.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΠΕΝΕΝ: Μεγαλειώδης νίκη των Ναυτεργατών ο πολυήμερός τους αγώνας


Μεγαλειώδης νίκη των Ναυτεργατών ο πολυήμερός τους αγώνας με την αλληλεγγύη του υπόλοιπου  εργατικού αγωνιστικού κινήματος

Σε στραπάτσο οδηγήθηκε η κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγησης, του αυταρχισμού, του κοινωνικού αυτοματισμού, της απεργοσπασίας, της κοροϊδίας και της αδιαλλαξίας

Πρωτοφανή δείγματα συσπείρωσης – ενότητας – συμμετοχής και αγωνιστικότητας από τους Ναυτεργάτες

Καθοριστικός ο ρόλος της ΠΕΝΕΝ στην οργάνωση, τον προσανατολισμό και την περιφρούρηση της απεργίας

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καλεί όλους τους Ναυτεργάτες σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων,

Ο 9ήμερος μεγάλος απεργιακός αγώνας των Ναυτεργατών ο οποίος έγινε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, η πρωτοφανής μαζικότητα, η συμμετοχή, η ενότητα, η συσπείρωση και η μαχητικότητα ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία που διαμόρφωσαν μία εξαιρετικά θετική και επιτυχή εικόνα που χαρακτηρίζει αυτήν την μάχη που έδωσε ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η κρίσιμη και αποφασιστική μάχη δόθηκε με μεγάλα κομμάτια Ναυτεργατών να μην συμμετέχουν σε αυτόν, κυρίως με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και δευτερευόντως του κομματικού συνδικαλισμού όπως είναι οι χιλιάδες Ναυτεργάτες της ποντοπόρου Ναυτιλίας, οι πλοηγοί και τα πληρώματα της πλοηγικής υπηρεσίας, οι σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ και των δημόσιων σχολών εμπορικού ναυτικού, ναυτεργάτες σε διάφορες Πορθμειακές γραμμές αλλά και η περίεργη αναστολή της απεργίας στα ρυμουλκά…….

Παρά ταύτα είναι φανερό ότι αυτός ο οργανωμένος, περιφρουρημένος, συντονισμένος σε όλη την χώρα αγώνας, αποτελεί φωτεινή αναλαμπή και καταγράφεται σαν μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που οι εργαζόμενοι δέχονται μια σκληρή και βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά τους από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, το μεγάλο κεφάλαιο και τα τοκογλυφικά, οικονομικά και υπερεθνικά κέντρα (Ε.Ε – Δ.Ν.Τ – Ε.Κ.Τ).

Ορισμένες δυνάμεις στο Ναυτεργατικό κίνημα διατείνονται ότι δεν υπήρχε θετικό αποτέλεσμα από αυτήν την σκληρή σύγκρουση και αναμέτρηση που είχε πάρει μετωπικό χαρακτήρα αφού για άλλη μια φορά στο επίκεντρο από την πλευρά της ΠΕΝΕΝ είχε στο στόχαστρό της το σύνολο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής (κοινωνικοασφαλιστικό – φοροεπιδρομή – εργασιακά).

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Ε.Ν έως την Τρίτη μέρα αναμασούσαν τα περί εξομοίωσης της φορολογίας των Ναυτικών σύμφωνα με τα ισχύοντα για τα εισοδήματα στον χερσαίο χώρο, από την τέταρτη έως την έβδομη μέρα την αύξηση της φορολογίας μας κατά 3% ενώ στην συνέχεια κάτω από το βάρος της επιτυχίας του απεργιακού αγώνα υποχώρησε κατά κράτος και με διαδοχικές δημόσιες και γραπτές παρεμβάσεις –  δηλώσεις, 4 του Υπουργού Ε.Ν, 2 του κυβερνητικού εκπροσώπου, 1 δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στην Βουλή και την προτελευταία μέρα της απεργίας έγγραφο και δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο δηλώνεται ότι «δεν αυξάνεται για το 2016-2017-2018 ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των Ναυτικών».

Οι παραπάνω δεσμεύσεις έγιναν στην Ομοσπονδία και τα Σωματεία, στην ελληνική Βουλή, στα πολιτικά κόμματα αλλά και δημόσια στον ελληνικό λαό μέσα από τα ΜΜΕ.

Η σταδιακή υποχώρηση της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της μαχητικής, αγωνιστικής και καθολικής συσπείρωσης και αποφασιστικότητας των Ναυτεργατών και του ανυποχώρητου απεργιακού αγώνα τους!!!!

Η κυβέρνηση έντρομη με την επαναλαμβανόμενη κλιμάκωση του αγώνα και βλέποντας την αποτυχία της επικοινωνιακής της πολιτικής, επιχείρησε, σε συμμαχία με ναυτιλιακές εταιρίες, να υπονομεύσει την απεργία, να στήσει μαζί τους απεργοσπαστικό μηχανισμό ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλευόμενη τις υποχωρήσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σκόπιμα εστίασε και επικέντρωσε την αντίδρασή της στο φορολογικό για να αποτρέψει οποιαδήποτε ρωγμή στα υπόλοιπα κρίσιμα και μεγάλης σημασίας αιτήματα όπως είναι το κοινωνικοασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Υπερβολικό νερό στο κρασί τους και έκπτωση στα αιτήματα έβαλαν και οι δυνάμεις ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ οι οποίες με την σειρά τους επικέντρωσαν στον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) για ασφαλιστικό – φορολογικό.

Οι εξελίξεις αυτές διευκόλυναν τους κυβερνητικούς χειρισμούς που σε συνδυασμό με τον εξελισσόμενο κοινωνικό αυτοματισμό που συστηματικά καλλιεργούσε η κυβέρνηση σε συνεργασία με δυνάμεις μικρών ομάδων αγροτών και τοπικών παραγόντων της

Κρήτης και με την απεριόριστη συνδρομή των συστημικών ΜΜΕ στοχοποίησαν την απεργία, τους Ναυτεργάτες και τον αγώνα τους ως υπαίτιους και υπεύθυνους των προβλημάτων και των συνεπειών που παράγει η συνεχιζόμενη απεργιακή μας κινητοποίηση και ταυτόχρονα απάλλασσαν την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική της η οποία ήταν και είναι η μοναδική υπόλογη για τα συσσωρευμένα ναυτεργατικά προβλήματα αλλά και ευρύτερα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των αγροτών!!

Η αντιπαλότητα και η σύγκρουση μεταξύ διάφορων κοινωνικών στρωμάτων είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, υποβαθμίζει και αθωώνει αυτήν την πολιτική και παράλληλα της επιτρέπει να ακολουθεί την τακτική του διαίρει και βασίλευε…..

Οι δημόσιες και επαναλαμβανόμενες γραπτές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το επιμέρους αλλά τεράστιας σημασίας αίτημα της διατήρησης του φορολογικού καθεστώτος των Ναυτεργατών παρά το γεγονός ότι η αξιοπιστία του δημόσιου λόγου της κυβέρνησης είναι κάτω του μηδενός, τονίζουμε, και αυτό εκφράζει το σύνολο του Ναυτεργατικού μας κόσμου, ότι οποιαδήποτε μορφή υπαναχώρησης στην δέσμευση αυτή συνιστά αιτία πολέμου για τον Ναυτεργατικό μας κόσμο!!

Καλούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί με οποιοδήποτε τρόπο να θίξει τον ισχύοντα τρόπο φορολογίας των Ναυτικών αλλά αντίθετα να πάρει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων φορολογικών εσόδων από τους έχοντες και κατέχοντες τον μεγάλο πλούτο και τις δυνάμεις αυτές του κεφαλαίου, περιλαμβάνοντας το εφοπλιστικό κεφάλαιο το οποίο απολαμβάνει πάνω από 58 φοροαπαλλαγές και διαχρονικά έχει διαμορφώσει μέσα από ένα αντικοινωνικό και σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, καθεστώς επιχειρηματικής ασυδοσίας, φοροασυλίας, μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας και πλήθος προνομίων για να διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια ναυτιλιακή πυραμίδα.

Τονίζουμε επίσης ότι για την ΠΕΝΕΝ και τον ναυτεργατικό μας κόσμο της χώρας μας είχαν και έχουν την ίδια βαρύτητα και σημασία και τα υπόλοιπα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν τον καταποντισμό των συντάξεων, την διάλυση των Ταμείων μας, την συντριβή των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, την καταβολή χωρίς καμιά περικοπή των εφάπαξ παροχών, την συνέχιση της καταβολής των νέων συντάξεων και την απόρριψη κάθε νέας μείωσης ή περικοπής. Για αυτό υπογραμμίζουμε ότι η κατάργηση του 4387/16 αποτελεί τον ίδιο κορυφαίο στόχο πάλης και διεκδίκησης.

Εξίσου καθοριστικό είναι και το αίτημά μας που αφορά τα εργασιακά αφού σε αυτά περιλαμβάνονται αιτήματα και στόχοι που αφορούν την διεύρυνση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ουσιαστική προστασία των άνεργων, την επιδότηση όλων των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων στην κοινωνική ασφάλιση, στην ΣΣΕ ακόμη και στην συνδικαλιστική οργάνωση και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των Ναυτεργατών.

Για τον σκοπό αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο πολυήμερος αγώνας των Ναυτεργατών όχι μόνο δεν πήγε χαμένος, όχι μόνο δεν αποτελεί ήττα και αποτυχία αλλά σηματοδοτεί και δείχνει τον δρόμο εκείνο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ενάντια στην καταστροφική κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ οι οποίες χρησιμοποιούν την χώρα μας, τον λαό και τους εργαζόμενους σαν πειραματόζωα της καπιταλιστικής και νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.

Ταυτόχρονα ο αγώνας αυτός των Ναυτεργατών αποτελεί και ένα μήνυμα προς τις δυνάμεις τους εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ αλλά και ευρύτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι ο συμβιβασμός, η συνδιαλλαγή, ο κοινωνικός εταιρισμός, η ταξική συνεργασία, η εργασιακή ειρήνη, όταν το αγωνιστικό ταξικό κίνημα έχει σταθερή, συνεπή, μαχητική στάση και στρατηγική, τότε η μάχη, η εξέλιξή και η έκβασή της είναι σταθερά στα χέρια των εργαζόμενων, αυτοί έχουν τον κυρίαρχο λόγο και ρόλο και οι συμβιβασμένες ηγεσίες χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους…..

Αυτή ήταν η τεράστια συμβολή της ΠΕΝΕΝ σε αυτόν τον μεγάλο απεργιακό αγώνα, δύο φορές που οι παραπάνω δυνάμεις επιχείρησαν την αναστολή της απεργίας, αυτή ματαιώθηκε κάτω από την δυναμική μαζική και αγωνιστική παρέμβαση των εκατοντάδων απεργών Ναυτικών!!!

Είναι προφανές ότι διαψεύστηκαν επίσης και οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες πιστεύουν ότι είναι ιδιοκτήτες του κινήματος, της εργατικής τάξης αλλά και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος οι οποίες δύο μέρες πριν την λήξη της  απεργίας διακήρυσσαν από το λιμάνι του Πειραιά στις 8/12/2016 για απεργία που λήγει σήμερα…. και για παρακαταθήκη αυτού του αγώνα…. προεξοφλώντας την λήξη της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης την ίδια μέρα!!!!

Η ΠΕΝΕΝ (χωρίς να υποτιμά την συμβολή κυρίως των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και επιμέρους Σωματείων σε αυτήν την κινητοποίηση) αντικειμενικά είχε ρόλο πρωταγωνιστή στην οργάνωση, την ανάπτυξη, την κλιμάκωση αυτού του αγώνα, στην χάραξη και στην υλοποίηση της τακτικής του αλλά και στην αντιπαράθεση με την κυβερνητική υπονομευτική πολιτική, ακόμη και στην απόκρουση της άθλιας κυβερνητικής προπαγάνδας και του ρόλου των ΜΜΕ  που ελέγχονταν ασφυκτικά από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Συνέβαλε αποφασιστικά στην περιφρούρηση της απεργίας τόσο στον Πειραιά αλλά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας και είχε την μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο Σωματείο παρουσία στα εξουσιοδοτημένα συνδικαλιστικά κλιμάκια.

Στην συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ στις 10/12/2016 με θέμα την συνέχιση ή όχι της απεργίας η ΠΕΝΕΝ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του αγώνα, παίρνοντας υπόψη την εκφρασμένη θέληση και βούληση των Ναυτεργατών και το γεγονός ότι η περαιτέρω συνέχιση της απεργίας θα οδηγούσε την κυβέρνηση σε παραπέρα υπαναχώρηση στα κυρίαρχα αιτήματα του απεργιακού μας αγώνα. Ανάλογη θέση πήραν και τα Σωματεία του ΠΑΜΕ.

Κλείνοντας πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πολυήμερος αγώνας των Ναυτεργατών είχε επιτυχή και νικηφόρα έκβαση και καταγράφεται σαν μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του εργατικού και ναυτεργατικού κινήματος και από αυτήν την πλευρά με τα στοιχεία που αναδείξαμε πιο πάνω αποτελεί χρήσιμη και πολύτιμη παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς μας αγώνες και τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

     12/12/2016

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                     Κροκίδης Νίκος

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.