.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Συνεχίζεται η κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ για 2η μέρα


Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Συνάντηση της ΠΕΝΕΝ με τον Υπουργό Ε.Ν.

Στο επίκεντρο ο εκδημοκρατισμός του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της νομοθεσίας και του Ναυτικού επαγγέλματος

Με πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της με τον Υπουργό Ε.Ν. Π. Κουρουμπλή. Στην συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε από την ΠΕΝΕΝ η ανάγκη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της Ναυτικής νομοθεσίας και του επαγγέλματος.

Η νομοθεσία που ισχύει σήμερα έχει τις καταβολές της σε διατάγματα και νόμους της Μεταξικής και της βασιλοχουντικής περιόδου καθώς επίσης και στον αντιδραστικό και αντεργατικό νόμο 330/76.

Οι προσπάθειες της ΠΕΝΕΝ και των Ναυτεργατών όλα αυτά τα χρόνια να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός σε συνεννόηση με τις άλλες δυνάμεις της ΠΝΟ κατέστη αδύνατον, επειδή το εφοπλιστικό λόμπυ και οι υποταγμένες από αυτό δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού παραμένουν ανένδοτες σε οποιαδήποτε απόπειρα ουσιαστικής αλλαγής της αντιδημοκρατικής καταστατικής λειτουργίας της ΠΝΟ.

Με τον τρόπο αυτό βάζουν πάνω από τα συλλογικά συμφέροντα των Ναυτεργατών τα προσωπικά και συντεχνιακά τους.

Ταυτόχρονα το ίδιο άκαρπη και αναποτελεσματική ήταν και η προσπάθεια συσπείρωσης του Ναυτεργατικού κινήματος και υλοποίησης του εκδημοκρατισμού του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με νομοθετική ρύθμιση, αφού όλα τα αστικά συστημικά κόμματα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης υποτάχθηκαν στις εντολές του εφοπλιστικού κεφαλαίου το οποίο απαιτούσε διακαώς να μην ανοίξει η παραμικρή χαραμάδα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και του εκσυγχρονισμού της καταστατικής λειτουργίας της ΠΝΟ, της Ναυτικής νομοθεσίας και του επαγγέλματος.

Παράλληλα οι προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ όπως διατυπώθηκε από τον πρώην Υπουργό Θ. Δρίτσα στην Βουλή τον Φλεβάρη του 2015 για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης «περί εκσυγχρονισμού του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος» παραμένουν όχι μόνο κενό γράμμα αλλά εγκαταλείφθηκαν οριστικά και ο ΣΥΡΙΖΑ τις πέταξε στο καλάθι των αχρήστων επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας ότι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λειτουργεί σύμφωνα με τα κελεύσματα του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου και υποτάσσεται απόλυτα στις στρατηγικές και επιχειρηματικές επιλογές του.

Μέσα από αυτή την κατάσταση γίνεται φανερό ότι με την διατήρηση αυτού του σαθρού, νόθου και αντιδημοκρατικού συστήματος, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι εφοπλιστές επιδιώκουν την καθήλωση, την υποταγή και την κηδεμονία του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για το πέρασμά της αντεργατικής τους πολιτικής.

Ο εκδημοκρατισμός του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της νομοθεσίας αποτελεί για την πλειοψηφία των Ναυτεργατών κορυφαίο και καθοριστικής σημασίας ζήτημα, είναι πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό αφού συνδέεται με την ίδια την δημοκρατία, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες στους χώρους δουλειάς αλλά και με την οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην οποία το σημερινό αντιδημοκρατικό καθεστώς βάζει πελώρια εμπόδια.

Παράλληλα η απουσία ενός σύγχρονου δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου διαμορφώνει συνθήκες που αλλοιώνουν και στραπατσάρουν την θέληση και την βούληση των Ναυτεργατών, διαμορφώνουν νόθους συσχετισμούς και αντιστρατεύονται στα συμφέροντα και στα συλλογικά δικαιώματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Κατά συνέπεια όσοι ισχυρίζονται ή επιχειρούν με οποιοδήποτε τρόπο να συνδέσουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα με ενδοσυνδικαλιστικές και ενδοπαραταξιακές διαφορές εξαπατούν, παραπλανούν και αντικειμενικά παίζουν το παιχνίδι των εφοπλιστών και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στην παρέμβασή του επίσης κατήγγειλε την επαίσχυντη δήλωση του Γ.Γ της ΠΝΟ ο οποίος υποστήριξε ότι η κατάληψη της ΠΝΟ από τους Ναυτεργάτες είναι «πρακτική απαράδεκτη» και ότι «το κράτος πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους»!!!

Δηλαδή ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας και των κατασταλτικών μηχανισμών για να αποβάλουν τους Ναυτεργάτες με την βία από χώρο που ανήκει σε αυτούς!!!
Ο γηραλέος 83χρονος εφοπλιστόδουλος Γ.Γ της ΠΝΟ προφανώς θεωρεί τα γραφεία της Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας ατομική και οικογενειακή του ιδιοκτησία!!

Η απάντηση του ταξικού μαχητικού συνδικαλιστικού κινήματος που εκπροσωπεί η ΠΕΝΕΝ είναι σαφής, ότι δεν πτοείται και δεν τρομοκρατείται από τέτοιες άθλιες προβοκατόρικες προτροπές των νόθων και εγκάθετων των εφοπλιστών αλλά δηλώνει ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αταλάντευτα τον αγώνα για την εξυγίανση του σάπιου και αντιδημοκρατικού συστήματος που έχει οικοδομηθεί στον χώρο του ναυτεργατικού κινήματος και ότι θα επιβάλει τον εκδημοκρατισμό διότι αυτό αποτελεί παναυτεργατικό αίτημα και με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστεί τα συνδικαλιστικά δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ανέπτυξε στον Υπουργό Ε.Ν τα δίκαια αιτήματα των Ναυτεργατών στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας = Ηγουμενίτσας και διαπόντιων νησιών και τόνισε την ανάγκη να δοθούν άμεσες ικανοποιητικές λύσεις σε αυτά.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ε.Ν σχετικά με το επίμαχο πρόβλημα της ΠΕΝΕΝ και των Ναυτεργατών που αφορά τον εκδημοκρατισμό ανέφερε τα εξής:
«Η κυβέρνηση και ο ίδιος σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό θα κάνει σήμερα σχετική δήλωση για το αίτημα της ΠΕΝΕΝ κατά την διάρκεια της συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του που βρίσκεται για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής».

Σημειώνουμε ότι συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ από Ναυτεργάτες με την στήριξη της ΠΕΝΕΝ ενώ κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας πέρασαν εκατοντάδες Ναυτεργάτες από τον χώρο των γραφείων της Ομοσπονδίας και ενημερώθηκαν από στελέχη της ΠΕΝΕΝ σχετικά με το αίτημα του εκδημοκρατισμού εν όψει του 29ου Συνεδρίου της ΠΝΟ.

Καταγγέλλουμε επίσης ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης βραδιάς επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς πολλές φορές να εισέλθουν στον χώρο της ΠΝΟ αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είχαν επιστρατευθεί (με τον ισχυρισμό της ασφάλειας του κτηρίου) από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και χάρη στην ψυχραιμία αλλά και την αποφασιστικότητα της περιφρούρησης δεν έγινε κατορθωτός ο στόχος τους. Επίσης στην διάρκεια της κατάληψης δυνάμεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος είχαν θέσει υπό παρακολούθηση το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΠΝΟ.

Ταυτόχρονα κλιμάκια και αντιπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ επισκέπτονται όλα τα μεγάλα λιμάνια και τα πλοία σε αυτά, πραγματοποιούν συσκέψεις, διανέμουν σχετική ανακοίνωση και ενημερώνουν τους Ναυτεργάτες για την ανάγκη να κάνουν δική τους υπόθεση τον εκδημοκρατισμό του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την ανασύνταξη και την αντεπίθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την αγωνιστική απόκρουση της συντονισμένης επίθεσης εφοπλιστών – κυβέρνησης.

Επίσης η ΠΕΝΕΝ απέστειλε χθες υπόμνημα και ενημερωτικό υλικό σε πάνω από 650 συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας όπως επίσης με ανοιχτή επιστολή ενημέρωσε όλους τους έλληνες Βουλευτές αλλά και τους Ευρωβουλευτές πλην της Χρυσής Αυγής.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποτελούν την πλειοψηφία στην ΠΝΟ πραγματοποίησαν παρά την γενική κατακραυγή των Ναυτεργατών την παρασυναγωγή του 29ου Συνεδρίου.

Την ίδια στιγμή στον χώρο της παρασυναγωγής δεκάδες Λιμενικοί και ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος είχαν από νωρίς το πρωΐ περικυκλώσει το κτήριο του ΟΛΠ προκειμένου να διασφαλίσουν τον «νόμο και την τάξη», και να εξασφαλίσουν με την παρουσία τους την διεξαγωγή του νόθου 29ου Συνεδρίου της ΠΝΟ.

Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει ότι οι πανικόβλητοι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές αναζητούν την προστασία των κατασταλτικών δυνάμεων για να νομιμοποιήσουν το σάπιο και αντιδημοκρατικό καθεστώς της ΠΝΟ.

Η ΠΕΝΕΝ παρά τις σοβαρές διαφορές που έχει με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ θεωρεί θετική την παρέμβαση που πραγματοποίησαν σήμερα στον χώρο του ΟΛΠ αλλά και την αποχώρησή τους από το νόθο 29ο Συνέδριο της ΠΝΟ.

Πειραιάς 23/11/2017
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ. Σήμερα στις 12.00 θα γίνει σύσκεψη στα γραφεία της ΠΝΟ με αντικείμενο την παραπέρα πορεία του αγώνα για τον εκδημοκρατισμό και την σύνδεσή του με τα προαπαιτούμενα της Γ΄ αξιολόγησης αλλά και τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά προβλήματα των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών.Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 6
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

11 Σχόλια στο "Συνεχίζεται η κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ για 2η μέρα"

μέλος του ΝΑΡ

Είναι καιρός πια, να αρχίσει να δυναμώνει μια εργατικη αντίληψη για τον συνδικαλισμο, που να έχει αγωνίζεται για ταξικά, δημοκρατικά σωματεία, σε αντίθεση με τον κρατικό, εργιδοτικο και κομματικοκεντρικο συνδικαλισμό!

ενας

O συνδικαλισμός θα είναι η ταξικός η «εργοδοτικός», δηλαδή «μη-συνδικαλισμός», δηλαδή δοτά από την αστική τάξη όργανα για την παραπλάνηση/υπονόμευση του αγώνα της εργ. τάξης για Επιβίωση-Επανάσταση. «Τρίτος δρόμος» δεν υπάρχει!
Ο ταξικός συνδικαλισμός οφείλει να είναι όχι «δημοκρατικός» γενικώς και αορίστως, αλλά…
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, για να ανταποκρίνονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα συνδικάτα στην ταξική αποστολή τους σαν όργανα πάλης υπο την καθοδήγηση της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, δηλαδή του Κομμ. Κόμματός της.
Ο ταξικός συνδικαλισμός οφείλει να είναι όχι «ανεξάρτητος» γενικώς και αορίστως, αλλά…
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. Σε συνθήκες επαναστατικής πάλης, όπου όλα τα μέσα και η δύναμη, δηλαδή το Κράτος, είναι στα χέρια της α.τ., αυτό, μπορεί να γίνει μόνο με την σφιχτή και αδιάλλακτη συσπείρωση και των ταξικών συνδικάτων γύρω από το Κομμ. Κόμμα.
Ολα τα υπόλοιπα είναι εργοδοτικός συνδικαλισμός η, σε παραλλαγή, αναρχοσυνδικαλισμός, δηλαδή ρεφορμισμός σε ποικίλες μορφές.
Και, βέβαια, υπάρχουν και τα καθαρά φασιστικά συνδικάτα, σαν καθαρώτερη και ανώτερη μορφή της κυριαρχίας της αστικής τάξης στον συνδικαλισμό.

μέλος του ΝΑΡ

Ο συνδικαλισμός η θα είναι ταξικός, δημοκρατικος και δεμένος με την εργατική τάξη ή θα είναι εργοδοτικος, κρατικός και κομματοκεντρικός. Εμείς έχουμε διαλέξει το πρώτο.

ονομα

Ρε φίλε δε ντρέπεσαι; Η ΠΕΝΕΝ που οργάνωσε εκδήλωση που μιλάνε ανταρσυωτες λαετζηδες και λοιπα ναυαγια δεν είναι κομματικοκεντρικη; Παίζεις με τη νοημοσύνη μας;

μέλος του ΝΑΡ

Πας καλά; συγκρίνεις τις εκδηλώσεις των σωματείων οπου φυσικά μπορούν να καλούνται και κόμματα, με τον κομματοκεντρικο συνδικαλισμό όπου μπαίνει το ιδιαίτερο συμφέρον του χ κόμματος πάνω απο το συμφέρον της εργατικής τάξης; ψαξτο

ονομα

Από πού κι ως πού να διοργανώσει μεμονωμένο σωματείο την εκδήλωση κομμάτων; Αυτό πάει να πει βάζω τον κομματικό σχεδιασμό πάνω από όλα. Επειδή πήρατε μεταγραφή τον Νταλακογιώργο πάτε να εκμεταλλευτείτε την ΠΕΝΕΝ για να φαίνεται ότι πατάει κόσμος στις εκδηλώσεις σας.

μέλος του ΝΑΡ

Τι λές ωρέ; Μεμωνομένο σωματείο, έκανε εκδήλωση για την οκτωβριανή επανάσταση. Και κάλεσε εκπροσώπους κομμάτων να μιλήσουν. ΠΟΥ βλέπεις το μεμπτό; Αντιθέτως, μεμπτό είναι να υπονομεύεις την δημοκρατία των συνελεύσεων των σωματείων, να υπονομεύεις αγώνες, να ΜΗΝ στηρίζεις αγωνιστές εργάτες, επειδή βρίσκονται σε άλλη κομμουνιστική, αριστερή οργάνωση από εσένα φιλε όνομα! Μην μας τρελάνεις κιόλας!

ενας

O αρχιρεφόρμας Νταλακογιώργος, όταν είδε πως το τσύριζα δεν προσφέρεται για «αριστερό» εργατοπατερισμό, σήκωσε την επόμενη διαθέσιμη σημαία ευκαιρίας!
Ηξερε ότι για ΠΑΜΕ δεν τον έπαιρνε…
Αλλά το καμίνι της ταξικής πάλης θα κάψει όλες τις σκουριές!

ενας

Σκάϊ και …λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις:
«Οχι στην κομματικοποίηση των συνδικάτων
Πλατείες» 2010-2011, πάνω και κάτω;
«Εξω τα κόμματα!»
Αναρχομπάχαλοι 2017:
«Εξω (Lock-Out) τα κόμματα από το Πολυτεχνείο!»
Πολυεθνικές (πινακίδες στους χώρους εργασίας):
«No politics»
Ανταρσυναρίτες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις:
«Οχι στον κομματικοκεντρικό συνδικαλισμό!»
…………………………………………………..
Ερμο ΚΚΕ! Κανείς ….»δημοκράτης» δε σε γουστάρει!

μέλος του ΝΑΡ

Εϊ ένας! Καταρχήν, οι «ανταρσυοναρίτε» μαζί με την ταξική αντεπίθεση (αναρχικοί-κομμουνιστές) που άνοιξε και την πύλη της Στουρνάρη, είναι αυτοί που όλοι μαζί άνοιξαν το ΕΜΠ στον κόσμο, άρα ΚΑΙ στις οργανωμένες κομματικές και μη, δυνάμεις του λαικού κινήματος. ΤΟ ΚΚΕ άφαντο.

Επίσης άλλο «όχι στον κομματοκεντρικό συνδικαλισμό» και άλλο το «έξω τα κόμματα απο τα συνδικάτα». καμμία σχέση.

μέλος του ΝΑΡ

Μπραβο στην ΠΕΝΕΝ. Έχει κάνει τρομαχτικη ζημια στην εργατική τάξη η κρατικη/εργοδοτικη/συντεχνιακη και κομματοκεντρικη αντίληψη για τον συνδικαλισμό! Τα επαναστατικά κόμματα δεν υποκαθιστούν την εργατική τάξη. Οπου την υποκατέστησαν, καταστράφηκε ο κομμουνισμός. Βλ ανυπαρκτος/κινα κλπ

wpDiscuz