.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου για στάση του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ για το προσφυγικό


Για τους πρόσφυγες, χωρίς τους πρόσφυγες!

Διαταξική συνεργασία στο προσφυγικό θέλει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ)

Οι εικόνες από τις σκεπασμένες με χιόνι σκηνές στον καταυλισμό της Μόριας, τον Γενάρη του 2017 έκαναν τον γύρο του κόσμου. Τότε η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου συνέστησε στα μέλη της να μην προχωρήσουν σε εκμίσθωση των μονάδων τους στην Ύπατη Αρμοστεία, με αποτέλεσμα παιδιά και ευπαθείς ομάδες να κοιμούνται μέσα στις παγωμένες σκηνές.

Τον Μάρτη του 2017 το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης εξέδωσε επιστολή την οποία έστειλε στην Αστυνομική Δ/ση Λέσβου και ζητούσε την απαγόρευση διέλευσης πορειών διαμαρτυρίας, από τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Μυτιλήνης, αλλά και τους άλλους κεντρικούς δρόμους όπου λειτουργούν επιχειρήσεις. Αφορμή ήταν η διαμαρτυρία – πορεία εκατοντάδων μεταναστών και αλληλέγγυων που διαδήλωναν ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας .

Τον Απρίλιο του 2017 πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν κινητοποίηση για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού και ζητούσαν να τους δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουν. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέκλεισαν το λιμάνι, λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου.

Από πλειάδα φορέων του νησιού (Επιμελητήριο Λέσβου, Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λέσβου, κτλ) έγινε καταγγελία της κινητοποίησης και ζήτησαν από τις αρχές ‘’…προστασία και επαγρύπνησή προς αποφυγή παρόμοιων επεισοδίων στο μέλλον…’’.

Μετά από όλα αυτά είναι απορίας άξιο πώς το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, απευθύνει κάλεσμα σ’ αυτούς τους φορείς για κοινή στάση και συντονισμό στο ζήτημα του προσφυγικού.

Οι αγώνες για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών/τριών, δίνονται μαζί με τους ίδιους, με τα συνδικάτα των εργαζομένων, με την νεολαία και όχι με φορείς που δεν πήραν ποτέ μια θέση υπέρ των μεταναστών. Αντίθετα είναι οι ηθικοί αυτουργοί του ρατσισμού και των εκδηλώσεων βίας κατά των μεταναστών/τριών και προσφύγων.

Στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό όπως και στο εργατικό κίνημα δεν υπάρχουν περιθώρια διαταξικής και πολιτικής συνεργασίας με δυνάμεις που με την στάση τους και με την θέση τους έχουν αποδείξει πως είναι κατά των προσφύγων.

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έχει συγκροτηθεί ένα κίνημα υπέρ των προσφυγών και των μεταναστών/τριων, κατά της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας με αντικυβερνητικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό περιεχόμενο, με το οποίο το ΠΕΚ δεν βρήκε δρόμο κοινής δράσης.

Ένα κίνημα που στηρίζεται από δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς από τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο, από συλλογικότητες αλληλέγγυων και από ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες.

Δε ξεχνάμε πως η Μόρια είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Δεν ξεχνάμε πως τα καραβάνια των προσφύγων είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ – ΕΕ- Ρωσίας κτλ. Δεν ξεχνάμε πως για την άθλια κατάσταση στα κέντρα κράτησης, στα νησιά μας υπεύθυνη είναι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς που στηρίζουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, και στα καθεστωτικά κόμματα.

Η ‘’συμμαχία’’ των εργαζομένων με τους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, που προτείνει το ΠΕΚ, αποτελεί μεγάλο ολίσθημα για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την κοινή δράση των εργαζομένων, των συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των συλλογικοτήτων αλληλεγγύης, των δυνάμεων της Αριστεράς, της νεολαίας, με αιτήματα:

• Να κλείσει τώρα το κολαστήριο της Μόριας και όλα τα κέντρα κράτησης στα νησιά.
• Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες/τριες, να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη χώρα προορισμού τους.
• Να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες/τριες μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων σε αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι σε γκέτο, ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία.
• Ίσα δικαιώματα σε πρόσφυγες και ντόπιους σε παιδεία, υγεία, εργασία
• Να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι εγκληματικές επιθέσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ.
• Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.
• Έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
• Έξω η FRONTEX και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Τα προβλήματα των προσφύγων και των νησιωτών θα λυθούν μόνο με τον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία, τον πόλεμο και τον φασισμό.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 50.00% ( 10
Συμμετοχές )



7 σχόλια στο “Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου για στάση του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ για το προσφυγικό

  1. μεταβατικος σοσιαλιστης

    Καλά, πάει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου. Δεν είμαι από Λέσβο, αλλά αυτή είναι γενική τακτική του ΚΚΕ στο κίνημα. Δηλαδή, το κάλεσμα σε κάποιους φορείς που έχουν τους συσχετισμούς ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ για να «αποκαλυφθούν» σχετικά με το ότι άλλα λένε και άλλα κάνουνε. Αν πιάνει ή όχι, το συζητάμε. Αλλά, σε καμία περίπτωση δε θα καλούσε μεγαλοξενοδόχους όπως υπαινίσσονται εδώ, μη λέμε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

    Πέρα από αυτό, εδώ είναι η απόφαση της σύσκεψης ,ποιοι πήγαν και ποιοι υπέγραψαν την απόφαση.
    https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/180445/syllalitirio-gia-prosfygiko-metanasteytiko-stin-plateia-sapfoys

    Για πείτε, ποιοι αστοί ήρθαν και θα βοηθήσουν διαταξικά τους πρόσφυγες; Η ΑΔΕΔΥ και οι αγρότες;
    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κλείνει με τα ίδια πάνω-κάτω αιτήματα με την απόφαση γιατί ακριβώς κάνει μία κενού νοήματος κριτικη; Τι ακριβώς να κάτσει να απαντήσει το ΕΚ;

    Reply
    1. α

      δεν μιλάει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για “κάποιους φορείς που έχουν τους συσχετισμούς ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά για τους φορείς της εργοδοσίας και του αντιπροσφυγικού μένους.
      Τα ίδια κάνει το ΠΑΜΕ και τη Σάμο, απεργία με τη συνεργασία του τοπικού κεφαλαίου, της Μητρόπολης και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Να ποιοι συμμετέχουν:

      ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, η Ενωση Ξενοδόχων Σάμου, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Σάμου, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Σάμου, ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας και Φούρνων, ενώ την απεργία στηρίζουν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο δήμος Σάμου και η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.

      Ανάλογη σύσκεψη και στη Χίο… Ουρά της αστικής τάξης στα νησιά

      Reply
    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Για μια φορά μεταβατικέ συμφωνώ μαζί σου.

      Reply
  2. Left G700

    ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΜΟΥ…

    Για ποιο κάλεσμα κάνουν λόγο οι φίλοι μας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου; Στο site τού ΠΕΚ το πιο πρόσφατο τέτοιο κάλεσμα είναι για την Τρίτη 19 Οκτωβρίου (ανάρτηση Παρασκευή 19 Οκτωβρίου). Αυτό εννοούν; Αν εννοούν αυτό γιατί το θυμήθηκαν τώρα; –ρητορική ερώτηση· την απάντηση την ξέρουν και τα ψάρια τής Λέσβου: το θυμήθηκαν τώρα, γιατί τώρα «μύρισε εκλογές» (© Κώστας). Κατά τα άλλα, στο κάλεσμα του Οκτώβρη τού ΠΕΚ (το παραθέτω αμέσως παρακάτω) εγώ βλέπω απόλυτη σύμπτωση αιτημάτων με αυτά τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τι ενοχλεί; Η διαταξικότητα; Εμένα, πάλι, αν είναι να ξεκολλήσουμε κάναν φουκαρά με «Κατάστημα Νεωτερισμών» ή «Είδη Δώρων» και να τον φέρουμε κάπως κοντά στο εργατικό κίνημα ή, τουλάχιστον, να μην τον έχουμε εχθρό μας, μια χαρά μού φαίνεται αυτή η διαταξικότητα. Να φταίει που είμαι ρεφορμιστής;
    ___________________________________________________________
    ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018
    ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ

    Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου για το Προσφυγικό την Τρίτη 23 Οκτώβρη στις 19.00 στην Πλατεία Σαπφούς
    Να κλείσουν τώρα τα hot spots στη Μόρια και σε όλη τη χώρα

    Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Λέσβου και των άλλων νησιών πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην ύπαρξη των “στρατοπέδων συγκέντρωσης” hot spot, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, να απομονώσουν ρατσιστικές και ακροδεξιές φωνές που καλλιεργούν το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες τόσο, για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όσο και για τους κατοίκους των νησιών αφού σφυρίζει αδιάφορα στα προβλήματα των κατοίκων γύρω από τα hot spots χωρίς να κάνει λόγο ούτε για προστασία, ούτε για αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

    Διαδηλώνουμε ενάντια στις αποφάσεις της Κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, ενάντια στην απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεριζώνουν τους λαούς.

    Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της Λέσβου να συνεδριάσουν, να πάρουν θέση για το κλείσιμο των hot spots, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

    Διεκδικούμε:

    ▪ Κλείσιμο των hot spots και να μην δημιουργηθεί κανένα νέο.
    ▪ Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών. Να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, και να μεταβαίνουν άμεσα στη χώρα επιλογής τους με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους.
    ▪ Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.
    ▪ Να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχουν υποστεί ζημιές γύρω από τα «hot spots».

    Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
    ___________________________________________________________

    INFO: http://peklesvou.blogspot.com/2018/12/blog-post_30.html

    Reply
  3. Γνώστης

    Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά…

    Για άλλη μια φορά προσπαθείς με διαστρέβλωση κλπ να σπιλώσεις την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Αυτή η είναι η σύσκεψη και τα αποτελέσματά της που ο γάτος του ίντερνετ Τζι Λεφτ δεν μπορεί να βρει:

    “Κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Φλεβάρη για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

    Σε απόφαση για κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στις 18.30 στην πλατεία Σαπφούς, κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου με τη συμμετοχή σωματείων του νησιού, του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου”.

    τα υπόλοιπα εδώ:
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10192674

    Reply
    1. Left G700

      Φίλε μου Γνώστη,

      Αν κατάλαβα καλά, υπονοείς πως όταν έγραφα το σχόλιο ήξερα πως έχει αποφασιστεί η συγκεκριμένη δράση. Αυτό συμπεραίνει ένας μέσος άνθρωπος από την ειρωνική φράση σου «Αυτή η είναι η σύσκεψη και τα αποτελέσματά της που ο γάτος του ίντερνετ Τζι Λεφτ δεν μπορεί να βρει:» Φαίνεται ότι με έχεις για πολύ χαζό γάτο. Ο οποίος αποφάσισε να «σπιλώσει» την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηριγμένος σε κάτι που μπορεί να καταρριφθεί από οποιονδήποτε ήξερε για την κινητοποίηση ή σκεφτόταν να ψάξει στο 902 ή στο Ριζοσπάστη εκτός από το μπλογκ τού ΠΕΚ. Μάλιστα. Και ποιον νομίζεις ότι πείθεις εκτός από τους ήδη πεισμένους (και κακόπιστους) σαν και σένα;

      Κατά τα άλλα, έχει πολύ μεγάλη πλάκα να μιλάς για σπίλωση και διαστρέβλωση. Δεν περνάει σχεδόν μέρα που να μην ανεβεί εδώ ανάρτηση καταγγελίας, άμεσης ή έμμεσης, για τον «εθνικισμό τής ΛΑΕ και του ΚΚΕ», αλλά είμαι εγώ που προσπαθώ να σπιλώσω την ΑΝΤΑΡΣΥΑ!!!

      Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Τι ρωτάω κι εγώ τώρα… Ένας Γνώστης σαν και σένα γίνεται να μην το ξέρει;

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.