.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Διεθνιστικό Αντιιμπεριαλιστικό ΟΧΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών -Συγκέντρωση 20/1


ΑΝΕΙΡΗΝΕΥΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Συγκέντρωση Κυριακή 20 Γενάρη, 1 μ.μ., Προπύλαια

1. Mε αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών ο εθνικιστικός συρφετός επιχειρεί και πάλι να βγει στο δρόμο. Η συμφωνία αυτή που επικυρώθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, εντάσσεται και υπηρετεί τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την άμεση ένταξη της στο ΝΑΤΟ και συνολικά την ευρωνατοική ολοκλήρωση των Βαλκανίων. Σε αυτά τα πλαίσια εξυπηρετεί και τις επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης για την αναβάθμιση του οικονομικού και γεωπολιτικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτή την έννοια έχει από την αρχή αντιδραστική ουσία και δεν μπορεί παρά να βρίσκει αντίθετους το εργατικό λαϊκό κίνημα και την μαχόμενη Αριστερά.

2. Η Συμφωνία δεν «ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ποτέ οι ιμπεριαλιστικοί συνασπισμοί και η συμμετοχή τους σε αυτούς δεν διασφάλισαν την ειρήνη. Αντίθετα είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας και σοβαρή όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή των Βαλκανίων.. Αυτή την πολιτική υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ, παρά τις εθνικιστικές κορώνες για εσωτερική κατανάλωση, το ΚΙΝΑΛ, τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.

3. Το αντιδραστικό εθνικιστικό ΟΧΙ προωθείται από αστικά συμφέροντα, την Εκκλησία, διάφορα «μακεδονικά», ακροδεξιά και φασιστικά κέντρα. Τους μήνες αυτούς αποδείχθηκε πεντακάθαρα ότι τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, «μαθητικές καταλήψεις» γίνονται δρόμος για την παρέμβαση της ακροδεξιάς και των φασιστών. Οι εθνικισμοί δυναμιτίζουν το κλίμα της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των λαών. Σπέρνουν το μίσος. Κρύβουν τον νατοικό χαρακτήρα της συμφωνίας, αφού τους ίδιους αφέντες υπηρετούν.

4. Το δικό μας όχι είναι από την σκοπιά της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, του σεβασμού του δικαιώματος των λαών, και του γειτονικού μας λαού, στον αυτοπροσδιορισμό, για να μην αποφασίζουν για αυτούς οι «νονοί» των Βαλκανίων, τοπικοί και διεθνείς. Για αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με το όχι των εθνικιστών – πατριδοκάπηλων, της ακροδεξιάς που είναι το όχι του πολέμου, του μίσους, του φασισμού, που γίνεται από τις θέσεις του «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» που είναι ΝΑΙ στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την ελληνική άρχουσα τάξη.

5. Στις σημερινές συνθήκες είναι επιτακτικά αναγκαίο ένα μαζικό, ανατρεπτικό, ενωτικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιεθνικιστικό και διεθνιστικό κίνημα. Ένα κίνημα που θα αγωνιστεί για να φύγουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια. Για την ειρηνική συμβίωση των λαών, με σεβασμό στον πολυεθνικό χαρακτήρα της ιστορικής γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Παλεύουμε για την ενότητα των εργατών ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές, την φτώχια και την εκμετάλλευση που σφραγίζουν την μοίρα όλων των λαών της περιοχής. Για την υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στα σχέδια και τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, των αστικών τάξεων. Ενάντια στον εθνικισμό, το μίσος, τον φασισμό, τον πόλεμο.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 74.00% ( 10
Συμμετοχές )



81 σχόλια στο “Διεθνιστικό Αντιιμπεριαλιστικό ΟΧΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών -Συγκέντρωση 20/1

  1. Left G700

    Αν δεν πρόκειται περί πολιτικής σχιζοφρένειας, σίγουρα έχουμε να κάνουμε με πολιτικό vertigo βαρυτάτης μορφής:

    Οι συλλογικότητες του λαού που είναι δικαιούχος* τής ιστορικής κληρονομιάς τής αρχαίας Μακεδονίας να γράφονται μακεδονικές εντός εισαγωγικών (στην πρώτη αράδα τής ενότητας #3) και οι πολίτες της πΓΔΜ να αναφέρονται ως Μακεδόνες …σκέτο!

    Τα ύστερα του κόσμου τής «διεθνιστικής» αριστεράς!

    * Όχι υποχρεωτικά εξ αίματος όπως θα ήθελαν οι νεοναζί και η «διεθνιστική» αριστερά καγχάζει κοροϊδευτικά ότι δεν συμβαίνει, υιοθετώντας έτσι χωρίς να το συνειδητοποιεί ακριβώς το δίκαιο του αίματος της ναζιστικής ιδεολογίας!

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Αχ ρε Λεφτ!!
      Τι γυρεύει ένα σύννεφο με (χακί;) παντελόνια…. στις μαζωξεις των πατριωτών;

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε μου Σ.Τ.,

        Μάλλον, για να μη βγεις αύριο για ψώνια και βρεθείς κατά λάθος στο Σύνταγμα, είχες βγει σήμερα και μετά κατέληξες στο Μοναστηράκι για τσίπουρα και τα κοπάνισες! Δεν εξηγείται αλλιώς πώς διάολο κατάφερες από το παραπάνω σχόλιό μου (για το οποίο δεν άνοιξες το στοματάκι σου να μας πεις κάτι) και κατέληξες στο συμπέρασμα ότι θα ντυθώ πάλι στο χακί και θα κατεβώ αύριο στο Σύνταγμα. Αλλά ποιος έβγαλε άκρη με τους τροτσκιστές –ειδικά τούς τροτσκιστές τής δικής σου φράξιας, των εθνικοτροτσκιστών– για να βγάλω εγώ ο πτωχός;

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Είμαι εθνικιστής γιατί πιστεύω ότι η Τουρκία αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο, και γιατί εκμηριωσα ότι είναι ιμπεριαλιστική;

          Είμαι εθνικιστής γιατί θεωρώ το μακεδονικό ως τεχνητό ζήτημα και προνομιακό χώρο για προπαγάνδα κάθε είδους ΑΛΗΤΗ, για πολιτικά παιχνίδια κομμάτων, για νατοϊκή παρέμβαση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο; Για περικυκλωσή Ρωσίας και ενδο ιμπεριαλιστική κόντρα ΗΠΑ Ρωσίας;

          Όλ; Αυτά με κάνουν ένα λογικό άνθρωπο, ούτε καν αριστερό, αν θες ένα τίμιο ίσως άνθρωπο, ίσως ένα σύννεφο με παντελόνια.

        2. Left G700

          Βρε Σ.Τ., για όνομα! Για μερικούς από τους λόγους που αναφέρεις για την αφεντιά σου και που τους συμμερίζομαι (π.χ., οι κίνδυνοι από την Τουρκία), εμένα με λένε όχι απλώς εθνικιστή αλλά φασίστα. Είναι ποτέ δυνατόν αυτά που μου κάνουν εμένα να τα κάνω κι εγώ σε σένα, και μάλιστα για λόγους που συμμερίζομαι;;; Σε παρακαλώ!

        3. Σ.Τ.

          Πονηρούλη Λεφτ, μεαναγκαζεις να πάψω να σε διαβάζω. Εσύ βρε δεν με χαρακτήρισες εθνικιστή; Έτσι όμως δεν γίνεται κουβέντα, λειπει ο στοιχειώδης σεβασμος.
          Γενικά παρατηρώ ότι συνεχώς αυτοαναιρεισαι, εμένα με κουράζεις πλέον με τη σοφιστική σου. Σε παραπέμπω και στο σχόλιο του α http://pandiera.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bf%cf%87%ce%b9/comment-page-1/#comment-25836

        4. Left G700

          Φίλε μου Σ.Τ.,

          Με απόλυτο σεβασμό σε αντιμετωπίζω (παρά τα ουκ ολίγα φάουλ σου απέναντί μου), όχι απλώς με το στοιχειώδη. Τώρα:

          α) Δεν σε χαρακτήρισα εθνικιστή (ούτε με την κακή έννοια, αλλά ούτε καν με την καλή). Σε χαρακτήρισα εθνικοτροτσκιστή. Έχει διαφορά.

          β) Για τον «μάρτυρα» που επικαλείσαι, τον α, να κάνεις έναν κόπο και να πας να διαβάσεις την απάντηση που του έδωσα (λινκ). Αφού βγάλεις τις ειρωνείες και τους σαρκασμούς που δεν αφορούν σε σένα θα το διαβάσεις και, νομίζω, θα καταλάβεις γιατί ούτε πονηρούλης είμαι, ούτε αυτοαναιρούμαι, ούτε σε σοφιστείες καταφεύγω (εκτός κι αν θεωρείς τη διαλεκτική σοφιστεία· τότε πες με σοφιστή εκατό φορές!).

          Τα λέμε

  2. Red

    Σωστό το πλαίσιο του καλέσματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σημαντικό που θα πλαισιώσουν οι δυνάμεις της τη συγκέντρωση των Προπυλαίων ασχέτως εάν δεν είχε γίνει και στην αντίστοιχη περσινή συγκέντρωση. Δυνατά και αντιφασιστικά την Κυριακή!

    Reply
  3. Α.Π.

    Είναι πολλαπλά αστείο το κείμενο. Ενώ σέβονται -λέει- το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού μιλούν για ‘γειτονικό λαό’ και ‘γειτονική χώρα’. (Αν ήταν συνεπείς θα μιλούσαν για ‘Μακεδόνες’, χωρίς υπεκφυγές)

    Εγώ που δεν ήμουν ποτέ και τόσο διεθνιστής όσο λένε ότι είναι χρησιμοποιούσα το ‘Σλαβομακεδόνες’ τουλάχιστον. (Πράγμα που είναι και ιστορικά ορθό εφόσον όπως λέει το κείμενο η ιστορική γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας είχε ‘πολυεθνικό’ χαρακτήρα, δεν φαίνεται σωστό ένας από αυτούς τους ‘λαούς’ να μονοπωλεί το όνομα).

    Αλλά αφού σέβονται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού δεν πρέπει να σεβαστούν και το δικαίωμα των (δεξιόστροφων αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) οργανώσεων των Ελλήνων Μακεδόνων που είναι υπέρ των εθνικιστικών συλλαλητηρίων να αυτοπροσδιορίζονται ως «μακεδονικές»; Προς τι τα εισαγωγικά;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Προσωπικά συμφωνώ με τον όρο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. και αυτόν τον ορο χρησιμοποιώ. Γιατί:

      Α. Χτυπα κ τον ελληνικό κ τον βορειομακεδονικο εθνικισμό, μιας και περιέχει την λέξη μακεδονια κ περιέχει παράλληλα γεωγραφικό προσδιορισμό.

      Β. Η μακεδονια δεν είναι μόνο μια και δεν είναι μόνο ελληνική, βορειομακεδονικη ή βουλγαρικη. Γεωγραφικα ειναι 3 περιοχές.

      Επίσης. Την συμφωνία των πρεσοων την απορρίπτω, όχι για τα ταυτοτικα ζητήματα που επιλύει και καλως, αλλα:

      Α. Για τους λόγους για τους οποίους υπέγραφει. Φαστ τρακ, υπό την ηγεμονία ηπα/νατο/εε και για να μπει σε νατο/εε. Και με το ελληνικό κεφαλαιο να βγαίνει επιθετικά.

      Β. 25 χρόνο ενθεν κακειθεν οι καπιταλιστες κ τα κόμματα τους, έπαιζαν τα εθνικιστικα ψέματα. Ζυμωθηκε μεγάλο μερος του λαού κ τώρα άξαφνα, ζητάν να αλλάξει γνώμη. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Θέλει χρόνο η αλήθεια, επιχειρήματα και διάλογο κ ουσιαστικη ενημέρωση.

      Η Ελλάδα με την συμφωνία αυτη, δεν παραχωρεί ούτε εδάφη, ούτε γλώσσα, ούτε κ ιστορία όπως ηλιθιωδως πιστεύει κάποιος κόσμος υπό την επήρεια της εθνικιστικης πλύσης εγκεφάλου.

      Reply
    2. San Rocco

      ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ το καλύτερο ονομα. Ουτε καθόλου, ούτε σκέτο μακεδονια.

      Reply
  4. α

    Αυτά τα γκεπελίστικα τα γράφεις Τζι Λεφτ γιατί το παραμάγαζο της ΛΑΕ, η Eπανεκκίνηση/Restart καλεί στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής 20/1, όπως φαίνεται εδώ από την αφίσα που είναι αναρτημένη εδώ;

    https://enosy.blogspot.com/2019/01/blog-post_18.html

    Η ξεφτίλα της υποταγής στον εθνικισμό δεν κρύβεται πίσω από χυδαιότητες για υιοθέτηση της ναζιστικής ιδεολογίας.

    Reply
    1. Left G700

      Καημένο μικρό μου α, εδώ δεν είσαι σε θέση να ξέρεις ότι το όνομα από όπου εκπορεύεται ο όρος «γκεπελισμός» είναι Γκέμπελς (Goebbels), οπότε και ο «γκεπελισμός» είναι γκεμπελισμός, είναι ποτέ δυνατόν να μας πείσεις ότι είσαι σε θέση να κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους έγραψα όσα έγραψα; Αστεία πράγματα!

      Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά τα γραμματολογικά, αφού δεν τα παίρνεις τα γράμματα έτσι κι αλλιώς. Για πες μας, αλήθεια. Τι από αυτά που έγραψα συνιστούν «γκεπελισμό» (ακολουθώ τη δική σου εκδοχή), δηλαδή ψέματα, μισές αλήθειες ή/και διαστρεβλωμένες; Είμαι όλος αυτιά!

      Reply
      1. α

        Είσαι προβλέψιμος.
        Μπορεί να έγραψα λάθος τον γκεμπελισμό, αλλά αυτό δεν αλλάζει:
        α) ότι είσαι χυδαίος συκοφάντης γιατί χρεώνεις την υιοθέτηση της ναζιστικής ιδεολογίας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η σχετικοποίηση του ναζισμού με αυτόν το βρόμικο τρόπο δείχνει τι είσαι.
        β) ότι το παραμάγαζο της ΛΑΕ Eπανεκκίνηση/Restart καλεί στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής 20/1

        Reply
        1. Left G700

          Άκου, ρε φίλε α. Αλλά άκου λίγο προσεκτικά, δυο λεπτά θα σου πάρει:

          α) Η υιοθέτηση της ναζιστικής που τάχα χρεώνω στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στο μυαλό στο. Δεν έχω ανατραφεί πολιτικά να μοιράζω τέτοιου δεξιά κι αριστερά τύπου συκοφαντίες προκειμένου να βγάλω από τη μέση όσους διαφωνούν μαζί μου στις ενδοαριστερές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Ούτε θα ξεπέσω ποτέ στην κατάντια κάποιων (του εξής ένα: του Κώστα μας) που χτυπιέται εδώ και χρόνια σαν τον Ιζνογκούντ για να πείσει όποιον μιλάει ελληνικά ότι είμαι φασίστας undercover! Αυτό που είπα είναι το εξής απλό:

          Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστημονικές μελέτες και τα πορίσματα σε κλάδους που έχουν αρμοδιότητα στη μελέτη τού φαινομένου τού εθνικισμού έχουν αποσυνδέσει το χι ή ψι εθνικό αίσθημα/συνείδηση/ένταξη των ανθρώπων από την καταγωγή τους. Μ’ άλλα λόγια, δεν ψάχνουν το αίμα τους ούτε μετράνε τις μύτες τους όπως έκαναν οι ναζί, αλλά προσπαθούν να μπούνε στο μυαλό τους (κάπως έτσι μάς προέκυψαν οι «φαντασιακές κοινότητες» που έλεγε ο Άντερσον). Όταν λοιπόν κάποιος από τους εσάς τούς ultra διεθνιστές λέει σε έναν δύστυχο «Ρε βούρλο, ποια Ελλάδα μάς τσαμπουνάς και για ποιους Έλληνες κάνεις λόγο; Οι μισοί από τους καπεταναίους τού 21 δεν ήξερα γρυ ελληνικά και ήταν αναντάμ παπαντάμ Αρβανίτες, δηλαδή Αλβανοί!», τι κάνει στην πράξη; Δεν υιοθετεί χωρίς να το καταλαβαίνει ή, πολύ περισσότερο, να το θέλει, δεν υιοθετεί έστω και προς στιγμή, en passant, ίσα-ίσα για να τον ανατρέψει, τον ναζιστικό εθνικισμό τού αίματος; Αυτό κάνει. Κι αυτό εννοούσα, μικρό μου α. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Στοιχειώδης λογική σκέψη τής τυπικής λογικής είναι όλο αυτό. Όχι κατηγορία ότι προσχωρήσατε στο …ναζισμό! (Άλλο ζήτημα ότι έχετε προσχωρήσει στο δογματισμό κι έχετε την τάση να σας δείχνουν το φεγγάρι κι εσείς να κοιτάζετε το δάχτυλο! Μέχρι εκεί, όμως. Κουφιοκεφαλάκηδες. Όχι και …ναζιστές!)

          β) Κρύβε λόγια. Εσείς δεν έχετε «παραμάγαζα» στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, λόγου χάρη, έχει γραφεία μέχρι και στην …Κάτω Παναγιά Θεσπρωτίας;;;

          Μη μου γράφεις «εθνικιστικό συλλαλητήριο» κι έχεις την εντύπωση ότι (με) «καθάρισες». Να διαβάσεις το «Έθνος, Φυλή, Τάξη – Οι διφορούμενες ταυτότητες» των Μπαλιμπάρ – Βαλερστάιν για να δεις ότι το φαινόμενο του εθνικισμού είναι πιο περίπλοκο κι από το Λαβύρινθο του Μινώταυρου και πιο δύσκολο κι από τη Θεωρία τών Χορδών!

          Τα λέμε (να φροντίζεις όμως να κάνεις λίγο και τα μαθήματά σου πρώτα, ε;)

        2. α

          Την ταύτιση της ΛΑΕ με το εθνικιστικό συλλαλητήριο δεν μπορείς να την αναιρέσεις με τη φλυαρία σου.
          Το θέμα δεν είναι ότι η ΛΑΕ έχει παραμάγαζο, αλλά ότι καλούσε στο εθνικιστικό συλλαλητήριο.

          Τώρα για τα άλλα, ο καθένας μπορεί να κρίνει:

          Γράφεις: “Όχι υποχρεωτικά εξ αίματος όπως θα ήθελαν οι νεοναζί και η «διεθνιστική» αριστερά καγχάζει κοροϊδευτικά ότι δεν συμβαίνει, υιοθετώντας έτσι χωρίς να το συνειδητοποιεί ακριβώς το δίκαιο του αίματος της ναζιστικής ιδεολογίας!”

          και λίγο παρακάτω γράφεις: ” υιοθέτηση της ναζιστικής που τάχα χρεώνω στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στο μυαλό σου. Δεν έχω ανατραφεί πολιτικά να μοιράζω δεξιά κι αριστερά τέτοιου τύπου συκοφαντίες …”

          Προφανώς δεν ισχύουν και τα δύο.

          Αυτή είναι η χυδαιότητά σου.

          Ότι παριστάνεις τον έξυπνο και τον διαβασμένο που τους βρίσκει όλους αμόρφωτους, αδιάβαστους κλπ είναι απλά γραφικότητες.

        3. Left G700

          Φίλε μου α,

          Απ’ ό,τι βλέπω, και το βλέπω για δεύτερη φορά, καταλαβαίνω ότι τα λόγια μου να μ’ ακούσεις προσεκτικά πήγαν στο βρόντο. Και καταλαβαίνω το ακόμα χειρότερο (για σένα): δεν υπήρχε, δυστυχώς, περίπτωση να ακούσεις προσεκτικά! Διότι δεν στο επιτρέπει το δεδομένο επίπεδο ανάπτυξης των διανοητικών σου δυνάμεων που, ομολογουμένως και χωρίς ντροπές, είναι ακόμα σε υπανάπτυκτο στάδιο –συνδυαστικό αποτέλεσμα θεωρητικού ημιαναλφαβητισμού (χειρότερο από τον αναλφαβητισμό), ακαλλιέργητης σκέψης (λογική συνέπεια του προηγούμενου) και τυφλού κομματισμού (που τον μπερδεύεις με το Πολιτικό). Εν πάση περιπτώσει, μια και έκανα τον (περιττό) κόπο να σου απαντήσω, άκου κι αυτά τα τελευταία:

          Η «ταύτιση της ΛΑΕ με το εθνικιστικό συλλαλητήριο» υπάρχει μόνο στο μυαλό σου. Το φαινόμενο της σύμπτωσης σε μία πολιτική θέση δύο ή εκατό δύο πολιτικών δυνάμεων που κατά τα άλλα τις χωρίζει άβυσσος υπάρχει από την εποχή που άρχισαν να γαβγίζουν οι σκύλοι και θα υπάρχει μέχρι να σβήσει ο ήλιος. (ΟΧΙ έριξες εσύ στο δημοψήφισμα το 2015, ΟΧΙ έριξε και ο Κασιδιάρης!)

          Το δεύτερο που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους σου (πώς είναι δυνατόν ένας αντιναζιστής, αν και η πρόθεσή του είναι να καταρρίψει τη ναζιστική ρατσιστική ιδεολογία, να την υιοθετεί χωρίς να το συνειδητοποιεί –και χωρίς βέβαια αυτό να τον κάνει ναζιστή) είναι πάααρα πολύ δύσκολο να το καταλάβεις[*] με το δεδομένο φτωχό επίπεδο ανάπτυξης των διανοητικών σου δυνάμεων. Κάνε τα μαθήματά σου και ξαναέλα στην περίοδο του Ιουνίου.

          [*] Βοηθάω: Ξεκίνα από το …ζίου ζίτσου! Και προσπάθησε να κατανοήσεις πώς γίνεται εκεί να «υιοθετεί» κάποιος τη δύναμη του αντιπάλου του προκειμένου να τη στρέψει εν είδει μπούμερανγκ εναντίον του. Μετά, αφού κατανοήσεις τις αναλογίες, προσπάθησε να βρεις και τις διαφορές που έχει το παράδειγμα του ζίου ζίτσου από αυτά που ισχυρίστηκα εγώ και σου φαίνεται ότι το ένα καταρρίπτει το άλλο, επειδή έχεις μεσάνυχτα ακόμα και από την αλφαβήτα τής διαλεκτικής σκέψης.

        4. α

          Η Ίσκρα που εκφράζει τη ΛΑΕ είχε κάλεσμα για το συλλαλητήριο, το οποίο κατέβασε στη συνέχεια, με την υπογραφή της κίνησης Eπανεκκίνηση/Restart .
          Αυτή η κίνηση που είναι παραμάγαζο της ΛΑΕ είχε και ομιλητή στο συλλαλητήριο, τον κο Μπούτρη.
          Επίσης αυτές τις μέρες η Ίσκρα αναδημοσίευε το κάλεσμα του Μ. Θεοδωράκη

          Αναλυτικά γράφει για το θέμα ο Π. Μαυροειδής στο άρθρο του “Ο εισοδισμός της ΛΑΕ στο εθνικιστικό ρεύμα και ο εισοδισμός αριστερών στην ΛΑΕ” εδώ: https://iskra.gr/%CE%BC%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87/

          Όσο για τη ναζιστική ιδεολογία τελικά τη χρεώνεις στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ έστω και με φράσεις όπως “να την υιοθετεί χωρίς να το συνειδητοποιεί”, ενώ πριν λίγο έγραφες ότι “υιοθέτηση της ναζιστικής που τάχα χρεώνω στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στο μυαλό σου”.

          Δεν αποκλείεται να το αρνηθείς και πάλι.

          Αν κρίνει κανείς από τους απανωτούς χαρακτηρισμούς που μου απευθύνεις πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου πολύ έξυπνο που μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες.

          Είσαι απλά ένας θλιβερός συκοφάντης

        5. Left G700

          ΔΙΟΡΘΩΣΗ

          α) Η υιοθέτηση της ναζιστικής που τάχα χρεώνω στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στο μυαλό στο. Δεν έχω ανατραφεί πολιτικά να μοιράζω τέτοιου δεξιά κι αριστερά τύπου συκοφαντίες προκειμένου = α) Η υιοθέτηση της ναζιστικής που τάχα χρεώνω στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στο μυαλό σου. Δεν έχω ανατραφεί πολιτικά να μοιράζω δεξιά κι αριστερά τέτοιου τύπου συκοφαντίες προκειμένου

      1. Left G700

        Φίλε Θεόδωρε Σαμιωτάκη, δώρο άδωρο το λινκ που πόσταρες. Μουλάρι ο Αστραχάν! Το μόνο που εμφανίζεται στην οθόνη είναι η πληροφορία «Ζωντανή ροή εκτός σύνδεσης».

        Reply
      2. Left G700

        Το σωστό λινκ για το βίντεο της συζήτησης που μνημονεύει ο Θεόδωρος Σαμιωτάκης (το βρήκα περίπου κατά τύχη, πατώντας διάφορους συνδέσμους στο συγκεκριμένο κανάλι):

        https://www.youtube.com/watch?v=RO17dn63lEg

        Reply
  5. Σ.Τ.

    Το vmro (το νέο, το νατοϊκό, όχι το παλιό το αυθεντικό) λέει ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος , καλά που το κατάλαβαν….συνεπώς ούτε κράτος μακεδονικό, απλά πολυεθνικό…..
    Ας μου πει κάποιος, ποιος εθνικιστής έχει δίκιο, το vmro, η λαε, η κανένας;

    Reply
  6. Κώστας

    Για το ποιόν των διοργανωτών που κάποιοι μακεδονομάχοι … παρεξηγήθηκαν που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιεικώς, τους είπες “μακεδονικές” οργανώσεις.

    https://www.imerodromos.gr/idoy-to-poion-ton-diorganoton-toy-syllalitirioy/

    Πάρτε και έναν Παύλο Μελά για το αν υπάρχει μακεδονική γλώσσα

    Μακεδονομάχοι του τύπου Φαήλος Κρανιδιώτης και “λεφτ” τζι εφτακόσα πρώτα να πάρουν τα υπογλώσσια τους και μετά να το διαβάσουν.

    http://novazora.gr/arhivi/1012

    Κώστας

    Reply
  7. Left G700

    ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ. ΚΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΕΤΟΒΛΑΚΑΣ ΜΠΕΤΟΒΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ!

    Μου απαντάει ο Κώστας, χωρίς να υποπτεύεται το μέγεθος της ανοησίας του, ότι οι Έλληνες με καταγωγή από τη Μακεδονία που είναι πολιτικά ακροδεξιοί, φασίστες, νεοναζί κ.λπ. δεν πρέπει να αναγράφονται ή να προφέρονται Μακεδόνες σκέτο παρά μόνο εντός εισαγωγικών κι αυτό «επιεικώς». Τ’ ακούσατε; Τ’ ακούσαμε, να λέτε. Μη δω κανέναν σας να γράψει «ο Χίτλερ ήταν Αυστριακός» (ή «Γερμανός»), μαύρο φίδι που τον έφαγε! Μόνο «Γερμανός» ή «Αυστριακός» κι αυτό (λίαν) «επιεικώς»!

    Και μου κοτσάρει και το δημοσίευμα των «Μακεδόνων» (εδώ πάνε τα εισαγωγικά· και ούτε επιεικώς ούτε αυστηρώς: ακριβοδικαίως!), με τα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Παύλου Μελά. Όπου, λέει, οι άνευ εθνικής συνείδησης Σλάβοι της ελληνικής Μακεδονίας αλλά μόνο με τη συνείδηση των κατοίκων ενός τόπου που ονομαζόταν Μακεδονία, μιλούσαν «μακεδόνικα» και κατά τον Παύλο Μελά! Γουάου! Τι ανακάλυψη! Και οι Κρητικοί κρητικά μιλούν (και στα ορεινά χωριά τους δεν καταλαβαίνεις Χριστό απ’ όσα λένε!). So what??? Αποτελούν οι Κρητικοί έθνος;;; Αστειότητες «διεθνιστών». Δηλαδή «διεθναστειότητες».

    Όποιος και όποια θέλει περισσότερα επ’ αυτού ας κάνει τον κόπο να μπει στην καλοκαιριάτικη ανάρτηση της Παντιέρας «Κάμπινγκ Αναιρέσεις: Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος της Ελλάδας (Βίντεο)» (λινκ). Ανατρέχοντας στα σχόλια θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει με τα μάτια του και τα αυτιά του, δηλαδή μέσα από βίντεο που εμπεριέχεται στην ανάρτηση, ότι το γεγονός πως ο αυτοπροσδιορισμός «Μακεδόνας» στα χρόνια τών αρχών τού 20ού αιώνα από μερίδες τών Σλάβων κατοίκων τής Μακεδονίας και συνακόλουθα ο χαρακτηρισμός τής γλώσσας τους ως «μακεδόνικα» είχε την έννοια της τοπικότητας και όχι την εθνική γίνεται παραδεκτό από το στέλεχος της νΚΑ Χριστίνα Κορκοντζέλου σε σχετική εισήγησή της. Κι αν έχει το κέφι και το χρόνο να ψάξει λίγο καλύτερα τα σχόλια, θα δει και τα γελοία επιχειρήματα του Κώστα μας με τα οποία επιχειρεί να πείσει ότι η Κορκοντζέλου μάς λέει τα ακριβώς αντίθετα –περίπου ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση. Η ευθυμία που θα του προκαλέσουν αυτά τα «επιχειρήματα» θα είναι και μια πολύ γενναία αποζημίωση για το χρόνο που θα χάσει όποιος και όποια ασχοληθεί. Εγγυημένα! (Εκείνο που δεν μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα γελάσει περισσότερο από όσο με έναν άλλο ισχυρισμό του στην ανάρτηση για τη δεύτερη κηδεία τού Νίκου Ζαχαριάδη –λινκ. Εκεί μάς είπε, πάλι χωρίς να συνειδητοποιεί το μέγεθος της ανοησίας του, ότι το συμπέρασμά μου πως ο Ζαχαριάδης κάτι πρέπει να είχε μέσα του από θρησκευτικό συναίσθημα, αν κρίνουμε από το θρησκευτικό γάμο του με τη δεύτερη γυναίκα του και τη θρησκευτική κηδεία την οποία τόσο η Κουκούλου όσο και ο γιός του Σήφης αποφάσισαν για λογαριασμό τού νεκρού Ζαχαριάδη, ήταν άκρως …αυθαίρετο και …παράλογο, άρα και …συκοφαντικό, κι ότι το έβαλα στο τραπέζι τής συζήτησης μόνο και μόνο για να «ρίξω φαρμάκι» στον Ζαχαριάδη!!! –λινκ)

    Αυτά για τον καλό φίλο μας τον Κώστα, συντρόφισσες και σύντροφοι. Θέλετε ηθικό δίδαγμα; Ορίστε το: προσοχή στα μπετά! Άλλο «ατσάλωμα της θέλησης» κι άλλο «τσιμεντάρισμα της σκέψης»! Μοιάζουν αυτά τα δύο. Όπως μοιάζουν ο Βούδας και ο Κούδας. Αλλά, όπως κι αυτοί, είναι εντελώς τελείως άλλο πράγμα! ;-) :-)

    Reply
    1. Κώστας

      Ότι έχεις συμπεριφορά υποκόσμου το ξέρει όλη η pandiera. Εγώ όμως δεν θα σε βρίσω γιατί θεωρώ πως η αριστερά και οι αριστεροί πρέπει να έχουν την ψυχραιμία να απαντάνε ακόμα και στην ακροδεξιά, ή απλά στα ακροδεξιά “επιχειρήματα” γιατί δυστυχώς επηρεάζουν και καλοπροαίρετο κόσμο, στον οποίο δεν γνωρίζω αν ανήκεις και απλά την πάτησες λόγω άγνοιας και αφέλειας. Δεν βάζω τις περισότερες πιθανότητες πως την πάτησες, με την δεδομένη σου παρουσία και απόψεις και όταν λες πως οι ακροδεξιές οργανώσεις made in USA εκπροσωπούν τον λαό αλλά δεν μπορώ να είμαι και μάντης. Σου δώθηκε η ευκαιρία να πεις πως δεν ήξερες τι οργανώσεις είναι αυτές που ονόμασες εκπρόσωπους του λαού και δεν το έκανες. Εγώ δεν δέχομαι πως οι έλληνες μακεδόνες είναι σαν αυτές τις οργανώσεις. Οπότε είναι “μακεδονικές” και όχι μακεδονικές. Το ότι ένας ναζί, που μου τον έφερες εξυπνάκια μου σαν παράδειγμα, είναι ατομικά Έλληνας δεν σημαίνει πως είναι εκπρόσωπος των Ελλήνων. Δεν του το αναγνωρίζω, ΟΧΙ. Από που προκύπτει ότι αυτά τα ακροδεξιά lobby των ΗΠΑ εκπροσωπούν τους έλληνες μακεδόνες ? Γραμμένα τα έχουν, αγνοούν την ύπαρξη τους και αρκετοί αν τα γνωρίζουν θα τα αποστρέφονται σε πληροφορώ

      Τις εξυπνάδες του τύπου αν οι κρητικοί δεν είναι έθνος τότε κανένα έθνος δεν είναι έθνος κανονικά δεν θα τις απαντήσω, ή την σύγκριση ενός ιδιώματος με μια γλώσσα (σλαβικής προέλευσης οπως παραδέχονται οι γείτονες). ¨Οπως υπάρχει η σέρβικη, η βουλγάρικη και η κροατική υπάρχει και η μακεδονική. Τα κρητικά είναι κάτι άλλο. Μακεδονική γλώσσα υπάρχει σύμφωνα με την ιστορία της, το αλφάβητο της, το λεξικό της, το συντακτικό της και την γραμματική της, όπως όλες οι γλώσσες με τα κριτήρια των γλωσσολόγων και των φιλόλογων, και των αποφάσεων του ΟΗΕ με σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας (1977). Το ότι το αποκάλυψε ο Κοτζιάς δεν σημαίνει πως είναι ψέμα.http://www.efsyn.gr/arthro/otan-ypirhe-makedoniki-glossa. Και όταν ο ΟΗΕ το 1977 λέει “γλώσσα” δεν νομίζω να εννοεί ιδίωμα ή ντοπιολαλιά, εννοεί γλώσσα.

      Το ότι ο ΠΜ λέει το 1904 αυτό που λέει η επιστήμη για το αν υπάρχει μακεδονική γλώσσα έχει απλά την πλάκα του για να σπάμε πλάκα με τους “λεφτ” Φαήλους και τον καπνό που βγάινει από τα αυτιά σας. Δεν λέει πως μιλάνε βουλγάρικα ή σέρβικα ή γενικώς σλάβικα, λέει την απλή αλήθεια, πως μιλάνε μακεδονίτικα. Έχει συνείδηση, απόλυτη, του ρόλου του και της αποστολής του, πως είναι σε μια περιοχή που δεν είναι τότε κανενός και που την διεκδικεί για τον ελληνικό εθνικισμό και αναγνωρίζει και τους εχθρούς του, τους άλλους εθνικισμούς. Ο ΠΜ δεν έχει λόγο να πει πως οι εθνικά Μακεδόνες ή οι Σέρβοι ή οι Βούλγαροι δεν υπάρχουν γιατί η αποστολή τους είναι να τους πολεμήσει. Θέλει να στρατολογήσει κόσμο για να τους πολεμήσει, θέλει να συνεγείρει τους Έλληνες, είναι φυσικό και επόμενο να τους κατονομάζει. Πρέπει να δημιουργήσει ένα “εμείς” κατά των “άλλων” Όμοια το ελληνικό κράτος, αφού προχώρησε πρώτα σε εθνοκάθαρση στον εμφύλιο στην Δ Μακεδονία, από τότε που η ΛΔΓ (ΣΔΓ από το 1963) έγινε το αγαπημένο παιδί του ιμπεριαλισμού κατά της ΣΕ, δεν είχε πρόβλημα να αναγνωρίζει και την ΔτΜ, και την γλώσσα της και το έθνος της, επίσημα, και ανεπίσημα ίσως να έλεγε πως δεν υπάρχουν. Ο ΠΜ τους έλεγε Μακεδόνες γιατί είχε συνείδηση πως όσο δικαίωμα έχουν στην περιοχή οι Έλληνες έχουν και οι εθνικά Μακεδόνες, γιατί απλά ήταν μια πολυεθνική περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκατορίας χωρίς εθνολογική πλειοψηφία. ¨Οποτε ο ελληνικός εθνικισμός είχε λόγω να λέει πως οι εθνικά Μακεδονες δεν υπάρχουν τους έλεγε Ντόπιους. Βλέπεις ο εθνικισμός είναι και ηλίθιος, για να τους μειώσει τους ονόμασε σαν τον πιο γνήσιο πληθυσμό της περιοχής. Αλλά το 91 ο ελληνικός εθνικισμός αποφάσισε πως οι ¨Ελληνες δεν πρέπει να είναι στον δρόμο κατά του Κοντογιαννόπουλου και των ιδιωτικοποίησεων και του νεοφιλελευθερισμόυ του Μητσοτάκη. Το κράτος αποφάσισε πως εθνικός κορμός και πρότυπο του δεν είναι ο Τεμπονέρας αλλά ο Καλαμπόκας. Και πως η κατάρρευση του “σοσιαλισμού” και της ΣΔΓ δεν πρέπει να ωθήσει την λαική συνείδηση στην Ελλάδα σε αντιιιμπεριαλιστική κατεύθυνση αλλά σε εθνικιστική και ρατσιστική, μιας και αρχίζανε και τα μεταναστευτικά κύματα. Η πορεία προς το 92 και την Ενιαία Αγορά-Οικονομική Νομισματική ¨Ενωση έπρεπε να χαρακτηρίζεται από νεοφιλελευθερη ΤΙΝΑ, κοσμοπολιτισμό εθνικισμό και ρατσισμό και όχι εργατικούς αγώνες, αγώνες της νεολαίας και αντιιμπεριαλισμό. Έτσι λοιπόν ο ελληνικός εθνικισμός και το κράτος θυμήθηκε ένα θέμα κλειστό επί πολλές δεκαετίες, το Μακεδονικό. Το βάφτισε μάλιστα και Σκοπιανό. Ο δε Φλωράκης που ήταν αλεπού, ταυτόχρονα με το Κοινό Πόρισμα ένταξης του ΚΚΕ στον ευρωμονόδρομο και την κεντροαριστερά αποφάσισε πως το ΚΚΕ έλεγε μαλακίες για όσα έλεγε επί 70 χρόνια.Ένταξη στον ευρωμονόδρομο, στην κεντροαριστερά του ΣΥΝ και στον εθνικό κορμό, ένταξη στον κοσμοπολιτισμό και τον εθνικισμό ταυτόχρονα. Πέταξε λοιπόν ότι έλεγε το ΚΚΕ επί 70 χρόνια. Πως υπάρχει μακεδονικό έθνος, μακεδονική γλώσσα και μειονότητα στην Ελλάδα που τέλος πάντων λογικό είναι να την πούμε σλαβομακεδονική για να μπορέσουμε και να την ορίσουμε και προσδιορίσουμε.

      Αυτό είναι το μακεδονικό και τίποτε άλλο. Μια ιστορία ανάδυσης των εθνικών κρατών κατά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ενός ηττημένου εθνικισμού απέναντι στους νικηφόρους, και ένα χαρτί ευκαιρίας του δυνατού αστισμού της περιοχής του ιμπεριαλισμού και των πιο αδύνατων αστισμών της περιοχής, έκτοτε. Ένα θέμα ποτισμένο από τον εθνικισμό, το μίσος, τον ρατσισμό και τον αντικομμουνισμό της ελληνικής ακροδεξιάς και των ομοίων της στην ΔτΒΜ.

      Κώστας

      Reply
      1. Left G700

        Ναι, Κώστα μου. Ναι διανοητικό ερείπιό μου και πνευματικό απολίθωμά μου! Ό,τι πεις! Κι ότι έχω συμπεριφορά …«υπόκοσμου»(!!!) «ξέρει όλη η pandiera», κι ότι είμαι ένα «φασισταριό» και μισό, κι ότι είμαι «ένας ράιτ που ντύθηκε λεφτ για να κάνει ζημιά στη λεφτ»! Όπως έχει πάρει είδηση –«όλη η pandiera» πάλι– ότι είμαι …«θρησκόληπτος»(!!!) επειδή έκανα τη …«θρησκόληπτη» σκέψη ότι, για να παντρευτεί ο Ζαχαριάδης με παπά τον στρατιωτικό ιερέα τής 670ής μονάδας τού Δημοκρατικού Στρατού (πηγή: Ρούλα Κουκούλου, η …νύφη –κάτι πρέπει να ήξερε!) και για να τον κηδέψει το 1991 η γυναίκα του και ο γιός του με θρησκευτική κηδεία, ε, όσο να ’ναι, κάτι από θρησκευτικό συναίσθημα θα πρέπει να υπήρχε στην καρδούλα του, μ’ όποια εκδοχή και μορφή κι αν υπήρχε. Όλα αυτά και άλλα τόσα που έχεις ισχυριστεί για μένα τα «ξέρει όλη η pandiera», απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη! Μόνο η Παντιέρα; Εδώ τα έχει πάρει πρέφα μέχρι και η …τσιμινιέρα και το ηλεκτρικό τσίρκο (που έχεις στο μυαλό σου)!

        Άκου, βρε κατακαημένε: Όλα αυτά που έγραφες μέσα στα άγρια μεσάνυχτα περί εκπροσώπων, αντιπροσώπων και δεν συμμαζεύεται ουδεμία σχέση έχουν με τη δική μου απορητική ένσταση. Αυτό που ήθελα να πω εγώ –κι εσύ είτε προσποιείσαι ότι δεν κατάλαβες είτε όντως δεν κατάλαβες (και τα δύο ενδεχόμενα, αναμφίβολα μειωμένη ευφυία προδίδουν)– είναι ότι όσο Πόντιος χωρίς ίχνος εισαγωγικών ήταν ο Ανδρόνικος Χαϊτάς, Γραμματέας τής ΚΕ τού ΚΚΕ από το 1927 μέχρι να αναλάβει ο Ζαχαριάδης το 1931, άλλο τόσο εξ ίσου Πόντιος και επίσης χωρίς υποψία εισαγωγικών ήταν και ο Αντών Τσαούς! Κι ότι όσο Θεσσαλός σκέτο ήταν ο Γιώργος Σιάντος που γεννήθηκε στην Καρδίτσα, άλλο τόσο επίσης σκέτο Θεσσαλός ήταν και ο Γρηγόρης Σούρλας που γεννήθηκε στα Φάρσαλα! Τόσο απλά! Τώρα, αν εσύ, με το θολωμένο σου μυαλό και την ανθρωπομεζούρα που κρατάς στα χέρια σου και τους μετράς όλους για να τους βάλεις μετά στην κλίνη τού Προκρούστη και να τους πετσοκόψεις, αν εσύ «αγανάκτησες» με τους Μακεδόνες («Πώς; Μακεδόνας και ακροδεξιός; Δεν γίνεται! Δεν είναι αυτός Μακεδόνας!») όπως «αγανάκτησες» (από μέσα σου χωρίς να τολμήσεις να το πεις) και με τον Ζαχαριάδη («Μα πώς; Κομμουνιστής άνθρωπος, και μάλιστα ο Αρχηγός, και να πάει να παντρευτεί με παπά; Είναι αυτός κομμουνιστής;»), αν, λοιπόν, αγανάκτησες μ’ όλα αυτά τα δήθεν «ύστερα του κόσμου», αυτό είναι καθαρά δικό σου πρόβλημα και να πας να το κοιτάξεις, να μην τ’ αφήσεις! Γκέγκε, κουφιοκεφαλάκη μου;

        Μη μπερδεύεσαι με τη γλωσσολογία τής «μακεδονικής». Μείνε μακριά, δεν έχεις τα προσόντα. Έχει γράψει μερικά καλά γενικά και θεωρητικά γλωσσολογικά κείμενα ο Ιωσήφ –είχα διαβάσει ένα πριν πέντ’-έξι χρόνια και με είχε εντυπωσιάσει. Εσύ… καμία σχέση! Με τον Στάλιν μοιράζεσαι απλώς κάποια κοινά ελαττώματα που ανακατεύονται με τα δικά σου: συμπλέγματα κατωτερότητας, ξεροκεφαλισμό ως άμυνα σ’ αυτά τα συμπλέγματα, ανασφάλειες, καχυποψία, θεωρητικά κενά. Από τα καλά του δεν του πήρες τίποτε. Άσε τις γλωσσολογίες, λοιπόν, κατά μέρος. Να πας στην ουσία (την ψιλοπλησίασες, αλλά, όπως ένας τυφλός δεν μπορεί να δει ούτε καν τους θησαυρούς τού Σολομώντα ακόμα κι αν περάσει από μπροστά τους, έτσι κι εσύ!).

        Ο μακεδονισμός (ως ιδεολογία τού «έθνους» τών «Μακεδόνων» όχι ως προσχηματικό προκάλυμμα του βουλγαρικού επεκτατισμού) γεννήθηκε στα μυαλά κάποιων ελάχιστων διανοούμενων. Ακόμα και στα μυαλά αυτών τών διανοούμενων, όμως, δεν ήταν πάντα καθαρά τα όρια μεταξύ μακεδονισμού και βουλγαρισμού –επιφανέστερο παράδειγμα ο Μισίρκοφ που μπαινόβγαινε στις δύο εθνικές συνειδήσεις και ιδεολογίες ανάλογα με τα φεγγάρια του. Στις μάζες τών σλαβικών πληθυσμών τώρα (μάζες κυρίως αγροτικές που τις έδερνε πείνα, δυστυχία, σκλαβιά στον τσιφλικά και, βέβαια, αμορφωσιά και των γονέων) ο όποιος μακεδονισμός, τα μακεδόνικα κ.λπ. είχαν τοπικιστικό περιεχόμενο, συνδεόντουσαν με τον τόπο στον οποίο κατοικούσαν. Ή όποια εθνική διάσταση που τυχόν έπαιρνε σε όσους και όσο έπαιρνε δεν οφειλόταν σε καμιά θετική εθνική συνείδηση. Οφειλόταν στην αντίθεση/αντίδραση στον πολύ πιο προχωρημένο (= σχηματισμένο) εθνικισμό κυρίως τών Βούλγαρων και δευτερευόντως τών Ελλήνων και Σέρβων και την πίεση που τους ασκούσαν όλοι αυτοί οι εθνικισμοί: –«Να λες ότι είσαι Βούλγαρος!» –«Όχι, ρε! Να λες ότι είσαι Έλληνας!». –«Όχι Έλληνας. Σέρβος είσαι!» Και πάει λέγοντας.

        Αυτό με λίγα λόγια είναι ο μακεδονισμός ως ξεχωριστή εθνική ιδεολογία τού «έθνους» τών «Μακεδόνων», «ξεφτέρι» μου. Μια εθνική ιδεολογία θνησιγενής, χωρίς ρίζες και βάθος χρόνου, χωρίς θρύλους και βάρδους, χωρίς βασιλιάδες-ήρωες και ήρωες που άξιζε να γίνουν βασιλιάδες, χωρίς εθνομάρτυρες και πρωτομάρτυρες. Γι’ αυτό και ηττήθηκε ο «μακεδονικός» εθνικισμός, όπως γράφεις κι εσύ. Το φιλί τής ζωής που για επαναστατικούς λόγους προσπάθησε να της δώσει η Κομιντέρν δεν έφτανε ούτε για πλάκα (το μόνο που κατάφεραν οι «επιτελάρχες» επαναστάτες –αλλά και δογματικοί– τής Κομιντέρν ήταν να κάνουν μπάχαλο κυρίως το ελληνικό ΚΚ –λιγότερο το σερβικό– και να φορτώσουν στην καμπούρα του ένα βάρος που το εμπόδισε να ψηλώσει). Αυτό που ανέθρεψε το μακεδονισμό και τον βοήθησε να επιβιώσει κουτσά-στραβά ήταν η κρατικο-ομοσπονδιακή υπόσταση που του έδωσε ο Τίτο με τον συνακόλουθο εκμακεδονισμό τών Σλάβων τού γιουγκοσλαβικού κομματιού τής γεωγραφικής Μακεδονίας. Μετά ήρθε η ανεξαρτητοποίηση κι έδεσε το γλυκό.

        Η ρίζα τού προβλήματος από το 1991 και μετά; Χιλιοειπωμένη: Ένα από τα μέρη, και ούτε καν το μεγαλύτερο, στα οποία διαιρέθηκε ένα όλον επιχειρεί να μονοπωλήσει συμβολικά –στην κλίμακα του έθνους-κράτους πια κι όχι στην κλίμακα μιας ομοσπονδιούλας ή μιας διοικητικής κατάτμησης όπως συμβαίνει με το ελληνικό κομμάτι τής Μακεδονίας– αυτό το όλον. Επιπλέον, πιο περίπλοκα και χειρότερα:

        Αυτό το όλον έχει ένα ιστορικό παρελθόν που φτάνει μέχρι τα χρόνια τής αρχαίας εποχής –της αρχαίας μεν, αλλά με καταγεγραμμένη Ιστορία, όχι παραμύθια τής Χαλιμάς. Τυχαίνει τώρα –άλλη πουτανιά κι αυτή τής Ιστορίας που είναι μεγαλύτερη πόρνη κι από τη μπάλα!–, τυχαίνει οι αποκλειστικοί κληρονόμοι αυτού τού ιστορικού παρελθόντος που ξεκινάει από την αρχαία εποχή να είμαστε εμείς, οι Έλληνες (δεν ξέρω αν το ξέρεις, αλλά, πέρα από αριστερός, είσαι και Έλληνας –εκτός κι αν δηλώνεις κι εσύ σαν τον Τριαρίδη «άεθνος, άθεος και άπατρις» λινκ).

        Κι εσείς, όλος δηλαδή αυτός ο ιδεολογικοπολιτικός αχταρμάς τού «διεθνιστικού» συρφετού, που περιλαμβάνει από τρότσκες τού κερατά μέχρι την ακραία αναρχία, επιμένετε ότι η νομιμοποίηση αυτής τής επιθυμίας μονοπώλησης μέσω τής Συμφωνίας τών Πρεσπών θα λύσει τούτο το απίθανο κουβάρι και θα κλείσει πόρτες και παράθυρο στους εθνικισμούς «ένθεν κακείθεν» όπως συνηθίζει να γράφει ο φίλος μας ο San Rocco. Κι εγώ –και πολλοί άλλοι– σας λέω ότι δεν κλείνει ούτε φεγγίτη κι ότι, αντίθετα και χειρότερα, ενδέχεται να ανοίγει μέχρι και τον ασκό τού Αιόλου, με τους ανέμους που θα ξεχυθούν από εκεί να μας παρασέρνουν ακόμα μακρύτερα (ενώ ήδη είμαστε πολύ μακριά!) από τους δικούς μας αντικειμενικούς σκοπούς!

        Να δούμε ποια από τις δύο εκτιμήσεις θα δικαιώσει η Ιστορία –αν και το Σύνταγμα, που τιγκάρισε σήμερα στις ελληνικές σημαίες (πού ήταν οι Κόκκινες, οέο; …πολεμούσαν τις ελληνικές!), αποτελεί μια αρκούντως γλαφυρή οπτικοακουστική προδημοσίευση των πορισμάτων που θα βγάλει στο μέλλον…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Στους 100 εθνικιστές 98 είναι η αφελείς η απατεώνες. Δύο είναι ικανοι. Δεν εννοώ εσένα Λεφτ.

        2. Left G700

          Φίλε μου, κι εμένα να εννοούσες, δεν θα τα χαλάγαμε (έχω ακούσει πολύ χειρότερα). Τουλάχιστον όχι τώρα, όχι αμέσως. Απλώς, θα σε ρωτούσα: «ΟΚ. Είμαι αφελής ή απατεώνας, λοιπόν. Θα σε παρακαλούσα να κάνεις δύο πράγματα: Πρώτον, να αποφασίσεις τι από τα δύο κατά την άποψή σου είμαι. Και, δεύτερον, να μας πεις για ποιους λόγους αποφάσισες ότι είμαι αυτό που αποφάσισες.»

          Κάτι παρόμοιο σου ζητάω και τώρα. Και εντάξει, για το ενδεχόμενο της απατεωνιάς, δεν χρειάζονται πολλά («ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των αχρείων», πατριδοκαπηλία κ.λπ. –γνωστά πράγματα). Για την αφέλεια, όμως, εγώ τουλάχιστον χρειάζομαι κάποιες διευκρινισούλες. Για βάλε δυο-τρεις σκέψεις στην οθόνη.

        3. Σ.Τ.

          Δηλαδή Λεφτ με λίγα λόγια δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος οπότε να ‘παρουμε’ τα Σκόπια… Πες το καθαρά Λεφτ, για να συζητάμε πιο καλά.
          (Τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί τι θα τους κάνουμε;)
          Δεν έχουμε και τον Στάλιν που ήταν ιδιοφυία να λύσει το προβλήματακι…

        4. Left G700

          Ρε Σ.Τ., μα τους Αγίους Πάντες! Είσαι μία σταθερή αιτία που με κάνει να σκέφτομαι αν είμαι Αρειανός που βρέθηκε ξαφνικά στη Γη και συγκεκριμένα στην Παντιέρα, ή αν κάποιος με έχει διακτινίσει και βρίσκομαι στον Άρη!

          Βρε άνθρωπε, να το κάνω όσο πιο μασημένο παξιμάδι γίνεται μπας και καταλάβεις τι λέω, άσχετα αν συμφωνείς ή διαφωνείς. Τουλάχιστον να καταλάβεις. Λοιπόν:

          Ακόμα κι αν υπάρχει μακεδονικό έθνος (και σου λέω εγώ τώρα, για να σου γίνω κατανοητός, ότι υπάρχει!), εκείνο που ισχυρίζομαι εγώ είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει έθνος-κράτος με το όνομα Μακεδονία. Ιδανικά, ούτε καν ως σύνθετο (φυσικά, την τωρινή καρικατούρα τού δήθεν σύνθετου ονόματος –αλλά με σκέτο μακεδονικό λαό και σκέτη μακεδονική γλώσσα– δεν τη συζητάω καν, δεν θα μας τρελάνουν οι Συριζαίοι!). Γιατί; Γιατί απλούστατα των απλουστάτων, ξαναβάζει στο τραπέζι και μάλιστα στο διηνεκές μάλιστα το Μακεδονικό ζήτημα. Θα μου πεις το κάνει συμβολικά (οι λέξεις είναι σύμβολα). Σύμφωνοι. Αλλά συμβολικά για την ώρα. Όμως, αυτή η για την ώρα συμβολική επανατοποθέτηση του Μακεδονικού ζητήματος πάνω στο Νοτιοβαλκανικό τραπέζι ενδέχεται, υπό προϋποθέσεις και ανάλογα με τα καλά και συμφέροντα των πολυχρονεμένων μας Μεγάλων Δυνάμεων, να αποκτήσει κάποια ωραία ημέρα τών ημερών και πραγματικές διαστάσεις (ξέρεις: μήκος, πλάτος, ύψος). Και τότε, θα μας πάρει και θα μας σηκώσει όλους! Προτιμώ, λοιπόν, χίλιες φορές να θάψω τα σύμβολα (το όνομα Μακεδονία) τόσο βαθιά, που να μην τα βρίσκει ούτε ο πιο τζιμάνι σκύλος τής Δίωξης Ναρκωτικών! Και θα μου πεις, και πάλι: «Μα θα κλαίνε οι Μακεδόνες/πολίτες τής Βόρειας Μακεδονίας!» Και θα σου απαντήσω:

          «Στ’ Αρχαία μας, στα Νέα μας, στα Μαθηματικά μας! Προκειμένου να κλαίει όλη η Νότια Βαλκανική με πολλαπλάσιο πληθυσμό από εκείνον τής πΓΔΜ, ας κλαίνε οι Μακεδόνες/πολίτες τής Βόρειας Μακεδονίας. Θα κλάψουν, θα κλάψουν, θα ιδρώσουν, μετά θα κουραστούν και κάποια στιγμή θα σταματήσουν! Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;»

          Ουφ… Τόσο δύσκολο ήταν;

  8. athman66

    Μπράβο, Κώστα, γιατί θα μας τρελλάνουν οι “αριστεροί” υπερπατριώτες τύπου Left G700 [τρομάρα του!!! – και δεν είναι ύβρις, είναι πολιτικό σχόλιο μπας και …ξυπνήσει!!!]. Ας διαβάσει και αυτός – και όσοι άλλοι προσπαθούν να ανακαλύψουν διαμάντια μέσα στον εθνικιστικό εσμό – το σχόλιο επί της τοποθέτησης του πάλαι ποτέ “κομμουνιστή” Ν. Κοτζιά [σημερινού γκαουλάιτερ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια – “σπουδαγμένου” με λεφτά του ΚΚΕ στη “Λαοκρατική” Δημοκρατία της Γερμανίας του Χόνεκερ] στην πρόσφατη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, για να κατανοήσει [ποτέ δεν είναι αργά] το μέγεθος του ατοπήματος να προσπαθείς από τον ακροδεξιό εθνικισμό μέσω του “αριστερού” – δήθεν – πατριωτισμού να …βγάλεις άκρη. Να τελειώνουμε: ο Εθνικισμός, αυτή η “ιδεολογία” του μίσους και του αίματος, δεν “χωράει” αριστερές …φιοριτούρες και καλωπισμούς… Παραμένει στο “κοινωνικό” οπλοστάσιο της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και της Συντήρησης, στυλοβάτης της πολιτικής ΚΑΘΕ Κρατικής Οντότητας στον Καπιταλισμό και μία Αριστερά Ριζοσπαστική και Επαναστατική που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί παρά να ξεκόβει εξαρχής “μαχαίρι” από αυτήν… full stop!!! Και όλοι σήμερα στις 13:00 στα Προπύλαια… Ούτε ψωμί ούτε Νερό στον Εθνοπατριωτισμό των λογής – λογής Φαήλων και Κοτζιάδων…

    Reply
    1. San Rocco

      Αριστερός ή ανθρωπινος, ή χειραφετητικος ή απελευθερωτικος ή δημοκρατικος, ή πατριωτικος (με την εννοια των πεζουλιων, του χωριού, του πολιτισμού) εθνικισμός απλά ΔΕΝ υφίσταται ΕΔΩ ΚΑΙ 100 χρονια πια.

      Ο εθνικισμός εδω κ 100 χρονια δλδ εδω και ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ κ βάλε, ειναι πια, ενα σκοταδιστικό, δολοφονικο αντιλαικο καπιταλιστικο δόγμα. Διότι, με εξαιρεση την Παλαιστίνη, το κουρδισταν, την βασκια, την καταλωνια, ο σχηματισμός των εθνων/κρατων έχει ολοκληρωθεί πια. Οι αυτοκρατορίες εναντίον των οποίων έδρασε ο παλαιός εθνικισμός -και για αυτο εθχε ιρισμενα δημοκρατικα χαραξτηριστικα- εχουν τελειώσει απο δεκαετίες πολλές πια.

      Ειδικά στα βαλκανια, ο σχηματισμός των εθνών κρατών έχει ολοκληρωθεί πια, εδω κ 100 χρονια. Ολα τα εδω εθνη, εχουν φτιαξει τα κρατη τους τελεια κ παυλα. Οι βαλκανικοί εθνικισμοι λοιπόν, είτε ειναι ελληνικός, ειτε αλβανικος, είτε βορειομακεδονικος, είτε σερβικος, είτε τουρκικος, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ Κ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΙ μέχρι το κόκκαλο.

      Η σημερινή εθνικιστική μάζωξη στο σύνταγμα, ειναι ενα ακροδεξιό σόου πατριδοκαπηλων εθνικιστων ναινεκων του νατο κ της ΕΕ. Βαράνε προσοχή σε νατο κ ΕΕ. Αλλα κ όσοι καταγγέλλουν απο αυτούς το νατο κ την ΕΕ, θέλουν την αγκαλιά της επίσης σκοταδιστικης καπιταλιστικής Ρωσίας! Η οποία όμως, έχει αναγνωρίσει ήδη την βόρεια μακεδονια, ως σκέτη μακεδονια (ΛΑΕ τ ακούς που θέλεις να γίνεις το ρωσικό κόμμα στην Ελλάδα; ΚΟΕ /ΑΡΔΗΝ τ ακους που κοντεύεις να γίνεις μια …σοβαρή ακροδεξιά δύναμη; Για τετια…εθνικη ανεξαρτησία μιλατε! Απο την αγκαλιά του δυτικού, στην αγκαλιά του ανατολικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ! ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!

      Βόρεια μακεδονια το ονομα της διπλανής χώρας. Πραγματικη εθνική ανεξαρτησία κύριοι εθνικιστές απατεώνες είτε δεξιοί, είτε της ΚΟΕ/ΑΡΔΗΝ, κύριοι της ΛΑΕ που θέλετε καπιταλιστική ρωσια, ΣΗΜΑΙΝΕΙ σοσιαλιστική Ελλάδα, ΕΞΩ τόσο από το δυτικό, όσο κ από το ανατολικό ιμπεριαλιστικο μπλοκ. Για όλα τα βαλκανια! Θέλετε; Ή θέλετε να συνεχθσετε να πουλατε καπιταλιστική πατριδοκαπηλία και εθνικιστικα ψέματα;

      Reply
    2. Left G700

      Ρε φίλε, βάζε και κανένα aftershave! Μέχρι εδώ που κάθομαι μύρισε αναρχία και μου έπνιξε τα ρουθούνια!

      Reply
  9. Κώστας

    Παπακωνσταντίνου, Μητσιάς, Σεμίνα, Μαχαιρίτσας, Λιδάκης…
    ΚΡΙΜΑ

    Reply
  10. πικάπα

    Εκεί στο ανταρσυα πόσο θέλουν να μας τρελάνουν; Η παρέα τους στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, μόνο τους κυανόκρανους ακόμη δε ζητά να φέρει!
    https://www.thepressproject.gr/article/137894/Diethnistiki-kinitopoiisi-tin-Kuriaki-sta-Propulaia-enantia-sto-ethnikistiko-sullalitirio

    Aντιγράφω κάποια αυτονόητα σχόλια από εκεί.
    “Δεν είναι καταπολέμηση του εθνικισμού η υιοθέτηση όσων λένε οι ακροδεξιοί της γειτονικής χώρας. …Προφανώς η ανακοίνωση αυτή γράφτηκε για να πάνε ακόμη περισσότεροι στο συλλαλητήριο ΚΑΤΑ της Συμφωνίας. Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια ταύτιση με τους πιο ακροδεξιούς των Σκοπίων.”
    και ένα εγκάθετο εφιαλτικό: “Όταν η αριστερά περιφρονεί τον ίδιο της τον λαό ! Καταλάβατε τι “επανάσταση” έχει να γίνει ?”

    Και συμπληρώνω:
    Χριστός και παναγία(*) Αυτοί μωρέ μήπως θα κανονίσουν και να γυρίσουν με πλήρη δικαιώματα στη Σμύρνη, στην Πόλη, στη Μικρασία και στον Πόντο όσοι γηγενείς πλέον εδώ Μακεδόνες κατάγονται από τους πολιτικούς (sic) πρόσφυγες του μεγάλου ξεριζωμού του 22ς Και θα φέρουν πίσω κι από την Τουρκία ως Μακεδόνες όσους άδικα ξεριζώθηκαν από τη Μακεδονία! Οέο. Εν τω άμα και το θάμα!

    (*) πράγματι δεν υπάρχει πλέον κανένα νόημα διαλόγου με “προφήτες” σε πιθάρια που δεν αντέχουν να είναι λαός και κοινωνία.
    Όταν διαχωρίζεις το διεθνισμό από τον πατριωτισμό, που δεν υπάρχει το ένα δίχως το άλλο, τότε δεν έχεις ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το μόνο που σου μένει στο χέρι είναι ένα σπασμένο κλούβιο αυγό και κάτι ακατάληπτες τρελαμάρες που δεν μπορούν να έχουν λογική συνέχεια.
    Εδώ δεν πρόκειται απλά για διαχωριστική γραμμή αλλά πρόκειται για ένα μάλλον αναντίστρεπτο πια διαζύγιο με τη κοινή λογική.
    Η ιστορική αριστερά εκτός εισαγωγικών και οι ιστορικοί αγώνες της, χωρίς τους οποίους δε θα μας ήξερε σαν αριστερούς ούτε ο θείος μας, δεν μπορεί να έχει σχέση με τέτοιες τρελαμάρες.
    Κατά τα άλλα, εύχομαι με το νέο έτος αγάπη ειρήνη και ευτυχία σε όλο τον κόσμο…

    Reply
    1. San Rocco

      Ρε πικαπα γιατί θες να δημιουργήσεις εντυπώσεις; το κείμενο που ποσταρεις ΔΕΝ είναι της ανταρσυα, Δεν το υπέγραψε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

      Άλλο πράγμα το να βρίσκεσαι σε κοινές δράσεις στον δρόμο και άλλο πράγμα ν υπογράφεις κοινά κείμενα.

      Πλιιζ ξεχώρισε τα

      Reply
      1. Left G700

        ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

        Ρε συ, San Rocco! Τι του λες τού ανθρώπου; Πού διαφωνείτε ως ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτά που διακηρύσσουν οι ανάρχες; Κι έπειτα, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος πού είναι ενταγμένη;;; Δεν είναι ενταγμένη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ;;; Με το ΕΕΚ δεν κατεβήκατε αγκαλιά και πλάι-πλάι σαν ερωτευμένο ζευγαράκι στις τελευταίες εκλογές;;;

        Εσείς που έχετε περί πολλού κάθε λέξη που αρχίζει από «αυτo» (αυτοδιαχείριση, αυτοπροσδιορισμός, αυτονομία και δεν συμμαζεύεται), πού ξεχάσατε κι εκείνη που λέει αυτοσεβασμός;;;

        Reply
      2. πικάπα

        Να μην επαναλαμβανομαι τζαμπα. κατσε και ξανασκεψου τι καταφανως λαθος ειπες, σκεψου το χωρις να εισαι ξαναμενος απο το δρομο κ τοτε ειναι απλα τα νοηματα, Μαχητικός συνοδοιπορος με αλλα ενεργα νοηματα επι της συγκυριας απλα δεν γινεται – ειδικα στο δρομο! (σοσ)
        Μιας κ ξαναμιλησα: ξανασκεψου και τι τρελο πραμα ειναι η θεση σας κ για τη συμφωνια:.Εϊναι λετε καλή, αλλά γίνεται κακή λόγω του νατο κλπ. Γιατι ειναι τοσο δυσκολο να πεις οτι δεν επιλυει καλως κανενα ταυτοτικό θεμα, δεν ενισχυει ποσως καμια διεθνιστικη αλληλοκατανοηση, δεν επιτρεπει κανενα αμοιβαια αποδεκτο και βιωσιμο αυτοπροσδιορισμο μεταξυ ολων των μερων, αντιθετα ενισχυει τους εθνικισμους εκατερωθεν, τοσο μαλιστα που πεταει εξω απο το παιχνιδι τηn αριστερα και αναγορευει ως ρυθμιστη της ακροδεξια; Ειναι σα να βγαινεις εξω και βρεχει, κι εσυ λες οτι φταιει ο αποπανω που πλενει το μπαλκόνι του.

        Να με συχωρειτε παιδια, δε θέλω να ξανακαταπιαστω με πολλα ετσι κι αλλιως. Και σιγουρα δε θα το κανω αν τα επιχειρηματα μου φαινονται προχειρα, παραμορφωτικα της κοινης λογικης, διαστρεβλωτικά των επι τοπου ιστορικων συμβαντων και της τωρινης πραγματικης καταστασης που είναι σε εξελιξη. Προτιμω να σας διαβάζω ποτε ποτε, αλλα ούτε κι αυτό θα το συνεχισω αν είναι να με τρελανετε.
        Ευχηθηκα ηδη αγαπη ειρηνη και ευτυχια σε ολους.

        Reply
        1. Left G700

          Όχι, φίλε μου πικάπα! Να μην πας πουθενά! Να κάτσεις εδώ! Μην το κάνεις πάλι όπως παλιά, που άφησες (δεν μιλάω προσωπικά, μιλάω για μια ολόκληρη γενιά, καταλαβαίνεις…) το γήπεδο να παίζουν μπάλα μόνο οι δευτεράντζες, οι τυχάρπαστοι κι οι γυρολόγοι! Αν ήσασταν κάποτε «τα καλύτερα παιδιά [που] κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι»[[*], είναι καιρός να επιστρέψετε! Μην αφήσετε «ξοπίσω σας μια τρύπα»[*]!

          Τα λέμε ((and I won’t take no for an answer! :-) )

          [*]https://www.youtube.com/watch?v=Q_QR5G9EOrY

        2. πικάπα

          Αγαπητέ left.
          Μια τέτοια προσωπική “μομφή”, (αν και τελικά πολιτικοποιημένη), θέλει και ένα προσωπικό (αν και ευρύτερο για όλους πολιτικό) αντιγύρισμα:

          1) Κατ αρχή εύχομαι να βρεις κάποιο άλλο και καλύτερο τρόπο να δίνεις έμφαση, αντί να καταφεύγεις πολύ συχνά σε οξείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, γιατί αυτό υπονομεύει δραματικά τις πολλές καλές σου γνώσεις και τις πολλές καλές νομίζω προθέσεις. Άσχετη υποσημείωση, καμιά φορά τα τόσα πολλά διαβάσματα κάνουν τον άνθρωπο και να κολλά σε λεπτομέρειες και να πολώνει, αντί και να συμπυκνώνει και να συσπειρώνει. Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Επομένως, περισσότερη ανοχή και υπομονή από όλους προς όλους..
          2) Σχετικά με τα “καλύτερα παιδιά ” που “κουράστηκαν” ακριβώς αυτό προσπάθησα να πω: Ότι είναι πολλά και πάντα υπάρχουν και ξέρουν και βλέπουν. Αλλά δεν είναι ακριβώς προσωπική η επιλογή αν “θάρθουν να γίνουμε πολλοί”. Είναι οργανωτικό το θέμα, δεν γίνεται έτσι από τα δίκτυα. Κι αν δουν φως θα μπουν κι αν δουν χαζά θα κουραστούν. Τάχουμε πει αναλυτικά παλιότερα για το οργανωτικό – που είναι ταυτοχρόνως και πολιτικό. Κι έπειτα ο καθένας έχει να φέρει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του.
          Για νάσαι π.χ. 20 χρόνια αδιαλείπτως εκεί και να κρατάς το μαγαζί καθοδηγητής ή στέλεχος γκρούπας και να πιστεύεις ακόμη πως έχεις κάτι οτιδήποτε ακόμη να προσφέρεις, ε τότε σημαίνει πως είσαι αρκούντως ανθεκτικός, πεισματάρης, ή ιδιαίτερα φιλόδοξος, ή άκαμπτος έως αηδίας κ.α. για να μπορείς να το αντέξεις. Εναλλακτικά μπορεί να είσαι κομματικός επαγγελματίας. Αλλιώς πρέπει να είσαι εισοδηματίας. Ε δε γίνεται όμως να είσαι ταυτοχρόνως και Λένιν ας πούμε (όπου αρκετοί μάλλον νομίζουν πως θα ήτανε καλύτεροι κι από λένιν αν οι άλλοι τους άκουγαν..άσταβραστα) . Άσε και που και να τον είχαμε, άχρηστος θάταν λέω σήμερα. Γενικότερα, πρέπει να το φέρνουν και οι καιροί, εκτός από τα οργανωτικά.
          Σε παραπέμπω στο ανέκδοτό μου για το “ένα βημα μπρος, δυο βηματα πισω του σουντζου-κουγκφου”, επί το ελληνικότερο: “πουπασρεκαραμητρο?!”. Δεν ξέρω αν το πρόσεξες το ανέκδοτο. Οι καιροί είναι ακόμη δυσκολότεροι. Χρειάζεται πολλοί να μπορούν να κάνουν κάθε φορά και μόνο μια φορά ο καθένας ένα βήμα μπρος, και κάθε φορά και άλλος. Αλλιώς πάπαλα και δε γίνεται δουλειά. Μπορεί να φαίνεται ότι γίνεται, αλλά δεν γίνεται. Αλλά βέβαια δεν έχω ιδέα για τις εξισώσεις που ισχύουν. Μόνο από μαστόρεμα τα εργαλεία και σκάψιμο τ αμπέλι..
          3) Με τα εθνικά με πείθεις σαφώς καλύτερα από τους άλλους εδώ. Έχει βέβαια λάκκους η φάβα. Μόνο μη το γυρίσεις σε τπτ “σοσιαλισμούς μέσω ορθοδοξίας” σαν τον καρα, ή το αλα ρουντι “πάμε εκεί πούναι τώρα το σουξέ να τσιμπήσουμε κάτι” -και γενικώς στα άπειρα εθνο-μυστήρια..

        3. Left G700

          Φίλε πικάπα,

          Με πολλά εισαγωγικά η λέξη μομφή, όχι μόνο αυτά που έβαλες. Διευκρίνισα ότι μιλάω για μια ολόκληρη ηλικιακή γενιά που αποτραβήχτηκε εκεί γύρω στις αρχές τής δεκαετίας τού ’90 –ψέμα είναι; Η λέξη που περιγράφει αυτό που κυρίως ήθελα να σου πω είναι πρόσκληση. Πρόσκληση, και μάλιστα ανοιχτή, να συνεχίσεις να έρχεσαι εδώ και να μην εξαφανιστείς, βλέποντας και μη αντέχοντας τις διάφορες τρικυμίες μέσα σ’ ένα ποτήρι (μικρό). Κι αυτό, γιατί αποτελείς ένα καλό παράδειγμα νηφάλιου αριστερού λόγου, που δεν διατυπώνεται για να πουλήσει κουπόνια αυτού ή του άλλου αριστερού «μαγαζιού» και αντιπροσωπεύεις τη σιωπηρή πλειοψηφία τών αριστερών. Αυτήν που έχει μείνει έξω από την ενδοαριστερή ανθρωποφαγία η οποία παρατηρείται συνεχώς και αδιαλείπτως στους ελάχιστους πια οργανωμένους αριστερούς. Κατά τα άλλα:

          1) (Κενό)

          2) Τα έχουμε ξανασυζητήσει και παλιά αυτά. Και βλέπω ότι δεν άλλαξες γνώμη: εξακολουθείς να περιμένεις από τους διαδικτυακούς αρκετά περισσότερα από όσα μπορούν να δώσουν, παραβλέποντας ότι, αν λάβει κανείς υπ’ όψη του το θλιβερό θέαμα «αριστεροί διαφόρων οργανώσεων συζητούν», ακόμα κι αυτά τα λίγα που έχει να δώσει από όσους είναι σε θέση να τα προσφέρουν (εντιμότητα στην αντιπαράθεση, ψυχραιμία, όχι συντροφικά μαχαιρώματα κ.λπ.) είναι υπερπολύτιμα (και από αυτή την άποψη ήδη πάρα πολλά).

          3) Δεν νομίζω ότι σε έχω πείσει εγώ με «τα εθνικά». Νομίζω ότι μάλλον πεισμένος ήσουν και πριν συναντηθούμε στο διαδίκτυο. Και πιθανότατα, αν πίστευες περισσότερο ότι έχει νόημα (= αποτέλεσμα) να τα πεις και μάλιστα να τα πεις απ’ την καλή και την ανάποδη, τα ίδια πάνω-κάτω θα έλεγες και με τα ίδια πολλά και «προβοκατόρικα» λόγια…

          Φυσικά και έχει λάκκους η φάβα. Διότι έχει λάκκους η διαλεκτική. Και η σχέση εθνικού/ταξικού είναι διαλεκτική. Όπως, λόγου χάρη, είναι διαλεκτική και η σχέση ισότητας/ελευθερίας. Ο καθ’ όλα υπαρκτός κίνδυνος, όμως, να πέσουμε μέσα σε κάποιο λάκκο δεν μπορεί να είναι λόγος να εγκαταλείψουμε τη φάβα όπως μάς καλούν οι ultra διεθνιστές μας, έχοντας την ψευδαίσθηση που τους δίνει ο φανατισμός τής ημιμάθειας και της μονοδιάστατης σκέψης ότι οι διαλεκτικές σχέσεις τέτοιου τύπου μπορούν να επιλυθούν με τη μέθοδο που ακολούθησε ο Μ. Αλέξανδρος για να λύσει το Γόρδιο δεσμό…

          Τα λέμε

          ΥΓ Πριν τα βάλεις με τον καρα (προφανώς εννοείς τον Καραμπελιά, ε;), φρόντισε πρώτα να «ξεμπερδέψεις» με τον Ζαχαριάδη στα όσα λέει στο απόσπασμα που ποστάρισε ο Κώστας στην ανάρτηση για τη δεύτερη κηδεία του (λινκ), αλλά και με τον Άρη που, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Διονύση Χαριτόπουλο στη βιογραφία που έγραψε («Άρης, ο αρχηγός τών ατάκτων»), έλεγε: «Τι τα θέλετε, τι τα γυρεύετε, σύντροφοι… Ό,τι και να λέμε εμείς, ο χωριάτης, πριν πέσει να κοιμηθεί, το σταυρό του κάνει…»! Εκεί σε θέλω, στα δύσκολα. Όχι που μου βρήκες τον Καραμπελιά και προπονείσαι πάνω του σαν να είναι σάκος τού μποξ! ;-) :-)

          ΥΓ2 Θα συμφωνήσω με την επισήμανση του Κώστα (ακόμα και τα σταματημένα ρολόγια δυο φορές την ημέρα τη σωστή ώρα δείχνουν! ;-) :-) ) ότι μερικές φορές ο αφαιρετικός λόγος που συνηθίζεις να χρησιμοποιείς φτάνει σε επίπεδα αφαίρεσης τα οποία ξεπερνούν το όριο που χωρίζει τον αφαιρετικό λόγο από το σιβυλλικό και πολύσημο. Αν θέλεις (εγώ θέλω) ο χρόνος που ξεκλέβεις από την περιποίηση των αμπελιών σου να πιάνει περισσότερο τόπο, κοίταξέ το… :-)

        4. πικάπα

          Να σου πω. Δεν απαιτώ τίποτε από τους θαμώνες του δικτύου. Αλλά όταν με βολέψει τέτοια εποχή περίπου, διερευνώ και επιβεβαιώνω κάθε φορά ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες. Φουμπου δεν έχω. Ξαναβλέπω εδώ εικονικά την “κασέτα” από ένα και μόνο ένα γνωστικό πεδίο, μονιμότητα θέσεων και ρόλων, χειραφέτηση εξαφανισμένη και δηλαδή ασχετοσύνη απελπιστική. Μιλάμε για πρακτική ασχετοσύνη, πράγματι, παρά τις πολλές φιοριτούρες. Και ως αναμενόμενο, μάλωμα απελπιστικό για το φύλο των αγγέλων.
          Πέρα από τα δίκτυα, με την αριστερά αυτή, είτε γυρίσεις μετά από 3 χρόνια, είτε μετά από 30 χρόνια, είναι σαν να έλειψες μόνο μια μέρα. Εξέλιξη μηδέν. Και δε ξανακάθεσαι, γιατί θα ξαναφύγεις για τον ίδιο λόγο που είχες ξαναφύγει. Δε φταίει τ αμπέλι, λίγες ρίζες είναι, κι έπειτα πάω κι έρχομαι αυθημερόν. Η ανάγκη να πάρω μυρουδιά από μια τέτοια αριστερά, όλο κι αραιώνει. Και το σεργιάνι το δικτυακό με γλυτώνει και από τον κόπο και το αστικό να πάω κέντρο και να γυρίσω.
          Αλλά φίλε μου όχι και Αρδην, κάπου υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή γιατί αλλιώς καταλήγεις να εκστρατεύεις στο εσκή σεχηρ με την ιερά σύνοδο. Είναι χωρίς επιστροφή. Και μη μασάς από το “ελληνοχριστιανικό” του πράγματος, πρόκειται καθαρά για εισαγόμενες μόδες, ξεκινώντας απο κρίστοφερ λασ, γιου εσ έι και το πράγμα έχει δουλευτεί πολύ και οδηγεί στην “τεκμηρίωση” ότι δεν υπάρχει διαίρεση δεξια-αριστερά, αλλά επιστροφή στις ρίζες, όχι βέβαια του κινήματος, πολύ αντιδρατικά πράγματα και πράγματι μαύρα στο βάθος. Καιροί πολύ πονηροί και δυσκολοι. Και κανείς γλυστρά χωρίςι να το καταλάβει .
          Όχι, βαλε τη διαχωριστική γραμμή όσο είναι καιρός. Όσο για το ελληνοχριστινικό, λυπάμαι αυτους που δεν έκαναν κατηχητόπουλα επί χουντας. Τα εμβόλια από τότε, εμένα μου ήταν αρκετά.

          Υ.Γ. Για τις προσωπικές προσβολές επιμένω, απαράδεκτο, και με τέτοια μάλιστα συχνότητα

        5. Left G700

          Φίλε πικάπα,

          Για τα σοβαρά που γράφεις (στάσιμη Αριστερά –δηλαδή στάσιμοι αριστεροί–, «διαμάχη κόμματος καβγάς περί παπλώματος», ασχετοσύνη, φανατισμός τής ασχετοσύνης κ.λπ.) ες αύριο. Για τους φόβους περί Άρδην, προφανώς παρερμήνευσες. Και δεν θα ’πρεπε. Γιατί όταν σου γράφω άσε τον Καραμπελιά, άσε τα εύκολα, είναι φανερό ότι δεν είμαι επιρροή του (ούτε, πολύ περισσότερο, …«θρησκόληπτος» ;-) :-) ). Το ζήτημα της θρησκείας, όμως, και πώς την προσεγγίζει η Αριστερά, που είναι βέβαια υλιστική, δεν είναι για πλάκα. Είναι σοβαρό. Κι ο Λένιν την είχε αντιληφθεί αυτή τη σοβαρότητα, γι’ αυτό και έλεγε «η θρησκεία είναι ιδιωτική υπόθεση».

          Αυτά είχα στο νου μου όταν σε παρέπεμψα στα λόγια του Ζαχαριάδη και του Άρη. Τίποτε περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο.

          Τα λέμε

        6. πικάπα

          Προς Παντιέρα και προς λεφτ. Ευχαριστώ πολύ την παντιέρα που με ανέχτηκε με τόσα πολλά κιλομπάιτ. Παιδιά, χαρά στο κουράγιο σας. Τόσο που θα ήθελα να σας ψηφίσω, αλλά ξέρετε πως μάλλον δεν..ελπιζω ίσως την άλλη φορά.
          Λεφτ, όταν λέω ότι σαν κατηχητόπουλο πήρα τότε τα απαραίτητα εμβόλια εννοώ ότι το κατέχω το θέμα της θρησκείας έτσι όπως το εννοείς και το πως να κυκλοφορήσω άνετα χωρίς όμως να κολλήσω γρίπη.
          Κατά τα άλλα καλά έκανα και μου το ξεκαθάρισες ότι κι εσύ παραμένεις ακέραιος και εμβολιασμένος. Ενώ εξακολουθείς να είσαι και ανθεκτικός. Βάλε όμως και τη ζακέτα σου, δηλ κόψε ρε αδερφέ τις προσωπικές προσβολές. Ποιος ξέρει; μπορεί να τα ξαναπούμε του χρόνου!

        7. Left G700

          Φίλε πικάπα,

          Φαίνεται πως έχεις πάρει τις αποφάσεις σου: θα κουνήσεις μαντήλι από εδώ, πάει και τέλειωσε. Δεν θα αντεπιχειρηματολογήσω γιατί όλα όσα θα είχα να πω για να σε μεταπείσω δεν σου είναι άγνωστα. Και, προφανώς, δεν είναι και ικανά για να σε κρατήσουν εδώ, έστω και σε «αραιές» και «επιλεγμένες» «εμφανίσεις». Άρα δεν έχει νόημα να τα ξαναπώ, λες και είσαι μικρό παιδί και πρέπει να εφαρμοστεί η εκπαιδευτική αρχή που λέει «επανάληψις μήτηρ μαθήσεως». Συνεπώς, δεν έχω παρά να σου ευχηθώ υγεία, δύναμη και αντοχές για τ’ αμπέλια σου και για ό,τι άλλο εσύ κρίνεις πως αξίζει να ασχοληθείς! Εις το επανιδείν!

          Τα λέμε (όποτε τα πούμε)

  11. Left G700

    ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ!

    Διάβαζα το πρωί ότι η Αφροδίτη Μάνου θα ήταν μια από εκείνους που θα μιλούσαν στο Σύνταγμα. Φαντάζομαι τι θα άκουσε από όσους «διεθνιστές» είδαν την είδηση. Χα! Ας τους θυμίσω τι τραγούδαγε η Μάνου το 1991 σε δική της μουσική και στίχους (πριν «γραφτεί στη Χρυσή Αυγή»…):

    Καράβι κόκκινο

    Καράβι κόκκινο, καράβι κόκκινο πάει
    Πάνω από θάλασσες, πάνω από λίμνες πετάει
    Το σφυροδρέπανο πέφτει στο κύμα και σπάει
    Κι απ’ την ανάποδη την ιστορία γυρνάει.

    Στο Βερολίνο το τείχος περνάει και στο Πεκίνο το δράκο ξυπνάει,
    Στο Βερολίνο το τείχος περνάει και στο Πεκίνο ξυπνάει.

    Καράβι κόκκινο, καράβι κόκκινο πάει
    Ανθρωποθάλασσες κι ανθρωποφάγους μετράει
    Μέσα στο σπίτι σου σαν κλεφτοφάναρο σκάει
    Κι έτσι απροσκάλεστο λογαριασμό σου ζητάει.

    Στο Βερολίνο με βότκα μεθάει και στο Πεκίνο μια νύχτα τα σπάει,
    Στο Βερολίνο με βότκα μεθάει και στο Πεκίνο τα σπάει.

    https://www.youtube.com/watch?v=qTwmhUPx9a8

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδούσε

      Άννα μην κλαις

      Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι
      (Άννα μην κλαις)
      θα γυρέψουμε βερεσέ απ’ τον μπακάλη.

      Μιλάνε για του έθνους, ξανά, την τιμή
      (Άννα μην κλαις)
      στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί

      Μιλάνε για νίκες που το μέλλον θα φέρει
      (Άννα μην κλαις)
      Εμένα δε με βάζουν στο χέρι.

      Ο στρατός ξεκινά
      (Άννα μην κλαις)
      Σαν γυρίσω ξανά
      θ’ ακολουθώ άλλες σημαίες.
      Ο στρατός ξεκινά.

      Reply
      1. Left G700

        Και λοιπόν; Γιατί, τώρα τι τραγουδάει; Ένα, δύο, τρία, να σπάσουμε τα σύνορα, να μπούμε στη Σκοπία;;;

        Έλεος!

        Reply
  12. Ι.Α

    Το πανεπιστημιο του Giessen απο το οποιο προερχονται οι τιτλοι το Ν. κοτζια βρισκεται στην Δ. Γερμανια
    Ο Κοτζιας περασε και απο το ΝΑΡ διαφωνόντας με τη συγκυβέρνηση Τζανετακη

    αυτα για την ιστορικη ακριβεια

    Reply
  13. πικάπα

    Θα ήταν αλλιώς άδικο.

    1) Σ.Τ. Χωρίς περιστροφές, υπάρχει κάτι καλύτερο που μπορεί να προκύψει από την θλιμμένη αναπόληση.
    2) San Rocco, ναι μεν, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, κι αν το επιχειρήσεις είναι φάρσα όπως είπε ο Γιώργος Θαλάσσης αλλού. Αλλά όμως πραγματικά επαναλαμβάνεται σε κάποιες κρίσιμες παραμέτρους. Ο άνθρωπος σαν φύση δεν έχει ακόμη αλλάξει εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Ισχύουν ταυτοχρόνως εξισώσεις Νεύτωνα, Αϊνστάιν και μεταγενέστερων, σε άλλα ωστόσο συστήματα αναφοράς. Που αλίμονο, τα συστήματα αναφοράς αληλεπικαλύπτονται τόσο που δεν είν απλό για κανέναν να τα διακρίνει! Επομένως μη βιάζεσαι να πετάξεις σε άλλους πλανήτες, η γη εξακολουθεί να είναι είναι ότι έχουμε και ότι δεν έχουμε.
    3) Κώστα, ωραίες, παραμυθένιες οι καλές προθέσεις. Αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Κι ευτυχία. Ευχές καλών ανθρώπων. Ειδικότερα όμως, τις τελικές δια ταύτα απόψεις που τελικώς εκφράζεις επί της πολιτικής, τις γνώρισα πολύ καλά το ποιο τελικά είναι φάνκσιον τους, στη σύντομη διαδρομή μου εντός του Σύριζα. Έχω κολλητό στην ίδια την πόλη μας τέτοιας “τάσης”. Δυστυχώς, οι καθοδηγητές-σφραγίδες αυτού του να το πω “κοκκινοπράσινου”, (πλας ολίγον και από “αλτουσερική” ¨αριστερή ανασύνθεση) έπαιξαν πολύ άσχημα και έχασαν. Και συνεχίζουν τα ίδια σα να μη συνέβη τίποτε. Υπολήψεις δε θίγουμε, αλλά οι αποδείξεις απτές και οι ευθύνες τεράστιες, μεγαλύτερες λέω από αυτές των Λαφαζαναίων. Ενώ και για την ανασύνθεση ισχύουν ανάλογα, με τόση φιλότιμη νεολαία υπό χειρισμό.
    4) Γενικά και για όλους που δεν μιλήσαμε, δε λέω γενικώς “να ενωθούμε”.. είμαστε μακριά νυχτωμένοι – άσε που εγώ θα είμαι στο χωριό. Αλλά τλχ να δούμε ο καθένας την καμπούρα μας που μας τη δείχνει ο άλλος, όσο εμείς βλέπουμε μόνο τη δική του. Γιατί κι εγώ έχω καμπούρα. Κακώς πυροβολείτε το ΚΚΕ, καθόλου δε φταίει αυτό που έγινε πια παράδοση γενεών το…”τι να κάνουμε, τελικά αυτό μας έμεινε κι αυτό είναι ότι έχουμε και δεν έχουμε”. Μπορεί να μην μπορούμε καλύτερα. Κι έτσι να είναι. Όμως αυτό δε φτάνει. Και τα χειρότερα είναι μπροστά. Άρα;

    Reply
    1. Κώστας

      Πικάπα αντιλαμβάνεσαι πως δεν μπορεί όντως να λες το “λέει ο α πως διάβασε Αλτουσέρ, λέει ο β πως διάβασε Αλτουσέρ άρα ο α και β είναι το ίδιο”. Οι τοποθετήσεις και οι πρακτικές των 2 πλευρών που εντοπίζεις ήταν πάντα αποκλίνουσες πολιτικά, θεωρητικά, στρατηγικά, οργανωτικά, στην ανάλυση για τον ιμπεριαλισμό και την εθνική ανεξαρτησία και στην πρακτική στο κίνημα. Δυστυχώς και “υπολήψεις θίγεις” και δείχνεις και μια μικρή άγνοια ιστορίας και θεωρίας των ρευμάτων του κομμουνιστικού κινήματος. Αυτό δεν το λέω ως κακό ή ειρωνικά αλλά γιατί δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το πόσο τα έχεις παρακολουθήσει τα πράγματα και για το πως έφτασε μέχρι τις μέρες μας το ρεύμα της Β Πανελλαδικής που βασικά έφτασε ως θραύσματα εντός ή εκτός επίσημης και επαναστατικής αριστεράς και εντός και εκτός κομμουνιστικού κινήματος που το εντός, για μένα, εξακολουθεί να ορίζεται από κάποιες λενινιστικές οριοθετήσεις, για το κόμμα, το κράτος, τον ιμπεριαλισμό. Σε αυτά όμως και τα 3 διαφωνούν κάθετα όλοι αυτοί που έβαλες μαζί κάπως βιαστικά.

      Ότι οι Κοκκινοπράσινοι, σημερινοί ΑΡΚ, ΟΝΡΑ, Δικτύωση, έχουν μεγαλύτερες ευθύνες από το ΑΡ βάζω από κάτω ένα τεράστιο Κώστας, το προσυπογράφω δηλ και υποθέτω το πράττει και ο φορέας με τον οποίον σχετίζομαι που επιμένει κοντά 4 χρόνια μετά να προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του εντός ΛΑΕ, αλλά δεν επεκτείνομαι σε αυτό γιατί έγραψα άλλο σχόλιο σε άλλη ανάρτηση για το τι πρέπει να γίνει στην αριστερά τους επόμενους μήνες. Θα είναι από την άλλη όμως και μια ιστορική αδικία να μην διαχωρίσουμε τους ΑΡΚ, ΟΝΡΑ, Δικτύωση και από τον Τσακαλώτο και τον Μπαλτά.

      Κώστας

      Reply
      1. πικάπα

        Ενα μονο θα σου πω. Οταν μαζευεις γυρω σου μεγαλο μερος της πιο ανησυχης κ φιλοτιμης μορφωμενης λαϊκής νεολαιας και στηνεις μια παραγκα ως συνεχιστης ενος εκ των θραυσματων μιας παλιοτερης ιστοριας, εχεις τεραστιες ευθυνες οταν καταληγεις πραγματι φαρσα.
        Είναι ακομη πιο παλια η ιστορια. Οδυσσεια με βαρκουλες κι αλλες βαρκουλες και σε καθε αλλαξοβαρκια να χανονται παιδιά. Της ανασυνθεσης το καγκελο ως την αποσυνθεση. Thats the story. Γκρουπουσκουλα το έλεγε ο παππους μου που ηξερε απο την ιστορια του κινηματος μεχρις εξοριας.
        Κι ολα θα ητανε γλυκα καλα και ωραια, αν δε μιλαγαμε εδω μαλλον για τα καλύτερα παιδιά.
        Μα..τωρα σοβαρα;Τα ιδια και τα ιδια;
        https://www.youtube.com/watch?v=GHZMh_6fECA

        **ΣΟΣ**
        Για να το δω θετικα, ενα πραγμα που ισως θα μπορουσαμε να συμπερανουμε ολοι ειναι η επικαιροτητα του διπολου αριστερα-δεξια, και πως ανεξαρτητως των “διαλεξεων περι των αντιθεσεων” δε ξεχνω οτι η βασικη αντιθεση ειναι και παραμενει η ταξικη.
        (Γιατι κάτω απο καθε καλές προθεσεις δε στηνονται μονο παραγκες αποσυνθεσης, δεν στηνονται μονο κοσμοπολιτισμοι με το μανδυα του διεθνισμου, αλλα ολο και στηνονται και ειδων ειδων νεομυστηριες παραγκες, “αντικαπιταλιστες” της τριτης ιδεολογιας, ως ακομα και εθνοαναρχικοι και εθνομπολσεβικοι. Πολυ πονηροι και μερδεμενοι καιροι. Και αντε να λυσεις τις εξισωσεις..)
        θα συμφωνουσαμε αραγε ολοι στην αλβαβητα; κατι θατανε κι αυτο

        Reply
        1. Κώστας

          Πικάπα κάποιος πρέπει, με το θάρρος της παλιάς διαδικτυακής γνωριμίας, να σου πει πως μιλάς ακατάλυπτα και συνωμοσιολογικά, σου απαντάνε και δεν λαμβάνεις υπόψιν την απάντηση και ας ήταν μια απάντηση πραγματολογική, που δηλ σου λέει πως έχεις αντικειμενικό λάθος στα γεγονότα και τις πληροφορίες και όχι στην άποψιγ. Δεν γνωρίζω καμία παράγκα που συνεχίζει την ιστορία κάποιο θραυσματος και σίγουρα δεν το είπα γιατί είναι σαν να λες ότι το είπα, επειδή εγώ είπα για θραύσματα. Υπάρχουν διάφοροι πολιτικοί χώροι, σημερινοί, που είναι οι ίδιοι θραυσματα και όχι συνέχειες και αντιγραφές θραυσμάτων, που αναφέρονται γενικά στον Αλτουσέρ, μπορεί στον Πουλαντζά (άλλος κυρίως στα πρώτα άλλος κυρίως στα ύστερα) στον Γκράμσι (άλλος στον πραγματικό λενινιστή και άλλος σε έναν πλαστό ευρωκομμουνιστή Γκράμσι, ως και κάποιον εθνικιστή Γκράμσι έχουν ανακαλύψει στην ΚΟΕ) αλλά δεν είναι κανένας γραμμική συνέχεια κανενός πολιτικού χώρο ή ιδεολογικού ρεύματος. Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι ποια οργάνωση εκτός από αντίγραφο θραύσματος περιγράφεις ως παράγκα και τι σημαίνει αυτό γιατί ως όρος παραπέμπει σε ανέντιμους ανθρώπους, μεθόδους και συλλογικότητες και καλό είναι να μην είσαι επιπόλαιος σε αυτά. Ούτε σαν φάρσα δεν αντιλαμβάνομαι τι και ποιον περιγράφεις. Σε όλα αυτά θέλω απάντηση γιατί έτσι τα απευθύνεις σε κανέναν και τελικά σε όλους

          Για τα γκρουπούσκουλα έχω να σου πω πως ήταν μια ορολογία που καθιερώθηκε, ορθά, επί επαναστατικού ΚΚΕ, που λογικά ήταν και μια εποχή που έζησε ο παππούς σου. Από τότε που το ΚΚΕ και το ΔΚΚ είναι με την ειρηνική συνύπαρξη με τον ιμπεριαλισμό δεν πρέπει να μιλάμε για γκρουπούσκουλα αλλά για αριστερές αντιπολιτεύσεις. Δεν είναι τυχαίο που κάποτε γκρουπούσκουλο λέγανε το ΚΚΚ με τα εκατοντάδες εκατομμύρια μέλη. Δεν είναι ποσοτικό δηλ το θέμα, δεν έχει να κάνει με το μέγεθος των οργανώσεων αλλά ποιοτικό.

          Κώστας

        2. πικάπα

          Μωρ Κωστα, και στο λεω επισης με το θαρος της παλιας διαδικτυακης γνωριμιας. Στο λεω καθαρα, εσυ δε θες να το καταλαβεις. Ναι μιλαω για την “ανασυνθεση” σου που θα κανει τωρα και “επανιδρυση” τρομαρα μας. Αλλα βεβαια τα αυτα ισχυουν και για το ΝΑΡ και για το ΑΡ και δε συμμαζευεται. Η προταση μου ειναι καταληπτη και σεμνη. Αλλο που εσενανε σου φαινεται αφελης και εισαι για μεγαλα.. Παντως εμενανε στο χωριο με καταλαβαινουν μια χαρα.
          Τι ξερω; Εεε κατι ξερω κι εγω ο φουκαρας, απο πρωτο χερι κι εγω. Και βεβαια δε θα θιξω υπολειψεις. Αλλα δεν ήταν σωστα πραγματα αυτα που εγινιαν ουτε και τα τωρινα…Ποια; Αστο καλυτερα. Στο εθεσα πολιτικα δεν με ενδιαφερουν τα προσωπικα.
          Μπορει να μην ειμαι ελιτιστης αλλα δεν ειμαι κι αφελης. Κριμα, αγωνες κι αγωνιες, διαβασματα και γνωσεις, τα καλυτερα παιδια,.τα ιδια και τα ιδια. Τεσπα. Σου ευχομαι παντως εκατομμυρια μελη,.,

        3. Κώστας

          Όχι πικάπα, πρέπει να λες συγκεκριμένα πράγματα και όχι πως κάποιος (η “ανασύνθεση μου” τελικά μου έκανες την χάρη) κάπου κάποτε έκανε κάτι. Η πολιτική συζήτηση γίνεται με 2 τρόπους

          α)είπες αυτό (με παράθεση)
          β)συνάγω από αυτές τις θέσεις και τις πρακτικές σου κάτι που δεν το έχω σε παράθεση αλλά το στηρίζω με τις θέσεις και τις πρακτικές σου και στο χρεώνω τέλος πάντων και ας κριθεί. Αυτό το λέω γιατί γίνεται ολόκληρη συζήτηση ποιος υποκλίνεται στον εθνικισμό και ποιος υποκλίνεται στον κοσμοπολιτισμό. Κανένας ποτέ δεν το έχει παραδεχτεί αλλά είναι θεμιτό να το λέμε.

          Η “ανασύνθεση μου” λοιπόν κάπου και κάποτε έκανε κάτι. Μάλιστα αυτά τα όχι σωστά πράγματα, όπως τα λες, τα έκανε και παλιά, τα κάνει και τώρα, πάλι όπως λες. Αλλά δεν σε ενδιαφέρουν τα προσωπικά αλλά τα πολιτικά. Τι προσωπικά ? Για οργάνωση μιλάμε, και κάτι μεμπτό επί προσωπικού να πεις, το χρεώνεται.

          Χαίρομαι που ξέρεις πράγματα από πρώτο χέρι αλλά θέλω να μου τα πεις για να τα ξέρω και γω από δεύτερο. Δες το λίγο απ έξω, ο χ λέει πως η ψ συλλογικότητα ή/και τα μέλη της, έχουν κάνει φοβερά και τρομερά πράγματα, αλλά ο χ δεν μας τα λέει. Ναι αλλά η ψ είναι συλλογικότητα επώνυμη, με επώνυμα μέλη, που θα πάνε αύριο στους χώρους δουλειάς, σπουδών και στις γειτονιές να παίξουν μια γραμμή αγώνα. Ή που θα προσπαθήσουν να παίξουν μια γραμμή για την συσπείρωση της αριστεράς ή για το ΚΚ. Το ξέρω πως το καταλαβαίνεις πως δεν είναι ωραίο να έχουν και μια σκιά. Το πόσος κόσμος είδε την αόριστη αναφορά σου δεν έχει σημασία, έστω ένας άνθρωπος ή πάρα πολλοί. Μακάρι πολύς κόσμος να ενδιαφέρεται για την αριστερά και να διαβάζει pandiera και να διαβάσει και τις διευκρινήσεις σου που περιμένω.

          Κώστας

        4. πικάπα

          Απαντώ για χάρη της δικτυακής γνωριμίας,. .Αν ήτανε να λύναμε το μεσανατολικό, θα σου λεγα λεπτομερώς. Εννοώ αν πίστευα ότι αυτά θα οδηγούσαν ίσως σε συγκρότηση κάτι σοβαρότερου (π.χ. μαζικού λαϊκού υποκειμένου), τότε θα σου έγραφα ακόμη καναδυό σελίδες που θα χρειάζονταν. Αλλά εδώ, λέμε λόγια του αέρα και ήδη ξαναείπα πολλά.

          Επί του συγκεκριμένου: Δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, τίποτε ιδιαίτερο και τίποτε πρωτότυπο στην πρακτική αλλά και στο μπλα μπλα της ανασύνθεσής σου, που δεν έχει ξαναγίνει και ξαναεπαναληφθεί ξανά και ξανά, με κάποιες απλώς πινελιές διαφορά. Αδιάφορες για μένα οι πινελιές και οι κουμπαριές. Στο φινάλε Κώστα, η πολιτική είναι γεμάτη με εντελώς αφαιρετικές λέξεις, που ο καθένας τις καταλαβαίνει όπως θέλει, και παρόλαυτά παίζουμε με αυτές και χτίζουμε ολόκληρες θεωρίες.(στην άμμο…). Επιπλέον, χρόνια στα δίκτυα, στα δίκτυα έτσι δε μπορεί να γίνεται αναλυτικοσυνθετική δουλειά, μόνο ανταλλαγή οσμών…
          Γιατί λοιπόν άρα δεν μπορείς να δεχτείς μια τόσο απλή και σταράτη σύνοψη των συμβάντων επί του συγκεκριμένου; Τι άλλο να σου εξηγήσω; Τα εσωψυχά μας; Είναι ακριβώς αυτά τα ίδια και τα ίδια, μια άχαρη και αδιάφορη πια οδύσσεια όπως σούπα. Αδιάφορη για τους πολλούς και μείναμε εμείς τώρα να ψειρίζουμε τη μαϊμού.

        5. Κώστας

          Φίλε Πικάπα αυτό μου θύμισες με αυτό το κάτι που έχει κάνει η αριστερή ανασύνθεση, που είναι λες συγκεκριμένο και το ξέρεις από πρώτο χέρι και το λες ότι είναι συγκεκριμένο συμβάν και δεν θίγεις υπολήψεις και σε παρακαλάω να μου το πεις και μου λες ότι τελικά δεν είναι συγκεκριμένο και δεν έχεις κάτι να πεις

          η αριστερή ανασύνθεση είπε, αλλά εμείς δεν θέλαμε και μετά μας ξαναείπε ότι δεν θέλει. Εμείς θέλαμε αλλά μετά η αριστερή ανασύνθεση είπε δεν θέλει και μετά είπαμε ούτε εμείς θέλουμε. Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

          https://www.youtube.com/watch?v=zE1nbMbuOXI

          Κώστας

        6. πικάπα

          Ακριβως, συνεννοηθηκαμε. Αυτο ακριβως ειναι που χαρακτηριζει εσας τους σχετικους. Στο λεει ενας ασχετος

        7. πικάπα

          Προς Κώστα. Επειδή μου το ζήτησε ο left.
          Α) Τι δεν είναι τώρα σωστό με την ανασύνθεση.
          1) Ότι εξακολουθεί να λέγεται ανασύνθεση, πράγμα που ή θα έπρεπε να το είχε κάνει μέσα σε 3-5 χρόνια, ή να αλλάξει όνομα. ¨Όπως π.χ μια παράταξη που λέγεται π.χ. Ενότητα, δεν μπορεί να πουλάει ενότητα πάνω από 3-5 χρόνια, έτσι δεν μπορείς να πουλάς ανασύνθεση μετά από 5 χρόνια
          2) Ότι εννοεί λάθος ανασύνθεση με την επανίδρυση γιατί οδηγεί πάλι σε μια τρύπα στο νερό και μια ακόμη απ τα ίδια αλλαξοβαρικά, και μάλιστα πάλι σε ανάστροφη κατεύθυνση, όπου και πάλι θα υπάρξουν απώλειες, με προοπτική και πάλι αλλαγή πορείας.
          3) Ενώ το μόνο που μπορεί να προσφέρει και για τα αντιιμπεριαλιστικά και τα αντιφασιαστικά είναι να ανασυντεθεί δηλ να αυτοδιαλυθεί, στα πλαίσια ενός μαζικού λαϊκού υποκειμένου και όχι μιας ελιτιστικής επανίδρυσης. Αυτά τα γενικά που λέει για τα αντιιμπεριλιστικά, δε μου τα πουλά εμένα, μας τάπαν κι άλλοι (άσχετα που συμφωνώ σε πολλά λεκτικά) Αλλά δεν υπηρετούνται όμως με την επανίδρυση που έχει κατά νου.
          4) Ειδικά για τα θέματα τα εθνικά, έχουμε εντελώς λάθος προσέγγιση ακριβώς ανάλογη των ultra διεθνιστων που λέει ο left, των lost in space που λέω εγώ. Εδώ, αλλά και αλλού το συγκοινωνουν δοχείο με το τέως “κοκκινοπράσινο” είναι φαίνεται “γονιδιακό” δηλ ιστορικών καταβολών και κουμπαριών
          Β) Τι δεν ήταν σωστό με την ανασύνθεση
          Είναι μια σειρά πράγματα που χαρακτηρίζουν μάλλον το σύνολο των θραυσμάτων μέχρι σήμερα με επιμέρους παραλλαγές. Με αυτή την έννοια είναι διαπλεκόμενα και πολλά και θα πω κάποια ενδεικτικά. Δεν θα σταθώ στα ιδιαίτερα θετικά και ελκυστικά στοιχεία του αρχικού λόγου της αραν. Τα περισσότερα θραύσματα είχαν κάποτε ορισμένα ιδιαίτερα ελκυστικά και ελπιδοφόρα στοιχεία. Ωστόσο τα ταλέντα δεν έγιναν παιχτούρες και ταλέντο μετά απο 5 χρόνια μπάλα δεν είναι πια ταλέντο:
          1) Το κλασσικό βασικό τρωτό σε μια τόσο μικρή οργάνωση με πολύ νεολαία είναι η αναπόφευκτη πρωσοποποίηση του εγχειρήματος από καθοδηγητή και βοηθητικά στελέχη, που ωστόσο, λόγω και του μεγέθους, αλλά και της πραγματικής ανιστοτιμίας και αδυναμίας των μελών έναντι των άνω, λειτουργεί τελικά ως αντικειμενικά αναπαραγόμενη ιεραρχία και πρακτικά αντιδημοκρατική συλλογικότητα. Οι διαδικασίες και οι “ψηφοφορίες” είναι κατ ουσία εικονικές, όχι εξεπίτηδες, αλλά αναπόφευκτα
          2) Αναμενόμενο, η οργάνωση δεν μπορεί να αμυνθεί όταν οι επιθέσεις απευθύνονται στο πρόσωπο που προσωποποιεί. Αν μάλιστα το πρόσωπο δεν είναι κατοχυρωμένο αλλά υπόκειται σε αναποφευκτους καταναγκασμους και συμβιβασμούς για να βγάλει το ψωμί του, τότε γίνεται εύκολος στόχος. Το πλήγμα είναι μεγάλο.
          3) Αναμενόμενο, η προεκλογική μετακίνηση στη ΛΑΕ, την οποία προσωπικά επιδοκίμασα, ήταν ωστόσο άγαρμπη, άκομψη και τελικά λαθεμένη κίνηση κορυφής, άσχετα της υποτιθέμενης συλλογικής απόφασης (εξήγησα παραπάνω).
          4) Στην πορεία η οργάνωση δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερο από μια αρχική εκπαίδευση των μελών, και τελικά καταλήγει απλώς σε κατα βάση κοινωνικό χώρο με τη θαλπωρή του και τις συγκινησεις του παρά πολιτικό εργαλείο
          5) Παρά ταύτα, η εκπαίδευση είναι εξαιρετικά ατελής, για πολλούς λόγους. Ένας τέτοιος χώρος “αναδεικνύει¨ εκκολαπτόμενο στελέχη τελικώς με κριτήριο της κοινωνικές δεξιότητες, να το πω καλύτερα δημόσιες σχέσεις, όπως ακριβώς και σε μια μικρή ομάδα ποδοσφαίρου, όπου επειδή επιδιώκεται άμεσο αποτέλεσμα, προωθούνται ας πω οι πιο μάγκες – με τη καλή την έννοια (και ίσως και κάποιοι ποιο κολλητοί) . Όμως, το ταλέντο που στηρίζεται στη μαγκιά ξεφτά γρήγορα γιατί δεν έχει πραγματική τεχνική κατάρτιση, Έτσι και η κοινωνική δεξιότητα, μετά τα 25 δεν αρκεί πια, για να παραδοθούν τελικά χειραφετημένοι αριστεροί.
          6) Θα μπορούσα να πω διάφορες λεπτομέρειες αλλά διαλέγω το εξής: Η εκδοτική δραστηριότητα (βιβλία) του εκτός γραμμής ήταν για μένα λυπηρή. Το είδος των θεμάτων εξυpηρετουσε ενδεχομένως τα γούστα κάποιων ανθρώπων καλών προθέσεων, αλλα οι επιλογές ήταν αλού νταλού.

          Η ελκυστικότητα του λόγου της οργάνωσης γίνεται τελικά αρνητικό στοιχείο όταν στο τέλος τα παιδιά που προσελκύονται ανακυκλώνονται στη γνωστή οδύσσεια των μικροοργανώσεων χωρίς να δουν ποτέ το καλό το αποτέλεσμα. Οπότε κάποια στιγμή αυτό είναι αναγκασμένο να φθίνει. Αυτό λέγεται σπατάλη δυνάμεων

        8. Κώστας

          Αρχικά πικάπα να σε ευχαριστήσω για τον κόπο σου, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ήταν αρκετές οι εκκλήσεις του άμεσα θιγόμενου αλλά χρειάστηκε να το πει και κάποιος τρίτος. Θα κουράσω και γω τους καλούς συντρόφους για να απαντήσω στον κόπο που έκανες

          Η αριστερή ανασύνθεση δεν σκόπευε γενικώς να διαλυθεί σε ένα μαζικό λαϊκό υποκείμενο με αντιιμπεριαλιστική γραμμή, για το οποίο εργάζεται από το 2010, γιατί είναι οργάνωση της επαναστατικής κομμουνιστικής αριστεράς. Αυτό είναι μια στρατηγική τοποθέτηση για την ύπαρξη ρεφορμιστικής και επαναστατικής αριστεράς. Είναι μια βασική λενινιστική επιμονή και ξεροκεφαλιά, η επαναστατική πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης διατηρεί την επικαιρότητα της γιατί αυτό απορρέει από τις αντιθέσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η διάλυση των οργανώσεων παίχτηκε και εντός ΛΑΕ από τους μπελαντικούς στους λίγους μήνες που ήταν στην ΛΑΕ, αστεία πράγματα λέω εγώ. Ένα αριστερό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, όχι η ΛΑΕ προφανώς, δεν πρέπει να είναι συμμαχία κορυφών αλλά δεν μπορεί να είναι και κόμμα γιατί δεν θα έχει στρατηγική ενότητα. Η δε δημιουργία άλλης κομμουνιστικής οργάνωσης είναι και αυτή θέση από το 2010 με δυνητικούς συνανασυντιθέμενους κατά καιρούς το ΝΑΡ αν και το ίδιο δεν νομίζω να είδε ποτέ την ΑΡΑΝ ως κομματικό εταίρο, την ΑΡΑΣ, την Παρέμβαση, τους πρώην ΚΚΕ και σήμερα πια όχι το ΝΑΡ αλλά τους πρώην του Κ Σχεδίου και της Αναμέτρησης. Θα ήθελα και άλλες δυνάμεις του μλ χώρου αλλά δεν ασχολούνται καν, είναι αλλού.

          Δεν αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα με τις εκδόσεις, μια χαρά μου φανήκανε εμένα. Ίσως κακώς δόθηκε η εντύπωση μιας πολύ κλειστής ιδεολογικής ταυτότητας πάνω στο ευρωμαοικό ρεύμα. Ανοίγει τώρα ξανά προσπάθεια για νέα οργάνωση, με μλ, μπρεζνιεφικούς και πρώην ΝΑΡ που είναι λίγο δύσκολο να τους πω κάπως με κάποιον κλασικό ορισμό, αριστερή επαναστατική κομμουνιστική τάση γέννημα της ύστερης κατάρρευσης του ΔΚΚ.

          Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ συνάφεια πάνω στα εθνικά ανάμεσα σε αριστερή ανασύνθεση και Κοκκινοπράσινο. Σε διόρθωσα ήδη μια φορά, σε διορθώνω και δεύτερη. Οι θέσεις της αριστερής ανασύνθεσης στο “εθνικό” είναι πιο κοντά στα μλ παρά σε θέσεις τύπου Μπαλιμπάρ, αν το πάμε πάλι στα εκδοτικά της ΑΡΑΝ και τις σημαντικές μορφές που προβάλλει.Είναι σε ανειρήνευτη ρήξη με το είδος “αντικαπιταλιστικού κοσμοπολιτισμού” που δυστυχώς κυριάρχησε και στον κύκλο των Θέσεων από ένα σημείο και μετά, που δεν το θυμάμαι χρονιά τώρα, μάλλον στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας. Είναι όμως σε ανειρήνευτη αντίθεση και με τον θολοπατριωτισμό τύπου ΚΟΕ, ΑΡΔΗΝ κλπ. Έχει και μια ορισμένη θέση για την εξάρτηση που δεν είναι εύκολο να στην αναπτύξω. Γενικά η εθνική ταξική πάλη είναι καθοριστική αλλά ο διεθνής επικαθορισμός είναι καθοριστικός στην συγκυρία, μπορεί να γίνει τέλος πάντων και έτσι προκύπτει ο αδύναμος κρίκος. Στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα υπάρχει εκμετάλλευση και μεταξύ κοινωνικών σχηματισμών, οι σχέσεις δεν είναι ισότιμες. Το διεθνές κεφάλαιο όμως δεν είναι εξωτερικό αλλά δομικό του εθνικού αστικού συνασπισμού εξουσίας σε μια βασικά κυριαρχούμενη χώρα, όπως η Ελλαδα. Επίσης στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα υπάρχει ανοδική και καθοδική κινητικότητα και όχι μια διαχρονική θέση μέχρι να παγώσει ο ήλιος και υπάρχει και δυνατότητα μια θέση που είναι γενικά κυριαρχούμενη στην γειτονιά να γίνεται κυριαρχική. Η περί εξάρτησης τοποθέτηση αδυνατίζει την προσπάθεια σύναψης μιας αντικαπιταλιστικής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας σε περιόδους ανοδικής κινητικότητας του κοινωνικού σχηματισμού γιατί βάζει στον “λαό” κομμάτια του αστικού μπλοκ. Στην τριτοκοσμοκεντρική θεωρία εξάρτησης που λέει πως υπάρχει και εθνική αστική τάξη, ενώ η μλ δεν το λέει και είναι έτσι λιγότερο επικίνδυνη, χάνεται και κάθε στρατηγική αυτονομία της εργατικής τάξης από τον αστικό συνασπισμό εξουσίας. Η εθνική ανεξαρτησία με αυτή την έννοια είναι μια συνεχής προσπάθεια του εν δυνάμει αντικαπιταλιστικού μπλοκ, σε κάθε χώρα, και στην Ελλάδα και στην Γερμανία, και σε περιόδους ανοδικής και σε περιόδους καθοδικής κινητικότητας του κοινωνικού σχηματισμού, για διεξαγωγή της ταξικής πάλης από την σκοπιά της ανατροπής των καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης από καλύτερες θέσεις. Σε γενικά καθοδική κινητικότητα του κοινωνικού σχηματισμού όπως είμαστε τώρα από το 2010 αν υποθέσουμε πως για κάποιον λόγο πρέπει να διαλέξουμε μια μλ τοποθέτηση περί ανεξαρτησίας είναι προτιμότερη από μια ultra διεθνιστική αλλά είναι και άσχετη από θολοπατριωτικές κραυγές τύπου ΕΠΑΜ, ΚΟΕ, Σαλβίνι και Ορμπάν ή της ΛΑΕ οπως εύχομαι να μην τα καταφέρει ο Λαφαζάνης να την καταντήσει διαλύοντας την.

          Για το αν είναι αντιδημοκρατική κλπ που λες στο εσωτερικό της γενικά κανένας δεν είναι σε έναν επαναστατικό σωλήνα. Αλλά υπάρχει συνειδητή αντιπαράθεση με μοντέλα επαγγελματικής πολιτικής και στην εποχή της ΛΑΕ που υπήρχε δυνατότητα. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια να αντιπαλεύεται ο καταμερισμός διαννοητικής-χειρωνακτικής και ένα κομμουνιστικό ήθος που κάνει να μαζεύει τα σκουπίδια σε μια εκδήλωση ή ένα κάμπινγκ μπορεί και ο γραμματέας του ΚΣΟ. Για το αν είναι κυρίως νεολαία υπήρχε τάση να ξεπεραστεί αυτό και πάντα είναι πρωτεραιότητα. Ποτέ δεν έγιναν μαζικές στρατολογήσεις στην νεολαία με την έννοια που κάνουν άλλες συγγενείς “συσπειρωσιακές” οργανώσεις. Η κρίση και η ήττα δυσκόλεψε τις προσπάθειες στο εργατικό αλλά και γενικά έφερε αποσυσπείρωση σε μια οργάνωση που δεν έχει πρόβλημα να πει πως δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε. Έτσι ανοίγει, ξανά και ξανά από το 2015 που αποσαφηνίστηκε πως, δυστυχώς, δεν θα συναντηθεί κομματικά με το ΝΑΡ την διαδικασία υπέρβασης της χωρίς θριαμβολογία. Θα τελέψει τον βίο της όχι γιατί τα πήγε τόσο γαμάτα και ήρθε η ώρα να είναι σε κάτι μεγαλύτερο και αν όχι κόμμα σε κάτι πιο σοβαρό και πιο κομματικό, αλλά για το αντίθετο. Έδωσε γενιές αγωνιστών του νεολαιίστικου και του εργατικού κινήματος, της γειτονιάς και του μαχόμενου αντιρατσισμού, αντιφασισμού, αντισεξισμού, της κομμουνιστικης αριστεράς και της αριστεράς της αντιιμπεριαλιστικής πάλης αλλά έχασε όταν δεν μπόρεσε να έχει βοηθήσει στις κοινωνικές και πολιτικές συσσωρεύσεις στο κόμμα και το μέτωπο και το κίνημα ώστε η δομική κρίση του ελληνικού καπιταλισμού να μην φέρει την ιμπεριαλιστική αριστερά στον ρόλο του πολιτικού εκπροσώπου των λαϊκών αγώνων. Δεν πόνταρε στην ήττα, η μόνη οργάνωση της επαναστατικής αριστεράς που δεν το έκανε, και αυτή που ίσως να σήκωσε και το μεγαλύτερο σταυρό αν και τον άξιζε λιγότερο από κάθε άλλη.

          Σε αυτό στο οποίο είμαι άτεγκτος είναι πως δεν υπάρχει στέλεχος της αριστερής ανασύνθεσης το οποίο να μην είναι κατοχυρωμένο, να έχει κάνει πολιτικά αθέμιτους συμβιβασμούς και να δέχεται επιθέσεις οι οποίες να αντανακλούν στην οργάνωση.

          Με συγχωρείτε για την έκταση αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένους ότι έχεις πικάπα τόσα μαζεμένα και αρκετές ανακρίβειες, δυστυχώς, αλλά και σημεία που δείχνουν πως θες να κάνεις καλοπροαίρετη κριτική αν και πολύ σκληρή.

          Κώστας

        9. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Για πες ρε Κώστα τώρα που το πιάσαμε. Ο κόσμος που ήταν από παλιά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τώρα δε τον βλέπω είναι πιστεύεις σπίτια του ή έχει απορροφηθεί στον αστισμό; Θέλω να πω υπάρχουν δυναμικές ανάκτησης του; Εγώ ας πούμε σου είπα για τους πρώην συντρόφους μου τι πιστεύω, ότι υπάρχουν δυνατότητες έστω και ξεκάθαρα στο φιλικό.

          Από την άλλη βέβαια εγώ δεν κατανοώ γιατί να διαλυθεί μια οργάνωση η οποία εκφράζει ένα στέλεχος ή μια ομάδα στελεχών με τους γύρω τους, όταν φυσιογνωμικά δεν τους καλύπτει κάτι άλλο.

        10. πικάπα

          Έχω ήδη ευχαριστήσει τη παντιέρα, αλλά στο κάτω κάτω είμαι ρεφορμιστής, όποτε θα κάνω μια εξαίρεση, για ένα ρισπέκτ: Πολύ καλογραμμένος. Μη βιαστείς να αρπαχτείς: Η ανασύνθεση ήταν μια πολύ καλοστημένη αυτοπαγίδα (το λέω με κάθε καλή έννοια= πολύ φιλότιμο αυτομπουρδούκλωμα) στην οποία μάλλον θα ήμουν κι εγώ αν ήμουν νέος σαν το γιο μου. Άλλη ανάλογη των καιρών αυτοπαγίδα μου αναλογούσε όμως εμένα στα χρόνια μου. Και ελπίζω στα χρόνια του εγγονού που δεν έχω, να μην είμαστε άλλες ανάλογες αυτο-παγίδες.
          Οι απαντήσεις μου περιέχονται νομίζω στα προηγούμενα που είπα, αν και επιγραμματικές, έως και αφαιρετικές. Το πολύσημο έως και σιβυλλικό χρειάζεται και αυτό καμιά φορά. Από την άλλη, το συγκεκριμένο και πραγματολογικό Κώστα, δεν ταυτοποιείται στις εξισώσεις που με κάθε επιμέλεια καταστρώνεις. Όχι δυστυχώς. Αυτή είναι η βάση της αυτοπαγίδας.
          Ταυτοποιείται στο ποα είναι η σχέση των καλών μας εξισώσεων με το πραγματικό έδαφος και τους άσχετους που λέω . Και εκεί, στο πραγματικό έδαφος, εκεί υπάρχει το δράμα, και έρχονται και τα χειρότερα. Και ενώ από εξισώσεις καλογραμμένες ουου ένα σωρό, εξακολουθεί να είναι στραβός ο γιαλός!. Κι έρχεται και θύελλα!
          Αντίθετα λέω, δεδομένου ότι έχουμε ήδη ένα κομμουνιστικό αρκούντως μαζικό όσο και ιστορικό, δεν θέλω με τίποτε άλλα “ταλέντα” να θολώνουν το μυαλό μου. (Σε 3-5 χρόνια έχει δείξει η δουλειά σου – μετά όσο και να διορθώνεις τις πράξεις, λάθος πάλι θα είσαι).
          Η οποιαδήποτε σοβαρή επανίδρυση αφορά το άγνωστο μέλλον, μέσα από την αναπόφευκτη “βιολογία” ενός “ρεφορμιστικού” σχήματος (με την καλή του λέω έννοια). Ενώ ο φύσει και θέση αυτός μαζικός αριστερός χώρος αφήνεται διαχρονικά σε πολιτικάντηδες και κακοφορμισμένους ρεφορμιστές και Συριζικά δράματα. Τα δε αντιιμπεριλιστικά και αντιφασιστικά με 3 χιλιάδες και ο κούκος, είναι η χειρότερη αυτοπαγίδα στους καιρούς που έρχονται. Άσε δε τα αντισεξιστικά.

          Υ.Γ. Και SOS: Λέω Ανακρίβειες; Χαχαχα. Γελάω όμως πικρά. Επέτρεψέ με και πάλι να σε κατηγορήσω για ελιτιστή. Ο άσχετος ξέρει περισσότερα από εσένα που είσαι παγιδευμένος στις εξισώσεις σου. Ακόμη κι αν είναι αφελής, ο άσχετος κρίνει την ιστορία. Για αυτό, καθόλου δεν αρκούν οι εντελώς μονομερείς γνώσεις σου για να είσαι τελικά σχετικός. Thats the problem SOS. Τα λέμε..

        11. Κώστας

          Γιώργο νομίζω ο περισότερος κόσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και όχι γενικώς των ΕΑΑΚ πχ, να είχε δηλ οργανωτικές σχέσεις, κάπου είναι, δεν είναι ούτε σπίτι του ούτε απορροφημένος στον αστισμό. Μπορεί να ασχολείται ασυνεχώς, χρονικά και θεματικά, αλλά κάτι κάνει στο εργατικό, την γειτονιά, την αλληλεγγύη, τον αντιρατσισμό ή και με κεντρικά επιδικα. Πολύς κόσμος είναι βαριά χτυπημένος από την εργασιακή επισφάλεια. Επίσης αρκετοί είναι απογοητευμένοι με την εξέλιξη του χώρου από το 15 άσχετα πως μοιράζουν τις ευθύνες. Εφόσον δεν τον θεωρώ απών συνάγεται και η απάντηση μου στο αν μπορεί να ξανακερδηθεί.

          Πικάπα η αντιοργανωτική σου φοβία σε έχει κάνει να μην δέχεσαι απάντηση στο όνομα μιας οργάνωσης σε ένα εκτενές “κατηγορητήριο”. Δεν δέχεσαι οποιαδήποτε απάντηση ακόμα και όταν μπαίνει στον κόπο πραγματικά να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπο των ύλων και μέχρι περιγράφει την αυτοδιάλυση της οργάνωσης αυτού που σου απαντάει λόγω αποτυχίας. Μοίρασες την αριστερά σε εμπνευσμένους ρομαντικούς ανένταχτους και κομματόσκυλα με τις “εξισώσεις” και δεν μπορώ εγώ να σε ξεβολέψω από αυτό.

          Κώστας

  14. ένας

    ΚΚΕ
    Συγκεντρώσεις ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα την Πέμπτη 24 Γενάρη
    Όχι στη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ
    Όχι στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό
    Ναι στη φιλία – αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».

    Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 18.30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ), στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη Λάρισα επίσης την ίδια ώρα στην στην πλατεία ΑΤΑ.

    Αριστοτεχνική κίνηση, καπάκι στο εθνικιστικό-φασιστικό τουρλουμπούκι της Κυριακής.
    Oι επιδιώξεις του Πάϊατ να δημιουργήσει “κλίμα” κατά του αντιαμερικανισμού με βραχίονα τις “ΜΚΟ και ΜΜΕ” και υπομόχλιο την Νατοϊκή Κυβέρνηση με αυτούς τους τρόπους θα “βρούνε” σε βράχο. Θέλει-δε-θέλει η Νατοϊκή κυβέρνηση θα απλώσει τις κλούβες να προστατέψει την Πρεσβεία….

    Reply
    1. San Rocco

      Σε ευχαριστούμε ένας, αλλα ήδη κάναμε/συμμετειχαμε ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην συγκεντρωση/πορεια εναντίον της συμφωνίας των πρεσπων, με αντιιμπεριαλιστικο αλλα κ αντιεθνικιστικο περιεχόμενο!

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Σας πήρε πρέφα κανείς; Η γενική στάση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο είναι σωστή.

        Βέβαια τώρα θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες η ΕΕΔΥΕ αν είναι ειλικρινείς.

        Reply
        1. San Rocco

          Ναι νικο μας πήραν πρέφα πολύς κόσμος αν αυτο εννοείς.

          Η σωστή θες ειναι αυτη που διαχωρίζεται απο τον εθνικισμό κ τον κοσμοπολιτισμό. Και εδω τόσο η ΛΑΕΑΜ όσο κ το ΚΚΕ λαθεμένες θέσεις που υποτιμούν τον ελληνικό εθνικισμό, όσο λαθεμένες θέσεις εχουν οκδε/εεκ που υποτιμούν τους εθνικισμού των γειτονικών κρατών.

          Νομίζω πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ, και παρα πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές που συμφωνούμε, εχουν την πιο σωστή θέση σε σχέση με τις προαναφερθέντες οργανώσεις κ κόμματα.

          Επίσης συνεχίζω να πιστεύω οτι, ζητήματα ταυτοτικα ενθεν κακειθεν, η συμφωνία τα προσεγγίζει θετικά, ανεξαρτητα απο το γεγονός οτι έχει συνολικά αρνητικό πρόσημο λόγω ΕΕ, ΝΑΤΟ κ ενδοιμπεριαλιστικων ανταγωνισμων.

        2. San Rocco

          Ο δαίμων της αυτόματη διόρθωσης έκανε τον γιωργο, νικο. Διορθωνω

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ναι ρε, εγώ μιλούσα για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο συλλαλητήριο. Θεωρώ σωστή τη διοργάνωση ενός εντελώς διαφορετικού συλλαλητηρίου άλλη μέρα.

          Όσον αφορά για τη συμφωνία, αρνούμαι έστω και να συζητήσω πάνω σε οτιδήποτε προέρχεται από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση γενικώς χωρίς ελεύθερη βούληση των λαών.

  15. θεοδωρος Σαμιωτακης

    Το κκε σαν εμπειρο κομμα με ενστικτο αυτοσυντηρησης ξερει να αποφευγει τις κακοτοπιες με μια λακωνικη κ λιγο ρηχη αλλα σωστη στα βασικα θεση για τη συμφωνια των πρεσπων.Οι δυναμεις πουπηγαν στο συλλαληλητηριο την πατησαν αφου αναμιχθηκαν με τον εσμο των ακροδεξιων μενουμευρωπηδων κ φιλονατοικων που ηταν η συντριπτικη πλειοψηφεια.
    Επρεπε αλλα μερα να γινει συγκεντρωση με αντι εε αντι νατοικο κ εθνοανεξαρτησιακο περιεχομενο.Ακομα κ 600 ατομα να ειχε θα ήταν μια διαφορετικη φωνη.Υπηρχαν δυναμεις να το στηριξουν και θα δημιουργουσε ισως ρηγματα στην υπαρχουσα κατασταση.

    φιλονατοικικη πλειαλλη μερα να γινει συγκεντρωση με αντι εεεθνικοανεξαρτησιακο

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Οι δυνάμεις που πήγαν στα συλλαλητήρια, δεν “την πάτησαν αφού αναμείχθηκαν με τον εσμό των…… ” ΗΤΑΝ αυτός ο εσμός καθαυτός!
      Και το ΚΚΕ δεν τους απέφυγε από ένστικτο, αλλά από θέση αρχών και ξεκάθαρης θεώρησης της κατάστασης.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Μήπως ο πραγματικός λόγος ήταν για να μπορέσει να πάει ο Φραγκούλης και στα δύο συλλαλητήρια;
        Ακόμα και έτσι, έχετε την ευχή μου. Να κάνουμε και κανένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Τελικα, αυριο πέμπτη, καλούν και οι εθνικιστές στο σύνταγμα κ το κκε στην πλ ελευθερίας. Το επιχείρημα που λέει οτι “το κκε επειδή ειναι έμπειρο έβαλε άλλη μερα συγκέντρωση απο τους εθνικιστές”, δεν ισχύει.

      Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλώς κάλεσε στο αντιεε/αντινατοικο και αντιεθνικιστικο συλλαλητήριο στις 20 γεναρη, διότι και κόσμο πήγε και έφυγε προς την κοινωνια ενα σωστό πολιτικό μήνυμα.

      Reply
      1. Left G700

        Ρε φίλε, δεν έχουμε πει πως όταν πλακωνόσαστε στα τσίπουρα πρέπει να αποφεύγετε μετά να γράφετε σχόλια πριν περάσουν τουλάχιστον 12 ώρες;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          λεφτ γιατί μιλάς στον καθρέφτη σου;

        2. Left G700

          Φίλε μου, εγώ φυλάγομαι από τις κακοτοπιές. Επειδή δεν σηκώνω τα βαριά ποτά, βολεύομαι με μπύρες, όχι τσίπουρα!

      2. ένας

        “Λαϊκή εξέγερση”(!! – τι λέγαμε;…..) και στη Βενεζουέλα, ανακηρύσσει “Πρόεδρο” της χώρας ένα μούτρο, που ήδη έχει διορίσει “Πρόεδρο” ο Τράμπ!!
        Αλα Συρία σε ακόμη πιο βελτιωμένη έκδοση, τώρα “εξέγερση” και με …”Πρόεδρο” έτοιμο, για να μην τσακώνεται ο “εξεγερμένος λαός”!!
        Ξύπνα, αριστεροχώρι….

        Αύριο θα φωνάξουμε και για τον Λαό της Βενεζουέλας, για την ανεξαρτησία της χώρας, ak;omh και για το άδειο πουκάμισο του “Σοσιαλισμού του 21ου Αιώνα”.
        Ενα είναι σίγουρο: Στο τέλος, την μπουγάδα θα την κάνουν οι κομμουνιστές. Και θα τρέχουν να μαζεύουν τα κομμάτια και τις πομπές των τριτοδρομικών….”συντρόφων”….

        ——————————————————————–
        Καθόλου “ανώνυμε” του (23/01/2019 at 16:10 ), μη βιάζεσαι να χαρείς. Αύριο τα εθνίκια-φασιστόμουτρα θα πάρουν ένα μάθημα, ακόμη και σε θέματα τακτικής, γιατί μπροστά στο ΚΚΕ είναι πολύ μικροί.
        Ηδη έχουν πάθει κωλούμπρα στο δίκτυο και έχουν τρελλαθεί, πως βρεθήκανε ξεβράκωτοι. Προσπαθούν να σπείρουν τρόμο, και αγωνίζονται να φανατίσουν το χαφιεδότσουρμό τους, μπας και κλείσουν την τρύπα, που δεν περιμένανε γιατί είναι χαζοβιόληδες. Ισως επιχειρήσουν και προβοκάτσια μια και κόσμο δε θα έχουν αύριο.
        Αλλά το ΚΚΕ δε μασάει κι αύριο θα δούνε…..

        Reply
  16. Υπερασπιστής της Περιόδου της Σ.Ε. με ΓΓ τον Στάλιν

    Όσοι τριβόντουσαν για χρόνια με το πασοκοΣυριζιτάν πολιτικά “κάηκαν”.
    Τα διαπιστευτήρια “αντικαπιταλιστών” στη Βουλή στα πλαίσια των Διερευνητικών Εντολών του 2012 λένε πολλά.

    Μπάλα παίζει μόνο το ΚΚΕ σε όλα τα μήκη και πλάτη

    Έλα ρε @ένας.
    Όταν η ΠΑΠΑΡΗΓΑ στην ομιλία του 2008 στη Βουλή για το τζάμι(που παρεπιμπτόντως καταγράφει ιστορική αλήθεια ) έλεγε και για την Βενεζουέλα και τα αντιδραστικά κινήματα της οι “άλλοι” γελούσαν. Τώρα γελάνε;

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.