.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Βύρωνα


somateio vyrvnaΣε προσλήψεις πεντάμηνης εργασίας προχωρούν αρκετοί δήμοι της χώρας και ανάμεσα σε αυτούς και δήμαρχοι που εκλεχτήκαν με ψηφοδέλτια που στηρίχτηκαν από τις δυνάμεις της αριστεράς. Η δημοτική αρχή του δήμου Βύρωνα (ΣΥΡΙΖΑ) με την υποστήριξη της μνημονιακής αντιπολίτευσης και την ανοχή της λευκής ψήφου της Λαϊκής Συσπείρωσης – στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο – απέρριψε την πρόταση του σωματείου και αποφάσισε την υλοποίηση των αντεργατικών πολιτικών που καταργούν δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις.

Εξαίρεση η Αριστερή Παρέμβαση του δήμου Βύρωνα και ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας που τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Σωματείου

 

Ανακοίνωση Καταγγελία εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Όχι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Να μην εφαρμοστεί η αντεργατική πολιτική της συγκυβέρνησης στο Δήμο Βύρωνα.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στις πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας. Καταγγέλλει την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της δημοτικής αρχής να συμμετέχει ο Δήμος Βύρωνα στο πρόγραμμα της κοινωφελούς πεντάμηνης εργασίας και να απορρίψει την εισήγηση του σωματείου των εργαζομένων για να δημιουργηθεί ένα κίνημα υπεράσπισης της σταθερής εργασίας με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό, να διεκδικηθούν προσλήψεις μόνιμης εργασίας και να μην εφαρμοστεί στο Δήμο η βάρβαρη πολιτική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων μέσα και από την λεγόμενη κοινωφελή εργασία.

Η Δημοτική αρχή οφείλει να ασκήσει μια πολιτική που θα δημιουργεί νέες θέσεις σταθερής εργασίας, να απαιτήσει προσλήψεις μονίμου προσωπικού, που είναι προϋπόθεση για να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Δεν είναι υποχρεωμένη και δεν πρέπει να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα που ανακυκλώνει την ανεργία και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο δήμο.

Με την απόφαση αυτή η Δημοτική αρχή επιλέγει να εφαρμόσει τις μνημονικές πολιτικές της συγκυβέρνησης που καταγγέλλει. Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, καταργεί τη συλλογική σύμβαση. Αυτοί που θα εργαστούν πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με 420 ευρώ μέχρι 25 ετών και 490 ευρώ από 26 και πάνω, ονομάζονται ωφελούμενοι για να παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο ότι έχει απομείνει από το εργατικό δίκαιο στη χώρα μας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων. Δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια κανονική – αναρρωτική, δεν αναγνωρίζονται προϋπηρεσία, πτυχία, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.. Πρόκειται για μια ακραία μορφή εκμετάλλευσης και κατάργησης εργατικών δικαιωμάτων.

Η συζήτηση στο Δ. Συμβούλιο ήταν αποκαλυπτική και έδειξε ότι η δημοτική αρχή κινείται μέχρι σήμερα σαν το εκκρεμές, γεμάτη αντιφάσεις στην πολιτική της. Οι δημοτικοί της σύμβουλοι κατακεραυνώνουν την αντεργατική πολιτική, τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους, την ευελιξία στην εργασία κ.λπ., προεκλογικά ως παράταξη δήλωναν ότι δεν θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, σήμερα ως δημοτική αρχή και διοίκηση στο Δήμο τις εφαρμόζουν επικαλούμενοι τα ίδια επιχειρήματα με την κυβερνητική εξουσία. Ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης αναθεωρώντας τα όσα έλεγε προεκλογικά και δεσμευόταν, έκανε πολιτική κολοτούμπα λέγοντας στο Δ. Συμβούλιο ότι…. «εάν δεν εφαρμοστεί η κοινωφελής εργασία υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου…. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και θα πάρουμε πρωτοβουλίες για μόνιμη σταθερή εργασία».

Χέρι – χέρι η δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο καίριο αυτό ζήτημα με τις παρατάξεις των κ.κ. Γώγου, Μπαντή, Σωτηρόπουλου, Κόνσουλα απέρριψαν την πρόταση του σωματείου και αποφάσισαν να εφαρμόσουν την κοινωφελή εργασία.

Εξαίρεση αποτέλεσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Παπαμιχαήλ και ο εκπρόσωπος της Αριστερής Παρέμβασης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης του σωματείου. Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε λευκό.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το σωματείο μας με συνέπεια συνεχίζει την ανεξάρτητη, εργατική, ταξική πολιτική του και αγωνίζεται ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές όποιος και εάν είναι κυβέρνηση και δήμαρχος. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε την ασπίδα προστασίας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου. Δεν διστάζουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όπως στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην απόφαση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην αξιολόγηση και τον προσχηματικό επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ για να μην γίνουν απολύσεις, με τα ίδια κριτήρια καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή όταν εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές. Καλούμε τη Δημοτική αρχή να επανεξετάσει την απόφασή της στο θέμα αυτό και να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας. Οι άνεργοι χρειάζονται σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό και όχι προγράμματα προσωρινής κοινωφελούς εργασίας που ανακυκλώνουν την ανεργία. Οι υπηρεσίες του Δήμου χρειάζονται μόνιμο προσωπικό. Μέτωπο αγώνα τώρα για προσλήψεις μόνιμης, σταθερής εργασίας με δικαιώματα.Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

5 Σχόλια στο "Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Βύρωνα"

Ανώνυμα

Η ανακοίνωση καταγγελία του σωματείου σας – εργαζομένων στο Δ. Βύρωνα- αποπνέει συντεχνιακή λογική.
Πίσω απ’ τη δήθεν ταξικότητα και τα μεγάλα λόγια για την περιφρούρηση των εργατικών δικαιωμάτων στην πραγματικότητα κρύβεται ο φόβος σας μην χάσετε την θεσούλα σας. Γιατί αν ήταν αλλιώς τέσσερα χρόνια τώρα που χιλιάδες άνεργοι υποφέρουν θα είχατε βάλει λίγο πλάτη και δε θα αποδεχόσαστε να γίνονται έρμαια στα χέρια των ναζιστών, ούτε υποχείρια της κάθε κυβερνητικής πολιτικής. Θα είχατε φροντίσει να φτιαχτεί στη χώρα ένα ευρύτατο κίνημα, αλληλεγγύης, αντίστασης , διεκδίκησης ανέργων εργαζόμενων.Ίσως να μην είναι αργά.

Ανώνυμα

Κοίτα να δεις… μοιράσου πρώτα στα τέσσερα χρόνια τώρα που χιλιάδες άνεργοι υποφέρουν, την πλάτη που εσύ έβαλες, γιατί πίσω από τη δήθεν ταξικότητα και τα μεγάλα λόγια (ευρύτατο κίνημα, αλληλεγγύης, […]), ουσιαστικά αποδέχτηκες να γίνονται έρμαια στα χέρια των ναζιστών και υποχείρια της κάθε κυβερνητικής πολιτικής.

Είδες τι εύκολα συγκολλούνται οι μεγαλόστομες γενικολογίες που χρησιμοποιεί κάποιος για να κουνήσει αυστηρά και μεγαλοκαθηγητίστικα το δάχτυλο για να κρύψει όχι μόνο πως δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει και να συνεισφέρει, αλλά την ανικανότητά του να υπερβεί τον κανιβαλλισμό που σερβίρει η άρχουσα τάξη;

Ίσως να μην είναι αργά να πάψεις να συνγευματίζεις με ναζίδες.

Ανώνυμα

Επειδή δεν συνγευματίζω με ναζίδες και δεν μπήκα στο δημόσιο με γλείψιμο, ούτε τα παίρνω από κάποιο κομματικό ταμείο και δεν τα πάω καλά με τους εργοδότες, βρίσκομαι στην δυσμενέστατη θέση ν’ ανήκω σ’ αυτούς που είναι: ΆΝΕΡΓΟΙ- ΆΠΟΡΟΙ- ΑΝΈΣΤΙΟΙ- .
Όσο για το ποιος και που έβαλε πλάτη σε προκαλώ, να μου πεις μια ενέργεια, μια δράση για τα ζητήματα των ανέργων του σωματείου του Δ. Β, η κάποιου άλλο σωματείου του δημόσιου χώρου, πέρα από λόγια στα χαρτιά..
Τέλος όλοι εσείς που μιλάτε εκ του ασφαλούς είτε γιατί σας τρέφει η μάννα σας,είτε γιατί …. τι λέτε σε μένα, τι ακριβώς να κάνω, τι να υπερασπιστώ.
Στην απάντηση να πάρετε υπόψη σας πως εδώ και καιρό έχω φάι και τη γάτα.

Ανώνυμα

Ανέστιος μπορεί να είσαι όπως λες, άνευ google όμως όχι όπως φαίνεται, για να μπορέσεις και μόνος σου να εξακριβώσεις το ιστορικό του σωματείου, αν και το ύφος σου, της ακλόνητης πεποίθησης, προϋποθέτει πως διαθέτεις όλες τις χειροπιαστές αποδείξεις…
Επειδή η ρητορεία σου παραμένει κανιβαλική έως ακροδεξιά, δεν έχει νόημα να επιβεβαιωθούν επιπλέον συμπεράσματα. Αλλά στη μικρή πιθανότητα που ανήκεις στο τεράστιο καζάνι όλων αυτών που έχει τσακίσει μέχρι εσχάτων η πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ, με ειλικρινές ενδιαφέρον για την ανατροπή της κατάστασης, είσαι σε θέση να μας υποδείξεις την ουσία για το συγκεκριμένο θέμα; Τι στάση και πράξεις αναμένεις από δημοτικές αρχές και σωματεία εργαζόμενων εκεί να κρατήσουν σε ότι αφορά καταρχήν τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και ευρύτερα στην έμπραχτη συμπαράσταση προς τους ανέργους;

Ανώνυμα

Ανέστιος είμαι αναίσθητος δεν είμαι.
Έψαξα στην εικονική σας πραγματικότητα, αλλά δε βρήκα τίποτα.
Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις- δείξε μου έστω μια δράση-
Για το ακροδεξιό και κανιβαλικό του ύφους.
Αντιπαρέρχομαι τους συνεχείς χαρακτηρισμούς σου.
Δεν γνωρίζεις πως ο άνθρωπος όταν δεν έχει να φάει γίνεται κανίβαλος..
Τώρα για το στάση πρέπει να κρατήσουν οι δήμαρχοι και τα σωματεία.
Οι δήμαρχοι που είναι αριστεροί να πάρουν του εργαζόμενους στη δουλειά και να τους δώσουν τα ίδια που δίνουν και στους υπόλοιπους εργαζόμενους κι αν δεν έχουν λεφτά να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία να τα πάρουν απ’ την κυβέρνηση . Αν το δήμαρχο τον θέσουν σε αργία να μην αποδεχθεί την απόφαση και να οργανώσει την αντίσταση του.
Τα σωματεία να καλοδεχτούν τους συναδέλφους στους τόπους δουλείας , να τους γράψουν στα σωματεία, να μην τους φέρονται σαν παρίες και να οργανώσουν άμεσα την πάλη, μαζί ή απέναντι απ’ τους δημάρχους, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα για όλους.

wpDiscuz