.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Μ.Καμηλάκης-Γ.Μπέτης στην ERTopen: Οι συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό


«Ράδιο Παντιέρα» 28/6/17

ΘΕΜΑ: «Συνθήκες εργασίας στην τουριστική «βαριά βιομηχανία» της εκμετάλλευσης»

Μανώλης Καμηλάκης – Γιώργος Μπέτης καταθέτουν ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά στοιχεία για την κατάσταση και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του Επισιτισμού – Τουρισμού
……………..
Η ERTopen είναι εδώ και συνεχίζει!

Η εκπομπή Ράδιο Παντιέρα που μεταδόθηκε από το ελεύθερο ραδιόφωνο της ERTοpen, την Τετάρτη 28 Ιουνίου, φιλοξένησε τον Μανώλη Καμηλάκη, μέλος του ΔΣ του συνδικάτου επισιτισμού-τουρισμού Αττικής και του σωματείου εργαζομένων στο Χίλτον. Τηλεφωνική παρέμβαση στη διάρκεια της εκπομπής έκανε ο Γιώργος Μπέτης, συνδικαλιστής, μέλος της Λάντζα-Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό.

Στην αρχή της εκπομπής, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στον μεγάλο αγώνα των συμβασιούχων των ΟΤΑ, στον οποίο ήταν αφιερωμένη και η έκτακτη εκπομπή του “Ράδιο Παντιέρα” που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο της ERTopen την Παρασκευή 23/6/17 (Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: Ο αγώνας των συμβασιούχων ΟΤΑ στο μικρόφωνο της ERTopen).

Οι εργαζόμενοι στην λεγόμενη τουριστική βιομηχανία βιώνουν το άγριο καθεστώς εργασίας που επικρατεί σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, όπου τα εργατικά δικαιώματα είναι εξορισμένα, την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο του κλάδου απομυζά πακτωλούς εκατομμυρίων ευρώ από τα αλλεπάλληλα προγράμματα ΕΣΠΑ που μοιράζει ο ΟΑΕΔ, με επιδότηση εισφορών, και προώθηση της απλήρωτης εργασίας-μαθητείας, των voucher, των ολιγόμηνων συμβάσεων.

-Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού που ενώ αποκομίζουν τεράστια κέρδη ειδικά από την αύξηση του τουρισμού, δε διστάζουν να επιβάλουν καθεστώς γαλέρας στους χώρους δουλειάς;

-Κατά πόσο τηρούνται ακόμα και τα νόμιμα προβλεπόμενα σε μισθούς, συμβάσεις, υπερωρίες, ρεπό, ασφάλιση;

 

-Ποιες είναι όμως οι αντιστάσεις που αναπτύσσονται στους χώρους δουλειάς;

-Πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκαλύψουν, να αντισταθούν και να καταργήσουν τις πολλές «Μανωλάδες» που είναι καλά κρυμμένες πίσω από πολυτελή καταλύματα και γκουρμέ εστιατόρια;

-Υπάρχουν ριζοσπαστικές συλλογικότητες που αμφισβητούν τα θέσφατα της καπιταλιστικής κερδοφορίας και «ανάπτυξης» διεκδικώντας πλούτο από τα κέρδη που οι ίδιοι παράγουν για την εργοδοσία;

Σε ερωτήματα σαν τα παραπάνω απάντησαν οι δύο συνδικαλιστές.

Στη δημοσιογραφική επιμέλεια και την παρουσίαση της εκπομπής ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σταμούλης. Στην τεχνική επιμέλεια και τη ρύθμιση του ήχου, ήταν ο Μανώλης Σάλλας.

H εκπομπή «Ράδιο Παντιέρα» μεταδίδεται από το ελεύθερο ραδιόφωνο της ERTopen κάθε Τετάρτη απόγευμα, από τις 18.00 μέχρι τις 19.00 στους 106,7 στα fm στην Αττική, καθώς και μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου της ertopen.com.

Το πρόγραμμα αναμεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας στους 96,5, στα Χανιά στους 1134 χιλιόκυκλους στα μεσαία καθώς και από διάφορους άλλους σταθμούς στην Ελλάδα.

Ακούστε στα βίντεο που ακολουθούν ολόκληρη την ενδιαφέρουσα εκπομπή:

 

 

 

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 96.92% ( 13
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.