.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Γιώργος Γράψας, “φεύγει” στις 12 Γενάρη το 2000


grapsas_am2

“Μας εμφανίζουν σαν φανατικούς αιρετικούς κάποιας «ιδεολογικής καθαρότητας» και μας χρεώνουν μια δογματική προσκόλληση σένα παλιό-καλό ΚΚΕ, της δεκαετίας του ’30. Λάθος πόρτα χτύπησαν. Εμείς μένουμε πιστοί κυρίως στο μέλλον, σε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα στο ύψος των αναγκών της δεκαετίας του ’90. Από την πολυκύμαντη ιστορία τον ΚΚΕ κρατάμε και εμπνεόμαστε από τις καλύτερες εκτινάξεις του που άνοιξαν νέους ορίζοντες στο λαϊκό μας κίνημα στον ελληνικό πολιτισμό, τις νέες γενιές. Αλλά και θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να τινάξει το αριστερό κίνημα από πάνω του τη σκόνη που κουβαλάει: τα στοιχεία του συμβιβασμού με τον παλιό κόσμο, τη διάλυση των ταξικών στόχων σε εθνικοενωτικές σούπες, την ατολμία τις στιγμές που παίζονται τα πάντα, τη θεωρητική φτώχεια και τις αντιδημοκρατικές πραχτικές.”

(από την ομιλία του Γιώργου Γράψα στη συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σπόρτινγκ στις 4 Οκτώβρη του 1989, την πρώτη μαζική συγκέντρωση της ΚΝΕ μετά τη διάσπαση)

Συμπληρώνονται σήμερα (12 Γενάρη 2017) δεκαεπτά χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος Γιώργος Γράψας. «Φυσικά και δεν θα υπακούσω!». Η φράση του, στις 21 Σεπτέμβρη 1989 περνάει στην ιστορία της Αριστεράς. Η πολύτιμη συμβολή του, τα θεωρητικά και πολιτικά του βήματα και η στάση ζωής του σημάδεψαν την πορεία της αριστερής διαφωνίας και κριτικής στο συμβιβασμό και την υποταγή.

Ο Γιώργος Γράψας γεννήθηκε το 1953 στο χωριό Εξάνθεια της Λευκάδας, Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, δούλευε από μικρός το πρωί στην οικοδομή, ενώ το βράδυ πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο. Δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των εργαζόμενων νυχτερινών μαθητών. Ήταν ένα από εκείνα τα στελέχη του αντιδικτατορικού νεολαιίστικου κινήματος που προέρχονταν από τον εργατικό χώρο, συνδυάζοντας την ταξική προέλευση, θέση και αντίληψη με την κριτική σκέψη, την ευρύτητα πνεύματος και την αστείρευτη δίψα για γνώση. Ο Γιώργος Γράψας δίνει τη μάχη για την ανάπτυξη και την οικοδόμηση της ΚΝΕ αμέσως μετά την πτώση της χούντας.

Εκλέγεται γραμματέας της ΚΝΕ Πειραιά και μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου.
Γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ αναλαμβάνει το 1986, σε μια δύσκολη εποχή, καθώς το ρεύμα της μεταπολίτευσης λαχανιάζει, και το ΚΚΕ, όπως και όλο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, αλληθωρίζει ανοιχτά πια προς τα δεξιά. Έχει αποφασιστική συμβολή στην 8η Σύνοδο και στο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ που αναζωογονεί την οργάνωση, την εξοπλίζει με τη γραμμή του Ενιαίου Μετώπου Πάλης της νεολαίας και ενισχύει τα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της.

Το 1989 θα έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την ηγεσία του ΚΚΕ (της Κεντρικής Επιτροπής του οποίου ήταν μέλος) όταν ως γραμματέας της νεολαίας αρνήθηκε να υποταχθεί στη δεξιά, συμβιβαστική πολιτική του. Ιστορική έμεινε η απάντησή του προς την ηγεσία του ΚΚΕ «Δεν θα υπακούσουμε!»

Η «ανταρσία» της ΚΝΕ θα οδηγήσει (μετά και την αποχώρηση στελεχών και μελών του ΚΚΕ) στη δημιουργία, στις αρχές του 1990, του Νέου Αριστερού Ρεύματος-ΝΑΡ. Ο Γ. Γράψας συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στον καθοδηγητικό πυρήνα, οργώνει όλη την Ελλάδα και δίνει μάχες για να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα προσπάθεια. Αργότερα επιστρέφει στο επάγγελμά του, δουλεύοντας πάλι ως γυψαδόρος.

Τα τελευταία χρόνια έδωσε μια σκληρή και περήφανη μάχη εναντίον της βαριάς αρρώστιας, χωρίς να χάνει το κουράγιο του, την ελπίδα και την πίστη του για το δίκαιο αγώνα για μια νέα κομμουνιστική προσπάθεια. «Έφυγε» στις 12 Ιανουαρίου 2000, νεότατος, πριν κλείσει τα 47 του χρόνια, αντάρτης πάντα και «αρνητής φθοράς».

Δείτε περισσότερα για την συμβολή του Γιώργου Γράψα εδώ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 87.75% ( 40
Συμμετοχές )



67 σχόλια στο “Γιώργος Γράψας, “φεύγει” στις 12 Γενάρη το 2000

  1. Βασίλης

    Αθάνατος… Όταν όλοι μιλούσαν για το τέλος της ιστορίας και το ΚΚΕ συγκυβερνούσε με τους αστούς αυτός και οι υπόλοιποι αγωνιστές της ΚΝΕ που δεν υποτάχθηκαν κράτησαν ψηλά τις κόκκινες σημαίες!

    Reply
  2. Ηλίας Τζ.

    ……..κράτησαν ψηλά τις (πρασινο-)κόκκινες σημαίες…..της συντήρησης του μικροαστικού οπορτουνισμού, με πολλές κούφιες “αντικαπιταλιστικές” κορώνες για προκάλυμμα, για την γνωστή και αναπόφευκτη κατάληξη: Ουσιαστικά ανοιχτή συμπόρευση με τον τΣύριζα από τον Μάη/2012 και μετά, μέχρι το “μεγαλειώδες ΟΧΙ….που κοιμήθηκε γλυκά στην αγκαλιά του ΝΑΙ”.
    Πολλοί των υπερασπιστήκαμε τότε, από τις επιθέσεις των καιροσκόπων, που πανηγυρίζανε για την …λήξη του …Ψυχρού Πολέμου(!), υποτιμώντας την σημασία της αντίθεσης του με το ΚΚΕ. Αποδείχτηκε οτι ήταν μικροαστική και όχι επαναστατική. Και το απέδειξαν οι συναγωνιστές του, αφού η τύχη τώφερε να μην ζήσει ο ίδιος για να δει….

    Reply
    1. Ηλίας Τζ.

      Μια διόρθωση στο παραπάνω: “Πολλοί ΤΟΝ υπερασπιστήκαμε τότε….κλπ”.
      Και μια διευκρίνιση: Εννοώντας την περίφημη δήλωσή του για τον επερχόμενο “νεοσυντηρητικό Χειμώνα”, που σηματοδοτούσαν οι ….κοσμογονικές κατά τους καιροσκόπους της εποχής αλλαγές του ’89, και σε αντίθεση με αυτούς.
      Είμασταν πολλοί στο κόμμα τότε, που συμμεριζόμασταν αυτή τη θέση του Δ. Γράψα και την υποστηρίξαμε, γιατί ήταν σωστή.
      Τώρα, βέβαια, πως γίνεται η ανατροπή του …”ανύπαρκτου” (κατά τους Ναρίτες) Σοσιαλισμού να οδηγεί σε νεοσυντηρητικό Χειμώνα και σε υποχώρηση του εργατικού κινήματος και όχι σε εξυγίανση και αναβάθμισή του….
      …αφήνεται στην λογική των ναριτών να το ερμηνεύσει….

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Ας τον να πει την ιστορία του, οι ιστορικές μαρτυρίες έχουν αξία

        Reply
  3. Ο άλλος Βασίλης

    “Αλλά και θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να τινάξει το αριστερό κίνημα από πάνω του τη σκόνη που κουβαλάει: τα στοιχεία του συμβιβασμού με τον παλιό κόσμο, τη διάλυση των ταξικών στόχων σε ΕΘΝΙΚΟΕΝΩΤΙΚΕΣ ΣΟΥΠΕΣ (κεφαλαία δικά μου),………..”
    Κάτι λέγαμε γαι Μέτωπα, για ΑΑΔΜ……….

    Συνονόματε, Βασίλη, το ΚΚΕ, μπορεί να έκανε λάθη, αλλά δεν συγκυβέρνησε ποτέ με τους αστούς.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το όνομα “Τζαννετάκης”, σου λέει κάτι; Ζολώτας ίσως;…

      Reply
      1. ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

        ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΚΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΖΟΛΩΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 1990 ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ 5 ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΕΝΩ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1990 ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!!ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗς ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ! ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΕΚΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΛΕΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ! Σ’ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΗ ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ “ΑΔΕΛΦΑ” ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥ 1990 ΠΡΟΤΟΙΜΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΦΛΩΡΑΚΗ-ΚΥΡΚΟΥ ΔΗΛ.ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ..

        Reply
        1. ΚΙΤΣΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

          ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΡΑΒΑΝΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ; ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΝΤΑΛΑΚΟΓΙΩΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ;

  4. alfonso

    Αν δεν θυμάσαι Τζανετάκη-Ζολώτα τότε θυμίσου κι αυτό: 5 υπουργοί (3 στελέχη του ΚΚΕ, μέλη Π.Γ. και Κ.Ε.) στην κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, πριν το Δεκέμβρη ΄44 και μετά τη Βάρκιζα (που υπογράψατε), ίσως; Υπό την Αγγλική επιτροπεία… Ούτε αυτό σου θυμίζει κάτι;
    Ή θα παίρνεις όλη την ιστορία του ΚΚΕ πάνω σου ή καθόλου. Η πορεία κάθε σχηματισμού δεν είναι α λα καρτ, για να διαλέγουμε ποιες σελίδες της ιστορίας μας αρέσουν και ποιες …ξεχνάμε…

    Reply
  5. alfonso

    Για την ιστορία, οι υπουργοί προερχόμενοι υπουργοί από το ΕΑΜ και το ΚΚΕ στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου-Άγγλων το 1944, ήταν οι: Αλέξανδρος Σβώλος, υπουργός Οικονομικών («πρωθυπουργός» της κυβέρνησης του Βουνού πριν την απελευθέρωση, ή πρόεδρος της ΠΕΕΑ), Γ. Ζέβγος, υπουργός Γεωργίας (μέλος της γραμματείας του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ), Μ. Πορφυρογένης, υπουργός Εργασίας (μέλος Κ.Ε. ΚΚΕ και αργότερα υπουργός δικαιοσύνης της προσωρινής κυβέρνησης του ΔΣΕ), Ηλ. Τσιριμώκος, υπουργός Εθνικής Οικονομίας (μέλος της Κ.Ε. του ΕΑΜ και της κυβέρνησης του Βουνού-ΠΕΕΑ), Ν. Ασκούτης, υπουργός Δημοσίων Έργων (μέλος του ΚΚΕ και της ΠΕΕΑ και υπηρέτησε στην κυβέρνηση του βουνού ως γραμματέας Συγκοινωνιών), Α. Αγγελόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών (γραμματέας επί των Οικονομικών στην Κυβέρνηση του Βουνού το 1944). Φυσικά όλοι είχαν τη σύμφωνη γνώμη και τοποθετήθηκαν με απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ. Όπως και οι αντίστοιχοι υπουργοί του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στις κυβερνήσεις Τζανετάκκη και Ζολώτα (για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία)

    Reply
    1. Ο άλλος Βασίλης

      Πρώτα απ όλα, ο Βασίλης δεν αναφέρθηκε στο σχόλιό του στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 44, αλλά στο “89”, για το οποίο επιμένω (ανερυθρίαστα) ότι δεν αποτέλεσε “συγκυβέρνηση με τους αστούς”. Για τις λεπτομέρειες σε παραπέμπω στο σχόλιο του Ηλία Τζ.
      Τελικά, όταν είναι κανείς ρεφορμιστής, ανήκει σε κάποιο χώρο που δεν έχει ενιαίο και δεσμευτικό λόγο και ασχολείται και ερασιτεχνικά με την πολιτική, μπορεί να κριτικάρει τα πάντα. Είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά. Αντί εκει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ερυθριάσετε λιγάκι για την απίστευτη υποστήρηξη που προσφέρατε τόσο καιρό στο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζετε και στοχοποιείτε το ΚΚΕ. Συνεχίστε. Μπορεί εσείς να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας, αλλά όλοι οι άλλοι σας βλέπουν.

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Ο επαγγελματισμός στην πολιτική άλλε Βασίλη δεν είναι δικαιολογία για τα πάντα. Αυτό άσχετα από το χάρβαλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

        Reply
  6. Κώστας Β.

    Ναρίτες και σια, τα καύσιμα του (πασόκικου) “βρόμικου ’89” έχουν τελειώσει προ πολλού για τους πάσης φύσεως οπορτουνιστές, η καραμέλα έχει λιώσει από χρόνια, αλλά εσείς το χαβά σας- ελλείψει και σοβαρής δυνατότητας αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ σήμερα, την πλήρη αποκατάσταση του επαναστατικού χαρακτήρα του και το νέο Πρόγραμμά του.
    Αν έχετε παρακολουθήσει τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, θα διαπιστώνατε εύκολα ότι το ΚΚΕ έχει με τον πιο επίσημο τρόπο ταχθεί κατά της συμμετοχής των κομμουνιστών σε αστικές κυβερνήσεις, χωρίς αστερίσκους, κάνοντας και αυτοκριτική σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.
    (σημ.: αυτοκριτική: άγνωστη λέξη για ορισμένους “τιμητές”…)
    Οπότε παραβιάζετε ορθάνοιχτες θύρες.

    Αλήθεια όμως, εσείς τι στάση κρατούσατε απέναντι στην αστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον περασμένο Αύγουστο; (μέχρι δηλ. που δεν πήγαινε άλλο γιατί άμα συνεχίζατε θα σας παίρναν κι εσάς με τις πέτρες, οπότε και διαφοροποιηθήκατε “καταγγέλοντας”, στον ίδιο χρόνο με τους άλλους “αντάρτες” της πλάκας της ΛΑΕ)…

    Reply
  7. alfonso

    Κώστα Β., η απάντηση αφορούσε το σχόλιο του “άλλου Βασίλη” παραπάνω που ανερυθρίαστα έγραψε πως “το ΚΚΕ δεν συγκυβέρνησε ποτέ με τους αστούς”. Να μην παραχαράζουμε την ιστορία κατά πως μας βολεύει, αυτό αφορούσε το σχόλιο. Κάθε αυτοκριτική και αποτίμηση των σοβαρών λαθών καλοδεχούμενη. Αλλά αυτό είναι άλλο. Φυσικά και δεν έχει στάση συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις σήμερα-τώρα το ΚΚΕ, δεν το ισχυρίστηκε κανείς. Όλα τα άλλα που αναφέρεις, είναι επίσης άλλη συζήτηση. Η πλήρης αποκατάσταση του επαναστατικού χαρακτήρα του κόμματος πότε έγινε; Εννοείς επί ηγεσίας Παπαρήγα, όταν δηλώνονταν από την ηγεσία του ΚΚΕ ότι σε μια πραγματική εξέγερση “δεν θα σπάσει ούτε τζάμι” (2008); Πιο νωρίς ή αργότερα; Ας μην το ανοίξουμε άλλο.
    Τώρα για τους χαρακτηρισμούς περί καυσίμων και ΠΑΣΟΚικου ΄89, φαντάζομαι να εντάσσεται στην αυτοκριτική του ΚΚΕ, γιατί εκείνο έκανε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ τότε (Ζολώτα, μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), όχι το ΝΑΡ. Πάει πολύ δεν νομίζεις;

    Reply
  8. Ηλίας Τζ.

    Ας κάνω άλλη μια προσπάθεια αναλυτικότερης κριτικής μια και η χθεσινή πρώτη-συνοπτική, αντιμετώπισε τον πέλεκυ της λογοκρισίας.
    To ’89 βρεθήκανε δυό μερίδες της εγχώριας αστικής τάξης (απηχώντας και ενδο-ιμπεριαλιστικές κόντρες) σε οξύτατη σύγκρουση, για την νομή της ιμπεριαλιστικής λείας στο εσωτερικό αλλά και στην τριγύρω περιοχή. Η μιά εκφράστηκε με την μεγαλύτερη μερίδα του Πασόκ (Παπατζής + Τσοβόλας) ενώ η άλλη με τους “εκδότες” (ΔΟΛ-Τεγόπουλος-Μπόμπολας) και το μέρος του πολιτικού κόσμου, που αυτοαποκαλούνταν “εκσυγχρονιστές” και ήταν πούροι νεοφιλελεύθεροι. Το ΚΚΕ, εγκλωβισμένο ακόμη τότε στο “αντιϊμπεριαλιστικό μέτωπο” (ορθώς) με υποβαθμισμένη την ταξική ουσία (το λάθος), όπως γινόταν τότε κατανοητό με την θεωρία των “σταδίων”, βρέθηκε σε δίλημμα: Με τους κλέφτες “αντιϊμπεριαλιστές” (και ντροπαλούς νεοφιλελεύθερους) του Πασόκ, η με τους απατεώνες “εκσυγχρονιστές” (και επίσης ντροπαλούς νεοφιλελεύθερους); Μη έχοντας σύγχρονες ταξικές αναλύσεις και με πολλές θολούρες για την φύση της ανατροπής του Σοσιαλισμού, επέλεξε κατά την γνώμη μου το μη χείρον, εκείνο, που θα του άνοιγε τον δρόμο της επιστροφής στην σωστή ταξική πάλη: Την ΡΗΞΗ με την δουλεία της ε.τ. σε μια αμφιλεγόμενη “ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ”, με τις αστικές+μικροαστικές δυνάμεις να έχουν το “πάνω χέρι”.
    Η κυβέρνηση ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗ ήταν ο δρόμος για να σπάσει η παραμύθα των …”δημοκρατικών δυνάμεων”, όπου μάλιστα στη Αριστερά απονέμονταν ο ρόλος των ….”λοιπών δημ. δυνάμεων”(!), να σπάσει η παραμύθα “Δεξιά-αντιδεξιά”, και να ξαναμπούν τα προβλήματα σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ταξική βάση, όπως ταιριάζει σε χώρα με ανεπτυγμένη μονοπωλιακή-καπιταλιστική οικονομία και ιμπεριαλιστική α.τ..
    Αν το ΚΚΕ τότε δεν έμπαινε στην Κυβέρνηση, και έχοντας τις παραπάνω αδυναμίες, αντικειμενικά θα φορτωνόταν την συμπαράταξη με τον Παπατζή, (που τότε μας πρόσφερε και Απλή Αναλογική, άρα πάλι συγκυβέρνηση η ΑΝΟΧΗ, που είναι χειρότερο…) και τις συνέπειες ενός αντιδραστικού-βρώμικου αστικού συμβιβασμού.
    Δε χρειάζεται φαντασία τι θα επακολουθούσε: Κουκούλωμα σκανδάλων, διατήρηση των πρασινοφρουρών, καταδίκη “του σφαγέα Μιλόσεβιτς”, συμμετοχή στα “συλλαλητήρια” για το Μακεδονικό, κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους, πανηγύρια για το …”τέλος του Ψυχρού Πολέμου”, κλπ., όλα αυτά ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (η, έστω, ΑΝΟΧΗ) ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, όπως έγινε στην υπόλοιπη “Δύση”. Και όχι, πως δεν έγιναν τελικά όλα αυτά, αλλά η οριστική ρήξη με το ΠΑΣΟΚ, που σηματοδότησαν οι δυό επίμαχες “συγκυβερνήσεις”, αποσυνέδεσε το ΚΚΕ από αυτά, το έφερε ξεκάθαρα αντιμέτωπο με αυτά, και το προσανατόλισε στην αναβάθμιση της ταξικής πάλης.
    Η τότε θέση του ΝΑΡ δεν αφορούσε τόσο την συμμετοχή η ανοχή κομμουνιστών αε αστικη-ιμπεριαλιστική κυβέρνηση (αυτό θα ήταν μια σωστή πολιτική θέση), αλλά εξέφραζε την αντίθεση ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ!
    Αυτός είναι και ο λόγος, που κατά κόρον αναφέρονται σε “ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗ η ΖΟΛΩΤΑ”. Το ΝΑΡ παραμένει μέχρι σήμερα εγκλωβισμένο στα ψευδοδίπολα “Δεξια-Αντιδεξιά” η “Δεξια-Αριστερά” και αυτό όχι από λάθος, αλλά λόγω της ταξικής φύσης του σαν κίνημα της μικροαστικης διανόησης.
    Να συμπληρώσω, πως η πάλη για την αναθεώρηση της πολιτικής για “την Πραγματική Αλλαγή”, δεν ξεκίνησε με την Κυβέρνηση Τζαννετάκη, αλλά είχε ήδη αρχίσει από το ’85, όταν το Πασόκ προσχώρησε στις νεοφιλελεύθερες “αναδιαρθρώσεις”.
    Για τον Γράψα είναι αξιοσημείωτη η έστω γενικόλογη φραστική αποστασιοποίησή του από “τη διάλυση των ταξικών στόχων σε εθνικοενωτικές σούπες, ….., τη θεωρητική φτώχεια,….”, που όμως δεν διευκρινίστηκε παραπέρα όσο ζούσε, και, όταν πια δε ζούσε “ερμηνεύτηκε” με τις οπορτουνιστικές συμμαχίες με τροτσκιστές, τις διακριτικές συγκλίσεις με τους αναρχοφασίστες/μπάχαλους, και την σαφέστατη στροφή προς τον Σύριζα από τον Μάη ’12 μέχρι και σήμερα, με κορωνίδα την συστράτευση με τον Τσίπρα στο ….”μεγαλειώδες ΟΧΙ”, που, ατυχώς, κοιμήθηκε ολόγλυκα στην αγκαλιά του “ΝΑΙ”….

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Ηλία Τζ. πουλάς λόλα-τρέλα φίλε.

      Δλδ λες ότι για να καταδικαστεί η παραμύθα των “δημοκρατικών δυνάμεων” εσύ πήγες κι έκανες συμμαχία με τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις και αυτό είναι η επιτομή της επαναστατικής πολιτικής λογικής.

      Η λογική σου στις σημερινές συνθήκες, και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, που οδηγεί; Στο να τα βρεις με τη ΧΑ για να καταδικαστεί η παραμύθα του “συνταγματικού τόξου”;

      Είτε σου αρέσει είτε δεν σου αρέσει το μαύρο ’89 ήταν ο προπομπός του κατίμαυρου ’91. Είναι μια αλυσίδα η οποία δε σπάει. Και αν δεν είχε βρεθεί η άσημη τότε Παπαρήγα να εκφράσει μια λογική ενότητας, έστω με το πως πήγε το πράμα στην πορεία από την εγκατάλειψη του ΑΑΔΜ και μετά, τώρα δεν θα υπήρχε πλέον ΚΚΕ ούτε σα brand name.

      Reply
      1. Hλίας Τζ.

        Kύριε Λυγκουνάκη, όσο δημοκρατικές ήταν και είναι οι “δημοκρατικές δυνάμεις”, άλλο τόσο δημοκρατικές ήταν και οι “αντιδημοκρατικές”. Εκτός αν θεωρείς “δημοκρατικό” π.χ. το προχτεσινό “αριστερό” ξύλο. Και δεν έγινε καμιά “συμμαχία”, τουλάχιστον από πλευράς του μέρους εκείνου του ΚΚΕ, που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Γιατί το ΚΚΕ εκείνης της εποχής δεν ήταν πια ενιαίο, όπως έδειξε η μεγάλη διάσπαση, που ακολούθησε, και άρα είναι λαθροχειρία να προσπαθείς να χρεώσεις στους σημερινούς τις πομπές εκείνων, που αποστάτησαν. Αυτοί, μπορεί να τό έβλεπαν σαν συμμαχία. Και θετικά (οι μετέπειτα “ΣΥΝ”) και αρνητικά (ΝΑΡ κλπ). Αλλά για μένα (μιλάω προσωπικά), ήταν ένας αναπόφευκτος ελιγμός σε εκείνες τις συνθήκες, για τους λόγους που ανέφερα, και σε συνθήκες διεθνούς αντικομμουνιστικής υστερίας, λόγω των αντιδραστικών ανατροπών.
        Ασφαλώς σήμερα το ΚΚΕ έχει μια πιο συνεκτική μ/λ πολιτική, έχει εισπράξει ακριβώς γι αυτήν τα γνωστά μύρια όσα από τους χώρους σας (δεν ξέρω, που ακριβώς κατατάσσεις τον εαυτό σου), ΤΑ ΦΕΡΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΩΣ, και άρα δεν συντρέχει σήμερα κανένας λόγος να ξεφορτωθεί περιττά βάρη, που έτσι κι αλλιώς δεν φέρει. Η λογική μου, λοιπόν θέλει να είναι πάντα συνάρτηση της συγκεκριμένης ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης, που είναι πολύ διαφορετική από την τοτεινή.
        Τώρα για το “συνταγματικό τόξο” μη βάζεις το κεφάλι σου. Καταρχήν, έχεις δεί εσύ κανένα Σύνταγμα, εκτός από την γνωστή πλατεία; Εγώ βλέπω να ισχύει μόνο το δίκαιο του Ιμπεριαλισμού και τίποτε άλλο. Ο καθένας από τη συμπεριφορά του κρίνεται. Και δε χρειάζεται να συμμαχήσει το ΚΚΕ με τους φασίστες για να σώσει ένα κουρέλι και την κουστωδία, που το κουρελιάζει.
        Και η αλυσσίδα της μαυρίλας δεν αρχίζει το ’89, σύμφωνα με τους πασοκικούς και ναρίτικους μύθους. Αρχίζει πολύ-πολύ νωρίτερα, με την ιστορική συμμαχία του Ιμπεριαλισμού, με τα μεσαία στρώματα παγκόσμια και στη χώρα μας. Με σας δηλαδή, εδώ, τις “δημοκρατικές δυνάμεις” σαν πολιτική έκφραση. Οι κομμουνιστές προσπάθησαν να την σπάσουν αυτή τη συμμαχία. Με λάθος τρόπους; Ναι, και το συζητάω. Αλλά αντιτάχτηκαν σε αυτό και προφανώς δε θα δεχτούν και …μαθήματα(!), από αυτούς, που την συγκρότησαν!
        Η Παπαρήγα εξέφραζε την πολιτική συμμαχιών, όπως την καθόριζε τότε το ΚΚΕ και ως όφειλε σαν Γ.Γ. του. Και δεν έχει εγκαταλείψει κανένα ΑΑΔΜ το ΚΚΕ, λάθος πληροφόρηση έχεις. Απλά έχει αποκαταστήσει το ΑΑΔΜ στα πόδια του, σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ. Γιατί αποδείχτηκε ότι το “αταξικό ΑΑΔΜ” ήταν πολιτικό λάθος για τους καλοπροαίρετους, και μια πολιτική απάτη για αυτούς τους πολιτικούς απατεώνες, που συνειδητά το χρησιμοποίησαν σαν δρόμο προς τον ανεπτυγμένο, δηλαδή μονοπωλιακό, καπιταλισμό. Η Κοινωνική Συμμαχία είναι ΚΑΙ ΑΑΔΜ, και το μόνο αληθινό ΑΑΔΜ.
        Δεν ήταν το “αταξικό ΑΑΔΜ” που έσωσε το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ το έσωσε η ταξική του βάση και η Ιστορία του, που είναι πολύ βαριά για να το αφήσει έρμαιο στους ανέμους του οπορτουνισμού. Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα, που επέζησε της αποστασίας του σχεδόν 80% του στελεχικού του δυναμικού. Αυτό ας προβληματίσει πολλούς “αριστερούς” τραλαλάδες.
        Το σημερινό χάλι όσων αποστάτησαν κατά καιρούς από το ΚΚΕ, μαζί με αυτούς, που αναζητούσαν “τρίτους δρόμους”, βεβαιώνει του λόγου το αληθές.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Με κατατάσσω στη πατριωτική αριστερά (τότε ΔΗΚΚΙ). Πολλοί θα έλεγαν την τωρινή γραμμή του ΚΚΕ και νεοτροτσκιστική (όχι ότι θεωρώ το να σε πουν τροτσκιστή βρισιά, η νεομαρξιστική ανάλυση έχει και τροτσκιστικά στοιχεία).

          Άλλα ερωτήματα. Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει πλέον Σύνταγμα τότε γιατί παραμένεις στο Κοινοβούλιο; Όταν ξανά και ξανά βουλευτές σου βγαίνουν και δηλώνουν πως κάθε διαδικασία έχει ξεφτιλιστεί σε Επιτροπές και Ολομέλεια, αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος αποχώρησης; Εκτός κι αν το σηκώνει ο οργανισμούλης σου το ξεφτυλίκι (αυτό ανεξαρτήτως αν έχεις την εκτίμηση πως ε, δεν έγινε και τίποτα από τότε που μπήκε το μνημόνιο, καπιταλισμός είναι όλα, οι εκτιμήσεις είναι δικαίωμα του καθένα).

          Και μια τελευταία παρατήρηση προς πολλούς αποδέκτες. Δεν είναι μόνο το ΚΚΕ, ή η κομμουνιστική αριστερά εν γένει που φέρει την ιστορία της υπερηφάνως. Στον έξω κόσμο υπάρχουν ένα σκασμός ιδεολογήματα που φέρουμε την ιστορία μας υπερηφάνως και δεν θα την αλλάζαμε για τίποτα στον κόσμο. Η ιδέα ότι κάποτε θα υποχρεωθούμε εκ των πραγμάτων να αλλάξουμε, απλά δε παίζει μπάλα. Άρα καθαρή ιδεολογική βάση χωρίς προσμίξεις δε μπορεί να υπάρξει ποτέ.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Και επίσης πρέπει να σου πω και το τελευταίο για τη “συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης”, ότι ναι, γενικά σωστό, αλλά όταν αυτό μεταφράζεται στο να βγαίνεις να λες, να γράφεις και να υπογράφεις με το ονοματεπώνυμο σου, και μετά να τα κρεμάς όλα, λέγοντας “οι περιστάσεις άλλαξαν”, ε, δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη για τη πολιτική.

          Στις ανθρώπινες κοινωνίες υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο προσωπικής αναξιοπιστίας που μπορείς να περάσεις, πριν χάσεις κάθε πολιτική αξία. Και αν το δυνατό σου πολιτικό χαρτί είναι η ιδεολογικοποίηση του “είπα, ξείπα, χέζω τη παρόλα μου”, ε αυτό φίλε μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολιτικός σας χώρος έχει καλυφθεί.

          Φυσικά είναι δικαίωμα σας να επιμένετε. Άποψη μου είναι πως όποιος το ζορίζει (όπως παγίως κάνει το ΝΑΡ ελπίζοντας δε ξέρω που), ε, υπάρχουν και καλύτερα χόμπι.

        3. Σ.Τ.

          Λιάκο αγόρι μου ταχείς χαμένα γράφεις παλαβά μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί την γραμμή του ΚΚΕ.

          Συνέλθε, γιατί δεν σε βλέπω καθόλου καλά, και εσένα και όσους κομματικούς πατριώτες σκέφτονται σαν εσένα.

  9. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Ηλία τζ., πάντα παπαριές γράφεις.

    α. Λές ψέμματα για την κυβέρνηση Τζανετάκη το ’89: τότε σαφώς και υπήρχαν 2 μερίδες της αστικής τάξης σε συγκρουση μεταξύ τους: Αυτό αποτυπώνονταν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό φυσικά: Απο τη μια το ΠΑΣΟΚ με το παλιό κρατικοκαπιταλιστικό σοσιαλδημοκρατικό κοινωνικό συμβόλαιο που πέθαινε ως καπιταλιστική κυρίαρχη αντίληψη, και από την άλλη, η ΝΔ με την ορμή του νεοφιλελευθερισμού τον οποίο ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός σταδιακά έβλεπε σαν την επόμενη στρατηγική του επιλογή:

    Το ΚΚΕ τότε θύμα της -από το ’36- λογικής των σταδίων, της εθνικής ενότητας, της υποταγής -τελικά- στην αστική τάξη, δέχτηκε την συγκρότηση της κυβέρνησης Τζανετάκη μαζί με τη ΝΔ!!!! ΑΥΤΗ ήταν η περιβόητη συγκυβέρνηση: ΝΔ/ΚΚΕ/ΣΥΝ.

    Η κυβέρνηση Τζανετάκη, δεν ήταν καθολου δρόμος για να σπάσει η παραμύθα περι δημοκρατικών δυνάμεων ΚΑΙ δυστυχώς λές ψέμματα για να σώσεις -και καλά- την θρησκευτική πίστη στο ΚΚΕ!!! Διότι ΑΚΡΙΒΩΣ 5 μήνες μετά, το ΚΚΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της “Οικουμενικής”!! ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΚΚΕ/ΣΥΝ!!!!!! δλδ συγκυβερνά με το κόμμα που παγίωσε την λογική τοο “αθροίσματος των δημοκρατικών δυνάμεων”.

    β. Σχετιά με τις κατηγορίες περί “ανοχής των σκανδάλων” κλπ που γράφεις έαν το ΚΚΕ δεν έμπαινε στην συγκυβέρνηση με την ΝΔ, είναι για γέλια. Πάλι ψέμματα γράφεις! Ο κόσμος (και αναφέρομαι στο προοδευτικό κομμάτι τηςκοινωνίας) ούτε που να ακούσε για την συγκυβέρνηση ΝΔ/ΚΚΕ. Εβριζαν πάρα πολλοί εάν θυμάσαι (που μάλλον δεν θες να θυμάσαι); αποτέλεσμα: 13,12 % τον Ιούνιο ’89, και 10,8 % το Νοέμβριο ’89 για τον ενιάιο ΣΥΝ. Και η ΝΔ πήρε συγχωροχάρτι από το ΚΚΕ, στο πλαίσιο της εθνικής συμφιλίωσης: το ΚΚΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΗΚΑΝ ΟΙ -επί δεκαετιών- ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ που ήταν τεκμήρια ιστορίας. Και έτσι η ΝΔ χάρη και στο ΚΚΕ έγινε μια “δύναμη δημοκρατική που θέλει να μείνουν πίσω τα φαντάσματα του παρελθόντος”.. Οπότε ΤΙ παπαριές περί “ορθής επιλογής απο το ΚΚΕ προκειμένου να σπάσει -και καλά- η λογική του αθροισματος των δ υναμεων; Εδώ το ΚΚΕ ξέπλυνε ΚΑΙ τη ΝΔ με την κυβέρνηση Τζανετάκη, ΑΛΛΑ ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ με την Οικουμενική!

    γ. Η αποχώρηση/διαγραφή του ΝΑΡ και της ΚΝΕ απο ΚΚΕ και την ενιαία ΚΝΕ, όχι μόνο έσωσε την τιμή των κομμουνιστών τότε, αλλά έβαλε και τις βάσεις για την αντεπίθεση του νεολαιϊστικου κινήματος τότε (καταλήψεις σε σχολεία, ΑΕΙ/ΤΕΙ 90-91) για την απόρριψη του νεοσυντηρητικού οδοστρωτήρα της κυβέρνησης της ΝΔ που ακολούθησε. Και -στρατηγικά- έβαλε τις βάσεις για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση στην θεωρία, το εργατικό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας.

    Reply
  10. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Τέλος Ηλία τζ., και για το σήμερα πάλι παπαριές γράφεις:

    α. Η πάλη για το δημοψήφισμα, ήταν μια ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΑΡ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ απονομιμοποιείται ως αριστερή κυβέρνηση στα μάτια του λαού, σε αυτό έπαιξε σπουδαίο ρόλο τόσο το 61% ΤΟΥ οχι, ΌΣΟ ΚΑΙ το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του από τον ΤΣΙΡΙΖΑ.

    Εάν το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν ακολουθήσει την γραμμή του ΚΚΕ, να σαι σίγουρος πως ο λαός θα είχε ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση και μοιρολατρία, διότι ΔΕΝ θα είχε διαπιστώσει με την πείρα του, ότι παρόλη την καπιταλιστική τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, ΜΜΕ κλπ, ο κόσμος ΔΕΝ τσίμπησε! Και αυτό μένει ως παρακαταθήκη, για το ΤΙ μπορεί να κάνει ο λαός, όταν έχει μαζί του ΤΗΝ ΕΛΠΊΔΑ πως μπορεί να υπάρξει ένα κόμμα και μια κυβέρνηση για το δίκιο του και το συμφέρον του.

    Ο ΤΣΙΡΙΖΑ είναι κόμμα του κεφαλαίου, και αυτό το έκανε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΦΑΝΕΡΟ στα μάτια του κόσμου το μεγαλειώδες ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Από την άλλη όμως ειδικά το ΚΚΕ, είναι τραγικά άχρηστο ΚΑΙ ΑΝΊΚΑΝΟ, στο να συμβάλλει σε μια οργάνωση του λαού και στην αντεπίθεσή του. Και αυτό επίσης βγήκε ως συμπέρασμα ΚΑΙ απο το δημοψήφισμα και το μεγαλειώδες ΟΧΙ

    Reply
  11. Κώστας Β.

    Μια ζωή η αντικομμουνιστική και αντιΚΚΕ αφήγηση χρειάζεται κάποιους μύθους για να περπατήσει πλατιά στον κόσμο-
    συνήθως διαστρεβλωμένα ή εξαμβλωματικά παραποιημένα γεγονότα ή ακόμα και συνειδητά κατασκευασμένα εκ του μηδενός ζητήματα, αρκεί να κάνουν εντύπωση:
    πρόχειρα σταχυολογώ πχ. τις (ανύπαρκτες) μετοχές του “Γερμανού” με τις οποίες χρόνια συκοφαντούσε το ΚΚΕ ο Πάγκαλος κι ο Καρατζαφέρης μέχρι να παραδεχτεί το ψέμα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τη σπέκουλα με τον 902, τη σπέκουλα ακόμα και πάνω στον 9μηνο ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών, τις σαπίλες εναντίον του ΠΑΜΕ για δήθεν “περιφρούρηση της βουλής”, που πολύ ευχαρίστως διαδίδατε όλοι σας από εξωκοινοβούλιο και αναρχία μέχρι επίσημα αστικά κόμματα και τους ναζί μαχαιροβγάλτες…
    Από τα τελευταία αποκτήματα αυτής της σιχαμερής συλλογής είναι και το δήθεν επιχείρημα περί των “σπασμένων τζαμιών” στην αληθινή εξέγερση, που “δεν θα υπάρξουν”, όπως αποδίδεται στην Α. Παπαρήγα.
    Επειδή όμως η πλάκα παρατράβηξε με τους φιδέμπορες που τους τρέχει η εξέγερση απ’ τα μπατζάκια, 2 λόγια μόνο, αν και έχει ξανααπαντηθεί:

    α) το νόημα (που σκόπιμα διαστρεβλώνετε) από την τοποθέτηση της Παπαρήγα του 2008, δεν ήταν ότι η πραγματική εξέγερση δε θα σπάσει ούτε τζάμι, αλλά ότι δε θα έχει “στόχο το τζάμι”, δε θα έχει στόχο να καταστρέψει υποδομές, μέσα παραγωγής κλπ. αλλά να τα θέσει υπό την εργατική εξουσία.
    Γιατί δε σταθήκατε ποτέ πχ. σε μια άλλη λιγότερο δημοφιλή δήλωση της ίδιας:
    “Οταν θα γίνει σοσιαλισμός στην Ελλάδα, όλοι οι βιομήχανοι θα μας παραδώσουν τις βιομηχανίες τους και θα πούνε “πάρτε τα”; Θα είναι σκληρή η σύγκρουση. Και θα είναι και με τους συμμάχους τους, ανώτερα μεσαία στρώματα κτλ. Δεν κατάλαβα, δηλαδή. Βεβαίως θα υπάρξει βία, δεν το κρύβουμε. ”
    και για την πηγή:
    http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/10/spin-doctors.html

    β) για τον φιλομαθή alfonso που ρωτάει λοιπόν, ναι, απ’ όσο ξέρω, το ΚΚΕ αφότου ξεκαθάρισε με τον οπορτουνισμό στο εσωτερικό του, ήδη από τη δεκαετία του ’90 και με ορόσημο το 15ο Συνέδριο μπήκε σε μια τροχιά αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του, ξεκαθαρίζοντας με βασικά ζητήματα, που αποκρυσταλλώθηκαν και στο νέο του Πρόγραμμα όπως διαμορφώθηκε στο 19ο Συνέδριο, μεταξύ των οποίων και η άρνηση συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις.
    Απ’ την άλλη είναι απολύτως αληθές ότι το ΝΑΡ το 89 διαφώνησε όχι γενικά με τη συμμετοχή στην αστική διακυβέρνηση αλλά με τη “σύμπραξη με τη Δεξιά” (άμα ήταν το ΠΑΣΟΚ θα είχατε άλλη στάση, όπως μπορεί κανείς να δει ακόμα και από κραυγαλέα φιλοΠΑΣΟΚικά άρθρα στο ΠΡΙΝ, ήδη από την εποχή που ήταν ακόμα περιοδικό. Εξού και η μομφή αφορούσε αποκλειστικά την “κυβέρνηση τζαννετάκη” επί πολλά χρόνια).
    Αλλά και σήμερα, μέχρι λίγους μήνες πριν, το ΝΑΡ φλέρταρε άγρια με τον (“μη μνημονιακό” ακόμα) κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντάς τον παντοιοτρόπως και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για άλλη μια φορά δεκανίκι του.
    Οπότε κρατήστε τις διδαχές (τρομάρα σας) για πάρτη σας.
    Το ΚΚΕ τα δικά του τα συμπεράσματα τα έχει βγάλει.

    Reply
  12. Ανώνυμος

    φίλε να σου πω κάτι; αυτά που γράφεις είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ. Μιλάς για ”αντικομμουνιστική αφήγηση” σε άρθρο για το Γ. Γράψα. Αρνείσαι τη δήλωση της Παπαρήγα με το επιχείρημα ότι είχε κάνει και μια άλλη… Λες για φιδέμπορες της εξέγερσης, να σε χαίρεται ο χώρος σου. Μπερδεύεις το ΝΑΡ με τον Πάγκαλο και τον Καρατζαφέρη, μέχρι και με τους ναζί μαχαιροβγάλτες! ΝΤΡΟΠΗ σου, δεν προκειται να ξαναδιαβάσω σχόλιό σου. ΝΤΡΟΠΗ!
    Δεν ανήκω στο χώρο σου, ντρέπομαι όμως και για λογαριασμό σας. Κατάντια…

    Reply
  13. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Οι ΚΚΕδες εδώ μέσα έχουν σαλτάρει…..

    α. Βρίζουν και χυδαιολογούν! Ωραίος κομμουνιστικός εργατικός πολιτισμός τρομάρα σας! Που μου θέλετε και σοσιαλισμό…. Δεν είστε ικανοί ούτε για μια αστικοδημοκρατική αντιπαράθεση, πόσο μάλλον για να συμβάλλετε σε μια ανώτερη κοινωνία όπως είναι η σοσιαλιστική.

    β. Σας πείραξε ΚΚΕδες η διαδικασία εξαγωγής ψύχραιμων διαλεκτικών συμπερασμάτων έτσι;

    – Το ΚΚΕ ξέπλυνε τη ΝΔ με την κυβέρνηση Τζανετάκη. Και μετά ξέπλυνε ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ με την Οικουμενική. Αυτό είναι ιστορικό συμπέρασμα, είτε σας αρέσει, είτε όχι.

    – Το ΝΑΡ ήταν ΑΝΤΙΘΕΤΟ και με την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και με την Οικουμενική (με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η αριστερή τάση σε ΚΚΕ και ΚΝΕ (η οποία θα συγκροτήσει το Γενάρη του ’90 το ΝΑΡ και την ΚΝΕ-ΝΑΡ), ΔΙΑΦΩΝΕΙ με το μορατόριουμ που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το ΠΑΣΟΚ: Δλδ διαφωνεί με το άθροισμα των δημοκρατικών δυνάμεων το οποίο το έχει αποδεχθεί ουσιαστικό το ΚΚΕ.

    Πρώτη δημόσια και έμπρακτη εφαρμογή της λογικής της αριστερής τάσης σε ΚΚΕ και ΚΝΕ (σε αντιπαράθεση με την λογική του ΚΚΕ), ήταν οι αγώνες των φοιτητων και σπουδαστών ΑΕΙ-ΤΕΙ το ’87. Δεύτερη έμπρακτη εφαρμογή, ήταν οι θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ ενόψει του 4ου Συνεδρίου της, ο προσυνεδριακός διάλογος που ακολούθησε και τελικά, το ίδιο τοο Συνέδριο με τις αποφάσεις που πήρε (ενιαίο μέτωπο πάλης της νεολαίας, περιεχόμενο, μορφές κλπ) και το ΚΣ που εξέλεξε. Τρίτη εφαρμογή υπήρξε η δημόσια υπεράσπιση από την ΚΝΕ της εξέγερση στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, σε αντιδιαστολή με το ΚΚΕ το οποίο την καταδίκασε. Και τέλος, η δημόσια πλέον διαφοροποίηση όλης της αριστερής τάσης σε ΚΚΕ και ΚΝΕ, με αφορμή την συγκυβέρνηση με ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ, και -σε γεωπολιτικό επίπεδο- της έναρξης της κατάρρευσης των καθεστώτων του ανυπαρκτου σοσιαλισμού.

    Reply
    1. tzampa

      το ΝΑΡ μπαλίτσα με ΛΑΕ και ΣΥΡΙΖΑ μόνο γιατί είναι λάθος η θέση του ΚΚΕ ότι η ΛΑΕ πρόκειται για ανάχωμα κλπ κλπ .το 2016 αυτά..

      Reply
  14. leftist

    Προς Κώστα Β.

    Ας δούμε και τη δεύτερη δήλωση της κ. Παπαρήγα που υποτίθεται διορθώνει τα πράγματα. Εδώ υπάρχει θολούρα ως προ το που θα συναντήσει αντίσταση το εργατικό κίνημα. Οι βιομήχανοι θα βγάλουν τους μπράβους τους? Τα μεσαία και μικροαστικά στρώματα θα βγουν στους δρόμους?

    Αν δεν κάνω λάθος και σύμφωνα με τους κλασικούς η αντίσταση θα προκύψει από το μόνιμο “ρόπαλο” της άρχουσας τάξης ανά τους αιώνες που είναι ο στρατός, η αστυνομία κ.λ.π. Και στη Χιλή υπήρχαν διαδηλώσεις “κατσαρόλας” από τα μικροαστικά και μεσαία στρώματα αλλά την τελική έκβαση την έκρινε ο στρατός. Η Κομμουνα του Παρισιού θρήνησε 20.000 νεκρούς από τα Γαλλικά στρατεύματα. Εδώ υπάρχει πλήρης συσκότιση από την πλευρά της κ. Παπαρήγα.

    Δεν υπάρχει “βλέποντας και κάνοντας”. Το ζήτημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας γιατί το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να έχει καμμία αυταπάτη για το ρόλο που παίζουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της άρχουσας τάξης. Σύγκρινε τις κρυστάλλινες θέσεις του Λένιν στο “Κράτος και Επανάσταση” για το ζήτημα αυτό και τα ξαναλέμε.

    Reply
  15. Ηλίας Τζ.

    @leftist, (και Ανώνυμος, 15/01/2016 at 02:50, και Αντάρσυος),
    οι κομμουνιστές, οι κομμουνίζοντες και γενικά οι επαναστάτες δεν σπάνε τζάμια για να πάρουν πιστοποιητικά αριστεροσύνης από καναπεδάτους μικροαστούς.
    Επειδή έχω στενούς συγγενείς, που μπήκανε στον Μελιγαλά με το όπλο στο χέρι, σας λέω ότι αν υπήρχε τρόπος να πέσουν στα χέρια τους αυτοί οι προβοκάτορες, που σπάγανε τα τζάμια τον Μαύρο(!!!, και ….”πορτοκαλλί”, θα έλεγα….) Δεκέμβρη, δε θα περνάγανε καλά.
    Και να θυμίσω ότι ο Αρης, που πολύ τον αγαπάτε και καλά κάνετε, εκτέλεσε αντάρτη γιατί …έκλεψε μια κότα, προφανώς επειδή πείναγε!
    Δεν ανήκουν στην εγχώρια κομμουνιστική κουλτούρα μας αυτά. Σε καμιά εισαγόμενη από τον Λάνγκλεϋ, ίσως. Η Παπαρήγα μίλησε πολύ σωστά.
    Τα τζάμια λοιπόν σας τα χαρίζουμε!
    Και καλά κάνετε που μας το κοπανάτε συνέχεια, για να γίνονται κατανοητές οι διαφορές μας, καθώς και η δική σας σχέση με το κομμουνιστικό κίνημα της Πατρίδας σας.
    ————————————-
    Αντάρσυε, ψυχραιμία, δεν άκουσα κανέναν άλλον εδώ μέσα να χαρακτηρίζει “παπαριές” της απόψεις συνομιλητή του, η “έχουν σαλτάρει” κλπ …εκτός από σένα! Ποιος “βρίζει και χυδαιολογεί”;
    Μάθε να ακούς εκτιμήσεις, που δεν σε βρίσκουν σύμφωνο, έτσι δεν βοηθάς τον συνομιλητή/αναγνώστη σου να σε καταλάβει. Εκτός αν γράφεις για εκτόνωση….
    Δεν φιλοδοξεί να σε πείσει κανένας, απόψεις ανταλλάσσουμε.
    ———————————————

    Για τον διαχειριστή: Βλέπω ότι τελικά το πρώτο μου σχόλιο, (αρ. 2, 13/01/2016 at 05:22), δημοσιεύτηκε, έστω καθυστερημένα, οπότε ανακαλώ την εισαγωγική μου παρατήρηση στο αρ. 8, περί λογοκρισίας. Ευχαριστώ.

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Ηλία Τζ., καλά κάνεις και το κοπανάς διαρκώς αυτό για τα τζάμια και τις δηλώσεις Παπαρήγα της εποχής, αλλά αυτό δε δικαιολογεί το υπόλοιπο σου σκεπτικό.

      Reply
    2. α

      Ούτε τζάμια σπάνε, ούτε ενοχλούν τη Μέρκελ με πορείες…
      Δύναμη αστικής πολιτικής σταθερότητας είναι οι κομμουνιστές στο μυαλό σου.
      Γι’ αυτό και βρίσκεις σωστές τις κυβέρνήσεις με ΝΔ (Τζανετάκη) και με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Ζολώτα), το είδος των κυβερνήσεων που είδαμε με Παπαδήμο κλπ στα μνημόνια.
      Αλήθεια, αφού ήταν τόσο πετυχημένη η συγκυβέρνηση του ΚΚΕ με τους αστούς πολιτικούς που ρημάξανε το λαό, τα “δοκίμια ιστορίας” γιατί λένε άλλα;
      Δε ήσουν εκεί Ηλία Τζ. να τους πεις ότι το ΚΚΕ πρέπει να καμαρώνει;

      Reply
  16. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Ηλία Τζ., ψυχραιμία σου συνιστώ γιατί ΔΕΝ ξέρεις να συζητάς!

    α. Καλό είναι να μιλάς με επιχειρήματα και όχι με χαφιεδολογίες.

    β. Μάθε να ακούς τον συνομιλητή σου όταν σου παραθέτει ιστορικά στοιχεία και να μην πετάς την μπάλα στην εξέδρα μέσω χαφιεδολογίας και συνωμοσιολογίας!

    Ευχαριστώ

    Reply
  17. leftist

    Προς Ηλία Τζ. Είναι διαφορετικό να σπας τζάμι επειδή απλά υπάρχει ως τζάμι και διαφορετικό όταν απελπισμένοι σπάνε τζάμια τράπεζας πιστεύοντας ότι βλάπτουν τον ταξικό τους εχθρό. Να θυμίσω ότι το κίνημα των Λουδιτών που έσπαγε μηχανές το 19 αιώνα ξεπήδησε από την εργατική τάξη. Κανείς έως σήμερα δεν καταδίκασε εκείνους τους φτωχοδιάβολους και πολύ σωστά.

    Χρέος του κινήματος είναι να πάρει μαζί του αυτούς τους ανθρώπους αντί να τους καταδικάζει μετά βδελυγμίας. Καλό είναι να θυμόμαστε και τις θέσεις του Λένιν για το αναρχικό κίνημα “το αναρχικό κίνημα πάντα θα φουντώνει όταν το κομμουνιστικό κίνημα είναι πασιφιστικό”. Επίσης ο Λένιν καταδίκασε τις θέσεις του Πλεχάνωφ (προς έκπληξη του τελευταίου) για τον αναρχισμό επειδή ακριβώς τις έβρισκε πολύ συντηρητικές.

    Reply
    1. Ο άλλος Βασίλης

      Οι Λουδίτες σπάγανε τις μηχανές γιατί θεωρούσαν ότι τους παίρνανε τη δουλειά.
      Εκείνοι, ήταν όντως απελπισμένοι.
      Οι προβοκάτορες που σπάγανε τα τζάμια, όχι μόνο από τράπεζες, αλλά και από καταστήματα, τα οποία λεηλατούσαν, ήταν “απελπισμένοι άνθρωποι που νομίζουν ότι βλάπτουν τον ταξικό τους εχθρό”?
      Εγώ μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζω κάποιον “απελπισμένο άνθρωπο” που να κατεβαίνει σε διαδήλωση κρατώντας λοστό ή βαριοπούλα, ούτε γνωρίζω κάποιον “απελπισμένο άνθρωπο” που να ξέρει να σπάει τα τζάμια ασφαλείας των τραπεζών και τα χοντρά κρύσταλλα των καταστημάτων χωρίς να παθαίνει τίποτα ο ίδιος.

      Reply
  18. Leftist

    Προς άλλο Βασίλη. Και στη μεγάλη εξέγερση του Λος Αντζελες λόγω του ρατσιστικού επεισοδίου με το ξυλοδαρμό του King από λευκούς αστυνομικούς είχαμε λεηλασίες καταστημάτων σε μεγάλη έκταση. Και εκεί είχαμε απελπισμένους, απολίτικους αλλοτριωμένους και ότι άλλο θέλεις. Η εξέγερση όμως ήταν εκεί. Όσο η αριστερά θα είναι παρατηρητής και σχολιαστής γεγονότων αυτό θα συμβαίνει. Αυτά θα είναι τα παραπροϊόντα της ταξικής καταπίεσης, της αλλοτρίωσης αλλά και του πασιφισμού της αριστεράς.

    Και θα υπάρχουν νέοι που θα έχουν βαριοπούλες και θα τα σπάνε. Και όσο η αριστερά θα αποκαλεί προβοκάτσια τις εξεγέρσεις των νέων και θα καταδικάζει μαζί με τα midia αυτά τα γεγονότα, τόσο πιο πολύ νέοι θα πυκνώνουν τις γραμμές του “σπάστα όλα” αφού το σπάσιμο γιαυτούς συμβολίζει την αηδία που νοιώθουν για το αστικό σύστημα (που θα περιλαμβάνει και την αριστερά).

    Δεν περιμένουμε να κάνουμε την εξέγερση αφού αλλάξουν οι άνθρωποι έλεγε ο Λένιν. Θα την κάνουμε με αυτούς που έχουμε. Ή ότι όποιος περιμένει να δει μια καθαρή κοινωνική επανάσταση δε θα τη δει ποτέ. Ο επαναστάτης αυτός όμως ήξερε (και αυτή ήταν η μεγαλοφυία του) να διοχετεύει την απελπισία του κόσμου και την οργή των νέων στο δρόμο της ανατροπής της άρχουσας τάξης.

    Reply
    1. Ο άλλος Βασίλης

      Δεν ξέρω τι κάνει γενικώς η αριστερά και ούτε και μ ενδιαφέρει.
      Τα κομμουνιστικά κόμματα πάντως, είναι υποχρεωμένα να έχουν διαλεκτική σχέση με το αντικείμενό τους, δηλ. την εργατική τάξη. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται στο ότι το Κόμμα έχει και καθοδηγητικό ρόλο και ότι δεν ακολουθεί δημαγωγικές πολιτικές. Αν κρίνει ότι η εργατική τάξη πορεύεται προς λάθος κατεύθυνση, είναι υποχρεωμένο υπομονετικά, όπως έλεγε και ο Λένιν, να το πει, να το εξηγήσει και να προσπαθήσει να το διορθώσει, αποκόπτοντας φυσικά τις σχέσεις του με αυτούς που συνειδητά οδηγούν την ε.τ σε αυτή τη λάθος κατεύθυνση. Το Κομμουνιστικό κόμμα, δεν είναι ούτε λαοκόλακας, ούτε δημαγωγός, ούτε κάνει ευκαιριακή και οπορτουνίστική πολιτική, χωρίζοντας την εργατική τάξη σε target groups και στον καθένα να λέει αυτό που του αρέσει.
      Δεν ξέρω αν ίσχυε και στο Λος Άντζελες ( και γιατί να μην ίσχυε), αλλά το “Δεκέμβρη” και κάθε “Δεκέμβρη”, η ασφάλεια κάνει πάρτι. Αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει να συμμετέχει, δικαίωμά της.
      Το ΚΚΕ πάντως με κάθε κόστος, θα το χαλάει αυτό το πάρτι!

      Reply
  19. Ηλίας Τζ.

    “Θα την κάνουμε με αυτούς που έχουμε”…
    Ακριβώς, και θα προσέθετα, και με τις εμπειρίες του δικού μας λαϊκού κινήματος, που δόξα τω Θεώ καθόλου φτωχές δεν είναι, και γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία του δικού μας Λαού.
    Δεν έχουμε καμιά ανάγκη να κάνουμε εισαγωγή “μεθόδων” από το ….Λος Αντζελες(!) η την Σαμόα, όταν μας καλύπτει η …εγχώρια παραγωγή, και κυρίως δεν έχουμε ανάγκη εισαγόμενης προβοκάτσιας από το Λάνγκλεϋ.
    Οι προβοκάτσιες του Μαύρου Δεκέμβρη δεν πιάσανε γιατί δεν τσίμπησε το ΚΚΕ, αλλιώς τώρα θα τρέχαμε όλοι να κρυφτούμε.
    Το πολιτικό “πλιάτσικο” των “τζαμιών”, που επιδόθηκαν οι αιώνιοι χρήσιμοι ηλίθιοι σε βάρος του ΚΚΕ, είναι η φτωχοπροδρομική αντεκδίκηση της Αντίδρασης γιατί δεν πέρασαν τότε τα μεγάλα πλάνα της. Κάτι να κερδίσει… από τον πόλεμο φθοράς, αφού έχασε την μάχη……
    Φτωχομπινεδιές!

    ———————————
    Ενδιαφέρουσα και η είδηση ότι το ΝΑΡ είναι υπέρ της “Τιεν-Αν-Μεν”, δεν πήγαινε το μυαλό μου. Τελικά, μη γίνει πουθενά στον κόσμο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, που να μην την στηρίζει το Ναρ…..

    Reply
    1. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

      Ηλία μου πάλι τούβλα πετας!

      α. Αντιδραστική η εξέγερση στην Τιεν Αν Μεν;; Μπράβο! Αντιδραστική η εξέγερση, ενάντια στον σοσιαλισμό της Κίνας έτσι;

      Ακόμα πιστεύεις και συ και το ΚΚΕ ότι στην Κϊνα οικοδομείται ο σοσιαλισμός έτσι;;

      β. Ο Δεκέμβρης του 08 “Μαύρος, προβοκατόρικος Δεκεμβρης” έτσι;

      Η αντιδιαλεκτική σκέψη του ΚΚΕ στο μεγαλείο της! Δεν μπορείς να κατανοήσεις Ηλία μου, γιατί η μικροαστική βόλεψή σου σε τυφλώνει, πως όσο ΔΕΝ αναπτύσσονται σύγχρονοι κομμουνιστικοί φορείς/συλλογικότητες οι οποίοι να αναπτύσσουν με την σειρά τους τον μαρξισμό και την επαναστατική πολιτική, τόσο η απελπισία του κόσμου θα στρέφεται σε τυφλές εξεγέρσεις.

      Ο Δεκμεβρης του 08, ΔΕΝ ήταν μια τυφλή εξέγερση: Εβαλε κορυφαία ερωτήματα, που δεν μπόρεσε να απαντήσει. Προβοκάτσιες θα υπάρχουν πάντα! Εάν απο τις προβοκάτσιες πιάνεσαι εσύ και το ΚΚΕ και ονοματίζεις ένα ολοκληρο κοινωνικό νεολαιϊστικο ξέσπασμα ως μια “γιγαντιαία προβοκάτσια”, απλά κρίμα για σένα και το ΚΚΕ: Φαίνεται πόσο το μικροαστικό τυρί έχει κολλήσει στο μυαλό σας.

      Reply
      1. Κώστας Β.

        Σε έχει απασχολήσει ποτέ το πόσο συχνά έχετε την ίδια (θετική) στάση απέναντι σε αντιδραστικές κοινωνικές-πολιτικές εξελίξεις με σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της ατικής τάξης;
        Και την Τιεν-Αν Μεν αποθεώσατε, και την πτώση του Τείχους, και παλιότερα τις διάφορες αντεπαναστατικές ενέργειες στις σοσιαλιστικές χώρες, και την περιβόητη “αραβική άνοιξη”…
        Πολύ περίεργη δεν την βρίσκεις την ταύτιση; Παλιότερα, αυτό το ρόλο τον έπαιζαν οι τροτσκιστές, αργότερα (μέχρι και σήμερα) όλοι οι οπορτουνιστές μαζί…

        Reply
      2. Ο άλλος Βασίλης

        ΝΤΟΝΓΚ! ΝΤΟΝΓΚ! ΝΤΟΝΓΚ!
        ΑΝΤΑΡΣΥΕ, έχεις ακούσει, έχετε ακούσει γενικώς εκεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις? Έχετε ακούσει για “πορτοκαλί επαναστάσεις”?
        Κι αυτές, με λαϊκή συμμετοχή γίνονται, αλλά με λαό που πολεμάει κάτω από ξένες σημαίες.
        Αλλά θα μου πεις….τι λέω….
        Εδώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πριν μερικούς μήνες κατέβαζε κόσμο να υποστηρίξει και καλά το ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στους κακούς Ευρωπαίους.
        Οι κότες στο χωριό, ακόμα γελάνε!
        Φαντάζομαι τι έχετε να πείτε, αν ξεσπάσει τρίτος ιμπεριαλιστικός πόλεμος…..
        ……αν υπάρχετε μέχρι τότε και δεν έχετε ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ……..

        Reply
  20. Ηλίας Τζ.

    Xα, Αντάρσυε!
    Δεν γίνονται μόνο εναντίον σοσιαλιστών οι αντιδραστικές “εξεγέρσεις”.
    Γίνονται και εναντίον οπορτουνιστών, άλλων αντιδραστικών κλπ.
    Οι αστοί (και οι μικροαστοί) είναι σκυλιά, που συχνά πλακώνουνται και μεταξύ τους. Ενδοαστικές συγκρούσεις τις λέμε.
    Τι είχε απαντήσει ο Κάππος, το ’89 σε μια σχετική ερώτηση για την Τιέν-Αν-Μεν;
    Απλό αγαπητέ μου Γουάτσον….
    Για τον Μαύρο Δεκέμβρη;
    Καταρχήν το “Μαύρος” δεν το έβαλα εγώ. Είναι αυτοχαρακτηρισμός των θιασωτών/δραστών του, που μάλιστα τον φέρουν και υπερηφάνως.
    Εγω δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω….
    Το “προβοκατόρικος” είναι πράγματι (και) δικό μου, και βαρυέμαι να το συζητήσω. Οποιος αδυνατεί να καταλάβει τη σχέση του Μαύρου/προβοκατόρικου Δεκέμβρη με ότι επακολούθησε και εξελίσσεται μέχρι σήμερα στην Πατρίδα μας, μάλλον δε θα καταλάβει ποτέ τίποτε. Τυφλή μπορεί να ήταν για τους χρήσιμους ηλίθιους, που συνεργήσανε. Αλλά για αυτούς, που έχουν γεμίσει την περιοχή μας με τις πολύχρωμες “εξεγέρσεις”, “ανοίξεις” και τα ρέστα, καθόλου τυφλή δεν ήταν. Εκανε άριστα τη δουλειά της.
    Κι αν δεν παραπλανούνταν οι λαοί (και ιδίως η νεολαία) η Ιστορία θάταν ένα πολύ σύντομο ανάγνωσμα.

    Reply
    1. Νίκος

      Αχ,πόσο ενοχλεί ακόμα ο Δεκέμβρης του ’08.Παρά τα 8 χρόνια που έχουν περάσει.Τότε που χιλιάδες μαθητές δεν άκουσαν διάφορους καθοδηγητές των δήθεν ανεξάρτητων “Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας” και που ήταν στο δρόμο επι τρείς εβδομάδες κάθεμερα,κρατώντας κλειστά τα σχολεία τους.Τότε που δεν πέρασε η “αντι-κατλάληψη” στάση της ΠΚΣ στις σχολές (ΑΕΙ/ΤΕΙ),οι οποίες έκλεισαν μαζικά.Τότε που οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη σε Παναγόπουλους,ΠΑΜΕτζήδες και λοιπούς ‘συνδικαλιστές’ και βγήκαν στο δρόμο εκτός μπλοκ,παρέα με τα νιάτα.Τότε που ο ‘Ριζοσπάστης’ έφτασε στο σημείο να βγάλει λάδι τους Κορκονέα-Σαραλιώτη με κεντρικό άρθρο.Τότε που η Παπαρήγα συναντιόταν με τον Καραμανλή και τον Παυλόπουλο,ενώ ο τόπος έξω έβραζε.Τότε που ο 902 μίλαγε για “10 προβοκάτορες” στα δελτία του.
      Αλλά πάντα το ‘αυθόρμητο’ και το ‘ριζοσπαστικό’ τρόμαζε τις ηγεσίες.Πάντα…Από το ’73 ως το ’08 και το ’11.
      Υ.Γ.:Τον Δ.Μαυρογένη ακόμα να τον αποκαταστήσετε που τον στοχοποιήσατε το ’74 δημόσια ως “πράκτορα της ΚΥΠ και της CIA”.Μήπως τώρα στο συνέδριο ήρθε η ώρα; Αλήθεια πόσα ‘άτυχα λάθη’ έχετε ν’αποκαταστήσετε φέτος;

      Reply
      1. Ηλίας Τζ.

        ….κι από το πολύ …”αυθόρμητο” και το κάργα …”ριζοσπαστικό”, καταλήξαμε
        – Καστελλόριζο
        – “πλατείες” παρεούλα με “ΕΠΑΜ”(!) και …. αυγά!
        – “Μεγ. Βρεττανια” 20/11/2011
        – Μαρφίν
        – τΣύριζα-2012,!
        – …”αριστερή στροφή” της 25/1/2015!
        -…αβάντα στο Σύνταγμα για το μεγαλειώδες ΟΧΙ, που κοιμήθηκε κλπ.!
        – στο 3ο Μνημόνιο
        – ..το ΛΑΕ, την Ζωίτσα, και λοιπές αριστερές-δημοκρατικές δυνάμεις.

        Βαστάτε τούρκοι τ’ άρματα, (και τα τζάμια …)!

        ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ!

        Reply
        1. Τ.Κ

          Και στον Περισσό τζαμάδες είναι,όποτε τους χρειάστηκε το σύστημα έτρεξαν να καθαρίσουν παίζοντας τον ρόλο των ΜΑΤ,μάλιστα το 2011 τον Νοέμβρη μαζί με τα ΜΑΤ,παίρνοντας τα συγχαρητήρια του Άδωνη..Και για ποιές εξεγέρσεις μιλάμε τώρα..αυτοί υποστήριζαν με φανατισμό.. .τον μεγάλο αντιιμπεριαλιστή Βιντέλα και όχι μόνο,κι αν δεν υποστήριζες αυτούς τους ξεγυρισμένους ναζιφασίστες ήσουν …αντικομμουνιστής..εύγε.Και τον Δεκέμβρη του 2008 ,τους επαινούσε ο Καρατζαφέρης,έχοντας την ίδια θέση μ αυτόν ,όπως και η Χ.Α και η Ν.Δ.Στην πραγματικότητα με τον Κορκονέα τάχτηκαν.
          Δεν σημαίνει ότι όταν δεν μετέχεις σε αστική κυβέρνηση ότι είσαι και επαναστατικό κόμμα,οι συμμαχίες είναι μέρος της τακτικής όχι η τακτική.Απλά σ’αυτό το θέμα άλλαξαν μετά το κάζο του 1989 ,φοβούμενοι τη διάλυση.Ο Κουτσούμπας σ’όλες τις συνεντεύξεις του μιλά για μια κυβέρνηση της …λαικής πλειοψηφίας,δηλαδή απλός καπιταλισμός.Όταν θα ξανανέβει το κίνημα πάλι αυτοί εναντίον θα είναι,προβοκάτορες και χυδαίοι όπως πάντα,με το μέρος της αστικής εξουσίας,σ’αυτό να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία.Ο Περισσός,αστικό κόμμα,χυδαίος αντικομμουνισμός.

        2. lathranagnostis

          Λες τα ίδια και τα ίδια, τόσες πολλές φορές, που έχεις γίνει αφόρητα βαρετός.
          Βιντέλα, Βιντέλα, Βιντέλα, 89, 89, 89, 08,08,08,………γράψε και τίποτε άλλο….

        3. Ηλίας Τζ.

          “Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα!” ήταν – μη διαστρέφω και τη λαϊκή μας θυμοσοφία.

        4. Ανώνυμα

          Η λαϊκή μας θυμοσοφία λέει και το άλλο: βάστα Τούρκο να γεμίσω.

        5. Β.Π.

          και ο Λάκης Παπαδόπουλος κάποτε είχε πει το μνημειώδες: έγινα για σένα Τούρκος

        6. Ηλίας Τζ.

          Δεκτό! Σπάνια πέφτει έξω η λαϊκή θυμοσοφία.
          Αλλά επειδή δεν “έχω γεμίσει”, τι θα καταφέρω με το να “σπάω κούπες”;

        7. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ακόμα και το ΕΠΑΜ πιο ριζοσπαστικό υπήρξε από το ΚΚΕ από ένα σημείο και μετά.

          Και αν θεωρείς το ανάποδο θέλω να μου εξηγήσεις, γιατί η ΚΝΕ πριν 10 χρόνια είχε κάθε σχολή και μπλοκ και τώρα είναι όλη η ΚΝΕ ένα μπλοκ.

          Και όταν λες δεν θα πάρουμε-δεν πήραμε, μιλάς για αυτούς που έχουν παραμείνει εντός των κομματικών τειχών εώς και τώρα. Αρκετοί άλλοι, κάποια στιγμή αποφασίσαμε να πάρουμε, πήραμε και θα ξαναπάρουμε.

        8. Ανώνυμος

          Γι αυτό “πετάτε από νίκη σε νίκη”.
          ——————————————————————–
          Η σημερινή ΚΝΕ είναι αριθμητικά καλύτερη από πριν 10 χρόνια, και πολιτικά συμπαγέστερη.
          Το χάλι των αριστεροχωρικών να βλέπετε. Κάθε πέρσι και καλύτερα.

        9. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το μόνο αληθινό που είπες είναι ότι είναι πράγματι πολιτικά συμπαγέστερη (για το συμπαγές στο δρόμο εκεί που μετράει κλάφτα). Τώρα για το αριθμητικά καλύτερη, ε, ρώτα κάποιον από τους όσους ήταν τότε και έχουν μείνει και τώρα στο ΚΚΕ, αν δε πιστεύεις τους αποχωρήσαντες.

          Και τα ψέμματα ή ο υποκειμενισμός στη τελική έχουν όριο την ικανότητα του ματιού να μετράει. Και ποιος σου είπε ότι σπεύσαμε όλοι να συμμετάσχουμε στο αριστεροχώρι ή οπουδήποτε.

          Όχι φίλε. Τον κόσμο που έχασες, όπως τα περιέγραψε και ο Χαλβατζής γιός που απλώς περιέγραφε αυτό που έβλεπε, τον έχασες εσύ. Στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν πήγε πουθενά αλλού. Μπορείς να πεις ότι δεν τον γούσταρες ούτως ή άλλως. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δική σου απώλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.