.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ελπιδοφόρα σύσκεψη εργαζόμενων με μπλοκάκι


Δελτίο τύπου από την σύσκεψη εργαζόμενων με μπλοκάκι και αυτοαπασχολούμενων στις 23/03, που κάλεσε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Την Πέμπτη 23 Μάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, πραγματοποιήθηκε μαζική διακλαδική σύσκεψη με βασικό θέμα την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και τους εργαζόμενους που εργάζονται με «μπλοκάκι», έπειτα από κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, σωματεία και συλλογικότητες. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν ερευνητές από το Σύλλογο Υποψήφιων Διδακτόρων ΕΜΠ, το ΕΛΚΕΘΕ και από άλλα ερευνητικά κέντρα, εργαζόμενοι από το Σύλλογο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), το Σύλλογο Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Αθήνας Πειραιά (ΣΕΙΙΝΑΠ), δικηγόροι που εργάζονται στο τμήμα μεταναστευτικής πολιτικής, εργαζόμενοι με μπλοκάκι από την ΔΕΗ, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, μέλη του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και δικηγόροι, μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων.

– Τη συζήτηση απασχόλησε η κατάσταση που διαμορφώνει ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για το μπλοκάκι και η στάση της εργοδοσίας σε μια σειρά κλάδων και χώρων εργασίας όπου το «μπλοκάκι» αποτελεί την κύρια μορφή απασχόλησης.

– Στην συζήτηση ήταν κοινός τόπος πως ο νόμος Κατρούγκαλου εναρμονίζεται με την κατεύθυνση της πλήρους διάλυσης της ασφάλισης ως κοινωνικό δικαίωμα και τη μετατροπή της σε εξατομικευμένη υποχρέωση και ανταποδοτική «παροχή». Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω των ρυθμίσεων για τα μπλοκάκια νομιμοποιεί το συγκεκριμένο καθεστώς και σηματοδοτεί την περαιτέρω εξάπλωση και εδραίωσή του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας.

– Η εικόνα που μεταφέρθηκε από τους κλάδους επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις η εργοδοσία καλλιεργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας και αναζητά τρόπους περαιτέρω επιβάρυνσης των εργαζομένων, αρνούμενη σε πολλές περιπτώσεις να καλύψει το εργοδοτικό της κόστος. Οι μειώσεις στους μισθούς, η επιβολή νέων δυσμενέστερων συμβάσεων, οι παρακρατήσεις μισθών, η πριμοδότηση της αδήλωτης εργασίας συνιστούν καθημερινότητα για χιλιάδες συναδέλφους.

– Εργαζόμενοι από ερευνητικά ιδρύματα και από το τμήμα μεταναστατευτικής πολιτικής αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι ακόμα και κρατικοί φορείς αναζητούν τρόπους «εξαίρεσης» από τη ρύθμιση για τα μπλοκάκια και μετακυλύουν όλο το κόστος στους εργαζόμενους.

– Επισημάνθηκε το γεγονός ότι για τους αυτοαπασχολούμενους, οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν έως και στο 60% του εισοδήματός τους. Μάλιστα η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ο νέος νόμος είναι «δικαιότερος», ωστόσο για τους ανέργους προβλέπει υψηλές εισφορές (έως και 2.800 ευρώ το χρόνο), ενώ η σύνταξη που αντιστοιχεί σε αυτές τις εισφορές είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτη.

– Στην συζήτηση υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος των κατασχέσεων σε βάρος ασφαλισμένων με οφειλές ακόμα και κάτω των 5000 ευρώ μέσω του ΚΕΑΟ, που αποτελεί ένα μηχανισμό που στοχοποιεί άμεσα τους υποαπασχολούμενους και τους ανέργους. Επίσης αναφέρθηκε το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι είναι αποκλημένο από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφαλτική ενημερότητα (με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλέψει).

– Μεταφέρθηκε η εμπειρία των αντιστάσεων που έχουν αναπτυχθεί σε κλάδους και σε χώρους εργασίας. Κοινός τόπος πως η συλλογική δράση σε κάθε χώρο δουλειάς αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση και στην αντιλαϊκή πολιτική είναι και ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Επίσης διατυπώθηκε η ανάγκη συσπείρωσης και συντονισμού όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στην αιχμή της επίθεσης από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού.

– Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η συγκρότηση γραμματείας συντονισμού όλων όσων συμμετείχαν, με στόχο την οργάνωση της κοινής παρέμβασής το επόμενο διάστημα, την έκδοση ανακοίνωσης και αφίσας. Προτάθηκε επίσης η διοργάνωση συνέντευξης τύπου καθώς και κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας.

– Ως άμεσες κινητοποιήσεις προτείνονται προς τα σωματεία και τις συλλογικότητες που πήραν μέρος στη σύσκεψη:

α) Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 5) την Πέμπτη 30/03 στις 3.00μμ.

β) Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο που καλεί η πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό την Πέμπτη 6 Απρίλη στις 6.30μμ στα Προπύλαια.

Το επόμενο διάστημα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα συμβάλλει ώστε οι μπλοκάκηδες και οι αυτοαπασχολούμενοι, να συγκροτήσουν τα δικά τους όργανα αγώνα σε διάκριση από τους «επιστημονικούς» φορείς (ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΙΣΑ κλπ) που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της πάλης.

Για να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να διεκδικήσουμε:

• Κανονικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών! Να πληρώσει επιτέλους η εργοδοσία το κόστος για την ασφάλιση

• Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ριζική μείωση των εισφορών, όχι στην ανταποδοτικότητα.

• Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ. Καμία λαϊκή κατοικία στα χέρια κράτους-τραπεζών.

• Όχι στα Επαγγελματικά ταμεία! Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

• Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). Απαλλαγή των ανέργων ασφαλισμένων σε πρώην ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Διαγραφή των χρεών τους.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ στις 30/03 στις 3.00μμ, καθώς και στο Συλλαλητήριο στις 6 Απρίλη στις 6.30μμ στα Προπύλαια.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.