.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Μακεδονομάχοι χωρίς επίσημη στήριξη από την αστική τάξη


του Γιώργου Κρεασίδη

Είναι γεγονός ότι η σημερινή εθνικιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη δεν κέρδισε την επίσημη στήριξη όσων αρχικά είχε ελπίσει, δηλαδή της ΝΔ, της Εκκλησίας και των σημαντικών φορέων της αστικής τάξης. Οπότε, ο στόχος για μια αναζωογόνηση του εθνικισμού των «Μακεδονομάχων» της δεκαετίας του ’90 γίνεται δύσκολος σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μετά την αποστασιοποίηση της επίσημης ΝΔ, του αρχιεπισκόπου και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, αλλά και παραγόντων που έχουν ταυτιστεί με το Μακεδονικό και την ελληνική εθνικιστική γραμμή, όπως ο Μέρτζος, ήρθε να προστεθεί στο ίδιο κλίμα αποσταστιοποίησης και η κοινή ανακοίνωση των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (Εμπορικό-Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό).

Έτσι, σε βασικό εκφραστή του συλλαλητηρίου έχει αναδειχτεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο πρόεδρος της οποίας Ιβάν Σαββίδης έχει έντονη επιχειρηματική δράση στη Ρωσία, της οποίας η κυβέρνηση δεν βλέπει με καλό μάτι την προωθούμενη λύση, γιατί οδηγεί την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το κλίμα, εμφανίστηκε η ναζιστική Χρυσή Αυγή να προσπαθεί να καπελώσει το συλλαλητήριο. Έτσι και αλλιώς, το εθνικιστικό περιεχόμενο της το επιτρέπει. Με αυτή την προσπάθεια, επιχειρεί να κερδίσει ένα κομμάτι όσων θα συμμετέχουν, ώστε να ξεπεράσει την καχυποψία και τις αποστάσεις που δημιουργεί ο ανοιχτά φασιστικός χαρακτήρας της, αλλά κυρίως οι καταιγιστικές αποκαλύψεις στη δίκη για την εγκληματική δράση των αμετανόητα χιτλερικών στελεχών της.

Πέρα από το γεγονός ότι επιχειρεί να ξεπλυθεί πολιτικά με το δήθεν «πατριωτισμό» της, επιδεικνύει διαθεσιμότητα να εκφράσει πολιτικά τα συμφέροντα που διαφωνούν με τις εξελίξεις και μένουν ακάλυπτα από την πλήρη νατοϊκή συστράτευση της ΝΔ. Τον δρόμο είχε ανοίξει η υποστήριξη από τις εφημερίδες της ακροδεξιάς (Στόχος, Ελεύθερη Ώρα), διάφορα μπλογκ, οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων κ.λπ.

Καιροσκοπική είναι η συμμετοχή που δήλωσαν οι ΑΝΕΛ και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ, με άδεια της κομματικής τους ηγεσίας, δεδομένου ότι τους ενδιαφέρει η στάση του Σαββίδη και η εκλογική πελατεία τους. Άλλωστε, γαλουχημένη καθώς είναι από τους ίδιους με τα εθνικιστικά κηρύγματα και μεγαλοστομίες, δεν είναι σε θέση τώρα να παρακολουθήσει τα ζιγκ-ζαγκ της προσαρμογής στη γραμμή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για το θέμα. Τηρώντας ανάλογη στάση δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες της ΝΔ μέσω συλλόγων και φορέων, ένα τμήμα της Εκκλησίας και παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, στηρίζουν λιγότερο ή περισσότερο φανερά το συλλαλητήριο. Ρόλο αναζητά ο Λεβέντης που φυλλοροεί, αν και ο βουλευτής Κατσιαντώνης στήριξε με δηλώσεις. Δεν λείπει, επίσης, ο Στέλιος Παπαθεμελής.

Η πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο ήρθε, πάντως, από τον χώρο της «Σπίθας» και του «αντιμνημονιακού εθνικισμού», όπως δείχνει η συμμετοχή του ΕΠΑΜ και της δημοτικής κίνησης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» που εκφράζει το Άρδην του Καραμπελιά. Ως ομιλητές ανακοινώθηκαν δε αναγνωρίσιμα πρόσωπα που συνδυάζουν την εθνικιστική ρητορική με την επιδίωξη των οργανωτών να προβληθεί μια «ακομμάτιστη» ταυτότητα, ώστε να αποφευχθεί ο πλήρης εναγκαλισμός από τη Χρυσή Αυγή – ήταν, όμως, μια επιλογή για την οποία υπήρξαν δημόσιες διαφωνίες.

Ο πιο γνωστός από τους ομιλητές είναι ο απόστρατος στρατηγός και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης. Ο πρώην υπουργός Άμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που έκανε τις εκλογές τον Ιούνη του 2012, ο μόνος που είχε τη συναίνεση της Χρυσής Αυγής, κινείται πολιτικά σε ρόλο «χρυσής εφεδρείας» στον χώρο Δεξιάς και ακροδεξιάς. Θα μιλήσουν, επίσης, ο ιερέας Ανδρέας Κεφαλογιάννης και ο Στέργιος Καλόγηρος, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης καναλιών στην περιφέρεια, πρώην στέλεχος της ΠΟΛΑΝ που είχε ιδρύσει το 1993 ο Σαμαράς, όταν αποχώρησε από τη ΝΔ με πρόσχημα το Μακεδονικό, ρίχνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ανακοινώθηκαν, ακόμη, ο εκδότης της εθνικιστικής εφημερίδας Αντιφωνητής της Κομοτηνής, Κώστας Καραΐσκος, που κινείται κοντά στον χώρο του Άρδην και ο Νίκος Λυγερός, ο οποίος δηλώνει πως είναι ο «εξυπνότερος Έλληνας» και αρθρογραφεί στο Αντίβαρο, την ιστοσελίδα που ξεκίνησε την εκστρατεία ενάντια στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, επί Μ. Γιαννάκου στο υπουργείο Παιδείας το 2006 – προπαγανδιστής του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015…

Πηγή: prin.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 77.50% ( 4
Συμμετοχές )



Ένα σχόλιο στο “Μακεδονομάχοι χωρίς επίσημη στήριξη από την αστική τάξη

  1. ένας

    Κάπου μπερδεύεις την κυβέρνηση με την αστική τάξη, ….ένα λάθος, που ούτε η …Περιστέρα δεν έκανε!
    Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι από τον ίδιο σκηνοθέτη, την κυρίαρχη ιμπεριαλιστική αστική τάξη. Και οι δύο πλευρές, η κυβέρνηση, επίσημος εκφραστής της ανώτερης και κυρίαρχης ιμπεριαλιστικης πλευράς, όσο και τα “εθνίκια”, που εκφράζουν κατώτερες ιεραρχικά και “ριγμένες” μερίδες του εγχώριου ιμπεριαλισμού (φιλορώσοι κλπ.), στο ίδιο έργο παίζουν τους ….”διαφωνούντες”!
    Σιγά μην έχει χάσει τον έλεγχο η ανώτερη αστική τάξη, από τους …”μικρούς” της.
    Τους επιτρέπει να εκδηλώνουν την δυσφορία τους μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια, δηλαδή τα εθνικιστικά και ακροδεξιά, γιατί αυτό εξυπηρετεί την ταξική της πάλη, που δε βγάζει ποτέ από το κάδρο της.
    Τα συλλαλητήρια ήταν και είναι πάνω απ’ όλα μια επίδειξη δύναμης και μια προειδοποίηση προς τον Λαό, το όποιο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, να “κάτσει καλά”…..
    Μην τα χάφτετε τα περί ….. “Μακεδονίας”
    Πατριδομπαίχτες και εθνοπροδότες είναι όλοι τους, κι από τις δυό “πλευρές”.
    Και επίσης, και στις δυό όχθες του Βαρδάρη!
    Οι Λαοί, της Μακεδονίας και όλης της Βαλκανικής, να μην στοιχηθούν πίσω από τους δοσίλογους-προδότες-κεφαλαιοκράτες τους.
    Το παράδειγμα της Συρίας είναι πολύ νωπό για να το ξεχνάμε.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.