.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΑΟΖ: Αιχμαλωσία της αριστεράς ή ανεξαρτησία από την αστική στρατηγική;


Παναγιώτης Μαυροειδής*

Η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, με την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων για τις ΑΟΖ, εξελίσσεται επικίνδυνα. Ως ΝΑΡ, στο πλαίσιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέτουμε κρίσιμες αφετηρίες τοποθέτησης της κομμουνιστικής αριστεράς.

Πρώτο: αποτροπή πολεμικών επεισοδίων και  ειρήνη μεταξύ των λαών. Είμαστε αντίθετοι στην ανακήρυξη των 12 μιλίων αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο καθώς και των ΑΟΖ. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΑΟΖ δεν είναι αποτέλεσμα καμιάς αμοιβαίας συμφωνίας, παρά μόνο συμμαχιών κρατών, μονομερών κινήσεων και εκχωρήσεων σε πολυεθνικές εξόρυξης.

Δεύτερο: απόλυτη αντίθεση στις επιθετικές κινήσεις των αστικών τάξεων ΚΑΙ στις δύο χώρες, χωρίς ένταξη στην στρατηγική των κρατών και των κυβερνήσεών τους. Η αριστερά και το κίνημα στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της διπλής αντίθεσης, σε πρώτο πλάνο βάζει τον αγώνα ενάντια στις εκάστοτε κυβερνήσεις και την αστική τάξη της Ελλάδας, όπως ανάλογα κάνει και η Τούρκικη αριστερά για την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Στοχεύουμε αυτούς των οποίων τις πολιτικές μπορούμε και οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Τρίτο: πάλη ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ ή τη Ρωσία, το Ισραήλ και άλλους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος τυχοδιωκτισμός, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα, να στηρίζονται σε συμμαχίες θανάτου με τον ιμπεριαλισμό, όντας άλλωστε βέβαιο ότι στην κρίσιμη στιγμή θα «αδειαστούν».

Τέταρτο: ρητή αντίθεση στην οικοπεδοποίηση των ελεύθερων θαλασσών στην μορφή των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (έως και 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές), την απόδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτές και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Τόσο λόγω των πολεμικών κινδύνων εν μέσω του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων των γειτονικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όσο και λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων σε συνθήκες που ήδη βιώνουμε επώδυνα την κλιματική αλλαγή. Όχι άλλος γύρος αιώνων οικονομίας του πετρελαίου.

Το ΚΚΕ στην τοποθέτησή του ξεκινά από τρεις αφετηρίες που είναι λαθεμένες, αλλά και τελικά το εγκλωβίζουν απόλυτα στο πλαίσιο της «εθνικής» κρατικής πολιτικής της αστικής τάξης   στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ακυρώνουν επιμέρους θετικές τοποθετήσεις του πάνω στο ζήτημα.

Η πρώτη παραδοχή είναι ότι η Τουρκική άρχουσα τάξη είναι η μόνη που είναι «προκλητική», «πολεμοκάπηλη» και «επιτιθέμενη» στα «κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ η αστική τάξη στην Ελλάδα είναι «αμυνόμενη» ή όπως έγραψε και η ΚΟΜΕΠ σε παλιότερο άρθρο (πολεμικής στο ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έχει επιλέξει «ιμπεριαλιστική ειρήνη». Η διαφορά ισχύος μεταξύ των δύο χωρών, αντανακλώντας το διαφορετικά μεγέθη των καπιταλιστικών οικονομιών τους που είναι η βάση της επιθετικότητάς τους, είναι δεδομένη, αλλά αυτό δεν καθορίζει ποιοτικά τη διάκριση «επιτιθέμενου» και «αμυνόμενου». Με την παραδοχή αυτή, το ΚΚΕ δύσκολα μπορεί να ανατρέψει το βασικό καθεστωτικό επιχείρημα «αφού μας απειλεί η Τουρκία, θα οπλιστούμε σαν αστακοί και θα πάμε με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, για να σωθούμε». Αναγκαστικά περιορίζεται να καταγγέλλει ότι αυτοί οι «σύμμαχοι» μας «πουλάνε» όπως στην Κύπρο. Και τι θα έπρεπε τότε να κάνει η Ελλάδα για να «αμυνθεί» απέναντι στην Τουρκία, χωρίς να «ενδίδει;

Η δεύτερη παραδοχή του ΚΚΕ είναι η συμφωνία επί της αρχής στην  οικοπεδοποίηση της θάλασσας και μάλιστα –αυτό πραγματικά είναι έξω από τη λογική ακόμη και των Διεθνών Συνθηκών!- της απόδοσης κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών στις ΑΟΖ, όπως με την αιγιαλίτιδα ζώνη των 12 μιλίων. Η «κυριαρχία» στη θάλασσα όμως χρειάζεται και φύλαξη και ενδεχομένως και ένοπλη υπεράσπιση όπως και η «εδαφική ακεραιότητα». Να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση λοιπόν ότι «παραδίνει τη χώρα στον εχθρό»; Και πως πείθει τότε το ΚΚΕ όταν -σωστά- ζητάει μείωση στρατιωτικών εξοπλισμών; Ή μήπως πρέπει να αποσυρθεί αυτός ο στόχος όπως κάνει η ΛΑΕ;

Η τρίτη παραδοχή για το ΚΚΕ είναι η συμφωνία –με άλλους όρους προφανώς και ιδεατά χωρίς τις πολυεθνικές εξόρυξης τύπου ΕxxonMobil, Total και ΕΝΙ- για τις εξορύξεις και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από τεράστια θαλάσσια βάθη. Αγνοεί το οικολογικό πρόβλημα, προσπερνά αδιάφορα την ανάγκη ενός διαφορετικού ενεργειακού προτύπου και τελικά συνηγορεί σε ένα κύκλο ληστρικής καπιταλιστικής επέκτασης αυτή τη φορά στις θάλασσες αντί της στεριάς. Η αιχμαλωσία στα προτάγματα της αστικής πολιτικής είναι και εδώ μοιραία: Αν οι εξορύξεις δίνουν απάντηση στο ζήτημα της ανάπτυξης, τότε θα πρέπει να γίνουν και οι εκχωρήσεις στις πολυεθνικές. Και αν χρειαστεί και πόλεμος…

*σε  συντομευμένη μορφή δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ 23/6/19

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 74.17% ( 12
Συμμετοχές )



44 σχόλια στο “ΑΟΖ: Αιχμαλωσία της αριστεράς ή ανεξαρτησία από την αστική στρατηγική;

  1. Τάκης

    Πολύ σωστά,και εύστοχα περιγράφει ο συν.Μαυροειδής το θέμα,το δύσκολο είναι να το κοινοποιήσουμε,να ενεργοποιηθούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας να προλάβουμε τον πόλεμο (προσωπικά το φωνάζω όπου μπορώ αλλά!) είναι χρέος των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να δραστηριοποιηθούν, και όχι να κυνηγάμε τις ουρές μας.
    Το θέμα προσφέρετε για πλατιά μέτωπα .
    Τάκης Αθανασόπουλος

    Reply
  2. Ανώνυμος

    “πολύ σωστά και εύστοχα” συμφωνάτε μεταξύ σας.
    Το πρόβλημα είναι πως όταν πρέπει να πείσετε τρίτους.

    Reply
  3. Left G700

    Σαν να διαβάζω sekonline.gr, rproject.gr, redtopia.gr, net.xekinima.org, marxismos.com, okde.org, okde.gr και τα λοιπά (και τα λιμά).

    Κοίτα να δεις δόξες ο Λέων! Ποιος να το ’λεγε!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Κοίτα να δεις πως τα έφερε η ιστορία (βασικά η ταξική πάλη), και σε όλες τις χώρες με δυνατό εργατικό και λαικό κίνημα (βλέπε Αργεντινή, Νότια Αφρική αλλά και Γαλλία) οι τροτσκιστικές και τροτσκίζοντες δυνάμεις έχουν σημαντική παρουσία, ή ακόμα και ηγούνται των κινημάτων.
      Την ώρα μάλιστα που τα παραδοσιακά ΚΚ διεθνώς έχουν οριστικά μετατραπεί σε αριστερούς πυλώνες της αστικής πολιτικής, αν δεν έχουν διαλυθεί.

      Reply
      1. Left G700

        Τι να σου πω, σκίζετε! Η πλάκα είναιότι αναφέρεις και τη …Γαλλία!!! Τι απέγινε εκείνο το κάποτε enfant terrible, ο Μπεζανσενό; Φήμες τον θέλουν να έχει καταλήξει κλοσάρ (με την πολιτική έννοια) στος όχθες τού Σηκουάνα!

        Φίλε μου, έχετε “πεθάνει” από το μεσοπόλεμο, ακόμα να πληροφορηθείς τα νέα; Μην πιάνεσαι από τα γκρουπούσκουλα. Γκρουπούσκουλα είναι κι ας λαλούν, γκρουπουσκουλάκια είν’ κι ας λένε!

        Reply
        1. Νίκη

          Να σου θυμίσω Left G700 ότι το ΚΚΓ μαζί με τα φασιστάρια βομβαρδιζαν την Αλγερία, συγκεκριμένα την αλγερίνικη επανάσταση.
          Άσε λοιπόν για το ποιος πρέπει να ξεπλυθει. Εκτός και αν δεν δέχεστε την επανάσταση της Αλγερίας.
          Αυτή είναι η καταγεγραμμενη ιστορία η πνιγμένη και από τα χεράκια σας στο αιμα , τώρα εσύ θα πεις ότι αυτά τα γράφουν αστοί, κατάσκοποι, αντικομμουνιστες. Τη γνωστή καραμέλα δλδ.

        2. Left G700

          Φίλη Νίκη,

          Επειδή δείχνεις για «αντράκι» (με την καλή έννοια το λέω αυτό, μην παρεξηγηθείς), αφού έρχεσαι εδώ μέσα στους μπρουτάλ μαντράχαλους και ό,τι θες να πεις το λες στα ίσα (άσχετα αν έχεις δίκιο ή όχι, αυτό δεν με απασχολεί εν προκειμένω), κάτι που εγώ το εκτιμώ, θα σου μιλήσω κι εγώ στα ίσα.

          Γιατί, ρε φιλενάδα, με παίρνεις απ’ τα μούτρα; Γιατί μου λες «Άσε λοιπόν για το ποιος πρέπει να ξεπλυθει»; Μίλησα εγώ στο παραπάνω σχόλιο ή μ’ έχεις «τσακώσει» ποτέ οπουδήποτε αλλού να κάνω λόγο για «πράκτορα Τρότσκι» ή για «προδότες τροτσκιστές» που πρέπει να «ξεπλυθούν από την ταξική προδοσία τους»; Όχι. Εγώ απάντησα απλώς στον Ανώνυμο 24/06/2019 at 21:09, που μίλησε για ισχυρή επιρροή τών τροτσκιστών σε διάφορες περιοχές/χώρες, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του. Κι όταν έγραψα «Φίλε μου, έχετε “πεθάνει” από το μεσοπόλεμο, ακόμα να πληροφορηθείς τα νέα;» δεν εννοούσα τίποτε από αυτά που εσύ νόμισες. Εννοούσα, απλώς, ότι οι ακραίες θέσεις τους για ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με τις οποίες μηδένιζαν την ιδιομορφία τού ναζιστικού/φασιστικού φαινομένου, τους έκαναν από τότε, και οριστικά, περιθωριακή δύναμη.

          Μου πετάς στα μούτρα την περίπτωση του ΚΚΓ και τη στάση του στο Αλγερινό ζήτημα. Γιατί το κάνεις; Επειδή δεν δηλώνω τροτσκιστής, σημαίνει ότι είμαι απολογητής τού ΚΚΓ ή οποιουδήποτε ΚΚ, έτσι στα τυφλά; Δεν έχω τέτοια πολιτική ανατροφή, σε διαβεβαιώνω γι’ αυτό. Κι αν είχα, θα την είχα ήδη απορρίψει (δεν είμαι 20άρης).

          Τώρα, για το ΚΚΓ και την περίπτωση που βάζεις.

          Δεν ξέρω πολλά για εκείνη την εποχή. Ούτε και ξέρω ποιο ήταν το σκεπτικό τού ΚΚΓ και πήρε όποια στάση πήρε. Μου λες «βομβάρδιζε τους αλγερινούς εθνικιστές μαζί με τα φασισταριά». Ωραία, ας πούμε ότι είναι έτσι. Γιατί; Πώς; Τι; Θέλω να μου πεις και γι’ αυτά. Δεν μου αρκεί η πράξη απογυμνωμένη από κάθε σκοπιμότητα. Διότι, αν αρκεί η πράξη απογυμνωμένη και αποκομμένη από την πολιτική κατάσταση της κάθε εποχής και συγκυρίας, τότε κι ο Τρότσκι «έσφαξε τους εξεγερμένους τής Κρονστάνδης στο γόνατο και σαν στυγνός χασάπης»! Έτσι πάει; Δεν νομίζω.

          Τέλος: δεν ξέρω πόσες γνώσεις έχεις για το Αλγερινό ζήτημα, αλλά ψυχανεμίζομαι ότι τα πράγματα γενικά ήταν κάπως περίπλοκα και μπερδεμένα. Διάβασε το παρακάτω μικρό απόσπασμα από ένα άρθρο τού Αλέν Κριβίν (τρότσκας με περικεφαλαία) που το βρήκα στο σάιτ τής ΔΕΑ (αν το θες ολόκληρο: λινκ). Και σημείωσε ότι οι οργανώσεις που αναφέρονται (Voix Ouvrière και Κομουνιστική Διεθνιστική Οργάνωση) ήταν τροτσκιστικές από το κεφάλι ως τα νύχια τών ποδιών!
          _________________________________________________________

          Από την αρχή της αλγερινής επανάστασης το 1954, δεκάδες αριστεροί αγωνιστές αποφάσισαν να δώσουν υλική υποστήριξη στο FLN (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), το οποίο γρήγορα αναδείχθηκε ως η ηγετική δύναμη της εξέγερσης.
          Παρά τις μικρές δυνάμεις της, η Τέταρτη Διεθνής κάλεσε τους αγωνιστές και τα τμήματά της να συμμετάσχουν στη δράση αλληλεγγύης, όπου ήταν δυνατόν και αναγκαίο, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τα πολιτικά όρια της ηγεσίας του FLN.
          Αυτή η στάση ερχόταν σε αντίθεση π.χ. με εκείνη της Lutte Ouvriere-Εργατική Πάλη (που λεγόταν τότε Voie Ouvriere-Εργατική Φωνή), η οποία αρνήθηκε να υποστηρίξει κάθε «μικροαστική» ηγεσία ή τη στάση του Ανεξάρτητου Εργατικού Κόμματος (τότε Κομουνιστική Διεθνιστική Οργάνωση), που αποφάσισε να στηρίξει το αλγερινό εθνικιστικό Κίνημα του Messali Hadj, το οποίο είχε μια μεγαλύτερη εργατική συνιστώσα, κυρίως στη μετανάστευση, αλλά που έφτασε στη συνέχεια μέχρι τη συνεργασία με τους Γάλλους αποικιοκράτες.

        3. Νίκη

          Διαβεστερός φαίνεσαι για να μη ξέρεις κ πολλά για την συμμετοχή του ΚΚΓ στην σφαγή των αλγερινων εργατων εκείνης της περιόδου. Ένας εθνικοαπελευθερωτικος αγώνας δεν μπορεί να μετατραπεί σε επανάσταση? Κούβα, Βιετνάμ, Αλγερία? Πλήρως εξαρτημένες χώρες που δεν έμειναν στα καμουφλαρισμενα στάδια των ΚΚ αλλά πήγαν παρακάτω. Διαρκή επανάσταση το έλεγε ο Τροτσκι.
          Για να τα λέμε καθαρα κ όχι κρυμμένοι πίσω από “μεγάλο κεφάλαιο, ιμπεριαλισμός, στάδια κοκ” :η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε σε “αριστερούς” είναι,
          είσαι κατά των αφεντικών, κατά των αστικών σωμάτων ασφαλείας, της μισθωτης εργασίας? Παλεύεις καθημερινά στο δρόμο, στην δουλειά για τα συμφέροντα της τάξης σου? Πιστεύεις στο ότι η εργατική τάξη θα κάνει την επανάσταση? Αν ναι, μπορείς να λες ότι είσαι αριστερος. Αν όχι τότε είσαι κ μιλάς στο λάθος στρατόπεδο.
          Φλυαρουμε δλδ. Να τα λέμε καθαρά τα πράγματα. Γιαυτό κ στα γράφω χωρίς σάλτσες.
          Επίσης, όταν ασκούμε κριτική να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοι πολιτικά γίνεται, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε κατά την διάρκεια της επανάστασης. Να μεταφερομαστε σε εκείνη την εποχή κ όχι από τον καναπέ το 2020 να λέμε ότι μας κατεβαίνει. Η απόφαση του τροτσκι για την κροστανδη ηταν σωστή όσο σωστή ήταν και η απόφαση του Λένιν για τη ΝΕΠ.
          Αλλά για πες μου από την άλλη, οι Δικές της Μόσχας και τα γκουλακ ήταν πολιτικά σωστά, βοήθησαν κάπου κάπως την επανασταση?

        4. Left G700

          Φίλη Νίκη,

          Φαίνεται ότι αμφισβητείς τις λίγες μου γνώσεις για τη στάση του ΚΚΓ πάνω στο ζήτημα της Αλγερίας. Επειδή, λες, σου φαίνομαι «διαβαστερός». Προσπερνάω το γεγονός ότι αυτό με θίγει (όποιος είναι μυγιάγγιχτος δεν ανοίγει κουβέντες στο νετ) και διερωτώμαι:

          1) Άντε, ας πούμε ότι είμαι «διαβαστερός». Και τι σημαίνει αυτό; Ότι έχω μελετήσει και γνωρίζω σε βάθος όλα τα γεγονότα του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος από την εποχή τού Κομμουνιστικού Μανιφέστου και πέρα;;; Είναι ποτέ δυνατόν αυτό; Δηλαδή, άλλες αντιφάσεις δεν έχουν παρουσιάσει τα ΚΚ όλου τού κόσμου παρά μόνο αυτή με την Αλγερία κι έπρεπε να έχω πέσει με τα μούτρα για το τι και πως; Αν είναι έτσι, με το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ τι έπρεπε να κάνω; Να τάξω τον εαυτό μου αποκλειστικά στη μελέτη του μέχρι να πεθάνω;

          2) Φαίνεται ότι έρχεσαι κατά άτακτα χρονικά διαστήματα εδώ και αγνοείς βασικά πράγματα σχετικά με το ποιος υποστηρίζει τι. Είναι δυνατόν να μου υπενθυμίζεις (εμένα!) ότι «ένας εθνικοαπελευθερωτικος αγώνας μπορεί να μετατραπεί σε επανάσταση»; Βρήκες άνθρωπο να το αμφισβητήσει αυτό! Δεν έχεις αντιληφθεί ότι για ένα σεβαστό ποσοστό τού εδώ αναγνωστικού κοινού θεωρούμαι ένας εθνικιστής και μισός;;;

          3) Κατάλαβα. Εμένα, επειδή πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσει το ξεπάτωμα του κεφαλαίου από τα μεγάλα ψάρια, με έχεις για «αριστερό». Ναι, αλλά εγώ μπορώ να σου φέρω εδώ για μάρτυρα υπεράσπισής μου τον Λένιν. Εσύ ποιον θα μου φέρεις για μάρτυρα κατηγορίας;

          4) Οι Δίκες τής Μόσχας και τα γκουλάγκ ήταν πολιτικά σωστά και βοήθησαν κάπου κάπως την επανάσταση μόνο για όσες περιπτώσεις οι κατηγορίες ευσταθούσαν (οι βάρβαρες συνθήκες στα γκουλάγκ δεν ήταν πολιτικά σωστές και δεν προώθησαν κάπου κάπως την επανάσταση σε κάθε περίπτωση).

          Τα λέμε

      2. Ανώνυμος

        την ουκρανία ξέχασες, όπου οι τροτσκίΖΟΥΣες(*) δυνάμεις …ηγήθηκαν των κινημάτων μαζί με τα παραδοσιακά ευρωκομμουνιστικά
        —————————
        * ούτε ρωσικά ούτε ελληνικά ξέρετε, ….ωρέοι(!) “κομμουνιστές”

        Reply
  4. nezard

    Οι θέσεις του ΝΑΡ, για το ζήτημα, έχουν ως βάση τον Λ-Ε-Ν-Ι-Ν. Μελέτησε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ τους τόμους 26,27 και 30 των Απάντων Λένιν.

    Reply
  5. Ι.Α

    Αναφορικά με το ΚΚΕ πάλι παραπληροφορεί ο Μαυροειδής
    – Και η ελληνική αστική τάξη κάνει ότι μπορεί για τα συμφέροντα της στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μικρότερες από αυτές της τουρκικής α.τ. Για το λόγο αυτό αν και εξοπλίζεται όσο μπορεί συνεχώς αφήνει την τουρκία να γκριζάρει το αιγαίο και να παραβιάζει τις σε ισχυ συνθήκες Αυτή είναι μια πραγματικότητα και όποιος την αρνείται στο όνομα του πασιφισμού προσφέρει απλώς υπηρεσίες στην ελληνική αστική τάξη

    – Η ΑΟΖ προκύπτει από το διεθνές δικαιο της θάλασσας και μάλιστα η αστική ελλάδα δεν έχει ανακυρήξει αοζ μάλλον επειδή ακολουθεί τις οδηγίες του ΝΑΡ!!!

    – Τελος το να λες ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ των exxon, total κλπ είναι καθαρή συκοφαντία

    Αν απαντήσει ο Ρ στις συκοφαντίες ΝΑΡ μην αρχιζεται να κλαιτε για δηθεν αριστερό εμφυλιο

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δεν έχει χαράξει η ελληνική καπιταλιστική τάξη αοζ; η αοζ προκύπτει έτσι γενικα απο ένα ουδετερο δίκιο της θάλασσας; Απο τον Σείριο ήρθες παιδάκι μ;

      Reply
      1. Ι.Α

        απο το να συκοφαντειτε το ΚΚΕ καλυτερα να διαβαζεται την επικαιροτητα
        η ελλαδα δεν εχει ανακυρηξει αοζ ουτε με ιταλια ουτε με αλβανια ουτε με αιγυπτο ουτε με τουρκια
        ο λογος ακολουθει την πολιτικη ναρ !!!

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η Ελλάδα μπορεί να χαράξει ΑΟΖ ή όχι, ανάλογα με το πως το επιλέγει με πολιτικά κριτήρια. Ασχέτως του αν το έχει κάνει η όχι, αυτό δε δικαιολογεί τη Τουρκία να μπουκάρει όπου νομίζει.

        2. ΑΩ

          ο Μαυροειδής συκοφαντεί και παραπληροφορεί, αλλά το ΝΑΡ δίνει γραμμή στην αστική τάξη…
          Γεια ΙΑ μαρξιστή και διαλεκτικέ, που διαβάζεις και την επικαιρότητα!
          Ένα σοβαρό επιχείρημα για να υπερασπιστείς τη γραμμή του ΚΚΕ θα γράψεις ή μόνο παντός καιρού απολίτικη συκοφαντία;

  6. Σ.Τ.

    Η συνεχής αναφορά σε Τρότσκι και τροτσκισμο αναδεικνύει κυρίως την ξεφτίλα του ελληνικου διαδικτύου. Ο κάθε ανεγκεφαλος η ύποπτος ανώνυμος, νομίζει ότι αντλεί από την δημοκρατία να γράφει ότι μ@λ@κια του κατεβει.
    Οι άλλοι ξεφτιλες εθνομηδενιστες και άστο διεθνιστές, έχουν λίγο λιγότερο θράσος, μια και έχουν πάψει πια να επικαλούνται το όνομα του μεγάλου Τρότσκι για να καλύψουν τις ξεφτιλες τους.

    Φυσικά οι νεκροί αν και αθάνατοι δεν έχουν την δυνατότητα να απαντήσουν.
    Αν μπορούσαν ίσως δεν θα έφτανε μια μόνο Κροστανδη.

    Reply
  7. Σ.Τ.

    Η γραμμή της αστικής τάξης στην Ελλάδα είναι από παλιά ,αν όχι από το 1922, τουλάχιστον από το 1974, ότι
    η Κύπρος είναι μακρυά (όπως και η ανατολική Ρωμυλία, και η μικρά Ασία, και ο πόντος).
    Δεν ονειρεύεται πλέον τις παλιές ‘ηρωικές’ στιγμές όπου ‘απελευθέρωνε’ με έφοδο μεγάλες περιοχές από τον τουρκικό ζυγό (έχοντας φυσικά το ΟΚ από τους τοτε μεγάλους). Αυτό το πράγμα δηλαδή που κάνει τώρα η Τουρκία.

    Απορώ ειλικρινά που βλέπουν σήμερα επιθετικότητα από την πλευρά της Ελλάδας.
    ΜΟΝΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗ και ελλειπής ήταν η στάση της απέναντι της Τουρκίας.

    Ιμπεριαλισμός η Ελλάδα, ιμπεριαλισμός και η Τουρκία….αλλά τι λογίων ο καθένας; Και ποιες οι ποσοτικές προϋποθέσεις του καθενός σε περίπτωση σύγκρουσης;

    Η Τουρκία διαθέτει πολλαπλάσιο πληθυσμό, και άρα προϋποθέσεις μεγάλης εσωτερικής αγοράς, που αποτελεί προϋπόθεση για οικονομική πρόοδο.Το μόνο ελάττωμα της είναι η πολιτισμική της ανομοιογένεια, το οποίο όμως ξεπερνιέται με την αυταρχική διακυβέρνηση.

    Ο ελληνικός ιμπεριαλισμός τώρα είναι σε θέση άμυνας γιατί χάνει θέσεις παντού και κυρίως οικονομικά και διπλωματικά. Οι ελληνικές πολυεθνικές δεν συσσωρεύουν στο εσωτερικό, συνεπώς είναι αμφίβολο ακόμα και το αν μπορεί να χαρακτηριστεί ιμπεριαλιστικη όχι με σημερινούς όρους, αλλά με οποιαδήποτε ορισμό. Το αγαπημένο σπορ των Ελλήνων ιμπεριαλιστών είναι να αποξενώνονται από οτιδήποτε ελληνικό, είτε οικονομικά είτε πολιτιστικά.

    Κάποτε στο μελλον μπορεί η χώρα μας να ξαναεπεκταθει σε χώρες πρωτογονες, ίσως της μαύρης ηπείρου. Μέχρι τότε μάλλον θα έχει ξεπεραστεί από τις βαλκανικές χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν η πίσω αυλή της.
    Και δεν αναφέρομαι καν στην κατάσταση αποικίας χρέους που έχει περιέλθει. Μιλάμε για τεράστιο χρέος σε ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Μια αποικία χρέους που οφείλει σε ξένο νόμισμα σε ξένους δανειστές, δεν μπορεί να ονομαστεί ιμπεριαλισμός, όσο και αν έχει κάποια στοιχεία ιμπεριαλιστικά….
    Ας είμαστε ικανοί να βλέπουμε τα πράγματα στην εξέλιξη τους και να μην μένουμε σε ληγμένες αναλύσεις.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Λυπάμαι σ.τ. αλλα η ανάλυση σου δεν έχει τίποτα το σωστό, το αριστερό, το ανθρώπινο! Αναλύεις με την ματια κ το μυαλό ενός καπιταλιστή: Είτε εθνικιστή, είτε κοσμοπολίτη. Κριμα

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Aνωνυμε, πως φαίνεται ότι είσαι περαστικός από αυτή εδώ την χώρα…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Άστο σ.τ. Το καψες. Δες το αλλιώς

    2. Ανωνύμως

      Καταρχάς είναι λάθος να μιλάς για το ’22 χωρίς να αναφέρεις το ’19 και για το ’74 χωρίς να αναφέρεις το ’63.
      Το να θεωρεί κάποιος ότι το Καστελόριζο “δικαιούται” βάσει του διεθνούς δικαίου πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ είναι εξίσου άτοπο με το να θεωρεί ότι τα νησιά σε μια κλειστή θάλασσα δεν “δικαιούνται” βάσει του διεθνούς δικαίου παρά μόνο 6 ν.μ χωρικά ύδατα. Τόσο απλά. Όποιος αριστερός βορειοανατολικά ή βορειοδυτικά της Α. Μεσογείου πιστεύει ένα από τα παραπάνω, τότε απλά γίνεται κομμάτι της προπαγάνδας της ελληνικής ή της τουρκικής αστικής τάξης αντίστοιχα.
      Όταν η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκλείσει την Τουρκία από την Α. Μεσόγειο σε συνεργασία με το Ισραηλινό απαρτχάιντ και τη χούντα της Αιγύπτου, δεν το λες και “ΑΜΥΝΤΙΚΗ και ελλειπής” στάση!
      Ο Συρίγος και ο κύκλος του, δεν έχουν πάψει να καλούν σε εκμετάλλευση της συνθήκης ’19 (αναφέροντας τη σύμπλευση με τους ισχυρούς ιμπεριαλιστές το 1919) απαιτώντας θερμό επεισόδιο, τετελεσμένα και μπλίτσκρικ σήμερα, που η κόντρα ΗΠΑ – Τουρκίας δεν έχει επιλύθει, ώστε να μην έχουμε -λένε- ξανά συνθήκες ’22 σε μερικά χρόνια.
      Η αριστερά τα ίδια θα λέει, ή θα παλεύει για αποτροπή του πολέμου, ειρήνη στους λαούς και προστασία της θάλασσας και του κλίματος από τους ληστές των πετρελαϊκών;

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Κατανωω οτι υπερασπιζεστε με θαρρος (ή θρασος)μια χαμενη υποθεση αλλα ο διεθνισμος δεν ειναι ρεαλιστικο να ασκειται απο ανισχυρες οργανωσεις. Γιατι τοτε κατανταει ουτοπια και συνηγορια του ισχυρου ιμπεριαλισμου.αΔηλαδη της Τουρκίας. Μονο χωρες με ισχυρη αποτρεπτικη δύναμη μπορουν να ασκησουν μια πολιτικη διεθνιστικη. Ιστορικά μαλιστα ο διεθνισμος εφαρμοστηκε μονο στην περιπτωση μεγαλων αυτοκρατοριων οπως ρωσια γερμανια, οταν τα κομμουνιστικά κομματα σε αυτες ηταν υπερ της ειρηνης και εναντια στον πολεμο ακομα και οταν αυτος ειχε ξεσπασει. Υπαρχει επισης και η ισπανια με τις διεθνεις ταξιαρχιες η οποια ειναι ειδιαιτερη περιπτωση. Δεν ηταν δηλαδη διεθνιστικα αλλα αντιφασιστικό το κινητρο. Ο διεθνισμος δεν ειναι κατι που μπορει να ασκηθει απο τα κομμουνιστικά κομματα μικρων χωρων. Μονο οταν αυτες ασκουν ιμπεριαλιστικη πολιτικη (οπως η Ελλάδα το 1922) ειναι εφαρμοσιμα τα διεθνιστικα συνθήματα. Και τωρα η Ελλάδα δεν ασκει καμμια ιμπεριαλιστικη πολιτικη, ουτε ανεξαρτητα (οπως κανει η Τουρκία), ουτε κατω απο τους σχεδιασμούς των νατοικων.

        Περιμένω απο τα κομμουνιστικά κομματα των γειτονων να αντιταχθουν εμπρακτα στις επιθετικες ενεργειες στην αοζ ενος κρατους μελουςτου οηε, της κυπρου. Μεχρι τοτε, μεχρι δηλαδη οι κομμουνιστές της τουρκιας βαλουν τα στηθη τους μπροστα στο αποσπασμα, υπερασπιζμενοι τον διεθνισμο, οπως εξαλλου εκαναν οι ελληνες κομμουνιστές το 1919-1922, θα μου επιτρεψετε να διατηρω τις αποψεις μου. Φιλικα παντα.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Σ.Τ., γράφεις ό,τι να ναι!!

          Ο διεθνισμός όταν αναδεικνύει ΟΛΟΥΣ τους εθνικισμούς και τις καταστροφές που φέρνουν, είναι η πιο σωστή πολιτική αντίληψη. ΟΛΟΥΣ τους εθνικισμούς.

          Η λογική σου είναι αδιέξοδη, λάθος και καταστροφή για τον λαό.

        2. Ανωνύμως

          Δηλαδή η Ελλάδα σήμερα δεν ασκεί ιμπεριαλιστική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο; (Όπως και το ’19-’22 με ξένες πλάτες…)

          Το δε αντιπολεμικό κίνημα έχει μόνο ως μία διάστασή του τον διεθνισμό, κατά βάση όμως είναι αγώνας για την επιβίωση της εργατικής νεολαίας

          Η αριστερά στη Τουρκία έχει σαφείς θέσεις για το Κουρδικό, το Κυπριακό και την επιθετικότητα της Τουρκικής αστικής τάξης εντώς κι εκτώς Τουρκίας. Τη δε στάση αυτή την πληρώνει με εξοντωτικές φυλακίσεις, δολοφονίες κτλ. Για τη στάση της Ελληνικής αριστεράς δεν είμαι και τόσο σίγουρος, που στο κάτω-κάτω δρα σε συνθήκες -διαρκώς συρρικνωμένης- αστικής δημοκρατίας.

        3. Σ.Τ.

          Λόγια, λόγια. Ποιος είναι οι πράξεις με τις οποίες η Ελλάδα ασκεί ιμπεριαλιστική πολιτική εις βάρος της Τουρκίας; Ελπίζω να μην περιμένω πολύ για την απάντηση.
          Το 19-22 ναι, ίσως και η εκστρατεία του Αλέξανδρου.Αυτα ανήκουν στην ιστορία.
          Ελπίζω να μην έχετε την άποψη ότι δικαιούνται κάποια ρεβάνς για το 19-22 και για τον Αλέξανδρο.

        4. Ανώνυμος

          Τι λες βρε σ.τ.; Τόσο πολύ οι σε καθοριζουν οι ιδεοληψίες σου; Ποιος μιλάει για…ρεβάνς εξαιτίας του ’19 κ του μ. Αλεξανδρου; ημαρτον πια!

          Εκ μέρους της Ελλάδας επιθετικές κινήσει ειναι η χαραξη αοζ μαζι με Κύπρο, Ισραήλ κ αιγυπτο, ειναι οι εξορύξεις που τις προωθεί (κ έγκλημα κατά του πλανήτη), ειναι η συμμετοχή της σε επεμβάσεις του νατο, ειναι τα 12 μιλια.

        5. Σ.Τ.

          Η χάραξη ΑΟΖ έγινε από την Κύπρο. Προφανώς θεωρείς την Κύπρο ιμπεριαλιστη. Τη συνέχεια την είδαμε με τα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας που παραβίασαν το διεθνές δίκαιο. Συνοδεία φυσικά τουρκικών πολεμικών πλοίων. Οι Κύπριοι δεν αντέδρασαν ανάλογα. Τόσο ιμπεριαλιστές είναι.
          Εντωμεταξυ, για να μπαίνει και ένα πλαισιο, είχε προηγηθεί η εκδίωξη των Ιταλών (οι οποίοι είχαν το πρώτο συμβόλαιο) από τους Τουρκάλαδες. Πάλι οι Κύπριοι δεν αντέδρασαν ανάλογα. Στο Ιόνιο η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει έρευνες γιατί η Αλβανία έγραψε τις συμφωνίες για ορισμό ΑΟΖ που ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ με Ελλάδα, μετά από υπόδειξη της Τουρκίας. Τόσο πια ιμπεριαλιστική η Ελλάδα, που την εμπαιζουν οι Υλλιριοι …..

          Χρήσιμη κουβέντα, για να ξεκαθαρίσουμε τις απόψεις εκατέρωθεν. Και να μαθαίνουμε και καινούργια πράγματα, να ξεπερνάμε τις ιδεοληψίες μας.

        6. Ανωνύμως (ξέχασα να υπογράψω πριν)

          Φοβάμαι ότι οι Τούρκοι τη ρεβανς για το ’19 την πήραν το ’22. Απορώ που δεν το κατάλαβες…
          Επίσης μου κάνει εντύπωση η επιμονή σου να αγνοείς το ζήτημα του Καστελόριζου, το οποίο βάση του διεθνούς δικαίου είναι δεδομένο ότι σε οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο δεν θα έπαιρνε πλήρη ΑΟΖ, άρα δεν θα εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου και δεν θα μπορούσε να περάσει ο trans-med χωρίς τη μεσολάβηση της Τουρκίας και δεν θα μπορούσαν Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος να απεξαρτήσουν ενεργειακά την Ευρώπη από της Ρωσία κτλ.
          Για το λόγο αυτό η φιλοπόλεμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (καμιά αμφιβολία ότι και η ΝΔ τα ίδια θα κάνει) προσπαθεί επιθετικά να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Α. Μεσόγειο μέσω Αιγύπτου – Ισραήλ και συμφωνιών για τους αγωγούς, τώρα που οι ΗΠΑ έχουν τη συγκεκριμένη στάση (και ελπίζουν να προλάβουν να το κάνουν πριν αδειαστούν…). Τώρα αν σκοτωθούν και μερικές εκατοντάδες απασχολήσιμοι σε κάποιο θερμό επεισόδιο, δεν πειράζει υπάρχει μεγάλη δεξαμενή και από τις δύο πλευρές.

        7. Σ.Τ.

          Και για την Τριπολιτσά απάντησαν οι Τούρκοι ,πολλαπλά μάλιστα, αλλά αυτά δεν χωράνε στην εθνομηδενιστικη αφήγηση.
          Όσο περισσότερο γράφετε τόσο φαίνεται η αμηχανία σας που καταλήγει να ξεπλένει την Τουρκία.
          Ότι και να πείτε καταλήγει ότι η Κύπρος είναι ιμπεριαλιστική ενώ η Τουρκία όχι.

          Υποθετικά οικονομικά σχέδια υπάρχουν και από Ρωσία και από δυτικούς. Δεν αναφέρθηκαν σε αυτά.
          Αναφέρθηκα αποκλειστικά στα γεγονότα στις παραβιάσεις της νομιμότητας που διαπράττει συνεχώς η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Η έξοδος των δύο γεωτρύπανα συνοδεία πολεμικών δεν θέτουν απλά θέμα μοιρασιάς.
          Αυτό που διαπράττει η Τουρκία είναι αμφισβήτηση της Κύπρου καθότι αμφισβητεί την ΑΟΖ που έχει η Κύπρος καθορίσει. Όχι την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
          Ουσιαστικά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στην Κύπρο την νομική κρατική της υπόσταση και άρα την δικαιοδοσία της να καταθέτει ΑΟΖ….. Εγώ δεν είμαι αναρχικός για να μην παίρνω σαφη θέση σε μια τόσο αγαρμπη προσβολή στην νομιμότητα.

        8. Σ.Τ.

          Tι σημαίνει αυτό; Δυτικά νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι η Αίγυπτος, η μόνη χώρα με την οποία κατάφερε η Ελλάδα να χωρίσει δύο γαϊδάρων άχυρα χωρίς να περάσει της Τουρκίας , όπως αναφέραμε στα περί Αλβανίας. Γκεκγκε;

  8. Σ.Τ.

    *Από ποτέ η διακήρυξη των 12 μιλίων σε σύνορο της Ελλάδας αποτελεί επιθετική ενέργεια;
    Όσοι το υποστηρίζουν ας μας απαντηουν τότε αν η πάγια πολιτική της Τουρκίας, ότι ΔΗΘΕΝ υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση στο Αιγαίο, καθώς και η έμπρακτη, μέσω παραβιάσεων εφαρμογή της αμφισβήτησης αυτής, αποτελεί επιθετική ενέργεια η όχι.

    Και πως γίνεται η μια δήθεν επιθετική χώρα να αποφεύγει την κλιμάκωση, ενω η άλλη (η όντως επιθετική) την επιζητεί συνεχώς και συστηματικά …

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Βλέπω ότι δεν απαντάτε . Υπάρχουν τελικά άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο η αυτά τα λύνει το διεθνές δίκαιο;
      Προσοχή, γιατί αν θεωρείτε ότι τα 12 μίλια δεν είναι αναφαιρετο δικαίωμα ανεξάρτητης χώρας, τμήμα του διεθνούς δικαίου, τότε υπηρετείτε τον τουρκικό ιμπεριαλισμό.
      Επίσης, στήριξη του Ιμπεριαλισμού είναι η εξίσωση επιτιθέμενου και αμυνόμενου. Περιμένω απαντήσεις αφθωρει και παραχρημα.

      Reply
  9. Σ.Τ.

    Απαντήστε αν θέλετε ; Ακυρώνει ή όχι καθε υποτιθέμενο διεθνισμο η κατα βάση ιδεαλιστική άποψη ότι όλοι οι ιμπεριαλισμοι είναι ίδιοι;
    Όταν έχουμε πλείστα όσα γεγονότα την τελευταία τουλάχιστον 50ετια που δείχνουν την αδυναμία του ελληνικού Κ.Μ.Κ. να δράσει ως τέτοιος;

    Είναι η όχι στην ουσία ξέπλυμα της Τουρκίκης μεγαλοιδεατικης πολιτικής που εξάλλου εκφράστηκε ρητά από τον πρώην Νταβούτογλου, η εξίσωση θύτη και θύματος;

    Reply
    1. Ανωνύμως

      Καταρχήν δεν μπορούμε να είμαστε πάνω από τα πληκτρολόγια μας 24/7, οπότε προς τί η βιασύνη;

      Η Κύπρος -είτε αρέσει, είτε όχι- είναι διαφορετικό κράτος από την Ελλάδα. Το αρχικό κείμενο και η όλη συζήτηση αφορά την Ελληνική αστική τάξη, το Ελληνικό Κράτος και την επιθετική τους πολιτική στις ΑΟΖ με βάση την (αντίθετη με το διεθνές δίκαιο) αξίωσή τους να αποδοθεί πλήρης ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Τσίπρας δεν απειλεί με στρατιωτική απάντηση όταν η Τουρκιά παραβιάζει* της ΑΟΖ ενός άλλου κράτους (της Κύπρου), αλλά εάν επιχειρήσει γεώτρηση νότια του Καστελόριζου, περιοχή που διεκδικεί ως ΑΟΖ το Ελληνικό κράτος. Ο δε Συρίγος (που μάλλον τον πάει για υπουργό ο Μητσοτάκης) λέει ότι αυτό θα γίνει κατά τον Οκτώβρη και πλειοδοτεί ως προς την “ανάγκη” στρατιωτικής απάντησης.

      Το ζήτημα για την κομουνιστική αριστερά δεν είναι να δηλώνει παρόν και πρόθυμη να στηρίξει της επιδιώξεις της αστικής τάξης, στο όνομα ότι οι επιδιώξεις της απέναντι αστικής τάξης είναι εξίσου ή και περισσότερο επιθετικές. Ξέπλυμα στον “Ερντογάν” δεν κάνει κανένας κομμουνιστής, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία. Ξέπλυμα στον “Τσίπρα” όταν δια μέσω Κοτζία δηλώνει ότι “μεγαλώνει η Ελλάδα” δυστυχώς κάνουν πολλοί που αυτοπροσδιορίζονται ως κομμουνιστές στη χώρα μας

      Υ.Γ. 1 “Ιλλυριοί”, “εθνομηδενιστική αφήγηση”… λίγο ιντελεκτουέλ Χ.Α μου θυμίζει η ορολογία.
      Υ.Γ. 2 Νοτιοδυτικά και νότια των Χανίων και του Ρεθύμνου (όπου και τα περί ο λόγος θαλάσσια τεμάχια) βρίσκεται η (διαλυμένη) Λιβύη και όχι η (υπό καθεστώς χούντας) Αίγυπτος με την οποία χώρισε άχυρα η Κύπρος (κι όχι η Ελλάδα).
      Υ.Γ 3 Δεν γράφω εδώ τίποτα για Αιγαίο (12 ν.μ) και Κυπριακό, γιατί αποτελούν ξεχωριστά θέματα από τις ΑΟΖ και θέλουν τον χώρο και τον χρόνο τους.

      *βάση του διεθνούς δικαίου για να οριστούν ΑΟΖ χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες, κάτι που η Κύπρος δεν έχει με την Τουρκία (και δεν θα μπορούσε άλλωστε λόγω κατοχής). Από τη στιγμή που η Κύπρος ανακήρυξε μονομερώς ΑΟΖ (δηλαδή νομικά τετελεσμένα) η Τουρκία θα έπρεπε να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο. Από τη μεριά της δεν το κάνει γιατί με βάση την πρακτική του διεθνούς δικαστηρίου (π.χ αναλογία μήκους ακτών, αναλογία πλυθισμού που “βλέπει” στις ακτές αυτές κτλ.) η Κύπρος θα έπαιρνε πολύ μεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτή που θα ήθελε να της αφήσει η Τουρκία. Για το λόγο αυτό η Τουρκία απαντά με δικά της “τετελεσμενα” (τα τελευταία εισαγωγικά αφορούν το κατά πόσο θα έχουν αποτέλεσμα κι όχι την πρόθεση). Άρα ο αστερίσκος δεν αφορά το δικαίωμα του Κυπριακού κράτους -βάση του διεθνούς δικαίου να έχει ΑΟΖ-, αλλά το ποιά είναι τα ακριβή τους όρια. Φυσικά το σημείο της Τουρκικής γεώτρησης είναι καραμπάμ εντός Κυπριακής ΑΟΖ (ή κάνεις παζάρι ή δεν κάνεις)

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Βλεπω οτι κατεχεις σε βαθος τα γεωπολιτικα!
        Θα ηταν λοιπον απο μερους μου λαθος να μην το εκμεταλλευτω.

        Ας ριξω λοιπον στο μιγμα και το casus Belli, (να ενα θεμα για να βαλεις στο διεθνες δικαστηριο, οχι της χαγης αλλα των κομμουνιστών )για να δούμε τι θα βγαλεις.
        Το casus belli, οσο ναναι ειναι καραμπινατη (δεν ξερω αν το ‘καραμπινατη’ προδιδει μπρουταλ Χ.Α.) προκληση, παρανομη οσο δεν παει και ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ απο την πλευρα μας (τωρα που το σκεφτομαι και αυτο ειναι λιγο σωβινιστικο, να χωριζω δηλαδη τους λαους σε εμεις και αυτοι…τελος παντων ας μου συγχωρεθει που είμαι λιγο σωβινιστης, δεν ξεχνιεται ετσι ευκολα η Χ.Α., ουτε καν η ιντελεκτ).

        Reply
      2. Σ.Τ.

        Βλεπω οτι δεν απαντατε.
        Δυσκολο κοματι το καζους μπελι. Χαλαει ολη τη σουπα την αντιπολεμικη…
        Που ειναι ευπεπτη.
        Ενω ενα καζους μπελι, πρεπει να το ερμηνευσεις, να απαντησεις σε αυτο, οχι αντιπολεμικα, αλλα αναλογα, συμφωνα με τους κανονες της γεωπολιτικής…αυτα ειναι ψιλα γραμματα για τους ειρινιστες και την υψηπετη πολιτικη τους.

        Reply
  10. nezard

    -καμία επέκταση στα 12 νμ
    -καμία πολεμική εμπλοκή για τα 12 νμ
    -καμία θυσία του λαού για το ελληνικό αστικό κράτος

    Reply
    1. ένας

      Αλλωστε, όπως λέει κι ο “κομμουνιστής” Κατρούγκαλος Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο !
      …όπως είχε και έχει (…κι άλλα!) στην Κύπρο, στην Θράκη, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, γιατί όχι και στον Μοριά!
      Γλυκά-γλυκά το φέρνετε, …..μπαγάσικα!

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.