.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Vodafone: Ο “μεγάλος αδελφός” είναι εδώ…


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ

Νέα εταιρικά ήθη: Η δυνητικά μόνιμη παρακολούθηση των εργαζομένων εφαρμόζεται από τη Vodafone

Στις 17 Ιανουαρίου η διοίκηση έστειλε στα mails όλων των συναδέλφων μία ανακοίνωση σχετικά με την πρόσβαση στα κτήρια της εταιρείας (επισυνάπτουμε την πρωτότυπη ανακοίνωση της διοίκησης).

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η διοίκηση μας ενημερώνει πως προτίθεται σταδιακά να καταργήσει τις σημερινές μαγνητικές κάρτες πρόσβασης και μας ανακοινώνει πως το κινητό μας θα είναι πλέον ο τρόπος πρόσβασης στα κτήρια της εταιρείας.

Για το σκοπό αυτό ζητείται από τον κάθε εργαζόμενο να εγκαταστήσει σχετική εφαρμογή/εταιρικό λογισμικό στο κινητό του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου ζήτησε διευκρινήσεις από τη διοίκηση και την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου. Η διοίκηση και το HR κατά την προσφιλή τακτική τους για κρίσιμα θέματα επέλεξαν να μην απαντήσουν.

• Η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης προφανώς έχει στόχο τη μείωση του κόστους χρησιμοποιώντας για αυτό το λόγο την περιουσία και τις συσκευές των συναδέλφων αλλά επιπλέον ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για την πιο στενή και πιο αποτελεσματική παρακολούθηση των συναδέλφων και εκτός της εταιρείας, καθώς δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για το τί θα καταγράφει αυτή η εφαρμογή.

• Ακόμη και αν διασφαλιστεί και δοθούν όλες οι εγγυήσεις για τη μη καταγραφή προσωπικών δεδομένων των συναδέλφων είναι απαράδεκτη η απαίτηση στην προσωπική συσκευή του κάθε συναδέλφου να εγκατασταθεί εταιρική εφαρμογή που να σχετίζεται με την εργασία του. Και μόνο η συγκεκριμένη απαίτηση είναι παρέμβαση στην προσωπική ζωή και περιουσία του κάθε συναδέλφου.

• Φυσικά και δεν πρόκειται η διοίκηση για το συγκεκριμένο σκοπό να παρέχει εταιρικές συσκευές. Αντίθετα προεξοφλεί ότι ο κάθε συνάδελφος αργά ή γρήγορα θα πρέπει να προμηθευτεί κατάλληλο smartphone -με δική του επιβάρυνση- ακόμη και αν δεν το επιθυμεί.

• Ενδεικτικό των προθέσεων και της διάστασης που δίνει η διοίκηση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως τις τελευταίες ημέρες διάφοροι προϊστάμενοι σε διάφορα τμήματα ήδη απευθύνονται στους συναδέλφους και τους πιέζουν να εγκαταστήσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή στα προσωπικά κινητά τους (!). Διατυπώθηκαν απαιτήσεις από προϊσταμένους σε συναδέλφους “να εγκαταστήσετε άμεσα την εφαρμογή έως το τέλος της εβδομάδας”, “αν δεν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος να σβήσετε αρχεία σας ή άλλες “άχρηστες” εφαρμογές” (!!!) και άλλα πολλά. Κατά τα λοιπά λαμβάνουμε mail για το «πόσο σημαντική είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής των υπαλλήλων» και «η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των εργαζομένων».

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν κανενός είδους εταιρική εφαρμογή στα προσωπικά κινητά τους. Αντίθετα μάλιστα, έχουν κάθε συμφέρον και δικαίωμα να το αρνηθούν και να απαιτήσουν η προσωπική τους περιουσία να μην μετατραπεί σε εργαλείο ελέγχου και παρακολούθησης της εταιρείας.

• Καλούμε τη διοίκηση άμεσα να αποσύρει τη συγκεκριμένη παράνομη απαίτησή της και να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο σχεδιασμό.

• Προειδοποιούμε τους προϊσταμένους και τα στελέχη της διοίκησης που επιδεικνύουν “υπερβάλοντα” ζήλο και πιέζουν συναδέλφους για την εγκατάσταση της σχετικής εφαρμογής πως έχουν και προσωπικές ποινικές ευθύνες με τις παράλογες απαιτήσεις τους.

• Θα προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να καταγγείλουμε το γεγονός και να διασφαλίσουμε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας απέναντι στην ασυδοσία που επιδεικνύει η διοίκηση.

• Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση και να ανταποκριθούν αν απαιτηθούν περαιτέρω ενέργειες από όλους μας, όπως η συμμετοχή σε γενική συνέλευση ή και αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

• Καλούμε κάθε συνάδελφο να ενημερώσει και να καταγγείλει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου κάθε απόπειρα πίεσης για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης εφαρμογής και φυσικά να μην ενδώσει και να αρνηθεί ευθέως κάθε συναίνεση στο συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, έχει μεγάλες διαστάσεις και μας αφορά όλους.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 95.71% ( 7
Συμμετοχές )



Ένα σχόλιο στο “Πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Vodafone: Ο “μεγάλος αδελφός” είναι εδώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.