.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σωτήρης Πέτρουλας: Συνεντεύξεις & Ντοκουμέντα για τη δολοφονία του αγωνιστή (Βίντεο)


Γράφει ο Νίκος Ξηρουδάκης

Πριν από 54 χρόνια, στις 21 Ιουλίου 1965, πέφτει στο οδόστρωμα της Σταδίου χτυπημένος από τα κλομπ της αστυνομικής βίας και από τα δακρυγόνα, ο αριστερός φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας στη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα.

Πρόκειται καταρχάς για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη που είχε δώσει ο επιστήθιος φίλος και σύντροφος του Σωτήρη Πέτρουλα, Μάκης (Φιλοποίμην) Παπούλιας τον Ιούλιο του 2012 στον Νίκο Ξηρουδάκη, στη σειρά εκπομπών με τίτλο: «Το Βάθος του Ουρανού είναι κόκκινο».

Περιγράφει την προσωπικότητα του Σωτήρη Πέτρουλα, τις πολιτικές του ανησυχίες, τους αγώνες της αριστεράς της εποχής, τις 70 μέρες των Ιουλιανών του 1965, τη δολοφονία του Σωτήρη και όσα ακολούθησαν:

Τη διαδήλωση που διοργάνωσαν οι φίλοι του Σωτήρη με το φέρετρο στον ώμο, τη συγκλονιστική κηδεία του και τις απόπειρες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να αρπάξουν τη σορό και να τη θάψουν εν κρυπτώ.

Δείτε επίσης μια ιστορική εκπομπή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ-2 το 1982. Πρόκειται για την εκπομπή ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ που είναι ολόκληρη αφιερωμένη στη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.

Μιλούν πρόσωπα που έζησαν τα γεγονότα, συγγενείς του Σωτήρη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάκης Παπούλιας, ο φίλος του Σωτήρη και μετέπειτα εκδότης του «Κάλβου» Γιώργος Χατζόπουλος και άλλοι.

Στην εκπομπή αυτή μεταδόθηκε για πρώτη φορά και τμήμα της 3ης Συμφωνίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Το υλικό αυτό προέρχεται από το αρχείο του Φιλ. (Μάκη) Παπούλια και μας έκανε την τιμή να μας το παραχωρήσει στη διάρκεια της συνέντευξης που μας έδωσε τον Ιούλιο του 2012.

15 Ιούλη 1965. Η άρνηση του βασιλιά να υπογράψει την αποπομπή του φιλοβασιλικού Πέτρου Γαρουφαλιά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Λίγες ώρες μετά, πριν ακόμη παραιτηθεί γραπτά ο Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος διορίζει την πρώτη κυβέρνηση των αποστατών υπό τον Γ. Αθανασιάδη-Νόβα. Από εδώ και εμπρός ξεκινά η μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση μετά τον Εμφύλιο που θα κρατήσει περίπου 70 ημέρες.

Έξι μέρες αργότερα δολοφονείται ο αριστερός φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας. Γεννημένος στο Οίτυλο της Μάνης ο Πέτρουλας, εμβληματική μορφή της αριστεράς και της αριστερής αμφισβήτησης της πολιτικής γραμμής της ΕΔΑ της εποχής, έχασε τη ζωή του στη διασταύρωση της οδού Σταδίου με τις οδούς Εδουάρδου Λω και Χρ. Λαδά κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες –πολλοί υποστηρίζουν ότι είχε στοχοποιηθεί και στραγγαλίστηκε- σε μια από τις μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις.

Ακούστε τον Μάκη Παπούλια να μιλάει για τον επιστήθιο φίλο, συμμαθητή και συναγωνιστή του Σωτήρη Πέτρουλα.

Συμμαθητές στο νυχτερινό, συμφοιτητές αργότερα στην ΑΣΟΕΕ και συναγωνιστές στους μεγάλους αγώνες της Αριστεράς, συμμετείχαν και οι δύο στη συγκέντρωση και πορεία της ΕΦΕΕ. Ο ένας δεν γύρισε ζωντανός, ο άλλος έζησε και θυμάται:

-Την καραμανλική τρομοκρατία, την ΕΚΟΦ, τις μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις.

-Τις νυχτερινές ‘επιχειρήσεις’ της σπουδάζουσας στην Ακρόπολη και τα κτίρια της Αθήνας.

-Την απαγωγή της σορού και την απόπειρα του κράτους να θάψει κρυφά τον νεκρό αγωνιστή.

-Την αποφασιστικότητα και την άμεση κινητοποίηση των συντρόφων του που ματαίωσαν αυτά τα σχέδια.

(«Σε χρόνο μηδέν, ο κόσμος της Αριστεράς από την Κοκκινιά, τον Πειραιά και τις γύρω συνοικίες γέμισε το Γ’ Νεκροταφείο έτσι ώστε ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους…»)

-Την πορεία με το φέρετρο στους ώμους που ξεκίνησε από το σπίτι του Πέτρουλα στον Κολωνό και περνώντας μέσα από τις λαϊκές συνοικίες έφτασε στο κέντρο να έχει 200.000 κόσμο.

-Τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως ναύαρχο Ιωάννη Τούμπα (“Τούμπα – Τούμπα πού θα πας /Το κεφάλι σου θα φας”, φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές)

-Τον φίλο και συναγωνιστή στην ανθρώπινή του διάσταση.

-Τους “Φίλους Νέων Χωρών” (Φ.Ν.Χ.), την “Αναγέννηση” και την εξ αριστερών αμφισβήτηση της πολιτικής γραμμής της ηγεσίας της ΕΔΑ, μέσα από την οποία εκφραζόταν τότε και το ΚΚΕ που βρισκόταν στην παρανομία.

-Το τραγούδι «Στα περβόλια» (Στίχοι και μουσική, Μίκη Θεοδωράκη από «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού») που τραγουδήθηκε πολλές φορές δίπλα στο φέρετρο την τελευταία νύχτα…

Ο συνομιλητής μας περιγράφει και κάποια γεγονότα που δεν είναι σήμερα ευρύτερα γνωστά, όπως ότι κατά σύμπτωση στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ, στο σημείο δηλαδή ακριβώς που χτυπήθηκε η πορεία και δολοφονήθηκε ο Πέτρουλας (Σταδίου και Εδουάρδου Λω), είχαν καταλύσει Γάλλοι δημοσιογράφοι του περιοδικού PARIS MATCH οι οποίοι κινηματογράφησαν όλη τη σκηνή. Θα μπορούσε λοιπόν να βρεθεί και ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας –οι ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί ήταν έτσι κι αλλιώς γνωστοί.

Αναφέρεται επίσης και στην ΠΑΝΔΗΚ- Πανσπουδαστική Δημοκρατική Κίνηση ‘Σωτήρης Πέτρουλας’ που ίδρυσαν οι σύντροφοί του.

Συγκινημένος ο συνομιλητής μας, στο τέλος της συνέντευξης περιγράφει τον φίλο του με δυο λόγια:

«Ήταν διαβασμένος, ήταν ευαίσθητος, ξύπνιος, ήταν ‘μαγκάκι’, καλοσυνάτος, εργατικός… Είμασταν του νυχτερινού, δουλεύαμε σε καταστήματα με ρούχα, συμμετείχαμε σε όλες τις διαδηλώσεις, για το Κυπριακό κ.α.»

 

 

 

 

Ακολουθεί η εκπομπή ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ από το αρχείο του Φιλ. (Μάκη) Παπούλια:

 

 

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 91.67% ( 24
Συμμετοχές )



54 σχόλια στο “Σωτήρης Πέτρουλας: Συνεντεύξεις & Ντοκουμέντα για τη δολοφονία του αγωνιστή (Βίντεο)

  1. lathranagnostis

    Ιουλιανά. Ίσως η χαρακτηριστικότατη περίπτωση, όπου η εργατική τάξη πολέμησε “κάτω από ξένες σημαίες”! Κι αυτό, με την καθοδήγηση του ρεφορμιστικού μορφώματος της ΕΔΑ, όπως αυτή είχε πλέον εξελιχθεί εκείνη την εποχή.
    Αν είναι η εργατική τάξη να θρηνήσει νεκρούς σαν τον Σωτήρη, αυτό πρέπει να το κάνει μόνο, παλεύοντας για τα δικά της συμφέροντα και κάτω από τις δικές της σημαίες.
    Και όμως, αυτό που σήμερα το έχει διατυπώσει σαφώς το ΚΚΕ, ο απλός λαός το καταλάβαινε από τότε. Θυμάμαι τη μητέρα μου και τη θειά μου, συγχωρεμένες και οι

    Reply
    1. Κ.Σ.

      Λαθραναγνωστη δεν είναι κάτω από ξένη σημαία όλοι οι κοινωνικοί αγώνες εκτός από τις συναυλίες του Νταλάρα στα φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σε λίγο θα βγάλεις οπορτουνισμό και τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, εκτός από 3-4 ολομέλειες της ΚΕ

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Έγραψα εγώ πουθενά, ότι ΟΛΟΙ οι κοινωνικοί αγώνες είναι κάτω από ξένες σημαίες? Τα “Ιουλιανά” όμως, ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

        Υ.Γ Στις συναυλίες του Νταλάρα, δεν πηγαίνω.

        Reply
        1. Κ.Σ.

          Ο λαός δεν αγωνίστηκε για τον παπατζή αλλά για να ανασάνει από το άθλιο μετεμφυλιακό καθεστώς. Η πολιτική ανεπάρκεια και τα όρια της γραμμής που είχε η πρωτοπορία δε μηδενίζουν τις θυσίες. Δεν πήγε άδικα ο Πέτρουλας, είναι σημαία και παράδειγμα για κάθε άνθρωπο του λαού και της εργατικής τάξης.
          Να τιμούμε τους αγώνες και τους νεκρούς μας. Σε αυτό το πλαίσιο να μελετάμε και την εμπειρία και τα λάθη μας.
          Χωρίς τα Ιουλιανά και όσα έζησε ο κόσμος του αγώνα δεν θα ερχόταν ο αντιδικτατορικός αγώνας και το Πολυτεχνείο, αλλά και η χρεοκοπία της γραμμής του ΚΚΕ Εσ και της ΕΑΔΕ.

          ΥΓ έτσι που έγινε ο Νταλάρας δεν έχεις άδικο

        2. επώνυμος 344

          Μπράβο σύντροφε! Την ίδια ώρα στην άλλη εξέδρα του φεστιβάλ θα έχει τον Τσακνή φέτος… Θα τα πούμε εκεί…

  2. lathranagnostis

    (συνέχεια)
    ….οι δυο τώρα, να έχουν μάθει για τον θάνατο του Πέτρουλα και να συζητάνε.
    “Το φάγανε το παιδί, για χάρη αυτού του σκατόγερου του Παπατζή…”
    Ήμουνα μικρό παιδί τότε, αλλά αυτές οι παραστάσεις μου έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μου.

    Reply
    1. Κώστας

      εκατοντάδες χιλιάδες λαού επί έναν μήνα σε άγριες απεργίες και συγκρούσεις, εργάτες νεολαία και αυτοαπασχολούμενοι δεν ήταν λαός, μόνο η μητέρα και η θεία του λαθραναγνώστη ήταν λαός. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού να ζητάνε το ξήλωμα της αμερικανοκρατίας και του παλατιού, που μάλλον και τα 2 δεν τα πολυέλεγε το ΚΚΕ σαν εξτρεμιστικά ήταν κάτω από ξένη σημαία ή πάλευαν κατά των βασικών πυλώνων του μετεμφυλιακού κράτους ?

      λαθραναγνώστη δεν φταίει ο λαός που το ΚΚΕ ήταν ουρά της ΕΚ, και σίγουρα δεν φταίει ο διεγρααμμένος από την ΔΝΛ λόγω των διαφωνιών του με το ΚΚΕ Σωτήρης Πέτρουλας

      το ΚΚΕ ήταν κάτω από ξένη σημαία λαθραναγνώστη ο λαός μια χαρά εξέγερση έκανε, και ο Πέτρουλας μια χαρά ήρωας μας είναι

      Κώστας

      Reply
      1. Γιώργος Κ.

        Τι ψάχνεις να βρείς…Για το ΚΚΕ,πάντα ότι δεν ήταν υπό την κομματική του ομπρέλα ήταν καθοδηγούμενο από ρεφορμιστές, προβοκατόρικο, αποπροσανατολιστικό κλπ
        (Βλέπε παλιότερα Ιουλιανά,Πολυτεχνείο,απαγορευμένες πορείες επί Καραμανλή αλλά και νεότερα όπως τα φοιτητικά του ’07,ο Δεκέμβρης,οι πλατείες).

        Reply
      2. ένας

        Αυτή η εικόνα τα λέει όλα και δικαιώνει ολοκληρωτικά τον Λαθραναγνώστη και τις …θείες του!
        https://3.bp.blogspot.com/-jl8qkHmWxl8/WWnFqluOvvI/AAAAAAABZts/54_1p2Q-W8EOJg9ZNe1xYMnTmvAxA3mDwCLcBGAs/s1600/image002.jpg
        Θαυμάστε πρωτοσέλιδο “αριστερής” εφημερίδας!
        Και καμαρώστε τον “μια χαρά λαό”, την πολιτική του καθοδήγηση, που ήταν η ΕΔΑ και η ΑΥΓΗ, δηλαδή τα …δικά σας καμάρια!
        Που πάνω σ’ αυτά βαδίζετε, πότε με τον τΣύριζα, πότε με το ΠιΛάφη, η με ό,τι άλλο μας ετοιμάζετε εκεί στα χαλκεία της “λαϊκής βούλησης”, που οριοθετείται στο …”ξήλωμα της αμερικανοκρατίας και του …παλατιού(!!!)” τότε, στα …”μνημόνια” η την …Μέρκελ σήμερα…..!!!!
        Παπατζήδες……

        Reply
        1. κάποιος

          E, χμ, ξέρεις αδερφέ την ΕΔΑ τηνε καθοδηγούσε το ΚΚΕ. Από την αρχή της ίσαμε το τέλος. Και η γραμμή της ΕΔΑ, ήταν η πολιτική του ΚΚΕ. Ξέρεις….. ειρηνική συνύπαρξη, ΕΣΣΔ, υποταγή στο αστικό πλαίσιο…..

          Ε. χμ, αδερφέ αυτή ήταν η πολιτική του ΚΚΕ και το ’45 με την συμφωνία της βάρκιζας. Η αντίληψη του μετέπειτα ΚΚΕ εσ. της ΕΑΡ του ΣΥΝ (που το ΚΚΕ τονε έφτιαξε κι αυτόν), μέσα στο ΚΚΕ γεννήθηκε, γαλουχήθηκε και άνθισε. Κατ εικόνα και ομοίωση της αντίληψης της ΕΣΣΔ.

        2. lathranagnostis

          Η σχέση του ΚΚΕ με την ΕΔΑ, δεν ήταν μονοσήμαντη του στυλ “το ΚΚΕ καθοδηγούσε την ΕΔΑ”. Και η ΕΔΑ, από την πλευρά της, έδινε στην ηγεσία του κόμματος, που βρίσκονταν στο εξωτερικό, τέτοια πληροφόρηση ώστε να παίρνονται οι επιθυμητές, για την ΕΔΑ, αποφάσεις. Στις συνθήκες εκείνης της εποχής, οι πληροφορίες ήταν πολύ δύσκολο να διασταυρωθούν και να επαληθευτούν.
          Επίσης, το Κόμμα, ήταν κατά κάποιον τρόπο εξαρτώμενο από την ΕΔΑ, διότι στην Ελλάδα, δρούσε μέσα από αυτή. Αν τα “έσπαγε”, θα απομονώνονταν.
          Πάντως, και το ΚΚΕ καθεαυτό, είναι κατά μεγάλο ποσοστό υπεύθυνο για την τότε πολιτική του. Από την άλλη όμως, αυτές ήταν και οι αντιλήψεις της εποχής. Μέτωπα και συνεργασία με αστικές δυνάμεις για διαχείριση του αστικού συστήματος κατά τρόπο ευνοϊκό για την εργατική τάξη. Η αλήθεια είναι, ότι τότε, ο καπιταλισμός έδινε και αυτή του η στάση, ευνοούσε τον ρεφορμισμό.

        3. ένας

          Μην είσαι και πολύ σίγουρος, “κάποιε” για το “..ίσαμε το τέλος”.
          Αυτά είναι βολικοί αριστεροχωρικοί μύθοι, αλλά όχι ακριβώς η αλήθεια. Η …”παράδοση” λέει πως η ΕΔΑ, για άλλους λόγους ιδρύθηκε αλλά αλλιώς εξελίχτηκε, επωφελούμενη ασφαλώς και από τις καθοδηγητικές και πολιτικές αδυναμίες του ΚΚΕ. Ομως η τάση ήταν εγγενής και οι ευθύνες του ΚΚΕ συνίστανται στο ότι δεν τις εντόπισε έγκαιρα, έστω όσο μπορούσε. Είχε γίνει καπετανάτο των ευρωκομμουνιστών η ΕΔΑ, που υπονόμευε την κομματική γραμμή, που όσο στραβή και νάταν τότε, το χάλι της ΕΔΑ …δεν το έφτανε! Κι αυτά τα συμπτώματα είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται πολύ νωρίς, δεν περίμεναν καν την 6η Ολομέλεια και το 8ο Συνέδριο.
          Οι καθοδηγούμενοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αμοιροι ευθυνών στο κομμουνιστικό κίνημα – δεν ξέρω πως τώχετε εσείς εκεί στο αριστεροχώρι.
          Και μην ξεχνάς, πως η Βάρκιζα μπορεί πράγματι να γαλουχήθηκε μέσα στο ΚΚΕ, με την …αμέριστη υποστήριξη ΟΛΩΝ των εξωκομματικών, αλλά μετά, στον αγώνα του ΔΣΕ, που επίσης γαλουχήθηκε μεσα στο ΚΚΕ, το ΚΚΕ ήταν μόνο του, την ώρα, που οι πολιτικοί σας πρόγονοι το κατηγορούσαν για ….”σταλινική ανταρσία” κλπ., κλπ,. ενώ καθόλου δεν τους είχε ενοχλήσει η ίδια η Βάρκιζα, που “….έβαλε τέλος στο σταλινικό πραξικόπημα”!
          Δεν είναι όλα, όπως μας βολεύουν σήμερα….

        4. κάποιος

          Μην αναπαράγεις φίλε ένας τους βολικούς ΚΚΕδικους μύθους! Δεν είναι όλα, όπως σε βολεύουν σήμερα!

          α. Την ΕΔΑ τηνε ίδρυσε το ΚΚΕ, και την έλεγχε οργανωτικά.

          β. Η κεντρική γραμμή της ΕΔΑ, ήταν η γραμμή του ΚΚΕ και της ΕΣΣΔ την εποχή εκείνη! Στα ξανάπα: Υποταγή στην εθνική ενότητα με τις αστικές τάξεις, ειρηνική συνύπαρξη με τον καπιταλισμό, κλπ.

          γ. Η γραμμή της ΕΔΑ (και του ΚΚΕ) ου είχαν, κρατούσε ΗΔΗ από το ’45 με την υποταγή ΚΚΕ και ΕΑΜ στην εθνική ενότητα με την αστική τάξη (γραμμή που είχε από τοτε η ΕΣΣΔ για τα ΚΚ της Δύσης).

        5. lathranagnostis

          Αυτά που γράφεις, είναι προφανώς οι δικοί σας, οι ΝΑΡίτικοι μύθοι!
          Αλλά η πλάκα είναι, ότι γράφετε για το ΚΚΕ εκείνης της περιόδου, λες και οι δικοί σας πολιτικοί πρόγονοι ήταν κάπου αλλού και δεν συμμετείχαν στις τότε αποφάσεις και στη χάραξη της γραμμής του ΚΚΕ.

        6. κάποιος

          Αδερφέ λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω λέγοντας σου την αληθεια:

          1. ΔΕΝ υπάρχουν ΝΑΡίτικοι μύθοι. Διότι πολύ απλά, είτε σου αρέσει είτε όχι, το ΚΚΕ έφτιαξε την ΕΔΑ, η γραμμή του ΚΚΕ πέρναγε στην ΕΔΑ. Είτε σ’αρέσει είτε όχι. Και η γραμμή για δεκαετίες ΚΚΕ και ΕΣΣΔ (ήδη από το ’40 και μετά) ήταν η ειρηνική συνύπαρξη με τον καπιταλισμό, η υποταγή στην εθνική ενότητα κλπ. Χώρια το ανώμαλο εσωκομματικο καθεστώς δεκαετιών που σήμαινε και σημαίνει, ανθρωποφαγική αντιμετώπιση των διαφορετικών απόψεων από την εκάστοτε πλειοψηφία.

          2. Το παρελθόν του ΚΚ είναι το παρελθόν όλων μας. Αλλά υπάρχουν αυτοί που έχουν ανάγκη να το ωραιοποιούν (ή να το φτύνουν) όπως κάνει πχ το ΚΚΕ ανάλογα την περίσταση και αυτοί που προσπαθούν όσο γίνεται πιο διαλεκτικά και ψύχραιμα, να δουν ΤΙ έφταιξε και τα ΚΚ είτε ενσωματώθηκαν στην Δύση, είτε οικοδόμησαν μια γραφειοκρατική κοινωνία (στην Ανατολή). Απαραίτητη αυτή η διαδικασία, για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην αναγέννηση της κοινωνικής χειραφέτησης από τον καπιταλισμό και της οικοδόμησης κομμουνιστικών, ελεύθερων κοινωνιών.

        7. Ανώνυμα

          To KKE διέλυσε τις οργανώσεις στην Ελλάδα και τα μέλη του δρούσαν μέσω της ΕΔΑ. Αν ο λαός ακολούθησε την γραμμή αυτή εκ των υστέρων λέμε ότι ήταν λάθος και πολεμούσε κάτω από ξένες σημαίες. Αν διαφωνούσε και δεν ακολουθούσε τότε θα ήταν λάθος. Το ΚΚΕ έφτιαξε το συνασπισμό, αν δεν ακολουθούσες τη γραμμή ήταν λάθος και αιτία διαγραφής. Ο λαός στήριξε συνασπισμό και τις μεταλλάξεις αυτού. Λέμε ότι είναι λάθος και ο λαός την πάτησε. Εκτιμώ ότι το πρόβλημα είναι στο συντονισμό. Αλλά τώρα με την εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας νομίζω πως μπορούν να λυθούν τα προβλήματα αυτά. Και το κόμμα να διορθώνει τη γραμμή του συντομότερα και ο λαός να το αντιλαμβάνεται γρηγορότερα και να ακολουθεί. Καλή πίστη να υπάρχει και διορθώνονται όλα.

        8. κάποιος

          Προτιμότερο είναι, το χ επαναστατικό κόμμα, να διαμορφώνει συνθήκες ουσιαστικής εσωκομματικής δημοκρατίας και ουσιαστικής δυνατότηας συμβολής της κομματικής βάσης στην διαμόρφωση της κεντρικής φυσιογνωμίας και γραμμής του χ επαναστατικού κόμματος.

          Οπως επίσης, και οι εσωκομματικές διαφωνίες να μην παίρνουν χαρακτηριστικά ανθρωποφαγίας όπως σχεδόν πάντα συνέβαινε και συμβαίνει στα ΚΚ.

      3. lathranagnostis

        Παιδάκια, δεν το μάθατε το μαντάτο το κακό για τους ρεφορμιστές? Η ιστορία “ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις” τελείωσε!!!!
        …… όσο κι αν σκούζετε……!

        Reply
        1. ΓΚ1

          Λαθραναγνωστη,σε ολα σου τα σχολια στο blog αυτο,διακρινω μια διαρκη αγαπη για τα φαντασματα του μΠΑτΣΟΚ και τα δεκανικια του.Για τη δεξια ουτε προταση δεν αφιερωνεις…Αλλα τι λεω,αμα δεν ηταν η δεξια,ουτε γραβατα θα βαζατε,ουτε στο Μαξιμου θα μπαινατε.

        2. Ανώνυμα

          μα φίλε ΓΚ1, το διαχωρισμό ΠΑΣΟΚ-Δεξιά μόνο οι πασόκοι τον κάνουν…

        3. lathranagnostis

          ΔΕν το ξέρεις ότι ο πεμπτοφαλαγγίτης, είναι πιο σιχαμερός και πιο μισητός απ τον εχθρό που εμφανίζεται κανονικά με την πραγματική του όψη? Δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι στην Ελλάδα (και όχι μόνο), διαχρονικά, το “Κέντρο”, έχει πολύ πιο βρωμερή πολιτική από την Δεξιά? Από την εποχή του Βενιζέλου, του βρωμόγερου, του Αντρέα, του ΓΑΠ και εσχάτως του ΣΥΡΙΖΑ….
          Τη Δεξιά τη μισώ (ταξικά), το “Κέντρο” – σοσιαλδημοκρατία, τους σιχαίνομαι ακόμα και σαν άτομα! Ούτε σε ασανσέρ δεν μπορώ να μπω μαζί τους!

        4. Ανώνυμα

          Σε ασανσέρ δεν ξέρω άλλα σε κυβέρνηση, έστω όταν πρέπει να τσακίσεις τον πεμπτοφαλαγγίτη εχθρό, μπαίνεις.

      4. lathranagnostis

        Α! και που σαι Κωστάκη……
        Η μάνα μου και η θειά μου, μερικά χρόνια μετά, το 73, ήταν που πετάξανε απ το σπίτι μας με τις κλωτσιές τους “ινστρούχτορες” της ΕΔΑ – ΚΚΕες – ΕΑΔΕ που ήρθαν να μας πείσουν να ψηφίσουμε τον Μαρκεζίνη της χούντας.
        ……αλλά ή μάνα μου και η θειά μου, δεν ήταν λαός…..

        Reply
        1. Κώστας

          Ξέρεις γίνεται κάποιος να είναι κατά της εξέγερσης του λαού το 65 και να διαφωνώ μαζί του, και να είναι κατά του Μαρκεζίνη το 73 και να συμφωνώ μαζί του. Και δεν είπα πως η μητέρα σου και η θεία σου δεν ήταν λαός εσύ είπες πως λαός ήταν μόνοι όσοι και όσες ήταν αντίθετες και αντίθετοι με την έξέγερση του 65.

          Κώστας

      5. lathranagnostis

        “Από τις πιο βασικές διαφωνίες του ήταν η πριμοδότηση του Κέντρου (του Παπανδρέου) στις εκλογές του 1964 και η στήριξη της πολιτικής του. Ο Σωτήρης ήθελε πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Ήθελε πιο επαναστατική την ΕΔΑ.”
        Απόσπασμα από το βιβλίο του Αντώνη Πέτρουλα για τον ανιψιό του Σωτήρη.
        Περισσότερα εδώ:http://www.katiousa.gr/istoria/machi-tis-oikogeneias-petroula-gia-na-parei-ptoma-tou-sotiri/

        κατάλαβες ανόητε άνθρωπε?

        Reply
        1. Κώστας

          Αυτό ακριβώς, ο Σωτήρης Πέτρουλας διαφωνούσε με το ΚΚΕ και τον διαγράψατε γιατί εσείς είχατε γραμμή ουράς στην ΕΚ η οποία γραμμή σας έκανε να είστε αντίθετοι με την εξέγερση του 65 η οποία δυνητικά ξεπερνούσε κατά πολύ τους στόχους ΕΚ-ΚΚΕ-ΕΔΑ, Ο Πέτρουλας όμως συμμετείχε και έδωσε την ζωή του και έρχεσαι μετά από 52 χρόνια να μας πεις πως δίκιο δεν είχε ο λαός που εξεγέρθηκε αλλά οσοι, όπως στενά σου συγγενικά πρόσωπα απογοητευμένοι από την πολιτική ΚΚΕ-ΕΔΑ για στήριξη του Κέντρου απείχαν.

          Ε όχι, δίκιο είχαν όσοι η γραμμή του ΚΚΕ και της ΕΔΑ τους οδήγησε στην ρήξη, στην συμμετοχή στην εξέγερση και όχι στην αφ υψηλού αποχή

          Κώστας

        2. lathranagnostis

          Αυτά που γράφεις, τα έχεις διαβάσει κάπου, ή τα κατεβάζεις απ το μυαλό(?) σου?
          Που είδες ότι τον Πέτρουλα τον διέγραψε το ΚΚΕ, που είδες ότι η ΕΚ ήταν αντίθετη με τα Ιουλιανά, ότι το ΚΚΕ διαφωνούσε κι αυτό με την “εξέγερση του 65” επειδή ήταν ουρά της ΕΚ?
          Ποιός τα οργάνωσε τα Ιουλιανά? Ο φούφουτος?
          Έχεις στοιχειώδη σχέση με την ελληνική σύγχρονη ιστορία?

          …κι εκείνο το “δυνητικά ξεπερνούσε κατά πολύ τους στόχους ΕΚ-ΚΚΕ-ΕΔΑ”, καν το μου λίγο λιανά, γιατί δεν το καταλαβαίνω.

        3. Κώστας

          H ΕΔΑ μετά την δημιουργία του “K”KE το 56, για να βάζουμε τα πράγματα στο ιστορικό τους πλαίσιο (γιατί έχει ξεχαστεί πως το ΚΚΕ τότε διαλύθηκε και φτιάχτηκε ένα άλλο, αλλά εσείς θέλετε, εσχάτως, να είστε … κατά του 20ου συνεδρίου και υπέρ του ΚΚΕ μετά το 56) είχε τον χαρακτήρα που της έδινε το ΚΚΕ. Η γραμμή του γραφείου εσωτερικού, και μετέπειτα ΚΚΕ εσ ήταν η γραμμή του ΚΚΕ. Η δε διάσπαση του 68 δεν είχε καμία σχέση με κάποια διαφορά μιας αριστερής και μιας ευρωκομμουνιστικής γραμμής όπως δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ διαφορά ΚΚΕ – ΚΚΕ εσ στον αντιδικτατορικό αγώνα, στην προσπάθεια εκτόνωσης του Πολυτεχνείου, την κατασυκοφάντηση του κλπ. Υπήρξε διαφορά με την γραμμή αποδοχής της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης που ήταν θέση Κύρκου και προφανώς την έχει χρεωθεί το ΚΚΕ εσ. Δεν υπήρχε όμως καμία διαφορά στην γραμμή της αντιδικτατορικής ενότητας, όπως δεν υπήρξε διαφορά και στον φιλοπασοκισμό μετά το 74, στην ομολογημένη από τον Φλωράκη προσπάθεια για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και σε ότι μπορούμε να πούμε ευρωκομμουνιστική γραμμή, μέχρι την επίσημη τάυτιση του ΚΚΕ με την ΕΑΡ και τον Κύρκο το 88. ¨Οπως δεν υπήρξε διαφορά ΚΚΕ και ΚΚΕεσ στο όχι στους αγώνες της νεολαίας και της εργατικής τάξης μέχρι το 81

          Εξώκειλα βέβαια από το θέμα μας που είναι το 65. Έχετε όμως στο ΚΚΕ κάποιους αυτοσυγκροτητικούς μύθους που πρέπει να σπάνε και ένας από αυτούς είναι πως εντάξει το ΚΚΕ τα είχε λίγο χαμένα μετά το 20ο συνέδριο και έκανε λάθη αλλά ήταν βασικά η ΕΔΑ και το μετέπειτα ΚΚΕ εσ που τα διόρθωσε. Δεν είναι έτσι.

          Τι να σου κάνω λιανά ? Στόχοι της ΕΚ και των ΚΚΕ-ΕΔΑ ήταν να μην χοντρύνει το πράγμα, να μην αγγίξει την αμερικανοκρατία και το παλάτι, και αυτό επαναλείφθηκε και στην δικτατορία και μέσα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε και μετά. Αυτό που χρέωσες πως η εξέγερση έγινε για τον Παπαντρέα ήταν η γραμμή του ΚΚΕ. Υπάρχει συνέχεια δηλ εν ολίγοις στην γραμμή του ΚΚΕ από την ποιοτική αντεργατική μεταβολή στα κρατικοκαπιταλιστικά καθεστώτα και την διάλυση του ΚΚΕ το 56 και την ίδρυση άλλου στην θέση του μέχρι το αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ, το 89 και την απελπισμένη αριστερίστικη αντιγραφή της γραμμής του KPD του 29-33 που ακολουθεί το ΚΚΕ σήμερα.

          Κώστας

        4. lathranagnostis

          Παρέλειψες να μας πεις για τον ρόλο των…….Ελοχίμ σε όλη αυτή την ιστορία!
          Δεν μπορεί, κάπου έχουν βάλει κι αυτοί το χέρι τους!

        5. lathranagnostis

          Στις διάφορες ιστορίες του εξωκοινοβουλίου, πάντα το ρόλο του κακού τον παίζουν το ΚΚΕ και η ΕΣΣΔ. Είναι όπως στις ελληνικές ταινίες που το ρόλο του κακού πάντα τον έπαιζαν ο Κατράκης και η Τασώ Καβαδία!
          …..για να ευθυμίσουμε και λίγο…..

        6. κακός

          Ενώ στις διάφορες ιστορίες του ΚΚΕδοχωρίου,, τον ρόλο του κακού τον έπαιζε και τον παίζει πάντα, το όποιο λαϊκό ή/και εργατικό κίνημα δεν ελέγχεται από το ΚΚΕ.

        7. κάποιος

          αγαπητέ λαθραναγνώστη:

          α. Ο Πέτρουλας διαφωνούσε με την ΕΔΑ. Τα λένε οι τότε συναγωνιστές του. Το αν είχε ή όχι τυπικά διαγραφεί αυτό δεν το γνωρίζω.

          β. Η ΕΔΑ (δλδ και το ΚΚΕ) κρατούσε τις διαδηλώσεις σε πνεύμα νομιμότητας. Ολόκληρα κομμάτια διαδηλωτών κατηγορήθηκαν για “προβοκάτορες”.

          Διαβάστε το κατατοπιστικότατο και τεκμηριωμένο βιβλίο του Στέργιου Κατσαρού “Εγώ ο προβοκάτορας, ο τρομοκράτης” που αναφέρετε εκτενώς σε εκείνη την περίοδο.

        8. lathranagnostis

          Παιδιά, πριν γράψετε κάτι να διαβάζετε και τι έχει γράψει ο άλλος. Το ότι ο Πέτρουλας διαφωνούσε και αυτός, όπως και πολύς λαός, με την ΕΔΑ να είναι ουρά της Ε.Κ, το γράφω απ την αρχή. Αυτό αντανακλάται και στο περιεχόμενο τρων διαδηλώσεων, οι οποίες θα έπρεπε να κρατιούνται στα πλαίσια της “ουράς” και να μην ριζοσπαστικοποιούνται παρα πέρα. Δηλαδή οι εργάτες να μην πολεμίσουν κάτω από τη δική τους σημαία. ΚΑΙ αυτό το γράφω απ την αρχή!
          Δηλαδή, έρχεσαι και μου λες αυτά που ήδη έχω πει εγώ και μου τα παρουσιάζει και σαν διδαχή από την πλευρά σου.
          Επίσης, η διαγραφή, δεν είναι “τυπική”, όπως επίσης γράφω από την αρχή ποια ήταν η σχέση ΚΚΕ-ΕΔΑ.
          Και για να μην αφήνω κενά: Φυσικά και κάποιο σύνθημα του στυλ “Κάτω το κράτος”, εκείνη την εποχή ( και ακόμα) είναι προβοκατόρικο και λογικό είναι το ΚΚΕ να το καταγγείλει.

      6. athman66

        “Σωτήρη Πέτρουλα – σε πήρε ο Λαμπράκης, σε πήρε η Λευτεριά!!!”… ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

        Reply
  3. ένας

    Θα συνιστούσα να διαβάζατε τα απομνημονεύματα ενός Πέτρουλα, θείου(;) του Σωτήρη, νομίζω Αντώνης λεγόταν, που ανακατεύτηκε άμεσα στην υπόθεση εκείνη και μάλιστα περιγράφει με ζωντανές λεπτομέρειες πως απέσπασε ο ίδιος το πτώμα του από τις αρχές, τι ρόλο παίξανε Θοδωράκης και Πάγκαλος (ο γνωστός – τότε τώπαιζε κομμουνιστής…).

    Reply
    1. κάποιος

      Ε, χμ, φίλε ένας, ο Πάγκαλος ήταν αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Ξερεις, χμ, ε δεν το παιζε κομμουνιστής. Εφυγε το ’71 από ΄το ΚΚΕ. Ετσι για την ιστορία, και καλό είναι να λές την αλήθεια. Για το ότι ο Παγκαλος εξελίχθηκε σε μεγάλο κάθαρμα, προφανώς και ΔΕΝ ευθύνεται το ΚΚΕ. Οπως και ΔΕΝ ευθύνεται το ΝΑΡ για την κατάντια του Κοτζιά ο οποίος αποχώρησε από το ΝΑΡ το 1991.

      Reply
      1. Ανώνυμα

        για την ιστορία, ο κοτζιάς δεν ήταν ποτέ στο ναρ.

        Reply
        1. Ανώνυμα

          !;!γουάτ; Ούτε και ο γράψας απ’ όσο θυμάμαι…

        2. θεοδωρος Σαμιωτακης

          Η μετεμφυλιακή αριστερά συγκροτήθηκε στην βάση της υπεράσπισης της συνθήκης της βάρκιζας.Για αυτό και (με την συμφωνη γνωμη του κκε) είχε σαν αρχηγό αυτόν που υπέγραψε την εν λόγω συνθήκη και μάλιστα για λογαριασμό της κυβέρνησης Παπαντρέου! Αυτό ήταν η πηγή του κακού να υπερασπίζεσαι το 195ο μια συνθήκη που ήταν ήδη παρελθόν μεσά σε ποταμούς αίματος.

        3. θεοδωρος Σαμιωτακης

          Τι οτι να είναι; πρώτη φορά ακούς οτι το κκε συμφώνησε να ειναι αρχηγός της δημοκρατικής παραταξης το 1950 οχι κάποιος εαμικος αλλά ο Ιωαννης Σοφιανόπουλος πρωην υπουργός του Σοφούλη και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην βαρκιζα.Ρώτα και τον καθοδηγητή σου.Επίσης την ίδια ώρα που το κκε το 53 “έλουζε” τους υπευθύνους της εδα(κ πρωην εαμιτες) άρχιζε το φλερτ με τον Καρταλη εναν αστό πολιτικό που δεν ήταν καν στο Εαμ.Το 53 λοιπόν που στην εφημεριδα ελευθερια ο καρταλης βάζει την πλατφόρμα του(τα εξι σημεια), ο Ζαχαριαδης απαντα θετικα απο την φωνη της αληθειας.Αποτελεσμα στις εκλογες του 56 η εδα με την συμφωνη γνωμη του κκε κατεβαινει στις εκλογες μαζι με γεροπαπαντρεου καρτάλη σοφοκλη βενιζελο καθως κ δεξιους που δεν εβλεπαν με καλο ματι τον Καραμανλη.Τα οποια κονε της αριστερας με αυτο που λεμε αστικο κοσμο έγιναν καλώς η κακώς με την συμμετοχη του κκε .Μην βιαζουμε την ιστορια….

        4. lathranagnostis

          Κοίτα να δεις φίλε.
          Το πρόβλημα με σας, είναι ότι προσπαθείτε να μετατρέψετε οποιαδήποτε κριτική αποτίμηση της δράσης του ΚΚΕ και της ΕΣΣΔ, σε μια στείρα χυδαία λαθολογία. Τι σημασία έχει αν αρχηγός της Δ.Π ήταν ο Ι.Στεφανόπουλος (που παρεμπιπτόντως δεν μπορώ να το διασταυρώσω και δεν θα συνεχίσω να προσπαθώ γιατί δεν το θεωρώ κρίσιμο) ή κάποιος άλλος? Σημασία έχει ότι το ΚΚΕ προσπαθούσε να εκφραστεί μέσα από συνασπισμούς και μέτωπα με αστικές δυνάμεις, δεχόμενο και την αντίστοιχη αλλοίωση της γραμμής του. Κι αυτό, εν μέρει λόγω των τότε αντιλήψεων και εν μέρει λόγω ανάγκης λόγω παρανομίας.
          Και είναι εντελώς “κουφό”, ο χώρος που το 2012 -2015,πίεζε αφόρητα το ΚΚΕ να κάνει Μέτωπο με ρεφορμιστικές δυνάμεις, να το κατηγορεί για τις παρόμοιες συνεργασίες κατά το παρελθόν, όπου τότε, υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι για να γίνουν.
          Να στο πω και πιο λιανά. Αν ξαναϋπάρξει ΕΣΣΔ και ξαναχρειαστεί να ακολουθηθεί η ταχτική των Λαϊκών Μετώπων για την προστασία της, μέτωπα θα ξαναγίνουν. Αυτή τη φορά με την πείρα του παρελθόντος.
          Και αν η “νέα ΕΣΣΔ” χρειαστεί να ακολουθήσει πολιτική “ειρηνικής συνύπαρξης” για να ανακουφιστεί από τον στραγγαλισμό του καπιταλιστικού περίγυρου και πάλι θα ακολουθηθεί αυτή η πολιτική, πάλι με την υπάρχουσα πείρα!
          …….όσο κι αν σκούζουν οι επαναστάτες της θεωρίας!

        5. ανταρσυος

          Το προβλημα φίλε μου με τα ΚΚ δεν είναι πως έκαναν λάθη. Αυτό φυσιολογικό είναι, όπως φυσιολογικό είναι πότε να γέρνεις δεξιά και πότε αριστερά.

          Το πρόβλημα είναι πως, για το ΚΚ η κομματική γραμμή και η ηγεσία έχουν πάντα δίκιο! Και πως όποιος κομμουνιστής ή σκέτο αγωνιστής αμφισβητεί την πάντα σωστή γραμμή, είναι εχθρός και αντικομμουνιστής! ΑΥΤΟ είναι το προβλημα αγαπητέ μου!

          Για αυτόν τονν λόγο στο ΝΑΡ δεν δαιμονοποιουμε τις διαφωνίες! Διότι να βράσω φίλε ΚΚΕ μου, την διόρθωση της γραμμής μετά από 30 χρόνια! Ή να βράσω την δήθεν αυτοκριτική μετά από 30 χρόνια! ΔΕΝ έχουν κανένα νόημα, παρά μόνο για ιστορικούς λόγους.

        6. lathranagnostis

          Και όμως, η “διόρθωση της γραμμής”, έγινε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Φαντάσου να μην την είχαμε κάνει και να κάναμε μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

        7. ανταρσυος

          Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν ΑΝ ήταν σωστά ή λάθος πχ τα λαϊκά μέτωπα, αλλά το ανν ήταν σωστή ή λάθος η υποταγή των ΚΚ της Δύσης (προφανώς και της Ελλάδας) στην εθνική ενότητα με τις αστικές τάξεις, ήδη από τη δεκαετία του ’30 ίσαμε την κατάρρευση του ανύπαρκτου.

        8. ένας

          Αν τα λαϊκά μέτωπα έγιναν από ταχτική …στρατηγική(!!!), ε, εδώ πια υπάρχει πρόβλημα. Γιατί, με αυτό το δεδομένο, η πρόταξη των “ενδιαμέσων η μεταβατικών σταδίων” η “σκαλοπατιών” και συνεπώς η παραπομπή της Επανάστασης στην Β’ Παρουσία και η υποταγή των ΚΚ στην “εθνική ενότητα” προκύπτουν μονοσήμαντα. Αυτό, ακριβώς, που προπαγανδίζουν, όσοι δε θέλουν να ζυμώσουν αλλά αξιώνουν να το θεωρούμε (…εμείς!) “αριστερή” στάση, από τον τΣύριζα μέχρι τη ΛΑΕ, τους “εργατικούς αγώνες” και τους συνομιλητές από το ΝΑΡ.
          Ετσι δεν την πατήσατε κι εσείς με τον τΣύριζα και το δημοψήφισμά του, που υποστηρίξατε, συν το ΟΧΙ, που γλυκοκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ΝΑΙ;
          ————————————————-
          Αν ο υπαρκτός ήταν …”ανύπαρκτος”, εσύ σήμερα θάλεγες άλλα τραγούδια….

        9. ανταρσυος

          1. Αγαπητέ “Ενας”, μάλλον με τον εκφυλισμό των επαναστάσεων, του μετέπειτα καθεστώτος και την τελική κατάρρευση του ανύπαρκτου, παραδυνάμωσετο καπιταλιστικό τραγούδι, που δυστυχώς από αρκετά νωρίς γοήτευσε την ΕΣΣΔ.

          2. Κατάλαβε ΤΙ λέω: Τα λαϊκά μέτωπα ήταν τακτική των ΚΚ (με την πίεση της ΕΣΣΔ) ήδη από τη δεκαετία του ’30 και ήταν τακτική η οποία στον πυρήνα της, προώθησε συνειδητά την αποδοχή/υποταγή των ΚΚ στην “εθνική ενότητα” με την αστική τάξη της χώρας τους. Συνεπώς, δεν ευθύνεται κάτι αόριστο, πολύ δε περισσότερο δεν ευθύνεται ο εθνικοαπελευθερωτικός χαρακτήρας αρκετών λαϊκών μετώπων. Ευθύνεται η αοδοχή της εθνικής ενότητας και η υποταγή σε αυτήν των αντίστοιχων ΚΚ.

          3. Το τριπλό έγκυρο ΟΧΙ στο δημοψήισμα, ήταν ορθοτατη εργατική/ταξική επιλογή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και προφανώς, η αντίληψη του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος δεν έχει καμμία σχέση με…..στάδια. Η έννοια “μεταβατικό” σημαίνει την ανάγκη διατύπωση λόγου/επιχειρημάτων/οργάνωσης/αιτημάτων που να πείθουν πολύ κόσμο και να καταδεικνύουν τόσο την αντιανθρώπινη φύση του καπιταλισμού, όσο και κυρίως, την αναγκαιοτητα και την εφικτότητα του σοσιαλισμού.

        10. lathranagnostis

          Είστε για γέλια και για κλάματα! Κάνετε πολεμική στην ΕΣΣΔ, ποιοί? Εσεις, που δυο κινήσεις κάνατε και τα κάνατε σκατά! Άκαπνοι, θεωριτικολογούντες της επανάστασης, προσπαθείτε να μειώσετε ένα σύστημα που προκάλεσε κοσμογονία, που με την καθοδήγηση και την οργάνωσή του, διαφορετικές φυλές, κουλτούρες, πολιτιμοί και επίπεδα ανάπτυξης, έκαναν τον μουζίκο επιστήμονα και το άροτρο με τα βόδια διαστημόπλοιο κι ακόμα σε πολλά θέματα δεν έχει ξεπεραστεί. Αν ο κόσμος έζησε 70 χρόνια με ειρήνη και ανάπτυξη και η εργατική τάξη κέρδισε κάτι, αυτό το οφείλει και μόνο στην ΕΣΣΔ και στην πολιτική της που λοιδορείτε τόσο μικρόψυχα.
          Ακου κει “ανύπαρκτος”?
          ………κι εσείς θα τον επαναπροσδιορίσετε……..

        11. κάποιος

          Αγαπητε λαθραναγνώστη, πάρτο αλλιώς:

          1. Δεν λοιδωρούμε τίποτα, αλλά και δεν ωραιοποιούμε τίποτα! Λυπάμαι που την συγκεκριμένη κριτική στην ουσία των καθεστώτων αυτών τηνέ βαφτίζεις “ισοπέδωση”. Οχι φίλε μου, δεν είναι ισοπέδωση! Ισοπέδωση θα ήταν, άμα το ΝΑΡ έβγαινε και έλεγε πως τα καθεστώτα αυτά, δεν συνεισέφεραν ούτε στην παγκόσμια ειρήνη, ούτε στην μεγάλη ανύψωση του βιοτικού επιπεδου σε Ανατολή και Δύση! Το ΝΑΡ όμως αναγνωρίζει τα θετικά αυτών των γραφειοκρατικών καθεστώτων που κατέρρευσαν! ΔΕΝ μένει όμως στην απαρίθμηση των θετικών όπως πράττει το ΚΚΕ πχ. Μελετάμε το γιατί τα καθεστώτα αυτά εξελίχθησαν σε γραφειοκρατικά καθεστώτα, γιατί ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ η εργατική τάξη και ο λαός των χωρών αυτών για την τύχη τους!

          2. Ο σοσιαλισμός φίλε λαθραναγνώστη και φίλοι γενικά του ΚΚΕ δεν τεκμαίρεται μόνο από τα: “κατακτήσεις στο βιοτικό επίπεδο, μόρφωση για όλους και μείωση των ωρών εργασίας με κατάργηση των απολύσεων”! Κριτήριο για το ΑΝ μια κοινωνία σοσιαλιστικοποιείται, είναι πάνω απ’ όλα, η σταδιακή εξάλειψη των αιτίων που καθιστούν αναγκαία την κομματική/κρατική γραφειοκρατία, αναγκαίο το κράτος, αναγκαία την ύπαρξη στρώματος διευθυντών της παραγωγής.

          Εάν μια κοινωνία διατηρεί και επαυξάνει την ισχύ όλων των παραπάνω, όσες δωρεάν παροχές και αν έχει, ΔΕΝ βαδίζει προς τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό. Φιλολαϊκά χαρακτηριστικά σαφώς και έχει, βήματα σαφώς και έχει κάνει, αλλά αν δεν καθιστά σταδιακά άχρηστα όλα τα παραπάνω, δεν βαδίζει προς τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό.

        12. Κ.Σ.

          Ο Κοτζιάς ήταν στο ΝΑΡ από την ίδρυσή του τον Ιανουάριο του 1990 μέχρι το Μάιο του 1990. Αποχώρησε με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Απριλίου όταν η Λαϊκή Αντιπολίτευση πήρε 0,2%. Τις απόψεις του τις γνωστοποίησε με γράμμα που κοινοποίησε στα μέλη του ΝΑΡ. Αυτά για την ιστορία, τα υπόλοιπα είναι πολύ γνωστά

        13. Κ.Σ.

          Για την ακρίβεια ο Κοτζιάς ήταν στο ΝΑΡ από την ίδρυση το Γενάρη του 1990 μέχρι το Μάη του 1990, όταν αποχώρησε μετά και το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στις 8/4/1990. Σχεδόν πέντε μήνες.
          Στο ΚΚΕ ήταν σχεδόν 20 χρόνια, σαν στέλεχος τα περισσότερα, μέλος της ΚΕ, Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ κλπ.

  4. Ανώνυμος

    ουτε εγω είμουν στο ναρ…. είχα κατεβει υποψήφιος βουλευτης με την λαικη αντιπολιτευση που προύπηρξε του ναρ.
    οσο για τον κοτζια δεν πήρε μέρος ούτε στις προσυζητήσεις για τη συγκρότηση του χώρου, την εκανε νωρις γιατι τον απαγοητευσε η εργατική τάξη όπως μας είχε πει και πήγε να δημοσιογράφησει στον κουρή και την αυριανή (γιατί ήταν φτωχός και ειχε ανάγκη το μεροκάματο)..λόγια του ιδίου,
    και μετά πασοκ…

    Reply
  5. Τάκης Αθανασόπουλος

    Υποθέτω ότι το αφιέρωμα,σκόπευε να τιμήσει τον λαϊκό ήρωα,να μπολιάσει νέους αγωνιστές,και να καταδείξει τη βαρβαρότητα,και την αναλγησία των μηχανισμών της (εξουσίας),αλά και την συντροφικότητα και την φιλία.
    Τώρα πως μπορούν κάποιοι να στήνουν σκυλοκαβγά πάνω απ’το φέρετρο του δυσκολεύομαι να το καταλάβω

    Reply
  6. Left G700

    Όλα καλά κι όλα ωραία (τρόπος τού λέγειν…), αλλά, για πείτε μου, ρε παίδες: πώς έγινε κι αυτός ο κολλητός τού Πέτρουλα, ο Μάκης Παπούλιας, που τότε ρίσκαρε κι έπαιζε το κεφαλάκι του (κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν στη θέση τού Πέτρουλα ή με την ίδια τύχη τού Πέτρουλα), πώς έγινε και κατέληξε το 2014 υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι;;;

    Τι μας εξασφαλίζει από τον κίνδυνο να μην καταντήσουμε κι εμείς μια ημέρα τών ημερών έτσι, μου λέτε;;; Μπρρρ…

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.