.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πέθανε ο αγωνιστής της αριστεράς Δήμος Τσακνιάς


tsaknias725Χθες Κυριακή, 2 Νοέμβρη 2014, πέθανε ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα και της αριστεράς Δήμος Τσακνιάς.

Γεννημένος το 1949 στα Καστέλια της Φωκίδας, δικηγόρος με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, ο Δήμος Τσακνιάς διετέλεσε στέλεχος της ΚΝΕ, του ΚΚΕ και του ΚΜΕ. Ήταν ένας από τα 15 μέλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ που αποχώρησαν το 1989, μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη.

Σύζυγος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη ο Δήμος Τσακνιάς, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του.

Η σύμπτωση το έφερε, η (οριστική…) αναχώρησή του, να γίνει στις 2 του Νοέμβρη, ανάμεσα σε δύο άλλες ημερομηνίες:

  • 1 Νοέμβρη 2011, ημέρα ‘αποχώρησης’ του ιστορικού στελέχους της επαναστατικής αριστεράς Κώστα Τζιαντζή και
  • 3 Νοέμβρη 1973, ημέρα του μνημόσυνου του Γ. Παπανδρέου: Οι δυναμικές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία του δικτατορικού καθεστώτος αποτέλεσαν το προανάκρουσμα της εξέγερσης του Νοέμβρη που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα.

Προσθήκη:

Ανακοίνωση εξέδωσε το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση:

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκφράζει την βαθιά του θλίψη για την ξαφνική απώλεια του σύντροφου Δήμου Τσακνιά.

Ο Δήμος αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΚΝΕ ενάντια στη δικτατορία, διετέλεσε στέλεχος της και στη συνέχεια μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Πορευτήκαμε μαζί στη ρήξη του 1989 και στην συγκρότηση του ΝΑΡ. Τότε που χιλιάδες αγωνιστές και κομμουνιστές δεν συμβιβάστηκαν με την ταξικά εκφυλισμένη επιλογή συμμετοχής του ενιαίου Συνασπισμού στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και στην οικουμενική με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Δήμος, ως ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε πάντα ενεργητικά στον αγώνα για την δικαίωση του κόσμου της εργασίας και, γι’ αυτό, βρεθήκαμε συχνά στους δρόμους του αγώνα και σε συζητήσεις για τις προοπτικές του κινήματος και της αριστεράς.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στη συντρόφισσά του Νάντια και στα παιδιά τους.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.