.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σημαντικές νέες εκδόσεις στις Ακυβέρνητες Πολιτείες


Αναρχικό Λεξικό του Γιάννη ΦούνταΣημαντικές νέες εκδόσεις στις Ακυβέρνητες Πολιτείες από τις εκδόσεις των Συναδέλφων, Στάσει Εκπίπτοντες, τον Γ.Φαρσακίδη και την Κίχλη

Διάθεση λιανική/χονδρική

εκδόσεις των Συναδέλφων:

Αναρχικό Λεξικό του Γιάννη Φούντα

…μια περιπλάνηση στα σπλάχνα, στις παρυφές και στα νεφελώματα του Ελευθεριακού σύμπαντος…

Α´ τόμος (Α-Μ)

Σχήμα: 17Χ24 • Σελίδες: 520 • Τιμή: 26 ευρώ • ISBN 978-960-9797-33-7

«Η Αναρχία είναι ασφαλώς μια ψυχολογική, πολιτισμική και ιστορική σταθερά, όμως αυτή η σταθερά είναι ασυνεχής, σχεδόν ασύλληπτη. Δεν υπάρχει αλληλουχία στην Αναρχία γιατί είναι ανάβλυσμα εξ ορισμού. Η Αναρχία (ή ο αναρχισμός) δεν αναγνωρίζεται ποτέ στην κατάσταση των πραγμάτων. Εξ αυτού άλλωστε του γεγονότος, είναι αδύνατον να σκεφθεί ή να γράψει κανείς μια ιστορία της Αναρχίας στο στυλ ενός μυθιστορήματος του Μπαλζάκ με μια αρχή, μια ομοιόμορφη εξέλιξη και ένα τέλος. Είναι γεμάτη με κενά και ιλίγγους. Είναι φτιαγμένη με ξεφτίδια. Η γέννησή της πάντα μας διαφεύγει. Δεν ξέρουμε καν αν απλώς αναδύεται με μια εκθαμβωτική μυθική ανάταση. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε τις σκόρπιες στιγμές της και να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τον πυρετό που τη διατρέχει».

Αντρέ Νατάφ

Αυτό επιχειρεί το Αναρχικό Λεξικό. Να ταξιδέψει, ως έντυπη χρονομηχανή, τους αναγνώστες του σε ένα εν πολλοίς άγνωστο, αθέατο ή πολλαπλά παραμορφωμένο παράλληλο κοινωνικό σύμπαν, ένα σύμπαν πολυδιάστατο και πολύμορφο και ως εκ τούτου αρκούντως σαγηνευτικό και να τους προτείνει να ανασυνθέσουν με τον τρόπο τους την ούτως ή άλλως φαντασμαγορική ιστορία της αναρχίας ή, αν μη τι άλλο, να τη διαβάσουν σαν ένα τερπνό, σπονδυλωτό, περιπετειώδες, κοινωνικό μυθ-ιστόρημα.

Ενδεικτικά λήμματα του Λεξικού μπορείτε να δείτε εδώ.

Κι ένα βίντεο εδώ.

 

Κορνήλιος Καστοριάδης:Ριζοσπάστική ΑυτονομίαΚορνήλιος Καστοριάδης:Ριζοσπάστική Αυτονομία
​ ​
του
​Σερζ Λατούς​


​​Σχήμα: 14​Χ21​• Σελίδες:​92• Τιμή: 7,50​ ευρώ
Η σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη υπό το πρίσμα της κριτικής στην τυφλή ανάπτυξη, την απεριόριστη επέκταση της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Ο Καστοριάδης έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του στο ερώτημα με ποιο τρόπο μπορεί η κοινότητα να επανοικειοποιηθεί τους θεσμούς της, τη δημιουργική της δύναμη και την αυτονομία της. Η μελέτη του καστοριαδικού έργου είναι σήμερα απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ, για την ανάπτυξη μιας θεμελιώδους κριτικής στο καπιταλιστικό σύστημα.
Οι κοινωνίες θεμελιώθηκαν πάνω σε αντιλήψεις που επέτρεπαν στα μέλη τους να νοηματοδοτήσουν ό,τι γινόταν μέσα και έξω από αυτές. Αυτοί οι “θεσμοί” -καρπός του συλλογικού φαντασιακού- ονομάζονταν πνεύματα, πρόγονοι, ήρωες, θεοί… Στις δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες, τη θέση τους πήρε η “οικονομία”. Η ακλόνητη πίστη στην οικονομική μεγέθυνση, τη δύναμη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη είναι η έκφραση της φαντασίωσης για μια ορθολογική κυριαρχία επί του κόσμου, η οποία όμως απειλεί πια την ίδια την επιβίωσή του. Είναι ανάγκη να σπάσει αυτό το φαντασιακό, για να πετύχουμε την αυτονομία, ανακτώντας τη συνείδηση της επαναστατικής μας δύναμης για τη δημιουργία νέων θεσμών.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ατομικής αυτονομίας και της συμμετοχής όλων στις αποφάσεις που τους αφορούν. Αντίθετα με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η οποία αποξενώνει τους αντιπροσώπους από αυτούς που αντιπροσωπεύουν, η άμεση δημοκρατία, την οποία επαγγέλεται ο Καστοριάδης, είναι δυνατή με προϋπόθεση τη δημοκρατική παιδεία των ελεύθερων πολιτών.

 

​Στάσει Εκπίπτοντες​:
 Ανθρωπομανία. Στην υπεράσπιση του ανθρώπινουΑνθρωπομανία. Στην υπεράσπιση του ανθρώπινου

του
Ελένο Σάνια

Σχήμα: 17Χ24 • Σελίδες: 243 • Τιμή: 19,20 ευρώ

Αυτή είναι η ουσία και ο στόχος του μεγάλου έργου του ταπεινού αυτού υπαρξιστή ελευθεριακού στοχαστή, γόνου ισπανών αναρχικών επαναστατών, που βίωσε τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της σύγχρονης Ισπανίας. Από την επαναστατική θεσμιστική δημιουργικότητα και το μεγάλο αυτομορφωτικό καζάνι του 1936, τον πόλεμο και τις διώξεις του Φρανκικού καθεστώτος, την αυτοεξορία στην καπιταλιστική υπερδύναμη Γερμανία, το Τέταρτο Ράιχ όπως την αποκαλεί. Με συμμάχους στη σκέψη τον Αλμπέρ Καμύ και την Σιμόν Βέιλ, στο ανά χείρας βιβλίο προσπαθεί με την πένα του να καταδείξει τα κακώς κείμενα της σύγχρονης πραγματικότητας και να θέσει τον άνθρωπο μπροστά στις ευθύνες του για τον τόσο απαραίτητο εσωτερικό αναστοχασμό (που δεν κάνει) σ’ αυτήν την κομβική ιστορική συγκυρία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν έγινα συγγραφέας για να γυαλίζω τις μπότες των ισχυρών…
“Είναι αυτός ακριβώς ο βαθύς δεσμός με τον απλό λαό που με παρακίνησε να αντιταχθώ με την πένα και το λόγο στα ψευδοεπαναστατικά μοντέλα που αναδύθηκαν, αρχής γενομένης από την επανάσταση των μπολσεβίκων, και να θέσω ως αξίωμα χειραφετητικές επιλογές περισσότερο σύμφωνες με την αληθινή φύση και τις αληθινές ανάγκες του ανθρώπου.
Το ναυάγιο και η απαξίωση του χειραφετητικού πολιτικού λόγγου του συρμού δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαρνηθούμε τον εξανθρωπισμό του κόσμου, ένα έργο αδιαπραγμάτευτο ενόσω επιμένει η αδικία πάνω στη γη. Εν όψει της ολοένα δραματικότερης κρίσης που διανύει η Ανθρωπότητα, η αναζήτηση του κοινού καλού όχι απλώς δεν έχει καταστεί αναχρονιστική αλλά είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Οι αυταπάτες που αναδύθηκαν έπειτα από την κατάρρευση του “υπαρκτού σοσιαλισμού” δεν επαληθεύτηκαν από την πραγματικότητα· σε αντιδιαστολή με τις θριαμβευτικές ρήσεις των αρχιτεκτόνων της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, η τελευταία δεκαπενταετία, στο σύνολο της, υπήρξε μάλλον οπισθοδρομική παρά εξελικτική και μάλλον αποκαρδιωτική παρά γεμάτη υποσχέσεις” (Heleno Sana)

 

 

​​Γιώργου Φαρσακίδη:
​​

Πολιτιστικά κι ευτράπελα από τα στρατόπεδα εξορίστωνΠολιτιστικά κι ευτράπελα από τα στρατόπεδα εξορίστων
​ ​
του Γιώργου Φαρσακίδη


​Σχήμα: 17Χ24 • Σελίδες: ​219• Τιμή: 12​ ευρώ

Ο εικαστικός, λογοτέχνης και αντάρτης Γιώργος Φαρσακίδης μας διηγείται τα την εμπειρία του από τις πολυετείς καθείρξεις στα στρατόπεδα εξορίστων τόσο τον καιρό του μετεμφυλιακού κράτους, όσο κι από την περίοδο της χούντας. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με σπάνιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό.

 

 

 

 

Ημερολόγιο του βουνού – 1944
​ ​
του Γιώργου Φαρσακίδη

Ημερολόγιο του βουνού - 1944 ​ ​ του Γιώργου Φαρσακίδη
​Σχήμα: 17Χ24 • Σελίδες: 174 • Τιμή: 10​ ευρώ

Κείμενα και εικόνες που καθηλώνουν, από άμεση, πρώτη αντίληψη του συγγραφέα, ανασταίνοντας εφιαλτικές σκηνές τρόμου, σπάζοντας τα φράγματα των καιρών και της λήθης, ξυπνώντας συνειδήσεις. Σελίδες της Ιστορίας δοσμένες με τη γλώσσα της νοηματικής μνήμης και τέχνης, που το ίδιο λιτά και απέριττα εικονίζουν την πίστη, την τρυφερότητα και την περηφάνεια του ανθρώπου. Μιας τέχνης που μέσα στη ζούγκλα της «ελεύθερης αγοράς» και της Νέας Τάξης Πραγμάτων προειδοποιεί και κραυγάζει: «Άνθρωποι, γρηγορείτε»! Απόσπασμα από το βιβλίο: Υπηρετώντας στο Τάγμα Χορτιάτη του ΕΛΑΣ είχα κρατήσει προσωπικό ημερολόγιο όπου κατέγραφα τα συμβάντα της ζωής μας στο αντάρτικο. Το ημερολόγιο ήταν πυκνογραμμένο σε χαρτάκια, με σχέδια και σημεία γραφής που δε θα μπορούσε να δώσουν πληροφορίες αν έπεφτε σε εχθρικά χέρια, αλλά και είχε το ελάχιστο μέγεθος ώστε να μπορεί να καταστραφεί εύκολα σε ώρα ανάγκης. Ο τρόπος της παρουσίασης του ημερολογίου γεννάει προβλήματα. Η δημοσίευσή του ως έχει είναι αδύνατη καθώς θα παρουσίαζε ενδιαφέρον μόνο σαν ιστορικό ντοκουμέντο. Ύστερα από συζήτηση με φίλους, κατέληξα ότι έπρεπε να του γίνει μια λογοτεχνική επεξεργασία για να είναι πιο εύληπτο στον αναγνώστη, αλλά πάντα με σεβασμό στα γεγονότα που περιγράφει. Μαζί με τα χαρτάκια για το ημερολόγιο είχα πάρει μαζί μου κι ένα μπλοκάκι όπου θα μπορούσα να σκιτσάρω στιγμιότυπα από τη ζωή μας στο αντάρτικο. “Ξημερώνει. Αγουροξυπνημένοι οι Γερμανοί πλένονται, πειράζονται, πλατσουρίζουν με τα νερά. Κάποιοι θα πέσουν σε λίγο νεκροί, μα κανείς τους δεν ξέρει ότι ο χάρος τους έχει βάλει στο στόχαστρο. […] Μισώ τον πόλεμο, το Χίτλερ, την αλαζονεία του φασισμού. Όλους αυτούς που βασανίζουν, που σκοτώνουν, που καίνε. Ωστόσο θα ήθελα, αν το μπορούσα, πολεμώντας τον φασισμό, να μη βρισκόμουν στην ανάγκη να σκοτώσω κανένα. Ούτε και τώρα νιώθω μίσος γι’ αυτούς με τους οποίους θα αλληλοσκοτωθούμε σε λίγο. Σίγουρα αποτελώ την εξαίρεση κι αυτά που νιώθω δεν είναι παρά «απαράδεκτοι συναισθηματισμοί», όπως λέει ο Γρηγοράκης. που έχουν τις ρίζες τους στη μικροαστική μου καταγωγή. Έτσι θα είναι. Δεν εξηγείται αλλιώς τούτη η εικόνα που τόσο επίμονα στήνεται μπροστά μου σαν εφιάλτης: «Έχω γυρίσει. Η μάνα ράβει καθιστή στην ψάθινη πολυθρόνα της. Με ρωτάει συγκρατημένα και τάχα αδιάφορα (όπως το συνηθίζει, όταν κάτι την ενδιαφέρει πολύ). Έχεις σκοτώσει; Ξέρω, πως δεν θέλει να ξέρει αν ήταν Γερμανός, Βούλγαρος, Έλληνας. Αν αναγκάστηκα, αν έπρεπε να σκοτώσω, για να είμαι τώρα κοντά της. Της απαντάω πως ναι. Η μάνα ανασηκώνει για λίγο τα μάτια της πάνω μου κι αμίλητη ξανασκύβει στο ράψιμο. Και είναι η ματιά της σαν μαχαιριά»! Έγινε κι άλλες φορές. Αγωνιώντας πριν από τη μάχη, να νοιώθω στα χέρια μου τρέμουλοπου σταματάει με τα πρώτα πυρά. Άντε όμως να πείσεις τους άλλους ότι δεν είναι από φόβο. Και κρύβω τα χέρια και βιάζομαι, πότε επί τέλους θ’ αρχίσει.”

 

Εκδόσεις Κίχλη:
Εκδόσεις Κίχλη:   Το σπίτι  ​ του Γιώργου ΜήταΤο σπίτι

του Γιώργου Μήτα


​Σχήμα: 15Χ22 • Σελίδες: 144 • Τιμή: 13​ ευρώ

Μια παράξενη πρόσκληση, ένας εκκεντρικός συλλέκτης και ο υπηρέτης του, λάτρεις της λογοτεχνίας, ένας νέος, επίδοξος συγγραφέας, αντιμέτωπος με μια ασυνήθιστη δοκιμασία: αυτοί είναι οι αρμοί γύρω από τους οποίους αρθρώνεται η πλοκή του Σπιτιού, μιας ιστορίας που εκτυλίσσεται στη χειμωνιάτικη Ύδρα, μέσα στους τοίχους ενός απομονωμένου αρχοντικού. Ο κύριος Κάλφογλου, ο οικοδεσπότης, ο Συμεών, ο ιδιόρρυθμος μπάτλερ, και ο καλεσμένος τους, ο συγγραφέας Νίκος Βελισάρης, είναι δέσμιοι ενός αλλόκοτου παιχνιδιού με αβέβαιη έκβαση. Συνδυάζοντας στοιχεία ιστορίας μυστηρίου, αστυνομικής πλοκής, ψυχολογικού θρίλερ , αλλά και της λογοτεχνίας του φανταστικού, το Σπίτι είναι μια αλληγορία για την περιπέτεια της γραφής, για τη γοητεία που ασκεί αλλά και τους κινδύνους που ενέχει.
​Όλες οι τιμές εμπεριέχουν ΦΠΑ.​

 

«ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ»

Συνεργατικό βιβλιοπωλείο/καφέ
Αλεξάνδρου Σβώλου 28,
ΤΚ 54622, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο/Fax 2310 273207
Email: edw@bibliopoleio.org

Δείτε το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο:

www.bibliopoleio.org

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Σημαντικές νέες εκδόσεις στις Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σημαντικές νέες εκδόσεις στις Ακυβέρνητες Πολιτείες
από τις εκδόσεις των Συναδέλφων, Στάσει Εκπίπτοντες, τον Γ.Φαρσακίδη και την Κίχλη

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.