.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Να σταματήσει ο Δήμος Καισαριανής να εκμεταλλεύεται άνεργους μέσω “κοινωφελών” προγραμμάτων


Δήμος Καισαριανής Κοινωφελή

Να σταματήσει ο Δήμος Καισαριανής να εκμεταλλεύεται άνεργους μέσω “κοινωφελών” προγραμμάτων

Στην Καισαριανή περίπου 50 άνεργοι/ες «απασχολούνται» για 5 μήνες μέσω των «κοινωφελών» προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τον Δήμο Καισαριανής. Ο Δήμος, λειτουργώντας όπως όλα τα αφεντικά που εκμεταλλεύονται την «τζάμπα» εργασία που τους προσφέρουν τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα της Ε.Ε., όχι μόνο δεν προσφέρει καμία «ωφέλεια» προς τους συγκεκριμένους ανέργους κι όσους θα απασχολήσει στο μέλλον, αλλά τους εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Όχι μόνο εφαρμόζει τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική βαρβαρότητα της εργασίας για 400 ευρώ και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αλλά φροντίζει να αυθαιρετεί ακόμα και πάνω στο ίδιο το μνημονιακό πλαίσιο, με σκοπό φυσικά το περαιτέρω ξεζούμισμα των «ωφελουμένων»:

  • Προχώρησε στην απόλυση του κοινωφελώς εργαζόμενου Ν. Π., επειδή αρνήθηκε να απασχοληθεί σε θέση άσχετη με το αντικείμενο πρόσληψής του. Ο Δήμος, ενώ γνώριζε ότι η προκήρυξη της θέσης 5μηνης εργασίας στα ΚΕΠ Καισαριανής ήταν για την ειδικότητα της πληροφορικής, θέλησε να βάλει τον συνάδελφο, χωρίς να έχει φροντίσει καν για την υπογραφή σύμβασης εργασίας, να καλύπτει τα κενά της εξυπηρέτησης των πολιτών. Όταν αυτός, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά του, αρνήθηκε ο Δήμος τον απέλυσε, με αποτέλεσμα να χάσει και την 5μηνη απασχόληση, ενώ είχε ήδη διαγραφεί ως άνεργος από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, χάνοντας τα μόρια ανεργίας και τα όποια επιδόματα θα δικαιούνταν.
  • Όπως και στην περίπτωση του Ν.Π., έτσι και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα 5μηνα, ο Δήμος, αν και εργοδότης, δεν υπογράφει μαζί τους συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, αλλά αρκείται στην αναγγελία πρόσληψης μέσω ΟΑΕΔ. Τους βάζει για 5 μήνες να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, να εργάζονται σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς μέτρα προστασίας για 400ευρώ, ανασφάλιστοι (τα απαραίτητα ένσημα για να εκδοθεί βιβλιάριο υγείας μπαίνουν μετά το πέρας του πεντάμηνου), και χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή δυο μέρες άδειας τον μήνα, επιδόματα, αναρρωτικές άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τσιράκια του δήμου φροντίζουν να ελέγχουν την κάθε κίνηση των «ωφελουμένων», με τον ίδιο τον αντιδήμαρχο καθαριότητας να τους παρακολουθεί εν ώρα εργασίας και να τους κάνει παρατηρήσεις για ελλιπή «παραγωγικότητα».

Εμείς υποστηρίζουμε ότι τα κοινωφελή προγράμματα, τα voucher και όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ μέσω ΕΣΠΑ αποτελούν επιταχυνόμενη βαρβαρότητα που εξαπλώνεται ως κεντρικό μοντέλο εκμετάλλευσης των ανέργων. Στόχος τους είναι η πειθάρχησή μας ως ανακυκλώσιμοι εργαζόμενοι/άνεργοι, να δουλεύουμε -περιστασιακά και ταυτόχρονα συνεχόμενα- χωρίς δικαιώματα και να λέμε και ευχαριστώ. Όχι μόνο δεν μας προσφέρουν κάποια ατομική «ωφέλεια», αλλά επιδιώκουν την τιμωρία μας που προσπαθούμε να επιβιώσουμε ως άνεργοι: εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά από τον Ρήγκαν και την Θάτσερ σε ΗΠΑ και Αγγλία ως «workfare», ενώ στην Γερμανία τα συναντάμε ως «minijobs», ως χαμηλόμισθες δηλαδή εργασίες που αναγκάζονται να εκτελούν οι άνεργοι για να μπορούν να λαμβάνουν κάποιου είδους επίδομα. Έρχονται όχι για να διορθώσουν αλλά για να συμπληρώσουν το τοπίο της κοινωνικής καταστροφής και της αφαίμαξής μας, το τοπίο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού που θέλει πολλούς/ες από εμάς «εξαιρέσιμους» από το δικαίωμα στη ζωή, «απασχολήσιμους» δούλους του 21ου αιώνα.

Ως εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, χθεσινοί, τωρινοί ή μελλοντικοί «ωφελούμενοι/ες» που αντιμετωπίζουμε τους καθημερινούς εκβιασμούς των αφεντικών χωρίς να ευελπιστούμε σε κάποια «μαγική λύση», προτάσσουμε την αυτοοργάνωσή μας στους χώρους που κινούμαστε και βιώνουμε την εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουμε μέσα στη γειτονιά μας το γεγονός ότι άνεργοι/-ες εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες στο δήμο, το ΙΚΑ, και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, γνωστοποιούμε ότι τα συσσίτια του δήμου και τα κοινωνικά παντοπωλεία λειτουργούν με “σύγχρονους σκλάβους”, καταγγέλλουμε οποιοδήποτε δημόσιο άρχοντα και εργοδότη συμμετέχει σε αυτό το αίσχος. Απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση χτίζουμε όλες/-οι μαζί, με οριζόντιες διαδικασίες, δομές αλληλεγγύης, όπως συλλογικές κουζίνες, χαριστικά-ανταλλακτικά παζάρια, αλληλέγγυα μαθήματα και προχωρούμε σε κινήσεις αυτομείωσης του κόστους ζωής μας (ελεύθερη μετακίνηση με τα Μ.Μ.Μ., επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, κτλ.). Δεν προσπαθούμε να διαχειριστούμε οι ίδιες/-οι τη μιζέρια μας ή να δείξουμε τη φιλανθρωπία μας, αλλά να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να δημιουργήσουμε κοινότητες αγώνα μέσα στη γειτονιά μας που χέρι -χέρι με τους εργατικούς αγώνες βάζουν ως στόχο την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος και την κοινωνική απελευθέρωση.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια συνδικαλιστικής διεκδίκησης και συλλογικής μάχης για τα καθημερινά και τα αυτονόητα, είτε αναγνωρίζονται από τους νόμους τους είτε όχι, και απαιτούμε από τον Δήμο Καισαριανής:

  • Να φροντίσει να επανενεργοποιηθεί η κάρτα ανεργίας και να πληρώσει μισθούς 5 μήνων στον Ν.Π., ως άμεσος υπεύθυνος για την αυθαίρετη απόλυση του.
  • Να εφαρμόσει το εργατικό δίκαιο από το οποίο αποκλείονται οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα∙ να τους αναγνωρίσει 2 μέρες άδειες τον μήνα και αναρρωτικές άδειες, χωρίς περικοπή ημερομισθίων
  • Να σταματήσουν οι προκλητικοί έλεγχοι και οι αυθαιρεσίες εις βάρος των «κοινωφελώς» εργαζομένων.
  • Να σταματήσει η κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών από «ωφελούμενους» μέσω των «κοινωφελών» προγραμμάτων. Να γίνουν προσλήψεις εργαζομένων με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.

πρωτοβουλία κατοίκων Καισαριανής

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Να σταματήσει ο Δήμος Καισαριανής να εκμεταλλεύεται άνεργους μέσω "κοινωφελών" προγραμμάτων

Στην Καισαριανή περίπου 50 άνεργοι/ες «απασχολούνται» για 5 μήνες μέσω των «κοινωφελών» προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τον Δήμο Καισαριανής. Ο Δήμος, λειτουργώντας όπως όλα τα αφεντικά που εκμεταλλεύονται την «τζάμπα» εργασία που τους προσφέρουν τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα της Ε.Ε.,

Βαθμολογία Αναγνωστών: 0.00% ( 0
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.