.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Τουρκία: “Στο καλό Δημοκρατία…” -Προχωρεί η αλλαγή πολιτεύματος


-Προχωρεί η κατάργηση της «Τουρκικής Δημοκρατίας» και η αλλαγή πολιτεύματος

-Προκλητική δήλωση του δημάρχου Άγκυρας στο twitter

-Αποκαλύψεις για συναλλαγή του ΑΚΡ με τους Γκρίζους Λύκους του ΜΗΡ

-Χυδαιότητες του υπουργού Υγείας στη Βουλή

Γράφει ο Σεΐτ Αλντογάν*

Ο σκοπός του Ερντογάν, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ήταν σαφής. Συνεχώς μίλαγε για αλλαγή Συντάγματος και αλλαγή πολιτεύματος. Μάλιστα, όλη η πολιτική του Ερντογάν, που υλοποιείται σε ολόκληρη την Τουρκία, βασίζεται πάνω σε αυτόν τον στόχο.

Περιττόν να αναφέρουμε ότι ήδη ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την αλλαγή του Συντάγματος. Εδώ και τρεις ημέρες συζητούνται διάφορα άρθρα. Εν τω μεταξύ ο Ερντογάν έκανε μία δήλωση, στην οποία είπε ότι επιθυμία του είναι η μετάβαση σε προεδρικό πολίτευμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται οι συζητήσεις που προαναφέραμε στη Βουλή, για την αλλαγή τού Συντάγματος. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αλλαγή του Πολιτεύματος. Θα καταργηθεί δηλαδή η «Τουρκική Δημοκρατία» και θα αντικατασταθεί από Προεδρικό Πολίτευμα που θα δώσει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να γίνει «Σουλτάνος».

Τα άρθρα που συζητούνται, περνάνε ψηφιζόμενα από το κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ, και από τους βουλευτές του κόμματος των Γκρίζων Λύκων, του ΜΗΡ. Ήδη έχουν περάσει κάποια άρθρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε πάρει απόφαση για μυστική ψηφοφορία. Όμως η ψηφοφορία κάθε άλλο παρά μυστική ήταν, και αυτό, ως φαίνεται, για να μην υπάρξουν διαρροές.

Όταν βουλευτές του κουρδικού κόμματος ΗDP και του κόμματος των κεμαλιστών, του CHP, ρώτησαν γιατί η ψηφοφορία είναι ανοιχτή και όχι μυστική, ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ, απάντησε επί λέξει: «Κι εσένα τι σε νοιάζει και ρωτάς ρε π..στη;»

Εν τω μεταξύ σε όλη την Τουρκία συνεχίζονται οι συλλήψεις με το ειδικό έκτακτο νόμο. Στις κουρδικές πόλεις, σε δύο ακόμα Δήμους διορίστηκαν επίτροποι στη θέση των εκλεγμένων δημάρχων.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες καθηγητές πανεπιστημίου διώχθηκαν από τη δουλειά τους. Παράλληλα έχουν γίνει πάρα πολλές συλλήψεις μελών αριστερών οργανώσεων που μοιράζουν προκηρύξεις ενάντια στο προεδρικό πολίτευμα. Ακόμα και το απλό μοίρασμα προκήρυξης, είναι αιτία να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη φυλακή!

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω twitter ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιουκτσέκ, στενός φίλος του Ερντογάν και γνωστός για τις προκλητικές δηλώσεις του: «Στο καλό, Δημοκρατία…»

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα θα κάνει τα πάντα, θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον, της τρομοκρατίας συμπεριλαμβανομένης, για να εξασφαλίσει την αλλαγή του πολιτεύματος.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP: Ο Τσετίν Οσμάν Μπουντάγκ ανακοίνωσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τους Γκρίζους Λύκους (ΜΗΡ), να παραχωρήσει 50.000 διορισμούς στο κόμμα αυτό εάν εξασφαλιστεί η αλλαγή του Συντάγματος.

Αυτό σημαίνει ότι για την αλλαγή του πολιτεύματος επιστρατεύονται τόσο η τρομοκράτηση όσο και βρώμικα παιχνίδια και συναλλαγές. Το μέτωπο ΑΚΡ – ΜΗΡ φέρνει δεινά ενάντια στους λαούς της Τουρκίας.

*Ανταποκριτής της ημερήσιας εφημερίδας ΕΒΡΕΝΣΕΛ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.