.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Νέος γύρος περικοπών στις συντάξεις των Ναυτεργατών


Σε διατεταγμένη υπηρεσία ο Γ.Γ της ΠΝΟ και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποδέχονται τις νέες περικοπές στο όνομα ότι είναι «η καλύτερη λύση από άλλες που ήταν χειρότερες»

Στην συνάντηση που έγινε στις 11/1/2018 στο ΥΕΝ με την Διοίκηση της ΠΝΟ, με αφορμή την 24ωρη απεργία των Ναυτεργατών, πήραν μέρος ο Υπουργός Ε.Ν κ. Π. Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Πετρόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην σχετική συζήτηση έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση προωθεί νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις στο ΝΑΤ με τις οποίες για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι Ναυτεργάτες γίνονται θύματα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Για να χρυσώσει το χάπι ο αρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε ότι δεν θα έχουν πλήρη εφαρμογή οι διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και το μοντέλο των νέων μειώσεων για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ θα οδηγήσει σε μικρότερες περικοπές από τον νόμο Κατρούγκαλου…..

Εμμέσως πλην σαφώς θεώρησε τα Ναυτεργατικά Σωματεία ως υπεύθυνα για την καθυστέρηση στην καταβολή των νέων συντάξεων και θέλοντας να παρουσιάσει ότι δήθεν η πρότασή του είναι ευνοϊκή κάλεσε την ΠΝΟ να την αποδεχτεί διότι σε περίπτωση ανασχηματισμού η συζήτηση με τον Υπουργό θα εγκαινιαστεί από αρχής και σύμφωνα με τις διατάξεις του 4387/2016……

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης οι συντάξιμες αποδοχές αντί να διαιρούνται με 360 μέρες ασφάλισης θα διαιρούνται με το 300.

Με βάση τον τρόπο αυτό οι διαφορές μειώνονται αλλά οι περικοπές παραμένουν και μπορεί να φθάσουν έως το 20% για ένα σημαντικό τμήμα των Ναυτεργατών ενώ από την άλλη αυτός ο ίδιος τρόπος λειτουργεί σφαγιαστικά για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, εκεί όπου εάν εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις συντάξιμων αποδοχών πάνω από 40%!!!

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και τα στοιχεία του Υφυπουργού οι μειώσεις για τους Α΄ Πλοιάρχους και Α΄ Μηχανικούς θα φθάσουν το 17% ενώ σημαντικές θα είναι επίσης οι μειώσεις για όσους έχουν πολλά χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας, ανεξάρτητα βαθμού και ειδικότητας.

Όπως προέκυψε από την συζήτηση που εξελίχθηκε στην σύσκεψη ο Γ.Γ της ΠΝΟ και στελέχη της ομάδας του που συμπλέει και συμπορεύεται μαζί του είχαν αποδεχτεί (προφανώς ανεπίσημα και παρασκηνιακά) τον νέο επαναϋπολογισμό των συντάξεων και δεν επιθυμούσαν να εκφραστεί καμιά ουσιαστική αντίρρηση στις άθλιες αυτές προτάσεις και μεθοδεύσεις.

Ο αρμόδιος σε θέματα Ναυτιλίας Υπουργός απέρριψε το σύνολο των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο εξώδικο και με τα οποία ο κλάδος έχει κατέλθει στην απεργιακή κινητοποίηση.

Στο μόνο που αναφέρθηκε ήταν αυτό που αφορά τις μειωμένες συνθέσεις στην επιβατηγό Ναυτιλία για το οποίο σημείωσε ότι θα γίνει κοινή συνάντηση μεταξύ ΥΕΝ – Εφοπλιστών και ΠΝΟ για να εξετασθούν οι συνθέσεις χωρίς ο ίδιος να δεσμεύεται στο ελάχιστο για την κατάργηση του νόμου 4150/2014 μέσα από τον οποίο εξοστρακίστηκαν εκατοντάδες Ναυτεργάτες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών…..

Παρά τις παραινέσεις των αρμόδιων Υπουργών και του εργοδοτικού συνδικαλιστικού κατεστημένου της ΠΝΟ να εξετασθούν, να μελετηθούν και να αξιολογηθούν σοβαρά οι προτάσεις της κυβέρνησης, στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε με δριμύτητα ότι τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων των Ναυτεργατών, οδηγούν σε μεγάλης έκτασης περικοπές στις συντάξεις, στις οποίες οι μειώσεις όλα τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει ήδη το 50% των συντάξιμων αποδοχών των Ναυτεργατών!!

Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι κανείς από την ΠΝΟ δεν έχει νομιμοποίηση να συνδιαλέγεται και να διαπραγματεύεται νέες περικοπές, αντίθετα, ακόμη και αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας δεν αποδέχεται καμία περαιτέρω μείωση των συντάξεων και ταυτόχρονα ζητάει την μη εφαρμογή του 4387/2016 στους Ναυτεργάτες.

Παράλληλα επέκρινε την διολίσθηση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ από τα διατυπωμένα κοινά αιτήματα η οποία στην ουσία στάθηκε επιλεκτικά μόνο σε αυτό που αφορά τις μειωμένες συνθέσεις, περιφρονώντας όλα τα υπόλοιπα που αφορούσαν θεσμικά – εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά προβλήματα που μαστίζουν το σύνολο του Ναυτεργατικού κόσμου της χώρας μας.

Τέλος υπογράμμισε ότι η διέξοδος για τους Ναυτεργάτες και την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής ήταν και είναι ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και των Ναυτεργατών.

Στην συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ στις 12/1/2018 ο Γ.Γ της ΠΝΟ και οι γνωστοί στυλοβάτες της κυβερνητικής πολιτικής και του εφοπλιστικού κεφαλαίου αναπαρήγαγαν τις θρασύτατες αναφορές των αρμόδιων Υπουργών και διατύπωσαν την άποψη ότι οι προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν «την καλύτερη επιλογή μέσα σε άλλες χειρότερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν».

Η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής στην κυβερνητική πολιτική και το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν έχει σταματημό και πάτο από την πλειοψηφία των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στην κοινή πρόταση ΠΕΝΕΝ – ΠΕΜΕΝ για την συνέχιση της απεργίας με νέα 24ωρη, στην σχετική ψηφοφορία που έγινε αυτή απορρίφθηκε με ψήφους 6 υπέρ, 7 κατά και 1 λευκό.

Συμπερασματικά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η συμπόρευση κυβέρνησης – εφοπλιστών – πλειοψηφίας της ΠΝΟ για αποδοχή νέων περικοπών στις συντάξεις αποτελεί μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΠΝΟ και αποδείχνεται περίτρανα ότι η πλειοψηφία και η ηγεσία της ΠΝΟ ανοιχτά και ξεδιάντροπα υπονομεύει τα Ναυτεργατικά δικαιώματα, έβαλε και βάζει πλάτη να περάσει η επίθεση ενάντια στους Ναυτεργάτες.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει τον αγώνα για να δοθούν λύσεις στα οξυμένα Ναυτεργατικά προβλήματα και για τον σκοπό αυτό θα αναλάβει συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες τις οποίες καλούμε να στηρίξουν και να πλαισιώσουν όλοι οι Ναυτεργάτες.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Στην διάρκεια της σύσκεψης με περίσσιο θράσος ο Υπουργός Ε.Ν, ενεργώντας ως μεσάζοντας του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου, ζήτησε την έναρξη και διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) η οποία ζητάει επίμονα την κατάργηση της υφιστάμενης ΣΣΕ για τα πληρώματα της ποντοπόρου Ναυτιλίας και όπως όλα δείχνουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο αρμόδιος Υπουργός έχουν βαλθεί να ξεπαστρέψουν και αυτόν ακόμη τον θεσμό των ΣΣΕ που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες τα τελευταία 73 χρόνια!!

Η απάντηση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ ήταν άμεση και αποφασιστική: Καμιά συζήτηση, κανένας διάλογος για την υπονόμευση των ΣΣΕ, αντίθετα πρέπει αυτές να υπογραφούν, να ανανεωθούν και πρέπει σε αυτές να καλύπτονται οι τελευταίες απώλειες που είχε και έχει το Ναυτεργατικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια και παράλληλα να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας σε όλα τα πλοία ελληνικής σημαίας και ελληνικών συμφερόντων.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 95.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.