.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Διεθνές Συνέδριο για τη λογική της ιστορίας


DSLIΠρόσκληση για συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο:

«Η λογική της ιστορίας: θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές πτυχές της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης»

Αθήνα, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 3-4 Ιουλίου 2015

Διοργανωτές:

Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ερευνητικής Σχολής «Η Λογική της Ιστορίας»,

Σεμινάριο «Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα», με υπεύθυνο τον καθ. Δ. Καλτσώνη και οι εκδόσεις Κ.Ψ.Μ.

Ημερομηνία Διεξαγωγής: 3-4 Ιουλίου 2015

Σας καλούμε να λάβετε μέρος στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται με αφορμή τα 3 χρόνια από το θάνατο του Βίκτορα Βαζιούλιν και τη 2η ελληνική έκδοση της «Λογικής της Ιστορίας» και θα διεξαχθεί 3-4 Ιουλίου 2014 στο Αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργας του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σε συνθήκες γενικευμένης συστημικής κρίσης και πολέμου που διεξάγει ο ευρωατλαντικός άξονας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και με διαφορετικές μορφές, όπου κυριαρχεί η αίσθηση της καταστροφής και του αδιέξοδου, η σύγχυση και ο ανορθολογισμός, ιδιαίτερα μετά την ήττα των σοσιαλιστικών εγχειρημάτων του 20ου αιώνα, γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική η διερεύνηση και θεμελίωση θετικής προοπτικής για την ανθρωπότητα. Η διερεύνηση αυτή συνδέεται με την ανάγκη μελέτης, διάδοσης, ανάπτυξης και πρακτικής χρήσης της επαναστατικής θεωρίας και μεθοδολογίας, που θεμελιώθηκε με τον κλασικό μαρξισμό.

Στόχος του παρόντος συνεδρίου δεν είναι απλά η αναδρομική αναφορά στην ιστορία της επαναστατικής θεωρίας και μεθοδολογίας υπό το πρίσμα κάποιας «ορθόδοξης» θεώρησης. Το συνέδριο αυτό επιχειρεί να διερευνήσει τους δρόμους αυτής της θεωρίας και μεθοδολογίας σε συνάρτηση με τις ανάγκες του κινήματος για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, από την άποψη της ανίχνευσης της επάρκειας ή/και της ανεπάρκειας του ιστορικού κεκτημένου της, με γνώμονα την δοκιμασία της στην περιγραφή, στην εξήγηση και στην επιστημονική πρόβλεψη των προοπτικών της κοινωνίας. Οι προοπτικές αυτές δεν μπορούν να ανάγονται σε εγχειρήματα επιμέρους βελτίωσης της διαχείρισης της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, σε αναπόληση περασμένων λαμπρών σελίδων του κινήματος, σε αφηρημένο αντικαπιταλισμό, με την επίκληση δογματοποιημένων σχημάτων ή/και ποικίλων ανερμάτιστων συνονθυλευμάτων αναθεωρήσεων και “εμπλουτισμών” αυτού του κεκτημένου. Η δοκιμασία αυτή αφορά τα πλέον φλέγοντα και κομβικά προβλήματα της κοινωνίας της εποχής και συναρτάται με τη λειτουργία της επαναστατικής θεωρίας και μεθοδολογίας ως καθοδήγηση για δράση του κοινωνικού κινήματος. Ως εκ τούτου, το συνέδριο επιχειρεί να διερευνήσει τη μόνη εναλλακτική -έναντι των κυρίαρχων καταστροφικών για τη φύση και την κοινωνία στρατηγικών επιλογών- προοπτική: την επαναστατική ενοποίηση της ανθρωπότητας.

Εκ μέρους της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής

Δημήτρης Γκόβας (ΚΨΜ)
Μανόλης Δαφέρμος mdafermo@uoc.gr
Γιώργος Κακαρίνος
Δημήτρης Καλτσώνης dkaltsonis@gmail.com
Γιώργος Μανιάτης (Μ. Βρετανία)
Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης tmeimaris@gmail.com
Σάαντ Σαμίρ Μουράντ (Λίβανος)
Δημήτρης Πατέλης dpatelis@science.tuc.gr
Περικλής Παυλίδης ppavlidi@eled.auth.gr
Αντρέι Πιατακόφ (Ρωσία)
Λουίς Φελίπε Ραφαέλ Γκουβέια Γκόμες (Πορτογαλία)
Σεργκέι Ρουντακόφ (Ρωσία)
Γκούντρουν Χάβεμανν (Γερμανία)
LOGIKH_ISTORIAS1 LOGIKH_ISTORIAS2

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.