.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Επεισοδιακό φινάλε για μια συναυλία που κάποιοι δεν την ήθελαν αντιφασιστική


paul fysas synaulia

Να ανοίξουμε την καρδιά μας στους ναζί; Όχι ευχαριστώ!

Τον Ιανουάριο του 2013 δύο χρυσαυγίτες με 7 μαχαιριές δολοφόνησαν τον 27χρονο Σαχζάτ Λουκμάν επειδή ήταν Πακιστανός και πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατο. Πριν ένα χρόνο ναζί ανοίξανε την καρδιά του Παύλου Φύσσα με μαχαίρι. Στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου μας είπαν ότι οι ναζί (ΟΙ ΝΑΖΙ, ούτε καν κάποιοι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής που και καλά «δεν ήξεραν τι έκαναν») πρέπει να ξυπνήσουν, να μορφωθούν…

 

«Πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας στους ναζί..τους λείπει αγάπη, μόρφωση, ζεστασιά… {…μια αγκαλιά}… {όχι βία που γεννά και άλλη βία} » και όμως αυτά τα απίστευτα -και άλλα τραγελαφικά- ακούστηκαν από τους διοργανωτές και το μικρόφωνο της μεγάλης αντιφασιστικής συναυλίας στην πλατεία Συντάγματος στη μνήμη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί.

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε το Σύνταγμα και τους χώρους γύρω από αυτό σε μια μεγάλη συναυλία από την οποία δεν έλειψαν τα τεχνικά προβλήματα, με τον ήχο ή τη διοργάνωση αλλά αυτά είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα σε συναυλίες τέτοιας κλίμακας και χαρακτήρα. To thepressproject.gr ανέλαβε τη δύσκολη προσπάθεια της ζωντανής διαδικτυακής μετάδοση της πολύωρης συναυλίας σε όλο τον κόσμο.

Η επιθυμία των φίλων του Παύλου Φύσσα ήταν να μην πάρει η συναυλία στη μνήμη του δολοφονημένου ράπερ χαρακτηριστικά μαχητικής αντιφασιστικής συγκέντρωσης αλλά λίγο-πολύ να γίνει μια θετική γιορτή συμφιλίωσης για την… «παγκόσμια ειρήνη».

1002

Αρχικά ο κόσμος αλλά και οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στη συναυλία για τον Παύλο θέλησαν, παρά τις διαφωνίες,να σεβαστούν την επιθυμία της οικογένειας και των φίλων να φανεί η πλευρά του πασιφιστή Παύλου που αγωνιζόταν για τους αδύναμους, τους φτωχούς, τους άστεγους.. «Παύλο ψυχάρα άναψε φωτιά και ζέστανε τους άστεγους σε κάθε γειτονιά», «ο Παύλος ζει μορφώστε τους ναζί», «όλοι μαζί είμαστε», «αγάπη μόνο» και ο «Παύλος ζει ξυπνήστε τους ναζί» ήταν τα μόνα επιτρεπόμενα από τους διοργανωτές συνθήματα. Τα προβληματικά συνθήματα των διοργανωτών (όπως το ανεκδιήγητο «ξυπνήστε τους ναζί») και η εμφανής προσπάθεια τους να μην πολιτικοποιηθεί η εκδήλωση σε ανατρεπτική αντί-ΧΑ κατεύθυνση δημιούργησε αμηχανία, παγωμάρα και μια διαρκώς κλιμακούμενη ένταση από το κοινό που είναι αλήθεια ότι έδειξε μεγάλη υπομονή για πάνω από έξι ώρες.

10031001

«Τον Παύλο δεν τον σκότωσε μόνο ο Ρουπακιάς αλλά και οι σχεδόν 500.000 ψηφοφόροι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Απομονώστε τους» είπε ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης που ανέβηκε στη σκηνή λίγο μετά τις 1.00 π.μ και ερμήνευσε το τραγούδι του «Όμορφη ζωή»

Οι Panx Romana ανέβηκαν στη σκηνή γύρω στις 1.10. Ο τραγουδιστής τους απουσίαζε όπως μας πληροφόρησαν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αλλά ο κόσμος ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μαζί τους γνωστές επιτυχίες όπως τα τραγούδια «Συναγερμός» και «’Έλληνα». Αμέσως μόλις το συγκρότημα ολοκλήρωσε το σύντομο σετ του ένα πολιτικοποιημένο μέρος του κοινού άρχισε να φωνάζει πιο δυναμικά συνθήματα όπως: «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο για όλα τα κελιά», «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες» και «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» Οι διοργανωτές-ράπερ άρχισαν να κάνουν συστάσεις στο κοινό σε «χιπ-χοπ» γλώσσα όχι ακριβώς με συγκροτημένο λόγο αλλά με κραυγές:

«Δεν είπαμε ρε παιδιά ξυπνήστε τους, μορφώστε τους ναζί και όχι τέτοια (όχι τσακίστε τους)», «πολεμάμε με αγάπη και ειρήνη», «παιδιά-παιδιααά-εεε».

Οι διοργανωτές άρχισαν να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά το σύνθημα «Παύλο ψυχάρα άναψε φωτιά και ζέστανε τους άστεγους σε κάθε γειτονιά» αλλά σχεδον κανείς δεν το φώναζε πια μαζί τους καθώς για το κοινό ο Παύλος ήταν ένας μαχόμενος αντιφασίστας όχι η μητέρα-Τερέζα. «Ένα είναι το σύνθημα: Ο Παύλος ζει ΤΣΑΚΙΣΤΕ τους ναζί» πρόλαβε να πει ένας που άρπαξε το μικρόφωνο. «Όχι, όχι, είμαστε εδώ όλοι για έναν γαμημένο σκοπό, δεν είναι ΚΑΝΕΙΣ εδώ για τον Παύλο;» αναρωτήθηκαν οι διοργανωτές που με έκπληξη είδαν μπουκαλάκια με νερό να εκτοξεύονται πάνω τους. Ακολούθησε μια ένταση και ορισμένα σπρωξίματα («Ρεεε μαλάκες σκοτώνουν άνθρωπο» αναφώνησε ένας διοργανωτής»), προκλήθηκαν ορισμένες φθορές στα μηχανήματα και η συναυλία διακόπηκε στις 1.36 π.μ με προοπτική να συνεχιστεί όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα. Άδοξο φινάλε για μια συναυλία μνήμης, ιδεολογική ήττα όμως και για την α λα No Politica γραμμή εθνικής συμφιλίωσης των χιπ-χοπάδων φίλων του Παύλου που δεν έδειξε να συμβαδίζει με τις διαθέσεις του κόσμου.

1000

 

Πηγή:mao.gr μεσω:“Οικοδόμου”

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 85.71% ( 7
Συμμετοχές )



3 σχόλια στο “Επεισοδιακό φινάλε για μια συναυλία που κάποιοι δεν την ήθελαν αντιφασιστική

  1. anarxoaplytos

    Εμφανώς λάθος απόψεις, έχω πολύ συγκεκριμένα και ξεκάθαρα τις απαντήσεις, αυτό σημαίνει ότι δεν παρεμβαίνω σε τόσο κεντρικά γεγονότα για να αλλάξω την κατεύθυνσή τους; Αυτό δεν υποτίθεται ότι κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Δεν παρεμβαίνει στα κινήματα; Δεν παρεμβαίνει στα συμβούλια, στα δικαστήρια, στις ομοσπονδίες, στα σωματεία, στα μέσα επικοινωνίας; Δεν παρεμβαίνει στη γειτονιά και τους χώρους εργασίας; Πάντα με τις δικές της ιδέες; Ή μήπως περιμένει μια άλλη εργατική τάξη, κάποιες άλλες συνθήκες πάλης; Εν τέλει αν μιλάμε για καθαρότητα απέναντι στο φασισμό και το ρατσισμό, ε ρε σύντροφοι ο mao gr είναι…άπλυτος.

    Reply
  2. Σωτηρία

    Ήταν συγκροτήματα του χιπ – χοπ, μουσικού ρεύματος όπου ήταν ενταγμένη και η καλλιτεχνική δημιουργία του Παύλου Φύσσα. Οι ίδιοι είπαν ότι ήταν φίλοι του και διοργάνωναν μια συναυλία στη μνήμη του. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε χωρίς να γνωρίζει από πριν τις απόψεις τους, που οι φίλοι όφειλαν, με έναν τρόπο, να έχουν διατυπώσει. Αν το είχαν κάνει, και ο κόσμος θα αποφάσιζε για τη συμμετοχή του και οι ίδιοι θα είχαν ακριβώς το κοινό που επιθυμούσαν. Ο κόσμος πήγε σε μια συναυλία στη μνήμη ενός παλικαριού, που οι φασίστες είχαν στοχοποιημένο και το δολοφόνησαν, τελικά. Αυτόν δολοφόνησαν και οι φίλοι να αναγνωρίσουν το “γιατί” και να το θυμούνται: ήταν μάχιμος, δεν φοβόταν, δεν κρυβόταν.

    Reply
  3. αλήθειας

    Ρωτηξτε και το ΣΕΚ που απο χτές στα σοσιαλ μίντια κατακεραυνώνει όσους δημόσια στο τέλος της συναυλίας άρχισαν να φωνάζουν μαχητικα αντιφασιστικά συνθήματα: Κάτι που το ΣΕΚ προσπάθησε να σταματήσει!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.