.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σύλλογος Βαρνάβα: Συνέντευξη στην Παντιέρα για τον ΧΥΤΑ (Βίντεο)


Ιδιαίτερα κατατοπιστική συνέντευξη παραχώρησε τηλεφωνικά στην Παντιέρα εκπρόσωπος του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βαρνάβα το απόγευμα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου 2019.

Θέμα της συζήτησης, το πρόβλημα που δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού και της Ανατολικής Αττικής η λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και οι αντιδράσεις των κατοίκων.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσετε στο βίντεο με το ηχητικό που ακολουθεί, η εκπρόσωπος του Συλλόγου αναφέρει μεταξύ άλλων:

-Είναι λανθασμένη η χωροθέτηση του έργου του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

-Το έργο είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο πάνω σε ρέμα!

-Το ρέμα αυτό καταλήγει στη θάλασσα στο Σέσι Γραμματικού. Η θάλασσα αυτή έχει χαρακτηριστεί NATURA 2000.

-Όταν βρέχει, η θάλασσα βάφεται καφέ και γεμίζει από υλικά τα οποία προέρχονται από τη χοάνη υποδοχής των απορριμμάτων. «Έχουμε βρει και κομμάτια από τη χοάνη μέσα στη θάλασσα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

-Ακόμα και τώρα, που δεν έχει ακόμα μέσα υλικό ο χώρος βιολογικού καθαρισμού, κατεβάζει αφρούς κάθε φορά που βρέχει. «Φανταστείτε τι θα γίνει όταν θα έχει μέσα και υλικό».

-Το έδαφος είναι απολύτως υδατοπερατό, όπως επιβεβαιώνουν ειδικοί επιστήμονες.

-Πριν τις εκλογές του 2014, η σημερινή περιφερειάρχης κ. Δούρου είχε πει: «Να μην ξεχάσει το Γραμματικό, ότι ο ΧΥΤΑ είναι λάθος χωροθετημένος και παράνομος». Δεν το ξέχασε το Γραμματικό, το ξέχασε όμως εκείνη.

-Εκείνο που δεν έχει γίνει ευρύτερα αντιληπτό, είναι ότι τα υπολείμματα του ΧΥΤΑ που φτάνουν στη θάλασσα του Ευβοϊκού, θα καταλήξουν στο πιάτο όλων στην Αττική.

-Ο κόσμος είναι ανάστατος, είναι στους δρόμους και προσπαθεί να βρει το δίκιο του και να φωνάξει, ότι ένα έγκλημα που λέγεται Φυλή, δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα άλλο έγκλημα. Διορθώνεται με την ανακύκλωση. Αλλά με ανακύκλωση στην πηγή, όχι με μηχανικά εργοστάσια.

-Σε μια περιοχή που έχει επιβαρυνθεί από τη μόλυνση που έχει προέλθει από την πυρκαγιά του Ιουλίου, με τόσα θύματα και τόσους άστεγους, έρχεται να προστεθεί μια απειλή ακόμα. Δικαίως ο κόσμος όχι μόνο ανησυχεί αλλά αγανακτεί.

-Δεν ζητάμε να φύγουν τα σκουπίδια από εδώ και να πάνε αλλού. Θέλουμε να γίνει ανακύκλωση σωστή, όχι μόνο για την περιοχή μας, για όλη την Αττική, για όλη την Ελλάδα.

-Για να λειτουργήσει μία ΟΕΔΑ (σ.σ.: Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων), πρέπει να είναι αποδεκτή από τους κατοίκους, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού, καθώς υπάρχουν επιστήμονες που λένε ότι δεν είναι ασφαλές αυτό το έργο.

Δείτε περισσότερα για το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό θέμα εδώ:
Γραμματικό: Οι κάτοικοι αντιστέκονται στην απόπειρα λειτουργίας του ΧΥΤΑ (Βίντεο)

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



3 σχόλια στο “Σύλλογος Βαρνάβα: Συνέντευξη στην Παντιέρα για τον ΧΥΤΑ (Βίντεο)

  1. Ανώνυμος

    Απ’ ότι θυμάμαι το πρόβλημα των σκουπιδίων απασχολεί τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ολο λύσεις δίνονται, λεφτά σπαταλιούνται μα το πρόβλημα είναι εδώ.
    Τόσο οι υπεύθυνοι καθώς και οι πολίτες που αγανάκτουν είναι χαμένοι σε μονομέριες που όμως δεν αποτελούν λύσεις.
    Μια σοβαρή πρόταση έχει κανείς…
    Ή ισχύει: Μακρία απ’ την πόρτα μας και ας τα πετάξουνε στην πόρτα του γείτονα.
    Όλους μας βόλευαν η Φυλή και οι παράνομες χωματερές, τώρα όμως πρέπει να βρεθεί σοβαρή λύση γιατί σε λίγο τα σκουπίδια θα μας πνίξουν.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Φίλε ανώνυμε. σοβαρή λύση με το να φτιαχτει φυλή νο2 στο γραμματικό, ΔΕΝ είναι λύση. Θέλουμε σοβαρή λύση;

      Α. ΜΑΤΑΙΩΣΗ μέσω εξέγερσης των κατοίκων του ΧΥΤΑ Γραμματικου κ κατάργηση της λογικής των ΧΥΤΑ που συνιστούν επί της ουσίας λιγο πιο κυριλε χωματερές τύπου φυλής.

      Β. Αμεση θεσπιση κ εφαρμογή δημοσιου συστήματα ανακύκλωσης στην πηγή. Που σημαίνει 4 κάδοι (πλαστικό, χαρτί, γυαλί. Μέταλλο) ανακύκλωσης έξω απι κάθε πολυκατοικία κ σπίτι.

      Γ. Εφαρμογή της λογική των δημοσιων ΧΥΤΥ (χωρων υγειονομικής ταφής υπολειματων),αρκετών σε ποσότητα μ, μικρών σε όγκο κ διεσπαρμενων αποκεντρωμένων στην αττική.

      Δ. Σταδιακο κλεισιμο/καταργηση του χυτά φυλής.

      Να μια σοβαρη λογική πολιτική για την αποκομιδη κ διαχείριση των απορριμμάτων! Την παλεύουμε να γίνει, χρονια! Αλλα το ελληνικό κεφαλαιο κ κράτος, δεν θέλουν. Ούτε ο σύριζα, ούτε οι δεξιοι/εθνικιστες που αδιαφορούν για την καταστροφή των ζωών μας κ της φύσης κ το μόνο που τους νοιαζει ειναι να κάνουν εθνικιστική πλύση εγκεφάλου.

      Reply
  2. Ντορα

    Ανώνυμε δεν διάβασες τπτ από το άρθρο …κάνε τον κόπο κ ξανά διάβασε το λέξη λέξη σε παρακαλώ κ μετά σχολίασε…

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.