.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πας μη Έλλην, βάρβαρος;


Γράφει η Μαρία Πολυχρονιάδου

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου, ενός συλλαλητηρίου που έγινε για την ονομασία ενός ξένου κράτους. Στον απόηχο μορφών που ντυθήκαν μακεδονομάχοι και αρχαίοι Έλληνες τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα που έδιωξες τους βάρβαρους κι ελεύθερη είσαι τώρα», καθώς και στον απόηχο εθνικιστικών παραληρημάτων και λογυδρίων περί ανωτερότητας της ελληνικής φυλής και του πολιτισμού, αποφάσισα να γράψω κι εγώ κάτι. Κάτι που να προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί φτάσαμε εδώ.

Μεγαλώσαμε διδασκόμενοι μόνο την ελληνική Ιστορία. Και συγκεκριμένα από τα δώδεκα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης αν δεν κάνω λάθος, στην Τρίτη Λυκείου είναι η πρώτη φορά που έρχονται οι μαθητές σε επαφή με όρους όπως «συνθήκη της Βάρκιζας», «εμφύλιος πόλεμος», «δεκεμβριανά». Σε επαφή δηλαδή με την ζωντανή ιστορία που ακόμα διχάζει και πονάει. Για να μην αναφερθώ σε όρους όπως μεταπολίτευση και χούντα… Μέχρι τότε διδασκόμαστε ένα κράμα προοσωποκεντρικής ιστορίας πλήρως νεκρής, αναμιγμένο με αρκετές ανακρίβειες, ψέματα, μύθους και μπόλικο εθνικό φρόνημα στα όρια του ρατσισμού.

Γιορτάζουμε εθνικές επετείους υμνώντας το συμφεροντολογικό Όχι ενός δικτάτορα, ή μιλώντας για κρυφά σχολεία και «φεγγαράκια που έφεγγαν να περπατώ».

Ακόμα κι επετείους για ομαδικούς τάφους γιορτάζουμε, που θάφτηκαν άνθρωποι ζωντανοί. Και κανείς δεν μιλάει για το ότι στους κακούς και βάρβαρους Γερμανούς, ένας καλός Έλληνας κατέδωσε τους συμπολίτες/συγχωριανούς του. Ένας καλός Έλληνας που λογικά οι απόγονοί του συνεχίζουν να ζουν στην ίδια πόλη και να είναι και μπροστάρηδες στην «ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ομαδικού τάφου».

Μεγαλώνουμε με την καραμέλα ότι η Κωνσταντινούπολη καθώς και τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι ελληνικά. Θαρρείς κι άμα τα είχαμε θα μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε. Και κανείς δε μας λέει για την αλαζονεία του Βενιζέλου με την «Μεγάλη του ιδέα» που έφτασε μέχρι τα βάθη της Τουρκίας για να «λυτρώσει» τους Έλληνες.

Μαθαίνουμε να λατρεύουμε τους αρχαίους και να υμνούμε τον Παρθενώνα και τον ναό του Ολυμπίου Διός. Και την ίδια στιγμή δηλώνουμε κι ορθόδοξοι χριστιανοί. Αυτοί ξέρεις που στο διάβα τους κατέστρεψαν τόσα αρχαία κείμενα, βιβλιοθήκες κι έργα. Αλλά όχι, σύμφωνα με το μάθημα της Ιστορίας ο ελληνισμός είναι κράμα χριστιανοταλιμπάν και αρχαίων Ελλήνων.

Μεγαλώνουμε με το φαιδρό «η ελληνική δεν επικράτησε ως διεθνής γλώσσα για δυο μόνο ψήφους». Ή με το γελοίο ότι η ελληνική γλώσσα είναι η βάση όλων των γλωσσών. Και μάλλον κάπου ξεχνάνε να μας πούνε για τα λατινικά, ή και για τα άπειρα δάνεια της ελληνικής από άλλες γλώσσες. Δεν θυμάμαι το ντιβάνι να είναι ελληνική λέξη.

Γενικά μαθαίνουμε να λατρεύουμε τους αρχαίους, να θαυμάζουμε τους βυζαντινούς, να μισούμε όλους τους υπολοίπους λαούς. Να υμνούμε καπιταλιστές, στρατηλάτες, ιμπεριαλιστές, δικτάτορες, κλεφτοκοτάδες, καταδότες. Ούτε την προγονολατρεία δεν την κάνουμε σωστά.

Κι όντας ενήλικες ντυνόμαστε μακεδονομάχοι, παίρνουμε αγκαλιά ελληνικές σημαίες και πάμε να διαδηλώσουμε για την ονομασία ενός ξένου κράτους υπό την αιγίδα των πολιτικών αρχηγών που κάποτε οι ίδιοι έκαναν υπαρκτό το ζήτημα της ονομασίας.

Δεν ξέρω αν κατάφερα τελικά να εξηγήσω γιατί φτάσαμε εδώ. Ούτε καν ξέρω πώς θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από εδώ. Απλά κοιτώντας τα από μακριά και συμπληρώνοντας δεκαετία που τέλειωσα το σχολείο, με θλίβει να βλέπω την εκπαίδευση να γεννά αμόρφωτους…

Ίσως όλα να είναι θέμα παιδείας τελικά. Η μάλλον αποτέλεσμα της έλλειψής της…

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 96.00% ( 5
Συμμετοχές )



19 σχόλια στο “Πας μη Έλλην, βάρβαρος;

  1. Θιασάρχης

    Πόσες ακόμα τροτσκιστικες Μ@κιες θα αντεξουμε.. Έλεος πια…

    Reply
    1. Left G700

      Και πάλι καλά, να λες. Οι Σεκετζήδες είναι κάπως σεμνοί. Τι να πούμε κι εμείς που έχουμε φορτωθεί τους Δεατζήδες στη ΛΑΕ; Για μπες στο rproject.gr ή στο dea.org.gr να δεις τον Λένιν φαντάρο! :-)

      Reply
        1. Left G700

          Εσείς υποφέρετε από τη γνωστή παιδική ασθένεια, εμείς να πάρουμε ξυδάκι (ή οτιδήποτε άλλο); Μάλλον μπερδεύεις τις πράξεις και αντί διαίρεσης κάνεις πολλαπλασιασμό…

    2. λασπογαρίδας

      …τί πρόβλημα έχετε με τους τροτσκιστές και ποιές είναι οι μαλακίες του; Μας το κάνετε λίγο λιανά;

      Reply
      1. Left G700

        Με 107 λέξεις:

        Αποτελείτε την επιτομή τού σύγχρονου –και χειρότερου ιστορικά– αριστερισμού, ο οποίος πολιτεύεται ερήμην κάθε κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας και κάθε εμπειρίας, αρνητικής και θετικής, που σώρευσε στη διαδρομή ενός και παραπάνω αιώνα το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Ό,τι σας κάνει πιο επιζήμιους: η διαστρέβλωση του διεθνισμού σε α-εθνισμό, πρώτα, κύρια και αποκλειστικά απέναντι στη δική σας εθνική ομάδα, πράγμα που σας μετατρέπει σε εθνικιστές οποιουδήποτε άλλου έθνους πλην αυτού στο οποίο ανήκετε. Η υιοθέτηση των αντιλήψεών σας από το σύνολο της Αριστεράς θα σήμαινε τον οριστικό ενταφιασμό κάθε ελπίδας να αναδειχτεί κάποτε η εργατική τάξη κάθε χώρας σε «ηγέτιδα τάξη τού έθνους»[*] της.

        [*] Μανιφέστο τού Κομμουνιστικού Κόμματος

        Reply
  2. Γιάννης Σ.

    Μαρία, πολύ καλό το άρθρο σου, δεν αναφέρεις όμως ότι πολλοί από αυτούς τους “πατριώτες”, ούτε την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούν σωστά, (κατά τα άλλα “ενοχλούνται” μήπως ο υπουργός Παιδείας της “αριστερής” μας κυβέρνησης “κόψει” τα Αρχαία Ελληνικά από τα σχολεία…) ούτε τη διδασκαλία το Χριστού εφαρμόζουν ( το να γράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες τους “μάρανε”…) κι άλλα πολλά…

    Reply
    1. μαρια π.

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Έχεις δίκιο όντως παρέλειψα να τα αναφέρω. Ειδικά το κομμάτι αυτό με την ελληνική γλώσσα (την κακή χρήση της δηλαδη) ειναι κάτι που συναντώ πολυ συχνά και συνήθως πάει πακέτο με την παρελθοντολαγνεία και την λατρεία των αρχαίων.
      Αλλά και αυτό με όλους αυτούς που κόπτονται για «πρώτο στασίδι πίστα» κι ούτε μια έννοια της διδασκαλίας (της κατα τ’αλλα βάρβαρης κατα τη γνώμη μου) θρησκείας δεν εφαρμόζουν .

      Reply
      1. Γιάννης Σ.

        Εντάξει, κι εγώ δεν είχα σκοπό να σε κατηγορήσω. Απλά συμπλήρωση έκανα. Να είσαι καλά!

        Reply
  3. Ειρήνη υμίν...

    κοσμοπολίτες αδελφοί…, αγαπάτε αλλήλους.

    Εσωτερικός αντιεθνικισμός με απύθμενη ελαστικότητα – ανοχή (μόνο;) στον εθνικισμό των γειτόνων, στο κείμενο δεν υπάρχει καν αναφορά… “Η ιστορία διδάσκει πως οι λαοί δεν διδάσκονται από την ιστορία”…

    Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…
    http://www.imerodromos.gr/tin-elegan-giougkoslavia/

    ΚΥΠΡΟΣ
    Με εμβολισμό απείλησε το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ τουρκική φρεγάτα – Το SAIPEM 12000 αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ

    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/151916/me-emvolismo-apeilise-ploto-geotrypano-tis-eni-toyrkiki-fregata-saipem-12000

    Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός και το ζήτημα των Τσάμηδων
    http://www.imerodromos.gr/o-alvanikos-megaloideatismos-ke-to-zitima-ton-tsamidon/

    Στήνουν παγίδα στην Ελλάδα: Η Αλβανία στο Ιόνιο ζήλεψε τα παιχνίδια της Τουρκίας
    http://mignatiou.com/2018/02/epichirisi-pagidefsis-tis-elladas-simfonia-me-aroma-tourkias-sto-ionio-epiziti-i-alvania/

    Reply
    1. λασπογαρίδας

      Πρώτα και κύρια, έχεις να αντιπαρατεθείς στο εθνικισμό της χώρας σου. “Στην ίδια μας τη χώρα βρίσκεται ο εχθρός” να γίνει πράξη και όχι βερμπαλισμός.

      Reply
  4. θεοδωρος Σαμιωτακης

    Το άρθρο παραβιάζει ανοικτές θύρες διαλύοντας τους μύθους της πατριδοκάπηλης δεξιάς.Αυτό είναι εύκολο .Το δύσκολο είναι να μιλήσει κάποιος για την σχέση του ταξικού με το εθνικό στην Ελλάδα του 2018 καθώς κ να μην απαντάει στους μύθους κ τα κλισέ της πατριδοκαπηλης δεξιάς με τα δικά του.Αυτά με όλο τον σεβασμό κ χωρίς να έχω έτοιμες απαντήσεις.

    Reply
  5. ΤΑΙΠΕΔιεθνιστής

    Είναι καιρός! Μέτωπο με τους μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν συμφωνούμε σε πολλά αλλά… ένα μινι μεταβατικό πρόγραμμα τόχουμε: όχι στα όπλα, άρνηση στράτευσης, το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του…, με νηστεία, προσευχή και αγάπη ο αντικαπιταλιστικός διεθνισμός θα δυναμώσει. Δημόσιο πλούτο, λιμάνια, ενέργεια, νερά, κρατικά έσοδα, αεροδρόμια, νησιά κ.α. ήδη τα μοιραζόμαστε με τους λαούς του πλανήτη. Με τα μνημόνια, την αποπληρωμή του χρέους -που ως διεθνιστές αποδεχτήκαμε να υπαχθεί στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο- μοιραζόμαστε τον παραγόμενο πλούτο με τους λαούς της ΕΕ…

    Τί; Αυτό δεν είναι διεθνισμός;

    Reply
    1. Θιασάρχης

      Διεθνισμος είναι μόνο το “Τούρκοι στρατιώτες αδέρφια μας” κατά το “Γερμανοί στρατιώτες αδέρφια μας”.
      Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε με τα ορφανά του Τροτσκι….

      Reply
  6. Ανώνυμα

    “[…] στην Τρίτη Λυκείου είναι η πρώτη φορά που έρχονται οι μαθητές σε επαφή με όρους όπως «συνθήκη της Βάρκιζας», «εμφύλιος πόλεμος», «δεκεμβριανά». Σε επαφή δηλαδή με την ζωντανή ιστορία που ακόμα διχάζει και πονάει”.

    “Ακόμα κι επετείους για ομαδικούς τάφους γιορτάζουμε, που θάφτηκαν άνθρωποι ζωντανοί. Και κανείς δεν μιλάει για το ότι στους κακούς και βάρβαρους Γερμανούς, ένας καλός Έλληνας κατέδωσε τους συμπολίτες/συγχωριανούς του”.

    Αυτό τώρα τι είναι; Απλά ένα ξέπλυμα των ναζί;…

    Reply
  7. Σ.Τ.

    Ακούστε δω κοινωνική βάση του εθνικισμού είναι τα καγεν τα εξοχικά οι γκόμενα και τα ξαξιδακια. Κατά τα άλλα σας φταίει ο Τρότσκι.

    Reply
    1. Left G700

      Ακούστε δω κοινωνική βάση του εθνικισμού είναι τα καγεν τα εξοχικά οι γκόμενα και τα ξαξιδακια.

      Ναι, οπωσδήποτε! Το επιβεβαιώνει άλλωστε και ο φωτογραφικός φακός:

      http://www.youmagazine.gr/wp-content/uploads/2018/01/3325144554thessal6465465.jpg

      https://www.pentapostagma.gr/wp-content/uploads/2018/01/9f092704e7988cba4a98feaeef9e6ab5_XL.jpg

      http://www.protothema.gr/files/1/2018/01/21/cc_6.jpg

      ΥΓ Είστε ανίκανοι να αναλύσετε ακόμα και το φαινόμενο της βροχής. Πόσο μάλλον το φαινόμενο του εθνικισμού…

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Από ταινία τρόμου. Τα καημένα τα παιδάκια θα γίνουν κρέας για τα κανόνια.Οι γέροι θα διαβαζουν εφημερίδα στο καφενείο και θα υποδέχονται τα φέρετρα με εθνική υπερηφάνεια.

        Reply
        1. Left G700

          Φίλε Σ.Τ.,

          Α, όχι τέτοια, όχι τέτοια! Μη μου μετατοπίζεις το τέρμα, επειδή έφαγες ένα γκολ που ήταν όλο δικό σου και έχει κάνει κουρέλια τα δίχτυα σου σε τέτοιο βαθμό ώστε ο διαιτητής έχει σφυρίξει διακοπή τού αγώνα μέχρι να αντικατασταθούν! Έγραψες μια ουρανομήκη μπούρδα (Ακούστε δω κοινωνική βάση του εθνικισμού είναι τα καγεν τα εξοχικά οι γκόμενα και τα ξαξιδακια) σαν αυτές που συνηθίζετε εσείς οι τρότσκες και σου απάντησα γι’ αυτήν ακριβώς τη μπούρδα. Δεν ασχολήθηκα με τις επιπτώσεις τού πολέμου που τις ξέρω όσο (τουλάχιστον) τις ξέρεις κι εσύ! Νταξ;Έτσι μπράβο! Και μην ξεχνιέσαι:

          Είστε ανίκανοι να αναλύσετε ακόμα και το φαινόμενο της βροχής. Πόσο μάλλον το φαινόμενο του εθνικισμού…

          Τα λέμε (αλλά χωρίς φτηνά ‘‘διεθνιστικά’’ κολπάκια που κάνουν τον Στάλιν να ξυπνάει μέσα μου και δεν θέλω καθόλου να τον ταλαιπωρώ, πεθαμένο άνθρωπο!)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.