.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σε πλήρη εξέλιξη η «Κινεζοποίηση»


syvxaΤη μεγαλύτερη πτώση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε στην Ελλάδα τη τελευταία πενταετία το λεγόμενο «κόστος εργασίας», δηλαδή ο άμεσος κι έμμεσος μισθός των εργαζομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μέσα σε μόλις πέντε χρόνια από το 2008 έως το 2013, το ωριαίο «κόστος εργασίας» μειώθηκε κατά 18,6%.

Εντός της ζώνης του ευρώ, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-18,6%, η μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ των 28) και στην Πορτογαλία (-5,1%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Αυστρία (+18,9%), στη Σλοβακία (+17%) και στη Φινλανδία (+15,9%).

Το 2013 το μέσο ωριαίο «κόστος εργασίας» στην ΕΕ των 28 στο σύνολο της οικονομίας (εξαιρείται ο αγροτικός τομέας και η δημόσια διοίκηση) διαμορφώθηκε στα 23,7 ευρώ στην ΕΕ των 28 και στα 28,4 ευρώ στην ευρωζώνη.

«Χάσμα» μεταξύ ευρωπαϊκού «Βορρά» και «Νότου»

Μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις καταγράφονται μεταξύ του ευρωπαϊκού «Βορά» και του «Νότου». Συγκεκριμένα, στη Σουηδία το ωριαίο κόστος εργασίας φτάνει έως τα 40,1 ευρώ, στη Δανία 38,4 ευρώ, 38 ευρώ στο Βέλγιο, 35,7 ευρώ στο Λουξεμβούργο και 34,3 ευρώ στη Γαλλία.

Στον αντίποδα, στην γειτονική Βουλγαρία κυμαίνεται στα 3,7 ευρώ. Στα 4,6 ευρώ υπολογίζεται στη Ρουμανία, 6,2 ευρώ στη Λιθουανία και 6,3 ευρώ στη Λετονία.

Το υψηλότερο ωριαίο «κόστος εργασίας» σημειώνεται στον βιομηχανικό τομέα (24,6 ευρώ στην ΕΕ των 28, 31,0 ευρώ στην ευρωζώνη), στις υπηρεσίες (23,9 ευρώ και 28 ευρώ αντίστοιχα) και στις κατασκευές (21,0 ευρώ και 24,5 ευρώ).

Δεν υπάρχει πάτος

Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί στο τομέα των αντεργατικών ανατροπών, όπως φαίνεται και από την διαφορά που υπάρχει στο «εργασιακό κόστος» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ήδη η κυβέρνηση, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, έχει θέσει ως στόχο η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ να φτάσει τις 5 μονάδες, όταν η «μνημονιακή» δέσμευση είναι για 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 0.00% ( 0
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.