.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΟΚΔΕ: Ζήτω η Ανεξάρτητη Καταλονία!


Aνακοίνωση της ΟΚΔΕ για τις εξελίξεις στην Καταλονία

Γροθιά στην ΕΕ του Κεφαλαίου, του Ιμπεριαλισμού, των Αντιδραστικών

Παρά τις απειλές, την ανοιχτή τρομοκρατία και την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος από την κυβέρνηση Ραχόι (κατάργηση καταλανικής αυτονομίας), το καταλανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την Ανεξαρτησία της Καταλονίας και ανακοίνωσε το ξεκίνημα μιας Συνταγματικής Διαδικασίας (Συνταγματική Συνέλευση) για τη δημιουργία του δικού της κράτους, της Καταλανικής Δημοκρατίας (Republica Catalana). Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν σε δρόμους και πλατείες σε όλη την Καταλονία για να γιορτάσουν αυτή την ιστορική στιγμή για τον καταλανικό λαό, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, για το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία.

Όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Η παράλληλη ψήφιση του άρθρου 155 από την Γερουσία του Ισπανικού Κράτους και η προκήρυξη απ’ αυτό καταλανικών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου σημαίνει την ντε φάκτο ανοιχτή κήρυξη πολέμου στον λαό της Καταλονίας, με μέτρα δικτατορικού τύπου που σταδιακά παίρνουν σάρκα και οστά. Αυτή την στιγμή στην Καταλονία δημιουργείται εκ των πραγμάτων μια κατάσταση «διπλής νομιμότητας», που δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Ή οι δυνάμεις της Αντίδρασης ( τα αστικά και νεοφιλελεύθερα κόμματα (Λαϊκό, Σοσιαλιστικό, Πολίτες), νεοφασιστικές δυνάμεις, νοσταλγοί του δικτάτορα Φράνκο κ.ά.) με κορμό το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης (Εθνική Αστυνομία, Εθνοφυλακή, Δικαστήρια, μεγάλο Κεφάλαιο) θα επικρατήσουν με κτηνώδη καταστολή και διώξεις – ή οι δυνάμεις του Κινήματος (αριστερές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα, επιτροπές για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, αγωνιστές της βάσης) της Ανεξάρτητης Καταλονίας θα επιβάλλουν με την αντίσταση και την κινητοποίησή τους τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Όπως πάντα στην Ιστορία, η ανεξαρτησία και μάλιστα από ένα ιμπεριαλιστικό κράτος μπορεί να επιβληθεί και να στεριώσει μόνο μέσα από μια αποφασιστική σύγκρουση, όχι απλά με ψήφους και δημοψηφίσματα.

Έχουμε άλλωστε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε για τις δυνατότητες και τα όρια της αστικής ηγεσίας γύρω από τον Πουτδεμόν και τους κυβερνητικούς συμμάχους του, η οποία είναι επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης και εμφανίζεται ως επικεφαλής επίσης του κινήματος για την Ανεξαρτησία. Μπορεί σπρωγμένη από την κρίση και το τεράστιο κίνημα του καταλανικού λαού, από τον βούρδουλα του Ραχόι και όλων των αντιδραστικών του Ισπανικού Κράτους (που έκλεισαν την πόρτα σε κάθε συμβιβαστική διαπραγμάτευση και λύση) να «ξεπέρασε» ακόμα και τα δικά της όρια, να τοποθετήθηκε σε θέσεις αντίθετες με τα συμφέροντα της μεγάλης μπουρζουαζίας (1.500 μεγάλες επιχειρήσεις φεύγουν από την Καταλονία, για να εκβιάσουν τον καταλανικό λαό) – όμως, σε τελική ανάλυση, παραμένουν αυτές οι αστικές δυνάμεις ξένες προς τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, με χέρια και πολιτική ασταθή για το ποια σύγκρουση μπορούν πραγματικά να φέρουν σε πέρας (με το σύνθημά τους για «δημοκρατική αντίσταση» αλλά και τις αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ). Χωρίς την ανεξάρτητη είσοδο στα γεγονότα της εργατικής τάξης, με σύμμαχο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και την αποφασιστική συμμετοχή στις εξελίξεις μιας εργατικής επαναστατικής–διεθνιστικής ηγεσίας, ο καταλανικός λαός διατρέχει πολύ σοβαρούς κίνδυνους.

Σε αυτό το δύσκολο έργο, ο καταλανικός λαός έχει ανάγκη την άμεση διεθνιστική αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης. Ενάντιά του συσπειρώνονται όλοι οι ορκισμένοι εχθροί της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης και όχι μόνο. Μαζί με το Ισπανικό Κράτος και σε ενιαία χορωδία οι Μέρκελ, Μακρόν και λοιποί ηγέτες της ΕΕ, η Μέι και ο Τραμπ, δηλώνουν απόλυτη συμπαράσταση στον Ραχόι και στο σιδερένιο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που εφαρμόζει, δείχνοντας για άλλη μια φορά το αποκρουστικό και αντιδημοκρατικό πρόσωπο του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού (ΕΕ–ΗΠΑ).

Πίσω τους η άθλια κυβέρνηση του γυμνοσάλιαγκα Τσίπρα δίνει το δικό της ρεσιτάλ αθλιότητας και υποκρισίας. Μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Τζανακόπουλου δηλώνει πως: «Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές»!! – και αναπαράγει αμάσητη από τα ΜΜΕξαπάτησης την μαύρη προπαγάνδα των Ραχόι–Μέρκελ. Αλίμονο! Για τους νεκροθάφτες του μεγαλειώδους ΟΧΙ του ελληνικού λαού, η εφαρμογή του αποτελέσματος ενός δημοψηφίσματος και ο σεβασμός της λαϊκής βούλησης είναι «μονομερής ενέργεια»! ΟΥΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!

Οι εξελίξεις στην Καταλονία θα είναι ραγδαίες. Ο κίνδυνος για την επιβολή στην Καταλονία ενός αυταρχικού/δικτατορικού καθεστώτος με κοινοβουλευτικό/συνταγματικό μανδύα από την Ισπανική Μοναρχία, με απόλυτη στήριξη της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών, είναι παραπάνω από πραγματικός. Ήδη το άρθρο 155 και οι ανακηρυγμένες εκλογές για τις 21 Δεκέμβρη εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό, κάνοντας τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός δήθεν «δημοκρατικού μετώπου» που συγκεντρώνει όλη την αντίδραση για να επιβάλει τα σχέδια της Μαδρίτης. Στη χώρα μας, καθήκον της εργατικής τάξης και των οργανώσεών της (πολιτικών, κοινωνικών) είναι να οργανώσουμε άμεσα την αλληλεγγύη στον λαό της Καταλονίας. Πρέπει από κοινού με τους λαούς της Ευρώπης να παλέψουμε για την ήττα του Μαύρου Μετώπου Ισπανικού Κεφαλαίου/Μοναρχίας και ΕΕ, που θέλουν να μετατρέψουν όλους τους λαούς της Ευρώπης σε πειθήνιους και υπάκουους σκλάβους των αντεργατικών ντιρεκτίβων τους, έρμαια στις αντιδημοκρατικές, ρατσιστικές, νεοφασιστικές, πολεμικές ορέξεις της ζάπλουτης ευρωπαϊκής ελίτ.

Αυτή η πάλη έχει πολύ ευρύτερη σημασία από την Καταλονία μόνο. Είναι ένα χτύπημα στην αντιδραστική ΕΕ των βάρβαρων Μνημονίων και της ζοφερής Αντιδημοκρατικής Αναδίπλωσης, μια προσπάθεια επιτάχυνσης της κρίσης, αποσύνθεσης και διάλυσής της – για την αναγέννηση και προώθηση του κοινού, διεθνιστικού αγώνα των εργατών και των λαών σε όλη την ήπειρο για τον Σοσιαλισμό, τη μόνη πραγματική διέξοδο.

– NO PASARAN!

– Ζήτω η Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Καταλονίας – Διεθνιστική υπεράσπισή της και αλληλεγγύη. Πρώτο βήμα για μια Σοσιαλιστική Ομοσπονδία των Λαών της Ισπανίας.

– Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές/πολιτικές ελευθερίες, δικαιώματα και κατακτήσεις. Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους στην Καταλονία. Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και η αντιδημοκρατική αναδίπλωση.

– Απέναντι στην ΕΕ του Κεφαλαίου, του Ιμπεριαλισμού, του Ρατσισμού και του Πολέμου, μόνη λύση η Ευρώπη των Εργαζομένων, ενωμένη, δημοκρατική, ριζοσπαστική, Σοσιαλιστική.

OΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.