέλες», βρίσκονται στο τερέν του άρθρου 81. Μοναδικό σημείο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών-Αττικής (ΡΣΑ), στο οποίο ο νικητής των εκλογών δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του. Οι διαφωνίες επεκτείνονται έως και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.