.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Τα «νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα» που έγιναν «όλα τα απαραίτητα έγγραφα»


metan

Δύο ανακοινώσεις μέσα σε διάστημα λίγων ωρών εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφορικά με τις αποφάσεις της διυπουργικής σύσκεψης για το μεταναστευτικό.

Στην πρώτη ανακοίνωση τα μέτρα που αναφέρονταν είναι τα εξής:

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

  2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.

  3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,

  4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην ορθή επανάληψη, που εκδόθηκε λίγο αργότερα, αναφέρεται:

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

  2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

  3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

  4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαφορά είναι προφανής: Στην πρώτη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος, τουλάχιστον για τους Σύριους πρόσφυγες, να απεγκλωβιστούν από την ανοιχτή φυλακή της Ελλάδας και να μετακινηθούν προς άλλες χώρες της ΕΕ, που έτσι κι αλλιώς είναι ο προορισμός τους (όπως και των υπόλοιπων προσφύγων και μεταναστών).

Στη δεύτερη περίπτωση, το περισσότερο που ίσως εξασφαλίζεται είναι νόμιμη παραμονή στην χώρα, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τι μεσολάβησε μεταξύ των δύο ανακοινώσεων; Προφανώς οι Βρυξέλλες ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της κυβέρνησης και επέδειξαν τα… ανθρωπιστικά αντανακλαστικά τους: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μια ανοιχτή φυλακή για μετανάστες και πρόσφυγες.

Για άλλη μια φορά, αυτή είναι η Ε.Ε.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.