.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ποτέ την Κυριακή!


kyriakiΟύτε δουλεύουμε, ούτε ψωνίζουμε!

Αν επιλέγεις να ψωνίζεις Κυριακή, ετοιμάσου να δουλεύεις και Κυριακή

Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν την ίδια μας τη ζωή!

Η Κυριακάτικη αργία ήρθε μετά από εργατικούς αγώνες 30 χρόνων (1879-1909) στην Ελλάδα. Ανταποκρίνεται απόλυτα στην ανάγκη του ανθρώπου για μια ελεύθερη μέρα, σταθερής περιοδικότητας, για προσωπική ενασχόληση και αυτοδιάθεση, μέσα σε ένα ούτως ή άλλως σκληρό και απαιτητικό εργασιακό πλαίσιο.

Μετά από 105 χρόνια ήρθε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να καταργήσει αυτό το εργασιακό κεκτημένο δικαίωμα και μάλιστα με πενιχρή πληρωμή, απλήρωτες υπερωρίες, μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και πολλές φορές χωρίς ρεπό. Αυτό είχε καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς εξυπηρέτησε μόνο τα μεγάλα καταστήματα, αύξησε τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω του άνισου ανταγωνισμού. Αύξησε τι απολύσεις, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και οδήγησε εργαζόμενους-λάστιχο με μισθούς πείνας χωρίς δικαίωμα ανάπαυσης, αλλά και άρνησης της εργασίας. Και αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που έφεραν επίσης τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις, την ανεργία και την εξαθλίωση στους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Αυτό που λείπει από την κοινωνία δεν είναι οι αγορές, αλλά η αξιοπρεπής διαβίωση. Η λιτότητα που έχουν επιβάλλει τα διεθνή και ντόπια αφεντικά είναι καταστροφική για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 4177/2013 και να θεσπίσει εκ νέου την Κυριακάτικη αργία

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Συντονισμός φορέων και συλλογικοτήτων Βριλησσίων

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 96.67% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.