.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Δήλωση αποχώρησης της Κ.Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ από την Λαϊκή Ενότητα


ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Το κλείσιμο του πολιτικού κύκλου που άνοιξε με την εφαρμογή της βάρβαρης ταξικής πολιτικής που συμπυκνώθηκε στον όρο «μνημόνιο», βρίσκει την εργατική τάξη να έχει υποστεί βαριά ήττα. Το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από το 2010 από όλες τις απόψεις. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι σε πλήρη αδυναμία και τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς βρίσκονται σε κατάσταση ανυποληψίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του 7ετούς «μνημονιακού» κύκλου, ζήσαμε πυκνά πολιτικά γεγονότα και μεγάλους αγώνες, χάθηκαν ευκαιρίες και γεννήθηκαν ελπίδες που διαψεύστηκαν. Από τις κορυφαίες στιγμές της μνημονιακής 7ετίας, το δημοψήφισμα και η μετέπειτα υποταγή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό πλαίσιο, δεν αποτέλεσε μόνο εκδήλωση της προγραμματικής ανεπάρκειας ενός συγκεκριμένου κόμματος, αλλά εξέθεσε την Αριστερά στο σύνολό της. Κι αυτό γιατί μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξευτελίστηκε ανακαλύπτοντας όψιμα τον «μνημονιακό μονόδρομο», όμως και οι άλλες δυνάμεις που έχουν αναφορά στα εργατικά συμφέροντα και την Αριστερά, δεν πρότειναν κανένα διαφορετικό σχέδιο, αποδεικνύοντας ότι δεν είχανε κανένα σχέδιο να προτείνουν. Αν κάποια από τις μαζικές δυνάμεις της Αριστεράς είχε τέτοιο σχέδιο, θα έβρισκε και την ανάλογη τακτική για να το προβάλει και να το αναδείξει σαν εναλλακτική λύση απέναντι στην υποταγή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που ακολούθησε το δημοψήφισμα, όταν όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Όμως, αποδείχτηκαν όλες, πολύ λίγες και αναντίστοιχες με τις περιστάσεις.

Το κύριο βάρος της ευθύνης μετά τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε στις δυνάμεις που μετέπειτα συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα, δηλαδή τη Αριστερή Πλατφόρμα. Οι δυνάμεις αυτές αποδείχτηκαν ανέτοιμες να προτείνουν ένα διαφορετικό σχέδιο από το μνημόνιο. Από αυτή την ανεπάρκεια προήλθε και η τακτική «Στηρίζουμε την κυβέρνηση, καταψηφίζουμε το μνημόνιο». Αν υπήρχε άλλη πρόταση κι επεξεργασμένο σχέδιο, η τακτική που αβίαστα θα προέκυπτε θα ήταν: «Ρίχνουμε τώρα την κυβέρνηση και στις εκλογές καλούμε το λαό να στηρίξει  το δικό μας σχέδιο αντί για την υποταγή στο μνημόνιο.»

Τέτοιο σχέδιο όμως δεν υπήρχε. Και ούτε στις εκλογές που προκάλεσε τελικά ο Τσίπρας, εμφανίστηκε κάποιο σχέδιο από την πλευρά της ΛΑΕ. Αυτό σε τελική ανάλυση καθόρισε και το εκλογικό αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2015. Η προγραμματική ανεπάρκεια της ΛΑΕ βάρυνε πολύ περισσότερο από το ηθικό πλεονέκτημα των στελεχών που παράτησαν τις καρέκλες τους για να μην υπηρετήσουν τη μνημονιακή πολιτική. Η ΛΑΕ μπορούσε να σταθεί με ισχυρή παρουσία στο πολιτικό σκηνικό μόνο σαν δύναμη διεκδίκησης της εξουσίας. Ο περιορισμός της σε δύναμη διαμαρτυρίας – όπως άλλωστε εμφανίστηκαν και τα άλλα αριστερά ψηφοδέλτια – είχε σαν αποτέλεσμα στις εκλογές του Σεπτέμβρη να εμφανιστούν δύο πρακτικά πολιτικά σχέδια: το μνημόνιο αλά ΣΥΡΙΖΑ και το μνημόνιο αλά Ν.Δ. και η ΛΑΕ να αποτελέσει εύκολο θήραμα για τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη ΛΑΕ εκτός Βουλής δεν ήταν «στημένες», όπως διατεινόταν η ηγετική ομάδα, αλλά αποτύπωναν την αδυναμία παρέμβασης στα γεγονότα.

Η αδυναμία της Αριστεράς στο σύνολό της, που έγινε φανερή εκείνο τον κρίσιμο μήνα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 2015, έχει την αιτία της στα θεωρητικά ελλείμματα που οδήγησαν σε αυτό που εμφανίστηκε σαν συνολική προγραμματική αδυναμία. Η Αριστερά δεν κατάφερε να αντιληφθεί την κατάσταση. Να αντιληφθεί δηλαδή ότι το μνημόνιο είναι ο μοναδικός δρόμος για τον καπιταλισμό στην Ελλάδα κι επομένως η ανατροπή του μνημονίου σημαίνει ανατροπή της κυριαρχίας της αστικής τάξης. Γι’ αυτό και οι δυνάμεις και οι διανοούμενοι της Αριστεράς δεν έπαψαν σε όλη τη διάρκεια αυτής της 7ετίας να αναζητούν έναν «τρίτο δρόμο» ανάμεσα στη μνημονιακή διαχείριση και την επανάσταση. Τέτοιος δρόμος όμως δεν υπάρχει. Και η προσπάθεια να διατυπωθούν προτάσεις που να δείχνουν «εφικτές» και «ρεαλιστικές», το μόνο που έκαναν ήταν να υπονομεύσουν την επιρροή της Αριστεράς και να ενισχύσουν τον ανορθολογισμό που σήμερα κερδίζει έδαφος.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

-Οι προτάσεις που ακούγονταν από αριστερούς διανοούμενους, αλλά και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, στο ξεκίνημα της μνημονιακής περιόδου για δανεισμό από τη Ρωσία και την Κίνα, σαν εναλλακτική απέναντι στο μηχανισμό στήριξης. Προτάσεις που εκτός από το ότι αποδείχτηκαν στην πράξη εκτός πραγματικότητας στην περίπτωση της Κύπρου, δεν λαμβάνανε υπ’ όψη τους τι σημαίνει ιμπεριαλισμός και ένταξη της χώρας σε ένα συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό μπλοκ.

-Η άκριτη υιοθέτηση των καταγγελιών για «παραποίηση του ελλείμματος» από την ΕΛΣΤΑΤ, με στόχο να ενταχθεί η χώρα στο μνημόνιο. Η υπόθεση αυτή έπρεπε να βρει απέναντί της την Αριστερά, η οποία έπρεπε να εξηγήσει πως η χρεοκοπία της χώρας συνδέεται με τη διεθνή καπιταλιστική κρίση. Το «χάϊδεμα» των αστήρικτων καταγγελιών, το μόνο που έκανε ήταν να ενισχύει τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και να σπέρνει σύγχυση.

-Η στήριξη της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ), η οποία παρουσιάστηκε σαν μια «μαγική λύση», με την οποία θα λυνόταν το πρόβλημα του χρέους. Οι θιασώτες της ΕΛΕ κρύβοντας την αλήθεια για το τι πραγματικά έγινε στον Ισημερινό, καλλιέργησαν αυταπάτες για λύση του προβλήματος μέσω του «διεθνούς δικαίου». Η Αριστερά έπρεπε να βάλει το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις, εξηγώντας ότι μια τέτοια επιτροπή έχει νόημα μόνο για εσωτερικούς λόγους και μπορεί να είναι χρήσιμη μόνο σε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να συγκρουστεί με τους διεθνείς τοκογλύφους και να διαγράψει το χρέος.

-Ο τρόπος με τον οποίον χρησιμοποιήθηκε το σύνθημα «διαγραφή του χρέους» σαν γαρνιτούρα σε προγραμματικές προτάσεις, που μόνο σε διαγραφή του χρέους δεν κατέληγαν. Δεν εξηγήθηκε – και μάλλον δεν κατανοήθηκε – ότι η παύση πληρωμών και η μη αναγνώριση του χρέους, αποτελεί μια βόμβα μεγατόνων στην παγκόσμια οικονομία και οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση με τους πιστωτές της χώρας, αλλά και με την ντόπια αστική τάξη, καθώς οδηγεί σε χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος και αναγκαστική κρατικοποίησή – δήμευσή του. Η διαγραφή του δημόσιου χρέους δεν καταστρέφει μόνο κρατικά κεφάλαια των ηγεμονικών χωρών του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, αλλά οδηγεί και σε απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας των ντόπιων κεφαλαιοκρατών.

-Τέλος, απολύτως χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίστηκε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Διαδικασία με την οποία ολοκληρώθηκε μια διαδικασία καταστροφής κεφαλαίου – την οποία επωμίστηκαν οι προηγούμενοι μέτοχοι – και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών προσγειώθηκαν σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στο προβληματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Αντί να εξηγηθεί σαν μια διαδικασία καταστροφής κεφαλαίου – συνέπεια της κρίσης, αντιμετωπίστηκε με προσφυγή στη δικαιοσύνη, τόσο από την ΟΤΟΕ όσο και από τη ΛΑΕ, λες και πρόκειται για νομικό ζήτημα.

Τα παραδείγματα αυτά, αφορούν όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, με την εξαίρεση του ΚΚΕ που επέλεξε τον αναχωρητισμό και την μη εμπλοκή του με τα εγκόσμια, με εξαίρεση ίσως την περίοδο προς τα τέλη του 2011, όταν υιοθέτησε το σύνθημα της «διαγραφής του χρέους» και έριξε το σύνθημα για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση «κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου», για να το συνδέσει το πρώτο αμέσως μετά με τη Λαϊκή Εξουσία, και να εγκαταλείψει το δεύτερο, μην τυχόν και παρεξηγηθεί ότι διεκδικεί κάτι συγκεκριμένο.

Τα παραπάνω δείχνουν το προγραμματικό και θεωρητικό έλλειμμα των δυνάμεων που στάθηκαν απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα και εξηγούν τη σημερινή κακή κατάσταση των δυνάμεων εργατικής αναφοράς και του εργατικού κινήματος.

Το πρόβλημα που έχουμε να λύσουμε λοιπόν είναι πολύ ευρύτερο και η – μέχρι σήμερα – παρουσία της Λαϊκής Ενότητας αποτελεί ένα ακόμα σύμπτωμα του γενικότερου προβλήματος.

Στην ιδρυτική συνδιάσκεψή της, η ΛΑΕ υιοθέτησε ένα απολύτως ανεδαφικό πρόγραμμα που επαναλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να συνδυάσει την ανατροπή του μνημονίου με τη διατήρηση του συνόλου των προνομίων της αστικής τάξης, μεταξύ άλλων και την παραμονή στην ευρωζώνη, διατυπώνοντας έτσι ένα πρόγραμμα ανεδαφικό που δεν μπορούσε να εκπληρωθεί και μοιραία θα μπάταρε προς την υποταγή στο μνημόνιο. Η ΛΑΕ προσπαθεί να ισορροπήσει την ανατροπή του μνημονίου και τη διαγραφή του χρέους, με την παραμονή στην Ε.Ε. και τη διατήρηση μέρους των προνομίων της αστικής τάξης, καταλήγοντας σε μια προγραμματική πρόταση εξίσου ανεδαφική. Ακόμα και η πρόταση για έξοδο από την ευρωζώνη στηρίζεται σε μια λάθος κατανόηση της λειτουργίας του κοινού νομίσματος, η οποία αποτυπώνεται στο βιβλίο του σ. Γ. Τόλιου «Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα». Εκεί το ευρώ παρουσιάζεται σαν εργαλείο εκμετάλλευσης της χώρας (στο σύνολό της, δηλαδή όλων των τάξεων) από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και αναφέρεται ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη ευνοεί μόνο τον «μεγάλο πλούτο», ενώ δεν συμφέρει τους επιχειρηματίες. Το γιατί το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου συντάσσεται με το ευρώ, εξηγείται σαν προϊόν ιδεοληψίας. Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι το ευρώ είναι εργαλείο εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από τη μεγάλη, τη μεσαία και ακόμα και τη μικρή αστική τάξη. Και γι’ αυτό και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου συντάσσεται με το ευρώ. Γιατί γνωρίζει καλά τα συμφέροντά του.

Από κοινού με άλλους συντρόφους, σταθήκαμε απέναντι στις αποφάσεις της συνδιάσκεψης, καταθέτοντας αντιπαραθετικό κείμενο θέσεων. Εξηγήσαμε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη, είτε θα είναι παράπλευρη συνέπεια της διαγραφής του χρέους, της απαλλοτρίωσης της κεφαλαιοκρατικής ιδιοκτησίας και της συνεπακόλουθης εξόδου από την Ε.Ε. είτε θα συνδυαστεί με τη συνέχιση του μνημονίου και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα του εργατικού εισοδήματος μέσω της υποτίμησης.

Προτείναμε επίσης αντί για αποφάσεις με απλή πλειοψηφία, οι αποφάσεις να παίρνονται με αυξημένη πλειοψηφία, στοιχείο απαραίτητο για έναν μετωπικό πολιτικό φορέα. Μετά την ιδρυτική της συνδιάσκεψη, η ΛΑΕ μετατράπηκε σε ένα πολυτασικό ρεφορμιστικό κόμμα, παρά το γεγονός ότι το καταστατικό της δεν ψηφίστηκε ποτέ από την συνδιάσκεψη.

Η πλειοψηφία της συνδιάσκεψης ενέκρινε τις θέσεις της πλειοψηφίας και ψήφισε υπέρ τού να παίρνονται οι αποφάσεις με απλή πλειοψηφία.

Τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης μετέτρεψαν τη ΛΑΕ σε «κόμμα της δραχμής», ενώ αυτό που χρειαζόμαστε – και προτείναμε από τη μεριά μας – είναι για να το πούμε σχηματικά, ένα «μέτωπο της διαγραφής του χρέους».

Επιδιώξαμε μετά τη συνδιάσκεψη να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της προγραμματικής πρότασης της ΛΑΕ, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Οι πολιτικές οργανώσεις και οι αγωνιστές της ΛΑΕ που στήριξαν τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης, έχουν υποχρέωση να διαδώσουν αυτές τις αποφάσεις, χρησιμοποιώντας τα σχετικά υλικά και σε αυτήν τη διαδικασία δεν είναι εύκολη μια συζήτηση που αμφισβητεί τα βασικά επιχειρήματα της πολιτικής καμπάνιας της ΛΑΕ. Ελπίζουμε από τη διαδικασία αυτή να προκύψουν καλύτερα συμπεράσματα για τον πολιτικό προσανατολισμό του πολύτιμου αγωνιστικού δυναμικού που βρίσκεται στις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας. Ελπίζουμε να γίνει αντιληπτός ο μεσοβέζικος και ανορθολογικός χαρακτήρας των θέσεων που ψηφίστηκαν στη συνδιάσκεψη της ΛΑΕ.

Από τη μεριά μας, κρίνουμε ότι η συμμετοχή μας στο εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας δεν έχει να προσφέρει τίποτε ούτε σε εμάς, ούτε στη ΛΑΕ, αλλά ούτε και στην ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Θα παρακολουθήσουμε το εγχείρημα και θα επιδιώξουμε την επαφή και την κοινή δράση με τους συντρόφους της ΛΑΕ.

Σε ό,τι αφορά την δική μας δράση από δω και πέρα, θα προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε και να οργανώσουμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την μνημονιακή 7ετία και τα συμπεράσματα που προέκυψαν σε σχέση με τις μορφές οργάνωσης της εργατικής τάξης και τον τελικό σκοπό της, την σοσιαλιστική επανάσταση και την οικοδόμηση της αταξικής κοινωνίας του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Θα αναλύσουμε την καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα καθορίσουμε τα καθήκοντά μας στο πλαίσιο των ευρύτερων καθηκόντων των κομμουνιστών στην παραπάνω κατεύθυνση, αυτή της  προλεταριακής επανάστασης.

Θα δώσουμε το παρών σε όλες τις μάχες της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος και θα συμπράξουμε με κάθε αγωνιστή, σύντροφο ή οργανωμένη δύναμη που επιθυμεί να παλέψει για τους σκοπούς αυτούς.

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

15-1-2017

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 77.50% ( 8
Συμμετοχές )



27 σχόλια στο “Δήλωση αποχώρησης της Κ.Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ από την Λαϊκή Ενότητα

  1. Κώστας

    Να και ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στην Pandiera, που αν έκανες το λάθος να αναφέρεις την ύπαρξη της σε μέλος του ΝΑΡ κινδύνευε η σωματική σου ακεραιότητα. Έφυγε όμως από την ΛΑΕ, άρα είναι καλή, όπως και το Ξεκίνημα, η ΟΝΡΑ, η ΑΡΚ, η ΚΤ το Δίκτυο και το ΔΠ, που είτε έφυγαν είτε δεν μπήκαν ποτέ. Γιατί πολιτική πρόταση σήμερα μάλλον είναι να μην είσαι ΛΑΕ, ότι και να λες, ότι και να κάνεις, Φευγει λοιπόν το ΔΠ ζητώντας πατριωτικό μέτωπο και Καζάκη, καλό το ΔΠ. Ταυτόχρονα βέβαια δώστου όλη την ώρα παραφιλολογία ότι η ΛΑΕ θέλει Καζάκη, που δεν είναι κάτι καλό, και όντως, όπως σου λένε οι παραφιλολογούντες, αλλά το ΔΠ πρέπει να είναι καλό και ας έφυγε πλειοδοτώντας στο λάθος Φεύγει η ΚΤ γιατί η ΛΑΕ δεν έχει ψωμί να κάνει εισοδισμό, και είναι εθνικισμός να τα βάζεις με την ΕΕ, καλή και η ΚΤ, και το Ξεκίνημα βέβαια που λέει περίπου τα ίδια. Φεύγει η ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για λόγους που παίζεται αν τους καταλαβαίνει κάποιος από το κείμενο, για την επανάσταση και επειδή το Grexit είναι καταστροφή γιατί θα γίνει υποτίμηση, καλή και η ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ και τα οικονομικά της, τύπου Στουρνάρα βέβαια είναι αυτά αλλά δεν πειράζει. Φεύγει η ΑΡΚ για λόγους φυσιογνωμίας, προγράμματος, πρακτικών κλπ, καλή και η ΑΡΚ και ας μην έχουν όλοι οι αντιλαετζήδες κοινή δράση με την ΑΡΚ σε έναν έστω χώρο, σε ένα έστω μέτωπο όπως και με τους άλλους που δεν μπήκαν ή έφυγαν από την ΛΑΕ.

    Κώστας

    Reply
    1. Λαοκόων

      Δεν βλέπω να λέει η Παντιέρα αν είναι ή δεν είναι καλή η κ.ο. Ανασύνταξη, απλώς λέει την είδηση χωρίς σχόλιο, θετικό ή αρνητικό. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ; Η ΙΣΚΡΑ θα αναφέρει την είδηση; Τέτοιες ολοκληρωτικές αντιλήψεις έχεις Κωστάκη;

      Από εκεί και πέρα, να σου επισημάνω τα λάθη σου:

      -Μόνος σου αναφέρεις μαζεμένες τόσες αποχωρήσεις…

      -δημιουργείς στον αναγνώστη σου το αυθόρμητο ερώτημα: αν είναι τόσο εθνικιστές, εισοδιστές, σκάρτοι όλοι αυτοί, πώς και βρέθηκαν στη ΛΑΕ;

      -τα περί σωματικής σου ακεραιότητας που κινδύνευε από το ΝΑΡ είναι σκέτη λάσπη, ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ

      -επίσης, είσαι για άλλη μια φορά ψεύτης: πότε είπε η Παντιέρα ότι είναι καλοί όλοι αυτοί που αναφέρεις, θάβοντάς τους εσύ βέβαια;

      -τέλος, επειδή γκουγκλάρισα: έχεις λινκ από Παντιέρα για ΟΛΟΥΣ αυτούς;

      -επίσης, μήπως θα ήταν τιμιότερο εκ μέρους σου να τα έλεγες όλα αυτά για τους συνυποψήφιούς σου στις εκλογές, τότε που καλούσες τον κόσμο να ψηφίσει όλους αυτούς τους απαράδεκτους, όπως σήμερα μας λες, και όχι τώρα που έφυγαν;

      Λαοκόων

      Reply
      1. Κώστας

        καλά, το σχήμα λόγου για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ και την σωματική ακεραιότητα το καταλαβαίνουν όλοι, αν έτυχε να μου δημιουργηθεί αυτή η εικόνα και είναι μια οργάνωση για την οποία λέγατε τα καλύτερα πάντα, mea culpa

        να τα έλεγα για τους συνυποψηφιους μου ? ποια να έλεγα ? δεν λέω και τώρα κάτι κακό, λέω τους λογους για τους οποίους έφυγαν σύμφωνα με τα κείμενα αποχώρησης τους και επισημαινω ένα παράξενο φαινόμενο από το καλοκαίρι του 2015 με την ξαφνική, στα λόγια βέβαια και όχι σε καμία κοινή δράση, αγάπη από το ΝΑΡ έναντι όποιου δεν είναι ΛΑΕ.

        τα περί pandiera που πρέπει να ενημερώνει για το τι κανει η κάθε οργάνωση, όχι, δεν έχει τέτοιον ρόλο, ούτε καλύπτει όλες τις οργανώσεις. Τα ίδια και η iskra, όλοι διαλέγουν τι προβάλλουν

        Reply
        1. ανταρσυος

          Κώστα, αϊντε φτιάξε μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ νο2 που να θέλει έξοδο απο το ευρώ (με παραμονή σε μια ΕΕ β΄κατηγορίας φυσικά) και ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ παραγωγική ανασυγκρότηση “ριζοσπαστική” (λόγια του Π. Λαφ.) παρέα με την αστική σου τάξη. αυτό θέλει η ΛΑΕ φίλε μου.

          ΑΝ δεν θες αυτό, υπάρχει η πρόταση: Βάλε των κώλο σου κάτω, μίλα στις παρέες σου (όπως κάνουμε πολλοί αγωνιστές) για ΔΙΠΛΗ έξοδο της χώρας από ΕΕ και ευρώ σε αντικαπιταλιστική/αντιϊμπεριαλιστική κατεύθυνση για την χώρα. Και για παραγωγική ανασυγκρότηση ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ σε αυτόν τον στόχο και με αυτό το περιεχόμενο. ΜΟΝΟ με τέτιο περιεχόμενο θα συμβάλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μέτωπο. ΑΛΛΙΩΣ αν δεν συμφωνείς με αυτό, στο καλό!

        2. Κώστας

          ρε ΑΝΤΑΡΣΥΕ, το αμάν ελάτε, στο οποίο απαντάς 43 φορές ημερησίως, αυτές μόνο σε μένα στην pandiera, πότε ακριβώς το είπε η ΛΑΕ ? Μέτωπο με γραμμή τον κομμουνισμό προφανώς δεν κάνουμε, μέτωπο ανατροπής των μνημονίων, της ΟΝΕ, της ΕΕ και του ιμπεριαλιστικού καταναγκασμού, θα κάνουμε.

          κατά τα λοιπά νομίζω πως οι τροτσκιστές είναι βαρετοί, πιο βαρετοί όμως είναι οι τροτσκιστές που … δεν ξέρουν καν ότι είναι τροτσκιστές. ¨Οποιος λέει εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, παραγωγική ανασυγκρότηση είναι με την αστική τάξη, μας λες όλο καμάρι. Δεν έχεις ιδέα φίλε μου από την ιστορία, την θεωρία και την πρακτική του κομμουνιστικού κινήματος, του πως συνδέεται με τις μάζες, του πως βλέπει τα εθνικά-δημοκρατικά προβλήματα, του πως έγινε φορέας της καπιταλιστικής παλινόρθωσης αλλά και πως είχε νίκες πριν γίνει φορέας της παλινόρθωσης κλπ

          μέχρι να στήσουμε εκτός από την αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα στα πόδια του αυτές οι ανοησίες, δήθεν πολύ αριστερές, δήθεν ταξικές εργατικές, εργατίστικες δηλ, θα πιάνουν σε έναν κόσμο. Αλλωστε ήταν βασικά υλικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχαν υποστήριξει και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και την έχουν ακόμα

          Κώστας

        3. ανταρσυος

          α. Κώστα ΑΝ το μέτωπο που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε σαν προϋπόθεση τον…κομμουνισμό, τότε ΄ΔΕΝ θα μίλαγε για την διπλή έξοδο απο ΕΕ και ευρώ σε αντικαπιταλιστικη/αντιϊμπεριαλιστική κατεύθυνση για την χώρα, ως την ΒΑΣΙΚΗ αναγκαία θέση. Θα μίλαγε για την κοινωνία χωρίς τάξειςς και κράτος ως την βασική προϋπόθεση του μετώπου. ΟύΚΝ αυτό δεν γνωρίζεις άμοιρε….

          β. Οποιος λέει παραγωγική ανασυγκρότηση και εθνική ανεξαρτησία είναι με τον καπιταλισμό; ΑΥΤΟ κατάλαβες πως είπα; Αμοιρε, ούτε και να διαβάζεις ελληνικά ΔΕΝ ξέρεις. ΑΥΤΟ που είπα Κώστα μου, είναι πως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η εθνική ανεξαρτησία μπορούν να έχουν νόημα φιλολαϊκό για τον λαό, μόνο ΑΝ συνδεθούν με μια αντικαπιταλιστική/αντιϊμπεριαλιστική στρατηγική. Το να βάζεις ως κεντρικό στόχο την έξοδο από το ευρώ και να κάνεις ουσιαστικά κοκοκό για την ΕΕ, υπονομεύει ουσιαστικά ΚΑΙ την παραγωγική ανασυγκρότηση υπέρ της εργατικής τάξης και του λαού, και την ανεξαρτησία.

          Διότι φτωχέ μου Κώστα οι εξελίξεις εντός ΕΕ είναι μπροστά μας, κ μην πέσεις από τα σύννεφα, αν βγει η χώρα εκτός ευρώ και ευρωζώνης, εντός μιας καπιταλιστικής ΕΕ β’ κατηγορίας/ειδική οικονομική ζώνη της υπόλοιπης καπιταλιστικής Ευρώπης, και “αναπτυχθεί παραγωγικά” με μεροκάματα και δικαιώματα τύπου Κίνας. Τότε να σε δω θα λές και εσύ και ο ΣΥΡΙΖΑ νο2 που είσαι.

        4. Κώστας

          θα λέω πως είχαμε (ως ΛΑΕ) δίκιο να λέμε για την έξοδο από την ΕΕ πριν τον σοσιαλισμό, εσύ θα επιμένεις ακόμα ότι “Μένουμε Ευρώπη” ??

        5. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          Κώστα καλό ταξίδι στα απατεωνίστικα πιστεύω σου!

    2. Μιλτιάδης Κοκκινογής

      “που αν έκανες το λάθος να αναφέρεις την ύπαρξη της σε μέλος του ΝΑΡ κινδύνευε η σωματική σου ακεραιότητα”

      Reply
    3. Μιλτιάδης Κοκκινογής

      Γιατί αν έκανες το λάθος να αναφέρεις την ύπαρξη της σε μέλος του ΝΑΡ κινδύνευε η σωματική σου ακεραιότητα?!? Τι έγινε δηλαδή?!?

      Reply
      1. ανταρσυος

        Ο τύπους με το νικ νεϊμ ¨Κώστας¨είναι ένας παπάτζας που λέει παπαριές. Τόσο απλά. Διαστρέφει την πραγματικότητα όπως τον βολεύει, λέει ψέμματα, είναι οπαδός.

        Reply
    4. ανταρσυος

      Αϊντε χαΛιβάνι Κωστάκη που ανακάλυψες πως “…Να και ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στην Pandiera, που αν έκανες το λάθος να αναφέρεις την ύπαρξη της σε μέλος του ΝΑΡ κινδύνευε η σωματική σου ακεραιότητα….”. Γίνεσαι ξεφτίλας ρε ανεπρόκοπε, διότι οι σύντροφοι του ΝΑΡ με τους συντρόφους της ΚΟ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, παρόλες τις μεγάλες διαφωνίες, αν μη τι άλλο είχαν και έχουν στενούς τόσο φιλικούς όσο και κινηματικούς δεσμούς.

      Επίσης Κωστάκη μου δεν ξέρεις καν ελληνικά. Μια χαρά κατανοητοί είναι οι ΣΩΣΤΟΙ λόγοι αποχώρησης της ΚΟ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ από την ΛΑΕ. Τράβα τώρα εσύ να συνεχίσεις να αβαντάρεις τον ΣΥΡΙΖΑ νο2 και παράτα μας.

      Reply
    5. Νίκος

      Κωστα,η “Παντιερα” τουλαχιστον (στην οποια εχεις γινει καθημερινος σχολιαστης),δημοσιευει τα σχολια ολων των αποψεων (απο ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεχρι ΛΑΕ,ΚΚΕ,αναρχικους)σε αντιθεση με το ‘αριστερο’ ΙΣΚΡΑ που δε δημοσιευει καμια αποψη,παρα μονον των οπαδων της.
      Ποτε καμια ‘Παντιερα’,κανενα ΝΑΡ,καμια ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν χαρηκε για τις αποχωρησεις οργανωσεων απ’την ΛΑΕ.Ουτε καν τις σχολιασε.Ωστοσο ειναι ενα φαινομενο,που αξιζει προβληματισμο/αναλυση/σχολιασμο.Μεσα σε ενα χρονο πολιτικης υπαρξης της ΛΑΕ εχουν αποχωρησει 6 οργανωσεις και αρκετα ανενταχτα στελεχη.Τωρα εαν εσυ σαν φιλα προσκειμενος στη ΛΑΕ,δεν προβληματιζεσαι,τι να πω…

      Reply
      1. Κώστας

        Νίκο απ οσο ξέρω η iskra εχει χώρο για σχόλια και στην καινούρια μορφή που υιοθέτησε πρόσφατα, αν ξέρεις να λογοκρίνουν μαζί σου, τους καταγγέλω, αν και θυμάμαι σχοινοτενείς διαλόγους με σχόλια προσκείμενων σε εντελώς άλλα πολιτικά σχέδια.

        ¨Οτι δεν προβληματίζομαι που το βρήκες ? Δεν πιστεύω ότι είναι η συγκυρία τέτοια που η κάθε οργάνωση πρέπει απλά να το ρίξει στην οργανωτική της ανάπτυξη, τον ακτιβισμό, τις κοινωνικές δράσεις και την θεωρία, πρέπει να έχει μετωπική γραμμή στο κίνημα και στο πολιτικό επιπεδο απέναντι στον ιμπεριαλισμό, και η συσπείρωση δυνάμεων στην ΛΑΕ, που άργησε 5 χρόνια και έγινε μετά την στρατηγική ήττα, ενώ σκοπος ήταν να την αποτρέψει, είναι βήμα μπροστά. ¨Οπως βήμα μπροστά είναι οι πλατιές ενότητες από τα κάτω σε χώρους και με όρους υπέρβασης των στεγανών των οργανώσεων και των μετωπικών πολιτικών φορέων.

        Ότι λέω ότι όσοι έφυγαν από την ΛΑΕ έφυγαν μη προτείνοντας κάτι ουσιαστικό όπως και μπήκαν χωρίς να ξέρουν γιατί ούτε ότι τους μειώνω σημαίνει ούτε τίποτα, σημαίνει πως πιστεύω πως έχουν λάθος γραμμή και επιμένω πως μια άλλη είναι σωστή. Άλλωστε με αρκετούς έχουμε συνεχή κοινή δράση με όρους ενότητας από τα κάτω που δεν έχουμε σε αυτόν τον βαθμό με αρκετούς που είναι στην ΛΑΕ. Πολύ περισσότερο δεν σημαίνει πως λέω ότι η ΛΑΕ δεν είναι σε κρίση απλά είναι θεμιτό να λέω πως α)η ΛΑΕ χαρακτηρίζεται λιγότερο από τους όρους που γεννάνε την κρίση της αριστεράς από τους άλλους 2 χώρους γιατί είναι γέννημα της κρίσης της αριστεράς και όχι γεννήτορας όπως οι άλλοι 2 β) η ΛΑΕ είναι κόμβος για την υπέρβαση αυτών ακριβώς των όρων γιατί η ύπαρξη της μέσα από την μετατόπιση ιστορικού τμήματος του ρεφορμισμού σε θέσεις της επαναστατικής αριστεράς είναι κατάκτηση

        Κώστας

        Reply
  2. Κ.Σ.

    Η Ανασύνταξη αποχωρεί (και αυτή) από την ΛΑΕ κάνοντας μια σοβαρή κριτική, αν και δεν κάνει τη δική της αυτοκριτική σαν κομμάτι του προβλήματος. Έχει ενδιαφέρον να διαβαστεί και να συζητηθεί, όπως έχει ενδιαφέρον να δούμε και την πορεία της Ανασύνταξη από δω και πέρα.

    Ο καημένος ο “Κώστας” τώρα μιλώντας προσβλητικά και εξαπολύοντας πολεμική σε ένα φανταστικό ΝΑΡ (ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά περίπτωση), οι θέσεις του οποίου είναι μια καρικατούρα που υπάρχει μόνο στα σχόλια που αραδιάζει στην πάντα φιλόξενη Παντιέρα, απλά φιλοδοξεί να μην προσέξει κανείς την ουσία της Δήλωσης αποχώρησης της ΚΟ Ανασύνταξη και μείνει σε ένα διάλογο που μοιάζει με καυγάς. Αφήστε τον καλύτερα στην ανησυχία του και ας ασχοληθούμε με τα όσα ενδιαφέροντα γράφουν οι αναρτήσεις της Παντιέρα.

    Reply
  3. Μιλτιάδης Κοκκινογής

    Δεν με ενοχλεί που έφυγαν, και ούτε που είταν. Αρκεί να μην συνεχίσουν την επίθεση για σεχταρισμό σε άλλες οργανώσεις με κείμενα. Ο σεχταρισμός μία χαρά αληθινός και τρομακτικά υπαρκτός είναι, μόνο που δεν είναι ωραίο να χρησιμοποιήτε για την αντιπαράθεση όταν δεν έχουμε να δούμε άλλη διαφορά στους συντρόφους μας.

    Reply
  4. Ανώνυμα

    Δεν ξέρω αν η ΚΟΑ όλης της Ελλάδας, μπορεί να γεμίσει μια ταβέρνα, μεσαίου μεγέθους, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρο. Ξέρω ότι η «Φιλολαϊκή» αυτή μικροοργάνωση, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, έδωσε γραμμή για αποχή από τις εκλογές, γεγονός που η διακίνηση αυτής της ιδέας, βρήκε πρόσφορο έδαφος, σε πολλούς απογοητευμένους αριστερούς πολίτες, ανέδειξε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, που αν πήγαιναν να ψηφίσουν το ποσοστό τους επί του συνόλου δεν θα ξεπερνούσε το 25% και έβγαλε στην βουλή το ΠΟΤΑΜΙ και τον Λεβέντη. Στο καλό λοιπόν και να μας χαιρετάτε κάπου κάπου. Αποδείχθηκε ότι κάποιοι κάνουν το ίδιο κακό με τον Μνημονιακό σήμερα Τσίπρα. Όσο για το πρόγραμμα της ΛΑΕ, είναι φυσικό ότι δεν προλάβαινε σε 30 ημέρες να το καταρτίσει και να το εξαγγείλει. Εξ άλλου υπάρχει έτοιμο το αρχικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταρτισθεί από τα μέλη του, είχε μπει στο πρώτο του συνέδριο και είχε εξαγγελθεί στην Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα αυτό το είχε εγκρίνει και ο λαός κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και κατά το δημοψήφισμα, με συντριπτική ψηφοφορία. Είναι πασίγνωστο ότι εμείς και εσείς δεν αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θέλαμε να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα, αντίθετα αποχωρήσαμε επειδή η ηγετική ομάδα, προσχώρησε στο μνημονιακό στρατόπεδο και πέταξε το πρόγραμμα στα σκουπίδια. Εμείς οι απλοί πολίτες, που δεν έχουμε φιλοδοξίες μόνο για το άτομό μας και τις καρέκλες, που δεν είμαστε «καθοδηγητές», θα παλέψουμε όσο μπορούμε, για την ενότητα των φιλολαϊκών δυνάμεων, έχοντες υπ’όψιν τα δεινά που περνά ο λαός μας, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι και οι ανήμποροι άνθρωποι. Στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και η χρησιμοποίηση για επίτευξη των στόχων αυτών, τους ίδιους τους ανθρώπους και τους αναγκαίους χειρισμούς και συμμαχίες.

    Reply
    1. Ανώνυμα

      Δηλαδή η ΛΑΕ έχει πρόγραμμα το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Κώστα είναι αλήθεια η σε προβοκάρει ο ανωνυμας.

      Reply
      1. Κώστας

        το ότι γράφεις εδώ ανώνυμε 17:15 σημαίνει πως ξέρεις αν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έλεγε για διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση της οικονομίας με εργατικό έλεγχο, λαική εξουσία, έξοδο από ΟΝΕ/ΕΕ/ΝΑΤΟ, όπως λέει το πρόγραμμα της ΛΑΕ

        Κώστας

        Reply
      2. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

        Κώστα αλήθεια πές μας! Επίσης Κώστα, γιατί θέλεις εσύ και η ΛΑΕ. μόνο έξοδο από το ευρώ για την χώρα και παραγωγική ανασυγκρότηση με καπιταλιστική ηγεμονία;

        Reply
        1. Κώστας

          ΑΝΤΑΡΣΥΕ όχι ότι δεν θεωρώ ενδιαφέρουσα την προσπάθεια σου να λες ότι να ναι από το πρωί μέχρι το βράδυ για την ΛΑΕ αλλά σκέψου μου μετά από τόσο πια τα ιδια και τα ίδια κάπως έτσι, στο νεότερο.

          https://www.google.gr/search?q=bored+look+images&espv=2&biw=1366&bih=662&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjhu_rOwsfRAhUE6CwKHW-CD_YQ7AkINA#imgrc=8Y2yNp7NWJqE7M%3A

          Κώστας

        2. ανταρσυος

          ετσι Κωστή! Συνέχισε μέχρι να πιάσεις πάτο. Ελλειψη επιχειορημάτων, λογική ό,τι να ναι, βαρεμάρα, θεωρητική φτώχεια….

          Μετά απο αυτά τα παραπάνω που σε χαρακτηρίζουν, γιατί δεν κάνεις κάτι να αλλάξεις;

        3. Συντροφος

          υπαρχει καποιος εδω να μου εξηγησει που και πως εστω η αριστερη πτερυγα της ΛΑΕ θετει το θεμα της εξοδου απο την ΕΕ. διοτι δυσκολευομαι.
          Διαβάζω εδω και δεν τα καταφέρνω:
          http://ektosgrammis.gr/website/topothetisi-tis-pka-en-opsei-tis-synedriasis-toy-ps-tis-lae

          Ο Κώστας μήπως; ή καποιος σύντροφος άλλος?

        4. Κώστας

          H έξοδος από την ΕΕ είναι θέση της ΛΑΕ και όχι της χ ή ψ συνιστώσας της μόνο. Δεν τρολλάρω όταν λέω πως είναι ο μόνος χώρος στην αριστερά που το βάζει γιατί ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν δεσμεύσει την ανάλυση τους με τον καταστροφισμό και τον οικονομισμό. Αφού “ο καπιταλισμός καταρρέει” πολιτική γραμμή μπορεί να είναι μόνο η ανατροπή του και κάθε τι άλλο ειναι συμμαχία με την αστική τάξη

          Το “βρες την φράση” είναι το αντίστροφο του “που διαφωνείς ?” και είναι φτηνή συνδικαλιά. Η έξοδος από την ΕΕ στο κείμενο που επισύναψες είναι παντού.

          Κώστας

        5. ανταρσυος

          Διάβασα προσεκτικά το κείμενο της πκα (αραν κλπ, συνιστώσα της ΛΑΕ). Πουθενά δεν είδα την αντίληψη της εξόδου από την ΕΕ. Απλά, αναφέρεται κάποιες φορές η φράση “ρήξη με το ευρωσύστημα”. Τίποτα άλλο. Κώστα μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις που γράφει η ΛΑΕ ή έστω η αριστερή της πτέρυγα για έξοδο από ΕΕ; Και σε ποιά κατεύθυνση; Αν μπορείς ανάρτησε και το σχετικό απόσπασμα. Είναι πολύ σοβαρό το όλο θέμα. Παρακαλώ όχι ερμηνείες του στυλ “αυτό θέλει να πει ο ποιητής”, αλλά συγκεκριμένα αποσπάσματα. Για να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε.

        6. Κώστας

          ΑΝΤΑΡΣΥΕ πρόσφατα συμφωνήσαμε, το είπες ο ίδιος μάλιστα, θριαμβευτικά, πως σε κείμενο του ΝΑΡ εκεί που περιγράφει το μέτωπο δεν λέει κουβέντα για την ΕΕ αλλά για την επανάσταση, την εργατική εξουσία και τον κομμουνισμό.

          Για το κείμενο της ΠΚΑ και το “βρες την φράση”, που ήδη είπα πως δεν παίζω, παίξτο μόνος σου. Βάλε τα αποσπάσματα που είναι για την ΕΕ, ρητά για αυτήν και όχι για το ευρωσύστημα για να κρίνει ο καθένας. Σίγουρα δεν λέει πως θα βγούμε με τον σοσιαλισμό όπως λέτε εσείς γιατί δεν είναι στόχος ζύμωσης αλλά άμεσος. Το ότι είναι άμεσος προυποθέτει πράγματα, κοινωνικές εκπροσωπήσεις, κοινωνική συμμετοχή, κάτι να είσαι σε θέση να πεις πχ για μετά την ΚΑΠ, και να υπάρχουν αγρότες να το λένε. Όλα αυτά που αρνήστε σε ότι αφορά το πρόγραμμα γιατί “είναι ρεφορμιστικά και αφήνουν την πόρτα ανοιχτή σε κυβερνητικές λύσεις ενώ το πρόγραμμα είναι της εργατικής εξουσίας”. Επειδή λοιπόν η ΛΑΕ δεν έχει τις αναγκαίες γειώσεις και εκπροσωπήσεις για την έξοδο από την ΕΕ η θέση της για την έξοδο από την ΕΕ όχι απλά δεν είναι … παραμονή στην ΕΕ αλλά είναι και βολονταριστική, δεν της αντιστοιχεί. Είναι μια θέση ζύμωσης, δυστυχώς θυμίζει ΚΚΕ και ΝΑΡ, αλλά καλώς το κάνει, σε μικρό βαθμό, σαν οδοδείκτης ότι η θέση πρέπει να γίνει πραγματική. Η έξοδος από την ΟΝΕ, το ευρωσύστημα το ευρώ και κάθε κανόνα της ΕΕ πάλι, σε μικρότερο βαθμό, εικονική είναι, θέλει κοινωνικό βάθεμα του πως θα χρησιμοποιήσεις την νομισματική, συναλλαγματική, δημοσιονομική πολιτική. Έχεις όμως 2-3 πράγματα να πεις και σε κάθε περίπτωση η έξοδος απο το ευρώ κρατάει … ένα δευτερόλεπτο, δεν έχεις περιθώριο ανυπακοής και κοινωνικής ωρίμανσης της θέσης. Επίσης σχολιάζουμε κάτω από ένα κείμενο που λέει όλο καμάρι ότι αν βγούμε από το ευρώ θα πεινάσουμε, και πανηγυρίζετε για αυτό, λες και θα πειστεί ο λαός πως αν και το σύστημα έχει δίκιο στον πυρήνα της τρομοκρατίας του, ας βγούμε από την ΕΕ, άρα και το ευρώ, και ας πεινάσουμε. Θέλω να πω πως υπάρχει ειδικός λόγος που το ευρώ είναι ο πυρήνας της τρομοκρατίας του συστήματος από το 2010 και γι αυτό άλλωστε ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι και τον Ιανούαριο του 2015 δεν κατεβαίναμε με διπλή ταυτόχρονη έξοδο. Η ΟΝΕ σαν πυρήνας της ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης και η κρίση της εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης έχει ειδική σημασία για την ειδική μορφή της κρίσης στην Ελλάδα και για την εσωτερική υποτίμηση σαν δρόμο ξεπεράσματος της. Το να μην βάζεις πρώτο το ΟΧΙ στην εσωτερική υποτίμηση είναι ευρωτρομοκρατία και όχι μια πιο αντι ΕΕ άποψη.

          Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως η ΚΟΑ με τις απόψεις της έδωσε την μάχη του δημοψηφίσματος ? ¨Οχι αν προσπάθησε, προσπάθησε και το ξέρω, και όχι μόνο η ΚΟΑ, κάθε δύναμη που λέει για διπλή έξοδο από την ΕΕ με εργατική εξουσία. Υπήρχε περίπτωση να πείσεις τον λαό ότι στις 6 Ιουλίου θα είχαμε διπλή έξοδο με εργατική εξουσία ? Δηλ αν έχεις το 100% της ανάλυσης του ΚΚΕ και στο τέλος αντί να πεις για ακυρο λες τέλος πάντων ΟΧΙ, τι διαφορετικό κάνεις από το ΚΚΕ ?

          Κώστας

        7. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          μόνος σου συμφωνείς, ακούς φωνές, διαστρέφεις τις θέσεις των άλλων, λές ψέμματα για τις θέσεις της ΛΑΕ….

          ΓΙΑΤΙ όλα αυτά Κώστα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.