.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το εμβόλιο της ανο(η)σίας


Γράφει η Μαρία Πολυχρονιάδου

Μια συζήτηση που συναντάει σχεδόν κάθε πάροχος υγείας αλλά και κάθε νέος γονιός είναι αυτή για τα εμβόλια. Από τα αθώα ερωτήματα τύπου «τι είναι το εμβόλιο και γιατί να το κάνω;» μέχρι το επικίνδυνο quote «δεν πρέπει να εμβολιαζόμαστε, είναι τρόπος αφανισμού της ανθρωπότητας».

Δε θα σταθώ στο επιστημονικό κομμάτι, προσπαθώντας να καταρρίψω τους μύθους περί συχνότητας εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών, ούτε θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω γιατί το MMR δεν προκαλεί αυτισμό.

Το έχουν κάνει άλλοι αυτό, πριν από μένα με εξαιρετικά αποτελέσματα και με κύρoς στην επιστημονική τους γνώση:

( 1. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00048610.htm
2. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00046738.htm
3. https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/dtap.html
4. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2897%2911096-0/fulltext
5. https://www.dropbox.com/s/341g2s6037bp2fi/Autism%20and%20measles%2C%20mumps%2C%20and%20rubella%20vaccine%20no%20epidemiological%20evidence%20for%20a%20causal%20association.pdf?dl=0
6. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/193604
7. https://www.dropbox.com/s/a3h7cjxor2eu2io/MMR%20vaccine%20and%20autism%20an%20update%20of%20the%20scientific%20evidence.pdf?dl=0
8. http://www.bmj.com/content/342/bmj.c5347
9. https://clinicalpharmacist.gr/2014/10/29/anti-vaxxers_revolt/
10. https://clinicalpharmacist.gr/2017/02/01/vaccines-and-the-factory-of-fear/ )

Ούτε καν θα ασχοληθώ με το να εξηγήσω πόσο ωφέλησαν την ανθρωπότητα οι μαζικοί εμβολιασμοί, η ανοσία αγέλης και την επίδραση είχαν στην αύξηση του προσδοκώμενου μέσου όρου ζωής.

Αυτό το οποίο θα προσπαθήσω να εξηγήσω είναι οι λόγοι που ώθησαν την ανάπτυξη ενός αντιεμβολιαστικου κινήματος παγκόσμια. Η anti-Vacc society πλέον αποτελείται από γονείς, παιδαγωγούς, γιατρούς , φαρμακοποιούς και προφανώς από ανεμβολίαστους.

Μια πιθανή εξήγηση για την εξάπλωση του κινήματος βλακείας, θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης ο άνθρωπος έχει την τάση να συσπειρώνεται γύρω από συνωμοσιολογίες.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά είναι σαφώς δυσκολότερο να αναλάβεις τις ευθύνες που σου αναλογούν για την οικονομική ή την κοινωνικοπολιτική κρίση. Όπως είναι και δυσκολότερο να συμμετέχεις ενεργά στη διαχείριση κι υπέρβαση της κρίσης..

Αντιθέτως, είναι πιο εύκολο να τσουβαλιάσεις «αριστερούς, δεξιούς, καπιταλιστές, φιλελεύθερους , συντηρητικούς και προοδευτικούς», να ισχυριστείς ότι «όλοι είναι το ίδιο μπουρδολόγοι» και να συσπειρωθείς γύρω από μια ιδέα που σε επιστρέφει στις «αγνές» εποχές των αρχών του προπερασμένου αιώνα «εκεί οπού δεν ήταν ψεύτες οι άνθρωποι κι υπήρχαν πραγματικές αξίες». Παρελθοντολαγνεία στα καλύτερά της. Υπάρχει η πιθανότητα να έχεις ξεχάσει ότι εκείνες τις εποχές θέριζε η ανισότητα, η εκμετάλλευση, η μοναρχία. Όπως επίσης υπάρχει κι η πιθανότητα να σε βολεύει να νιώθεις ως ο κατατρεγμένος, πλανημένος ανθρωπάκος που σε τίποτα δεν έφταιγε και σε τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει γιατί του «έκλεψαν την αθωότητα». Πάντα ο ρόλος του θύματος ήταν ο πιο βολικός. Κι οι αντιεμβολιαστες στο δικό τους σύμπαν είναι θύματα της νέας τάξης πράγματων.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει πρωταρχικό ρολό στην διάδοση αυτού του κινδύνου, είναι η εκμετάλλευση του παραπάνω -ας το πούμε- ενστίκτου από λαϊκιστές, λαοπλάνους, τσαρλατάνους και ψευδοεπιστημονες. Ο Trump υποστηρίζοντας την anti Vacc society κέρδισε πολλούς ψηφοφόρους και οπαδούς. Ο Αρτέμης Σωρρας κι η Χρυσή Αυγή είναι δυο εγχώρια παραδείγματα παρόμοιας δράσης. Κι ας μην αναλύσουμε περιπτώσεις ψευδοεπιστημόνων τύπου Μουρούτη που πλουτίζουν καθημερινά επιβάλλοντας ουσιαστικά «φόρο βλακείας» σε κάθε «πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του». Συνεπώς , όλοι αυτοί υποδαυλίζουν τέτοιου είδους κινήματα χρησιμοποιώντας την ιδιότητά τους , «για να το λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι σωστό», ώστε να αυξάνονται οι ηλίθιοι που θα πληρώνουν το φόρο. Άλλωστε, τι πιο χειραγωγήσιμο από έναν ανόητο;

Μια άλλη εξήγηση, θα μπορούσε να είναι η διαρκής αποκάλυψη σκανδάλων από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Κάποιες φορές και από φαρμακευτικές εταιρίες. Όπως το σκάνδαλο Novartis. Αυτό όμως που δεν μπορούν κάποιοι να καταλάβουν είναι το πόσο δεν συνδέεται η ιατροφαρμακευτική επιστήμη καθαυτή με τις πολυεθνικές που την εμπορεύονται.

Το σκάνδαλο Novartis είναι οικονομικό και πολιτικό. Χονδρικά, η Novartis με στόχο να επικρατήσει στην ελληνική φαρμακευτική αγορά χρημάτιζε από γιατρούς και φαρμακοποιούς μέχρι πρωθυπουργούς και λοιπά πολιτικά πρόσωπα.

Αυτό που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι τα σκευάσματα της Novartis και της κάθε Sanofi, GlaxoSmithKline δεν έχουν κάποιο θέμα όσο αφορά τη σύστασή τους.

Ούτε έχουν σκοπό να σκοτώσουν ανυπεράσπιστα μωρά μολύνοντάς τα με μόλυβδο.

Για να πέσω και στο επίπεδο του αντιεμβολιαστή, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία δεν ψήνεται να σκοτώσει εξάμηνα μωρά. Την συμφέρει να γίνουν αυτά τα μωρά 65 χρονών και να τους χορηγεί αντιαρρυθμικα ή αντιθρομβωτικά.

Συνοψίζοντας, οι ουσίες που βρίσκονται μέσα στα εμβόλια καθώς και ολόκληρο το σκεύασμα του εμβολίου είναι ελεγμένο από ανεξάρτητα εργαστήρια, έχει δοκιμαστεί σε ανωτέρα θηλαστικά, σε κλινικές μελέτες κι έχουν γίνει εκατοντάδες δημοσιεύσεις επιστημόνων που πιστοποιούν την ασφάλειά του.

Και ναι προφανώς και η Novartis έχει τα μέσα να χρηματίσει ένα ανεξάρτητο εργαστήριο. Ωστόσο το όφελός της δεν είναι εκεί. Σκέψου να σκάσει στα ξαφνικά ένα σκανδαλάκι ότι το ενέσιμο Voltaren προκαλεί καρκίνο. Και το σκανδαλάκι να το ακολουθήσουν μελέτες που θα το επιβεβαιώνουν. Ξέρεις τι θα γίνει μετά; Θα κλείσει η φαρμακευτική εταιρία. Και μάλλον δεν είναι κάτι που θέλει να της συμβεί.

Προφανώς κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί σκευάσματα που ανεδείχθησαν επικίνδυνα (βλέπε θαλιδομίδη), όμως είχε συμβεί κατά λάθος.

Τα εμβόλια είναι εδώ, κυκλοφορούν σαν τεχνική από το 1800κάτι και σαν σκευάσματα προς πώληση λίγο αργότερα. Έχω εμβολιαστεί κι έχεις εμβολιαστεί. Τελευταία φορά που τσέκαρα ήμουν ζωντανή κι υγιέστατη. Όπως κι εσύ. Και τελευταία φορά επίσης που τσέκαρα η πανώλη αποτελεί παρελθόν.

Μέσα σε διάστημα 100 ετών ο μέσος ορός ζωής διπλασιάστηκε κι ασθένειες που θέριζαν εξαφανίστηκαν.

Μην μπερδεύεις την επιστήμη που είναι στο πλευρό της ανθρωπότητας με τον καπιταλισμό που είναι εχθρός της. Χρησιμοποίησε το πρώτο για να ρίξεις το δεύτερο. -Το αν θα έπρεπε τώρα τα επιστημονικά επιτεύγματα να τα εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα. Την οποία όμως δεν είδα ποτέ να την κάνει κάποιος πεθαμένος. –

Εμβολίασε τα παιδιά σου. Ο ταξικός αγώνας τα χρειάζεται υγιή και ζωντανά.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 46.36% ( 11
Συμμετοχές )



23 σχόλια στο “Το εμβόλιο της ανο(η)σίας

  1. Αναστασία

    Για όλα στη ζωή ισχύει όμως το μέτρο.Δεν πρέπει να ξεπερνάται.Και υπάρχουν περιπτώσεις,που ένας εμβολιασμός μπορεί να αποβεί επιβλαβής.Πρέπει πάντα να είμαστε προσεχτικοί.

    Reply
    1. Κ.Σ.

      Φυσικά αν ρωτήσει κανείς ποιες είναι οι “περιπτώσεις,που ένας εμβολιασμός μπορεί να αποβεί επιβλαβής”, απάντηση δε θα πάρει.
      Απλή συνωμοσιολογία

      Reply
      1. Αναστασία

        Όχι,να σου πω εγώ ένα χαραχτηριστικό παράδειγμα: το Νίκο Καζαντζάκη.Εμβολιάστηκε,για να ταξιδέψει στην Κίνα,αλλά η κατασταση της υγείας του ήταν απαγορευτική γι’ αυτόν τον εμβολιασμό,που τελικα υπήρξε και η αιτία του θανάτου του.Ένα άλλο θέμα είναι,ότι σήμερα υπαρχουν εμβόλια για πάρα πολλές αρώστιες,ενώ παλιότερα δεν υπήρχαν.Αυτό όμως δε σημαίνει,ότι ένας οργανισμός μπορεί να αρχίσει να εμβολιάζεται για όλες αυτές τις αρώστιες,θέλοντας να πετύχει τη μέγιστη ανοσία,χωρίς να υπάρχει η αναγκαιότητα.Η αντοχή του οργανισμού δεν είναι απεριόριστη.Το “παν μέτρον αριστον”,που έλεγαν οι σοφοί μας πρόγονοι,ισχύει σε κάθε περίπτωση.

        Reply
        1. Left G700

          Το «παν μέτρον αριστον», που έλεγαν οι σοφοί μας πρόγονοι, ισχύει σε κάθε περίπτωση.

          Φιλενάδα, μη λες τέτοια, μη λες τέτοια! Κυκλοφορούν κάτι τυπάκια εδώ μέσα που θα σου κρεμάσουν κουδούνια ώσπου να πεις κύμινο! Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά έχουν περάσει κι οι Απόκριες! ;-) :-)

        2. Αναστασία

          Μα είναι γενικά παραδεχτό,ότι ήταν ένας σοφός λαός.Το ίδιο πάντως ισχύει και για τους Κινέζους – για να μη με πουν εθνικίστρια-.Και δεν ισχυρίζομαι,ότι δεν έχουν προσφέρει και δεν προσφέρουν και άλλοι λαοί και θα προσφέρουν και στο μέλλον – όσο μέλλον έχει τέλος πάντων η ανθρωπότητα.

        3. λασπογαριδας

          …είχα την εντύπωση ότι ο Καζαντζακης πέθανε από λευχαιμία!

        4. Αναστασία

          Είναι επόμενο,να υπάρχουν και άλλες απόψεις για την αιτία του θανάτου του Καζαντζάκη,γιατί κάποιοι άνθρωποι,όπως είναι φυσικό,προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.Αυτό που έγραψα εγώ,το λέει η γυναίκα του,η Ελένη στο βιβλίο-βιογραφία του Καζαντζάκη,που έχει γράψει,με τίτλο, “Ο Ασυμβίβαστος”.Τώρα,όποιος δε δέχεται τη μαρτυρία της,μπορεί να επιλέξει όποια εκδοχή θέλει.

      2. Αναστασία

        Επίσης νομίζω,πως είναι προβληματικός ο εμβολιασμός,όταν υπάρχει επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

        Reply
        1. Κ.Σ.

          Ο Καζαντζάκης δεν πέθανε από εμβολιασμό ούτε το πρόβλημα με τα εμβόλια είναι αν θα πάρουμε όλα τα όσα έχουν παρασκευαστεί.
          Το πρόβλημα είναι ότι το λεγόμενο “αντιεμβολιαστικό κίνημα” προσπαθεί να σταματήσει ο εμβολιασμός ενάντια σε συγκεκριμένες ασθένειες που παλιά ήταν διαδεδομένες και στην εποχή μας είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Λόγω αυτής της οπισθοδρομικής αντίληψης και απάτης επανεμφανίζονται.
          Τα “παν μέτρον άριστον” δεν είναι απάντηση για όλα, ειδικά όταν δεν υπάρχει κανένας λογικός λόγος να μη χαρακτηριστεί μια άποψη (λέμε τώρα) λανθασμένη,

    2. μέλος του ΝΑΡ

      Μέγιστο λάθος: Κάτω απο την ολοσωστη κριτική και απόρριψη των πολυεθνικωνστο φάρμακο, υπάρχει μπόλικη συνομωσιολογια, η οποία είναι απάτη και δημιουργεί τιγκα σύγχυση: Πχ, τα εμβολια στα παιδιά είναι άκρως απαραίτητα. Είτε η απόρριψη τους, είτε η μικροβιοφοβια, είναι πριβληματικα πράματα. Ή το να έχουμε αντιβιοτικά επίσης είναι σωτήριο. Η απόρριψη τους λόγω συνομοσιολογιας ή η μικροβιοφοβια που οδηγεί σε άχρηστη και επικίνδυνη υπερκατανάλωση είναι το κακό.

      Reply
  2. Φοιβος

    «Έχω εμβολιαστεί κι έχεις εμβολιαστεί. Τελευταία φορά που τσέκαρα ήμουν ζωντανή κι υγιέστατη»

    Αλήθεια τώρα είναι επιχείρημα αυτό σκεπτόμενου ανθρώπου;;
    Σαν να λεω ότι δεν φοράω κράνος στην μηχανή μου κ αυτό δεν είναι επικίνδυνο κ η απόδειξη ότι τώρα σας μιλάω κ κουνάω όλα μου τα μέλη κανονικά.

    Επίσης «Μέσα σε διάστημα 100 ετών ο μέσος ορός ζωής διπλασιάστηκε κι ασθένειες που θέριζαν εξαφανίστηκαν.»

    Στους λόγους που συνέβαλαν σε αυτό ας προσθέσουμε τις πολύ καλύτερες συνθήκες υγιεινής, την πολύ καλύτερη διατροφή κ την πολύ καλύτερη στέγαση.
    Το ότι κάνει ο κόσμος μπάνιο πλέον όχι κάθε μήνα, ότι πλένει τα ρούχα του πολύ συχνά, ότι πλένει τα χέρια του πριν φάει,ότι δεν κοιμάται σε σπίτια παγωμένα, βρώμικα κ ο ένας πάνω στον άλλο ( πριν από ένα αιώνα μια οικογένεια 6-7 ατόμων εμένα σε δυο δωμάτια συνολικής επιφανείας όσο τα παιδικά δωμάτια ενός τωρινού σπιτιού, ότι τα σπίτια δεν έχουν υγρασία κ δεν μπάζουν νερά όταν βρέχει κ
    κρύο όταν φυσάει δεν
    παίζουν ρόλο δλδ; Το ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα κ καλύτερα φάρμακα δεν παίζει ροκο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής;

    Μόνο τα εμβόλια συνέβαλαν λέτε η έστω τόσο πολύ συνέβαλαν τα εμβόλια κ όχι οι άλλοι παράγοντες που έγραψα;

    Reply
    1. Κ.Σ.

      Το άρθρο παραπέμπει και σε επιστημονικές μελέτες, δεν έχει μόνο ωραίες εκφράσεις.
      Οι ασθένειες δεν εξαφανίστηκαν όταν άρχισε ο κόσμος να πλένει τα χέρια του. Τουαλέτα στο σπίτι μέσα μέχρι τη δεκαετία του 1970 δεν υπήρχε, αλλά δεν υπήρχαν και οι ασθένειες

      Τα άλλα είναι αφελείς υποθέσεις και αναλύσεις για ταξί, πόσοι μέναν σε ένα σπίτι, αν τα δωμάτια ήταν δυο (μήπως ήταν ένα;).

      Αλήθεια, ότι ο αυτισμός προέρχεται από το εμβόλιο, ένα τόσο εξωφρενικό ψέμα, δεν σε υποψιάζει;

      Reply
    2. Αναστασία

      Αποφασιστική υπήρξε η συμβολή των αντιβιωτικών,που τώρα όμως και αυτά χρησιμοποιούνται με επιφυλάξεις και συνιστάται,να αποφεύγεται η κατάχρηση.

      Reply
      1. Ανώνυμα

        Για αντιβιοτικά αυτό που πρέπει να αποφεύγεται είναι η χρήση χωρίς συνταγή και η χρήση όταν δεν είναι απαραίτητη.
        Η συζήτηση για τα εμβόλια αφορά την προπαγάνδα ότι βλάπτουν σε κάθε περίπτωση, απο σκοταδιστικους κύκλους αλλά και κερδοσκόπους.
        Η προσπάθεια σου να σχετικοποιησεις τη χρησιμότητα των εμβολίων , με τέτοιου είδους λαθροχειρίες, δεν παρά επανάληψη αυτής της προπαγάνδας.

        Reply
        1. Αναστασία

          Δε βλέπω πουθενά τη λαθροχειρία.Σχετικά με τα εμβόλια,δεν ισχυρίστηκα σε καμιά περίπτωση,ότι είναι επιβλαβή γενικά.Έκανα μόνο μια παρατήτηση,ότι δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αθώα.Νομίζω ότι ήμουνα απόλυτα ξεκάθαρη.Το άρθρο,έτσι όπως είναι διατυπωμένο,δεν αναφέρεται απλά στους σκοταδιστές,αλλά παίρνει θέση υπέρ των εμβολίων,χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη.Όσο για τα αντιβιοτικά,το σχόλιο είχε σχέση με την παρατήρηση,ότι η μείωση της θνησιμότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό κ στα νέα φάρμακα κ όχι αποκλειστικά στα εμβόλια,που με βρίσκει σύμφωνη.Πιστεύω προσωπικά,ότι η συμβολή των αντιβιοτικών,που εμφανίστηκαν μόνο μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο,ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή των εμβολίων,αλλά κ εκεί έγινε κατάχρηση στη συνέχεια.Ήθελα να πω,ότι γενικά η απρόσεχτη χρήση κ η υπερβολή βλάφτουν,αντί να ωφελούν.

        2. Αναστασία

          Και κάτι ακόμα.Πιστεύω,ότι η εμφάνιση των σκοταδιστών οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της,ακριβώς στον κίνδυνο που εμπερέχεται στη χρήση των εμβολίων.Είναι δλδ μια υπερβολη από την αντίθετη μεριά.

  3. D.P

    Αφελές άρθρο! Μόνο για αναλφάβητους και μη έχοντες σωστή ενημέρωση/πληροφόρηση για τα σύγχρονα κατορθώματα της ιατροφαρμακευτικής επιστήμης! Είναι απορία γιατί η αρθρογράφος ασχολήθηκε με το κίνημα Anti-Vaccination Society. Θα μπορούσε να δώσει τα επιχειρήματα της για την επιτακτική ανάγκη του προληπτικού εμβολιασμού στον σύγχρονο κόσμο και να καλύψει την άποψη της. Στην τελική, έπεσε στο επίπεδο και την μικρονοητικότητα των αντι-εμβολιαστών και έκανε και (αρνητική) διαφήμιση στις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρειές.

    Reply
    1. Ανώνυμα

      δεν είμαι ειδικός, μια απλή σκέψη κάνω:
      εσείς οι αριστεροί υποστηρίζεται ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σάπιο σύστημα, λέτε στο χώρο του φάρμακου να είναι άγιος, οι πολυεθνικές να πασχίζουν για την υγεία μας;
      δεν είναι κακό να το ψάξουμε λίγο.

      Reply
      1. μέλος του ΝΑΡ

        Αγαπητέ ανώνυμε, οι πολυεθνικές του καπιταλισμού πασχίζουν για τα κέρδη τους και φυσικά, όχι για την υγεία μας.

        Απο αυτό όμως μέχρι την αντιεμβολιαστικη υστερία του στυλ ” τα εμβολια στα παιδιά είναι απάτη”, υπάρχει άβυσσος! Είναι άλλο το να απορρίπτεις τις πολυεθνικές διότι κοιτανε τα κερδη τους και όχι τον άνθρωπο και άλλο να λες “τα εμβολια στα παιδιά είναι απάτη”. Τα εμβόλια στα παιδιά οδήγησαν στην μείωση ως και εξαφανιση πληθώρας ασθενειών.

        Reply
  4. Α.Κ.

    Ακατάλυπτο το κείμενο αυτό της Κας Μαρίας Πολυχρονιάδου.

    “¨το έχουν κάνει άλλοι πριν από εμένα…”
    “Ούτε καν θα ασχοληθώ με το να εξηγήσω…”

    Σε τι αναγνωστικό κοινό απευθύνεσαι με αυτό το ύφος και για ένα τόσο σοβαρό θέμα;
    Το από που ξεκινάει , η διαδρομή που ακολουθεί ,η φρασεολογία που χρησιμοποιεί και το συμπέρασμα που καταλήγει είναι ένας λαβύρινθος με ασύνδετα ,μπερδεμένα και αφελή στοιχεία, τύπου γκουγκλάρα και έγραψα τα τσιτάτα που βρήκα.
    Η δημόσια υγεία και ο εμβολιασμός είναι θέματα έρευνας και μελέτης,πριν την όποια δημόσια εκφορά θέσης και λόγου πάνω σε αυτά.
    Ο αριστερός τρόπος σκέψης ,έκφρασης και βίου δεν επιτρέπει ούτε διαθέσεις χειραγώγησης ή την προστακτική στο λόγο μας ,ούτε ατομικές φαμφάρες και ανόητες εκφράσεις εντυπωσιασμού.

    Reply
      1. ....

        Το ανορθόγραφο ακαλυπτο έχετε να επισημάνετε σε αυτή την απάντηση ανώνυμε αναγνώστη;

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.