.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Δύο λόγια περί τού έργου του Κώστα Γαβρά “Ενήλικες στην αίθουσα”


Γιώργος Ρούσης

Ως απλός θεατής και όχι ως καθ’ ύλην αρμόδιος κρίνω το έργο καλλιτεχνικά μετριότατο.

Πολιτικά, το γεγονός και μόνον ότι το έργο εμπνεύστηκε και βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο ενός ανθρώπου όπως ο Βαρουφάκης, ο οποίος στο πλαίσιο ενός συνδυασμού έπαρσης και πολιτικής πλάνης, θεώρησε ότι είναι δυνατόν να συμβιβάσει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, προς όφελος του δεύτερου, και μάλιστα ως φιλοαμερικανός, βοηθούμενος από το ΔΝΤ και την Λαγκάρντ, αποτελεί απτό δείγμα γραφής των πολιτικών πεποιθήσεων του ίδιου του Γαβρά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Βαρουφάκης, ουδεμία σχέση έχων με την αριστερά, και αντιθέτως εκθέτοντάς την ανεπανόρθωτα, εμφανίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ, σαν τον σύγχρονο Άρη, και η επάνοδος στον παλιό καλό ΣΥΡΙΖΑ της εποχής του ως η σωτηρία του λαού μας .

Ήτοι κακότεχνος ύμνος προς ένα πολιτικό τσαρλατάνο, που επιμένει να οραματίζεται έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό κι έναν καλύτερο ιμπεριαλισμό.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 55.00% ( 6
Συμμετοχές )



6 σχόλια στο “Δύο λόγια περί τού έργου του Κώστα Γαβρά “Ενήλικες στην αίθουσα”

  1. Κώστας

    Θα περίμενε κανείς από τον Γιώργο Ρούση να έχει κάποια πιο δυνατά κριτήρια για την κριτική στον πολιτικό κινηματογράφο. Καλό θα είναι να μην πληρώνει την ήττα της αριστεράς με … έλεγχο πολιτικών φρονημάτων ένας καλλιτέχνης που έκανε μια ταινια με μοναδική φιλοδοξία να μιλήσει για το πόσο αντιδημοκρατική είναι η ΕΕ.

    Μια πιο φιλόδοξη και πολιτικά ειλικρινής κριτική εδώ. Βασικά μια κριτική που δεν είναι αποτέλεσμα κακοχωνεμένου σοσιαλιστικου ρεαλισμού και πολιτικού στουθοκαμηλισμού

    https://www.kommon.gr/politismos/item/2641-enilikes-sto-domatio-i-ta-orfana-tou-syriza-tis-olgas-mosxoxoritou

    Κώστας

    Reply
  2. Γιώργος Λυγκουνάκης

    Κι εγώ που πήγα πρεμιέρα και είχα κλείσει εισιτήριο από τη προηγούμενη, έξι-εφτά άνθρωποι ήμασταν όλοι-όλοι. Ο κόσμος δε πληρώνει πλέον για έξοδα, μόνο τα πολύ καθημερινά.

    Reply
    1. Κώστας

      Μην το λες Γιώργο, πηγαίνουν, στο Τζόκερ έγινε χαμούλης. Ίσα ίσα που είναι μια έξοδος, αντί να πάνε να φάνε πχ, δηλ 15 με 20 ευρώ το άτομο, πάνε εκεί με 7. Αφού δεν πάει καλά φοβάμαι μήπως δεν έρθει καν στον μοναδικό μας επαρχιακό κινηματογράφο εκτός και αν είναι ήδη κλεισμένο να έρθει γιατί τα προγνωστικά μιλάγανε για εμπορική επιτυχία. Η αντίδραση του κόσμου όμως με το να μην πηγαίνει χρήζει αποτίμησης.

      Κώστας

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Αν και θα φύγουμε από το θέμα, ο κόσμος έχει δείξει τηλεοπτικά πως διψάει για κάτι πιο ποιοτικό, όπως φαίνεται από σίριαλ σα τις “Άγριες Μέλισσες” ή το “Κόκκινο Ποτάμι”, αρκεί να είναι τσάμπα βέβαια. Μπορεί να μη το θεωρεί επαρκώς ποιοτικό. Πέραν των άλλων, εμένα με άφησε με την αίσθηση πως ήταν κάτι πιο πολύ για κοινό του εξωτερικού παρά το ελληνικό.

        Εντάξει, τώρα το Joker είναι άλλη κατηγορία. Θα παν να το δουν. Εμένα να σου πω δε με ψήνει, ο θρύλος του Joker είναι ακριβώς ότι δε ξέρουμε γιατί είναι αυτός που είναι.

        Reply
      2. Κωστας

        Δεν νομιζω ο κόσμος να θεωρεί μη ποιοτικο τον Γαβρά ή να πηγαινει στο Τζοκερ λόγω ποιότητας και όχι λόγω hype.

        Κωστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ειδικά οι πιο μικροί δε νομίζω ότι τον ξέρουν. Δεν έκανε κι αυτός ένα σήριαλ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.