.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Γιώργος Ρούσης: Περί αυτοκριτικής


rousis725Είναι προφανές ότι όλοι εκείνοι οι οποίοι  μέχρι πρότινος στήριζαν δημοσίως απροκάλυπτα, ή έμμεσα, ή υπογείως τον ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμη χειρότερα, συμμετείχαν σε αυτόν ως στελέχη του και ακόμη περισσότερο ως υπουργοί του, ευθύνονται σε διαφορετικό βεβαίως βαθμό για την άνδρωσή του, αλλά και για την κατάληξή του, αφού αυτή δεν ήταν παρά η νομοτελειακή κατάληξη της ρεφορμιστικής τακτικής του για την οποία είναι συνένοχοι.

Ευθύνονται  για τον ιστορικό-ταξικό συμβιβασμό που σηματοδότησε η σύμπραξη με τον εθνικιστή Καμένο, η εκλογή του Παυλόπουλου και οι ποικίλες επαφές τύπου γάτου των Ιμαλαΐων, ευθύνονται για την ανοχή έως και τη σύμπραξή τους σε επιλογές συνεργασίας με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Νίκος Κοτζιάς.

Επίσης ευθύνονται για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της λαϊκής συνειδητότητας με την στήριξη θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ ή και η  μερική μόνον  διαγραφή του χρέους, όταν ήδη σημαντική μερίδα του λαού μας είχε αρχίσει να τα αμφισβητεί.

Η ευθύνη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη για εκείνους οι οποίοι δεν διαχώρισαν τη θέση τους ακόμη και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στους δυνάστες μας την επαίσχυντη συμφωνία των 47 σελίδων του Ιουνίου, πρόδρομο του τρίτου μνημονίου.

Θα περίμενε κανείς απ’ όλους αυτούς όταν πια καθυστερημένα έστω έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή έπαψαν να τον στηρίζουν, αντί να επιδιώκουν την ανασύστασή του στη βάση της αρχικής του πολιτικής και συγκρότησης που μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση, να μην παραγνωρίζουν με τέτοια ευκολία ακόμη και την πρόσφατη ιστορική μνήμη και να ασκήσουν μια ελάχιστη έστω αυτοκριτική για την μέχρι τώρα στάση τους.

Αντ’ αυτού πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να διατηρούν τους δεσμούς τους  με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδικαλιστικό, περιφερειακό και άλλα επίπεδα, συνεχίζουν να υποστηρίζουν θέσεις όπως η παραμονή στην ΕΕ, ή ακόμη συνεχίζουν να θεωρούν, όπως η Νάντια Βαλαβάνη, κόκκινη γραμμή τους την κυβερνητική πρόταση του Ιούνη, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής για τα συριζαϊκά πεπραγμένα τους.

Ορισμένοι μάλιστα για να δικαιολογήσουν αυτήν τους τη στάση ταυτίζουν την  αυτοκριτική με τον εκφυλισμό της .

Όμως όλοι αυτοί παραγνωρίζουν ή απλώς δεν γνωρίζουν ότι τουλάχιστον για το μαρξιστικό ρεύμα η αυτοκριτική όχι μόνον δε βλάπτει, αλλά όποια δυσαρέσκεια κι αν προκαλέσει, «ισοφαρίζεται πλουσιοπάροχα» αν το περιεχόμενό της είναι τεκμηριωμένο και αποκαλύπτει την αλήθεια.[1]

Οι ίδιοι οι κλασικοί  του μαρξισμού εφάρμοζαν στην πράξη  την αυτοκριτική. Έτσι για παράδειγμα οι Μαρξ, Ένγκελς παραδέχονταν ότι είχαν σφάλει όσον αφορά τις προβλέψεις τους    σχετικά με την θετική έκβαση της επαναστατικής διαδικασίας το  1848.[2] Στο ίδιο πνεύμα ο Ένγκελς έκανε την  αυτοκριτική του για την οικονομίστικη ανάγνωση του μαρξισμού. «Ο Μαρξ και εγώ  ο ίδιος είμαστε εν μέρει υπεύθυνοι για το γεγονός ότι ορισμένες φορές οι νέοι αποδίδουν περισσότερη βαρύτητα απ’ ό,τι πραγματικά της αντιστοιχεί στην οικονομική πλευρά. …..»[3]  

Για τον Λένιν «η αυτοκριτική είναι απαραίτητη για τους μαρξιστές»[4].

Ενώ για τον ίδιο, «η στάση ενός πολιτικού κόμματος απέναντι στα λάθη του είναι ένα από τα σπουδαιότερα και ασφαλέστερα κριτήρια για την σοβαρότητα του κόμματος και για την εκπλήρωση στην πράξη από μέρους του των υποχρεώσεων του απέναντι στην τάξη του και στις εργαζόμενες μάζες.»[5]

Αναφερόμενος στη σοβιετική γραφειοκρατία επί των ημερών του, ο Λένιν έκανε αυτοκριτικά λόγο για «μεγάλη σαπίλα», «βρωμιά», «μούχλα» «πληγή», «σκουριά», «κομματική αρρώστια» που «κατατρώει» τη Σοβιετική Ένωση.[6]

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ  από την μεριά της  υποστηρίζει ότι «η πλέον αυστηρή αυτοκριτική δεν αποτελεί μόνον δικαίωμα για την εργατική τάξη, αλλά είναι επίσης για αυτήν το ύψιστο καθήκον».[7] 

Αν είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αυτοκριτική εκφυλίστηκε στη συνέχεια και μετατράπηκε συχνά  σε διαδικασία απότισης πίστης στην καθοδήγηση και τις  όποιες αποφάσεις της, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο εκφυλισμός, όπως άλλωστε και ο όποιος άλλος  των αρχών του μαρξισμού, θα πρέπει να μας οδηγεί στην άρνησή τους. Αντίθετα θα πρέπει να οδηγεί στην αυτοκριτική εκτίμηση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτόν, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.
Γιώργος Ρούσης
grousis@panteion.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………….

[1] Βλέπε Ενγκελς, Γράμμα στον Κάουτσκυ, Λονδίνο, 23 Φλεβάρη 1981, Παράρτημα στο «Καρλ Μαρξ, Κριτική του Προγράμματος της Γκότα», «Σύγχρονη Εποχή» 1979, σελ. 39 – 42.

[2] Introduction de F.Engels  aux Luttes des classes en France 1895 . Editions  Sociales 1952 p.11

[3]  Γράμμα του Ενγκελς στον Ζόζεφ Μπλοχ Λονδίνο 21-22 Σεπτεμρη 1890, στο Marx-Engels Correspondance σελίδα 441.

[4]  Λένιν, Για την μπροσούρα του Γιούνους, Απαντα τόμος 30, σελ. 2

[5] Λένιν «ο «αριστερισμός» παιδική αρρώστια του κομμουνισμού » , Άπαντα τόμος 41, σελίδα  41

[6] Βλέπε Γιώργου Ρούση, «Ο Λένιν για τη γραφειοκρατία», Σύγχρονή Εποχή 1985, ιδίως σελίδες 69 – 80.

[7]  Rosa Luxemburg, La crise de la social-democratie in Rosa Luxemburg, textes, ιditions sociales, 1969, σελ.198.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, 15.3.2016

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 85.00% ( 10
Συμμετοχές )



91 σχόλια στο “Γιώργος Ρούσης: Περί αυτοκριτικής

  1. Ανώνυμος

    Δυστυχώς η πλειοψηφία των στελεχών της ΛΑΕ ανήκει σε αυτή την κατηγορία: Ούτε αυτοκριτική, ούτε κάτι άλλο. Αρκετά μέλη και στελέχη της ΛΑΕ συμμετέχουν ακόμα σε κοινά σχήματα με τον ΤΣΙΡΙΖΑ.

    Αλλά και ως περιεχόμενο, η πολιτική της ΛΑΕ δεν ξεφεύγει από έναν ΣΥΡΙΖΑ Νο2. Δυστυχώς. Στα βασικά, είναι ήξεις αφίξεις, μισόλογα, και τπτ παραπάνω.

    Σήμερα, χρειαζόμαστε ΠΡΙΝ ΑΠ ΟΛΑ, ουσιαστικές θέσεις και περιεχόμενο σε μια σειρά κομβικούς τομείς της ζωής μας: ΤΙ συλλογικότητες σε γειτονιές και χώρους δουλειάς οικοδομούμε, με ΠΟΙΟ περιεχόμενο, ΠΩΣ συμβάλλουμε στην ανάππτυξη λαϊκής αυτοπεποίθησης εναντίον της ΕΕ και του ευρώ (διότι με τους πολέμους γύρω-τριγύρω, αναπτύσσετα ισυνεχώς ο φόβος).

    ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα κριθεί η ΛΑΕ, .όπως θα κριθεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ. Και εδώ ΔΕΝ ωφελεί, αντιθέτως κάνει ζημιά η εκλογολαγνεία και η πρώτιστη ιεράρχηση που κάνει πολύς κόσμος (και ενισχύεται και από την ΛΑΕ αυτή η τάση), των εκλογών. ΔΕΝ ωφελεί ΚΑΘΟΛΟΥ η εκλογολαγνεία, διότι πολύ απλά, ΔΕΝ λείπουν οι βουλευτές από την Αριστερά. Ποτέ δεν έλειψαν. ΑΝ κάτι λείπει διαχρονικά απο την Αριστερά και ειδικά απο το κομμάτι του πρώην ΤΣΙΡΙΖΑ (την ΛΑΕ), είναι η βαθιά προγραμματική/έμπρακτη χειραφετητική αναζήτηση και απάντηση σε μια σειρά κομβικά ζητήματα.

    Οπότε, πάντα ΕΙΔΙΚΑ Η ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, έστριβε δια των εκλογών. Αλλά, έτσι στο τέρμα του δρόμου είναι πάντα η ενσωμάτωση.

    ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Reply
  2. Κώστας

    Τι καλά που θα ήταν να μην υπάρχει ρεφορμιστική αριστερά. Να υπάρχει μόνο επαναστατική αριστερά, στους χώρους, την στρατηγική για την δικτατορία του προλεταριάτου, και να φτιάχναμε μέτωπα-διάχυτα κόμματα με γραμμή την εργατική εξουσία. Που στο κίνημα δεν θα προσπαθεί κανείς να αναπαραχτεί σε θέσεις πάνω στην εκπροσώπηση ταξικού αμυντισμού, και συχνά συνεργασίας κλπ, κλπ κλπ.

    Δεν είναι όμως έτσι απλά. ο ρεφορμισμός, δικέφαλος στην χώρα μας από δεκαετίες και με διασταυρώσεις τύπου αριστερό ρεύμα που έχει σε μεγάλο βαθμό την σφραγίδα και του ΚΚΕ και της αμιγώς ευρωκομμουνιστικής παράδοσης είναι υπαρκτό ρεύμα, με κοινωνική βάση και αντιστοίχηση στις αντιφάσεις της εργατικής τάξης στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

    Σε συνθήκες δομικής κρίσης το θέμα δεν είναι η οικοδόμηση της επαναστατικής αριστεράς, με όρους σύγχυσης του τι είναι κόμμα και τι είναι μέτωπο, με μετάθεση των επίδικων στην εργατική εξουσία και όχι την αντιιμπεριαλιστική ρήξη και τον παραγωγικό μετασχηματισμό, αλλά η οικοδόμηση της αριστεράς της εποχής μας. Από πάνω μέχρι κάτω, με σχήματα ανεξάρτητα αριστερά ριζοσπαστικά απέναντι στα αστικά κόμματα, με αριστερό ριζοσπαστικό μέτωπο με δημοκρατία των μελών και ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.

    Η καθολική επιρροή της πολιτικής γραμμής του ΚΚΕ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ στην ΛΑΕ δεν είναι καλό σημάδι. Μια στοιχειωδώς δίκαιη κριτική όμως, ειδικά από έναν σύντροφο σαν τον Ρούση που το καλοκαίρι του 2014 έλεγε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι οριστικά μικρογραφία του ΚΚΕ και αν δεν φύγουν ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ δεν γίνεται τίποτα, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει πως τα προχωρήματα ενός ρεφορμιστικού δυναμικού δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη, και δεν είναι ποτέ οριστικά.

    Βέβαια σύντομα ο ίδιος ταυτίστηκε με το ΚΚΕ στην μεγαλύτερη ταξική προδοσία της ιστορίας του, στην νικηφόρα ταξική αντιιμπεριαλιστική μάχη του δημοψηφίσματος. Δεν πειράζει όμως γιατί είπαμε πως ρεφορμιστική αριστερά θα υπάρχει για πάντα, δεν γίνεται αλλιώς.

    Κώστας

    Reply
  3. Ο άλλος Βασίλης

    “………. νικηφόρα ταξική αντιιμπεριαλιστική μάχη του δημοψηφίσματος.”
    Και νικηφόρα και αντιιμπεριαλιστική και μάχη !!
    Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν κάποιοι έχουν συναίσθηση της βαρύτητας των λέξεων που χρησιμοποιούν.
    Αφήνω κατά μέρος τον χαρακτηρισμό, ως “μεγαλύτερη ταξική προδοσία” στην ιστορία του Γ. Ρούση, την ταύτισή του με τη στάση του ΚΚΕ στο θέμα του δημοψηφίσματος……
    Έτσι παιδιά! Από μεγαλειώδη νίκη σε μεγαλειώδη νίκη πηγαίνει το εργατικό κίνημα! Ίσως γι αυτό τα μνημόνια περνάνε το ένα μετά το άλλο.
    Αφού η εργατική τάξη, με τη δική σας καθοδήγηση, καταλαβαίνει ότι παρά τις μεγαλειώδεις νίκες της, όπου τα έδωσε όλα (στις πλατείες και στα δημοψηφίσματα), δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, καταλήγει στον καναπέ και ψάχνει να βρει τον μεσσία που θα την σώσει:
    Από Τσίπρα σε Σαμαρά κι από Σαμαρά σε Μητσοτάκη, Λεβέντη……. και κάπου στη γωνίτσα, περιμένει κι ο κυρ Παναγιώτης με τη Ζωίτσα, μπας και τσιμπήσουν κι αυτοί κάνα ψίχουλο εξουσίας.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      «………. νικηφόρα ταξική αντιιμπεριαλιστική μάχη του δημοψηφίσματος.»

      χάρτινοι υπερήρωες της ΑνταρσυοΛΑΕ δίνουν επικές σκιαμαχίες και κατάγουν συντριπτικές “ταξικές” νίκες… αυτοί που οι πιο πολλοί δεν έχουν δει εργάτες παρά μόνο στο σινεμά…
      Καληνύχτα…

      Reply
      1. Βαγγέλης

        Κρίμα που βγήκε το ΟΧΙ και υπάρχει ακόμα μια φλόγα (έστω να σιγοκαίει) για καλύτερες μέρες στον κόσμο της εργασίας. Αλλιώς θα είχε θριαμβεύσει η πλήρης υποταγή και το ΚΚΕ θα κρατούσε το μαγαζάκι όρθιο ως η “μόνη αυθεντική φωνή που λέει αλήθειες στο λαό” κι ας γκρεμιστούν όλα τα άλλα…

        Reply
        1. Ηλίας Τζ.

          Δυστυχώς για σένα, Βαγγελάκο, και η Υποταγή έπαιξε τα ρέστα της (κι έχασε….) και το ΚΚΕ κράτησε “το μαγαζάκι” του λαϊκού κινήματος όρθιο, κι έτσι ο μπαμπούλας της Διχτατορίας του Προλεταριάτου, μαζί με τα Γκουλάγκ του έρχεται ένα κλικ πιο κοντά!
          Απόδειξη: Το μικροαστικό κίνημα έχει παραλύσει (από τον φόβο του…), τρώγεται με τα ρούχα του, και ο μικροαστός έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στον μεγαλο(αστό) αδερφό του….

        2. Βαγγέλης

          Αυτό θα πει παραλήρημα… Συνέχισε έτσι μεγάλε κομμουνισταρά που η υποταγή νομίζεις ότι νικήθηκε από το κκε…

  4. Ανθρωπος

    Το.ΚΚΕ εκανε την μεγαλυτερη ταξικη προδοσια στην.ιστορια του; Ακομα και τωρα λεγεται.αυτο;Ακομη και εκ των υστερων; Δηλ συμφωνα με την ερωτηση επρεπε να πουμε Οχι.στις θεσεις του.Γιουνκερ και να πουμε Ναι στις 47 σελιδες του συριζαιικου μνημονιου.Γιατι αυτη ειναι η μεταφραση του ερωτηματος εκτος αν χιλια χρονια τουρκικα δεν μαθαμε να διαβαζουμε μια ερωτηση.Εκτος αν η ερωτηση ηταν Ναι η Ου σε ολα τα μνημονια…Το ΚΚΕ μπορει να εχει εκατο στραβα αλλα σ αυτο δεν μπορει να του πει κανενας τιμιος αριστερος τιποτα.Εκτος εαν ειναι χουλιγκανος της οποιας πεφωτισμενης γραμμης.Καγκελα παντου…

    Reply
    1. Κώστας

      καλά, εγώ λέω ότι είμαι τίμιος αριστερός και πως ο λαός έδωσε μια τεράστια μάχη με τον ιμπεριαλισμό και την αστική τάξη και το ΚΚΕ ήταν έξω και απέναντι του.

      το ότι η μάχη χάθηκε στις 6 Ιουλίου, και δεν επεκτείνομαι γιατί δεν θέλω σεντόνι, δεν σημαίνει πως δεν έπρεπε να δωθεί στις 5 Ιουλίου ή πως η νίκη εκείνη χάθηκε, δεν άφησε παρακαταθήκες, ούτε σε αυτές επεκτείνομαι.

      ο λαός του 62 % βασικά, και βασικά το πιο προχωρημένο του τμήμα γιατί πολύς κόσμος ψήφισε κάτω από την κυρίαρχη στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ μικροαστική εκσυγχρονιιστική ηγεμονία, για να κάνει ο Τσίπρας κάποια συμφωνία, ήταν εικόνα του τι θα μπορούσε να έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η αριστερά, ποιο κοινωνικό -πολιτικό μπλοκ θα μπορούσε να έχει συγκροτήσει αν ξεπερνούσε το δίλλημα ανάμεσα στον ανέφικτο έντιμο συμβιβασμό και την μετάθεση των πάντων σε μια μεταφυσική της εργατικής εξουσίας, του τάξη εναντίον τάξης κλπ

      επεκτάθηκα τελικά

      Κώστας

      Reply
    2. Μιχάλης

      Aν είσαι σοβαρός δείξε μου πως το ερώτημα :
      «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

      μεταφράζεται σε αποδοχή ενός άλλου μνημονίου.
      Αν και μάλλον δεν θα απαντήσεις, θα εξαφανιστείς…

      Reply
      1. Ο άλλος Βασίλης

        Μιχάλη, η “μετάφραση” που ζητάς του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, δεν βρίσκεται μέσα στο κείμενο. Βρίσκεται έξω από αυτό, στην πολιτική πραγματικότητα. Κι αυτό ήταν το “κόλπο”. Αν έβγαινε το ΟΧΙ και πάλι η κυβέρνηση να προωθούσε το δικό της μνημόνιο (για το οποίο δεν υπήρχε καμία ετυμηγορία αρνητική). Είναι μέσα στα πλαίσια της πάγιας ταχτικής των οπορτουνιστών να μη δεσμεύονται ποτέ. Να είναι και έτσι και γιουβέτσι και τελικά να καταλήγουν να εξυπηρετούν το κεφάλαιο κάνοντας και την εργατική τάξη συνένοχο. Αυτή είναι και η προστυχιά τους!

        Reply
        1. Μιχάλης

          Βασίλη, τα γεγονότα λένε τα εξής:
          To μνημόνιο που υπόγραψε ο Τσίπρας ήταν αυτό το ίδιο το σχέδιο συμφωνίας της Τρόικα, αυτό για το οποίο ο λαός ψήφισε ΟΧΙ. Άρα ο λαός είπε ΟΧΙ και ο Τσίπρας είπε ΝΑΙ. Ήταν λοιπόν το δημοψήφισμα μία μάχη του λαού,μία πράξη αντίστασης και ανυπακοής στην οποία οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης καλούσαν σε πραξικόπημα (Μπακογιάννη, Μειμαράκης κλπ) και το ΚΚΕ απείχε. Ξέρεις όμως οτι σε στιγμές μάχης ή είσαι μαζί με το λαό ή είσαι ενάντιά του. Δυστυχώς έρχονται και άλλες μάχες, ο λαός βυθίζεται στην απόγνωση και τα κοράκια του ΝΑΤΟ που ξέρουν καλά τη δουλειά τους μαζεύονται.Νατοικά καράβια κόβουν βόλτες στο Αιγαίο, ιταλικά στρατεύματα στα ελληνο-αλβανικά σύνορα (μετά από 77 χρόνια) γερμανικές μπότες στην Ελλάδα (μετά από 71 χρόνια) και τούρκικες συνάμα (μετά από 104 χρόνια). Σε περίπτωση εξέγερσης το ΚΚΕ θα σπάσει βιτρίνες ή θα είναι με τον (νατοϊκό) νοικοκύρη;
          ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το ερώτημα δεν είναι ρητορικό…

        2. Ο άλλος Βασίλης

          Και μόνο από το ερώτημα που βάζεις, αν το ΚΚΕ θα σπάει βιτρίνες ή θα είναι με τον (νατοϊκό) νοικοκύρη, φαίνεται ότι είσαι χαμένος στη μετάφραση!
          Αποφάσισε – αποφασίστε τι θέλετε. Τυφλή εξέγερση που θα εκτονώνεται στις βιτρίνες, ή ρήξη και ανατροπή? Το ένα, αποκλείει το άλλο.

        3. Μιχάλης

          Βασίλη, καλές οι φιλολογικές ανησυχίες περί μεταφράσεων αλλά δεν απάντησες τι θα κάνει το ΚΚΕ σε περίπτωση λαϊκής εξέγερσης (αντινατοϊκής-αντιιμπεριαλιστικής είπα Βασίλη-μη κολλάς στα περί βιτρίνας). Βέβαια δεν περιμένω από σένα να μου πείς τι θα κάνει το ΚΚΕ, νομίζω αρμόδιο είναι τι ίδιο το ΚΚΕ να βγάλει μία ανακοίνωση, να κάνει μία διαμαρτυρία, εν πάσει περιπτώσει να μας δώσει ένα δείγμα τι πιστεύει για τη νατοϊκή κινητικότητα στην Ελλάδα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τόσο υποτιμητικά αναφέρεσαι το έκανε, έβγαλε ανακοίνωση και κοινοποίησε στο λαό τι πιστεύει ( http://antarsya.gr/node/3776 ),”οι νέοι που τους έλεγαν αλήτες” θα είναι εκεί όποτε χρειαστεί, το ΚΚΕ δεν ξέρουμε ακόμα τι πιστεύει για τη νατοϊκή κινητικότητα.

        4. Ο άλλος Βασίλης,

          Πρώτα απ όλα, κανείς δεν αποκάλεσε τους ΑΝΤΑΡΣΥους αλήτες, ούτε υποτιμητικά αναφέρομαι σε αυτή. Οι όποιες ειρωνείες μου είναι απάντηση στην αντι ΚΚΕ στάση της. Σας έχει καταμαδήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς έχετε ακόμα πρόβλημα με το ΚΚΕ! Νισάφι πια!
          Δεύτερο, ο “ριζοσπάστης” έχει, εδώ και χρόνια σχεδόν καθημερινά άρθρα με διεξοδικές αναλύσεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ, πάντα συνδεδεμένες φυσικά με τις γενικότερες εξελίξεις στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην περιοχή.
          Όταν το ΚΚΕ εξηγούσε τι εστί “Αραβική Άνοιξη”, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την παρουσίαζε σαν επανάσταση και λοιδορούσε το ΚΚΕ.
          Όσο για τα “ανοιχτά σύνορα” που συνθηματολογικά ζητάει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την ανακοίνωσή της, το ΚΚΕ, δεν έχει κάνει εδώ κι ένα σχεδόν χρόνο ολοκληρωμένη πρόταση για να πηγαίνουν οι μετανάστες απ ευθείας, από τα σημεία εισόδου στις χώρες προορισμού τους χωρίς να παρκάρονται στην Ελλάδα? Δεν είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ ότι προορίζουν την Ελλάδα να γίνει “άποθήκη ψυχών”, ρεζερβουάρ ανθρώπινου δυναμικού, απ όπου το ευρωπαϊκό κεφάλαιό θα αντλεί όποτε, όσους και όποιους χρειάζεται?
          Το θέμα όμως, δεν είναι να προπαγανδίσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και να πέσεις στα νύχια της ΕΕ ή άλλων αναδυόμενων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων και τελικά να ξανακαταλήξεις ΚΑΙ στο ΝΑΤΟ.
          Και φυσικά δεν μπορώ να σου πω τι θα κάνει το ΚΚΕ σε περίπτωση “λαϊκής αντινατοϊκής εξέγερσης”. Το πιο πιθανόν είναι να προσπαθήσει να δώσει ταξικό χαρακτήρα. Το θέμα είναι, η εργατική τάξη να καταλάβει ότι δεν πρέπει να πολεμάει κάτω από ξένες παντιέρες αλλά κάτω από τη δική της. Το ερώτημα λοιπόν αντιστρέφεται. Τι θα κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν το ΚΚΕ θα κάνει αυτή τη προσπάθεια. Θα στηρίζει το “αυθόρμητο”, το “πατριωτικό” και το “ακομμάτιστο” ή το ταξικό?

        5. Κουτοπονηρούλη Μιχάλη

          άμα “ενδιαφέρεσαι” τόσο να ενημερωθείς για το τι λέει και τι κάνει το ΚΚΕ για το ΝΑΤΟ (που θα κουνήσετε και το δάχτυλο, ειδικά για το ΝΑΤΟ, μετά τις πομπές σας το ’99 για όποιους θυμούνται…) πρόχειρα υπάρχουν 2 τρόποι τουλάχιστον:
          α) http://www.902.gr/
          β) ο “Ριζοσπάστης” (έντυπος και ηλεκτρονικός)

        6. Μιχάλης

          Αποτελείς τον μέσο οπαδό (ή μέλος) του ΚΚΕ, σας μιλάνε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός και βρίζετε.
          Ενημερωτικά, πριν γράψω ότι έγραψα ανάτρεξα σε όλο το αρχείο του kke.gr και δεν βρήκα καμία ανακοίνωση της Κ.Ε. ή του Π.Γ. σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα με το πρόσχημα των προσφύγων. Αν υπάρχει και δεν την είδα σε παρακαλώ στείλε την και θα σε συγχωρήσω για τις προσβολές σου .

        7. Τι δεν καταλαβαίνεις;

          ίσως δεν έγινα κατανοητός – θα προσπαθήσω να το πω πιο απλά:
          άμα «ενδιαφέρεσαι» τόσο να ενημερωθείς για το τι λέει και τι κάνει το ΚΚΕ για το ΝΑΤΟ, πρόχειρα υπάρχουν 2 τρόποι τουλάχιστον:
          α) http://www.902.gr/
          β) ο «Ριζοσπάστης» (έντυπος και ηλεκτρονικός)

        8. Γιάννης Λ.

          Μεγάλος 40αλήθειας πρέπει να είσαι εσύ

        9. Τι δεν καταλαβαίνεις;

          40αλήθειας;
          ε, όχι, αυτό δεν το δέχομαι!

  5. Πελεντρίτης

    Προς Κώστα επιστολή Πελεντρίτη το ανάγνωσμα.Διάβασε την απόφαση της βουλής ΦΕΚ 62Α/28-6-2015 και θα καταλάβεις ότι στο δημοψήφισμα ψήφισες μνημόνιο.Ο Τσίπρας ήξερε τι έκανε και εσείς κοροιδεύατε τον κόσμο κανονικότατα.

    Reply
  6. πικάπα

    Το ΚΚΕ μπορει να εχει εκατο στραβα αλλα σ αυτο δεν μπορει να του πει κανενας τιμιος αριστερος τιποτα
    TRUE

    νικηφόρα ταξική αντιιμπεριαλιστική μάχη του δημοψηφίσματος
    FALSE

    ο λαός του 62 % μείον 5 % ήταν μια πιθανή εικόνα του τι θα μπορούσε ίσως να έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η αριστερά, ποιο κοινωνικό -πολιτικό μπλοκ θα μπορούσε να έχει προσπαθήσει να συγκροτήσει αν ξεπερνούσε πολλά, που δεν φαίνεται αν και πότε θα μπορέσει ποτέ να τα ξεπεράσει TRUE

    Ο Τσίπρας ήξερε τι έκανε και όλοι (κι εσείς κι εμείς και το ΚΚΕ) πιαστήκαμε κορόϊδα κανονικότατα
    TRUE.

    Reply
    1. Ο άλλος Βασίλης

      Ανν σου πω ότι, από ολόκληρη την Ελλάδα, οι μόνοι που δεν πιαστήκαμε κορόιδα από τον Τσίπρα, είναι το ΚΚΕ και οι ΚΚΕδες, δεν θα είναι υπερβολή !
      Φυσικά, το ΚΚΕ το πλήρωσε με μια γερή μείωση του εκλογικού του ποσοστού, αλλά από την άλλη, αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν μια κλωτσιά στο δέντρο για να πέσουν τα σάπια……

      Reply
  7. γιωργος

    Κατω η κυβερνηση (μονο του σαμαρα, οχι ομως και του τσιπρα. Αυτη ειναι αριστερη,δικη μας)

    Reply
  8. ρας

    ο καταραμενος τσιπρας και ηξερε και κοροιδεψε
    θυμηθητε ταξιδια εξωτερικου σαν αντιπολιτευση (βιλλα ερμπα κλπ…)
    καλη η καρεκλα εεεεεεεεεεεε?

    Reply
  9. Πελεντρίτης

    Όλη η ουσία του ζητήματος βρίσκεται στην παράγραφο 2 της απόφασης που λέει ”να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση στους περαιτέρω χειρισμούς.” Η απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει ότι με το δημοψήφισμα δεν μπαίνει τέλος στη διαπραγμάτευση αλλά ότι είναι μέρος της διαπραγμάτευσης.Αυτό τόνιζαν τότε και όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και το non paper που κυκλοφόρησε απ’ το γραφείο του Τσίπρα.Όταν ,λοιπόν,με την απόφαση της βουλής τον τελικό λόγο τον είχε η κυβέρνηση που έστειλε το μνημόνιο των 47 σελίδων,αποδεικνύεται μάλιστα ότι αποδέχτηκε το μνημόνιο,τότε εσύ πιστεύεις ότι θα έπαιζε κανένα ρόλο το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.Είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ το αποτέλεσμα ήταν δεδομένο.

    Reply
  10. Πελεντρίτης

    Όσον αφορά τις αυθόρμητες εκρήξεις να θυμήσω απλώς τα λόγια του Λένιν ότι αυτές στον καπιταλισμό είναι αναπόφευκτες.”Αλλά οι φιλισταίοι-γράφει ο Λένιν-δεν είναι ικανοί να καταλάβουν ότι οι κομμουνιστές πιστεύουν ότι έχουν καθήκον να βρίσκονται μαζί με τις αγωνιζόμενες μάζες των καταπιεζόμενων και όχι με τους ήρωες του μικροαστισμού που στέκονται στην άκρη και περιμένουν δειλά”.Αυτό συμβαίνει και με τον Περισσό που σαν κόμμα της αστικής τάξης εστιάζει όλη την πολιτική του τακτική στις εκλογέςΞεχάσαμε το 1979 που έμειναν απέξω απ’ τους αγώνες για την κατάργηση του 815, ταΚΝΑΤ που εισέβαλαν στο χημείο, το σύνθημα ΚΝΕ-ΠΑΣΟΚ πουλάνε τον αγώνα.Σ’ όλες τις μεγάλες μάχες στην απέξω ήτανεΤώρα καλούνε τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς να παλέψουν μαζί τους ΧΑ ΧΑ για να μην περάσει το ασφαλιστικό..Μιλάμε για μαθητές των Χρουτσώφ,Μπρέζνιεφ,Γκορμπατσόφ και συκοφάντες του έργου των Λένιν-Στάλιν.

    Reply
    1. Ο άλλος Βασίλης,

      Από τσιτάτα, καλά τα πάμε Πελεντρίτη!
      Βασικά όμως , δεν καταλαβαίνω που κολλάει το παραπάνω τσιτάτο…….
      Που υπήρξαν “αγωνιζόμενες μάζες καταπιεζόμενων” και το ΚΚΕ ήταν απόν?

      Να σου πω κι εγώ ένα τσιτάτο του Λένιν: “Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού”!

      Reply
  11. Πελεντρίτης

    Η στάση σας στις καταλήψεις του Δεκέμβρη του 1979 είναι για σένα τσιτάτο.Βέβαια τότε οι φοιτητές νίκησαν και ανάγκασαν τον Καραμανλή να καταργήσει ήδη ψηφισθέντα νόμο τον 815.Εσείς ταχθήκατε ενάντια στην κατάληψη και στις 16/12 εισβάλατε στο χημείο και τα ΚΝΑΤ τότε πέτυχαν μια προσωρινή στρατιωτική νίκη ενάντια στους καταληψίες .Βέβαια οι φοιτητές νίκησαν και όλοι οι κομμουνιστές είναι περήφανοι γι’αυτή τη νίκη.Εσύ βέβαια τα ξέρεις αυτά και δεν λες τίποτε γιατί τα θεωρείς…τσιτάτο.Και λες ότι οι μόνοι που δεν πιάστηκαν κορίδο από τον Τσίπρα είσαστε εσείς ενώ ξέρεις ότι πολλές οργανώσεις τάχθηκαν κατηγορηματικά ενάντια σ’αυτή την κοροιδία και μάλιστα με αναλυτική αρθρογραφία.Και μιλάς πολύ για την αραβική άνοιξη αλλά δεν λες κουβέντα για τον ρόλο των…αδελφών κομμάτων.Όπως για τον ρόλο του Συριακού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση Άσσαντ,με τον Ρώσικο ιμπεριαλισμό,βεβαίως,βεβαίως.Τους οποίους είχατε δεχτεί στην Αθήνα σε…διεθνιστική εκδήλωση με τον Κουτσούμπα να μην βγάζει τσιμουδιά ενάντια σ’αυτούς τους εκπροσώπους της Συριακής αστικής τάξης και φονιάδες του Συριακού λαού.Και να σου θυμίσω επίσης ότι σ’αυτούς τους φονιάδες το κόμμα σου έστειλε πριν λίγα χρόνια αγωνιστικό μήνυμα ότι..υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Συριακού λαού.Κατανοητός ο ρόλος του κόμματός σου που σαν κόμμα της αστικής τάξης αυτά έπρεπε να κάνει.

    Reply
    1. Ο άλλος Βασίλης

      Καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου κουβέντα για τις καταλήψεις. Δεν μπορούσες να ξεχωρήσεις ποιός ήταν φοιτητής και ποιός είχε έρθει για λεηλασία και βανδαλισμό. Αυτό φυσικά, ποσώς σας ενδιέφερε εσας τους αγωνισταράδες, όπως και τους ρηγάδες που “ψάρευαν” μέσα σε όποιο βούρκο βρίσκανε μπροστά τους.
      Για το σημερινό νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο δρόμος στρώθηκε από τότε.

      Reply
    2. Ηλίας Τζ.

      Πασοκάκο, οι “καταλήψεις” της περιόδου ’78 – ’80, με κορύφωση το “Χημείο” ήταν η άμυνα της αστικής τάξης απέναντι στην ορμητική άνοδο της ΚΝΕ. Με τις ευλογίες του ….Ανδριανόπουλου! Και φέρανε το …Πασόκ στην Κυβέρνηση και τον ….Λαό στην …εξουσία! Χα, χα, χα! Οπως οι “πλατείες” και οι μπαχαλάκηδες μας (ξανα)φέραΤΕ το νεο-Πασόκ, τον τΣύριζα!
      Χορτάσαμε από τις αμέτρητες νίκες του μικροαστικαριάτου. Και …προκόψαμε!
      Και ποιές “πολλές οργανώσεις”, δε μας λές μερικές; Οι δυό οικογενειακές παρέες των μ-λ; Γιατί άλλους δεν ξέρω. Μην αρχίσουμε τώρα τη θέση πήρε η σέχτα της σέχτας και τα αειδιασπώμενα νετρίνο, γιατί χέστηκε η φοράδα.
      Τώρα για το Συριακό ΚΚ τι πόνο έχεις; Δεν είναι με την “αραβική άνοιξη”! Είναι κι αυτό στόχος της “αραβικής άνοιξης”. Κι όσο για τη στάση του με τον Ασαντ και τον Ρωσσικό Ιμπεριαλισμό, τράβα πρώτα να λύσεις τα προβλήματα με τους συντρόφους σου, που κατηγορούνε το ΚΚΕ γιατί …δεν συμπαραστέκεται στον ….Ασαντ(!), το …ΚΚΣυρίας(!) και ….τον Πούτιν(!!), κι άμα καταλήξετε, …μας ενημερώνετε!

      Reply
      1. Θανάσης

        Φίλε, το ΚΚΕ έχει δίκιο για τα τρέχοντα και τα πρόσφατα αλλά όπως καταλαβαίνεις κι εσύ (άσχετα αν κατά πάσα πιθανότητα δεν τα έχεις ζήσει ως ενήλικος) δεν γίνεται να έχει δίκιο και για την “πραγματική αλλαγή” και για τη “μεγάλη νίκη” και “συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων” στις 18/10/81 και την (χρωματιστή) ψήφο στον Σαρτζετάκη το 1985. Σε αυτήν τη στρατηγική (που νομιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ και οδήγησε κατόπιν όταν αυτό εκφυλίστηκε εντελώς στη συγκυβέρνηση και την Οικουμενική) εντάσσεται και η απόλυτη ταύτιση της ΠΣΚ-ΚΝΕ με τη νεολαία ΠΑΣΟΚ και το Ρήγα Φεραίο στις καταλήψεις για το ν. 815. Δεν γίνεται να είναι σωστή και η σημερινή γραμμή και η γραμμή εκείνης της περιόδου (1974-1991). Απέχουν έτη φωτός και έτσι κι αλλιώς προέρχονται από εντελώς διαφορετικά άτομα παρότι η χρονική απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη.

        Reply
        1. Ηλίας Τζ.

          Θανάση, νομίζω, πως το ΚΚΕ ήδη ΕΜΠΡΑΚΤΑ έχει κριτικάρει εκείνη την περίοδο, που όντως, όπως το λές, έσερνε πολλά κουσούρια από το παρελθόν. Νομίζω κάποια στιγμή αυτό θα γραφτεί και στον Γ’ Τόμο της Ιστορίας του.
          Αυτό, βέβαια καθόλου δεν δικαιώνει τους “αναρχοαυτόνομους” του …Ανδριανόπουλου(!) και τον διαχρονικό προβοκατόρικο ρόλο τους.
          Και δεν ξεχνώ, πως, ανεξάρτητα από λάθη, ενίοτε και σοβαρά, το ΚΚΕ δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει ΤΟ ΠΙΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και της εργατικής τάξης, κι αυτό είναι που σφραγίζει την διαχρονική ιστορική του διαδρομή.
          Ας σκούζουνε όσο θέλουνε τα ποικιλόμορφα “πασοκάκια”….

        2. Θανάσης

          Δεν υπάρχει θέμα να δικαιωθεί η γραμμή του τότε μπλοκ των καταλήψεων δηλαδή της Β’ Πανελλαδικής, της ΠΠΣΠ, της ΑΑΣΠΕ και των άλλων μικρότερων παρατάξεων καθώς ούτε αυτές, ούτε οι πολιτικοί τους φορείς υπάρχουν πλέον. Και μην ξαναπεις “αναρχοαυτόνομους” τους ΠΠΣΠδες, θα πέσει φωτιά να σε κάψει. Ήταν σταλινικοί πολύ πριν ανακαλύψετε τη γοητεία του σύντροφου με το μουστάκι. Τον Ανδριανόπουλο δεν ξέρω γιατί τον αναφέρεις. Και αν όπως λες το ΚΚΕ έχει κριτικάρει τη γραμμή εκείνης της περιόδου (που δεν είχε απλώς κουσούρια, ήταν ακραία ρεφορμιστική) τότε τι την υπερασπίζεσαι και χάνεις το δίκιο σου για τα τωρινά; Αυτή ήταν η ουσία του σχολίου μου. Πες και σ’ αυτούς ήταν λάθος και τελείωσε. Ή τρόλαρε τους και πες ότι εκείνη η γραμμή ήταν σύλληψη του Ανδρουλάκη, του Κοτζιά, του Καραγκουλέ, του Δραγασάκη, της Δαμανάκη. του Λαφαζάνη ……

        3. Ηλίας Τζ.

          Ανδριανόπουλος στην Καθημερινή με την ευκαιρία των φοιτητικών εκλογών του ’80: «Οι αναρχοαυτόνομοι είναι μια μεγάλη ελπίδα για την επανανακάλυψη των αξιών της ελευθερίας από την ελληνική νεολαία και τον απεγκλωβισμό της από τα μαρξιστικά δεσμά». Από τότε είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της α.τ., και των “αριστερών” ΜΜΕ, “Ελευθεροτυπίας”, “Τα ΝΕΑ” κλπ., κλπ….
          Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
          http://www.komep.gr/2004-teyxos-4/h-antiparathesh-marksismoy-leninismoy-kai-anarxismoy-se-themata-ideologias-kai-politikhs
          Ο ρόλος των “καταληψιών” της εποχής ήταν αντεπαναστατικός, με τον συνηθισμένο μανδύα του “υπερεπαναστάτη”, γι αυτό και τα κανακέματα από τους Ανδριανόπουλους και …λοιπές δημ. δυνάμεις….
          Κακώς η καλώς, ποτέ δεν βρέθηκε στην ελληνική νεολαία δύναμη πιο επαναστατική από την ΚΝΕ, και παρά τα λάθη της. Αν είχε βρεθεί θάχε επικρατήσει….
          Δε χαρίζουμε τίποτε στο “διαχρονικό πασόκ” και τις ποικίλες εκφάνσεις του.
          Και οι πιπισιπήδες ήταν τόσο “σταλινικοί”, όσο και διάφοροι πασόκοι της ίδιας εποχής, που επίσης δήλωναν “σταλινικοί”, για να θολώνουν τα νερά!
          Αλλωστε και ο ίδιος ο όρος “σταλινικός” είναι αδόκιμος, που τον είχε απορρίψει και ο ίδιος ο Στάλιν. για αυτό και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την αντίδραση και διαφόρους μικροαστούς προβοκάτορες.

        4. Θανάσης

          Σου διαφεύγουν δύο πράγματα μάλλον επειδή παρερμηνεύεις αυτό που λέει ο Παπασταύρου (που ούτε αυτός τα έζησε από πρώτο χέρι). Στο μέτωπο των καταλήψεων οι αναρχο-αυτόνομοι ήταν ελάχιστοι αριθμητικά (πόσοι α/α να υπάρχουν στη Νομική Αθηνών ή στο Χημικό;) και ασήμαντοι πολιτικά. Δες το και στα αποτελέσματα των επόμενων φοιτητικών εκλογών. Απλώς, στην αρχή του κινήματος αρκετός μη ενταγμένος κόσμος συντάχθηκε στις συνελεύσεις με Β’ Πανελλαδική-ΠΠΣΠ-ΑΑΣΠΕ αιφνιδιάζοντας ΠΣΚ-ΠΑΣΠ-ΔΑ (και ζώντας έναν πολύ καθυστερημένο Μάη με ότι αυτό συνεπάγεται. Ας πούμε, ήταν η πρώτη φορά που ακούγονταν Doors από τα μεγάφωνα της Νομικής. Αυτό ήταν από τα πιο ρηξικέλευθα στοιχεία εκείνου του κινήματος). Ο Παπασταύρου λέει ότι ήταν η πρώτη συγκροτημένη εμφάνιση αυτού του ρεύματος (που ούτε αυτό ήταν) δεν λέει ότι ήταν κυρίαρχο στο κίνημα των καταλήψεων (τις οποίες μην τις μπερδεύεις με τα σημερινά κακέκτυπα, ήταν μαζικότατες, άσχετα αν δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση και τελικά εξευτελισμός αυτής της μορφής πάλης)
          Το δεύτερο που σου διαφεύγει ενώ όλη σου η παρέμβαση είναι ενάντια στο “διαχρονικό ΠΑΣΟΚ” έχει να κάνει με το μέτωπο ΚΝΕ-ν.ΠΑΣΟΚ αλλά και ΔΑ (για σκέψου κάτι αντίστοιχο σήμερα!). Καταγγέλλεις (σωστά) τον πασοκισμό με αφορμή ένα ιστορικό επεισόδιο όπου η ΚΝΕ-ΠΣΚ ταυτίστηκε απόλυτα με αυτόν στρώνοντας έτσι το δρόμο για τη θριαμβευτική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ δυο χρόνια αργότερα. Κάπου μπάζει όλο αυτό. Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ είχαν λάθος αντίληψη τότε φτιάχνοντας εκείνο το μέτωπο (ξαναλέω όχι ενάντια στην αμελητέα α/α) και έχουν δίκιο σήμερα για τις πλατείες τους αγανακτισμένους και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Να έχουν δίκιο και τις δυο φορές δεν γίνεται.

        5. Ηλίας Τζ.

          Δεν υπήρχε κανένα “μέτωπο ΚΝΕ(!)-ν.ΠΑΣΟΚ-ΔΑ”! Αλίμονο αν οι πολιτικές συγκλίσεις προσδιορίζονται από τόσο ρηχά κριτήρια, όπως είναι οι μορφές της πάλης! Αυτός είναι χαρακτηριστικός τρόπος σκέψης πολιτικά ανώριμων/άπειρων νεαρών, που φαντασιώνονται ότι πετώντας δυο μολότωφ η σπάζοντας μερικά τζάμια, γίνονται οι …συνεχιστές του …Νετσάγιεφ, που έχουν και σαν πρότυπο(!) “επαναστάτη”.
          Οσο για τον “Μάη” είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δεν άσκησε καμιά γοητεία στην ελληνική κομμουνιστική αριστερά, που εξαρχής τον θεώρησε μικροαστικό, παρακμιακό και πολύ πίσω από τους δικούς της αγώνες.
          Σιγά, μη μαγεύονταν οι μαχητές του ΔΣΕ από τα …παιδιά των λουλουδιών! Βέβαια και ο “Μάης” και οι αναρχοαυτόνομοι είχαν αρχίσει να εμπνέουν τα κοινωνικά ανερχόμενα τότε ελληνικά μικροαστικά στρώματα, που βολεύονταν από τον κευνσιανικό Καπιταλισμό της εποχής, πάσχιζαν να απεμπλακούν από ΚΚΕ/ΕΑΜ κλπ., και προσέβλεπαν σε έναν “Τρίτο Δρόμο”, με “πλουραλισμό” και “δημοκρατία”, που πολιτικά ολοκληρωμένα ενσάρκωνε το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου. Η νεολαία των “καταλήψεων”, ακόμη κι αν ψήφιζε στις εκλογές ΠΣΚ, στην πραγματικότητα ήταν ήδη ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ προσανατολισμένη στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα*, που θα ενσάρκωνε τα ιδανικά της την επόμενη τριακονταετία, δηλαδή μέχρι τις μέρες μας.
          Οπερ και εγένετο.
          Δε λέει τίποτε σπουδαίο λοιπόν ο (σχετικά) μικρός αριθμός των αναρχοαυτονόμων-ΕΚΚΕ-ΠΠΣΠ-Β’Παν, σε σχέση με τον πολιτικό τους ρόλο, που σωστά διέγνωσε ο Ανδριανόπουλος, και την απήχησή τους στη νεολαία.
          Τι προσέφερε εκείνο το “κίνημα” στην ελληνική κοινωνία και στον εαυτό του, πριν από όλα; Την ανήμπορη Ελλάδα, χαμένη σε μια θάλασσα αυταπατών και ιδεολογικής σύγχυσης, ηθικά κατεδαφισμένη, που σήμερα προσμένει μοιρολατρικά την καταδίκη της από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές η διαδόχους του ευρωπαϊκού “Μάη”: Κον Μπεντίτ, Γιόσκα Φίσερ, Οσκαρ Λαφονταιν, Χοσέ Μπαρόζο κλπ. κλπ. κλπ.
          Η αδυναμία της ΚΝΕ (και βασικά του ΚΚΕ) της εποχής εκείνης ήταν (κατ’ εμένα) ότι δεν είχε τα κατάλληλα πολιτικά εφόδια να αντισταθεί αποτελεσματικά σε αυτή την παρακμή, που βέβαια είχε ξεκινήσει πολύ παληότερα, αλλά απλά τότε άρχισε να γίνεται ορατή. Ομως, έστω στραβά, προσπάθησε, και δε βρέθηκε και κανένας άλλος καλύτερος να καλύψει αυτό το κενό.
          ———————————
          (*) Το πολιτικό φάσμα του 95% των συνήθως προσερχομένων στις κάλπες, συν το μέγιστο μέρος του ~30% του εκλογικού σώματος, που απέχει. Αυτό χαρακτηρίζω σαν “διαχρονικό πασόκ” η “ευρύτερο πασοκ”, στηριγμένος περισσότερο στην στάση του στη ζωή και αγνοώντας τις συγκεκριμένες πολιτικές του επιλογές, που όπως αποδείχνεται, δεν είναι και βαθειές, ούτε και αγεφύρωτες.

        6. el quinto regimiento

          βρε άσχετε Σεκτάρ πάλι μιλάς για πράγματα που δεν ξέρεις. Ο Μάης του 68 έμεινε στην ιστορία οχι μονο για το φοιτητικο ξεσηκωμο αλλα και για τις καταλήψεις-απεργίες εργοστασίων. Οι ρεβιζιονιστές της Γαλλίας υπονόμευαν και στα αμφιθέατρα και στα εργοστάσια το ξεσηκωμό, στηρίζοντας το Ντε – Γκολ , όπως εδώ το 73 στήριζαν τις κινήσεις Μαρκεζίνη. Ηταν ενάντια στις καταλήψεις και τις απεργίες.
          Τσιράκια του Ντε-Γκολ ήταν το αδελφό κόμμα του Περισσού στη Γαλλία το 68.
          Εισαι αστείος ρε, νομίζεις οτι θα αλλάξεις την ιστορία του κινήματος;
          τι νούμερα είστε ρε;

          ΠΑΣΟΚΟΙ ΡΕ ΕΙΣΤΕ , ΠΑΣΟΚΑΡΕΣ, 74-81. Τα ιδια λέγατε και λέτε με το πανανδρεϊσμό.
          ΠΑΣΟΚΟΙ Ε ΠΑΣΟΚΟΙ

        7. Θανάσης

          “Η αδυναμία της ΚΝΕ (και βασικά του ΚΚΕ) της εποχής εκείνης ήταν (κατ’ εμένα) ότι δεν είχε τα κατάλληλα πολιτικά εφόδια να αντισταθεί αποτελεσματικά σε αυτή την παρακμή,” Μήπως είναι αυτό που περίπου έλεγα από την αρχή και το διευκρίνισα δυο φορές; Μόνο που το έλεγα λάθος τακτική και στρατηγική και ανεπαρκείς διαχωριστικές γραμμές από τον πασοκισμό και την “πραγματική αλλαγή”. Σε ένα κομβικό σημείο της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου ταυτίστηκε με ΠΑΣΠ και ΔΑ (σκέψου τη σημερινή αναλογία). Αυτό είναι το σημαντικό και ευτυχώς που δεν συμβαίνει σήμερα. Τα άλλα τα διαβάζεις βιαστικά και αδικείς αυτά που γράφω. Αν η α/α δεν προσφέρει ουσιαστικά στο επαναστατικό κίνημα ή ο Μάης του 68 αποδείχθηκε αδιέξοδος και ατελέσφορος δεν σημαίνει ότι το ΚΚΕ ήταν παντού και πάντα σωστό (και επειδή αυτό έχει απομείνει έχει σημασία ο σωστός προσανατολισμός του) κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς μεταφυσικό και το αποδέχεται και το ίδιο και εσύ (“Θανάση, νομίζω, πως το ΚΚΕ ήδη ΕΜΠΡΑΚΤΑ έχει κριτικάρει εκείνη την περίοδο, που όντως, όπως το λές, έσερνε πολλά κουσούρια από το παρελθόν. Νομίζω κάποια στιγμή αυτό θα γραφτεί και στον Γ’ Τόμο της Ιστορίας του”). Μετά το ξεχνάς εν μέσω της κόντρας με τον quinto και του κομματικού πατριωτισμού που αναπόφευκτα σου δημιουργεί και η κουβέντα χαλάει.
          Περιληπτικά λοιπόν:
          1. Το κίνημα των καταλήψεων ελάχιστη σχέση είχε και θα μπορούσε να έχει με αναρχικούς-αντιεξουσιαστές-αυτονομία (το δείχνει και η σύνθεση του φοιτητικού πληθυσμού της εποχής, δεν έμπαινε τότε στα ΑΕΙ “όποιος κι όποιος”).
          2. Δεν συζητάμε και δεν συγκρίνουμε τις αρετές και τα μειονεκτήματα κομμουνιστών -α/α
          3. Η έφοδος του ΠΑΣΟΚ προς την εξουσία (κάπου εκεί έγινε και η συμφωνία ΑΠ-ΔΟΛ που το έκλεισε το θέμα) υπαγόρευσε τη μετριοπαθή στάση του μπλοκ ΠΑΣΠ-ΔΑ (που ήταν πολύ πιο δεξιός και από τη σημερινή ΑΡΕΝ)- και (ως μη ώφειλε ) ΠΣΚ για τον ν.815. Σε όλες τις περιπτώσεις που ΠΣΚ-ΚΝΕ-ΚΚΕ συντάχθηκαν με το ΠΑΣΟΚ και τις εκφάνσεις του, ιδίως δε με την ΕΑΡ αργότερα έκαναν τραγικό λάθος. Ας προσπαθήσουμε και οι εντός και οι εκτός να μην ξανασυμβεί.

        8. Ηλίας Τζ.

          Θανάση, όταν συζητάω στο δίκτυο δεν φιλοδοξώ να πείσω τον συνομιλιτή μου. Σε ανταλλαγή απόψεων προσβλέπω, κι από κεί και πέρα καθένας προσλαμβάνει οτιδήποτε κατά την κρίση του. Τώρα, αν ο ίδιος μάθω και κάτι καινούργιο (κι αυτό μπορεί να συμβεί και με τον οποιονδήποτε, ακόμη και από τον ταξικό εχθρό μπορώ να μάθω κάτι), ….ε, δε θα μου κακοπάει! Συνεπώς οι απόψεις, που εκφράζω εδώ, δεν έχουν …στόχο(!) εσένα. αν δε συμφωνείς, μπορείς κάλλιστα να τις αγνοήσεις, αυτό, δα έλειπε….
          Για να το κλείσω, μια και θαρρώ ότι κατάλαβα τη δική σου άποψη, ας πω κάτι συμπληρωματικό: Το “κίνημα των καταλήψεων” σίγουρα δεν ήταν κάτι ενιαίο, οπότε δεν του αξίζει καν και ο ενιαίος αυτός χαρακτηρισμός…. Αντί λοιπόν για “κίνημα καταλήψεων” θάλεγα πως, το (αντικειμενικά διασπασμένο και αντιφατικό) φοιτητικό κίνημα της εποχής εκείνης ακριβώς και λόγω της έμφασης, που έδοσε ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ, (καθόλου ευκαταφρόνητο), στις μορφές αντί στην ουσία των αιτημάτων του, οροθέτησε την καμπή της παρακμής, (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα…) και οδήγησε στην άνοδο των ΠΑΣΚ – ΔΑΠ. Βέβαια είναι πολύ λάθος να ερμηνεύει κανείς τις εξελίξεις στο φοιτητικό κίνημα σαν νάναι κλειστό σύστημα. Γενικότερες κοινωνικές διεργασίες αντανακλούν, που δεν μπορούν να ανακόψουν τα φοιτητούδια….
          Το ζήτημα είναι πως συμβάλλει η προοδευτική φποιτητική παράταξη στο υπόλοιπο λαϊκό κίνημα.
          Συνέβαλε θετικά η ΚΝΕ τότε;
          Με την στάση της στο θέμα των μορφών πάλης, πιστεύω, ναι.
          {Προσπάθησε να οριοθετηθεί από τον αναδυόμενο μικροαστικό τυχοδιωκτισμό/οπορτουνισμό, και βέβαια να προφυλάξει το κίνημα από τις προβοκάτσιες. Το ότι ακαριαία προσανατολίστηκε η αντίδραση (Ανδριανόπουλος αλλά και τα “αριστερά” ΜΜΕ) στην προσωρινή ανοχή αυτής της μορφής πάλης, οφείλεται κύρια στο αλάθητο ταξικό ένστικτο του αντιπάλου: “Ας φάμε την ΚΝΕ τώρα, και μετά τους τακτοποιούμε αυτούς τους χαζοβιόληδες”].
          Το λάθος της ΚΝΕ (ποιάς ΚΝΕ, του ΚΚΕ δηλαδή) τότε ήταν ότι, ακριβώς λόγω του προβληματικού πολιτικού προγράμματος (το Πρόγραμμα της Ενιαίας Επ. Διαδικασίας, με την πρώτη φάση της “Νέας Δημοκρατίας”, κλπ), δεν είχε την δυνατότητα να αναπτύξει ολοκληρωμένη ταξική πολιτική ρήξης.
          Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι το σύνθημα “Πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον Αγώνα” ατόνησε και η νεολαία “προσαρμόστηκε” στο “Οχι στη εντατικοποίηση” αντί να δώσει εμφαση στο περιεχόμενο των σπουδών, τι μαθαίνουμε και για ποιόν. Κοινώς, συμβιβάστηκε με την παραγωγή “ειδικευμένων βλακών”, όπως ήθελαν και θέλουν τα μονοπώλια, αρκεί αυτό να γίνεται με λιγώτερη ….”εντατικοποίηση”, όπως θέλανε οι μικροαστοί, ταξικοί τεμπέληδες και χαραμοφάηδες….
          Τρίξανε τότε τα κόκκαλα του Νήλου Μαστραντώνη, του Π. Κόκκαλη, του Γληνού και τόσων άλλων που είχανε λειώσει απάνου στα θρανία για να μπορέσουν “να γυρίσουνε τον Ηλιο”……

        9. el quinto regimiento

          φίλε Θανάση, η γραμμή του μπλοκ των καταλήψεων δικαιώθηκε, ασχετα αν οι οργανωμένοι φορείς δεν υπάρχουν πια. Μην ξεχνάς το μπλοκ των καταλήψεων ήταν κατι πολύ πιο διευρυμένο από τις οργανωμένες παρατάξεις. Η δικαίωση ανήκει σε αυτούς που υπερασπίζονται μέχρι σήμερα το 79 και τους άλλους σταθμούς πάλης στο κινημα, πράγματα βέβαια που δεν μπορει να στηρίξει ο Περισσός και κάθε οπαδός του ονόματι Σεκτάρ.

          Ο Σεκτάρ έχει αναλάβει το ξέπλυμα των εγκλημάτων του ρεβιζιονισμού, αλλά δεν του βγαίνει που να κτυπά το κεφάλι του σα χταπόδι στο έδαφος.

          Κατα τα άλλα, όπως έγραψα και σ’ άλλο σχολιο μη μου βιάζεσαι, από τη μήτρα δεκαετιών προδοσίας και ξεπουλημάτων δεν μπορει ξαφνικά να αναγεννήθηκε μια παρθένα κομμουνίστρια επαναστάτρια. Αυτα ειναι αστεία και μονο.Η απλή λογική το λέει…

          Θα θυμάσαι ότι το μπλοκ των καταλήψεων υπήρξε και μετά το 81, όταν η άκρα αριστερά της εποχής διαλύθηκε προσωρινά. Τα ζήσαμε οι νεότεροι δεκαετίες μετά. Η ΚΝΕ συνέχιζε τον ίδιο χαβά να ειναι στο μπλοκ της αντίδρασης.

          Δυστυχώς, αγόμαστε και φερόμαστε απο τις συγκυρίες. Αυτο ειναι το κακο τις μέρες μας. ΣΕ αυτή τη συγκυρία και μονο ο Περισσός εμφανίζεται ως …αριστερός, όταν θα ξαναυπάρξουν όροι σύγκρουσης, κινηματικοι, σε εργοστάσια ή στα αμφιθέατρα, εκει θα δεις ξανά το κλασσικό πρόσωπο του ρεβιζιονισμού. της υπονόμευσης και της προδοσίας, της γραμμής που σύμφωνα με την αντίληψή σου ήταν έτη φωτός μακριά απο τη…σημερινή.

          Αντιθέτως, εγώ πιστεύω ότι ειναι στη βάση της είναι η ίδια. Η στρατηγική ειναι η ίδια. Η τακτική αλλάζει, τότε ήταν υπερ της συνεργασίας με τον Κύρκο για την διαχείριση, τώρα ειναι υπερ του σεκταρισμού για την αντιπολίτευση και τη διάσωση εντος συστήματος, για έδρανα βουλευτικά, και φράγκα, μιντιακή κάλυψη. Απλώς ειμαστε σε τέτοια απελπισία κινηματική, που ο Περισσός έχει περιθώρια ελιγμού, τη κοινοβουλευτική διαμαρτυρία ελλείψει ανατρεπτικού κινήματος να την παρουσιάζει ως επαναστατική πάλη.

          Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και μεγάλο τμήμα της ηγεσίας και του κοσμου της άκρας αριστεράς. Σύρθηκε πίσω από τις σειρήνες του Σύριζα…Και σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη οι ΡΟΥΣΣΗΔΕΣ.

          Αυτή η συγκυρία δε θα κρατήσει για πολύ και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε.

      2. Μιχάλης

        Hλία Τζ. έχεις τόση σχέση με το διαλεχτικό υλισμό όσο και ο παπάς της ενορίας.Αν διαβάσεις λίγο μαρξισμό θα μάθεις ότι τον ρεφορμισμό τον φέρνει η έλλειψη επαναστατικού κόμματος, επαναστατικής προοπτικής. Αν αφήσεις το κίνημα στο ένστικτο της εργατικής τάξης, αυτό που θα κάνει θα είναι να προσπαθήσει να πουλήσει την εργατική της δύναμη σε καλύτερη τιμή, να πετύχει μικροβελτιώσεις. Την επαναστατική γραμμή την βάζει μπροστά στην τάξη ο κομμουνιστής. Άμα λοιπόν ο κομμουνιστής είναι κλεισμένος στα γραφεία του ας μην βρίζει την τάξη, ας κοιτάξει καλύτερα τα μούτρα του στον καθρέφτη και να μην ψάχνει να ρήξει το φτέξιμο αλλού (πλατείες ή μπάχαλα κλπ) Kαι στη τσαρική Ρωσία υπήρχαν μπαχαλάκηδες, πλιατσικολόγοι, δολιοφθορείς, ακόμα και κανιβαλισμός υπήρχε αλλά υπήρχαν και επαναστάτες που στην περίπτωσή μας απλά δεν υπήρξαν

        Reply
  12. Leftist

    Προς άλλο Βασίλη. Επειδή συμμετείχα στις καταλήψεις του 79 και μάλιστα σε επιτροπές περιφρούρησης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε πληροφορώ ότι δεν υπήρχε καμμιά λεηλασία και κανένας βανδαλισμός. Ούτε ποτέ το ΚΚΕ εκείνης της εποχής κατηγόρησε τους συμμετέχοντες αγωνιστές για κάτι τέτοιο. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

    Reply
  13. Πελεντρίτης

    Ναι βέβαια ότι πείτε..Παραμύθια τα περί συμπαράστασης σε Άσαντ ,Πούτιν,ΚΚΣυρίας που είναι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και δολοφόνοι και εσείς έχετε άριστες σχέσεις με το ΚΚΣυρίας το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση Άσαντ.Τον οποίο καλέσατε σε διεθνιστική εκδήλωση για να υπερασπιστεί την επέμβαση της Ρωσίας..Όπως και το ΚΚΡωσίας που υποστήριξε στα ίσα την επέμβαση των ρώσων ιμπεριαλιστών στη Συρία.Και υπογράψατε και ψήφισμα στη συνάντηση των αδελφών κομμάτων στην Κωνσταντινούπολη το οποίο δεν δημοσιεύσατε,γιατί;Αυτό έγινε στα τέλη Οχτώβρη και δημοσιεύτηκε αλλού και εσείς δεν είπατε τίποτε. Μήπως μπορείτε να μας πείτε τι περιλαμβάλλει αυτό το ψήφισμα κι’αν υπερασπίζεται τον Πούτιν και τον Άσαντ;Το ΑΚΕΛ βέβαια δεν υποστήριξε αυτό το ψήφισμα που επιτίθεται στους Δυτικούς ιμπεριαλιστές και όχι στη Ρωσία.Χαμός.Και είχατε και πολύ φιλικές σχέσεις με το COSATU της Ν.Αφρικής που μετείχε στην κυβέρνηση τότε που δολοφόνησαν τους μεταλλωρύχους,θυμάστε;Κατά τα άλλα όσοι αγωνίστηκαν για να πέσει ο 815 ήταν ΠΑΣΟΚ.Γι’αυτό και φωνάχτηκε και το σύνθημα ΠΑΣΟΚ και ΚΝΕ ΠΟΥΛΆΝΕ τον αγώνα. Εσείς βέβαια ταχτήκατε με την αντίδραση στην οποία δόσατε και αστυνομική υποστήριξη.

    Reply
    1. Ηλίας Τζ.

      Οπως όλοι ξέρουν, τα “πασόκ” δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καταγγέλλουν …τον εαυτό τους! Σκάρτο επιχείρημα.
      Για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τα διάφορα ΚΚ θα βρείς πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στην “Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση” εκτός από τις δημοσιεύσεις του “Ρ”, συνήθως με την υπογραφή του Ε. Βαγενά.
      Το ΚΚΕ, από ό,τι ξέρω, ούτε “ουδέτερο” είναι στην υπόθεση “Αραβική Ανοιξη”, αλλά ούτε και χύνει νερό στον μύλο κανενός ιμπεριαλιστή. Στο ΚΚΣυρ. συμπαραστέκεται, όπως και σε όλο τον Συριακό Λαό, μπρος στην γενικευμένη ιμπεριαλιστική επίθεση, όπου βέβαια τον χορό σέρνουν οι αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και έπονται οι ρώσοι. Προσέχει τις διαφορές επισημαίνοντας στους λαούς και στους συντρόφους την ανάγκη να μην πέφτουν σε παγίδες και να μην πολεμάνε κάτω από ξένες σημαίες. Γιατί ασφαλώς υπάρχουν κύριοι και δευτερεύοντες σε δύναμη (και απειλή) εχθροί, αλλά ….ο εχθρός του εχθρού μου καθόλου δεν προκύπτει πως είναι …φίλος (!) μου.
      Για το ψήφισμα, που λές δεν γνωρίζω. Πότε έγινε η συνάντηση; Αν το ΚΚΕ είχε υποστηρίξει το υποτιθέμενο ψήφισμα θα τώχει δημοσιεύσει στα κομμ. έντυπα. Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Δώσε κανά λινκ, αν θέλεις να υποστηρίξεις την άποψή σου.
      Και μια, που τώφερε η κουβέντα, ΕΣΥ και οι όποιοι ομοϊδεάτες σου, ΤΙ ΘΕΣΗ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ” της “ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ;
      Αειντε, γιατί πολλές αμαρτίες έχει μαζέψει το εξωκυνοβούλιο, και δεν θα μπορεί εσαεί να κάνει το παπί. Σήμερα, έμμεσα, σας βγήκε και ο ….Χατζηνικολάου από τα …αριστερά!

      Reply
  14. el quinto regimiento

    χα χα! Πασοκοι μεγάλε σεκτάρ (ηλία) το 79 ήταν αυτοι που έσπαγαν τις καταλήψεις μαζί με την ΠΑΣΠ, δηλαδή οι κνίτες. Τα ίδια έκαναν το 2006-2007.
    το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη.

    Η ηγεσία του Περισσού ακολουθεί κατά γράμμα τους υποτακτικούς του Ασαντ που παριστάνουν τους…κομμουνιστές!!! Τα εγγόνια του Μπαγκντάς (γ.γ. του ΚΚ Συρίας επί 3ης Διεθνούς) οχι απλώς έχουν προδώσει το κομμουνισμό, ειναι χειρότεροι κι από το πιο δεξιό στέλεχος της εποχής της Περεστρόικα στην κρατικοκαπιταλιστική ΕΣΣΔ. Στη ΣΥρία βλέπει ο κοσμος σφυροδρέπανο και νομίζει οτι εχει να κάνει με τον σκύλας γιο ρουφιάνο Ασαντ (αυτον που έχει χαντακώσει τους παλαιστίνιους 100 φορες, το 76 ευθύνεται για τη σφαγή παλαιστινίων στο Tel Al Zaatar, για τη στήριξη των φαλλαγγιτών έναντι των αριστερών λιβανέζων και τους συμμάχους τους παλαιστίνους, το 82 για την απομάκρυνση κακήν κακώς των παλαιστινίων από το Λίβανο, τη δεκαετια του 80 και 90 για το κοπάνημα της Χεζμπολάχ επειδή πολεμούς τους ισραηλινούς κατακτητές). αν ο Σύριζα είναι σοσιαλδημοκρατία που εφαρμόζει μνημόνιο (και ειναι), οι ασαντικοι ψευτοκομμουνιστές τί διαφορά έχουν; ΤΑ ίδια σκατα ΠΑΣΟΚΟΙ είναι.

    ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΙΣΤΕ ΡΕ και εσεις και το γνωρίζετε. Εντος του συστήματος παλεύετε να πάρετε καλύτερη θέση στη βουλή. Απλώς οι ρούσσηδες σας παρουσιάζουν ως σεκταριστές-αριστεριστές. Για σας δουλεύουν. Βλέπετε η πλειοψηφία της “άκρας αριστεράς” μετατοπίστηκε στα δεξιά σας, μονο οσον αφορά βέβαια την διαχείριση. Γιατί εν γνώση σας επιμένετε να ειστε παράγοντες αντιπολίτευσης κοσμιας και συστημικής που ρολο εχει πάντα να εκτονώνει την οργή και να φυλάει τα μπόσικα, αμορτισερ του συστήματος, στους κατα καιρούς κοινωνικούς κραδασμούς. Αυτος ο ρόλος ειναι χρήσιμος για την αστική τάξη και τον αμοιβει με μονιμα στασίδια σε ολα τα μίντια και κρατικά φράγκα (κρατικές διαφημίσεις, τις καλές εποχές πολύ χρήμα μέσω αναπτυξιακού νόμου στη τυπεκδοτική κτλ..)

    Η ηγεσία λοιπόν του Περισσού που συνεργάζεται με τα ασαντικά ψευτο-κομμουνιστικά κόμμματα , αποφάσισε ότι ο κοσμος που εξεγέρθηκε σε Τυνησία, Αιγυπτο, Υεμένη, Συρία ήταν …άθυρμα των αμερικανών!!! Τα ίδια έλεγαν ρε σύντροφοι και το 73 όταν ο κόσμος έκανε κατάληψη στο Πολυτεχνείο. Τους καταληψίες τους βάπτιζαν πράκτορες του Ρουφογαλη. Οπως και τότε έτσι και τώρα το θέμα ειναι τα μπικικίνια και η εξουσία. Τότε ήθελαν τη φιλελευθεροποίση του καθεστώτος, τη μασκαράτα του Μαρκεζίνη, όπως και το “Κ”Κ-εσωτερικού. Μην έχει κανεις αυταπάτες γι αυτό. ΤΟ πολυτεχνείο χαλούσε τα σχέδιά τους.

    Η θεωρία συνωμοσίας βολεύει τους ασαντικούς ψευτοκομμουνιστές που την αναπαράγουν, αφού η εξέγερση αυτή των αραβικών πληβειακών μαζών για δημοκρατία (οπως η εξέγερση των φοιτητών το 73) αμφισβητούσε ΚΑΙ τη δική τους θέση στο σύστημα εξουσίας, που είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Συρίας και συγκεκριμένα της ασαντικής κλίκας που ελέγχει την εξουσία απόλυτα στη Συρία..

    Ο Περισσός γιατί αναπαράγει τη θεωρία συνωμοσίας των ασαντικών υποτακτικών; Μήπως γιατί οι μπιζνες δεν έχουν σταματήσει με τον Ασαντ; Γιατι ο Περισσός δεν λέει ευθέως ότι η Κίνα είναι καπιταλιστική, και το “Κ”ΚΚ ένα αστικο-αυταρχικό κόμμα που έχει επιβάλλει τη δικτατορία του στη Κίνα εκφράζοντα τα συμφέροντα του κινέζικού ιμπεριαλισμού; Μήπως γιατί το “Κ”ΚΚ βοηθάει, ενισχύει;

    ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΕΛΦΟ ΑΚΕΛ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΡΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ;

    Μα τι συζητάμε τώρα; Τα αυτονόητα!

    Reply
    1. Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Τι “γιατί δε λέει” το ΚΚΕ ρε καραγκιόζο για το ΑΚΕΛ και την Κίνα, αφού άμα παρακολουθούσες τι λέει (και τι κάνει) το ΚΚΕ δε θα έλεγες τις παπαριές που λες… Για τα άλλα, τι να πιάσεις και τι ν’ αφήσεις, ιστορίες βγαλμένες από τις γνωστές “κρύπτες” και εμπάθεια που γίνεται τυφλή πώρωση…
      Αλλά όπως λες κι εσύ… τι να συζητάμε τώρα; Τα αυτονόητα…

      ΥΓ. Να χαίρεσαι τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα εκατομμύρια νέων νεκρών και προσφύγων της αγαπημένης σου “Αραβικής Άνοιξης”…

      Reply
  15. Ηλίας Τζ.

    QUINTO, άστο, είσαι πολύ μικρός για να μιλήσεις για το ’73, σε κάποιον, που το ξέρει πολύ καλά, …σαν πατέρας του, ….ας πούμε….
    Το ’73 πολύ θα θέλανε οι “φίλοι των Λαών”, να στήσουν μιαν “exsegersi” στα μέτρα τους, αλλά το ΚΚΕ, παρά τις περιπέτειές του, διατηρούσε δυνάμεις, αρκετές για να τους χαλάσει τα σχέδια.
    Το διαχρονικό “πασόκ” ήταν τότε ακόμη ανοργάνωτο. Τι να σου κάνουν οι μαβρογένηδες και οι στάγκοι. Πιαστήκανε στον ύπνο. Τους βγήκε ένα ΚΚΕ από το πουθενά της παρανομίας. Ηταν ένας από τους λόγους, που οι “φίλοι των Λαών” και των στημένων “eksegers-εων”, ρίξανε μάνι-μάνι τη χούντα. Δεν ήντουσαν καλοί στην …παρανομία! Ρώτα και τον φίλο σου τον Χάγιο, που μάλλον προτιμάει να μην τα θυμάται….
    Αστο, στώπα και την άλλη φορά, δεν το κατέχεις το αντικείμενο

    Μίλα καλύτερα γι αυτό: “Γιατί ο πόλεμος προπαγάνδας οργιάζει ένθεν κακείθεν στη Συρία. Πίσω από τον πόλεμο αυτό κρύβεται η αντίθεση ενός μεγάλου τμήματος του λαού στο καθεστώς Ασαντ, που δεν είναι και τόσο… λαοφιλές όσο το παρουσιάζουν τα παπαγαλάκια του.” Αυτά λέγατε το ’13.
    Εντάξει. “Εξεγερσάκηδες” και “τζαμάδες” ήσασταν, συχωρεμένοι….
    Αλλά σήμερα έχουμε 2016 και έχουν γίνει πράματα και θάματα.
    Ακόμη με την ….”Αραβική Ανοιξη”, του …Πί-πη, και του ….Κωνσταντίνου;;;!!!!!
    Χα, χα, χα!
    Ρε, σήμερα το πρωϊ, ακόμη και ο ….Χατζηνικολάου, εμμέσως, σας τη βγήκε από τα …αριστερά! Ξυπνάτε, ρε, θα σας πάρει ο κόσμος με τα σκουπόξυλα, για πράχτορες των αμερικανοευρωπαίων. Και θάναι κρίμα, γαμώτο….

    Reply
  16. el quinto regimiento

    μπαμπα (Ηλία) ρεβιζιονιστή δεν θα πάρω άλλο κάρβουνο ρεβιζιονισμού, ευχαριστώ
    το 73 τα χατε βρει -εμμέσως πλην σαφως-με το Μαρκεζίνη, έτσι τα βρίσκετε και με τον άσαντ και με τα ψευτοκομμουνιστικά γιουσουφάκια του. Και που’ σαι για γκούγκλαρε πανσπουδαστική νο 8.

    Και το 74 ειχαμε αναστήλωση του καραμανλισμού για σχεδόν μια δεκαετία. Αρα, τις ιδιες μαλακιες που λέγατε για το Πολυτεχνείο, λέτε για την λεγόμενη αραβική άνοιξη.
    .
    Οπως δε φτουράει το παραμύθι σας για το 73 και τους πράκτορες του Ρουφογαλη ετσι δεν φτουράει και το παραμύθι για τις εξεγέρσεις στον αραβικο κοσμο. Θέλετε να μιλήσουμε επακριβώς και με στοιχεία; Στη διάθεσή σας οποτεδήποτε για αλλο ένα ξεβράκωμα. Δεν ξέρετε καν τι λένε τα αδελφά σας κομματα στη Συρία. Προσέξτε γιατι θα πέσουν πολλά κειμενα και θα ξεφτιλιστείτε για άλλη μια φορά. Θα ανεβάσω και φώτο που έχουν σε συνδιάσκεψή τους τον πατερούλη τον Ασαντ πρώτη μούρη, πρώτα ο Ασαντ πάνω πάνω και κάπου πιο κάτω …ο…υποδεέστερος Λένιν.

    Στον αλλο τον εξυπνάκια τον υβριστή,
    φιλτατε μην υποτιμας την νοημοσύνη μας. Αυτα να τα κάνεις εντος κομματικής στρούγκας. Ο αρχηγός σας μια χαρά συνδιαλέγεται με στελέχη ακελίτικα το ίδιο και η νεολαία σας. Με τους μνημονιακούς της Κύπρου έχετε αγαστή συνεργασία.

    Ειπαμε, ομως, να θυμηθούμε και το νήμα, ας ειναι καλά ο Ρούσσης και ο κάθε Ρούσσης που σας ξεπλένει και σας εμφανίζει άκρα-αριστερή αντιπολίτευση. Ας ειναι καλά αυτοι που τον δέχτηκαν και το προώθησαν και σε αρχηγικό πόστο, ξεχνώντας τι τους έσερνε (αριστεριστές) αμέσως μετά τη διαγραφή του. Ολα εδώ πληρώνονται. Και ολοι οφειλουν να αποτιμήσουν τη στάση τους τόσο καιρό. Το “αριστερή κυβέρνηση” Σύριζα δεν καταπίνεται εύκολα απ αυτούς που πιστεύουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στην επαναστατική πάλη.

    Στο έδαφος του καπιταλισμού (είτε με ευρώ, ειτε χωρίς ευρώ) δεν υπάρχει σωτηρία για την εργατική τάξη, όπως ορθότατα έλεγαν και για τη συνθήκη των Βερσαλλιών (τη μνημονιάρα της εποχής) οι γερμανοι κομμουνιστές.

    υγ: ο χατζηπαπάρας που κολλάει; Απ’ οσο θυμάμαι ραδιοφωνικό στέλεχος του σταθμού , ο Μπουγιό, ειναι δικός σας. Και πριν και μετά τις εκλογές έδινε και περίοδο χάριτος στο Σύριζα. Ετσι δεν ειναι σεκταρούλη; Αλλα εκει μοκο, ο Μπογιό μπορει να κάνει τις επαφές του και τα παιχνίδια του, αλλα αν τολμήσει να τα κάνει αυτα κανένα απλό μέλος του Περισσού, έχει φάει διαγραφή για πλάκα.
    Μην ξεχνιόμαστε, ετσι συμβαινει στα αστικά κομμματα.

    Reply
    1. Ο άλλος Βασίλης,

      “το 73 τα χατε βρει -εμμέσως πλην σαφως-με το Μαρκεζίνη”
      “το 74 ειχαμε αναστήλωση του καραμανλισμού για σχεδόν μια δεκαετία” (προφανώς χάρη στο ΚΚΕ….)
      Ξανά το μορμολύκειο της “Π8” (Κουίντο, ο καρνάβαλος τέλειωσε για φέτος, του χρόνου πάλι)
      Τι λέει ρε ο άνθρωπος…….
      Ρε Κουίντο, πως και δεν σε ανακάλυψε ακόμα κα να “ινστιτούτο” απ αυτά που ξαναγράφουν την ιστορία, για να σε προσλάβει?
      Τελικά, η αρρώστια της φαντασίας του εξωκοινοβούλιου, ιδιαίτερα που δεν έχουν καμία ευθύνη για τα λόγια τους, είναι πραγματική πανούκλα !

      Reply
    2. Ηλίας Τζ.

      Pempto-Σταύρε, ο Μαρκεζίνης ήταν η βασική αφορμή για να τα μαζέψουν ουκ ολίγοι νεολαίοι από το “εσ” και να …καταφύγουν …έντρομοι στο ΚΚΕ/ΚΝΕ τότε!
      Προφανώς τάχεις μπερδέψει με τους φίλους σου τους “εσωτερικάκηδες”.
      Θα γράψεις κι άλλες τέτοιες πατάτες, γιατί χώνεσαι σε μια εποχή, που μόνο από “διηγήσεις” (και τι διηγήσεις…) γνωρίζεις.
      Σου τώπα, άστο.
      Ο Χατζητέτοιος χτες σας άδειασε κανονικότατα όλους τους φαν της …”Αραβικής Ανοιξης”! Ηγουν, το σύστημα σας “καίει”….
      Αειντε, τώρα, με τον συναγωνιστή σου τον “ΚΕΕΡΦΑ”, Π.Κ., που διοργανώνει εκδηλώσεις αλληλεγγύης στα …θύματα του (σας) της διαβόητης “Αραβικής Ανοιξης”. Για εξιλασμό!

      Reply
  17. Κώστας Β.

    Σκούπισε τώρα τους αφρούς quinto, σε βλέπουνε.
    Όσο για το “επιχεήρημα” περί πανσπουδαστικής ν.8, το ΧΙΛΙΟΑΠΑΝΤΗΜΕΝΟ, δείχνει και το ποιόν σου… Άντε κι εσύ, σαν κάτι Πάγκαλους και Καρατζαφέρηδες… Αλήθεια, τα σάπια για το Γερμανό πώς και δεν μας τα ξανασέρβιρες, ξεχάστηκες; Τα “φίδια” για τον 902; Μισή δουλειά κάνεις, μόνο με αφρούς στο στόμα δουλειά δε γίνεται…

    Reply
  18. Πελεντρίτης

    Ά ρε Κώστα με τους Καρατζαφέρηδες.ΧΑ ΧΑ ΧΑ.Άκου,λοιπόν,ποιός συμπαρατάσσεται με τον Καρατζαφέρη με συνέπεια.Πρώτος ,λοιπόν,ο Καρατζαφέρης στις 11/12/2008 μιλά για ξένα κέντρα που κατευθύνουν την εξέγερση.Στη συνέχεια έρχεται η Αυριανή στις 15/12/2008 για να γράψει ”μόνο το ΚΚΕ τόλμησε να συγκρουστεί ανοικτά με τους πυρήνες των πρακτορίσκων που εκτελούν το βρώμικο σχέδιο της αποσταθεροποίησης.”Στη συνέχεια η ίδια εφημερίδα στις 19/12/2008 γράφει ”Εαν η αστυνομία είναι ανίκανη να αναλάβουν οι πολίτες ή το ΚΚΕ την αποκατάσταση της τάξης του δημοκρατικού πολιτεύματος.” Έρχεται μετά η Παπαρήγα σε συνέντευξη της στις 21/12/2008 να πει στη Real news ”σχέδιο εγχώριων και ξένων κέντρων οι ταραχές.” Όπως βλέπεις Κώστα αντιγράφετε τον Καρατζαφέρη και την Αυριανή με ευλάβεια.Ήδη από τις 9/12/2008 ο Ριζ. είχε προτείνει να κλείσουν οι σχολές.Κι’ αυτό καταγγέλθηκε από τους διδάσκοντες της Παντείου διότι για πρώτη φορά έκλεισε σχολή με πρωτοβουλία των φοιτητών της Πανσπουδαστικής οι οποίοι επικαλέστηκαν απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.Για εκφραστές της γραμμής Καρατζαφέρη-Αυριανής καλοί είσαστε,για μπάτσοι θέλετε λίγη ακόμα εκπαίδευση .

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Πολλή αυριανή διαβάζεις και δεν σε βοηθάει

      Reply
  19. el quinto regimiento

    είπαμε, θέλετε αντιπαράθεση με στοιχεια, στη διάθεση σας για ξεβράκωμα, αρκεί μα με καλέσετε.
    τους αφρούς εσεις τους βγάζετε γιατί ξέρετε ποια ειναι η αλήθεια, ΠΑΣΟΚΟΙ ε ΠΑΣΟΚΟΙ χωρις στολή (αυτο ειστε).
    Αντε να τελειώνουμε με τη πιπίλα. Η πολιτική ειναι μαραθώνιος , τώρα φαίνεστε ως αντιπολίτευση – και πάλι ειστε συστημικοι- , θα δούμε στην επόμενη μεγάλη φάση τι θα γινει, και αναφέρομαι σε κάποια μεγάλη αναμέτρηση, οχι εκλογική. Τότε θα θυμηθούμε το 79 το 2006-2007, την απεργία των δασκάλων και άλλα πολλά.
    Εκει να δούμε πως θα τρέξετε να βοηθήσετε την αστική τάξη, οπως κάνετε πάντα.ακομη και το τσίπουρο που κέρασε το στέλεχός σας τον Τσίπρα δεν καταπίνεται από κανέναν, και το ξέρετε.
    Ειναι η απόδειξη της τακτικής της πολιτικης διαμαρτυρίας ενός αστικού ρεφορμιστικού κόμματος που ποτέ δεν προχωράει τα πράγματα πέρα από τα πλαίσια της διαμαρτυρίας και της αστικής νομιμότητας προς την ανατροπη για τη νίκη. Μονο ψηφαλάκια αναζητάτε, τίποτε άλλο.
    Τους λόγους τους εξηγήσαμε αναλυτικα.
    καλοφάγωτους και ξυδάκι!

    Reply
  20. Ηλίας Τζ.

    Xα, χα! Η …”Αραβική Ανοιξη” του σχεδίου “Μεγάλη Μέση Ανατολή”!
    Μαθητούδια του εξω-κυνο-βουλίου, προσέχτε. Θα σας πουλήσει ο Μεγάλος Αδερφός!
    Τώχει ξανακάνει…..

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.