.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ά. Χάγιος: ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, να στηρίξουν το ρεύμα ανυπακοής στην ΕΕ!


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, αποσπάσματα από ευρύτερη συνέντευξη που έδωσε ο Άγγελος Χάγιος, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο τηλεοπτικό κανάλι KOZANI.TV και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη, την Πέμπτη 18/5/2017. Η συνέντευξη μεταδόθηκε την Παρασκευή 26/5/17.

Μεταξύ άλλων, το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέφερε:

«Το κεϊνσιανό μοντέλο δεν είναι αποδεκτό από τον καπιταλισμό στη σημερινή φάση εξέλιξής του. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν καταρρεύσει όλα τα σοσιαλιστικά – σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, διότι δεν τους δίνει το κεφάλαιο τη δυνατότητα να ασκήσουν μια τέτοια πολιτική πλέον. Αυτό προκύπτει από τη βαθιά κρίση που έχει ο καπιταλισμός στην εποχή μας –στην Ελλάδα είναι οξύτερη αυτή η κρίση- η οποία κρίση δεν είναι μια συνήθης κυκλική κρίση. Το μοντέλο το οποίο μας ‘φοράει’ για την επόμενη περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως στρατηγείο της επίθεσης, είναι για 10-20 χρόνια η συνταγματοποίηση αυτής της πολιτικής. Διαρκές δημοσιονομικό σύμφωνο, οι προϋπολογισμοί εγκρίνονται στις Βρυξέλλες.»

Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα άλλαζε το πολιτικό σκηνικό, ενδεχόμενη είσοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή, ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής:

«Στα 11 από τα 13 περιφερειακά συμβούλια, είμαστε παρόντες. Έχουμε σε πολλούς Δήμους παρουσία με 1- 2 δημοτικούς συμβούλους. Φυσικά, αυτό το πραγματοποιήσαμε ‘με την αξία μας κι όχι με ξένες πλάτες’, όπως λέει το τραγούδι, δηλαδή με το πρόγραμμά μας, τη δράση μας μέσα στο λαό, και όχι με δεκανίκια και κόλπα κοινοβουλευτικού τύπου.»

Στη συνέχεια, αξιοποιώντας αυτή την εμπειρία, εξήγησε με ποιον τρόπο –και σε ποιο βαθμό- θα μπορούσε να βοηθήσει το λαϊκό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες η παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κοινοβούλιο. «Το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει μόνο με το συσχετισμό στο κοινοβούλιο, στο περιφερειακό ή το δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας στη συνέχεια παραδείγματα από τον αντιδικτατορικό αγώνα και τους αγώνες της μεταπολίτευσης για το πώς αλλάζει το πολιτικό σκηνικό.

Ενδιαφέρουσες πολιτικές παρατηρήσεις έκανε στη συνέχεια για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην ΕΕ, δίνοντας επίσης μια ερμηνεία για την ενίσχυση της αντικομμουνιστικής και αντιαριστερής ρητορείας.

Σημείωσε επίσης τις ευθύνες της αριστεράς, που έχει αφήσει το ζήτημα της ΕΕ στην ακροδεξιά.

«Στην Ελλάδα, ιστορικά το θέμα της εξόδου από την ΕΟΚ, την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα» πρόσθεσε, «έχει συνδεθεί με τους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού μας και κυρίως με την αριστερά. Εάν το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, σταθούμε αποφασιστικά σε αυτό το ζήτημα, και δράσουμε από κοινού, συντονισμένα μέσα στο μαζικό κίνημα, μπορεί να αναδειχθεί και σαν ζύμωση, σαν πολιτική θέση, αλλά και σαν πρακτική η ανυπακοή, η αντίσταση στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι εφικτή η ενίσχυση ενός ρεύματος που θα σπάει τον φόβο και θα πολιτικοποιεί τη διάθεση του λαού, που καταλαβαίνει πλέον ότι δεν γίνεται να ζήσουμε έτσι».

 

Ολόκληρη την εκπομπή KOZANI.TV ONLINE με τη συνέντευξη, μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: Ο Άγγελος Χάγιος στο KOZANI.TV ONLINE

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 74.29% ( 7
Συμμετοχές )



17 σχόλια στο “Ά. Χάγιος: ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, να στηρίξουν το ρεύμα ανυπακοής στην ΕΕ!

  1. Ηλίας Τζαμουράνης

    Αγγελε, δεν θα κατέρρεαν, έτσι και αλλιώς, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, εφόσον η κοινωνική τους βάση παραμένει ακόμη ισχυρή, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς στο οικονομικό επίπεδο. Αμα προχωρήσει η οικονομική κατάρρευση της κοινωνικής βάσης, (μικροαστοί – εργατική αριστοκρατία -δημόσιοι υπάλληλο)ι, τότε μπορεί, και μετά από χρόνια, να ακολουθήσει και ο υποκειμενικός της παράγοντας. Εκτός και αν συμβούν γεγονότα, που θα βιάσουν τις νωθρές συνειδήσεις.
    Εκείνο, που συμβαίνει τώρα είναι, πως, απλά, “αλλάζει ο Μανωλιός και βάνει το φέσι του αλλιώς“. Καταλαβαίνω, πως έχεις λόγους να απωθείς αυτή τη διαπίστωση, αλλά στη ζωή η γενναιότητα αξίζει, ακριβώς γιατί δεν αποζημιώνει πάντα.
    Κι αν θες τη γνώμη μου, προχωράτε στα ίσα στη συνεργασία με την ΛΑΕ, δε χρειάζονται οι προφάσεις της “πρόσκλησης και προς το ΚΚΕ“. Οχι γιατί δε θα ανταποκριθεί, αυτό το ξέρουνε και οι πέτρες, αλλά γιατί ούτε φθορά του προκαλεί, αλλά επίσης και κυρίως, γιατί δε θα σας προσφέρει το εσωτερικό συσπειρωτικό αποτέλεσμα, που ενδεχομένως(;!) προσδοκείτε. Επομένως, δεν ανταποκρίνεται σε καμιά πολιτική σκοπιμότητα, άσε, που είναι και θεωρητικά λάθος, δεν “πρέπει” καν:. Το ΚΚΕ τραβάει έναν πολύ διαφορετικό δρόμο, που το έχουν καταλάβει, επίσης κι αυτό, όλοι, άλλο αν δυσκολεύονται να τον αποδεχτούν.
    Αρα;….
    Μαζευτείτε οι υπόλοιποι, μπείτε στη Βουλή, κι αυτό θα συντελέσει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, που τώρα τα συντηρεί στη θολούρα το αυταρχικό/αντιδραστικό 3%. Θα είναι μια κάποια πρόοδος, όχι μεγάλα πράγματα.
    Οπως έγινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Reply
    1. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

      Ηλία Τζ., ή Ηλία Τζαμουράνη, κρίμα στην ηλικία σου (από τα σχόλια σου φαίνεται πως έχεις περάσει τα πενήντα) δυστυχώς ΔΕΝ έχεις καταλάβει σχεδόν τίποτα από όλες τις προηγούμενες δεκαετίες:

      α. Το ΚΚΕ αγαπητέ μου, με την πολιτική στάση ΑΠΟΧΗΣ, και ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ που κράτησε απέναντι σε μια σειρά κορυφαία κοινωνικά ζητήματα της τελευταίας δεκαετίας όπως ο Δεκεμβρης του ’08, η Κερατέα, οι Σκουριές (που αβαντάρει την λειτουργία του εργοστασίου), οι πλατείες, αυτή την περίοδο η Ν. Φιλαδέλφεια (καμμία δράση από το ΚΚΕ, εναντίον της επέλασης του κεφαλαίου ) κλπ, μάλλον ΔΕΝ έχει την επαναστατικότητα που νομίζεις πως έχει.

      β.Ομως, το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ ψήφισε μαζί με ΛΑΕ, ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ μια άθλια ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ (υπάρχει σε άλλη ανάρτηση στην Παντιέρα, μπες και δες το). Προφανώς Ηλία μου, ΔΕΝ εννοούμε ως ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτού του είδους την κοινή δράση!

      Reply
      1. lathranagnostis

        ΑΝΤΑΡΣΥΕ, το ΚΚΕ, λόγω….ηλικίας, έχει πάψει να αναζητεί ακόμα το επαναστατικό του αντικείμενο σε χώρους αμφίβολης ταξικότητας. Έχει ξεκαθαρίσει ότι αντικείμενό του είναι η εργατική τάξη. Όσοι και όποτε θελήσουν, ακολουθούν. Για τους υπόλοιπους, υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ……και η μοναξιά!

        Reply
    2. Ανώνυμα

      Δεν ξέρω αν είσαι KKE, πάντως διαφωνείς και με τις διαπιστώσεις του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ στις θέσεις του διαπιστώνει ότι συρρικνώνονται και τα μεσαία στρώματα και η εργατική αριστοκρατία. Αν δεν ανήκεις στο κομμάτι της μεσαίας τάξης που ακόμα καλοπερνά θα έπρεπε να το έχεις καταλάβει και από μόνος σου αυτό. Βρες άλλα επιχειρήματα για να αντικρούσεις την άποψη ότι ο νεοκενσυανισμός δεν είναι επιλογή της αστικής τάξης εδώ και παγκόσμια. Και κατά συνέπεια δεν έχουν χώρο τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Και αν είναι δύσκολο αυτό βρες άλλα επιχειρήματα για να υπερασπίσεις την μοναχική πορεία του ΚΚΕ.

      Reply
      1. Ηλίας Τζαμουράνης

        To τι είμαι εγώ, “Ανώνυμα”, δεν αφορά την συζήτηση ούτε και πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που κατανοείς την άποψή μου. Είναι άλλο το “συρρικνώνονται”, άλλο το “καταρρέουν”, το έχω πεί κι εγώ (για να μην κανω τον “υπεράνω”) αναφερόμενος στην μακροχρόνια τάση της οικονομικής βάσης αλλά και του ειδικού ρόλου τους. σαν στρώμα, μέσα στην ελληνική κοινωνία, που σίγουρα υπήρξε ιστορικά ασύμμετρος. Και άλλο το πως συμπεριφέρονται ακόμη και σήμερα, καθώς το τελευταίο προσδιορίζεται από τον υποκειμενικό παράγοντα, πως οι ίδιοι κατανοούν τις εξελίξεις στην κοινωνική βάση.
        Δεν νομίζω πως ο λύκος, παρόλο, που γέρασε, έχει ακόμη αλλάξει την γνώση η την κεφαλή του. Γι αυτό και τα φαινόμενα, με τα ποικίλα ΠΑΣΟΚ, που είναι “φτηνοί στα πίτουρα και ακριβοί στο αλεύρι”. Ο νοών, νοείτω.

        Reply
    3. Θανάσης Κ.

      Απορίες: 1) Απαντάς σε κάτι; Αν ναι, σε τι;
      2) Μάλλον σου διαφεύγει πώς δημιουργήθηκε ο ΣΥΝ, πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο αναφέρεσαι
      3) Το τόσο …υπεράνω ύφος, από πού προκύπτει;

      Reply
      1. lathranagnostis

        Ο ΣΥΝ ήταν μια μετεξέλιξη του ΚΚΕες που μάζεψε και την τότε σκαρταδούρα του ΚΚΕ. Το ΚΚΕες απλά άλλαξε όνομα. Τίποτα παραπάνω!
        Ανεξαρτήτως ονόματος, ο ρεφορμισμός στην Ελλάδα, έπρεπε να εκφράζεται μέσα από κάποιο πολιτικό μόρφωμα. Πρώτα ΚΚΕες, μετά ΕΑΡ, μετά ΣΥΝ, τώρα ΣΥΡΙΖΑ…….Τι θα πει λοιπόν “πως δημιουργήθηκε ο ΣΥΝ”? Ο ΣΥΝ “δημιουργήθηκε” από τότε που εμφανίστηκε ο ρεφορμισμός!

        Reply
        1. Θανάσης Κ.

          Επειδή μάλλον δεν τα ξέρεις καλά, να σου πω ότι το ΚΚΕεσ-ΕΑΡ που λες, δεν είχε καμιά δύναμη. Κόμμα έγινε ο ΣΥΝ επειδή τον ΣΥΝ-ίδρυσε το ΚΚΕ, αλλιώς δε νομίζω να τον θυμόταν κανείς σήμερα. Το ΚΚΕ τον ΣΥΝ-ίδρυσε, μην το αποφεύγεις αυτό. Το ΚΚΕ έδωσε τότε υπόσταση σε αυτό το έκτρωμα που ζούμε σήμερα. Φυσικά, δεν συμμετείχε στη μετέπειτα πορεία, έχει όμως ευθύνες για τότε. Ας μην κάνουμε τους άσχετους. Ο Δραγασάκης και τα άλλα παιδιά, αλλά και ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης κλπ (δεν τους ταυτίζω, απλή αναφορά κάνω), ο κορμός του ΣΥΝ και μετά ΣΥΡΙΖΑ, από το ΚΚΕ προέρχεται. Δεν υπονοοώ τίποτε, μην κάνουμε όμως και ότι δεν καταλαβαίνουμε.

        2. lathranagnostis

          Ή κάνεις πλάκα ή παραπλάνηση ή είσαι εντελώς άσχετος. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την άνοδό του το 2012, ήταν στα ίδια πλαίσια με αυτά του ΚΚΕες-ΕΑΡ- ΣΥΝ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε απότομα το 12, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να συζητήσουμε. Οι Δραγασάκηδες Λαφαζάνηδες Στρατούληδες, δεν του έδωσαν καμία ώθηση. Πάντα, ένα μέρος της σκαρταδούρας που έφευγε από το ΚΚΕ, πήγαινε στους οπορτουνιστές, όποιο όνομα κι αν είχαν κι από κει, ένα μέρος πάλι, διαχέονταν προς τα αστικά κόμματα (Το μεγαλύτερο μέρος φυσικά, πήγαινε κατ ευθείαν προς ΠΑΣΟΚ γιατί εκεί δίναν και “πουρμπουάρ”….!)

        3. Θανάσης Κ.

          Με αναγκάζεις να χρησιμοποιήσω τα λόγια σου: “Ή κάνεις πλάκα ή παραπλάνηση ή είσαι εντελώς άσχετος.”
          Το ΚΚΕεσ και η ΕΑΡ ήταν στα όρια της ανυπαρξίας. ΕΣΕΙΣ, το κόμμα σου τους δώσατε υπόσταση, τους χαρίσατε ένα κόμμα το οποίο μαζί ΣΥΝ-δημιουργήσατε. Στο ότι “Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε απότομα το 12, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να συζητήσουμε” θα συμφωνήσω.

        4. Ανώνυμα

          Ο Συνασπισμός ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τη συμμετοχή της ΕΑΡ του Κύρκου σε πρώτη φάση, μαζί με άλλους παράγοντες στη συνέχεια, όπως ο μετέπειτα πρόεδρος του ΣΥΝ Κωνσταντόπουλος.
          Ξεχνάς -ή θέλεις να ξεχνάς- ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του ΣΥΝ. Δεύτερη ήταν η Μ. Δαμανάκη, σαν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

          Εδώ μια μπροσούρα όπου αναλύται η λογική του ΚΚΕ για την ίδρυση του Συνασπισμού
          https://21aristera.wordpress.com/2015/06/24/κκε-νέου-τύπου-ανάπτυξη-συνασπισμός-σ/

          Εδώ μπορεί να δει κανείς όλες τις αποφάσεις του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συγκρότηση και τα πρώτα βήματα του Συνασπισμού, την κυβέρνηση Τζανετάκη και τη διάσπαση της ΚΝΕ επειδή αντέδρασε. “Από το 12ο στο 13ο συνέδριο του ΚΚΕ”
          https://21aristera.wordpress.com/2015/02/25/κκε-από-το-12ο-στο-13ο-συνέδριο-του-κκε/

          Εδώ μπορεί να διαβάσει κανείς την εισήγηση της Παπαρήγα στο 14ο συνέδριο του ΚΚΕ, μετά τη διάσπαση με ΣΥΝ. Η ΚΕ του ΚΚΕ θεωρούσε θετική τη συγκρότηση του Συνασπισμού ακόμα και τότε
          https://21aristera.wordpress.com/2015/07/09/14ο-συνέδριο-κκε-η-εισήγηση-της-κε/

          Είναι να απορεί κανείς πάντως γιατί γράφεις διαρκώς ψέματα. Όταν απευθύνεσαι σε άλλους μόνο με παραμύθια και συστηματική διαστρεβωση, δείχνεις πόσο τους υποτιμάς. Αυτός είναι ο “μαρξισμός” του κόμματος παντός καιρού;

  2. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Ηλία Τζαμουράνη, λαθραναγνώστη και άλλοι φίλοι από το ΚΚΕ, πάντα στρίβεται δια του αρραβώνος. Εν προκειμένω στρίβεται, δια της ακόμα μια φορά λεκτικής σας και μόνο επίκλησης της επαναστατικότητας του ΚΚΕ. Δεν θέλετε να απαντήσετε στα εξής:

    α. ΓΙΑΤΙ το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ συνυπέγραψε μαζί με το ΜΕΤΑ/ΛΑΕ και μαζί με ΠΑΣΚΕ κ ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ, αυτή την άθλια ανακοίνωση αλληλεγγύης στον Λ. Παπαδήμιο;

    β. Την ίδια στιγμή που το ΚΚΕ αρνείται την ανατρεπτική κοινή δράση που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπογράφει άθλια κείμενα κοινής δράσης με ΜΕΤΑ/ΛΑΕ και με ΠΑΣΚΕ κ ΔΑΚΕ, τα οποία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παπαδήμιο. Γιατί άραγε;

    Reply
    1. lathranagnostis

      Φίλε ΑΝΤΑΡΣΥΕ, πιστεύω ότι έχεις διαβάσει τα σχόλιά μου στο σχετικό άρθρο για την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. Απάντηση εκεί στην ερώτησή μου δεν έχω πάρει. Συνεπώς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία ούτε καν έβγαλε κάποια ανακοίνωση για την επίθεση στον Παπαδήμο, δεν είχε καν το θάρρος να εκφράσει ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ τη θέση της πάνω σ ένα προβοκατόρικο περιστατικό ατομικής τρομοκρατίας, να το υιοθετήσει ή να το καταδικάσει, δεν έχει δικαίωμα να εγκαλεί το ΚΚΕ για τις θέσεις που παίρνει. Ο οπορτουνιστής, δεν μπορεί να “την βγαίνει” στον συνεπή αγωνιστή!

      Reply
      1. Ανώνυμα

        Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δήθεν δε βλέπεις είναι εδώ: http://antarsya.gr/node/4359

        Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι ούτε μια φορά δε σχολίασες στην Παντιέρα χωρίς να λες ψέματα και να συκοφαντείς… Κρίμα. Αυτό είναι το κόμμα παντός καιρού; Οι ανώνυμοι ψευδολόγοι

        Reply
        1. lathranagnostis

          Όλοι σας παραθέτετε το ίδιο ανυπόγραφο κείμενο για το οποίο ισχύουν τα σχόλια που έχω κάνει μέχρι τώρα. Δεν θα τα επαναλάβω.

        2. ανταρσυος

          ποιό ανυπόγραφο κείμενο βρε ανεκδιήγητε; Στην κατηγορία “ανακοινώσεις” της κεντρικής ιστοσελίδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αναρτημένο. Είναι επίσημη ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

          Δεν μου λές λαθραναγνώστη, το ΚΚΕ γιατί α. έβγαλε ανακοινωση/ύμνο για τον Παπαδήμο και β. συνυπέγραψε μαζί με ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ την άθλια ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ; τόση κατάντια πια φίλε ΚΚΕ;

        3. Ανώνυμα

          Το κείμενο είναι από την ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είναι ανακοίνωση. Έχει σταλεί στα ΜΜΕ κλπ.
          Είναι τόσο υπογραμμένο, όσο και όλες οι άλλες ανακοινώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
          Τώρα γιατί επιμένεις ότι δεν είναι ανακοίνωση; Είναι φανερό: για να προβοκάρεις, όπως κάνεις συστηματικά.
          Και ένας ανώνυμος ψευδολόγος μόνο κομμουνιστής δεν μπορεί να είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.