.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ά. Χάγιος: Η κατάρρευση των ελπίδων είναι το πολιτικό έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ


«Να πάμε αλλιώς και με άλλο τρόπο»

Γράφει ο Νίκος Μανάβης

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, με ανοιχτή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης, η οργάνωση του ΝΑΡ Λέσβου επέλεξε να ανοίξει την συζήτηση στο νησί για την συγκρότηση ενός νέου σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Άγγελος Χάγιος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην ομιλία του ο Άγγελος Χάγιος αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει στο σύγχρονο καπιταλισμό, στις αλλαγές στα χαρακτηριστικά της εργατικής τάξης και στην ανάγκη συγκρότησης μιας σύγχρονης κομμουνιστικής οργάνωσης που με επαναστατικό τρόπο θα δίνει απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα και δεν θα παραπαίει ανάμεσα στο ρεφορμισμό και στην επιστροφή στον «υπαρκτό σοσιαλισμό».

Το ΝΑΡ Λέσβου επέλεξε να κάνει μια δημόσια συζήτηση για το αναγκαίο επαναστατικό πρόγραμμα και κόμμα της εποχής μας, αντί μιας κλειστής σύσκεψης για μυημένους, παρά την αντιδραστική επίθεση που εξελίσσεται στο νησί, γιατί θεωρεί ότι η συζήτηση αυτή αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων του νησιού.

Το επόμενο διάστημα η οργάνωση του ΝΑΡ Λέσβου θα πάρει την πρωτοβουλία συγκρότησης στο νησί επιτροπής για ένα σύγχρονο πρόγραμμα και κόμμα.

Ακολουθούν γραπτά αποσπάσματα από την ομιλία του Άγγελου Χάγιου (ολόκληρη, παρατίθεται σε βίντεο στο τέλος της ανάρτησης):

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων στον οποίο θέτουμε επί τάπητος την ανάγκη ενός σύγχρονου προγράμματος και κόμματος κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Ένα πρόγραμμα συνολικής απάντησης στο βάρβαρο, κανιβαλικό και ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας, που επιτίθεται εναντίον της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, σε όλες τις χώρες και με μεγαλύτερη οξύτητα στην χώρα μας.

Παρά το ότι ζούμε σε μια εποχή φόβου, απειλής, κοινωνικής καταστροφής και γενοκτονίας, ιδιαίτερα των νέων, ένα τέτοιο πρόγραμμα και κόμμα στην εποχή μας έχει αντικειμενική βάση και δυνατότητα να αναπτυχθεί. Η μεγαλύτερη δυνατότητα πηγάζει από τα σπλάχνα της σύγχρονης κοινωνίας, από την ίδια την εργατική τάξη και ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους. Είναι η δυνατότητα μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης που θα απαλλάξει την κοινωνία από τα δεινά της εκμετάλλευσης.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση και η πράξη για την δημιουργία ενός νέου κομμουνιστικού κόμματος ενισχύει προγραμματικά, πολιτικά το αντικαπιταλιστικό μέτωπο και την ταξική πτέρυγα του μαζικού κινήματος. Ενισχύει τελικά, κι αυτό είναι το ζητούμενο, την πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, σήμερα, για να επιβιώσουν και να ζήσουν αλλιώς οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους, για να αντιμετωπίσουν την αντεργατική λαίλαπα του σύγχρονου καπιταλισμού. Διότι ακόμη κι αν λήξουν τυπικά τα μνημόνια, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτική του καπιταλισμού είναι διαρκής λιτότητα. Διαρκής υποταγή της εργατικής τάξης, διαρκής επιτροπεία, διαρκής κίνδυνος πολεμικών συρράξεων, περαιτέρω φτωχοποίηση, νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα.

Το πρώτο ζήτημα που θέτουμε είναι πως υπάρχει δυνατότητα και ανάγκη μιας συνολικής απάντησης στον σύγχρονο καπιταλισμό. Δεν είναι το μέλλον αυτός ο βάρβαρος καπιταλισμός, που δεν έχει να δώσει ούτε κοινωνικά συμβόλαια, ούτε κοινωνικό κράτος, ούτε στοιχειώδεις βελτιώσεις στην ζωή των εργαζομένων και των λαών. Αυτό το σύστημα δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται. Κι αυτό είναι ένα συνολικό πρόταγμα, ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θέτουμε μπροστά στους εργαζόμενους στις μάχες του εργατικού κινήματος.

Για εμάς ο κομμουνισμός δεν είναι μόνο το σχέδιο για μια άλλη κοινωνία. Δεν είναι μια συνταγή, όπως έλεγε ο Μάρξ, την οποία την φτιάχνουμε στις κουζίνες των κομμάτων και των διανοουμένων. Ο κομμουνισμός είναι και πράξη, είναι η κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Είναι πρόγραμμα που πρέπει να επιδρά στις μάχες του εργατικού κινήματος, στις μάχες που δίνονται σήμερα.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν οι ώρες εργασίας σε τέσσερις ανά ημέρα, κι έτσι να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος για τους εργαζόμενους. Να βρουν τα παιδιά μας δουλειά, εδώ σε αυτό τον τόπο, και να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος. Ένα σύγχρονο αίτημα μείωσης του χρόνου εργασίας είναι ρεαλιστικό, κι αυτό πηγάζει από την ανάλυσή μας για τον σύγχρονο καπιταλισμό, για τη δυνατότητα της κοινωνίας να δουλεύει λιγότερο ο κόσμος της εργασίας και να παράγει περισσότερο.

Με αυτό τον τρόπο ένα σύγχρονο πρόγραμμα, επηρεάζει, καθοδηγεί και μας δίνει προσανατολισμό στην πρακτική μας σήμερα. Κι είναι αυτός ο λόγος που αρνούμαστε τις θέσεις ορισμένων δυνάμεων της Αριστεράς οι οποίες προτάσσουν τη διαχειριστική λογική της παραγωγικής ανασυγκρότησης, για να αυξηθεί η πίτα του ΑΕΠ και τότε θεωρούν οτι δημιουργείται η δυνατότητα ικανοποίησης των εργατικών λαϊκών αναγκών.

Ως ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση θεωρούμε ότι για να κατακτήσει το εργατικό κίνημα στόχους πάλης για αυξήσεις στους μισθούς, για λιγότερο χρόνο εργασίας, για δημόσιου χαρακτήρα δωρεάν υπηρεσίες παιδείας και υγείας για όλους, για συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα πρέπει να χάσει το κεφάλαιο από τα κέρδη, την οικονομική και πολιτική του εξουσία.

Η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι μείζον και επείγον ζήτημα, η αναγκαία κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων στο κίνημα αλλά και το πολιτικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο, απαιτούν ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης που θα πάει την υπόθεση μέχρι το τέλος. Κι ένα κόμμα που θα στηρίζει και θα βοηθάει, ως συλλογικός ηγέτης και διανοούμενος, το εργατικό κίνημα και τα πολιτικά μέτωπα και θα συμβάλλει, χωρίς να τα υποκαθιστά, στην ανάπτυξή τους σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Αυτό που επιδιώκουμε, είναι η συγκρότηση ενός νέου προγράμματος και κόμματος, εν όψει νέων κυμάτων αντίστασης και μάχης που έρχονται. Που θα εξοπλίζει με τους αναγκαίους πολιτικούς στόχους ρήξης με κεφάλαιο- ΕΕ και ανατροπής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ώστε να μην ενσωματωθούν οι αντιστάσεις σε νέα ρεφορμιστικά σχέδια συριζαίικου τύπου. Ούτε σε αυταπάτες ότι η νέα αριστερά που γεννιέται είναι το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν, το μέτωπο του Μελανσόν ή όποιο ανάλογο εγχείρημα προκύψει στην μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

Τα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη (δείτε την Γαλλία, την Αγγλία) γίνονται ουρά των πιο ριζοσπαστικών τάσεων του αστικού πολιτικού συστήματος που δεν έχουν πολιτική ρήξης με τον καπιταλισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην χώρα μας το ΚΚΕ, με την παρέμβασή του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, αρνείται πολιτικούς στόχους ρήξης, για την ανατροπή των μνημονίων, την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ. Αρνείται την κοινή πάλη με τις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς.

Τρομακτικό είναι το πλήγμα που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού, αλλά και τμημάτων της αριστεράς που είχαν αυταπάτες και συμμετείχαν η στήριξαν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν καταλογίζουμε ευθύνες στο λαό αλλά στους συναγωνιστές και στους συντρόφους εκείνους που πίστεψαν ότι μπορεί να υπάρξει μια φιλολαϊκή διαχείριση, με παράλληλα προγράμματα κλπ, αυτού του βάρβαρου καπιταλισμού, στην μεγαλύτερη δομική κρίση στην ιστορία του. Ενός καπιταλισμού και μιας ΕΕ που επιτίθενται στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, ακόμη και στο ιστορικό δικαίωμα των εργαζομένων και των λαών να αγωνίζονται για τη ζωή και το μέλλον τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε από κόμμα της διαχειριστικής Αριστεράς, έχει μετατραπεί στο κύριο κόμμα της αστικής πολιτικής που προωθεί την καπιταλιστική αναδιάρθρωση, που προωθεί τα μνημόνια και το μνημόνιο διαρκείας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2060.

Το πλήγμα που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρομακτικό και θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με την κατάρρευση του “υπαρκτού σοσιαλισμού”, όπου κατέρρευσαν τότε οι ελπίδες ότι μπορεί να υπάρχει εναλλακτική και αντίπαλο δέος απέναντι στη βάρβαρη επέλαση του καπιταλισμού.

Αυτή η κατάρρευση των ελπίδων είναι το πολιτικό έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι απλά μια προδοσία, δεν είναι απλά μια μετάλλαξη κάποιων αριστερών. Είναι ιστορική και πολιτική ευθύνη των δυνάμεων της ρεφορμιστικής αριστεράς που στα προηγούμενα χρόνια είχαν προβάλει ένα τέτοιο σχέδιο και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που το διαμόρφωσαν και το εφάρμοσαν. Διότι υποστήριξαν ότι είναι δυνατό να υπάρξουν μέτρα προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού, με μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού και της κρίση του. Είναι ιστορική ευθύνη των δυνάμεων της Αριστεράς, που υποστήριξαν τη γραμμή πως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση προς όφελος του λαού και των εργαζομένων, να υπάρξουν παράλληλα προγράμματα, αντίμετρα κλπ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί κίνδυνο εμπλοκής της χώρας μας σε πολεμικές συγκρούσεις και τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή, από την επιλογή της να προχωρήσει στον αντιδραστικό φιλοπόλεμο άξονα με το Ισραήλ και με τους δικτάτορες της Αιγύπτου ενώ, παράλληλα, «ξεπλένει» και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Γι’ αυτό οι έπαινοι της κυβέρνησης Τραμπ, όπως και του Ομπάμα, προς τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Η οποία αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος σύμμαχος, για να εξυπηρετούνται τα Αμερικάνικα συμφέροντα, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στο πλαίσιο των οξυνόμενων ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή.

Η συζήτηση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.

Επιδιώκουμε να προβάλουμε ένα σύγχρονο κομμουνιστικό όραμα και πρόγραμμα απελευθερωτικό.

Με στήριγμα τις βάσεις που έθεσαν ο Μαρξ, ο Έγκελς και ο Λένιν, ο επαναστατικός μαρξισμός στην εξέλιξή του.

Με βαθύτερη, μαρξιστική μελέτη των σύγχρονων αντιθέσεων, των δυνατοτήτων και των ανατρεπτικών τάσεων που πηγάζουν σήμερα από τα σπλάχνα της κοινωνίας.

Από τις υλικές δυνατότητες της κοινωνίας και κυρίως από την δυνατότητα των εργαζομένων να οικοδομήσουν μια απελευθερωτική κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης της εργασίας και της παραγωγής, των πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων.

Από την δυνατότητα της σύγχρονης εργατικής τάξης και των συμμάχων της να πραγματοποιήσουν το άλμα της αντικαπιταλιστικής με κομμουνιστικό προσανατολισμό επανάστασης.

Για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και την ανάπτυξη της εργατικής εξουσίας για τη μετάβαση στη σοσιαλιστική κομμουνιστική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η βαθύτερη μελέτη του καπιταλισμού της εποχής μας και των ποιοτικών μεταβολών του που τον καθιστούν πιο βάρβαρο, εκμεταλλευτικό, απειλή για τον ανθρώπινο, τον κοινωνικό πολιτισμό και τη φύση, πραγματικά ολοκληρωτικό καπιταλισμό.

Παράλληλα είναι αναγκαία η συγκεκριμένη μελέτη των μεγάλων αλλαγών της κατάστασης της σύγχρονης εργατικής τάξης και των σύμμαχων φτωχών λαϊκών στρωμάτων της και η ανάδειξη των χειραφετητικών ανατρεπτικών δυνατοτήτων της.

Συμβάλλουμε στη συζήτηση για τον κομμουνισμό στην εποχή μας, που πρέπει να υπερβεί θεωρητικές, πολιτικές και οργανωτικές πρακτικές που υπονομεύουν την κοινωνική χειραφέτηση αλλά και την αρνητική εμπειρία του «υπαρκτού» που την τραυματίζουν. Να μιλήσουμε για μια άλλη αριστερά χωρίς να γυρίσουμε πίσω σε αυτό που επιχειρεί το ΚΚΕ. Σε ένα όραμα ανασυγκροτούμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ενός εγχειρήματος που δεν προχώρησε στους μετασχηματισμούς εκείνους που θα απελευθέρωναν την εργασία, δεν προχώρησε σε ένα πολιτικό σύστημα εργατικής δημοκρατίας, που είναι ανώτερη από την αστική δημοκρατία. Αντίθετα υποχώρησε σε ένα καταπιεστικό καθεστώς.

Η συζήτηση και ο σχεδιασμός γονιμοποιούνται στη βάση ενός επαναστατικού μαρξιστικού διαφωτισμού όχι δογματικού, γραφειοκρατικού η μεταμοντέρνου ανανεωτικού, αλλά με δημιουργική ανάπτυξή του. Με την ανάδειξη της εργατικής δημοκρατίας ως βάση συγκρότησης του πολιτικού υποκειμένου, της ενότητας θέλησης και δράσης, ως αποτέλεσμα ανώτερης θεωρητικής και πολιτικής συζήτησης, συγκρότησης και συστράτευσης.

Ιστορικό πρόβλημα στην αριστερά αποτελεί η παραδοσιακή λογική που πρακτικά αποσυνδέει την τακτική από τη στρατηγική. Ο στόχος λχ για την απελευθέρωση από τα δεσμά της επιτροπείας ΕΕ-ΔΝΤ και του σύγχρονου δεσποτισμού του κεφαλαίου, είναι στοιχείο ενίσχυσης και πολιτικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Είναι δυνατόν να λείπει από την πολιτική τακτική της μαχόμενης αριστεράς η έξοδος από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέμα που το αξιοποιεί η ακροδεξιά και το εθνικιστικό ρεύμα στην Ευρώπη;

Κρίσιμο ζήτημα της παρέμβασης των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς είναι η γραμμή ανεξαρτησίας του εργατικού κινήματος από το κράτος, από την εργοδοσία και τις χρηματοδοτήσεις τους. Ανεξαρτησία και από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ. Απαλλαγή των σωματείων από την παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας. Επιτρέπεται να διορίζεται η διοίκηση του μεγαλύτερου σωματείου, του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, από το δικαστήριο;

Αναγκαίος είναι ο διαχωρισμός, από νεορεφορμιστικά και νεοκεϊνσιανά σχέδια που φαντάζονται ότι είναι δυνατόν, σε συνεργασία με τμήματα του κεφαλαίου για μια καπιταλιστική ανάπτυξη, να βρουν δικαιώματα και λύση στα εργασιακά τους προβλήματα οι εργαζόμενοι.

Ανεξαρτησία από τις αυταπάτες ότι με τον κοινοβουλευτικό δρόμο είναι δυνατόν να υπάρξει κυβέρνηση που θα δώσει λύση στα εργατικά προβλήματα. Την πλήρωσε ακριβά αυτή την αυταπάτη που καλλιεργούσε 40 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο σύσσωμη η ρεφορμιστική αριστερά. Το ΚΚΕ εσωτερικού, το ΚΚΕ και ο ενιαίος Συνασπισμός, που εφάρμοσε μια τέτοια τακτική κοινοβουλευτικών αυταπατών και συνεργασιών με αστικά κόμματα το 1989.

Το ζητούμενο είναι η επεξεργασία επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής, η ανεξαρτησία της εργατικής πολιτικής, η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, η ανάπτυξη αντικαπιταλιστικής εργατικής μετωπικής πολιτικής.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 9
Συμμετοχές )



62 σχόλια στο “Ά. Χάγιος: Η κατάρρευση των ελπίδων είναι το πολιτικό έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Ηλίας Τζαμουράνης

    Αγγελε, για το πολιτικό έγκλημα του ΝΑΡ, μήπως, μετά από 28 χρόνια, είναι καιρός πια να συζητήσουμε;
    Eστω πριν πεθάνουμε……

    Reply
    1. Γιώργος Θαλάσσης

      Μόλις είχα απολυθεί από φαντάρος και ήλθε στο σπίτι ο καθοδηγητής μου (συγχωρέθηκε πολύ νέος ο σύντροφος) : “σύντροφε” μου λέει αγχωμένος “πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε, μιλάει αύριο ο Γράψας στο Φεστιβάλ και υπάρχουν πληροφορίες ότι θα βάλει ζητήματα”. Το κόμμα έκανε κινητοποίηση ενάντι σε μέλος της Κ.Ε. του, σαφή δείγματα πολιτικής σήψης. Όταν τόν ρώτησα λοιπόν : “και τι θα κάνουμε από κάτω αν βάλει ζητήματα” με κοίταζε μπερδεμένος. Από τη μιά μεριά ο Φαράκος με την Δαμανάκη τον Ανδρουλάκη και όλοι οι άλλοι “καλοί” με τον Συνασπισμό και την Περεστρόικα και από την άλλη μεριά ο Γράψας, ο Άγγελος, σύσσωμο το Κ.Σ. της ΚΝΕ, ότι αριστερότερο είχε τότε το κόμμα. Περιτό να πούμε οτι μετά από τις διαγραφές εκείνης της περιόδου ποτέ δεν ξαναστάθηκε η ΚΝΕ όπως ήταν μέχρι τότε πρωτοπόρα

      Reply
      1. lathranagnostis

        “Το κόμμα έκανε κινητοποίηση ενάντι σε μέλος της Κ.Ε. του, σαφή δείγματα πολιτικής σήψης.”
        Όταν υπάρχει θέμα εκδήλωσης “φράξιας”, τι θέλεις να κάνει το Κόμμα? Πλάκα μας κάνεις τώρα?
        Λογικό ήταν να σε κοιτάξει μπερδεμένος ο καθοδηγητής σου, όταν τον ρωτάς “τι να κάνουμε από κάτω?”. Να μην συναινέσεις! Αυτό να κάνεις! Ούτε να τραμπουκίσεις, αλλά και να μην χειροκροτήσεις. Να μην συναινέσεις και να το δείξεις αυτό με τον τρόπο σου!
        Παιδιά, κοιτάτε να δείτε: Το ΚΚΕ είναι κόμμα που συμμετέχει στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Παίρνει θέσεις στα ζητήματα που προκύπτουν, κάνει ταχτικές κινήσεις, επιλογές και ελιγμούς. Η πολιτική πορεία ενός επαναστατικού κόμματος που αναγκάζεται να έχει και κοινοβουλευτική δράση, δεν μπορεί να είναι μια άνετη ευθεία. Έχει “στροφές” και “κύκλους”.
        Και όποιοι δεν “κρατιούνται” γερά μέσα στο κόμμα, με γερούς ιδεολογικούς (όχι ιδεαλιστικούς) δεσμούς, σε κάθε στροφή, που είναι λίγο πιο απότομη από τις αντοχές τους, πετάγονται έξω !
        …….κι υπάρχουν φυσικά κι “άλλοι”, οι δειλοί, οι προσχηματίες! Αυτοί που δεν έχουν το θάρρος απλά να αποχωρήσουν, κίνηση που είναι απόλυτα θεμιτή, αλλά αναζητούν και καλά αφορμές και προσχήματα.
        Και τέλος, το αν κάποια ταχτική κίνηση τελικά χαρακτηριστεί σωστή ή λάθος, αυτό κατά πολύ εξαρτάται από την υποστήριξη που θα έχει, πριν και μετά, αυτή η συγκεκριμένη κίνηση. Ακόμα και η πιο σωστή ταχτική κίνηση, του Λένιν ας πούμε, αν δεχόταν μπαράζ πολεμικής, τελικά θα χαρακτηρίζονταν σαν λανθασμένη.
        Το κριτήριο δεν είναι αν το Κόμμα κάνει ταχτικισμούς. Το κριτήριο είναι αν αυτούς τους ταχτικισμούς τους κάνει για το συμφέρον του εργαζόμενου λαού ή για το συμφέρον της αστικής τάξης. Αυτό είναι το απόλυτο κριτήριο!

        Reply
      2. κάποιος

        “ποτέ δεν ξαναστάθηκε η ΚΝΕ όπως ήταν μέχρι τότε πρωτοπόρα”
        Έτσι,ε; Όνειρα γλυκα…

        Reply
    2. κάποιος

      Ηλία Τζαμουράνη ο ΣΕΧΤΑΡισμός είναι ΤΡΟΜΕΡΟ πολιτικό λάθος. Οπως τρομερό πολιτικό λάθος είναι και να υποτάσσεσαι στον καπιταλισμό. Το ΝΑΡ με όλα του τα στραβά, ούτε σεχταρίζει, ούτε υποτάσσεται στον καπιταλισμό. Και θες και το κυριότερο; Οι σχολιαστές που είναι μέλη του ΝΑΡ, δεν αναπαράγουν ΣΕΧΤΑΡιστικές καφρίλες που αποδεικνύουν μυαλό και αντίληψη 5χρονου. ΟΚ;

      Reply
      1. μεταβατικός σοσιαλιστής

        «Οι σχολιαστές που είναι μέλη του ΝΑΡ, δεν αναπαράγουν ΣΕΧΤΑΡιστικές καφρίλες που αποδεικνύουν μυαλό και αντίληψη 5χρονου. ΟΚ;» ο ορισμός της αυτοαναίρεσης.
        Αλλά, το πιο βασικό είναι αυτό: «ούτε υποτάσσεται στον καπιταλισμό». Η υποταγή στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ νο2 του Λαφαζάνη δεν είναι υποταγή στον καπιταλισμό; Πώς τον φαντάζεσαι δηλαδή τον καπιταλισμό; Μόνο με το πρόσωπο της «δεξιάς» και του φιλελευθερισμού; Η σοσιαλδημοκρατία που σας έκανε και κάνει ό,τι θέλει είναι ένας από τους 2 πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος και όποιος δεν το χει πάρει χαμπάρι το 2017 έχει σκάψει το λάκκο του.

        Reply
      2. Ηλίας Τζαμουράνης

        Το ήξερα, πως θα άνοιγα τον ασκό του Αιόλου…
        Πέρα από διακηρύξεις, συνθήματα και λοιπά λόγια, που μικρή αξία έχουν, την αξία κάθε πολιτικού υποκειμένου προσδιορίζουν τα πεπραγμένα του, και σε αυτά στέκομαι.
        Τα βασικά θεμελιακά λάθη του ΝΑΡ κατά τη γνώμη μου είναι τα εξής πέντε, που το καταδικάζουν τελικά σαν αντιδραστική δύναμη και τροχοπέδη του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος:
        1. Η αποχώρηση από το ΚΚΕ το ’89. Σήμερα, μετά από 28 χρόνια, δύσκολα να της αποδώσει κανείς άλλο χαρακτήρα από μια απλή αποστασία, λιποταξία, μπροστά σε πολύ δυσοίωνες προοπτικές για το κομμ. Κόμμα και κίνημα. Ασχετα από τις φιοριτούρες, με τις οποίες στολίστηκε, για λόγους γκλαμουριάς, όπως είπε και ένα φίλος «Λαθραναγνώστης» εδώ.
        2. Η συμμαχία με τους τροτσκιστές. Πράξη αδιανόητη για κομμουνιστή, και ειδικά στην Πατρίδα μας, με τις τόσες εμπειρίες από τον Αγώνα ’40-’49, στην Πατρίδα του Βελουχιώτη και του Ζαχαριάδη!
        3. Η στάση του στα γεγονότα του «Μαύρου Δεκέμβρη ‘08». Καμιά κομμουνιστική δύναμη δε θα αφηνόταν να γίνει πιόνι σε τέτοια προβοκάτσια, ολκής «Ανοίξεων», που σαρώνανε εκείνη την εποχή την περιοχή μας, και στον ρόλο της στη δρομολόγηση των εξελίξεων, που ζούμε σήμερα. Και μάλιστα σε συνεργασία με τις δυνάμεις καταστολής και την τότε Κυβέρνηση, που παρίστανε τον ψόφιο κοριό και τον …θεατή(!) των διαλαμβανομένων.
        4. Η στάση διαλλακτικότητας και ουσιαστικά ανοχής στον τΣύριζα, που σηματοδοτήθηκε ο 2012, τότε, που διαφαινόταν πια, ότι θα είναι το επόμενο χαρτί του Κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Και που επέφερε μοιραία την καλλιέργεια πλανών για «αριστερή στροφή» την 25.1.2015, με την «Π.Φ.Α.».
        5. Το επιστέγασμα ήταν η στάση του στο δημιοψήφισμα του ’15, για την οποία έχουν γραφτεί τόσα πολλά, που ό,τι και να προσθέσω, θα την υποβαθμίσει. Ουσιαστικά συντάχτηκε με ένα σοσιαλφασιστικό μπλοκ (ΑΝΕΛ, τΣύριζα, Χρυσή Αυγή), που εμφανώς αποτελούσε τότε,και μάλλον εξακολουθεί να αποτελεί, την κύρια δύναμη κρούσης της Αντίδρασης ενάντια στον Λαό.
        Τα λάθη αυτά δεν είναι συμπτωματικά, ούτε τυχαία. Απορρέουν από τον χαρακτήρα του ΝΑΡ σαν κινήματος της μικροαστικής διανόησης, έκφραση των μικροαστικών στρωμάτων στην Πατρίδα μας, που για ειδικούς λόγους, πήραν ασύμμετρη ανάπτυξη στα χρόνια της Ηττας. Αυτό εξηγεί και την βιωσιμότητά του, καθώς εξέφραζε με ιδιόμορφο τρόπο κάτι, αντιδραστικό μεν, υπαρκτό δε. Και σίγουρα πάτησε και στις γνωστές και επίσης ευεξήγητες αδυναμίες του κομμ. Κινήματος στην Πατρίδα μας. Το ΝΑΡ υπήρξε μια πολύ ειδική μορφή του «γενικού ΠΑΣΟΚ» της ελληνικής κοινωνίας.
        Πέρα από βερμπαλισμούς, κόκκινα λάβαρα, σφυροδρέπανα και «εξεγερτισμούς».

        Reply
        1. καποιος

          Ηλία, 5 στα 5 λάθος. Συνέχα, μπορείς πολλά περισσότερα!!!

        2. Τζίμης

          Επειδή βλέπω ότι γράφεις για Ζαχαριάδη σκυλάκι του Μπρέζνιεφ, να σου υπενθυμίσω ποιός έκλαιγε σαν βάκχη στον Χρουστσόφ για να σταλεί εκείνος στο Σουργκούτ και οι οπαδοί του στα τρελάδικα. Και να σου υπενθυμίσω ότι οι «Κ»ΚΕδες ήταν αυτοί που μας τρέλαναν για το “διαταραγμένο και κομματικά ανώμαλο δικτατορικό καθεστώς στο κόμμα”. Αλλά ξέρω ξέρω! Ο ΣΥΝ φταίει πάλι!!!

        3. ονομα

          οπαδοι του ζαχαριαδη λες και ειναι ο γαυρος ξερω γω. δεν ξερω αν φταιει ο συν αλλα αυτη η ωραια παρακρουση π βαρεσες πρπ να εξεταστει σιγουρα στο κοντινοτερο ψυχιατρειο. αληθεια ποιος ηταν αυτος που κλαιγοτανε; μην τα κρυβεις, ξεσκεπασε μας επιτελους στο πνευμα της περεστροικα και της γκλασνοστ οπως λεγανε και οι ναριτες.

        4. Ανώνυμα

          Στο 1ο. Αν δεν έφευγαν τότε αυτοί που έφτιαξαν το ΝΑΡ και νΚΑ σήμερα Λιάκο μου θα υπερασπιζόσουν με παρρησία τον Αλέξη. Πες μου με πιο τρόπο θα επηρέαζαν τη βάση του κόμματος αν έπρεπε να είναι πιστοί στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.
          Αφού ακόμα και σήμερα πολλά μέλη (πχ ο λαθραναγνώστης σε άλλο σχόλιο εδώ στην παντιέρα το έγραψε) πιστεύουν ότι ήταν σωστή η απόφαση του κόμματος για την κυβέρνηση Τζανετακη, Ζολώτα γιατί έκοψε την επέλαση του ΠΑΣΟΚ!!!!!!!!!. Κάποιος έγραψε, μπορεί και συ, ότι το ΝΑΡ την πάτησε γιατί περίμενε να γίνει το ΚΚΕ σοσιαλδημοκρατικό και έτσι θα επιβίωνε. Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ την πάτησε γιατί πίστευε ότι τα στελέχη της ΚΕ και οι τότε φοιτητές, μηχανικοί δικηγόροι, δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, θα πήγαιναν σπίτι τους ή θα πουλιόνταν για την εύκολη ζωή. Όμως πονάει πολύ γιατί οι περισσότεροι επιμένουν ακόμα. Μην μπεις στον κόπο να μετρήσεις.
          Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο, προφανώς και δεν είναι μόνο το ΝΑΡ σε αυτές, ίσα- ίσα που υπάρχουν και άτομα (όχι ενταγμένα σε οργανώσεις εννοώ) με αντί ΝΑΡ, στα όρια του μένους, διαθέσεις. Όπως και στα ΕΑΑΚ στους φοιτητές. Αν πρέπει να γίνει αποτίμηση ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την γραμμή αυτή δηλαδή να δοκιμαζόμαστε σε μη καθαρά κομματικά σχήματα αυτό θα πρέπει να γίνει σε σχέση τη δικέ σας επιλογές ΔΑΣ, ΠΚΣ. Με πόσες διαγραφές – αποστρατεύσεις επιτυγχάνετε αυτή η καθαρότητα πρώτα και μετά να συζητήσουμε και για την γραμμή καθεαυτή στον κάθε χώρο. Ποτέ δεν κρύφτηκε το ΝΑΡ. Ότι υπήρχαν και στο εσωτερικό του οι δύο τάσεις σχήματα ή ενιαία παράταξη. Ας είναι ένα θέμα του συνεδρίου η αποτίμηση αυτή.
          Για τα υπόλοιπα θέλει ένα σεντόνι για το καθένα. Και μόνο ότι λες ότι το ΝΑΡ ήταν πιόνι στα χέρια των δυνάμεων καταστολής το 2008 δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για νορμάλ συζήτηση.

        5. Ηλίας Τζαμουράνης

          Πολύ ναρκισσισμό βλέπω «ανώνυμα» 20/07/2017 15:10.
          Ασε να το πούν οι …. ακούσιοι «καθοδηγούμενοι»(!), πόσο βοηθήθηκαν από την ομαδική αποστασία του ’89, που μέρος της συνέστησε το ΝΑΡ. (Γιατί υπήρξαν και άλλοι , Κοτζιάς, Βαλαβάνη κλπ., που πήραν διακριτούς αλλά συναφείς δρόμους, με μόνη αντίρροπη εξαίρεση τον Κάππο.)
          Πολλοί, δεν περιμέναμε νάρθει το ’89 και το ΝΑΡ, για να ..αγουροξυπνήσουμε! Τα καμπανάκια της «Πραγματικής Αλλαγής», της «Περεστρόϊκας» και του «Κοινού Πορίσματος» είχαν βαρέσει αρκετά νωρίτερα, για όσους καταλαβαίνανε, και επίσης δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ….πάμε προς τα πίσω, στο ….»Κ»Κεσ και τους διαδόχους του!
          Μάλλον για αμέτοχο (λόγω ηλικίας;) σε κόβω στις εσωτερικές διεργασίες στο ΚΚΕ εκείνης της εποχής.
          Για την αναγκαιότητα της Κυβέρνησης Τζαννετάκη-Ζολώτα στις δεδομένες συνθήκες, που είχαν διαμορφωθεί τότε, δεν έχω αλλάξει γνώμη και ο ίδιος από τότε, και τα γεγονότα δε με διέψευσαν.
          Στην πολιτική, όπως και στην ζωή, όπως έχεις στρώσει πλαγιάζεις. [Τα «αν» εδώ, πάνε πολύ πίσω, ξεπερνώντας τις ευθύνες των σημερινών επιζώντων, (και του ΝΑΡ-δε λέω…): «Αν» δεν είχε γίνει ο Β’ΠΠ, «αν» δεν είχε γίνει το 20ο του ΚΚΣΕ, «αν» ακόμη δεν είχε αφήσει θολή την ταχτική των «Λαϊκών Μετώπων» η Διεθνής, «αν» είχε η ίδια ανασυγκροτηθεί μετά τον Β’ΠΠ, «αν» η ΕΔΑ δεν είχε γίνει πόλος οπορτουνισμού, «αν» δεν είχε συνταχτεί το «Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», «αν», «αν»….. Όμως, σε αυτό το Κόμμα πήγαμε όλοι (και οι ναρίτες) να γραφτούμε, τα ξέραμε, έτσι δεν είναι; Εναλλακτικά, υπήρχαν το ..ΠΑΣΟΚ και το … «Κ»Κεσ…..]
          Ηταν το αναπόφευκτο βήμα για να απεμπλακεί το ΚΚ από την πολιτική των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων», ήγουν των «μεταβατικών σταδίων» και των «σκαλοπατιών», όπερ και σταδιακά, και βασανιστικά βέβαια, ολοκληρώθηκε σε μια πορεία μέχρι το 19ο Συνέδριο. Κάτι, που δεν έκανε ποτέ το ΝΑΡ για τους λόγους, που είπα λίγο παραπάνω, και αυτός, κατ’ εμένα είναι ο πραγματικός λόγος της αποστασίας, που την απομυθοποιεί. Να θυμίσω την ίδρυση του ΠΑΜΕ, που μας απάλλαξε από την δουλεία στην ΓΣΕΕ, κάτι, που επίσης δεν έκανε ποτέ το ΝΑΡ, εξακολουθώντας μέχρι πρόσφατα να σέρνεται ακόμη και στις «ενωτικές»(!!) συγκεντρώσεις(;) (ο θεός να της κάνει) των εργατοπατέρων; Πως, π.χ. έχει προκύψει το Μουσείο σαν τυπικός χώρος συγκέντρωσης της ε/κ αριστεράς και του ΝΑΡ; Το ΠΑΜΕ, άμα τη ιδρύσει του, τα μάζεψε και πήγε αλλού. Βλέπεις, υπάρχουν και τα …αρχαιολογικά τεκμήρια!
          Μια συμπλήρωση μόνο για τον «Μαύρο Δεκέμβρη», γιατί το έθιξε και κάποιος άλλος εδώ. Αν ήταν το ΚΚΕ, που θα είχε πρωτοστατήσει στις τότε ταραχές, δε θα είχε περάσει όλο αυτό τόσο απλά, με «αγαλματάκια ακούνητα»…. Μέχρι και στρατιωτικός νόμος θα είχε κηρυχτεί. Ηταν μια καθαρά συστημική «κινητοποίηση», που δεν καθαγιάζεται επειδή παρασύρθηκε μεγάλο μέρος της νεολαίας και μάλιστα χωρίς να διαχωρίζεται από το καθαρά προβοκατόρικο σκέλος του, «υαλοθραυσίες», λεηλασίες κλπ. Ανήκει στις λεγόμενες «Ανοίξεις» της εποχής εκείνης, που, μην ξεχνάμε, είχαν μπερδέψει και το ΝΑΡ, και ίσως ακόμη το μπερδεύουν. Να θυμίσω την Λιβύη, την «Μαϊντάν» η την «Συριακή Ανοιξη» του κου Π. Κωνσταντίνου, εξέχοντος συνεταίρου του ΝΑΡ;;
          Οποιος δεν κατανοεί ακόμη σήμερα, τη σχέση εκείνων των γεγονότων με το «Καστελλόριζο» και τα σημερινά μνημόνια, τις ευρύτερες τοπικές στρατιωτικοπολιτικές ανακατατάξεις κλπ., μάλλον ζει σε έναν ανεξήγητο κόσμο, με πολλά «μυστήρια»…. Και, να θυμίσω ότι ο μεν Καραμανλής ΣΥΝΕΠΡΑΞΕ στον «Μαύρο Δεκέμβρη», περιορίζοντας τις ψευτοαντιδράσεις του μόνο στα …τζάμια(!), για δε τον ρόλο του τΣύριζα δε χρειάζεται να πώ τίποτε, η για τα περίφημα ΜΜΕ, που …αντιμάχονται την .»Αριστερά» (=»Ελευθεροτυπία»: «Μάθημα πρώτον, ΕΠΙΘΕΣΗ στα αστυνομικά τμήματα!» – Τόσο ….αντισυστημικά!).
          Άλλη μια φορά, «όλοι αντάμα, κι ο ψωριάρης (ΚΚΕ) χώρια».

        6. κάποιος

          Να πάλι ο απολογητής του ΚΚΕ που Ο,ΤΙ και αν πράξει, πάντα θα προσπαθεί ο Ηλίας Τζαμουράνης να το δικαιολογήσει. είτε με υπεκφυγές είτε και με ανοιχτά ψέμματα. Και φυσικά η διαλεκτική και ο ιστορικός υλισμός πάνε περίπατο.

          ΟΧΙ φίλε Ηλία Τζαμουράνη: α. Τα καμπανάκια της «Πραγματικής Αλλαγής», της «Περεστρόϊκας» και του «Κοινού Πορίσματος» είχαν βαρέσει αρκετά νωρίτερα, αλλά οι μόνοι που τα είδαν και το κυριότερο συγκρότησαν μια στοιχειώδη πολιτική απέναντι σε αυτά ήταν οι σύντροφοι/ισσες που μετά συγκρότησαν το ΝΑΡ και την ΚΝΕ-ΝΑΡ. ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι τα υπερψήφιζαν/στήριζαΝ.

          Β. Ο Κάππος έβγαλε ένα βιβλίο την “Κριτική του σοβιετικού σχηματισμού” στο οποίο τεκμηρίωσε πολιτικά συμπεράσματα σχεδόν ίδια με αυτά του ΝΑΡ για την ΕΣΣΔ. Ψάξτο και διάβασέ το, ίσως σε βοηθήσει να υπερβείς την ιδεαλιστική αντίληψη σου.

          Σύνδεσμος για το πολύτιμο βιβλίο του Κώστα Κάππου “Κριτική του σοβιετικού σχηματισμού”:

          http://www.tkappos.gr/2016/08/blog-post_48.html

    3. Ανώνυμα

      Το ΝΑΡ ήταν στοιχειώδης αντίσταση στον εκφυλισμό του ΚΚΕ. 100 χρόνια ιστορία το μόνο αψεγάδιαστο κομμάτι θεωρεί ακόμα τη συμμετοχή σε δυο καταστροφικές αστικές κυβερνήσεις που θεμελείωσαν το άθλιο σήμερα που ζούμε. Κριτική και αυτοκριτική μόνο για νεκρούς, διαγραμμένους και φευγάτους δε γίνεται…

      Reply
    1. Ένας

      Για το ΚΚΕ εννοείς, που έριξε άκυρο/φραπέ/αποχή στο δημοψήφισμα, που κατήγγειλε ΟΛΑ τα λαϊκά κινήματα από το 2008 έως και σήμερα (δεκεμβρης του ΄08, πλατείες, Σκουριές (Χαλκιδική), συλλογικότητες γειτονιών που παλεύουν ενάντια στα διόδια, σε πληστειριασμούς, στα χαράτσια, σαν …αποπροσανατολιστικά (sic!!!!), τυχωδιωκτικά, όργανα του καπιταλισμού (sic2!!!!!!).

      Οντως καλύτερη αβάντα στο αστικό πολιτικό σύστημα και στον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από το ΚΚΕ, ΔΕΝ μπορούσε να υπάρξει!

      Reply
      1. lathranagnostis

        “………………… στο αστικό πολιτικό σύστημα και στον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ …………….”
        Ποιός το περίμενε να ακούσει τέτοια λόγια από τους “Ηρακλείς” της “Κουμουνδούρου”!

        Reply
      2. Ανώνυμα

        οταν συνεργαζεσαι σε σχεδον ολα τα σωματεια με τον συριζα, οταν στα μισα απο αυτα κατεβαινεις με κοινο ψηφοδελτιο, ε αυτο το λες και στηριξη

        Reply
        1. Αντώνης

          Που τα είδες αυτά ρε μεγάλε; Πες μου 2 σωματεία που κατεβαίνει μαζί με ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτος, το ΠΑΜΕ κάνει κοινά προεδρεία με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα συνδικάτα και Ομοσπονδίες (σχεδόν) στο όνομα του δήθεν “αναλογικού προεδρείου”. Έλεος με τα ψέματα και τη λάσπη. Δικό σας δημιούργημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πήρε το μισό σας εκλογικό ποσοστό, λουστείτε τον τώρα!

        2. lathranagnostis

          Προφανώς και ή δεν έχεις ιδέα από συνδικαλιστικά, ή οι συκοφαντίες σου είναι τόσο χοντροκομένες που προκαλούν γέλιο !
          Δηλαδή, είναι “κοινό προεδρείο”, όταν σε αυτό υπάρχουν και άλλες παρατάξεις εκτός του ΠΑΜΕ?. Πότε δεν θα ήταν κοινό? Όταν το ΠΑΜΕ είχε μόνο του όλες τις έδρες? Μακάρι, αλλά δεν γίνεται!
          ……ακόμα τουλάχιστον!

        3. Ανώνυμα

          Τα δύο σωματεία πάντως δεν τα είπες. “Λαθραναγνώστης”… και της γραμμής. Διαφωνίως τη διαβάζεις και σου μένει κάτι. Αντί να πεις έστω και αυτή, αναμασάς ψέματα.
          Φυσικά κουβέντα για αυτά που λέει ο Χάγιος…

        4. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Μα ένα και δύο είναι;

          http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8702323&textCriteriaClause=%2B%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A1%CE%A3%CE%A5%CE%91+%2B%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91+%2B%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%9F
          http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7718448&textCriteriaClause=%2B%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A1%CE%A3%CE%A5%CE%91+%2B%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91+%2B%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%9F
          Και δε μιλάμε απλώς για κοινή κάθοδο, αλλά και για γενικότερη συνδικαλιστική συνεργασία.

        5. ονομα

          η ουσια τς κριτικης ειναι η κοινη αντιΠΑΜΕ-αντιεργατικη σταση μαζι με το συριζα σε σειρα σωματεια-εκπαιδευτικους οποτε μη ζητας…αναλυτικο δελτιο. εξαλλου ουκ ολιγες φορες εχουν βγει δελτια τς ανταρσυας που δεν αντιπαρατιθενται στα κοινα ψδ με λαε απλα λενε πως δεν ευοδωσε η οσμωση. εξαλλου στην ν/ε ζωνη ειστε σε πολυ πιο μαυρο μετωπο.

        6. απορία

          Για ένα “σωματείο-μαύρο μέτωπο” στην Ναυπηγοεπισκευαστική, με κάποιον αλεβιζόπουλο έχει ακούσει κανείς τίποτε;

        7. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          αυτές οι “απορίες” σου πόσο ψεύτικες είναι….

        8. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          Επειδή είσαι μεγάλος απατεώνας μίστερ “απορία” και οι απορίες σου είναι εμμονικές ή/και σάπιες, πάρε για το ποιόν του αλεβιζόπουλου: Ενταγμένος σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην περιφέρεια με την Δούρου αλλά όμως, παλιός αγωνιστής που το 2009 είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από την χρυσή αυγή για την συνδικαλιστική του δράση. Όταν ακόμα το ΚΚΕ αγρόν ηγόραζε και το μόνο που ήξερε να κάνει (και που συνεχίζει να κάνει με μεγάλη επιτυχία) είναι να χυδαιολογεί σε βάρος του λαού που ξεσηκώθηκε το 2008. Αϊντε….


          http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=435304

          http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=391982

        9. κάποιος

          “…Ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος (Σωματείο Μετάλλου) λέει ότι ο Τάσος Μιχάλαρος (βοηθός σωληνουργός) ήταν προκλητικός «μπρατσαράς». «Μανιατάκια» χαρακτηρίζουν την ομάδα των Μανιατών, στην οποία εμφανιζόταν επικεφαλής. Τονίζει ότι το παρατσούκλι του ήταν «κεφαλοκυνηγός». «Κυκλοφορούσε η φήμη ότι έβγαιναν τις νύχτες κι έκαναν επιθέσεις στη Νίκαια, τον Κορυδαλλό, το Κερατσίνι».

          «Ο Μιχάλαρος μου επιτέθηκε το 2009 μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Μπροστά σε όλη την ομάδα του ΠΑΜΕ. Οι οποίοι τότε δεν αντέδρασαν. Το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια των εκλογών. Μετά τον τραυματισμό μου νοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο. Εκείνη την περίοδο έψαχναν αφορμή για να επιτεθούν» επισημαίνει ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος….”.

          Τα παραπάνω κατήγγειλε τότε ο Αλεβιζόπουλος (πέσιμο χρυσαυγιτών/τσάτσων της εργοδοσίας, με το ΠΑΜΕ να παραμένει απαθές).

        10. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Ο αλεβιζόπουλος τραμπουκίστηκε από χρυσαυγίτες άρα κάναμε κοινό ψδ και ξεπλύναμε το ότι είναι ΣΥΝ/συριζα. Αυτή μάλιστα! Αυτή είναι κομμουνιστική, διαλεκτική και ό,τι άλλο επίθετο σας αρέσει σκέψη.
          Μάλιστα, εφόσον το λέει ο πρώην αγωνισταράς Αλεβιζόπουλος θα είναι και αλήθεια ότι δεν έκανε τίποτα το ΠΑΜΕ στο πέσιμο. Εξάλλου οι συριζαίοι δεν ψεύδονται ούτε έχουν αντικομμουνιστική δράση και ρητορική. Αυτό είναι γνωστό!

        11. deldio

          Δεν ξέρει τίποτε ο ποιητής για τα κοινά ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ – ΝΑΡ σε δήμους και σωματεία. Δεν ξέρει τίποτε για τους κολαούζους – αβανταδόρους του ΣΥΡΙΖΑ από το ΝΑΡ, σαν το Χάγιο, που το 2012 φωτογραφιζόταν γελαστός μπροστά στις κάμερες μαζί με τον Γλέζο, όταν ο Τσίπρας πήγαινε βόλτα τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν ξέρει τίποτε ο ποιητής για το Φλεβάρη του 2015 όταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχε στις συγκεντρώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ για την περήφανη διαπραγμάτευση. Και επίσης δεν ξέρει τίποτε ο ποιητής για τη στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο γελοίο δημοψήφισμα του 2015 με το ΝΑΙ στο μνημόνιο Τσίπρα.

        12. κάποιος

          Βρε απατεωνάκο από το ΚΚΕ,για πές μας, για ανάρτησε τα κοινά ψηφοδέλτια ΝΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ!!! Βρες ψευτουλάκο και ανάρτησε! Περιμένουμε απατεώνα. Εχει να πέσει πολύ γέλιο με την απελπισία σας φίλοι του ΚΚΕ!

        13. κάποιος

          Αφού ρε παπατζήδες θα αρχίσετε πάλι τα γνωστά “άλλο Παρεμβάσεις, άλλο ΝΑΡ κι ΑΝΤΑΡΣΥΑ”… Παίρνε να χεις μερικά για να μαζέψεις λίγο τη μαγκιά που σου τρέχει απ’ τα μπατζάκια:
          (από φρέσκια προ 2μήνου ανακοίνωση για να μην πάμε στα προ κυβερνητικής ανάδειξης και πεις “είναι παλιά”)

          “…Σε μια σειρά ΕΛΜΕ όπως π.χ. στην Αρκαδία, στην Αργολίδα, στην Α’ Δωδ/σου, στην Α’ Έβρου, στην Α’ Πέλλας μπροστά στις εκλογές για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια με την κυβερνητική παράταξη”.
          http://www.edupame.gr/content/%CE%91%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A3%CF%85%CF%83%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%E2%80%99-

        14. Κώστας Β.

          Μάλλον φοιτητής είσαι φίλε και μάλλον καινούργιος. Δεν ήξερες δε ρώταγες πριν μπεις στο ΝΑΡ; Η (εκτεταμένη) συνεργασία των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά προ μνημονίων 3-4 ήταν σχεδόν ο… κανόνας στο συνδ. κίνημα. Αποτυπώνεται και καταγγέλλεται άλλωστε και επίσημα στην ΚΟΜΕΠ -βλ. πχ. το παρακάτω απόσπασμα:
          “…Από τη στήριξη κοινών υποψηφίων με το ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένους δήμους και την ανοιχτή παρότρυνση του υποψήφιού της δημάρχου Αθήνας Π. Κωνσταντίνου για στήριξη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στο β΄ γύρο των πρόσφατων εκλογών στο δήμο της Αθήνας, μέχρι τα κοινά ψηφοδέλτια και τα κοινά πλαίσια με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα. Τα παραπάνω μάλλον καθιστούν αρκετά εύστοχη την εκτίμηση του ίδιου του ΝΑΡ, σύμφωνα με την οποία «Στα μάτια πολλών αριστερών κι εργαζομένων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται σα συνεχές του ΣΥΡΙΖΑ»2.

          http://www.komep.gr/2014-teyxos-4/h-antarsya-sthn-poreia-anamorfoshs-toy-astikoy-politikoy-systhmatos

          Χωρίς πλάκα, μου θύμισες κάτι παλιούς φίλους που ψήνονταν αρχές του ’90 να μπουν στην τότε ΟΣΕ (νυν ΣΕΚ, οι σύμμαχοί σας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ντε) και μόλις μάθαιναν ότι στις βουλευτικές εκλογές ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ (!!!) “χωρίς αυταπάτες” (sic) το φυσούσαν και δεν κρύωνε!

        15. Κώστας Β.

          Και επειδή γουστάρεις, πάρε και ένα παλιότερο (αρχές του 2015) και ενυπόγραφο -οπότε φαντάζεσαι θα είναι σε θέση να σου δώσουν και περισσότερες πληροφορίες οι συναγωνιστές αν τους ρωτήσεις. Λένε λοιπόν για τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

          “…Έχουν ενιαία παράταξη και ψηφοδέλτιο με το ΣΥΡΙΖΑ σε πάνω από 250 σωματεία στο Δημόσιο και σε 68 Υπηρεσιακά Συμβούλια στην εκπαίδευση”.

          http://www.edupame.gr/content/%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A1%CE%A3%CE%A5%CE%91-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%92%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C
          Σοκαριστικό, έτσι; Πέφτω απ’ τα σύννεφα, δεν το περίμενα κάτι τέτοιο κοκ.
          Πάνε τώρα στο Χάγιο να σε παρηγορήσει, να σου πει πως “άλλο Παρεμβάσεις άλλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ” και να ησυχάσει η ταραγμένη σου ψυχή

        16. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          Βρε ανεκδιήγητε Κώστα Β., μας αναρτάς την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για να μας πεις τι βρε ανόητε; Για να μας αναμασήσεις τις ψευτιές του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που πετά μπαρούφες χωρίς να τις τεκμηριώνει καν;;;;

          Αν έχεις στοιχεία ανάρτησε την συνεργασία ανάμεσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στον ΣΦΥΡΙΖΑ (Ή τσιριζα) ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!! Δλδ ανάρτησε τα ονόματα των 250 σωματείων και των 68 υπηρεσιακών συμβουλίων!!

        17. Ανώνυμα

          συλλογος εκπαιδευτικων χανιων για αρχη

        18. Ανώνυμα

          μεχρι το 15 κατεβαινατε μαζι οχι μονο στα χανια αλλα σε 200 περιπου σωματεια μονο στο δημοσιο, το εχουμε καταγγειλει δεκαδες φορες μεσα σε γενικες συνελευσεις και δεν τολμησε κανεις απο εσας να το αμφισβητησει και οσες φορες προσπαθησαν θυμισαν το προεδρο του εδεσσαικου, τωρα κατεβαινετε με λαε, εσυ ή γεννηθηκες το 15 ή πουλας τρελιτσα ή δεν εχεις καμια επαφη με συνδικατα

        19. κάποιος

          Βρε απατεώνα ΚΚΕδάκο, θα μας φέρεις έστω και με καθυστέρηση 5 χρόνων τα 250 σωματεία και τα 68 συμβούλια όπου κατεβαίναμε ή κατεβαίνουμε με τον ΤΣΙΡΙΖΑ;

          Γιατί το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ εδώ και 5 χρόνια λέει τόσο χοντρά ψέμματα εναντίον του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

          Περιμένουμε τον κατάλογο με τα 250 σωματεία και τα 68 συμβούλια όπου σύμφωνα με το 1/3 του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ καταβαίναμε με τον ΤΣΙΡΙΖΑ, με ένα άλλο 1/3 του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ κατεβαίνουμε ακόμα και με το τελευταίο 1/3 του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ να μην ξέρει και να μην απαντά!

        20. κάποιος

          Αλλάζει το παραμύθι του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ: Λέει ο απατεώνας μας, πως δεν κατεβαίνουμε πλέον μαζί, αλλά μέχρι το 15 κατεβαίναμε με ΤΣΙΡΙΖΑ μαζί κλπ κλπ.

          Βρε απατεώνες του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ θα μας φέρετε τον κατάλογο με τα 250 σωματεία; Περιμένουμε! ΑΝ και θα περιμένουμε για πάντα βλακέντιοι!!

        21. Ανώνυμα

          για αρχη συλλογος εκπαιδευτικων χανιων τουλαχιστον μεχρι το 15

        22. Ανώνυμα

          Ακόμα κατεβαίνετε μαζί σε κάποιες ΕΛΜΕ (αναφέρθηκαν παραπάνω νομίζω, Αργολίδα, Αρκαδία, Α’ Δωδεκανήσου, Α’ Πέλλας κλπ). ούτε τα μνημόνια δε μπορούν να σας χωρίσουν, έτσι είναι οι μεγάλες οι αγάπες πώς να γίνει;!
          Με τα δε ρετάλια του πρώην ΣΥΡΙΖΑ που βούτηξαν τα χέρια τους στο “αίμα” και τους οποίους πέταξε ο Τσίπρας έξω εν μια νυκτί ενώ αυτοί εξακολουθούσαν να στηρίζουν “υπό προϋποθέσεις” την κυβέρνηση, συνεργάζεστε κανονικά και ακομπλεξάριστα (βλ.και φοιτητικές εκλογές αλλά και σε δεκάδες άλλους χώρους).
          Ο κόσμος το χει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι!

          (Και μια φιλική συμβουλή:
          Όταν χάνεις την ψυχραιμία σου μην αρχίζεις τα μπινελίκια, καρφώνεσαι)

        23. Κώστας Β.

          Το θέμα σας προφανώς δεν είναι το ΑΝ συνεργάζεστε ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΣΥΡΙΖΑ (καλά, για ΛΑΕ ούτε το συζητάτε καν) αλλά το σε ΠΟΣΟΥΣ χώρους γίνεται αυτό.
          Άμα σας φτύνουν δηλ. καμιά 500αριά μπορείτε να λέτε ότι βρέχει, άμα γίνουν περισσότεροι αρχίζει και είναι πρόβλημα. “Αντικαπιταλιστικός”, “διαλεκτικός” και “κομμουνιστικός” τρόπος σκέψης.
          Σου είπα παραπάνω βέβαια ότι η ανακοίνωση είναι και ενυπόγραφη, οπότε μπορείς να ζητήσεις ότι στοιχεία σε ενδιαφέρουν- αν και για κάτι α(μετα)νόητους δεν ιδρώνει το αυτί τους από τέτοια

        24. κάποιος

          Βρε ανόητε θα φέρεις στοιχεία για τα 250 σωματεία ή θα συνεχίσεις τα ψέμματα του ΚΚΕ;

        25. Κώστας Β.

          Α, και όταν αναφέρει κάτι μια ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι είναι διασταυρωμένο. Έχει ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη και τοποθετείται πάντα με βάση αυτήν, οπότε μην κρίνεις εξ ιδίων, δεν είναι όλοι αριστεροχαρούμενοι να τα γυρνάνε όποτε γουστάρουν και λογαριασμό να μη δίνουν

        26. κάποιος

          Τι λές βρε ανόητε Κώστα Β; ΑΝ ήταν διασταυρωμένα τα στοιχεία που καταγγέλει το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, θα έφερνε αποδείξεις με ονόματα για τα 250 σωματεία και τα 68 συμβούλια που λέει ψευδώς ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεργάζεται με τον ΤΣΙΡΙΖΑ. Αλλά, ενώ αυτό το ψέμμα το διακινεί το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ 2-3 χρόνια, ΔΕΝ έφερε ποτέ συγκεκριμένα στοιχεία.

          Τα υπόλοιπα περί “ευθύνης απέναντι στην εργατική τάξη”, τα λές και γελάνε και τα τσιμέντα! Περιμένουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τα 250 σωματεία και τα 68 συμβούλια!!!!!

        27. κάποιος

          Εννοείτε πως πολύ σωστά σύμφωνα με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του υπόλοιπου λαού έπραξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την στάση της στο δημοψήφισμα. Αντιθέτως, το ΚΚΕ, για μιαν ακόμα φορά, σνόμπαρε τον κόσμο όπως κάνει συνεχώς τα τελευταία 10 χρόνια!

          Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΙ ενημέρωσε τον κόσμο για την απάτη του ΣΦΥΡΙΖΑ και ήταν μέσα στα κινήματα ενεργά. Αλλο αν και η ίδια δεν τα κατάφερε.

        28. ονομα

          καινουργιο αφηγημα αυτο τρ. οι ανημποροι. αληθεια τι διαφορα εχει απο το ανημποροι να αλλαξουμε την εε που λεει ο συριζα? να μην απολογηθει ο οπορτουνισμος για τις πραξεις του αλλα να τα ριξουμε στους συσχετισμους, στο κακο το ριζικο, στο κκε βεβαιως. και βεβαια κινημα του οχι δεν υπηρξε. βσκ υπηρξε αλλα ηταν της ατ κι οχι τ λαου. γι αυτο κι η ανταρσυα ειναι μεσα στα κινηματα και τς σχεδιασμους της ατ. ειναι οντως πολυ χρησιμη γιαυτην ο αριστερος ψαλτης της αριστερας.

        29. Κ.Σ.

          Για πες μερικά σωματεία που κατεβαίνει με το ΣΥΡΙΖΑ;
          Άλλο από ψέμματα δεν κατεβάζει η κούτρα σου.
          Αλλά από επαγγελματικά στελέχη κηφήνες τι περιμένεις;
          Αλίμονο σε αυτούς που αναμασούν τη γραμμή ηλεκτρονικώς

  2. Velonas

    Το ΝΑΡ αφού περιπλανήθηκε από την ”αντικαπιταλιστική επανάσταση, βαθειά δημοκρατική” και τη ”διάχυση στους κοινωνικούς χώρους” στον ”ολοκληρωτικό καπιταλισμό ως νέο στάδιο του καπιταλισμού” και την ”κομμουνιστική επαναθεμελίωση”, προσγειώθηκε στους κοινούς τόπους της αγχωτικής κομματικής ανάπτυξης χωρίς να διαφέρει από το ΚΚΕ και το ΣΥΝ των αρχών του 2000. Και επειδή εξ αρχής το ΝΑΡ ήταν περισσότερο μια λέσχη συζητήσεων που σε καίριες στιγμές λειτουργούσε πολύ συγκεντρωτικά ως κόμμα, ήταν επόμενο να αντιδράσει θετικά προς την κατεύθυνση αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, μετά το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκε ως η ‘μεγάλη ευκαιρία’ για να αναδειχθεί το ΝΑΡ σε κεντρικό πρωταγωνιστή της αριστεράς, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ούτε με το φλερτ με τις ‘αριστερές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ’ στις αρχές του 1990 ή με το αντιπολεμικό κίνημα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Και φυσικά το χαρτί ‘ΝΑΡ’ κάηκε από τη βαθμιαία αριστερότερη μετατόπιση και ανάπτυξη του ΚΚΕ από το 1992 και μετά και ειδικότερα μετά το 2007. Έτσι, το ‘Λαϊκό Μέτωπο’ με το ΣΥΡΙΖΑ φάνταζε μονόδρομος, στον οποίο το ΝΑΡ θα έπαιζε το ρόλο της ‘κομμουνιστικής δύναμης’….Έτσι εξηγούνται όλα όσα λέει ο Α. Χάγιος…Ποιας κομμουνιστικής δύναμης όμως; Ούτε εκείνος ξέρει ακριβώς…

    Reply
    1. Αλέξης

      Τρικιμία σε φλυτζάνη είναι η σκέψη σου… Κρίμα.

      Reply
      1. Velonas

        1. Τι λέει το κείμενό μου …το ΝΑΡ είναι μια τριτοδιεθνιστική οργάνωση χωρίς Πρόγραμμα, χωρίς Καταστατικό, που λειτουργεί με τη λογική των ‘ομόκεντρων κύκλων’. Άρα ως τέτοια, λογικό είναι να καταλήξει σε κάτι σαν μία ”αριστερή εκδοχή του Εσωτερικού”.
        2. Η ιστορική ηγεσία του ΝΑΡ ήταν παρούσα στο Κόμμα που διαμορφώθηκε ως ΚΚΕ από το 1974 μέχρι το 1989. Το κόμμα αυτό είχε συγκεκριμένα ελαττώματα που κληρονόμησαν τόσο το ΝΑΡ όσο και ο ΣΥΝ, του οποίου οι ”ιστορικές ηγεσίες” βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του ΚΚΕ αυτής της περιόδου, με κυριότερο τον καιροσκοπισμό και τη μετατροπή της θεωρίας σε θεραπαίνιδα μιας πολιτικής αμφιβόλου αποτελέσματος.
        3. Το ΝΑΡ επένδυσε πολιτικά στο ότι το ΚΚΕ θα επικρατούσε μια σοσιαλδημοκρατική γραμμή μετά το 1991 και όχι μια κομμουνιστική ηγεσία. Εξάλλου η αποχώρηση του Γράψα και του Κάππου οφείλεται στο ότι το ΝΑΡ στην αρχή δεν ήταν τόσο …κομμουνιστικό, προκειμένου να μαζέψει κόσμο…
        Τρικυμία στο κεφάλι είναι αυτά, ω σύντροφε; Ή μήπως έχω δίκιο;;;

        Reply
        1. Αλέξης

          Ωρε σύντροφε άκου:
          1. Το ΝΑΡ έχει χίλια στραβά και αδυναμίες, αλλά όπα. Δεν είναι κόμμα, ούτε διεκδικεί δάφνες, μια μικρή οργάνωση (με μεγάλη συμβολή θα έλεγα) είναι. Όμως έχει Πρόγραμμα (δες εδώ: http://www.narnet.gr/content/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1%CF%81-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7), έχει και κατασταστικό (δες εδώ: http://www.narnet.gr/articles/%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1%CF%81).
          2. Τα ελλατώματα του κομμουνιστικού κινήματος (του τριτοδιεθνιστικού και όλων των διασπάσεών του, τα ιστορικά ρεύματα που δημιουργήθηκαν δεν ξεπέρασαν τα προβλήματα και τις αδυναμίες του τριτοδιεθνιστικού κκ) έχουν κληρονομηθεί σε όλη την αριστερά, σε όλες τις οργανώσεις και κόμματα. Το ζήτημα είναι αν θέλουν να τις βλέπουν και να τις ξεπεράσουν, ή αν κάνουν πως δεν συμβαίνει τίποτα. Μπορούμε να το συζητήσουμε.
          3. Κανένας δεν επένδυσε στο ότι το ΚΚΕ θα είναι σοσιαλδημοκρατικό. Ήταν σαφές ότι ως ρεφορμιστικό κόμμα μια θα κάνει δεξιές στροφές και συγκυβερνήσεις και μια θα βγάζει αριστερό φλας για να κάνει δεξιά πολιτική, όπως σήμερα. Η αριστερότητα και επαναστατικότητα της γραμμής ενός κόμματος δεν κρίνεται από το τι λέει στις διακηρύξεις και τα προγράμματά του για το μέλλον, αλλά πόσο κάνει τον κομμουνισμό σημερινή πράξη και κίνημα που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Και αυτό το συζητάμε αν θέλεις.

        2. Ένας

          Βελόνα μου, πως μπορείς και γράφεις 3 στα τρία λάθος, μόνο εσύ και η άγνοια που κουβαλάς μπορείτε να το εξηγήσετε:

          1. ΣΟΥ αναρτώ το λινκ με το καταστατικό λειτουργίας του ΝΑΡ: Κανόνες λειτουργίας του ΝΑΡ Πάτα πάνω και διάβασέ το!

          2. Σου αναρτώ το λινκ με την προγραμματική διακήρυξη του ΝΑΡ: Προγραμματική Διακήρυξη του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

          3. Για τα υπόλοιπα που γράφεις, τρικυμία στο κρανίο σου μάλλον διαβλέπω.

        3. κάποιος

          Τι είναι αυτά ρε σεις; Κανόνες λειτουργίας; Δηλ. τώρα δεν κάνει ο κάθε ΝΑΡίτης ότι γουστάρει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, όπως συνέβαινε πάντα; Θα μου πεις, ένα καταστατικό για τα μάτια του κόσμου δε βλάπτει- κι ο καθένας συνεχίζει και όπου διαφωνεί κάνει τα δικά του. Τι; Δημοκρατικό συγκεντρωτισμό έχουμε; (Οργανωτικά) (φιλ)ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε…

        4. Ανώνυμα

          Γράφει ο Velonas “στο Κόμμα που διαμορφώθηκε ως ΚΚΕ από το 1974 μέχρι το 1989”.
          Προφανώς ΚΚΕ κανονικό μετά…
          Αυτό εννοούν όταν λένε “αποκατάσταση του επαναστατικού χαρακτήρα”
          Από τα 100 χρόνια δηλαδή, τα μισά είναι χαρισμένα στον οπορτουνισμό;
          Βέβαια πως το κατάφεραν αυτό όσοι είχαν υπερψηφίσει ΟΛΕΣ τις αποφάσεις από το 1974 μέχρι το 1989, σαν μέλη του ΠΓ, της ΚΕ, των Επιτροπών Πόλης και Περιοχής, παραμένει άγνωστο…
          Αντί μαρξισμού… βελονισμός

        5. κάποιος

          Αφιερωμένο στους φίλους του ΚΚΕ (για την ποιότητα των σχολίων τους):Ζήτω ο Βελονισμός-Ασχετισμός και ο διαρκής κομματικός Ιδεαλισμός

        6. ονομα

          ρε παιδια βλεπω ολο ασχετοσυνη ασχετοσυνη θελετε εσεις οι μη στημενοι και μη αργοσχολοι σχολιασται οπως ειπε κι ενας εποικοδομητικος σφος εδω να μας πειτε γτ μιλατε για ασχετοσυνη και δε μας λετε σε τι ειμαστε ασχετοι; ο κομματικος ιδεαλισμος ειναι του κκε η αυτων που θελουν το 2017 να φτιαξουμε νεο κκ στην ελλαδα γτ δεν τους κανει αυτο, ειναι πολυ δεξιο; εξαλλου σιγα τι κανει. ουτε οργανωνει απεργιες ουτε τις περιφρουρει αυτα προφανως τα κανει μονο το ναρ με την πρωτοπορια της ε.τ. και των πανεπιστημιακων καθηγητων. ολο κοινα ψηφοδελτια και κομπρεμι με συριζαλαε και αρεν. ολο για λυσεις εντος του συστηματος λεει πχ για αριστερες κυβερνησεις που θα πιεζονται απο τα κατω και αριστερα και περηφανες εξοδους απο εε που θα οργανωνονται απο αστικα δημοψηφισματα που ειναι λαογεννητοι επαναστατικοι θεσμοι ως γνωστον. πολυ δεξιοι οι τυποι.
          αληθεια οι.. ντουροι επαναστατες του μη τριτοδιεθνιστικου κινηματος ειναι ποιοι; της 4ης δ; και τετοιοι τυποι γραφουν ως σφοι εδω μεσα; μπραβο ναριται!

        7. Κ.Σ.

          Αν κάποιος από τον κομμουνιστικό χώρο δοκίμασε λύσεις εντός του συστήματος είναι το ΚΚΕ που στήριξε και συμμετείχε σε δυο αστικές κυβερνήσεις, Τζανετάκη με ΝΔ και Οικουμενική υπό τον Ζολώτα με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εκεί που πρωτοδοκιμάστηκε η γραμμή του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.
          Η κριτική που κάνουν οι στημένοι οπαδοί που έχουν πιάσει στασίδι στην Παντιέρα είναι το κύριε ελέησον “είστε ΣΥΡΙΖΑ, είστε ΛΑΕ, είστε με το σύστημα, είστε καθηγητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές κλπ κλπ κλπ”.
          Τίποτα πιο διαβασμένους δεν έχουν να χρεώσουν για να σχολιάζουν; Αυτοί ούτε για αφικόληση δεν κάνουν.

    2. Ένας

      Βελόνα στα μάτια και στ’ αυτιά έχεις!! Διάβασε εδώ μπας και μάθεις, διότι η πυξίδα του βελόνα είναι η άγνοια. Είναι οι Θέσεις του 4ου Συνεδρίου του ΝΑΡ:

      http://www.narnet.gr/content/%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-4%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1%CF%81-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7

      Reply
      1. θεοδωρος Σαμιωτακης

        Πάντως αυτός ο Ηλιας Τζαμουράνης εκεί που μιλάει για τον Δεκέμβρη του 2008 μου θυμίζει ακροδεξιό το μίσος του για το σκίρτημα αυτό της νεολαίας.Το κκε ψιλοκατεβηκε και αυτό τότε .Τουλάχιστον στην αρχή.Αρα πως το ονομάζει Μαυρο Δεκεμβρη; Λίγο συγχυση βλέπω.Μάλλον η γραμμή Μπογιόπουλου ηταν υπερ της νεολαίας ενώ η επίσημη γραμμή του κόμματος ήταν ντεμί.Η δε γραμμή Λιάνας ηταν υπέρ των σωμάτων ασφαλείας (βλεπε αρθρο ριζου τοτε) μιας κ η ιδια προερχεται απο την ακροδεξια και εχει φαινεται πελατες εκει.

        Reply
    3. Ανώνυμα

      όπως όλοι οι στημένοι οπαδοί του ΚΚΕ που σχολιάζουν συστηματικά στην Παντιέρα, δεν γράφεις ούτε λέξη για όσα γράφονται στην ανάρτηση (ανάθεμα αν τις διαβάζετε ποτέ) και σχολιάζεις “είστε ΣΥΡΙΖΑ, είστε ΠΑΣΟΚ κλπ κλπ κλπ”. Φυσικά ούτε κουβέντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημιούργημα σαν ΣΥΝ του ΚΚΕ, με στόχο να γίνει κυβερνώσα αριστερά και άλλα τέτοια… Αλλά για τον Γόντικα, την Αλέκα και το ΚΚΕ η αυτοκριτική δεν υπάρχει. Το πολύ πολύ κανένα υπονούμενο μετά θάνατον, όπως για τον Φλωράκη.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.