.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πού το πάει η κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς και ειδικά της πρώτης κατοικίας;


Γράφει η Ηλέκτρα Ε.

Με την αρχή του Σεπτέμβρη, δυο υπουργοί, ένας αρμόδιος – Κοντονής και ο χωρίς φερετζέδες εκφραστής των ακραίων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων – Σταθάκης, έκαναν δηλώσεις για το θέμα των πλειστηριασμών και την “προστασία” της πρώτης κατοικίας.

Για την ερμηνεία των δηλώσεων, όπως πάντα εξαιρετικά διφορούμενων για τις πραγματικές προθέσεις, είναι αναγκαία η προσφυγή σε μια από τις γνωστές οικονομικές εφημερίδες, όπως π.χ. “Επενδυτής”.

Πριν από αυτό, ας γίνει μια απόπειρα να συνομιλήσουν μεταξύ τους οι δυο υπουργοί για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών:

Κοντονής μετά τη συνάντηση με τους συμβολαιογράφους:

– “… η πολιτεία συνεργαζόμενη στενά με τους συμβολαιογράφους προς την διαμόρφωση του νέου αυτού συστήματος, διασφαλίζει μέσω της διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποκλειστικά από τον Συμβολαιογράφο, τον δημόσιο χαρακτήρα της αναγκαστικής εκτέλεσης, τη διαφάνεια της διαδικασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των οφειλετών (δικονομική και οικονομική)”.

Σταθάκης:

– “…η δημιουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές”.

Ο Σταθάκης προφανώς και δεν κρύβεται. Όπως προφανώς, όλη η κοινωνία που βιώνει στο πετσί της, 7 χρόνια τώρα, τι εστί “δανειστές”, αντιμετωπίζει με τον κατάλληλο τρόπο τα περί “διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα και της διαφάνειας” των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τι περιμένει τη στέγη των λαϊκών στρωμάτων, που για όσους έχουν υπαχθεί στο σχετικό νόμο, προστασία από πλειστηριασμό υπάρχει μέχρι 31 Δεκέμβρη 2017;

Κοντονής:

-“…η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι στις αρχές Δεκεμβρίου το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί”,

αναφερόμενος στην προστασία της πρώτης κατοικίας και της περιόδου ισχύος του νόμου. Τόση σαφήνεια!

Σταθάκης για το ίδιο θέμα:

-“…θα υπάρξει νέα ρύθμιση με βάση τις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς”.

Ο Σταθάκης πάλι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να κρύψει την πραγματικότητα. Ποια είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τους “θεσμούς” και την κατάληξη των συζητήσεων μαζί τους; Εδώ, έχει το λόγο το ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο “Χωρίς πάτο το βαρέλι των στεγαστικών δανείων παρά την ομαλοποίηση στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια” στον “Επενδυτή” (7/9).

Το άρθρο ξεκινά με τη διαπίστωση ότι “Εν όψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές (σ.σ. από παντού στη σέντρα Κοντονής και μεγαλοσυμβολαιογράφοι) η κυβέρνηση φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπη με μια τεράστια τρύπα 10 δισ. από τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια”.

Συνεχίζει με νέα διαπίστωση ότι “…φαίνεται να μην μπαίνει πάτος στο βαρέλι των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αφού όσο και να ομαλοποιείται η κατάσταση στα υφιστάμενα προβληματικά στεγαστικά δάνεια, στον “κουβά” προστίθενται συνεχώς νέα”. Όπως και είναι αναμενόμενο, εκτίμηση ή έστω νύξη για τους λόγους, που δημιουργούνται συνεχώς νέα “κόκκινα” στεγαστικά, δεν υπάρχει στο άρθρο.

Όμως, το άρθρο εκφράζει ανησυχία. Ποιανού; Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του από το αντικείμενό της:

“Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΤτΕ σύμφωνα με τα οποία, ποσοστό 15% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 30%. Πρόκειται δηλαδή για στεγαστικά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ που ζητούν “άσυλο” ή αλλιώς για 1 σε κάθε 3 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών”.

Και μετά την ανησυχία για το ποσοστό των αιτούντων “άσυλο” προκειμένου να προστατέψουν στοιχειωδώς το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, έρχεται και η διορατική διαπίστωση: “Παράλληλα, γίνεται σταδιακά πιο ορατό ότι οδεύουμε σε πολύ αυστηρότερα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας” (οι τονισμένες λέξεις όπως στο άρθρο).

Συμπέρασμα: Αν ο Σταθάκης δεν έχει ενδοιασμούς –που δεν έχει, αν ο Κοντονής κρύβεται –που κρύβεται πίσω από αοριστίες και κορώνες περί “διαφάνειας” και αν ο “Επενδυτής” είναι έγκυρη εφημερίδα, τότε η στέγη της φτωχοποιημένης κοινωνικής πλειοψηφίας, μετά από 7 χρόνια μνημονίων που δεν έχουν πάτο, κινδυνεύει άμεσα. Και αυτός ο κίνδυνος θα μεταφραστεί σε κυβερνητικές δεσμεύσεις που θα οδηγούν στην υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας – περιουσίας για να προχωρήσει και να κλείσει η γ’ αξιολόγηση από τους “θεσμούς” ΕΕ – ΔΝΤ και λοιπούς δανειστές.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.