.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το ΝΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Εφημερίδα των Συντακτών


 (ή η μακριά απόχη της πολιτικής ενσωμάτωσης)

Παναγιώτης Μαυροειδής

Το ΝΑΡ είχε και πάλι την τιμητική του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Αυτή τη φορά η ενασχόληση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας με το ΝΑΡ ήταν εξόχως αναβαθμισμένη, καθώς το σχετικό πολιτικό άρθρο το Σάββατο 25 Φλεβάρη υπογράφεται από τον Τάσο Παππά.

Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος, εκ των αρχισυντακτών της εφημερίδας, ούτε ειδική σχέση είχε ποτέ με την κομμουνιστική αριστερά και το ΝΑΡ, ούτε διακρίνεται από κάποια πολιτική άγνοια. Ούτε, επίσης, συντρέχει λόγος για (και δε διακρίνεται) κάποια εμπάθεια. Για αυτό είναι και σοβαρά αυτά που γράφει.

Το κείμενο ξεκινά με γενικού τύπου αναφορές για την «άλλη αριστερά», καθόλου βέβαια αθώες και γενικόλογες.

Σταχυολογούμε μια πολύ σημαντική αναφορά στο κείμενο:

«Υπάρχει η ιστορική σύγκρουση γύρω από το δίλημμα «μεταρρύθμιση ή επανάσταση;» η οποία προκάλεσε τη ρήξη στο ενωμένο τότε σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο και οδήγησε σε εμφύλιους με δραματικές συνέπειες συνολικά για την Αριστερά αλλά και για τις κοινωνίες (κυριαρχία των ναζί στη Γερμανία)».

Το  2018 λοιπόν μαθαίνουμε ότι την ευθύνη για την άνοδο των Ναζί στην εξουσία και το ματοκύλισμα στην Ευρώπη, την έχει η …επαναστατική αριστερά που επέμενε και επιμένει όχι τόσο να θέτει, αλλά να αναγνωρίζει το δίλημμα «μεταρρύθμιση ή επανάσταση;» που αναδύεται ιστορικά μέσα από την ανάπτυξη και αντιδραστικοποίηση του καπιταλισμού.

Μια άθλια μνημονιακή πραγματικότητα λιτότητας, μαζικής ανεργίας, εξάρθρωσης εργασιακών δικαιωμάτων και γενικευμένης φτώχειας, εφαρμοζόμενη  από μια δήθεν «αριστερή» κυβέρνηση, δεν φουσκώνει άραγε τα πανιά των φασιστών της Χρυσής Αυγής και άλλων συντηρητικών δυνάμεων στην Ελλάδα; Ψιλά γράμματα αυτά για τον Τ. Παππά…

Στη συνέχεια το κείμενο, εστιάζει πολύ συγκεκριμένα στο ΝΑΡ. Ίσως επειδή είναι και κάπως τραβηγμένο να ενοχοποιηθεί για την άνοδο των ναζί στη Γερμανία το 1933…

Ο αρχισυντάκτης εμφανίζεται “αγαναχτισμένος” και παραπονούμενος  ότι το ΝΑΡ κατηγορεί άδικα την εν λόγω εφημερίδα για την υποστήριξη της πολιτικής και των πολιτικών σχεδιασμών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα μείνει ασχολίαστο από τη μεριά μας…

Ο Τ. Παππάς κάνει στη ροή του άρθρου του ασκήσεις αφελούς και εύπεπτου χιούμορ καθώς ρωτάει δήθεν με αγαθή αθωότητα:

«Πώς έμαθαν οι συντάκτες της ανακοίνωσης τη συμφωνία μεταξύ του μεγάρου Μαξίμου και της εφημερίδας; (…) Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε στην «Εφ.Συν.» μπας και υπάρχει φράξια του ΝΑΡ στα γραφεία μας; Εκτός αν έχουν κάνει εισοδισμό στο πρωθυπουργικό μέγαρο, οπότε η πληροφόρησή τους είναι από πρώτο χέρι.»

Κύριε Παππά ομολογούμε πως εδώ πράγματι μας κατατροπώσατε, καθότι δεν είμαστε ιδιαίτερα καλοί όπως εσείς σε θέματα εσωτερικής πληροφόρησης. Σε μας δε χρειάζεται. Σε σας είναι αναγκαία.Εμείς προτιμούμε την ευθεία πολιτική κρίση και αντιπαράθεση στη βάση των πολιτικών θέσεων και της πολιτικής πράξης που αναπτύσσεται και κρίνεται στο φως. Τα άλλα, είναι δική σας δουλειά (ή και του documento).

Να μας επιτρέψετε λοιπόν κύριε αρχισυντάκτα, να σας κρίνουμε με τον ίδιο πολιτικό τρόπο.

Γιατί αλήθεια τέτοια πρεμούρα στο ΣΥΡΙΖΑ και την Εφημερίδα των Συντακτών για το ΝΑΡ;

Το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στην παρουσίαση των όποιων διαφωνιών πρώην μελών του ΝΑΡ,  μιας και αυτές ήταν πάντα γνωστές και δημοσιευμένες στα ίδια τα έντυπα του ΝΑΡ. Τίποτα, δεν προσέθεσε από άποψη ενημέρωσης η πανηγυρική δημοσίευσή τους από την Εφημερίδα των Συντακτών. Ούτε κανείς έψεξε την εφημερίδα για αυτό, αλλά για τις χονδροειδείς και σκόπιμες διαστρεβλώσεις που έκανε.

Η Εφημερίδα των Συντακτών και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά, ενδιαφέρονται πράγματι για τις πολιτικές θέσεις του ΝΑΡ και ειδικά για τις αποφάσεις του τελευταίου Συνεδρίου του. Προφανώς για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς, στους οποίους το ΝΑΡ στάθηκε και θα στηθεί απέναντι.

Ρωτάει και πάλι απονήρευτα ο Τ. Παππάς, χρησιμοποιώντας για την περίσταση κείμενο του Χ. Λιάσκου με διαφορετικά ερωτήματα και κέντρο βάρους:

«Γιατί δεν επιχειρεί συντονισμένα και σοβαρά η ευρύτατη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά να καλύψει τη ζήτηση για μια αριστερή εναλλακτική πρόταση»;

Τι έγνοια και τι ζεστή αγκαλιά αλήθεια!

Το ζουμί είναι φυσικά ακριβώς σε αυτό το σημείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό κλιμακώνει μια συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική, λεηλασίας και πολιτικής υποταγής κάθε αριστερής και κομμουνιστικής αντιπολίτευσης, με την ανάδειξη του διλήμματος:

«αριστερή εναλλακτική πρόταση, με όποια προβλήματα και κέντρο το ΣΥΡΙΖΑ ή Μητσοτάκης και δεξιός ρεβανσισμός;».

Είναι η επανάληψη στις νέες συνθήκες του κυβερνητικού πλέον ΣΥΡΙΖΑ (με σύμμαχο τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και ανοιχτό στήριγμα από ΕΕ και ΗΠΑ), της γνωστής πολιτικής τακτικής ενσωμάτωσης που είχε ασκήσει ο προ-κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ. Με επιτυχία τότε είναι η αλήθεια, αλλά και με τραγικές συνέπειες…

Αυτό το πολιτικό ζήτημα θα αναδεικνύεται όλο και πιο καθαρά το επόμενο διάστημα. Θα αφορά τις εκτός ΣΥΡΙΖΑ (και ΚΚΕ) δυνάμεις, είτε βρίσκονται εντός Βουλής, είτε εκτός Βουλής και τη δράση τους στο μαζικό κίνημα. Ανεξάρτητα από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει κέντρο μια κυβερνητικής λύσης (μέσω πολυδιάσπασης της δεξιάς) ή αν βρεθεί προσωρινά στην αντιπολίτευση σε μια συνθήκη σύντομης «δεξιάς παρένθεσης».

Το ΝΑΡ είναι μια μικρή δύναμη της κομμουνιστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αλλά με σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής συζήτησης στην ευρύτερη αριστερά και στη δράση των μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Στεκόμαστε λοιπόν με ευθύνη και αποφασιστικότητα απέναντι στα πολιτικά αυτά ερωτήματα.

Για μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι κυβέρνηση αστική, επιβολής και εμπέδωσης της αστικής μνημονιακής πολιτικής στα βασικά κοινωνικά θέματα, αλλά και στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα, καθώς αποδεικνύεται από τις πλέον φιλο-αμερικανικές και φιλο-ΝΑΤΟικες κυβερνήσεις. Η μόνη σχέση που έχει με την αριστερά, είναι η ζημιά που προκαλεί μιλώντας στο όνομά της.

Το ΝΑΡ στο παρελθόν απέρριψε τη θεωρία πως “αν στηριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ (μέσω της αριστερής του στάσης), όλα θα πήγαιναν καλά”. Πράγματι, όλα θα πήγαιναν διαφορετικά, αλλά με την αρνητική έννοια: Θα είχε ακυρωθεί σύμπασα η αριστερά, αφήνοντας μεγαλύτερο χώρο στην ακροδεξιά και δεξιά δημαγωγία «ενάντια στην αριστερά που εφαρμόζει τα μνημόνια».

Πολύ περισσότερο σήμερα, με την εμπειρία της εξέλιξης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτουμε σε όλα τα επίπεδα το πολιτικό «δίλημμα» που μεθοδικά στήνει το Μαξίμου και οι εφημερίδες που αναπαράγουν την τακτική του.

Όχι μόνο αυτό όμως. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην μετωπική μας απεύθυνση για πολιτική συνεργασία σε δυνάμεις που αποσπώνται από το ΣΥΡΙΖΑ (και τη ΛΑΕ), θέτουμε ανοιχτά και τίμια την ανάγκη «αποσυριζοποίησης» της αριστεράς. Δηλαδή την ανάγκη εντοπισμού και απόρριψης εκείνων των πολιτικών στοιχείων που οδήγησαν στην καταστρεπτική ηγεμονία των αντιλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά της οδήγησε σε ήττα και ταπείνωση.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 81.88% ( 16
Συμμετοχές )



38 σχόλια στο “Το ΝΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Εφημερίδα των Συντακτών

  1. Ανώνυμος

    Τα πράγματα στη θέση. Εξαιρετικό σχόλιο.

    Reply
  2. Κώστας

    Ο αρθρογράφος ξέχασε να μας γράψει όπως έκανε μετά το 4ο Συνέδριο πως δεν επίκειται αποχώρηση μελών του ΝΑΡ με χαρακτήρα οργανωτικής κίνησης, αυτό δηλ που λέμε διάσπαση.

    Επίσης ξέχασε ναφέρει τις προυποθέσεις που το ΝΑΡ ανοιχτά και θαρρετά βάζει για την κοινή δράση σε όποιον φεύγει από την ΛΑε, δηλ να φύγει από εκεί που θα πάει μετά την ΛΑΕ, ακόμα και αν δεν πάει πουθενά και να κάνει μια αίτηση στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΝΑΡ που να λέει πως όποιος δεν είναι με το Αντικαπιταλιστικο Εργατικό Διεθνιστικό Κομμουνιστικό Επαναστατικό ΜέτωποΠόλοΚόμμαΚΪνημα είναι ΣΥΡΙΖΑ 2.

    Κώστας

    Reply
    1. Γιώργος

      Πάλι Κωστα, περιφέρεις την εμπάθεια και την ασχετοσύνη σου έτσι;

      Για την ενωτική πρόταση του ΝΑΡ: Με βάση την πολιτική απόφαση του 4ου Συνεδρίου του ΝΑΡ, οι άξονες της ενωτικής λογικής που προωθεί το ΝΑΡ αφορούν τα εξής πεδία συμφωνίας:

      – Το πεδίο της έμπρακτης συμβολής στους αγώνες του λαού εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία έιναι μια καπιταλιστική κυβέρνηση.
      – Το πεδίο συμβολής στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, με ό,τι αυτό σημαίνει.
      – Το πεδίο του αγώνα για έξοδο της Ελλάδας από ΕΕ και ευρώ σε αντιϊπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για την χώρα.

      ΑΝ σε αυτλα συμφωνείς, ΕΛΑ! Δεν χρειάζεται ούτε αίτηση να κάνεις στην …Κεντρική (sic!!! Πολιτική θαθελες να πεις) Επιτροπή του ΝΑΡ, ούτε να ….κλίνεις κκάθε λεπτό, μέρα, χρόνο κλπ την λέξη “κομμουνισμός”. ΑΝ όμως δεν συμφωνείς, πέστο, και τότε ΝΑΙ είσαι ΣΥΡΙΖΑ νο2 και μην τσαντίζεσαι που σου λέω την αλήθεια.

      Reply
      1. Κώστας

        Καλέ μου σύντροφε Γιώργο δεν νομίζω να είμαι άσχετος ούτε εγώ ούτε ο Μαυροειδής και πιστεύω πως η θέση του ΝΑΡ είναι το ΟΧΙ που λέει ο Μαυροειδής και όχι τα 3 κριτήρια που λες και στα οποιά θα απαντήσω συγκεκριμένα

        http://pandiera.gr/%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1/

        Για την ΕΕ λέω πως υπάρχει κοινός τόπος. Εσύ τι λες ?

        Για το εργατικό για να είμαστε σε τόσα σχήματα μαζί όλος ο χώρος ΛΑΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ (γιατρούς, τηλεπικοινωνίες πχ) υπάρχει κοινός τόπος. Εσύ τι λες ?

        Μην γελιέσαι σύντροφε. Το ΟΧΙ στην ΛΑΕ που λέει ο Μαυροειδής είναι η θέση σας και όχι τα 3 κριτήρια που βάζεις και τα βάζουμε και εμείς. Για την ακρίβεια είναι το όχι στο Αριστερό Ρεύμα αλλά δήθεν ΝΑΙ σε όλους τους άλλους, οι οποίοι όμως θεωρούν το Αριστερό Ρεύμα μέρος του δυνάμει μετώπου. Αυτό εγώ το λέω πολιτικό πρόβλημα ή πολιτικό θέατρο. Εσύ τι λες ?

        Εγώ λέω να απευθύνουμε αυτά τα 3 που λες σε όλη την ΛΑΕ, όλη την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όσους έχουν φύγει από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ πλην Πλεύσης. Εσύ τι λες ?

        Για την ιστορία τον ΣΥΡΙΖΑ 2 τον φτιάξαμε το 2009 για να κρατήσουμε κανέναν άνθρωπο στον χώρο, και κάτι πετύχαμε τότε, αν και αργά, αν είχαμε φτιάξει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2007 όπως αρνηθήκατε και όχι το 2009 που κακήν κακώς αναγνωρίσατε το λάθος σας θα ήταν καλύτερα. ο ΣΥΡΙΖΑ 3 ήταν του 30%, ο 4 ο μνημονιακός και ο 5 η ΛΑΕ.

        Ούτε να μετράς δεν ξέρεις.

        Σε ευχαριστώ λοιπόν για την πρόσκληση “έλα” αλλα δεν καταλαβαίνω που με καλείς. Στην ανταποδίδω και γω και σου λέω πως αν συμφωνείς με αυτά τα 3 που λες έλα αλλά εγώ προσδιορίζω και που να έρθεις και τι να κάνουμε όλοι μαζί όταν έρθεις, να βάλουμε κάτω μια λογική κινηματικής και πολιτικής συνεργασίας που να πάει και σε κοινά σχήματα, και σε εκλογικές συνεργασίες και σε πολιτικά μέτωπα.

        Αλλά να αρχίσουμε και όχι πάλι μετά από το 2 χρόνια να έρθετε και να πείτε “τελικά είχατε δίκιο” όπως κάνατε το 2009.

        Εσύ τι λες ?

        Κώστας

        Reply
        1. _it

          Στις τηλεπικοινωνίες Κώστα δεν είμαστε με το Αριστερό Ρεύμα ή με όλη την ΛΑΕ. Εκτός και αν θεωρείς ΛΑΕ και την ΟΝΡΑ. Άσε μας λοιπόν και μην μας ανακατεύεις. Εντάξει;

        2. Γιώργος

          Σύντροφέ μου Κώστα, ούτε καν σε αυτά τα 3 δεν συμφωνεί η ΛΑΕ (δλδ η πλειοψηφία της που είναι το Αριστερό Ρεύμα)! Στο εργατικό, οι συνδικαλιστές του αιστερού Ρεύματος, με 1-2 εξαιρέσεις- είναι με ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ ουσιαστικά! ΑΠο πάντα! Στο εθνικό συντάσσονται με την ελληνική αστική τάξη, ως η “αριστερή” εκδοχή της εθνικής ενότητας! Για την ΕΕ τα λένε έτσι και γιουβέτσι! Και ΟΛΑ αυτά χαρακτηρίζουν και την ΛΑΕ μιας και το αριστερό ρεύμα είναι η μεγάλη πλειοψηφια της ΛΑΕ.

          Αν εσύ λοιπόν δέχεσαι τα σημεία ενωτικής δράσης που προτείνει το ΝΑΡ, έλα και πάρε μαζί σου και την ομάδα σου (αν συμμετέχεις σε κάποια) και έλα!

        3. Κώστας

          Καταλαβαίνεις πως με πολιτικούς χουλιγκανισμούς του τύπου η ΛΑΕ είναι με την εθνική ενότητα και με την ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ δεν συζητάω, προσπάθησα να απαντήσω με κριτήρια και αρχές γιατί έγραψες 3 πράγματα συγκεκριμένα πως τα απευθύνεις (εσύ και όχι το ΝΑΡ λέει ο Μαυροειδής) σαν πρόταση. Με κορόιδεψες, μπράβο, τώρα λες πως δεν απευθύνεις τελικά πρόταση, μεγάλο κατόρθωμα Γιώργο.

          Πες μου τα 1-2 ονόματα συνδικαλιστών του Αριστερού Ρευματος που δεν είναι με την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ, για καλό είναι, πες ονόματα

          Κώστας

        4. Γιώργος

          Και εγώ με αρχές συζητάω Κώστα, άλλο αν δεν σου αρέσουν οι πικρές αλήθειες για την ΛΑΕ. Θυμίζω λοιπόν:

          α. Στο εργατικό: Οι περισσότεροι συνδικαλιστές της λαε που είναι του αριστερού ρεύματος, στηρίζουν την πραξικοπηματικά διορισμένη εργοδοτική διοίκηση του ΕΚΑ. Είσης, δεν θέλουν να ξεκολλήσουν απο την λογική του κρατικού συνδικαλισμού και ως συναόκολο αποτέλεσμα, αρνούνται να συβάλλουν σε έναν ταξικό συνδικαλισμό στα σωματεία, μακρία απο λογικές ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

          β. Στα εθνικά θέματα, η αρθογραφία της ΙΣΚΡΑ (που είναι το ιστολόγιο του αριστερού ρεύματος και ημι-επίσημηη ιστοσελίδα της ΛΑΕ) πλειοψηφικά κινείται στην αριστερή εκδοχή της εθνικής ενότητας, προβάλλοντας μια άθλια συστημική αρθρογραφία. Καλά τα λέει ο Κεφαλής Χρήστος:

          https://net.xekinima.org/gia-tin-provoli-ton-akrodexion-apo-tin/

        5. Γιώργος

          Θες και άλλη τεκμηρίωση των όσων σου γράφω Κώστα; Πάμε λοιπόν!

          Το ινστιτούτο ΜΑΧΩΜΕ, δεν βρήκε προφανώς σημαντικό να κάνει κάποια δημόσια συζήτηση για την ανάδειξη του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, για την μελέτη του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού μέσω των αυθαίρετων ΑΟΖ για το ποιός θα πλασαριστεί ως υπεργολάβος των πολυεθνικών πετελαίου για τις εξορύξεις στο Αιγαίο! Δεν βρήκε το έρμο το ΜΑΧΩΜΕ σοβαρούς λόγους για να κ΄κάνει μια δημόσια συζήτηση και μελέτη των μειονοτήτων στα Βαλκάνια, του εθνικισμού ένθεν κακείθεν και πως προμοτάρεται απο τις εθνικές καπιταλιστικές τάξεις και τους ιμπεριαλισμούς!! Βρήκε όμως πολύ σοβαρούς λόγους απο ότι φαίνεται, για να κάνει μια δημόσια εκδήλωση με θέμα “Ιμια, το προοίμιο του διαμελισμού”!

          http://www.iskra.gr/%ce%af%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bf%ce%af%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%b4%ce%b5%cf%85-262/

          Παρε και την αφίσα:

        6. Κώστας

          δεν βλέπω να το κάνει το ΜΑΧΩΜΕ βέβαια, ούτε βλέπω και κάτι φοβερό στην αφίσσα ούτε μπορεί η συζήτηση της κοινής δράσης να εξαντλείτε στο ότι αν οι τάσεις δεν έχουν την ιδια ακριβώς αντίληψη στα πάντα τότε δεν κάνουν κοινή δράση. Αν είχαν την ίδια αντίληψη τότε θα ήταν στο ίδιο κόμμα. Στα εθνικά το αριστερό ρεύμα έχει μια αντίληψη ΚΚΕ και αυτό είναι όλο, ούτε είναι γενικά η λύση να λέμε για Αιγαίο και ψάρια κλπ.Τώρα το αν πρέπει να κάνει κάποιος εκδήλωση για την … ιμπεριαλιστική Ελλάδα που λες, ας την κάνει όποιος την πιστεύει, προσωπικά δεν πιστεύω σε μια ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος ως κεντρικού, ούτε αυτού που προβάλλει η συγκεκριμένη εκδήλωση στο ΜΑΧΩΜΕ, και όχι του ΜΑΧΩΜΕ. Μπορώ όμως να κάνω κοινή δράση με όσους πχ λένε πως η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική και αναθεωρητική στο Αιγαίο όσο η Τουρκία, και ας είναι αστοιχείωτοι και λίγο κοσμοπολίτες, ή με όσους προβάλουν μια πιο παραδοσιακή αριστερή πατριωτική γραμμή. Το ζητούμενο είναι οι κοινός τόπος, πχ στο μακεδονικό η μη συμμετοχή και μη στήριξη στα συλλαλητήρια, η ανάδειξη της αντινατοικής αιχμής και πως οι γείτονες έχουν δικαίωμα στον όρο Μακεδονία. Στα ελληνοτουρκικά πως τα κυριαρχικά δικαιώματα κινδυνεύουν από το ΝΑΤΟ και τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό με ιεραρχήσεις στο ποια πλευρά είναι η αναθεωρητική. Εθνικιστική θέση και εθνικιστική αφίσσα ξέρεις ποια θα ήταν, μια που δεν θα είχε το ΝΑΤΟ αλλά μόνο ξέρω γω μια τουρκική σημαία, αυτό θα ήταν εθνικιστικό γιατί θα έλεγε πάμε με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, δηλ την γραμμή της αστικής τάξης.Ή θα ήταν καταστροφική μια θέση πως να μην μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν ονομαστεί κάπως που θέλουν εδώ κάποιοι. Όταν βγαίνει μια θέση να μην μπει στο ΝΑΤΟ και να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ αυτό δεν αφήνει περιθώρια για εθνικιστικές παρανοήσεις γιατί ώρα είναι να πει κανείς πως υπάρχει ελληνικός εθνικισμός έξω από τον ευρωατλαντισμό, ότι είναι τόσο πια ιμπεριαλιστική η Ελλάδα. Δεν υπάρχουν λοιπόν οι όροι για να βγάλουμε ουσιαστικά ακροδεξιά μια αντιιμπεριαλιστική στάση, μια επιφανειακή αντιιμπεριαλιστική στάση ενδεχομένως, σύμφωνη με το παραδοσιακό κομμουνιστικό κίνημα αλλά μέχρι εκεί. Γιατί υπάρχει ιεράρχηση μετώπων, ενδεχομένως λάθος, σου λέει ο άλλος, εσύ πχ, πως το πρόβλημα δεν είναι το ΝΑΤΟ αλλά ο ελληνικός επεκτατισμός. Δεν θα σε βγάλω νατοικό, ούτε ακροδεξιό τον άλλον Τώρα αν ο Κέφαλης, στενός, στενότατος συνεργάτης και σύντροφος του Τόλιου, ανακάλυψε πως το αρ είναι ακροδεξιό δεν θα μπω στην διαδιακασία να ανοίξω καν το link. Τρικυμία εν κρανίω δείχνουν αυτά σύντροφε

          Κώστας

        7. Γιώργος

          Α, ρε Κωστή… Οπου θες είσαι πονηρός, όπου θες αφελής! Οχι μωρε, το ΜΑΧΩΜΕ κάνει μελέτες τεκμηρίωσης της σημερινης κατάστασης ελληνικού καπιταλισμού, των γύρω καπιταλισμών, της οικονομικης διείσδυσης του ελληνικού καπιταλισμού στην πγδμ, της διασύνδεσης εθνικισμού/καπιταλισμού! Ε, και είπε αφού κανει όλα αυτά, ας δώσει την αίθουσα σε μια εκδήλωση που αποτελεί την αριστερή εκδοχή της εθνικής ενότητας..

          Ωχου μωρέ κώστα για αφελείς ψάχνεις μωρέ;

        8. Γιώργος

          Για τα εθνικά: Προέχει λοιπόν Κώστα η μελέτη της σημερινής κατάστασης του ελληνικού καπιταλισμού, της οικονομικής του διείσδυσης στην πγδμ, η μελέτη της διασύνδεσης εθνικισμού/καπιταλισμού, η παρουσία των ιμπεριαλισμών στα βαλκάνια, οι επιδιώξεις τους, κλπ.

          Ε, μια στοιχειώδης μελέτη μας λέει ότι ο ελληνικός καπιταλισμός έχει ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ και ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ στάση στα βαλκάνια. Οπως αντίστοιχα έχει και οο τούρκικος, κλπ. Επίσης εθνικισμοί υπάρχουν ένθεν κακείθεν! Αντι λοιπόν να γράφεις σεντόνια, ας συμφωνήδουμε σε ΑΥΤΗΝ την μεθοδολογία! Α, και το κείμενο του Κεφαλή είναι πλήρως τεκμηριωμένο. Διάβασε το!

        9. Κώστας

          Γιώργο κάνε όποια μελέτη θες στο μαρξιστικό σου ινστιτούτο που είναι καλύτερο από το ΜΑΧΩΜΕ, να μας πεις μόνο ποιο είναι γιατί μέχρι τώρα το μόνο που μας λες είναι για το ΜΑΧΩΜΕ.Αν θες την γνώμη μου, πολιτική και επαγγελματική, τα μόνα κείμενα διανόησης που γράφτηκαν αυτά τα χρόνια και αξίζουν τον κόπο δεν είναι η δουλειά του ΜΑΧΩΜΕ ή του δικού σου που είναι καλύτερο αλλά οι μόνες ασκήσεις οικονομικής πολιτικής για την ρήξη με την χρεοευρωκρατία και την παραγωγική ερήμωση, οι δουλειές τύπου Erensep. Όσα και να θες να προσάψεις σε αυτές τις δουλειές για ρεφορμισμό κλπ είναι οι μόνες πραγματικές και όσο και να τσακώνεσαι με το ΜΑΧΩΜΕ αν η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο ή ιμπεριαλιστική, και οι 2 βλακείες θα λέτε και αδιάφορες βλακείες για τα κοινωνικά υποκείμενα που πρέπει να ξαναστήσουμε στα πόδια τους για να αντισταθούν.

          To θέμα παραμένει η κοινή δράση της αριστεράς σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο σε μετωπικές συσπειρώσεις παντού και το πρόγραμμα της ρήξης που θα στρατεύει μάζες και όχι μόνο διαννόηση ή, ακόμα χειρότερα, κομματικά στελέχη του ΜΑΧΩΜΕ ή του δικού σου ινστιτούτο “Γιώργος” που είναι πολύ καλύτερο. Αν τώρα εσύ νομίζεις πως θα μετατοπίζεις την κουβέντα και το πρόσχημα όλη την ώρα πως δεν κάνεις κοινή δράση με το αρ γιατί δεν σου αρέσει το ΜΑΧΩΜΕ επειδή σου έχουν τελειώσει άλλα προσχήματα ή μπορείς να έχεις ποικιλία μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις, άλλωστε και αυτές οι συμπεριφορές έχουν κάνει τις οργανώσεις και τα μέτωπα μας να μην μπορούν να μαζεψουν ούτε τα μέλη τους και να λέμε πως έχουμε τόσα μέλη, άλλο που τα 2/3 δεν πατάνε λόγω ανεργίας-επισφάλειας μωρέ κλπ., εμείς καλά τα κάναμε και τα κάνουμε και αντέξαμε και αντέχουμε. Βγάλαμε λοιπόν την θεωρία πως όταν τα πράγματα είναι δύσκολα η αριστερά δεν πάει καλά και έτσι είναι το αντικειμενικό και όλα καλά γιατι γίναμε επαγγελματίες αριστεροί και όχι αγωνιστές. Και επαγγελματίας αριστερός Γιώργο δεν είναι μόνο όποιος πληρώνεται, η οργανωσιακή θεωρία λέει πως υπάρχουν πολλες ανταμοιβές, εξουσία, κοινωνικό κύρος, διαφήμιση των επαγγελματικών μας, δικτυωση, λομπισμός.

          Αφού λοιπόν Γιώργο έπεσε η ζήτηση για αριστερα ξέρεις τι μου λέτε εσείς που ενώ τα κείμενα σας λενε για μέτωπο με γραμμή τον κομμουνισμό κάθε μέρα απαντάτε και και με άλλο ΟΧΙ ανάλογα με την πελατεία ? Να πέσει και η προσφορά, κάτι σαν εσωτερική υποτίμηση στην αριστερά και το κινημα. Έτσι την μια μερα λέτε πως το θέμα είναι ο Καζάκης και η Ζωή, ωραία σου λέει ο άλλος έλα χωρίς Καζάκη και Ζωή, ναι αλλα η ΕΕ, έλα να λέμε έξοδος σου λέει ο άλλος, ναι αλλά ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός πως θα είναι, λες μετά, λες και έχει η οργάνωση σου ή η δικη μου να πει κάτι ή έχει το ΚΚΕ. Και μετα αρχιζεις πως η ΛΑΕ είναι με το την διοίκηση του ΕΚΑ γιατι το έγραψε το ΠΡΙΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο ΜΕΤΑ γιατί πέρασε ένας μήνας ξέρωγω μετά τον Σεπτέμβρη του 15 μέχρι να γίνει η ρήξη κλπ. Λιγότερη αριστερα για να πιάσει την λιγότερη ζήτηση και ούτε καν μια τυπικη αριστερίστικη σταση να ιεραρχείς πρώτον εχθρό τον ρεφορμισμό και όχι την αστικη τάξη και τον ιμπεριαλισμό αλλα business as usual, καπιταλιστικές δομές και οργανώσεις που θέλουν να κλεισει ο ανταγωνιστής.

          Για να σε προλάβω και οι άλλοι, αυτό που λες ΛΑΕ, τα ίδια κάνουν. Όχι γιατι δεν είναι αγωνιστές αυτοί που κάνουν κουμάντο στην ΛΑΕ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά σας πήρε μπάλα η συνήθεια και η ενσωμάτωση στην καπιταλιστική κοινωνικη πρακτικη. Οϋτε αποκλείεται να αλλαξετε και να αλλάξουμε όλοι γιατι εκτός από εσας και τους άλλους και εγώ που σας την λέω τα ίδια κανω. Άρα ούτε τα παρατάμε ούτε ψάχνουμε μια αριστερα απ΄πο το φεγγαρι, αλλά από κάπου να αρχίσουμε.

          Σεντονια θα μου πεις πάλι ενώ εσύ τα έχεις τακτοποιημένα ότι ευχαριστως κοινή δραση αλλά όχι με το ακροδεξιό ΜΑΧΩΜΕ. Μικρη η πίτα και οποιος προλάβει, να ψοφησει η κατσίκα του γείτονα.

          Κώστας

  3. Ανώνυμα

    Σύνδρομο καταδίωξης η ενασχόληση του ΝΑΡ με την εφσυν. Σιγά μην συνωμοτούν για να κρύψουν την ιστορική απόφαση του συνέδριο του

    Reply
    1. μέλος του ΝΑΡ

      Σαφώς και δεν συνομωτούν για να κρύψουν την απόφαση του 4ου Συνεδρίου, σαφώς και έχουν όμως, γραμμή ενσωμάτωσης στο ΣΥΡΙΖιστάν, εκεί στην ΕΦΣΥΝ.

      ΤΙ δεν πρέπει να κάνουμε: Δεν πρέπει να ταυτίζουμε την αλήθεια που λέει ότι “η ξεφτίλα του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς ΔΕΝ ενισχύει την αντικαπιταλιστική κομμουνιστική Αριστερά, δεν ενισχύει το ΚΚΕ, δεν ενισχύει την σοσιαλδημοκρατική Αριστερά (ΛΑΕ)”, με τα υπαρκτά πολιτικά σχέδια ρυμούλκησης στον ΣΥΡΙΖΑ, ή/και απαξίωσης της αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής Αριστεράς.

      Τι πρέπει να κάνουμε: Η παραπάνω διαπίστωση ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ και είναι ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ. Και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να μας προβληματίσει όλους και όλες. Να την σκεφτούμε βαθιά και να αναζητήοσυμε τις αιτίες αυτής της κατάστασης.

      Reply
      1. Ανώνυμα

        Καλα τώρα μας κοροιδεύεις. το αρχικό κείμενο της εφσυν αυτή τη διαπιστωση έκανε που και εσύ λες ότι είναι σωστή. Και πεσατε να φάτε τον άνθρωπο που το έγραψε.
        ψυχολογία γκρούπας.

        Reply
        1. μέλος του ΝΑΡ

          Αδερφέ, δεν σε κοροϊδεύω καθόλου! Η σωστή διαπίστωση που έκανε ΚΑΙ ο αρθρογράφος της ΕΦΣΥΝ, δεν έμεινε μοναχούλα της! Παραθέτω όλο το σχετικό απόσπασμα και σε συνδυασμό με την κεντρική πολιτική στήριξης της ΕΦΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ, βγάλτε τα συμπεράσματά σας! Γράφει λοιπόν ο αρθρογράφος:

          Ακόμα και αν το ΝΑΡ και κατ’ επέκταση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται ότι περνούν μια περίοδο ανασυγκρότησης και επαναθεμελίωσης στρατηγικής με απώλεια δυνάμεων, αξίζει να σημειωθεί πως καμία από τις υπόλοιπες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπυκνώθηκε στη «συνέχεια του κράτους» και στο «ούτε ρήξη ούτε υποταγή».

          Ειδικά σε σχηματισμούς όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να προβάλλει το δικό του φαντασιακό, συχνά όταν αυτό απομακρύνεται πολύ από την πραγματικότητα, δημιουργούνται αναπάντητα ερωτήματα για το αν φταίνε η δομή, η στρατηγική ή το ίδιο το φαντασιακό.

        2. μέλος του ΝΑΡ

          Ξανά το απόσπασμα: “…Ακόμα και αν το ΝΑΡ και κατ’ επέκταση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται ότι περνούν μια περίοδο ανασυγκρότησης και επαναθεμελίωσης στρατηγικής με απώλεια δυνάμεων, αξίζει να σημειωθεί πως καμία από τις υπόλοιπες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπυκνώθηκε στη «συνέχεια του κράτους» και στο «ούτε ρήξη ούτε υποταγή».

          Ειδικά σε σχηματισμούς όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να προβάλλει το δικό του φαντασιακό, συχνά όταν αυτό απομακρύνεται πολύ από την πραγματικότητα, δημιουργούνται αναπάντητα ερωτήματα για το αν φταίνε η δομή, η στρατηγική ή το ίδιο το φαντασιακό….”.

          “…όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να προβάλλει το δικό του φαντασιακό, συχνά όταν αυτό απομακρύνεται πολύ από την πραγματικότητα…”. Μάαααλιστα! Με πονηριά ο αρθρογράφος μας, προσπαθεί να ταυτίσειι την μέχρι τώρα υπαρκτή αδυναμία να αναταχθεί το ανταγωνιστικό λαϊκό κίνημα και η αντικαπιταλιστική κομμουνιστική Αριστερά με την απομάκρυνσηη απο την πραγματικότητα. Στην οποία πραγματικοτητα, απαντά θετικά η “ρεαλιστική προσαρμογήη του ΣΥΡΙΖΑ”, την οποία αναφέρει πολλάκις η ΕΦΣΥΝ για να την αποδεχθεί! Χα!!

        3. μέλος του ΝΑΡ

          Ετσι λοιπόν, μια ΟΛΟΣΩΣΤΗ και ανησυχητική διαπίστωση, εντάσσεται με πονηριά, σε ένα ερμηνευτικό πολιτικό σχήμα που την ανάγει στην “απομάκρυνση απο την πραγματικότητα”. Στην οποία πραγματικότητα κατά την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ της ΕΦΣΥΝ απάντησε και απαντά η “κυβερνητική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ”. Η δήθεν ουδέτερη δημοσιογραφία της ΕΦΣΥΝ εδώ και 2 χρόνια, αυτή ακριβώς την “υπέυθυνη και ρεαλιστική πολιτική προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα αβανταρει”!

          Ομως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήτο αντιπολίτευση και η ΕΦΣΥΝ ένα και καλά “αυτοδιαχειριζόμενο και ανεξάρτητο δημοσιογραφικό εγχείρημα”, ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ την “υπέυθυνηη ρεαλιστική προσαρμογή” των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ έκραζε! Αλάζουν όμως οι καιροί και δυστυχώς για πολλούς όχι για να γίνουν καλύτεροι.

    2. εργαζόμενος

      Μας κάνει κακό ο αμυντισμός, και ο θόρυβος. Εμείς πρέπει να παραδεχτούμε καθαρα ότι η αντικαπιταλιστική κομμουνιστική Αριστερά ΔΕΝ έχει ενισχυθεί από την ξεφτίλα του ΣΥΡΙΖΑ. Και θαρεττά να αναζητήσουμε με αναστοχσμό για τα πεπραγμένα όλων μας, τις βασικές αιτίες για αυτό. Οπως πχ πρέπει να παραδεχθούμε πως ούτε η κομμουνιστική Αριστερά, ούτε το ΚΚΕ, ούτε πολύ περισσότερο η ΛΑΕ (η οποία είναι ένας καλός ΣΥΡΙΖούλης και that’s all), έχουμε συμβάλλει γόνιμα και ουσιαστικά στην θεωρητική τεκμηρίωση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προτάγματος ως εναλλακτική στον καπιταλισμό.

      Επίσης, δεν έχουμε συμβάλει γόνιμα στο να υπερβεί ένα κομμάτι της κοινωνίας (και μέσα σε αυτό σχεδόν όλη η Αριστερά έτσι;), το γεγονός ότι θεωρεί ως υπερτατο κριτήριο της πολιτικής (και της ασιτερής/εργατικής πολιτικής), την κοινοβουλευτική διαδικασία και της εκλογές! Με βαθιά υποτίμηση απέναντι στην καθηερινή δουλειά στην γειτονιά, στην δουλειά, στην σχολή, στο σχολείο και στην κοπιαστική οικοδόμηση συλλογικοτήτων κατοίκων και εργατικών σωματείων! Αμ πως θα γίνει η έρμη η ανατροπή άμα δεν ρίξουμε το καθοριστικό βάρος σε αυτά που προανέφερα;

      Reply
    3. εργαζόμενος

      Ο χειρότερος βοηθός και σύμβουλος, όταν στην πέφτει ένα συστημικό ΜΜΕ είτε “αριστερό”, είτε δεξιό, είναι ο αμυντισμός και ο θόρυβος. Και τα 2 χαρακτήρισαν την πρόσφατη ανακοίνωση του ΝΑΡ. Ως αποτέλεσμα είχαν, μια κακή ανακοίνωση η οποία εξέπεμπε θόρυβο και τσουβάλιασμα της ολόσωστης διαπίστωσης που λέει ότι “Η αντικαπιταλστική κομμουνιστιή Αριστερά, το ΚΚΕ και η ΛΑΕ, δεν έχουν ενισχυθεί από την ξεφτίλα του ΣΥΡΙΖΑ”, με τις πολιτικές επιδιώξεις για “ενσωμάτωση στην λογική ΣΥΡΙΖΑ ως το μικρότερο κακο”.

      Reply
  4. ckouteri@gmail.com

    Το Τάσος Παπάς είναι ψευδώνυμο ,κλώνος του Γεωργαλά είναι, ξεκινάει με δόση αλήθειας την διαστρέφει έντεχνα και μεθοδικά ,(αυτή είναι η δουλειά του ) δημιουργώντας αμφιβολίες και διχασμούς,με σκοπό να εξυπηρετήσει τα αφεντικά που κάθε φορά υπηρετεί
    Τάκης Α

    Reply
  5. Left G700

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή κάλεσμα της Λαϊκής Ενότητας προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή δράση και κεντρική πολιτική συνεργασία έχει ως εξής:

    – Δημόσια πρόσκληση της ΛΑ.Ε για συνάντηση προς την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    – Αναγκαία όσο ποτέ η κοινή δράση και το πολιτικό μέτωπο των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Με την παρούσα επιστολή σας απευθύνουμε πρόσκληση για μια συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης την άμεση οργάνωση της κοινής δράσης των δυνάμεών μας στα μέτωπα του κοινωνικού κινήματος και την επιτακτική προοπτική μίας κεντρικής πολιτικής συνεργασίας που θεωρούμε ότι θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του κινήματος στη χώρα μας.

    Μία χώρα που μαστίζεται 7 χρόνια από τη μνημονιακή λεηλασία εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων και περιουσιών, της δημόσιας περιουσίας, των ονείρων και των ελπίδων του λαού και ειδικά της νεολαίας μας.

    Μία χώρα όπου οι ντόπιοι και ξένοι δυνάστες της, το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΔΝΤ, έχουν καταργήσει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία και επιβάλλουν το νόμο του οικονομικά ισχυρού.

    Μία χώρα με ένα λαό όμως που ξεσηκώθηκε, πάλεψε, πίστεψε και προδόθηκε αυτή την 7ετία και σήμερα αναζητά, μουδιασμένος και επιφυλακτικός πλέον, μία νέα ελπίδα για μία φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, τα μνημόνια και τη λιτότητα.

    Στο έδαφος της απογοήτευσης και της αμαύρωσης της Αριστεράς από τις κυβερνητικές πολιτικές, επιχειρείται σήμερα μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική στροφή προς τα δεξιά. Τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, με τον εθνικιστικό τόνο που έλαβαν, παραμέρισαν τα κεντρικά προβλήματα της χώρας και ενδεικτικά το μεγάλο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που συμβαίνει σήμερα τόσο στη Μακεδονία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, κοινωνικά αγαθά, ΔΕΚΟ). Το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis απονευρώνεται, καθώς αποκρύπτεται το κοινωνικό του υπόβαθρο, με την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, των ιατρικών προσθέτων και τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιχειρείται η αποστείρωση της πολιτικής ατζέντας από τα μνημόνια, τη μόνιμη επιτροπεία και τη συνεχή λιτότητα, που θα επιβληθούν στο λαό μας και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

    Είναι λοιπόν καθήκον, για όποιον θέλει να συνεχίσει να λέγεται αριστερός, για όποιον παλεύει για ένα καλύτερο σήμερα και για την κοινωνική απελευθέρωση του αύριο, να δράσει από κοινού στα κοινωνικά μέτωπα της περιόδου, αλλά και να συνεργασθεί σε πολιτικό επίπεδο χωρίς πρωτοκαθεδρίες και ηγεμονισμούς σε όλες τις πολιτικές μάχες που έρχονται και για να διαμορφωθούν οι όροι της μεγάλης ανατροπής που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας.

    Ξέρουμε ότι η περίοδος δεν είναι εύκολη και απαιτείται ένταση των προσπαθειών για αυτό. Ξέρουμε ότι απαιτείται συνδυασμός νέων και κλασικών πρακτικών δράσης και οργάνωσης, ότι χρειάζονται νέες ιδέες και νέες επεξεργασίες, τόσο σε προγραμματικό, όσο και πολιτικό επίπεδο. Απαιτείται, με δυο λόγια, μία ριζική επανίδρυση και επαναθεμελίωση της Αριστεράς, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα.

    Για αυτό το στόχο, βέβαια, δεν αρκεί ο πρακτικισμός της δύναμης της συνήθειας όλων μας, ούτε ένας αφηρημένος αναστοχασμός πέρα και έξω από την πολιτική δράση. Η διαδικασία της επανίδρυσης θα γίνει με νέα αναβάπτιση της Αριστεράς στα σύγχρονα κινήματα και στην προσπάθεια οικοδόμησης μίας νέας πολιτικής προοπτικής.

    Για εμάς, η επιτακτική προοπτική της πολιτικής συνεργασίας συμπυκνώνεται σε αιτήματα-κρίκους ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού μεταβατικού προγράμματος με σοσιαλιστικό στόχο και σοσιαλιστική κατεύθυνση. Αιτήματα όπως η κατάργηση μνημονίων και λιτότητας, η διαγραφή του δημόσιου χρέους, η σεισάχθεια των χρεών των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των εργαζόμενων και λαϊκών τάξεων, η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και η επανεθνικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων, η στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας, καθολικής και δωρεάν υγείας και παιδείας, της μικρομεσαίας αγροτιάς και της νεολαίας. Αιτήματα που όλοι γνωρίζουμε, ειδικά μετά την εμπειρία του δημοψηφίσματος του 2015, πώς δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στη νεοφιλελεύθερη φυλακή της ΟΝΕ και της ΕΕ, που δεν μεταρρυθμίζονται παρά μόνο ανατρέπονται. Για αυτό θεωρούμε κεντρικούς στόχους για την υλοποίηση ενός φιλολαϊκού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικού μετασχηματισμού την έξοδο από την ευρωζώνη και την αποδέσμευση από την ΕΕ.

    Κεντρικό ζήτημα είναι και το υποκείμενο αυτής της αναγκαίας αντιμνημονιακής ανατροπής. Υποκείμενο θα είναι ο οργανωμένος λαός με την ίδια τη δράση του, με όχημα ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικού και πολιτικού αγώνα με κορμό τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντιμνημονιακής Αριστεράς. Το διαρκές κάλεσμά μας για αυτό είναι ειλικρινές και αφορά σε όλα τα επίπεδα δράσης (κοινωνικά και πολιτικά).

    Με αυτές τις σκέψεις σας απευθύνουμε πρόσκληση για να βρεθούμε και να συζητήσουμε για όλα αυτά πιο συγκεκριμένα. Θα βρεθούμε στους δρόμους των αγώνων, ελπίζουμε να βρεθούμε και στο δρόμο συγκρότησης ενός ριζοσπαστικού μετώπου και της νέας πολιτικής προοπτικής που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία μας.

    Η Πολιτική Γραμματεία της Λαϊκής Ενότητας

    27/2/2018

    Reply
    1. Γιώργος

      Καταρχάς θετικό. Αναγκαίες προϋποθέσεις. Α. Η έμπρακτη και άμεση συνεργασία στο εργατικό κίνημα με λογική ταξική ανασυγκρότησης και διαχωρισμού απο τα φυσικά πρόσωπα και τις παραταξεις που προωθουν τον κυβερνητικο/κρατικο κ εργοδοτικο συνδικαλισμό.

      Β. Η έμπρακτη αποδοχή της ανάγκης να μπει σε βαθιά υποτίμηση η εκλογολαγνεια που δερνει δεκαετίες τώρα, τι μεγάλο κομμάτι της αριστερας. Για αυτό, όχι κεντρική συνεργασία, πριν συμφωνηθεί ρητως αυτό.

      Γ. Η έμπρακτη αποδοχή της λογικής “δημοκρατία στην βάση της κοινωνίας, απορρίπτουμε ρητώς, τον παραγοντισμό κ το καπέλωμα ένθεν κακειθεν”.

      Reply
    2. Γιώργος

      Αυτά που γράφω, εμπεριέχονται στην πρόταση κοινής δράσης που ηδη εδω και λίγους μηνες, εχει απευθύνει η ανταρσυα και στην λαε (με άρνηση κ σωστά, της κεντρική εφ όλης της ύλης συνεργασία). Οπότε, θετική η πρόταση της λαε όσον αφορά το κομμάτι της κοινής δράσης, όχι της κεντρική εφολης της ύλης).

      Reply
      1. Κώστας

        Η πρόταση της ΛΑΕ περιέχει το 100% της πολιτικής γραμμής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οπότε το ΟΧΙ πρέπει να εξηγηθεί. Είναι το 100% των προτάσεων εκλογικής συνεργασίας που κάναμε ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ το καλοκαίρι του 2015, το 100% της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, γενικά είναι ένα κείμενο που αν βάλεις από κάτω ΑΝΤΑΡΣΥΑ όλοι θα το πιστέψουν. Ας ελπίσουμε έστω να είναι ο καταλύτης να πάψει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ναρκοθετεί την κοινή δράση σαμποτάροντας τα ενιαία σχήματα που έτσι ορίζουμε την κοινή δράση στην επαναστατική αριστερά και όχι αυτό που τώρα τελευταία λέτε κοινή δράση δηλ το τίποτα, κοινές ανακοινώσεις, αυτό που λέει το κκε μλ κοινή δράση, δηλ το ουτε καλημέρα και το πολύ συσκέψεις μεγαλοπαραγόντων.

        Εδώ όμως μπαίνει πάντα ένα θέμα, αν η κοινή δράση με την έννοια που εμείς σαν χώρος των πολιτικών εκφράσεων που στηριζουν τα ΕΑΑΚ και τις Παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνει ρεφορμιστικές τάσεις της αριστερας και αν η κοινπή δράση απαγορευεται στο πολιτικό επίπεδο. Το δεύτερο είναι απαντημένο, στεγανά δεν υπάρχουν αλλά πρόγραμμα και όροι ισοτιμίας. Και τα 2 τα απαντήσαμε θετικά το 2015 με την εκλογικη συνεργασία μεταξύ άλλων με το Σχέδιο Β όπως έχουμε απαντήσει θετικα και στο πρώτο με την ενότητα σε τόσους και τόσους κοινωνικούς χώρους όπως τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχουμε στους γιατρούς με την ενότητας με το ΜΕΤΑ, ή στο Radical IT που δεν έχει σημασία αν είναι όλη η ΛΑΕ μέσα που έλεγε ένας έξυπνος αλλά αν υπάρχει ΛΑΕ έξω από το Radical IT γιατί πολύ απλά οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες, δεν έχουν όλοι δυνάμεις παντου. Με αυτή την έννοια το Radical IT είναι περίπτωση ενότητας στο κοινωνικό όπως και το το ΑΡΑΓΕΣ στο ΤΕΕ με μεγάλο τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αρνείται το έξω από αρχές χωριστικό σχήμα, αντίστοιχα στην ΕΜΔΥΔΑΣ ή με την πλατιά συνεργασιας των ΕΑΑΚ, όχι όλων δυστυχώς με ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ.

        Εν ολίγοις ενότητα στο κίνημα προωθείται με τα κοινά σχήματα με ασυνέχειες δυστυχώς, πολιτικό πλαίσιο για πολιτική ενότητα υπάρχει από το παρελθόν όπως και επίτευξη της το 2015.

        Κώστας

        Reply
        1. μέλος του ΝΑΡ

          Κώστα, καλό είναι να ξεπεράσεις και εσύ πια, τα ευχολόγια.. Τα βαρεθήκαμε πια διότι τα ευχολόγια και οι εκθέσεις ιδεών, μας έφεραν στα χάλια που μας έφεραν σαν λαό.

          α. Γράφεις ότι η πρόταση της ΛΑΕ είναιι 100% η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν όντως το πιστεύεις αυτό που γράφεις, τότε θα πρέπει η ΛΑΕ να βγει και να υποστηρίξει έμπρακτα μια αντίληψη ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικου κινήματος, σε αντιπαράθεση με ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ και σταματώντας την υπονόμευση προσπάθειας συγκρότησης συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων. Θα το κάνει; ΑΥΤΟ θα δείξει ΑΝ αντιμετωπίζει την πρότασή της ως ένα ακόμα εκλογικίστικο κουρελόχαρτο, ή την αντιμετωπίζει σοβαρά. Η ΛΑΕ καλείται να απαντήσει.

          β. Το αυτό, και για τις γειτονιές, όπως και για το αντιφασιστικό, το αντιρατσιστικό, όπου η ΛΑΕ απλά είναι απούσα.

          γ. τέλος, σε σχήματα όπως στο ΑΡΡΑΓΕΣ άστο καλύτερα….

          Γενικά, καλό είναι Κωστή, να δείξει άμεσα η ΛΑΕ, αν οντως θέλει κοινή δράση για το καλό του κόσμου, ή για το καλό των μηχανισμών της.Μέχρι τότε, συνεχίζουμε την συζήτηση για έμπρακτη κοινή δράση πάνω σε αυτά που προανέφερα, και άσε την κεντρική εφόλης της ύλης συνεργασία να την φέρει αυτή η έμπρακτη κοινή δράση και η έμπρακτη ησυμβολή στην ταξική ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος.

        2. Κώστας

          Κανένα ευχολόγιο αναφέρω με στοιχεία την κεντική πολιτική συνεργασία του 15 και την ενότητα στο κίνημα σήμερα. Πες πχ πως το 2015 δεν κατέβηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, κατέβηκε όμως τι να κάνουμε. Σε διαψεύδουν και τα κοινά εργασιακά σχήματα και οι μετωπικές συσπειρώσεις στο φοιτητικό κινημα κοινή δραση σε πείσμα της προσπάθειας σας να την διαλύσετε ή να κάνετε πως δεν υπάρχει, υπάρχει. Δεν μιλάμε από το 0 και οι δήθεν προτάσεις Κοινής Δράσης που κάνετε είναι πίσω από το κεκτημένο κοινής δράσης. Ευχολόγιο δικό σου είναι να λες πως ποτέ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κοινή δράση αλλά και τα σχήματα υπάρχουν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ υπήρξε και οι προτάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΛΑΕ (υπό διαμόρφωση) το 2015 για κοινή εκλογικη κάθοδο υπηρξαν

          Επίσης δεν υπάρχει κανένα ΝΑΡ σε κανένα αντιφασιστικο – αντιρατσιστικό μέτωπο, πρωτοβουλία κλπ. Υπήρχαν σύντροφοι μεμονομένοι και ήταν όσοι αποχώρησαν με μεγάλη παρουσία πχ στην Πέτρινη Αποθήκη, δεν ξέρω αν μετέχουν άτομα και στο cp Σαν ΝΑΡ δεν είστε με τις καταλήψεις στέγης προσφύγων γιατί είναι φιλανθρωπικές και κάτι τέτοια κκέδικα και δεν αναγνωρίζεται το αντιφασιστικό μέτωπο πάλης αν δεν είναι κομμουνιστικό. Επίσης δεν είστε με τον Αντιφασιστικό Συντονισμό που φτιάχτηκε επί Φύσσα. Γιατί ? Και μιλάς για αντιφασισμό ? Του πληκτρολογίου ?

          Κώστας

        3. μέλος του ΝΑΡ

          Πάλι σαχλαμάρες γραφεις Κώστα. Το περιεχομενο της ανταρσυα/μαρς είναι πολύ πιο χρήσιμο απο οτι η πρόταση της λαε.

          2. Σορρυ ασχετιδη μου, αλλα η καε είναι αυτή που δεν συμμετέχει στα πρωτοβάθμια, η πλειοψηφία των συνδικαλιστών της είτε είναι κρατικοδίαιτοι είτε αβανταρουν τους κρατικούς συνδικαλιστες.

          3. Βρε άσχετε δεν γνωρίζεις τι γίνεται στο αντιρατσιστικο κ αντιφασιστικο! Ο συπρομε που τρέχει αξιόλογες δράσεις στο αντιρατσιστικο/προσφυγικο μάλλον σου διαφεύγει. Ή αντίστοιχα στο αντιφασιστικο. Μαθε κ μην πετάς ο,τι ναναι.

        4. μέλος του ΝΑΡ

          Δεν είμαστε με τις καταλήψεις προσφύγων; βρε Κώστα τα θες κ τα λες μωρε; ή σου ξεφεύγουν;

        5. Γιώργος

          O αγαπητός Κωστής λέει α-νοησίες.

          1. “Δεν συμμετέχει το ΝΑΡ σε αντιφασιστικά μέτωπα ΑΝ δεν είναι…κομμουνιστικά; Δλδ Μια σειρά αντιφασιστικές πρωτοβουλίες γειτονιών πανελλαδικά στις οποίες συμμετέχουν οι σύντροφοι/ισσες από τις τοπικές ΟΒ του ΝΑΡ και της ΝΚΑ είναι..κομμουνιστικές; Θα μας τρελάνεις; Γιατί λές ψέματα;

          2. Δεν είναι το ΝΑΡ με τις καταλήψεις προσφύγων; Ε, τότε γιατί διάφορες συλλογικότητες όπως εργατικές λέσχες, κοιννωικά κέντρα, σωματεία στα οποία συμμετέχουν τα μέλη των τοπικών και κλαδικών ΟΒ του ΝΑΡ και της ΝΚΑ άθε τόσο κάνουν ή/και συμμετέχουν σε ευρυτερες καμπάνιες ενίσχυσης των καταλήψεων προσφύγων (με ρουχισμό παλιότερα, με τρόφιμα κλπ); Ο ΣυΠροΜε ο οποίος είναι Συντονισμός σωματείων και συλλογικοτήτων γειτονιάς για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ο οποίος κάνει ή/και στηρίζει πληθώρα δράσεων πανελλαδικά και αναμεσά τους και τις καταλήψεις προσφύγων τι είναι βρε ανόητε;

          Καλά, Με τόσα ψέματα που γράφεις χωρίς να ντρεπεσαι, έχεις τα μούτρα και ζητάς και….κεντρική εφ όλης της ύλης συνεργασία;

  6. Ανώνυμα

    Λες: «αν στηριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ (μέσω της αριστερής του στάσης), όλα θα πήγαιναν καλά». Πράγματι, όλα θα πήγαιναν διαφορετικά, αλλά με την αρνητική έννοια: Θα είχε ακυρωθεί σύμπασα η αριστερά”.

    Πράγματι ισχύει για το χώρο του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που επι χρόνια στήριζε-είχε κοινά σχήματα-γινόταν συγκοινωνούν δοχείο με το ΣΥΡΙΖΑ. Και σ’ αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ανυποληψία στην οποία έχει πέσει και δεν πείθει.

    Λες επίσης: (θέτουμε) την ανάγκη εντοπισμού και απόρριψης εκείνων των πολιτικών στοιχείων που οδήγησαν στην καταστρεπτική ηγεμονία των αντιλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ, [στο “χώρο”, το εξωκοινοβούλιο, το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμπλήρωνε κανείς] που με τη σειρά της [σας] οδήγησε σε ήττα και ταπείνωση.

    Έτσι θα έμοιαζε πιο αληθινό και ειλικρινές

    Reply
    1. μέλος του ΝΑΡ

      Βρε απατεωνακο, σας έχουμε πει πολλακις να αναφέρετε τα εργατικά σχήματα που είμασταν μαζι με τον σύριζα! Απο πάνω από 100 εργατικά σχηματα/κινησεις ιδιωτικού κ δημοσιου τομεα, υπήρξε συνεργασία σε ελάχιστα και με δυνάμεις που έφυγαν απο τον σύριζα! Αλλα που! Εκεί στο κκε πίνετε κάτι κακό..

      Β. Το ΝΑΡ κ η ανταρσυα δεν εχουν πέσει σε ανυποληψία. Μην λες εγκεφαλικα πραματα. Όπως και το κκε, έτσι και όλη η κομμουνιστική αριστερά, εχουν εκληφθεί απο την κοινωνια ως πολιτικες δυνάμεις που δεν μπορούν να δωσουν προοπτική στον κόσμο. Το αν αυτή η δυσάρεστη διαπίστωση θα είναι προσωρινη ηλ θα αποδειχθεί πιο μόνιμη, αυτό είναι ΤΟ δισκυβευμα.

      Reply
      1. Ανώνυμα

        σύσσωμη η κοινωνία έχει αναγνωρίσει οτι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις (οπως και η λαε, από διπλα) δίνουν προοπτική για αυτό τις στηρίζει παντού. Στα σωματεία (μηδεν κομμα κάτι στη γσεε), στο δρόμο (αμαζα μπλοκ, κάτι κουρασμένα παληκάρια), στις εκλογές (μηδεν εφτα η ανταρσυα, 2.8 η λαε που θα γίνει 0.7, πτώση σε ψήφους το κκε).
        για πες κι α΄λλα

        Reply
  7. nezard

    http://www.iskra.gr/οι-ετερόκλητοι-όχλοι/

    Η ΙΣΚΡΑ δημοσίευσε το ανωτέρω έμεσμα του δημοσιογράφου που ήταν υποψήφιος ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ της ΛΑΕ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 .

    Το ανωτέρω έμεσμα περιλαμβάνει ακριβώς όσα αποδίδουν στον αγωνιζόμενο λαό οι ΧΑ/ΝΔ/Κρανιδιώτης/Καρατζαφέρης τα τελευταία 10 χρόνια, το λιγότερο .

    Με το ανωτέρω έμεσμα η ΛΑΕ απέδειξε εμφατικά ότι είναι η πλεον επιθετική/φασίζουσα πτέρυγα του σοοσιαλωβινισμού .

    Κι όμως, τολμούν να ζητούν συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Καμιά συνεργασία.

    Το πραγματικό καθήκον είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ της ΛΑΕ,ο ΠΛΗΡΗΣ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ .

    Reply
  8. nezard

    https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/3241574/lafazanis-na-antimetopisti-to-thema-tou-alitrotismou-tis-gitonos

    μία μόνο από τις πάμπoλλες δηλώσεις του Λαφαζάνη για τον ” αλυτρωτισμό” της FYROM.

    μία μόνο από τις δηλώσεις που δούλεψαν συνειδητά υπέρ της εθνικιστικής λύσσας.

    ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΖΟΝΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΣΩΒΙΝΙΣΤΕΣ.

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΕ .

    Reply
    1. Left G700

      Εγώ πάντως πάω στοίχημα ότι ο Λάφα έχει πόδια τράγου. Τον είχα τρακάρει σε μια παραλία στην Εύβοια πρόπερσι το καλοκαίρι κι έκανε μπάνιο με βατραχοπέδιλα. Τι τα θέλεις τα βατραχοπέδιλα, κύριος, αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις; Έτσι δεν είναι;

      Reply
  9. nezard

    http://www.iskra.gr/οι-ετερόκλητοι-όχλοι/

    Αυτό το άρθρο είναι βαρυσήμαντο, έχει ιστορική σημασία και, βεβαίως, πρέπει να το μάθουν όλοι.

    Αυτό το άρθρο είναι μια ρητή, μια ξεκάθαρη διαβεβαίωση της ηγεσίας της ΛΑΕ προς το αστικό κράτος που λέει:

    – ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ

    – ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΦΡΟΝΙΜΑ

    -ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΘΑ ΣΑΣ ΡΟΥΦΙΑΝΕΨΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΑΣ

    -ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΤΟΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΣΩΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΑΣ

    -ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΤΑΜΕΙΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.