.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η Αριστερά στο Λουγκάνσκ οργανώνεται


lougansk1Την ίδια στιγμή που το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου απαγορεύει την κομμουνιστική ιδεολογία στην επικράτειά του, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ οι αριστερές δυνάμεις οργανώνονται. Στις 9 Απρίλη εκπρόσωποι από διάφορες αριστερές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα που βρίσκεται μπροστά τους και αφορά το μέλλον του Ντονμπάς. Κατέληξαν στην απόφαση να συγκροτήσουν μέτωπο το οποίο θα παλέψει για τη σοσιαλιστική προοπτική του Ντονμπάς και να διοργανώσουν στις 8 Μάη (επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης στην Ουκρανία) στο Λουγκάνσκ ένα Διεθνές Φόρουμ Αντιφασισμού, Διεθνισμού και Αλληλεγγύης στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν πάνω από διακόσιες αριστερές οργανώσεις και κόμματα. Συνυπέγραψαν το παρακάτω έγγραφο:

Δήλωση ενότητας των αριστερών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ

Φόρουμ κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών, εργατικών, οικολογικών και αντιφασιστικών δυνάμεων του Λουγκάνσκ

Εμείς, οι συμμετέχοντες στο φόρουμ, σημειώνουμε ότι το ξέσπασμα του πολέμου πριν από ένα χρόνο ώθησε τους κατοίκους του Λουγκάνσκ στο χείλος της επιβίωσης και βύθισε την περιοχή στο χάος και την καταστροφή. Πολλοί από τους συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους ή τους αγαπημένους τους, κάποιοι έχασαν τα σπίτια τους και κάποιοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες. Λόγω της στρατιωτικής επιθετικότητας και του οικονομικού αποκλεισμού από την Ουκρανία, η οικονομία έχει καταστραφεί: τα βασικά μέσα παραγωγής και οι επιχειρήσεις έχουν παραλύσει. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και την ευκαιρία να κερδίσουν τα προς το ζην, τα πλέον ευάλωτα άτομα – οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία – έμειναν χωρίς συντάξεις και παροχές, η πείνα και η φτώχεια χτύπησε την πόρτα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών.

lougansk2Σήμερα η ελπίδα για ειρήνη, όπως αυτή προκύπτει από τις διεθνείς συμφωνίες ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη των οποίων είναι και το Λουγκάνσκ, βάζει την κοινωνική και οικονομική επιβίωση στην κορυφή της ατζέντας: είναι σαφές ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δε μπορεί να λύσει ούτε το ένα εκατοστό από τα προβλήματα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα ξαναχτίσουμε την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία και να φέρουμε τη ζωή ξανά στην περιοχή με ειρηνικό τρόπο.

Εμείς, οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών, εργατικών, οικολογικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, πιστεύουμε ότι η αναβίωση του Λουγκάνσκ θα πρέπει να αρχίσει και να προχωρήσει κάτω από τη σημαία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αδελφοσύνης. Μόνο ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις συνέπειες αυτής της στρατιωτικής-ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι αρχές δε θα πρέπει να επιστρέψουν στην απαξιωμένη πολιτική του διορισμού προστατευόμενων των φατριών των ολιγαρχών που λήστεψαν την περιοχή του Λουγκάνσκ για χρόνια. Οι Κόκκινες παραδόσεις της περιοχής – από τον Κλιμιέντ Βοροσίλοφ μέχρι και σήμερα – ήταν πάντα ισχυρές στη χώρα μας, και όπως ακριβώς και το 1917 το Λουγκάνσκ θα πρέπει να γίνει ο προάγγελος της επερχόμενης παγκόσμιας αριστερής στροφής.

lougansk3Η επίτευξη του στόχου αυτού είναι δυνατή μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες και συντονισμένη δράση από όλες τις κομμουνιστικές, σοσιαλιστικές, αριστερές-πατριωτικές και αντιφασιστικές δυνάμεις του Λουγκάνσκ. Εμείς, οι συμμετέχοντες του φόρουμ, πιστεύουμε ότι οι οργανώσεις, οι δυνάμεις και τα κινήματά μας μπορούν να υλοποιήσουν την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού του Λουγκάνσκ χωρίς διαφωνίες στα σημαντικά ζητήματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς, οι εκπρόσωποι των παρακάτω οργανώσεων, διακηρύσσουμε το σχηματισμό ενός πλατιού μετώπου κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών, εργατικών, αντιφασιστικών και οικολογικών δυνάμεων το οποίο είναι ανοιχτό και για όποιον άλλο στηρίζει τη σοσιαλιστική πορεία του Λουγκάνσκ. Οι οργανώσεις:

• Κομμουνιστικό Κόμμα
• Ένωση Αριστερών Δυνάμεων
• Κομμουνιστές του Λούγκανσκ
• Ντον
• Κομμουνιστική Εργατική Οργάνωση
• Διανοούμενοι για το Σοσιαλισμό
• Αντιφασιστική Επιτροπή του Λούγκανσκ
• Κομμουνιστική Ένωσης Νεολαίας Λένιν (Κομσομόλ)
• Ένωση Εργαζομένων Γυναικών «Για το μέλλον των παιδιών»
• Ένωση Σοβιετικών Αξιωματικών
• Σοσιαλδημοκρατική Πρωτοβουλία
• Πράσινη Οικολογική Ένωση

lougansk4Ο στόχος της δράσης μας είναι να ενώσουμε όλες τις κομμουνιστικές, πατριωτικές-αριστερές, αντιφασιστικές δυνάμεις στον αγώνα για την επίτευξη των παρακάτω στόχων:

• τη μεταπολεμική αναβίωση του Λουγκάνσκ

• την εφαρμογή οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών προς όφελος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός σοσιαλιστικού κράτους

• την επιστροφή σε κρατική ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων και των κύριων βιομηχανιών

• το σεβασμό και την εγγύηση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συγκεκριμένα την εξασφάλιση πλήρους απασχόλησης, δίκαιων αμοιβών και κοινωνικής ασφάλισης• κατώτατοι μισθοί και συντάξεις όχι χαμηλότερες από το πραγματικό επίπεδο διαβίωσης• έλεγχος και ρύθμιση των τιμών των βασικών αγαθών και των τιμολογίων για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας

• την αποφυγή της σπατάλης και της αρπαγής της γης από τους μεγαλοϊδιοκτήτες: η γη και οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά στο λαό

• την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη

• το κράτος δικαίου, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του νομικού τομέα, καταπολέμηση κάθε μορφής διαφθοράς

• την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης

• την αποτροπή ριζοσπαστικής εθνικιστικής, νεοφασιστικής τυραννίας στη γη μας• την αποτροπή της επιστροφής της κυριαρχίας του κεφαλαίου στην οικονομική, επιχειρηματική και πολιτική ζωή της περιοχής

• την εξάλειψη όλων των μορφών φασισμού, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την παραποίηση της Ιστορίας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνένωση των προσπαθειών μας θα δώσει στο Λουγκάνσκ μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσει μια πραγματικά δίκαιη κοινωνία με τους εργαζόμενους στο επίκεντρό της. Καλούμε όλους εκείνους που συμμερίζονται τους στόχους μας να ενταχθούν στο μέτωπο και να υποστηρίξουν τον αγώνα μας για την αναβίωση του Λουγκάνσκ και για ένα ευτυχισμένο μέλλον για κάθε έναν από τους κατοίκους του.

Ο φασισμός δε θα περάσει! Μαζί θα νικήσουμε!

Πηγή: solidarityantifascistukraine.wordpress.com

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 70.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.