.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Γήπεδο οικογένειας Μελισσανίδη: Ατακτη υποχώρηση της συγκυβέρνησης;


Γήπεδο οικογένειας Μελισσανίδη: Ατακτη υποχώρηση της συγκυβέρνησης;Ο αγώνας που δίνει τα Συντονιστικό Κατοίκων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών ενάντια στα σχέδια της οικογένειας Μελισσανίδη για την κατασκευή ενός «γηπέδου» που θα καταστρέψει το άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, που έχει ως στόχο να αλώσει το Αλσος και ν’ αναπτύξει σ’ αυτό ασύδοτη εμπορική δραστηριότητα, συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα.

Είναι γνωστό ότι στις 3 Ιούλη ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καταψήφισε και το άρθρο 81, το οποίο ως τότε υποστήριζε, μετά από παρασκηνιακή συμφωνία που πραγματοποίησαν ηγετικά στελέχη του με τον Μελισσανίδη. Πρόκειται για το άρθρο με το οποίο ξεκινάει το ξήλωμα και η καταστροφή του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, που είναι από τους λίγους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική υποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκ των πραγμάτων δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη συγκυβέρνηση, οι βουλευτές της οποίας ψήφισαν μεν ασθμαίνοντας υπέρ του επιχειρηματικού σχεδίου του Μελισσανίδη, όμως αντιλαμβάνονταν ότι με την απόφασή τους αυτή, που στερούνταν ακόμη και της στοιχειώδους αστικής νομιμότητας, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. Κι όλ’ αυτά με μεγάλο ρίσκο, καθώς είναι από δύσκολο έως αδύνατο να βρει ο Μελισσανίδης τα απαιτούμενα κεφάλαια για να κατασκευάσει ένα γήπεδο-εμπορική επιχείρηση.

Γι’ αυτό και αυτές τις μέρες η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου φαίνεται πως βάζει μπροστά ένα σχέδιο διαφυγής από την κατασκευή ενός γηπέδου-εμπορικής επιχείρησης που θα καταστρέψει ένα βασικό πνεύμονα της Αθήνας.

Στις 17 Ιούλη του 2014, κατέθεσε νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ξεπατώνει» τα δάση στην Ελλάδα, όμως η συγκυβέρνηση δεν τόλμησε να εισάγει και σ’ αυτό καμία από τις αντι-αλσικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στις αντιδασικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλο δημοσίευμά μας. Επί του παρόντος, θα περιοριστούμε μόνο στα άρθρα 58 και 59, που αφορούν αποκλειστικά τα άλση και τα πάρκα.

Θυμίζουμε, ότι με το νομοσχέδιο για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης:

Πρώτον, παραχωρούνται έξι στρέμματα του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας για την κατασκευή του γηπέδου Μελισσανίδη. Η παραχώρηση γίνεται με το νομοσχέδιο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων.

Δεύτερον, αίρεται ο δασικός και αναδασωτέος χαρακτήρας αυτών των έξι στρεμμάτων, ο οποίος προβλέπεται με απόφαση που ισχύει από το 1934 (δεύτερη στην σειρά), με την οποία ολόκληρη η έκταση του Αλσους έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Η απόφαση αυτή καταργείται για την έκταση των έξι στρεμμάτων, χωρίς να προηγηθεί η προβλεπόμενη διοικητική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Τρίτον, παραχωρείται το 5% της έκτασης του Αλσους για την κατασκευή του γηπέδου-εμπορική επιχείρηση.

Τέταρτον, όλα τα άλση μετατρέπονται σε Μητροπολιτικά Πάρκα, με σκοπό να γίνουν βορά στις ορέξεις των καπιταλιστών.

Με τις διατάξεις του δασοκτόνου νομοσχεδίου, που από σήμερα αρχίζει να συζητιέται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δεν επιτρέπονται παραχωρήσεις άλσους για την κατασκευή γηπέδου, δεν επιτρέπεται η επέμβαση σε άλση και πάρκα για την κατασκευή γηπέδων, δεν προβλέπεται η μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα, ενώ η εξαίρεση εκτάσεων ή τμήματος εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες προβλέπεται να γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όταν έχει ολοκληρωθεί η αναδάσωση και όχι βέβαια για να παραχωρηθεί αυτή η έκταση για την κατασκευή γηπέδων. Ολες αυτές οι διατάξεις συμπεριλαμβάνονται στα άρθρα 58 και 59 του δασοκτόνου νομοσχεδίου.

Το δασοκτόνο νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς να συμπεριληφθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που αφορούν την επιχείρηση Μελισσανίδη. Θα έπρεπε υποχρεωτικά να συμπεριληφθούν, γιατί με αυτό το δασοκτόνο νομοσχέδιο γίνεται κωδικοποίηση όλων των επιτρεπόμενων επεμβάσεων στα δάση και στις δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 45-61 του βασικού νόμου για τα δάση (νόμος 998/1979).

Πρέπει να σημειωθεί, ότι στο δασοκτόνο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται το άρθρο 21 του νόμου 4269/2014 (Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός), που συζητήθηκε και ψηφίστηκε ως κατεπείγον νομοσχέδιο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 28.6.2014. Με το άρθρο αυτό, που είναι καθαρά αντισυνταγματικό, προβλέπονται οι λεγόμενες «επεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα» σε δάση και δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται γήπεδα. Κάλλιστα, λοιπόν, θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να εισαχθούν και οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αν το δασοκτόνο νομοσχέδιο ψηφιστεί όπως εισήχθη στη Βουλή (η συζήτησή του άρχισε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου), αυτό θα σημαίνει ότι η συγκυβέρνηση κάνει πίσω από τις διατάξεις που ξεπατώνουν τα άλση και τα πάρκα, γιατί πρώτον δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των σοβαρών γεγονότων στη Νέα Φιλαδέλφεια και δεύτερον συνειδητοποίησε ότι ο Μελισσανίδης δεν έχει και δεν μπορεί να βρει τα αναγκαία κεφάλαια για να χτίσει το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή τροπολογίες που να εισάγουν τις «διατάξεις Μελισσανίδη» δεν εισήχθησαν και δεν μπορούν να εισαχθούν, γιατί θα είναι εκπρόθεσμες (οι τροπολογίες, για να είναι εμπρόθεσμες, πρέπει να κατατεθούν τρεις μέρες πριν την έναρξη της συζήτησης). Μπορεί, βέβαια, να εισαχθούν τρεις μέρες πριν την έναρξη της συζήτησης στο Τμήμα. Θα δούμε, λοιπόν, τι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονίσουμε ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 58 και 59 του δασοκτόνου νομοσχεδίου επιβεβαιώνουν με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, ότι οι υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Ρυθμιστικά Σχέδια είναι προδήλως παράνομες και αντισυνταγματικές.

Πηγή:eksegersi.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Γήπεδο οικογένειας Μελισσανίδη: Ατακτη υποχώρηση της συγκυβέρνησης;

Ο αγώνας που δίνει τα Συντονιστικό Κατοίκων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών ενάντια στα σχέδια της οικογένειας Μελισσανίδη για την κατασκευή ενός «γηπέδου» που θα καταστρέψει το άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, που έχει ως στόχο να αλώσει το Αλσος και ν’ αναπτύξει σ’ αυτό ασύδοτη εμπορική δραστηριότητα, συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα.

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.