.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για τα ελληνοτουρκικά


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ-ΦΟΝΙΑΔΩΝ!

Το νέο επικίνδυνο ναυτικό επεισόδιο με τον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού στην περιοχή των Ιμίων, οι εξαγγελίες στρατιωτικών ασκήσεων και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις θαλάσσιων περιοχών, οι αεροναυτικές παραβιάσεις και η κλιμάκωση των απειλών υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά τους αυξανόμενους πολεμικούς κινδύνους που απειλούν τους δύο λαούς, Ελλάδας και Τουρκίας. Οι κίνδυνοι αυτοί πηγάζουν κυρίως από τον σκληρό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που έχει μετατρέψει την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ν.Α. Μεσογείου σε αρένα ενός ματωμένου παιγνιδιού επιρροής και κυριαρχίας. Μέσω των επεμβάσεων, της υποδαύλισης των τοπικών αντιδραστικών αντιθέσεων, του σωβινισμού και της επαναχάραξης των συνόρων με επίκεντρο την Συρία και όχι μόνο εκεί. Στον σκληρό αυτό ανταγωνισμό εμπλέκονται και χειραγωγούνται οι τοπικές αστικές τάξεις, τα αντιδραστικά καθεστώτα αλλά και όλες οι κυβερνήσεις της περιοχής εναλλάσσοντας μεταξύ τους ρόλους επιτιθέμενου και αμυνόμενου κατά πως αλλάζουν οι συσχετισμοί των μεγάλων δυνάμεων και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών επιτελείων.

Τα τελευταία γεγονότα αποδείχνουν πως το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση ειρήνης και ασφάλειας αλλά είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και πολεμικών κινδύνων για τον λαό μας . Όπως επίσης και για τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας και ενισχύοντας την γραμμή του αμερικανονατοϊσμού έχει μπλέξει πιο βαθιά την χώρα σε μεγάλους κινδύνους. Με την παραχώρηση πλήρους ελευθερίας στις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις μέσω των βάσεων και των διευκολύνσεων, ιδιαίτερα αυτής της Σούδας στην Κρήτη. Μέσω της ευθυγράμμισης της με τις νατοϊκές παραγγελίες στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στα πλαίσια των σχέσεων-αντιθέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλάβικη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Με την ενίσχυση των πολιτικών-στρατιωτικών σχέσεων και τους λεγόμενους άξονες με αντιδραστικά καθεστώτα στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, ιδιαίτερα με το κράτος-κατακτητή και εμπρηστή του πολέμου, το Ισραήλ. Με τον συντονισμό της με τα μεγαλεπήβολα επιθετικά σχέδια των δυτικών πολυεθνικών πετρελαίου και αερίου που ιστορικά έχει αποδειχθεί πως η παρουσία τους σχεδόν πάντα συνδέεται με υποδαύλιση αντιθέσεων, άδικους πολέμους και άφθονο χυμένο αίμα των λαών. Με την αξιοποίηση των αντιδραστικών συμφωνιών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, μετατρέποντας το Αιγαίο σε Νατοϊκή θάλασσα και ελπίζοντας σε αναβάθμιση ρόλου. Τίποτε από τα παραπάνω δεν εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του λαού και της νέας γενιάς. Αντίθετα προμηνύουν νέες θυσίες, νέα εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων, νέες εθνικιστικές εκστρατείες παραπλάνησης και τυφλού μίσους για τους γειτονικούς λαούς, νέες συμφορές!

Στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στην Τουρκία, το φασιστικό καθεστώς με κοινοβουλευτικό μανδύα, με τη συνηγορία όλων των αστικών κομμάτων, διεξάγει ήδη δύο πολέμους.

Τον πρώτο (που είναι διαρκείας) ενάντια στον τουρκικό λαό, τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και ενάντια στους Κούρδους της Ν.Α. Τουρκίας. Βομβαρδίζει πόλεις και χωριά, φυλακίζει και βασανίζει, φιμώνει πολιτικούς αντιπάλους, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους. Κυνηγά και δολοφονεί την ηρωική τουρκική επαναστατική αριστερά, η οποία –με βαρύ κόστος– αντιστέκεται στον φασισμό και τον σωβινισμό. Μόλις σήμερα, 14/2, οι αρχές επέβαλαν μια άνευ προηγουμένου απαγόρευση κυκλοφορίας σε 176 χωριά και δήμους στο Ντιγιάρμπακιρ!

Ο δεύτερος πόλεμος είναι η εισβολή στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας• σήμερα με επίκεντρο το Αφρίν, χθες στο βόρειο Ιράκ παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Όπως και όλες οι αστικές τάξεις στην περιοχή έτσι και η τουρκική επιδιώκει να αποκτήσει βαρύνοντα περιφερειακό ρόλο, να ευνοηθεί από τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα, να αξιοποιήσει αντιθέσεις και να αποφύγει “ριξίματα” ενόψει ενός νέου κύκλου μοιράσματος και ξανα-μοιράσματος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, των συνόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.

Οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, συνολικά ο λαός μας, δεν πρέπει να μείνει απαθής στις προοπτική όλων αυτών των εφιαλτικών εξελίξεων. Πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια στα νατοϊκά πολεμικά σχέδια και την πολιτική της κυβέρνησης που τα υπηρετεί. Να αντιδράσει σε κάθε δύναμη που επιδιώκει την επαναχάραξη των συνόρων με το αίμα των λαών. Να απαιτήσει να γίνουν σεβαστές οι συνθήκες που ορίζουν τα σύνορα και ταυτόχρονα όλες οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών και των μειονοτήτων. Να αντιταχτεί στον εθνικισμό, στον σωβινισμό και στις κραυγές μίσους για τους γειτονικούς λαούς. Να παλέψει για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το διώξιμο των αμερικάνικων βάσεων και την ανατροπή της πολιτικής των φιλοπόλεμων αξόνων με Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. Να καταγγείλει τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και μετατροπής της σε Νατοϊκό αεροπλανοφόρο. Να διαδηλώσει ενάντια στην ματωμένη πολιτική υποδαύλισης αντιθέσεων των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών τους στον τομέα της ενέργειας.

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί κάθε εργαζόμενο, δημοκράτη και φιλειρηνικό άνθρωπο να πάρει θέση, να κινητοποιηθεί και να παλέψει για να μπει φραγμός στις επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις που διαγράφονται στον ορίζοντα. Πρώτα και κύρια παλεύοντας ενάντια στην πολιτική των ιμπεριαλιστών και της κυβέρνησης που την υπηρετεί!

• ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ!
• ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
• ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ!
• ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ
• ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΧΟΥΣΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
• ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΒΙΝΙΣΜΟ!

Τετάρτη 14-2-2018

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 70.00% ( 3
Συμμετοχές )



9 σχόλια στο “Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για τα ελληνοτουρκικά

  1. Left G700

    Οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, συνολικά ο λαός μας, δεν πρέπει να μείνει απαθής στις προοπτική όλων αυτών των εφιαλτικών εξελίξεων. Πρέπει να […] αντιδράσει σε κάθε δύναμη που επιδιώκει την επαναχάραξη των συνόρων με το αίμα των λαών.

    ΟΚ. Αυτή τη στιγμή, η δύναμη που βεβαιωμένα και πέραν πάσης αμφιβολίας επιδιώκει την επαναχάραξη των συνόρων στο Αιγαίο είναι η Τουρκία, το ΥΠΕΞ τής οποίας πριν από τρεις-τέσσερις ημέρες υποστήριξε ευθέως ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία. Ερωτάται το ΚΚΕ(μ-λ):

    Έχει καμιά καλή ιδέα για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε όσοι δεν θέλουμε να μείνουμε απαθείς στη συγκεκριμένη επιδίωξη επαναχάραξης των συνόρων;

    Reply
    1. Κωστας

      Μια “καλή ιδέα” εiναι να μην κρύβεται η αριστερά στο καβούκι της και να γινεται ουρα της κυβερνητικης πολιτικης. Μια αλλη “καλη ιδεα” ειναι να βγει προς το λαο καλωντας τον να διαδηλωσει μαζικα εναντια στα ιμπεριαλιστικα σχεδια και τις δηθεν συμβιβαστικες προτασεις των ιμπεριαλιστων πισω απο τις οποιες βολευεται και η δηθεν υπευθυνη κυβερνητικη πολιτικη που στοχο εχει να αποτελεσει τον ατζεντη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Μια ακομη “καλη ιδεα” ειναι να συμβαλει στην αυριανη συσκεψη (Τριτη 20/2, 7.00 μμ) στο “Εκτος των τειχων” για την υλοποιησητων πιο πανω “καλων ιδεων”.
      Παντως, η πιο κακη ιδεα -βεβαιωμενα και περαν πασης αμφιβολιας- ειναι να κανει κανεις αυτο που κανεις εσυ. Δηλαδη τιποτα, ψαχνοντας δηθεν για καλες ιδεες.

      Reply
      1. ένας

        Εχει ήδη, εδώ και μια βδομάδα, αναγγείλει η ΚΟΑ/ΚΚΕ συγκέντρωση και πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία.
        Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας
        Στην Αθήνα στις 27 Φλεβάρη στις 18.30 στο Σύνταγμα – Στη Θεσσαλονίκη στις 6 Μάρτη στις 19.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

        Reply
      2. Left G700

        Φίλε Κώστα,

        Ωραία. Ας τις εξετάσουμε από πιο κοντά αυτές τις καλές ιδέες που καταθέτεις για να δούμε πόσο μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αναθέρμανση (στο πιο καυτό) των τουρκικών διεκδικήσεων.

        1. «[Ν]α μην κρύβεται η αριστερά στο καβούκι της», γράφεις. Πολύ σωστά. Όμως, ποια αριστερά κρύβεται στο καβούκι της; Αυτή που, όπως ζητώ εγώ, παίρνει θέση για το συγκεκριμένο πρόβλημα των εδαφικών επιθετικών διεκδικήσεων, εξειδικεύοντας τις γενικές αρχές, στρατηγικές και τακτικές που ακολουθεί, ή εκείνη, όπως κάνουν οι φίλοι μας του ΚΚΕ(μ-λ) –και όχι μόνο–, που αρκείται στο να προβάλει και να προωθεί το γενικό πλαίσιο δράσης χωρίς να καταθέτει την παραμικρή συγκεκριμένη πρόταση;

        2. «[Ν]α [μη] γίνεται [η αριστερά] ουρά της κυβερνητικής πολιτικής», η άλλη καλή ιδέα που ρίχνεις στο τραπέζι. Μάλιστα. Εννοείς να μη γίνεται ουρά σε κάθε πλευρά τής κυβερνητικής πολιτικής; Το ρωτάω αυτό γιατί μια από τις πλευρές της είναι η αποφυγή τής ανταπόδοσης των ίσων (π.χ. μας εμβολίσατε περιπολικό; θα εμβολίσουμε κι εμείς ένα δικό σας). Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνταχθώ με αυτή τη συγκεκριμένη αντίληψη (άλλο αν πιστεύω ότι δεν επιλύει από μόνη της το πρόβλημα κι ότι πρέπει να καταστρωθεί ένα πολιτικό σχέδιο αντίδρασης στην τουρκική επιθετικότητα) κι ας μου πουν 100 φορές ότι γίνομαι «ουρά τής κυβερνητικής πολιτικής». Εσύ;

        3. Η τρίτη καλή ιδέα που προτείνεις: Να καλέσουμε το λαό «να διαδηλώσει μαζικά ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις δήθεν συμβιβαστικές προτάσεις των ιμπεριαλιστών πίσω από τις οποίες βολεύεται και η δήθεν υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική». Πολλές απορίες. Ποια είναι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη συγκεκριμένη περίπτωση; Το αβαντάρισμα της τουρκικής επιθετικότητας; Ωραία. Συνεπώς, ο (μεγάλος) ιμπεριαλισμός είναι ο ηθικός αυτουργός και καλά θα κάνουμε να τον καταγγείλουμε. Το φυσικό αυτουργό, που είναι ο (μικρός) ιμπεριαλισμός τής Τουρκίας, γιατί πρέπει να τον αφήσουμε απ’ έξω; Έπειτα: ισχυρίζεσαι ότι οι προτάσεις τών ιμπεριαλιστών είναι «δήθεν συμβιβαστικές». ΟΚ. Πού είναι οι «γνήσια συμβιβαστικές» προτάσεις του ΚΚΕ(μ-λ) ή οι δικές σου; Δεν τις βλέπω.

        4. Να συμβάλω στη σημερινή σύσκεψη για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων –η τέταρτη καλή ιδέα σου. Αυτά που σου λέω τώρα είναι η δική μου συμβολή και αυτά τα ίδια θα ανέπτυσσα δια ζώσης αν ερχόμουν σε αυτή τη σύσκεψη. Τι να τα κάνετε από τη στιγμή που τα θεωρείτε από χέρι «εθνικιστικά», «σοσιαλσωβινιστικά», ή, στην καλύτερη περίπτωση, «τίποτα» όπως μού γράφεις εσύ;

        Τα λέμε

        Reply
        1. μέλος του ΝΑΡ

          Α. Η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί μια αυθαίρετη αοζ στη ν.α. Μεσόγειο που δεν της ανήκει, δεν έχει κάνει καμμιά προσπάθεια συννενοησης για κοινό καθορισμό των αοζ με την γειτονα χώρα.

          Β. Όλα γίνονται για τις αοζ, και φυσικά τα ενεργειακά κοιτάσματα στο αιγαιο. Η ελληνική και η τουρκικη αστική τάξη θέλουν να πλασαριστουν σαν οι πιο καλοί υπεργολάβοι των πολυεθνικών για αυτές τις εξορύξεις.

          Αυτά, είναι η ουσία κ το αίτιο των ανταγωνισμων ελλαδας/τουρκιας στο αιγαιο.

        2. μέλος του ΝΑΡ

          Αντιλήψεις σαν του κ.λεφτ (που φυσικά έκανε κοκοκο τα ανερματιστα που έγραφε για τα 12 μιλια κ οτι δεν τρέχει τπτ), αρνούνται να σου τις αιτίες και μένουν μόνο στην επιφάνεια.

          Καταγγελουμε τον εθνικισμό και την επιθετικότητα της Τουρκίας κ καταγγελλουμε την αντίστοιχη επιθετικότητα της Ελλάδας, η οποια ορίζει μαζί με Ισραήλ, κυπρο κ αιγυπτο αοζ, πετα την Τουρκία απόξω, και εννοείται οτι ο καθορισμός αυτών των αοζ δεν έχει επικυρωθεί απο κανέναν οηε.

          ΝΑ η εμορακτη επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης, η οποια έρχεται να συναντήσει την τουρκικη επιθετικότητα. Και να η καταντια των αφηγήσεων τύπου κ.λεφτ που ούτε καν ενδιαφέροντα για τις αιτίες. Ή το χειρότερο; δεν βρίσκουν κάτι επιθετικό στην Ελλάδα.

    2. Γιώργος Θαλάσσης

      Να ρωτήσουμε τον Πέτρο Κωνσταντίνου που παίζει τα εθνικά στα δάχτυλά του, ειδικά τώρα που έγινε αρθρογράφος της “αριστερής” Αυγής…

      Reply
  2. Γιάννης Σ.

    Το άρθρο είναι καλό! Για μένα, αποτέλεσε, ευχάριστη έκπληξη, καθώς ακολουθεί μια γραμμή, μάλλον “ίσων αποστάσεων” ανάμεσα στους 2 εθνικισμούς, πράγμα, μάλλον απίθανο για οποιοδήποτε σχηματισμό του (υπο)χώρου αυτού… Αλήθεια, με το “αδελφό” σας κόμμα, το Μ-Λ ΚΚΕ, πώς είστε; Διαφωνείτε;

    Reply
  3. Αναστασία

    Θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος στον εξής γρίφο: Υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι; Ναι! Όταν όμως ένας πόλεμος είναι δίκαιος,τότε είνςι άδικος από την αντίπαλη πλευρά. Όταν πάλι είναι άδικος,τότε είναι δίκαιος για τους απέναντυ.Άρα όλοι οι πόλεμοι είναι δίκαιοι και άδικοι ταυτόχρονα. Ή δεν είναι έτσι;

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.