.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ψηφίσματα που κατέθεσε η ΑΤΕ-ΕΚΑ στο 31ο συνέδριο του ΕΚΑ


 

 

 

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 9/02 οι εργασίες του 31ου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ενώ οι εκλογές θα γίνουν το επόμενο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Φεβρουαρίου στο ΕΚΑ.

Η ΑΤΕ – ΕΚΑ κατέθεσε τα παρακάτω ψηφίσματα:

1) Για την απεργία στις 18 Φλεβάρη και την απεργιακή κλιμάκωση
2) Συμμετοχή στην απεργία των πρωτοβάθμιων σωματείων στις 19 Μάρτη,
3) Για τον αντιπολεμικό συντονισμό και δράση
4) Ενάντια στο «πραγματικό» μητρώο για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων
5) Για την απεργιακή 8 Μάρτη
6) Για το συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη

Η ΑΤΕ στήριξε δύο ψηφίσματα της ΔΑΣ. Το ένα για τον αγώνα εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το άλλο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και της εισαγγελικής πρότασης. Το ψήφισμα ενάντια στο «πραγματικό» μητρώο υπερψηφίστηκε με προσθήκες της ΔΑΣ. Αντίθετα η ΔΑΣ καταψήφισε την απεργία στις 19 Μάρτη, την απεργιακή κλιμάκωση για το ασφαλιστικό, την απεργιακή 8 Μάρτη. Για τον πόλεμο πλειοψήφησε το ψήφισμα της ΔΑΣ έναντι αυτό της ΑΤΕ.

Ακολουθούν τα ψηφίσματα που κατέθεσε η ΑΤΕ:

Πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό:

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ – ΔΝΤ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ – ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, παρότι προεκλογικά υπόσχονταν κατάργησή του. Το νομοσχέδιο Βρούτση που έδωσε για διαβούλευση είναι δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες και στην εργοδοσία.

• Επιβεβαιώνει τη διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνικό» επίδομα πείνας και ανταποδοτική (μη εγγυημένη κρατικά) στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

• Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο)

• Διατηρεί τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

• Ενσωματώνει το ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ βάζει χέρι στα αποθεματικά του (7 δις ευρώ).

• Διατηρεί και επεκτείνει τη λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία (80 δις ευρώ) χωρίς καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.

• Οι συντελεστές αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό μέρος παραμένουν αυτοί που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό, μαζί με το γεγονός αυτό ότι ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται με το μέσο όρο ολόκληρου του εργάσιμου βίου, σφαγιάζουν το σύνολο της σύνταξης για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Από την άλλη μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές ως «επενδυτικό κίνητρο».

• Καταργεί οριστικά τη 13η και 14η σύνταξη, που περικόπηκαν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010 – 2012.

• Όχι απλά δεν επεκτείνονται αλλά δρομολογείται η κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.

• Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτικών αλυσίδων μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ).

• Οι ρυθμίσεις για αυτοαπασχολούμενους & μπλοκάκια είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ανταποδοτικότητας και ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.

Δεν τσιμπάμε στα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης που με αρωγό τα ΜΜΕ και διάφορα επιτελεία «ψυχολογικού πολέμου», προσπαθούν να πείσουν ότι αυξάνονται οι συντάξεις. Κάποιες μικρές αυξήσεις αφορούν μόνο ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 9.000 μέρες ασφάλισης (30 έτη). Για τους παλιούς συνταξιούχους (που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου) οι μικρές αυτές αυξήσεις θα γίνουν αισθητές μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν απορροφούνται από την προσωπική διαφορά. Όλη αυτή η φιλολογία αποτελεί σκέτη κοροϊδία και πρόκληση όταν όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες που εργάζονται οι σημερινοί ασφαλισμένοι και ιδιαίτερα οι νέες γενιές. Με την τεράστια «ευελιξία», την υποαπασχόληση και την προσωρινότητα στην εργασία και την ανεργία, το ποσοστό των ασφαλισμένων που θα ξεπερνά το φράγμα των 9.000 ενσήμων θα είναι ελάχιστο.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗ! ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, το ΕΚΑ οφείλει να συμβάλει τη συσπείρωση και στον συντονισμό των εργαζόμενων και των σωματείων, να ενισχύσει τον αγώνα για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής επίθεσης με συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο δράσης και αγώνα. Να καλέσει τα πρωτοβάθμια σωματεία με γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις να πάρουν στα χέρια τους την αγωνιστική, ταξική απάντηση στην επίθεση των κυβερνήσεων και των αφεντικών!

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

• απεργιακή κινητοποίηση και δράσεις στις 13 Φλεβάρη, ημέρα που θα κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής, σε συντονισμό με σωματεία και ομοσπονδίες που έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις για την μέρα εκείνη.

Απεργία στις 18 Φλεβάρη και κλιμάκωση με νέα 48ωρη απεργία αν η κυβέρνηση το πάει για ψήφιση.

Αγωνιζόμαστε, απαιτούμε, διεκδικούμε:

• Να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

• Δημόσια κοινωνική ασφάλιση και στην δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, ντόπιους και μετανάστες. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση.

• Άρση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, ή με 30 χρόνια δουλειάς, χωρίς όριο ηλικίας. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης

• Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (70 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSΙ κ.π.).

• Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στου μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της ανασφάλιστης, ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.

Πρόταση για την απεργία της 19ης Μάρτη

Το 31ο συνέδριο του ΕΚΑ χαιρετίζει κι εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα που προχωρούν σε οργάνωση διακλαδικής και οργανωμένης από τα κάτω απεργίας στις 19 Μάρτη 2020.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία βάζουν μπροστά με δυναμικό τρόπο τις εργατικές ανάγκες και δικαιώματα. Παλεύουν για:

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για αυξήσεις στους μισθούς. Ενάντια στο κεφάλαιο και στο κράτος για την ευθύνη τους για τα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα». Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην ποινικοποίηση και στην κατατρομοκράτηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Ενάντια στη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στη μη προστασία των εργαζόμενων μητέρων και στις σεξιστικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας. Για μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το ΕΚΑ κηρύσσει 24ωρη απεργία για τις 19 Μάρτη. Καλεί όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία μέσα από τις διαδικασίες τους, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και να την οργανώσουν αποτελεσματικά.

ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

Το 31ο συνέδριο του ΕΚΑ εκφράζει την ανησυχία του καθώς τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας. Η όξυνση του ανταγωνισμού Ελλάδας και Τουρκίας για τις ΑΟΖ, η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ (με τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ, Βελόπουλου) και η συμφωνία για τον αγωγό east med ανοίγουν τον δρόμο της αλληλοσφαγής μεταξύ των λαών. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκφράζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, των Βαρδινογιάννηδων και των Λάτσηδων, συστρατεύεται πλήρως με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα:

• Με τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις παραδίδει νέους χώρους στους φονιάδες των λαών, πέρα από τη βάση της Σούδας, που αναβαθμίζεται.

• Συμμετέχει σε επιθετικές ιμπεριαλιστικές αποστολές. Η πολεμική προετοιμασία κλιμακώνεται με την πιθανή αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, την συμμετοχή της χώρας στην εγκατάσταση συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, την αποστολή φρεγάτας στα στενά του Ορμούζ κ.ά.

• Ενισχύεται ο επικίνδυνος πολεμικός άξονας με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, τη χούντα της Αιγύπτου και την Κύπρο, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ.

• Οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για να δράσουν εκατοντάδες μίλια μακριά, υπερασπιζόμενες τις ΑΟΖ που θα εκμεταλλευθούν ουσιαστικά οι πολυεθνικές. Μετατρέπουν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σε μια τεράστια βραδυφλεγή βόμβα, τόσο από στρατιωτική άποψη όσο και λόγω της απειλής ανυπολόγιστης καταστροφής του περιβάλλοντος, όταν -κι όχι άμα- γίνει το πρώτο μεγάλο ατύχημα στις εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων στο βυθό της Μεσογείου.

• Εξελίσσονται μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που αφαιρούν κονδύλια από τις κοινωνικές ανάγκες.

• Ενισχύεται ο εθνικισμός και ο σοβινισμός, η πολεμοκαπηλεία, ο ρατσισμός και οι φασιστικές αντιλήψεις.

Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο ελληνικός λαός (όπως και οι άλλοι λαοί) από την κούρσα των ανταγωνισμών. Τα κέρδη θα πάνε στις πολυεθνικές. Το συμφέρον των εργαζομένων είναι η οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς, χωρίς πολέμους, πολεμικές απειλές, ιμπεριαλιστική και αιματηρή επαναχάραξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Σε αυτό το στόχο, στον αγώνα για την αποτροπή του πολέμου, το εργατικό κίνημα βρίσκει το διεθνιστικό του περιεχόμενο.

Γι’ αυτό σήμερα απαιτείται να αναπτυχθεί ένα πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με ενεργητική συμμετοχή των εργατικών σωματείων και των συλλογικοτήτων λαού και νεολαίας, το οποίο θα αγωνίζεται:

• Για την αποτροπή του πολέμου, ενάντια στην ελληνική ολιγαρχία, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Για να σταματήσει η πολεμική προετοιμασία και να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και συμπλέει με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

• Ενάντια στις πολεμικές δαπάνες και τα εξοπλιστικά προγράμματα, με στόχο την αύξηση των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες: την παιδεία, την υγεία, τη θέρμανση, τις μεταφορές.

• Ενάντια σε κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε ασκήσεις που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς.
• Για να ανατραπεί ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου υπό τις οδηγίες των ΗΠΑ.

• Για να κλείσουν οι βάσεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και να μην ανοίξει καμία νέα. Καμία εξυπηρέτηση των στρατιωτικών δυνάμεων των μακελάρηδων των λαών.

• Για την έξοδο της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, έξω το ΝΑΤΟ και όλοι οι ιμπεριαλιστές από την περιοχή μας.

• Ενάντια στις ΑΟΖ και στις εξορύξεις, που μαυρίζουν τη ζωή μας και το περιβάλλον. Καμιά αλλαγή συνόρων, σε στεριά και θάλασσα.

• Για τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών, ενάντια στο εθνικιστικό μίσος και το ρατσισμό.

• Ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Γκουαντανάμο για τους πρόσφυγες, πλήρη δικαιώματα και δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης στους πρόσφυγες.

• Για τα δικαιώματα των στρατευμένων παιδιών του λαού.

Καλούμε το νέο ΔΣ του ΕΚΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινής δράσης με συνδικάτα και μαζικούς φορείς που κινούνται σε αντιπολεμική κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΟ «ΜΗΤΡΩΟ» ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική όλης της προηγούμενης δεκαετίας, η κυβέρνηση καλεί τα σωματεία να υποβάλουν σε ειδική πλατφόρμα τα ατομικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, τηλέφωνα κλπ) των μελών των προεδρείων τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί και οδηγία της ΕΕ και είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο όνομα της πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζει τα σωματεία και όλες ανεξαιρέτως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ως εν δυνάμει εγκληματικές οργανώσεις. Τα σωματεία στοχοποιούνται και τσουβαλιάζονται μαζί με κάθε είδους κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα. Τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και τα δημοκρατικά εκλεγμένα συμβούλιά τους, μπαίνουν στον ίδιο παρονομαστή με τους ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, τους σύγχρονους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, τους κάθε είδους μαφιόζους.

Η νέα αυτή κρατική παρέμβαση στα εργατικά σωματεία, έρχεται αμέσως μετά το «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων» (επίσης με πλήρη φακέλωμα των ΔΣ των σωματείων), την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» χωρίς συμμετοχή των εργαζομένων στην διαδικασία της συνέλευσης για αποφάσεις και απεργίες, την υποχρεωτική παρουσία δικαστικού – νομικού στις εκλογές των σωματείων και μια σειρά αυταρχικές κρατικές παρεμβάσεις στο εργατικό κίνημα. Παράλληλα, έχει ήδη αναγγελθεί η ψήφιση νόμου που θα προβλέπει γνωστοποίηση κάθε διαδήλωσης, πορείας και γενικότερα συνάθροισής και των στοιχείων των διοργανωτών τουλάχιστον 48 ώρες πριν στην αστυνομία. Η οποία θα έχει μαζί με τον εισαγγελέα τον τελευταίο λόγο για το σημείο της συνάθροισης και την διαδρομή που θα ακολουθήσει.

Τα σωματεία των εργαζομένων δεν απολογούνται, ούτε δίνουν λογαριασμό στην κυβέρνηση, στο κράτος, την εργοδοσία και την ΕΕ. Λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη τους και στους εργαζόμενους.

Απαιτούμε να αποσυρθεί η απαράδεκτη διάταξη και κάθε λογής «μητρώο» φακελώματος και στοχοποίησης του εργατικού κινήματος και των σωματείων

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

Για την απεργιακή 8 Μάρτη

Το 2020 κλείνουν 110 χρόνια από το Συνέδριο Γυναικών στην Κοπεγχάγη που πήρε την απόφαση, ύστερα από πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, να καθιερωθεί η 8 Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών. Είναι μια μεγάλη επέτειος που αξίζει να γιορταστεί με μαζικές διαδηλώσεις. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια έντονη επάνοδος των φεμινιστικών κινημάτων διεθνώς. Από τους αγώνες για το δικαίωμα στην έκτρωση στην Αργεντινή, στην Ιρλανδία και στην Πολωνία, έως τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στα μεγάλα κινήματα στην Χιλή και στην Τουρκία, αναδεικνύοντας ότι το «μισό του ουρανού» παραμένει στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται η ιδέα της παγκόσμιας απεργίας την 8η Μάρτη, με ιδιαίτερη μαζικότητα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός από κυβέρνηση που τα χαρίζει όλα στα αφεντικά, προωθεί ακόμα περισσότερο τον σκοταδισμό και τις διακρίσεις. Από τα 2000 ευρώ σε κάθε Ελληνίδα που θα γεννήσει, μέχρι τις σεξιστικές διαφημίσεις στο ΜΕΤΡΟ. Η κυβέρνηση θέλει να μας γυρίσει 40 χρόνια με το «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια» που συστηματικά βγαίνει από κυβερνητικά χείλη. Οι υποκριτές που τάχα νοιάζονται για τα αγέννητα παιδιά, μόλις γεννηθούν τα στέλνουν αυτά και τις οικογένειές τους «στα αζήτητα» μέσα από τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, ενώ για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους επιφυλάσσουν «Μόριες» και δακρυγόνα.

Συνολικά, στην ΕΕ της «προόδου» και της «δημοκρατίας» οι γυναίκες έχουν συνολικές οικονομικές απολαβές κατά 41,1% λιγότερο από τους άνδρες. Οι εργαζόμενες αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερο τη σημερινή εργασιακή ανασφάλεια, με την ελαστική, μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία να είναι ο κανόνας, ιδιαίτερα για τις μετανάστριες. Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνεχείς σεξουαλικές παρενοχλήσεις και παραβιάσεις στους χώρους εργασίας από τα αφεντικά. Την ίδια στιγμή τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα αντιμετωπίζουν φοβερές διακρίσεις στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενες μητέρες ή εγκυμονούσες δεν έχουν καμία προστασία απέναντι στην εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία, τις απολύσεις, την ανεργία. Μάλιστα το δικαστήριο της ΕΕ νομιμοποίησε τις απολύσεις εγκύων. Οι άδειες, τα επιδόματα μητρότητας είναι συνεχώς υπό διαπραγμάτευση και αντικείμενο διεκδίκησης, ενώ όσες εργάζονται με ελαστικούς όρους είναι σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.

Οι γυναίκες αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% της εργατικής τάξης, επιβαρύνονται όμως πολύ περισσότερο με την δουλειά στο σπίτι, ενώ στις πλάτες τους προστίθενται και τα βάρη από τη διάλυση των γηροκομείων, των παιδικών σταθμών, της υγείας και της παιδείας, λόγω της επέλασης των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας που επιβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις.

Σε ότι αφορά στην βία κατά των γυναικών οι επίσημοι μόνο αριθμοί είναι τρομακτικοί, με την Ελλάδα να κατέχει την 3η θέση. Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις και η ΕΕ είναι συνένοχοι, καθώς όχι μόνο δεν επιδιώκουν να άρουν τις διακρίσεις, αλλά αντίθετα ενισχύουν το πλαίσιο των διακρίσεων. Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε να περάσει την αλλαγή στον ορισμό του βιασμού, διευκολύνοντας την αθώωση των βιαστών, αλλά αναδιπλώθηκε κάτω από την πίεση του κινήματος.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δε θα σταματήσουμε να υψώνουμε τις φωνές μας. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε το συνέδριο του ΕΚΑ να συμμετέχει στην διοργάνωση της απεργίας ενόψει 8ης Μάρτη, ώστε να γίνει μέρα αγώνα ενάντια στην καταπίεση και τον εργασιακό μεσαίωνα.
Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα, να τσακιστούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις με βάση το φύλο, αλλά και το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή ή το χρώμα. Γιατί είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος η κατάργηση των ανισοτήτων και διακρίσεων και συνολικά η πάλη για την γυναικεία χειραφέτηση.

Προτείνουμε:

• Παρασκευή 6 Μαρτίου, συμμετέχουμε στις δράσεις μαζί με άλλα συνδικάτα
• Προκηρύσσουμε απεργιακή κινητοποίηση την Κυριακή 8 Μάρτη για να διευκολύνουμε την συμμετοχή των εργαζόμενων της Κυριακής (πχ επισιτισμός-τουρισμός, εμπόριο κ.ά.) στην συγκέντρωση στις 12:00 πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία.

Για την συμμέτοχη στις κινητοποιήσεις της 21ης Μάρτη, μέρα διεθνούς κινητοποίησης κατά του φασισμού και του ρατσισμού

Στη φυλακή οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής
Όχι στην απαλλακτική εισαγγελική πρόταση

Καταδικάζουμε και απομονώνουμε την Χρυσή Αυγή, την ναζιστική εγκληματική οργάνωση που φοράει τον μανδύα “πολιτικού κόμματος”.

Απαιτούμε να προχωρήσει το δικαστήριο στην παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Όχι μόνο του Ρουπακιά, του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, αλλά ολόκληρης της ηγεσίας που έδινε τις εντολές και εκπαίδευε τα μέλη για να εκτελούν τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, αντιφασιστών, συνδικαλιστών, αγωνιστών των κινημάτων και της Αριστεράς. Ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο Λαγός, ο Παππάς, ο Παναγιώταρος, ο Μίχος, ο Γερμενής και όλα τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης πρέπει να βρεθούν για πάντα στη φυλακή και όχι να συνεχίζουν να κυκλοφορούν προκλητικά ελεύθεροι.

Δεκάδες θύματα της ναζιστικής συμμορίας και μάρτυρες των επιθέσεων αψήφησαν τις απειλές των φασιστών και κατέθεσαν στη δίκη στηρίζοντας τις κατηγορίες και το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό σε βάρος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Γι αυτό και αποτελεί πρόκληση η εισαγγελική πρόταση, η οποία προτείνει την αθώωσή της. Αν υιοθετηθεί από το δικαστήριο, θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με την ασύδοτη δράση των ταγμάτων εφόδου, «εξοπλισμένων» και μια χρηματοδότηση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας. Έχουμε το χρέος αλλά και τη δύναμη να τα υπερασπίσουμε. Να τσακίσουμε τη φασιστική απειλή κλιμακώνοντας την μαζική, ενωτική δράση του αντιφασιστικού κινήματος, των εργαζόμενων και της νεολαίας, όλων των δημοκρατικών πολιτών που απαιτούν: Ποτέ ξανά φασισμός!

Καλούμε σε απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου, διατρανώνοντας την θέλησή μας να υπάρξει καταδίκη των νεοναζί, στην μεγαλύτερη δίκη των απόγονων του Χίτλερ μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης.

Συμμετέχουμε στις 21 Μάρτη, στην διεθνή κινητοποίηση κατά του φασισμού και του ρατσισμού και στα συλλαλητήρια.

Αντιπροσωπεία του συνεδρίου του ΕΚΑ θα παραβρεθεί στην δίκη της Χρυσής Αυγής την Δευτέρα 9 Φλεβάρη

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 78.00% ( 5
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.