.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


«Αισιοδοξούν» αγορές και τραπεζίτες μετά την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


«Αισιοδοξούν» αγορές και τραπεζίτες μετά την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Από το πρωί διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχολιάζουν θετικά την πρόσφατη απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά η ιστοσελίδα bankingnews.gr, πανηγυρίζει ξέφρενα μέσα από δημοσίευμα της με τίτλο «Ανατρεπτική και ιστορική απόφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τάσσεται κατά της κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών»

και υπότιτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κι υπέρ της διατήρησης του ΤΑΙΠΕΔ ενώ θα μπλοκάρει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ κοινής ωφέλειας….», όπου αναφέρει:

Μια άκρως ανατρεπτική απόφαση έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική του Επιτροπή καθώς καταψήφισε την πρόταση για κρατικοποίηση των τραπεζών, εξέλιξη…που ουσιαστικά επιτρέπει την συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης στο ελληνικό banking. Είναι ανατρεπτική επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά είχε ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών και προφανώς η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αλλάζει όλα τα δεδομένα…
Με την απόφαση αυτή προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι δεν θέλει να πάει κόντρα στις αγορές, ούτε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από αυτή που ορίζουν οι αγορές.

[…] Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την διεθνή τάση όπου η αριστερά αποδέχεται τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

[…] Ταυτόχρονα η Κεντρική Επιτροπή έλαβε απόφαση να ακυρώσει την πρόταση να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Πανηγυρισμοί επικρατούν και στην ιστοσελίδα euro2day.gr:

Καλά είναι τα νέα για τις τράπεζες και από το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, η κεντρική επιτροπή του οποίου απέρριψε πρόταση για κρατικοποίηση των τραπεζών, εφόσον αναλάβει την εξουσία. Πρόκειται για απόφαση που αμβλύνει τις ανησυχίες της αγοράς, αλλά θα έχει σημαντικό αντίκτυπο μόνο εφόσον είναι το πρώτο δείγμα υιοθέτησης μιας πιο ρεαλιστικής στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα iskra.gr, στην Κεντρική Επιτροπή η αριστερή πλατφόρμα κατέθεσε την παρακάτω τροποποίηση που καταψηφίστηκε (με 76 κατά και 61 υπέρ και 1 λευκό):

Πρώτον: Δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών.

Δεύτερον: Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων και στρατηγικών επιχειρήσεων της οικονομίας, με προτεραιότητα τους τομείς δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και υποδομών.

Τρίτον: Άμεσα ουσιαστικά μέτρα στο πλαίσιο μιας ριζικής προοδευτικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος, με στόχο την κατάργηση της ασυλίας και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων και των μεγάλων περιουσιών.

Ωστόσο, το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν συνεδριακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπόδισαν διόλου την ΚΕ να τις καταψηφίσει, συνεχίζοντας τον κατήφορο της δεξιάς προσαρμογής.

Οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα συμπληρώνονται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Σταθάκη, ότι «δεν θα αλλάξουμε τις διοικήσεις των τραπεζών», καθησυχάζοντας το τραπεζικό κεφάλαιο, όχι απλώς για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης , αλλά κλείνοντας τους το μάτι πως δεν θα τιμωρηθεί κανείς, για το απέραντο φαγοπότι με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού όλη την τελευταία 20ετία. Έτσι παλαιότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση, πρέπει να ελεγχθούν οι διοικήσεις των τραπεζών, πάνε και αυτές στον κάλαθο των αχρήστων. Ο Γ. Σταθάκης φαίνεται να έχει ανακηρυχτεί σε «γητευτή» των αγορών με τις γνωστές δηλώσεις ότι «οι αγορές χρειάζονται εκλογές και ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπουν να ανακυκλώνουν διαρκώς τα περί μη διαγραφής του χρέους.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν παρά ένα ακόμα στοιχείο της αμετάκλητα δεξιόστροφης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσκοπεί στο να κατευνάσει την αστική τάξη στο ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής εναλλαγής, να διαβεβαιώσει ότι «δεν θα αλλάξει και πολλά» και να δώσει διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, εγχώριο και διεθνές.

Λέτε γι αυτό να είχαμε σήμερα «άνοδο στο Χρηματιστήριο με υπεραπόδοση τραπεζών»;

Σ.Κ.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



5 σχόλια στο “«Αισιοδοξούν» αγορές και τραπεζίτες μετά την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

  1. νικος

    ΑΠΟΦΑΣΗ 13. 8. Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών. Ιδρύουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.”
    Όπως καταλαβαίνετε το ρεπορτάζ λέει ότι νάναι γιατι αυτή είναι η θέση του συνεδρίου και σε τίποτα δεν άλλαξε από την χθεσινή.

    Reply
  2. Rainbow

    το ότι διαλέγετε να quotάρετε το φιλοχρυσαυγίτικο banking news προς επίρρωση της άποψης σας ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ

    Reply
  3. Rainbow

    επιπλέον, η καταψήφιση μιας τροπολογίας δεν είναι άσπρο-μαύρο: κεντρικοί άξονες πέραν των 3 που έθεσε η πλατφόρμα είναι 4. το ενεργειακό, 5. η παραγωγική ανασυγκρότηση, αμφότερα προς διαβούλευση.

    το ότι καταψηφίζεται με σκοπό να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα ο σχεδιασμός ΔΕΝ ισοδυναμεί με απόρριψη των προτάσεων γενικά, οι οποίες άλλωστε αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και άρα είναι δεσμευτικές.

    Η μηδενιστική κριτική (βκ.ΚΚΕ στον Μεσοπόλεμο) στιγμάτισε την αριστερά αλλά δε δίδαξε απ’ό,τι φαίνεται όλα τα κομμάτια της.

    Η κριτική οφείλει να γίνεται πρωτίστως με ΗΘΟΣ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Το bankingnews είναι του Λάτση και καθόλου μην σας εκπλήσσει αν υποστηρίζει Χρυσή Αυγή.
    Οι παραπομπές σας για το ΚΚΕ του μεσοπολέμου (από άλλους δυστυχώς ακούγονται πολύ χειρότερα κατά καιρούς), προκειμένου να βουλώσουν το στόμα σε ότι κινείται αριστερότερα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστά καθόλου ήθος. Πολιτικά να απαντάτε, και πρώτα και κύρια, στην εντός του ΣΥΡΙΖΑ αριστερή κριτική και στις αγωνίες πως μετατοπίζεστε προς τα δεξιά.
    Οι θέσεις των συνεδρίων προφανώς και δεν αλλάζουν. Αλλά στην πράξη αποδεικνύεται αν σημαίνουν κάτι ή αν είναι για τα εικονίσματα.
    Δυστυχώς η συζήτηση για τις συμμαχίες είναι ακόμα πιο ανησυχητική

    Reply
  5. Rainbow

    η κριτική εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητο να γίνεται, κανείς δεν ισχυρίστηκε το αντίθετο.
    το θέμα είναι τι βάσεις θέτει κανείς στην κριτική που ασκεί. Το να βγαίνεις και να λες ότι ο συριζα τάχθηκε κατά της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι καν κριτική σε λάθος βάση, είναι συκοφαντία.

    Ευχαριστώ για την ενημέρωση περί σχέσης Λάτση-ΧΑ. Την επόμενη φορά αναμένουμε τσιτάτο από defencenet.gr, και εκεί ο συριζα συστημικό κόμμα χαρακτηρίζεται

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.