.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Όχι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας


somateio vyrvnaΝα μην εφαρμοστεί η αντεργατική πολιτική της συγκυβέρνησης στο Δήμο Βύρωνα

Το Δ.Σ. του σωματείου μας εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στις πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας. Καταγγέλλει την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου(29/10) και της δημοτικής αρχής να συμμετέχει ο Δήμος Βύρωνα στο πρόγραμμα της κοινωφελούς πεντάμηνης εργασίας και να απορρίψει την εισήγηση του σωματείου των εργαζομένων για να δημιουργηθεί ένα κίνημα υπεράσπισης της σταθερής εργασίας με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό, να διεκδικηθούν προσλήψεις μόνιμης εργασίας και να μην εφαρμοστεί στο Δήμο η βάρβαρη πολιτική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων μέσα και από την λεγόμενη κοινωφελή εργασία.
Η Δημοτική αρχή οφείλει να ασκήσει μια πολιτική που θα δημιουργεί νέες θέσεις σταθερής εργασίας, να απαιτήσει προσλήψεις μονίμου προσωπικού, που είναι προϋπόθεση για να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Δεν είναι υποχρεωμένη και δεν πρέπει να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα που ανακυκλώνει την ανεργία και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο δήμο.

Με την απόφαση αυτή η Δημοτική αρχή επιλέγει να εφαρμόσει τις μνημονικές πολιτικές της συγκυβέρνησης που καταγγέλλει. Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, καταργεί τη συλλογική σύμβαση. Αυτοί που θα εργαστούν πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με 420 ευρώ μέχρι 25 ετών και 490 ευρώ από 26 και πάνω, ονομάζονται ωφελούμενοι για να παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο ότι έχει απομείνει από το εργατικό δίκαιο στη χώρα μας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων. Δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια κανονική – αναρρωτική, δεν αναγνωρίζονται προϋπηρεσία, πτυχία, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. Πρόκειται για μια ακραία μορφή εκμετάλλευσης και κατάργησης εργατικών δικαιωμάτων.

Η συζήτηση στο Δ. Συμβούλιο ήταν αποκαλυπτική και έδειξε ότι η δημοτική αρχή κινείται μέχρι σήμερα σαν το εκκρεμές, γεμάτη αντιφάσεις στην πολιτική της. Οι δημοτικοί της σύμβουλοι κατακεραυνώνουν την αντεργατική πολιτική, τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους, την ευελιξία στην εργασία κ.λπ., προεκλογικά ως παράταξη δήλωναν ότι δεν θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, σήμερα ως δημοτική αρχή και διοίκηση στο Δήμο τις εφαρμόζουν επικαλούμενοι τα ίδια επιχειρήματα με την κυβερνητική εξουσία. Ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης αναθεωρώντας τα όσα έλεγε προεκλογικά και δεσμευόταν, έκανε πολιτική κολοτούμπα λέγοντας στο Δ. Συμβούλιο ότι…. εάν δεν εφαρμοστεί η κοινωφελής εργασία υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου…. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και θα πάρουμε πρωτοβουλίες για μόνιμη σταθερή εργασία.

Χέρι – χέρι η δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο καίριο αυτό ζήτημα με τις παρατάξεις των κ.κ. Γώγου, Μπαντή, Σωτηρόπουλου, Κόνσουλα απέρριψαν την πρόταση του σωματείου και αποφάσισαν να εφαρμόσουν την κοινωφελή εργασία.
Εξαίρεση αποτέλεσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Παπαμιχαήλ και ο εκπρόσωπος της Αριστερής Παρέμβασης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης του σωματείου. Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε λευκό.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το σωματείο μας με συνέπεια συνεχίζει την ανεξάρτητη, εργατική, ταξική πολιτική του και αγωνίζεται ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές όποιος και εάν είναι κυβέρνηση και δήμαρχος. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε την ασπίδα προστασίας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου. Δεν διστάζουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όπως στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην απόφαση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην αξιολόγηση και τον προσχηματικό επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ για να μην γίνουν απολύσεις, με τα ίδια κριτήρια καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή όταν εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές. Καλούμε τη Δημοτική αρχή να επανεξετάσει την απόφασή της στο θέμα αυτό και να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας. Οι άνεργοι χρειάζονται σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό και όχι προγράμματα προσωρινής κοινωφελούς εργασίας που ανακυκλώνουν την ανεργία. Οι υπηρεσίες του Δήμου χρειάζονται μόνιμο προσωπικό. Μέτωπο αγώνα τώρα για προσλήψεις μόνιμης, σταθερής εργασίας με δικαιώματα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

2 Σχόλια στο "Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Όχι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας"

Ανώνυμα
ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που μεγιστοποιεί την υπερεκμετάλλευση των ανέργων, αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο ως ωφελούμενο, επιβάλλει εργασιακές σχέσεις και μισθό μεσαίωνα. 32.000 θέσεις (όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων) θα κατανεμηθούν στους δήμους της χώρας και 3.500 θέσεις στις περιφέρειες. Οι δήμαρχοι του Σύριζα και του ΚΚΕ που αποφάσισαν να εφαρμόσουν την κοινωφελή εργασία συμβάλλουν στην περεταίρω απορρύθμιση της εργασίας και εφαρμόζουν μνημονικές πολιτικές που καταγγέλλουν. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας 14/11/2014, υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014- 2015» κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις και δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Με το πρόγραμμα αυτό ο ένας στους δυο εργαζόμενους στους ΟΤΑ θα εργάζεται πλέον με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας. Ονομάζουν ωφελουμένους και όχι εργαζόμενους αυτούς που θα πάρουν μέρος σε αυτό, καταπατώντας με αυτό τον τρόπο κάθε έννοια εργατικού δίκαιου. Η συγκυβέρνηση επιδιώκει με διάφορους τρόπους να απαλλαγεί από παλιούς εργαζόμενους γιατί έχουν υψηλό μισθολογικό κόστος. Μέσα από τη λεγόμενη αξιολόγηση, τον προσχηματικό έλεγχο των συμβάσεων, την κατάργηση υπηρεσιών, θέλει να κάνει απολύσεις για να υπηρετήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που έχει ως στόχο να δημιουργήσει… Διαβάστε περισσότερα »
Ανώνυμα

Χρήστο μεγάλα λόγια λες, που ίσως να σου φαίνονται και πολύ επαναστατικά.
Είναι προφανές ζεις την πραγματικότητα της μονιμότητας σου και δεν έχεις πάρει μυρουδιά τι πραγματικά γίνεται στην πιάτσα.
Η πείνα τέλος δεν έχει, και συ ,ο επαναστάτης που κόπτεσαι για τα συμφέροντα της τάξης πρέπει να δώσεις άμεση και πρακτική απάντηση.
Διαφορετικά όλα τα παραπάνω που λες θα είναι λόγια χωρίς αποδέκτες.

wpDiscuz