.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το τείχος του Τραμπ και η αντιμεταναστευτική υστερία


Παναγιώτης Μαυροειδής
Σε κατάσταση έκτασης ανάγκης και εθνικού συναγερμού θα κηρύξει τις ΗΠΑ ο Πρόεδρός τους Ν. Τραμπ, κάνοντας χρήση υπερεξουσιών που έχει σε περίπτωση πολέμου και ύψιστου εθνικού κινδύνου!
Ποιος είναι λοιπόν ο τρομακτικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ; Η είσοδος μεταναστών τα νότια σύνορά τους απαντούν εν χορώ οι νεοσυντηρητικοί και ζητούν εδώ και τώρα κατασκευή ενός πελώριου τείχους σε μήκος 3.145 χιλιομέτρων και συνολικού κόστους πάνω από 33 δις!
Ποιοι τα λένε αυτά αλήθεια; Αυτοί που κορδώνονταν για το πάνθεο των μεγάλων ελευθεριών του σύγχρονου καπιταλισμού, δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων/υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων. Αμ δε…
Όσο πολύ αγάπησε ο καπιταλισμός εμπορεύματα, κεφάλαια (και κέρδη)-αν και οι χωριστές καπιταλιστικές χώρες είναι πάντα δέσμιες των αντιθέσεων μεταξύ τους-, άλλο τόσο μίσησε τους ανθρώπους.
Μήπως όμως συμβαίνει κάτι πραγματικά ιδιαίτερο στις ΗΠΑ που οδηγεί τον Τραμπ να χτίζει τείχος προστασίας από φτωχούς ανθρώπους, μπροστά στο οποίο το αλήστου μνήμης Τείχος του Βερολίνου, μοιάζει με παιδικό παιχνιδάκι;
• Το ποσοστό των πολιτών στις ΗΠΑ που γεννήθηκαν σε άλλες χώρες (μετανάστες), πράγματι έχει αυξηθεί σε 14% σε σχέση με το 1970 που ήταν 5%. Ωστόσο, μέσα σε όλη τη διακύμανση που παρουσιάζει διαχρονικά είναι στα ίδια επίπεδα με το ποσοστό του 1870.
• Ο αριθμός των νόμιμων νέων μεταναστών για τις δεκαετίες 1990-1999, 2000-2009 και 2010-2017 ήταν σταθερός (γύρω στο 1.000.000 ανά έτος). Από το σύνολο των μεταναστών το 75% είναι νόμιμοι (με διαφορετικό καθεστώς)
• Το ποσοστό των μη νόμιμων εργαζόμενων μεταναστών (όχι κυρίως με δική τους ευθύνη) το 2007 ήταν 8,2%, ενώ το 2016 (πριν την εκλογή Τραμπ), μειώθηκε σε 7,8%.


Μήπως ωστόσο έπιασε τον Τραμπ κάποια ευαισθησία για την αρνητική επίπτωση των μεταναστών εργατών (νόμιμων και μη) στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ή για υποβάθμιση των εργατικών αμοιβών;
• Το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Γερουσίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η παρουσία των μεταναστών έχει θετική επίδραση στη συνολική ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ τυχόν απέλαση των μη νόμιμων μεταναστών, αυτό θα οδηγήσει σε οικονομικής επιβράδυνση περίπου 0,3% κατ’ έτος.
• Όσο για τις εργατικές αμοιβές, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται η γνωστή φιλολογία της απανταχού ακροδεξιάς. Στις κατηγορίες των εργαζομένων με ειδίκευση και πτυχιούχων ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης, η παρουσία των μεταναστών πιέζει τους μισθούς προς τα πάνω, καθότι- παρά την αντίθετη αίσθηση που υπάρχει- το μορφωτικό επίπεδο των μεταναστών είναι υψηλότερο από τους γηγενείς Αμερικανούς! Ακόμη και σε ότι αφορά τους ανειδίκευτους εργαζόμενους, στη χειρότερη των περιπτώσεων (διότι υπάρχουν έρευνες με αντιτιθέμενα αποτελέσματα), υπάρχει αρνητική επίδραση της τάξης του 0,5-1%, δηλαδή στην ουσία μη μετρήσιμη.


• Για τον ίδιο βασικό λόγο, η δημοσιονομική συμβολή των ειδικευμένων και μεσαίας/ανώτερης/ανώτατης μόρφωσης των μεταναστών στον κρατικό προϋπολογισμό , είναι μεγαλύτερη από αυτή των γηγενών Αμερικανών.
Εκεί όμως που τα στοιχεία εντυπωσιάζουν, αφορούν το περίφημο θέμα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας.
• Τα ποσοστά κάθε εγκληματικότητας στους μετανάστες είναι πολύ χαμηλότερα από ότι στους ντόπιους Αμερικάνους.
• Πιθανή νομιμοποίηση των μη νόμιμων τώρα μεταναστών, θα οδηγήσει σε μείωση της παραβατικότητάς τους, ακριβώς επειδή και θα την «χρειάζονται» λιγότερο, αλλά και επειδή θα πάψουν να είναι «αόρατοι» όπως σήμερα.
Προς τι τότε όλη αυτή η υστερία;
Πρόκειται για αψυχολόγητες ενέργειες ενός παρανοϊκού Προέδρου, όπως αρέσκονται να πιστεύουν γιαλαντζί αντι-νεοφιλελεύθεροι στις ΗΠΑ και αλλού;
Κατ’ αρχήν η μανία με το κυνήγι των μεταναστών και τις απελάσεις, δεν αφορά μόνο τον Τραμπ.
Τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό είναι δομικό στοιχείο της αμερικάνικης πολιτικής.
Στην οκταετία Μπους (2001-2008), απελάθηκαν περίπου 2.000.000 μετανάστες, δηλαδή περίπου 250.000 τη χρονιά.
Στην οκταετία Ομπάμα (2009-2016), απελάθηκαν περίπου 3.200.000 μετανάστες, δηλαδή περίπου 400.000 τη χρονιά.
Στις δύο πρώτες χρονιές του Τραμπ (2017 και 2018), απελάθηκαν αντίστοιχα  226.000 και 246.000 (εκτίμηση, έως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν απελαθεί 191.000, αύξηση 9% σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του 2017) αντίστοιχα, δηλαδή περίπου 235.000 τη χρονιά. Έχει πολύ δουλειά να κάνει για να φτάσει τον Ομπάμα…
Στην πραγματικότητα η αντιμεταναστευτική υστερία, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, δεν αφορά τους «κινδύνους» από τους μετανάστες, ούτε στοχεύει αποκλειστικά σε αυτούς.
Η ευρύτερη και κεντρική στόχευση αφορά την καρδιά και τα μυαλά των «ντόπιων» εργαζομένων. Επιδιώκουν το γονάτισμά τους και την υποταγή στην αστική πολιτική, μέσω μιας «εθνικής συστράτευσης» κατά «ξένων απειλών».
Υπάρχει οικονομική, υλική ανάγκη του κεφαλαίου για αυτό, καθώς μέσα σε αυτό το κλίμα της δήθεν «καταστροφής» που επέρχεται (και της αληθινής απειλής νέας καπιταλιστικής κρίσης), μπορούν να δικαιολογηθούν τόσο μέτρα λιτότητας/περιστολής μισθών που προωθούνται, όσο και σοβαρή περιστολή καταχτημένων εργατικών δημοκρατικών καταχτήσεων.
Υπάρχει ταυτόχρονα, πολιτική και ιδεολογική ανάγκη για αυτή την ρατσιστική εκστρατεία, καθώς με την εμπέδωση ενός κλίματος εμφυλίου πολέμου εντός των εργαζομένων και των φτωχών, η αστική πολιτική ενισχύεται και θωρακίζεται. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η ένταση του εθνικισμού σε όλες τις χώρες.
Εν κατακλείδει, η αντιπαράθεση με τον αντιμεταναστευτικό ρατσισμό και τον εθνικισμό, τόσο με τις φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις, όσο και στην εκδοχή που λαμβάνουν στην περίπτωση των κλασικών αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων, δεν αποτελεί μια απλή επέκταση της θεματολογίας δράσης των κομμουνιστών και της αριστεράς. Αντίθετα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της εργατικής πολιτικής, αφενός αποκαλύπτοντας τις ψευδολογίες που χρησιμοποιούνται και αφετέρου προτάσσοντας την ανάγκη της ταξικής ενότητας και αδελφικής κοινής δράσης των εργαζομένων και των φτωχών όλου του κόσμου.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 6
Συμμετοχές )



5 σχόλια στο “Το τείχος του Τραμπ και η αντιμεταναστευτική υστερία

  1. Β.Σ.

    Μια διόρθωση:

    Ο Τραμπ αυτές τις μέρες συμπληρώνει 2 χρόνια (2017-18) πρόεδρος κι όχι 3. Έτσι οι 700χιλιάδες απελάσεις είναι 350χιλιάδες το χρόνο.

    Ήδη ξεπέρασε τον Ομπάμα… για να μην του στερούμε το “ρεκόρ”.

    Reply
  2. aristeroblog Post author

    ευχαριστώ για την επισήμανση και τον εντοπισμό του λάθους

    ο υπολογισμός είναι σωστός, δηλαδή 235.000 πείπου ανά έτος. Από βιασύνη δε διορθώθηκε σωστά ολόκληρη η πρόταση

    το σωστό (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω πάντα), είναι το εξής:

    “Στις δύο πρώτες χρονιές του Τραμπ (2017 και 2018), απελάθηκαν αντίστοιχα 226.000 και 246.000 (εκτίμηση, έως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν απελαθεί 191.000, αύξηση 9% σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του 2017) αντίστοιχα, δηλαδή περίπου 235.000 τη χρονιά. Έχει πολύ δουλειά να κάνει για να φτάσει τον Ομπάμα”

    Reply
    1. Β.Σ.

      Σωστές οι διορθώσεις, αλλά το θέμα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Ο αριθμός των απελάσεων ανακοινώνεται σε ετήσια βάση “οικονομικού έτους” (Fiscal Year) από την αρμόδια υπηρεσία Immigration and Customs Enforcement (ICE) και ειδικότερα την Enforcement and Removal Operations (ERO) του υπερυπουργείου Homeland Security που ιδρύθηκε από τον Μπους το 2002 μετά τις επιθέσεις της 11/9/2001. Το Fiscal Year ορίζεται από 1/10 μέχρι 30/9 του επόμενου έτους, από το οποίο και παίρνει την ονομασία του, π.χ. τώρα έχουμε FY2019, ενώ το FY2018 τελείωσε στις 30/9/2018.
      Έτσι η τελευταία αναφορά της ICE/ERΟ εκδόθηκε για το FY2018 και είναι η πρώτη που αντιστοιχεί εξ ολοκλήρου στην προεδρεία Τράμπ. Σε αυτήν αναφέρεται ο συνολικός αριθμός απελάσεων 256085 έναντι 226119 το FY2017 (Ομπάμα + Τραμπ) και 240255 το FY2016 (Ομπάμα), δηλ. μια μικρή αύξηση. Όμως έχουμε σημαντική αύξηση στις απελάσεις από το εσωτερικό της χώρας, δηλ. 95360 το FY2018 ενώ το FY2017 ήταν 81603 και το FY2016 ήταν 65332. Οι υπόλοιπες απελάσεις γίνονται κατευθείαν στα σύνορα (γεωγραφικά, αεροδρόμια ή λιμάνια).
      Η σχετική έκθεση: https://www.ice.gov/doclib/about/offices/ero/pdf/eroFY2018Report.pdf.

      Και βέβαια το ρεκόρ απελάσεων μέχρι στιγμής ανήκει στην περίοδο Ομπάμα, όπου το FY2012 έφθασε συνολικά τις 409849… Οπότε, είναι σωστή η παρατήρηση στο άρθρο, το οποίο είναι γενικά εύστοχο και τεκμηριωμένο.

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Εύστοχο και τεκμηριωμένο άρθρο. Εγώ βλέπω μια συμπλευση κοσμοπολιτών φιλελέδων και εθνικιστών και ακροδεξιών, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ.

    α. Ουγγαρία: Οι εθνικιστές και οι φιλελέδες ψηφισαν 300 ώρες ετησίως, παραπάνω υπερωρίες που μπορεί το κεφάλαιο να απαιτεί απο τους εργαζόμενους. Ενώ, η πληρωμή τους μπορεί να γίνεται σε βάθος…τριετίας!

    β. ΑΥστρία: Φιλελέδες κα ιεθνικιστές και ακροδεξιοί, ψήφισαν 12 ωρο ημεησίως!!

    γ. ΗΠΑ: Φιλελέδες και εθνικιστές την πέφτουν στο ελάχιστο δωρεάν σύστημα Υγείας: Το ιδιωτικοποιούν και εξαθλιώνουν παραπέρα τον κόσμο.

    δ. Ελλάδα: Απο κοπινού οιεθνικιστές μαζί με τους άλλους, ψηφιζουν τα μισά μνημονιακά νομοσχέδια, ιδιωτικοποιήσεις βραχονησίδων κλπ!

    ε. Στην Γαλλία, η Λεπέν είναι πλέον ΕΝΑΝΤΙΟΝ των κίτρινων γιλέκων, με ό,τι αυτό σημαίνει!

    Παρατηρώ μια συμπλευση φιλελέδων, εθνικιστών και ακροδεξιών, ΣΕ ΒΑΡΟΣ και ΕΝΑΝΤΙΟΝ των λαών, όπου παίρνουν κυβερνήσεις και όχι μόνο. Κάτι πολύ βρωμικο παίζεται σε βάρος των λαών απο το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του, είτε είναι φιλελέδες κοσμοπολίτες, είτε εθνικιστές.

    Πάνε να φτιάξουν μια απάνθρωπη κοινωνία, προς όφελος του κεφαλαίου και των πλουσίων γενικά. Και κάνουν επίθεση σε όλη την γραμμή του μετώπου (οικονομία, οικολογία, έμφυλο, γυναικείο, ρατσισμός κλπ), εναντίον μας, εναντίον όλων των λαών. Πως θα τους σταματήσουμε; Ιδού το μεγάλο ερώτημα της εποχής μας.

    Νομίζω πως και εμείς πρέπει να θέσουμε ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΕΣ αξίες και ιδέες μαζί με την ανάλογη πράξη, σε ΟΛΗ την γραμμή του μετώπου: Στην οικονομία, την οικολογία, το έμφυλο, το γυναικείο κλπ, με ολιστική λογική.

    Reply
  4. Left G700

    850 ΛΕΞΕΙΣ, ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

    Όλα στο βρόντο! Στο γάμο τού Καραγκιόζη! Στα κουτουρού!

    ΥΓ Για να δούμε, θα έχει τσιμπήσει κανένα ψαράκι –με την καλή έννοια– μέχρι να γυρίσω από τις μπύρες μου, για να πει: «ω πανέξυπνε*, πάνσοφε*, παντογνώστη*, ανερμάτιστε, εμπαθή, αδιάβαστε λεφτ, δωσ’ μας τα φώτα* σου: γιατί πάνε χαμένα όλα αυτά;»

    Και δεν βάζω το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά στο μάτι, να ζεσταίνεται από τώρα καλού-κακού; Τι έχω να χάσω; Πέντε ευρώ παραπάνω σε ρεύμα; Χα! Δεν το πληρώνω εγώ. Αλλά και να το πλήρωνα, τι θα σήμαινε; Μία μπύρα λιγότερη!

    * Με την κακή έννοια.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.