.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για απεργιακό και αγωνιστικό ξεσηκωμό


prwtov-synton-4-2-725του Γιάννη Ελαφρού

Ευρω-μνημόνια δίχως τέλος, αγώνες δίχως όρια

Πρώτη κινητοποίηση αύριο στα Χαυτεία στις 6:30 μ.μ. και πορεία στο Σύνταγμα

Μέχρι στιγμής οι συνομιλίες κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ για τον τρόπο προώθησης των αντιλαϊκών μέτρων του 3ου μνημονίου και ανοίγματος του δρόμου για το 4ο μνημόνιο και ουσιαστικά για το ευρωμνημόνιο διαρκείας γίνονται με τον λαϊκό παράγοντα στο σκοτάδι. Σφαγιαστικά μέτρα αποφασίζονται και ντροπιαστικές αντιδημοκρατικές συμφωνίες λαμβάνονται, που επιχειρούν να δεσμεύσουν το λαό για πάντα υπό τον ζυγό του κεφαλαίου και της ΕΕ (ο περιβόητος «μηχανισμός δέσμευσης», που ανέφερε προχθές ο Ε. Τσακαλώτος), με την επιδίωξη και την ελπίδα οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι άνεργοι να παραμείνουν στον καναπέ της απελπισίας. Και με ένα κρυφό φόβο, βέβαια, όλων των «επάνω», τι θα γίνει εάν η εργατική τάξη, η νεολαία, ο λαός πει ξανά «Όχι»! Εάν ο ιός των ανατρεπτικών ολονυχτιών στην Γαλλία μεταφερθεί και στην Ελλάδα, γεμίζοντας ξανά τις πλατείες και αλλάζοντας τις μέρες μας.

Ε, ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τους φόβους τους σε πραγματικότητα, στη δική μας ελπίδα. Μπορεί να γίνει, αποδείχθηκε το Γενάρη και το Φλεβάρη στην μεγάλη απεργία της 4ης Φλεβάρη, στις μαζικές κινητοποιήσεις στις πόλεις, στα αγροτικά μπλόκα. Παρότι ο αστικοποιημένος και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός (παλιός και νέος) έκαναν ότι μπορούσαν για να ανακοπεί η δυναμική των κινητοποιήσεων και αποφάσισαν μια 48ωρη απεργία που μετατράπηκε σε «κινητή γιορτή», ακολουθώντας στην κυριολεξία τις κινήσεις της κυβέρνησης. Παρότι το ΚΚΕ, στον εργατικό και στον αγροτικό χώρο, προτίμησε να κλείσει τις κινητοποιήσεις δίνοντας πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορεί να ελιχθεί αξιοποιώντας επικοινωνιακά στις «διαπραγματεύσεις». Και παρότι οι δυνάμεις της ΛΑΕ παρέμειναν αγκιστρωμένες στο άρμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και ΜΕΤΑ το 3ο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί για μια ακόμα φορά να αιφνιδιάσει, καταθέτοντας προχθές το ασφαληστρικό νομοσχέδιο στη βουλή, ελπίζοντας πως οι διακοπές του Πάσχα θα απαλύνουν τις αντιδράσεις. Μπορούμε να τους διαψεύσουμε! Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Από αύριο κιόλας ξεκινούν οι κινητοποιήσεις. Αύριο Δευτέρα 25 Απρίλη, στις 6:30 μ.μ. στα Χαυτεία καλεί σε συγκέντρωση η Συνέλευση Αγώνα που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό την Παρασκευή στην ΠΟΕ ΟΤΑ. Θα ακολουθήσει πορεία στην πλατεία Συντάγματος και συγκέντρωση εκεί. Την Τρίτη έχει προγραμματίσει το ΠΑΜΕ συγκέντρωση στο Σύνταγμα, χωρίς όμως να επιδιώξει απεργιακή απάντηση και ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων.

Παρότι η συνέλευση αγώνα της Παρασκευής καλέστηκε εκτάκτως, η συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών ήταν σημαντική και η εικόνα που ερχόταν για τις διαθέσεις ανεβασμένη… Με βάση αυτά, πέρα από την αυριανή πρώτη αντίδραση, τέθηκε το καθήκον της κινητοποίησης της βάσης των εργαζομένων, με ενημερώσεις, συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς και στα σωματεία και δυναμικές αντιδράσεις σε χώρους εργασίας «που βγαίνουν απ’ τα συνηθισμένα», όπως ειπώθηκε συγκεκριμένα: καθημερινές κινητοποιήσεις με καταλήψεις, μπλοκαρίσματα λειτουργίας, διαδηλώσεις, απεργιακές απαντήσεις κλπ.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τον απεργιακό σχεδιασμό, τα πρωτοβάθμια σωματεία θα δώσουν την μάχη της απεργίας στο εμπόριο τις Κυριακές 24 Απρίλη και 8 Μάη, έτσι ώστε να μην ανοίξουν τα μαγαζιά (24/4 και 8/5 είναι από τις Κυριακές που επιτρέπεται από μνημονιακό νόμο, τον οποίο εφαρμόζει κανονικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η λειτουργία των καταστημάτων) και ταυτόχρονα στις 8 Μάη θα τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, με μεγάλη συγκέντρωση και ταξικό διεθνιστικό περιεχόμενο, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Η επόμενη συνέλευση αγώνα προσδιορίστηκε για την Πέμπτη 5 Μάη, ενώ τονίστηκε πως από τώρα μπαίνει σε όλα τα σωματεία πρόγραμμα αγώνα, το οποίο προσδιορίζει πως η 48ωρη απεργία, ως αφετηρία των αποφασιστικών κινητοποιήσεων για να μπλοκαριστούν τα μέτρα δεν μπορεί να πάει πιο πίσω από τις 9-10 Μάη. Στο ίδιο πνεύμα, τα δύο μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ εκλεγμένα με την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ζήτησαν την έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου για να αποφασιστούν απεργιακές και πολύπλευρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, χωρίς ανταπόκριση μέχρι τώρα.

Οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος και οι αγωνιστές της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων τονίζουν πως παρά τις πολιτικές διαφορές και τις ευθύνες που υπάρχουν για την αποκλιμάκωση του αγώνα, τώρα είναι η ώρα που η κάθε δύναμη θα αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ρεύμα αγωνιστικού ξεσηκωμού μέσα στους εργαζόμενους, αλλά και τη νεολαία και τους ανέργους, μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και τις γειτονιές, που θα το ενισχύσει η κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς και του κινήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη εκδηλώνονται ανεβασμένες μορφές πάλης, όπως η κίνηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ασφαλιστικά Ταμεία) να καταλάβει το Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη το πρωί. Ανάλογες κινήσεις θα εκφραστούν τις επόμενες μέρες. Η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε την Πέμπτη 5 Μαΐου καταλήψεις στους ΧΥΤΑ όλης της χώρας, στα γκαράζ, στα Δημαρχεία και σε δημοτικά κτίρια.

Η μάχη ξεκίνησε και θα δοθεί με αποφασιστικότητα και προοπτική.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ στις 24 Απρίλη 2016Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

11 Σχόλια στο "Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για απεργιακό και αγωνιστικό ξεσηκωμό"

Κώστας

Να δούμε ρε σύντροφοι πότε θα αναφερθείτε σοβαρά στις εξελιξεις στο ΜΕΤΑ, που δεν είναι της ΛΑΕ βέβαια, ούτε είναι όλα ρόδινα ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, αλλά νομίζω πως απαιτείται μια πιο σοβαρή και λιγότερο κομματικοκεντρική κεντρικοπολιτική αποτίμηση κάποιων χώρων και, κυρίως, των δυναμικών που κυοφορούνται στο εσωτερικό τους. Αλλά πλέον η παραπληροφόρηση έχει ξεπεράσει το να λέτε πως ΜΕΤΑ είναι ΛΑΕ, κρύβετε σκόπιμα τις πολύ ελπιδοφόρες εξελίξεις, την πύκνωση του ανεξάρτητου συνδικαλισμού από ένα δυναμικό που μπορεί να μην παύει να κουβαλάει στρεβλώσεις, και ποιος δεν κουβαλάει άλλωστε, αλλά κάνει την μια τομή μετά την άλλη.Μακάρι να δούμε τομές και από άλλους, πχ απομάκρυνσης από τον κομματικό συνδικαλισμό στυλ ΠΑΜΕ.

http://www.ergasianet.gr/menu-anakoinoseis/an_meta/20402-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1

Το ΜΕΤΑ πχ καλεί σήμερα στην συγκέντρωση, είναι αυτό κυβερνητικός συνδικαλισμός ? Ή η ΑΔΕΔΥ που καλεί επίσης είναι κυβερνητικός συνδικαλισμός ?

Και έχει ήδη γίνει κάθετη διάσπαση σε σειρά χώρων, μην βάζω τώρα link, τα έχουμε ξανακουβεντιάσει.

Αλλά το είχα προβλέψει πως το ΜΕΤΑ θα διασπαστεί και θα λέτε πως το ΜΕΤΑ δεν διασπάστηκε, το ΜΕΤΑ είναι κυβερνητικός συνδικαλισμός, πως επικεφαλής του ΜΕΤΑ είναι ο Βασιλόπουλος και όχι ο γραμματέας του κλπ

Κώστας

Ανώνυμα

Κώστα τι λένε για όλα αυτά οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στις τράπεζες κλπ; Γιατί δεν βλέπω από κει πολλές υπογραφές.. Πως θα ξεμπερδέψει το ΜΕΤΑ με το εργοδοτικό κομμάτι;

Κώστας

το θέμα είναι να βλέπουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για το ανεξάρτητο ριζοσπαστικό συνδικαλιστικό χώρο, γιατί η κατάσταση στο ΜΕΤΑ δημιουργεί άλλα καθήκοντα για την αντικαπιταλιστική αριστερά αν είναι αυτή που λέω εγώ και άλλα καθήκοντα αν είναι αυτή που λένε πολλά κείμενα του χώρου.

προφανώς το θέμα δεν είναι η ωραιοποίηση του ΜΕΤΑ ειδικά του ιδιωτικού τομέα. Δεν μας αφορά πάρα πολύ αν το ΜΕΤΑ θα ξεμπερδέψει όπως λες, με το εργοδοτικό κομμάτι, όπως το λες, μας αφορά η συμμαχία με το υπόλοιπο και πλειοψηφικό.

Κώστας

ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

μπα; δεν σας ενδιαφέρει Κώστα αν το ΜΕΤΑ θα ξεμπερδέψει με το εργοδοτικό/γραφειοκρατικό κομμάτι του που τυγχάνει να είναι και πλειοψηφικό;

Και σας ενδιαφέρει η συμμαχία με το υπόλοιπο κομμάτι του ΜΕΤΑ; δλδ συμμαχία υπό την σκέπη των γραφειοκρατών/εργοδοτικών συνδικαλιστών;

Και σε αυτό το σκεπτικό καλείς και τις ταξικές δυνάμεις; Ανεμομαζώματα, διαολοσκορπίσματα Κώστα! Δεν θα πάρουμε. Ξεμπερδέψτε πρώτα με το γραφειοκρατικό/εργοδοτικό κομμάτι του ΜΕΤΑ και ΜΕΤΑ βλέπουμε. Εδώ είμαστε, για να δράσουμε απο κοινού για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Χωρίς διγλωσσίες, χωρίς εντάξεις σε μέτωπα που πλειοψηφεί η γραφειοκρατική/εργοδοτική λογική, κλπ.

Κώστας

δεν είναι πλειοψηφικό ΑΝΤΑΡΣΥΕ, δεν θα έβγαιναν τέτοιες αποφάσεις

το ΜΕΤΑ ρητά, σε λόγια και πρακτικές δηλώνει πως αυτό που κάναμε στους γιατρούς είναι η γραμμή του

γίνεται ήδη ΑΝΤΑΡΣΥΕ, λυπάμαι, η γραμμή σου δεν περπατάει.. Θα ακολουθήσει όλο το ΜΕΤΑ ? Ίσως όχι. Θα διαηρήσουν κάποιοι γραφειοκρατικές πρακτικές με το όνομα ΜΕΤΑ ? Ϊσως ΝΑΙ. Θα συνεχίσουμε εμείς, οι Παρεμβάσεις δηλ κλπ αυτό που κάνουμε, να συνεργαζόμαστε με τις κατά πλειοψηφία ταξικές δυνάμεις του ΜΕΤΑ ? Προφανώς, το κάναμε και όταν τα πράγματα στο ΜΕΤΑ ήταν πολύ λιγότερο πολωμένα, προφανώς θα συνεχίσουμε.

Κώστας

ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

αν δεν είναι πλειοψηφία οι γραφειοκρατικοί/εργοδοτικοί συνδικαλιστές και στη ΛΑΕ και στο ΜΕΤΑ φίλε Κώστα, τότε ΓΙΑΤΙ το ΜΕΤΑ και η ΛΑΕ δεν έβγαλαν καταγγελία για τον αποκλεισμό του ταξικού σωματείου εμποροϋπαλλήλων ν. Πρέβεζας από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων;

Να σου θυμίσω Κώστα πως το συγκεκριμένο σωματείο αποκλείστηκε ΚΑΙ με τις ψήφους των συνδικαλιστών της ΛΑΕ και του ΜΕΤΑ, επειδή γράφει μπλοκάκηδες στις τάξεις του!

Περιμένω μια απάντηση Κώστα.

Κώστας

Είναι πολύ ασήμαντη η ερώτηση σου ΑΝΤΑΡΣΥΕ. Όσο σημαντικές είναι οι ατελείωτες καταγγελίες του Ρ για την εργοδοτική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Παρεμβάσεις κλπ στον τάδε κλάδο, το τάδε ΕΚ κλπ. Μια διαδικασία πραγματικά αδύνατο να την παρακολουθήσει κανείς, να έχει εικόνα τι γίνεται σε κάθε κλάδο και κάθε πόλη, να ξεχωρίσει τον καπνό και την φωτιά από την παραπληροφόρηση. Σε ρωτάω λοιπόν και γω, γιατί οι Παρεμβάσεις και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν συμφωνούν με την βιομηχανία καταγγελιών του Ρ εναντίον τους ? Καταλαβαινεις ότι πρόκειται για μια διαδικασία που πατάει πάνω στην διάλυση του εργατικού κινήματος, είναι όρος για την ύπαρξη της πολιτικής γραμμής και για την άντληση πολιτικής υπεραξίας. Για το ΜΕΤΑ ιδιωτικού τομέα έχω πει 1.000.000 φορές, χαίρομαι που συμφωνείς. Για Πρέβεζα και τέτοια δεν ξέρω να σου απαντήσω.

Αν το ΜΕΤΑ είναι εργοδοτικό-κυβερνητικό γιατί κατεβήκαμε μαζί του στους γιατρούς ?

Να πας στο ΚΚΕ, μην σε κρατάμε.

Κώστας

ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

Στρίβειν δια του αρραβώνος Κωστή μου έτσι; Δεν απαντάς γιατί δεν σε συμφερει να απαντήσεις!

Η καταγγελία είναι ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ: Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και της ΛΑΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ το σωματείο εμποροϋπαλλήλων ν. Πρέβεζας επειδή γράφει μπλοκάκηδες. Πιο συγκεκριμένη ΔΕΝ γίνεται! ΓΙΑΤΙ εφόσον για σένα το ΜΕΤΑ ΔΕΝ ηγεμονεύεται απο γραφειοκράτες συνδικαλιστές, γιατί λοιπόν ΔΕΝ κατήγγειλε αυτον τον αποκλεισμό;

Περιμένω μια απάντηση, αν και είπες πως δεν γνωρίζεις. Οπότε για ψάξτο λιγουλάκι.

Κώστας

ναι ναι, ψάχνω με αγωνία να βρω σύντροφο Πρεβεζιάνο να τον ρωτήσω #not

Κώστας

ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

Μπράβο Κώστα! Το ότι θεωρείς τον αποκλεισμό ενός ταξικού σωματείου ΚΑΙ από την ΛΑΕ/ΜΕΤΑ επειδή γράφει μπλοκάκηδες σαν ένα ασήμαντο γεγονός, ΦΑΝΕΡΏΝΕΙ ΤΟ ΑΠΛΟ: Αντιλαμβάνεσαι την εργατική πολιτική σαν ένα σύνολο παραγοντίστικων ενεργειών και μεγάλων επαναστατικών λόγων ως περιτύλιγμα.

Οκ, τράβα κάνε τον ΣΥΡΙΖΑ νο2 αφού αυτό θες.

Κώστας

ότι δεν έχω τρόπο να ελέγξω αυτό που μου λες είπα και πως συμφωνώ με τα σχήματα τα οποία στηρίζει η αντικαπιταλιστική αριστερά που συνεργάζονται με την ταξική πλειοψηφία του ΜΕΤΑ, τίποτε άλλο δεν είπα.

Κώστας

wpDiscuz