Αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ειδικής αγωγής αλλά και τον σύγχρονο Καιάδα που θα δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν η εκπομπή Ράδιο Παντιέρα που μεταδόθηκε την Τετάρτη 11/1/2017, από το ελεύθερο ραδιόφωνο της ERTOpen, στους 106,7 στα FM στην Αττική.
Στο στούντιο ήταν καλεσμένοι η Άννα Γαϊτανίδου, ειδική παιδαγωγός και ψυχοθεραπεύτρια, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Σωματείου Ειδικής Αγωγής και ο Μιχάλης Γεωργουδάκης, πατέρας δύο παιδιών, σε μια εκπομπή αφιερωμένη στις δυσάρεστες εξελίξεις όσον αφορά το καθεστώς ειδικής αγωγής, το οποίο με παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ, ανατρέπεται μετακυλίοντας το κόστος στην πλάτη των γονιών αλλά και των εργαζόμενων στον κλάδο.
Αφορμή για το θέμα της εκπομπής ήταν το γεγονός ότι τέλη του Δεκέμβρη, εντελώς αιφνιδιαστικά, ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους επιστημονικούς συλλόγους των λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων κ.ά. και τους ανακοίνωσε ότι σε 5 μέρες (από τις 23 Δεκέμβρη μέχρι τις 28) πρέπει να υπογράψουν σύμβαση. Το μέχρι τώρα καθεστώς ήταν ότι οι γονείς έπαιρναν χρήματα από το ταμείο τους και πλήρωναν οι ίδιοι τα ιδιωτικά κέντρα. Αν το παιδί χρειαζόταν να κάνει παραπάνω θεραπείες από αυτές που έγραφαν τα ταμεία (το 75-80% των περιπτώσεων) οι γονείς πλήρωναν τη διαφορά. Τώρα θεσπίζονται οι λεγόμενοι κλειστοί προϋπολογισμοί, και με τις γνώριμες καθυστερήσεις πληρωμών προβλέπεται «σφαγή».
Ορισμένα από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην εκπομπή πραγματικά σοκάρουν. Ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού θα πρέπει να ενισχύεται με 440 ευρώ το μήνα από τον ασφαλιστικό του φορέα (π.χ. ΙΚΑ). Ωστόσο, με δεδομένο ότι το κόστος κάθε συνεδρίας ανέρχεται σε 35 ευρώ και το ποσό που δίνει το ταμείο ανά συνεδρία είναι μόλις 1,23 ευρώ, μπορεί κανείς να αντιληφθεί σε ποιον πέφτει το βάρος της κάλυψης του υπολειπόμενου ποσού, αλλά και ότι πολλοί γονείς δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το παιδί τους.
Ο κόφτης που τόσο πολύ έχει μπει στο λεξιλόγιο και την ζωή μας, σύνομα θα αλλάξει το τοπίο και στην ειδική αγωγή.
Όπως εξήγησε η Ά. Γαϊτανίδου, οι κλειστοί προϋπολογισμοί δημιουργούν έναν σύγχρονο Καιάδα για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής, καθώς το μόνο που υπολογίζει η κυβέρνηση είναι οι περιορισμένες δαπάνες που εάν υπερβληθούν, θα πρέπει να καλυφθούν από τους γονείς, τους εργαζόμενους (μέσω περικοπών μισθών) και τα κέντρα ειδικής αγωγής. Π.χ. το 2015 ο ΕΟΠΥΥ διέθεσε 68 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες, αλλά το πραγματικό ποσό ανήλθε σε 88 εκατ. ευρώ. Τα επιπλέον χρήματα δε δόθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα πολλά κέντρα να δουλεύουν επί 5 μήνες τσάμπα!
Ο Μ. Γεωργουδάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο γονιός βρίσκεται στο κέντρο ενός μπρα ντε φερ ανάμεσα στα κέντρα και τον ΕΟΠΥΥ, αλλά τελικά το κόστος της θεραπείας θα το πληρώσει ο ίδιος»! Σημείωσε ότι η απαίτηση του ΕΟΠΥΥ παραμονές Πρωτοχρονιάς να ανατρέψει εκ βάθρων το καθεστώς χορήγησης χρημάτων για θεραπείες δεν συμπεριέλαβε κανένα διάλογο.
Σοβαρές εξελίξεις υπάρχουν και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και αμοιβών των εργαζομένων. Πολλά κέντρα ήδη απαιτούν μειώσεις μισθών έως 30% μπροστά στον επερχόμενο «κόφτη» για να καλύψουν εκ των έσω τις επερχόμενες απώλειες, έχουν συμβεί απολύσεις, ενώ σε πολλά κέντρα εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί 13 ή και 19 μήνες (π.χ. ΠΕΓΚΑΑΠ όπου βρίσκονται σε επίσχεση). Δεν υπάρχουν συμβάσεις, κάθε εργαζόμενος αμείβεται ανάλογα τις ώρες, την εμπειρία του αλλά και τις σχέσεις του με τον εργοδότη, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται με μπλοκάκι, επωμιζόμενο το κόστος της ασφάλισης, χωρίς μισθό το καλοκαίρι αλλά και ταμείο ανεργίας.
Την εκπομπή συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σταμούλης και τον ήχο ρύθμισε ο Παναγιώτης Ζέκιος.
Η εκπομπή Ράδιο Παντιέρα μεταδίδεται στους 106,7 στα fm και μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου της ertopen.com. Επίσης, το πρόγραμμα αναμεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στους 96,5, στα Χανιά στους 1134 χιλιόκυκλους στα μεσαία, καθώς και σε διάφορους άλλους σταθμούς από την Ελλάδα.
Ακούστε στα δύο βίντεο που ακολουθούν ολόκληρη την ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική εκπομπή:
Μια εκπομπη ακρως κατατοπιστικη που ανεδειξε το προβλημα που δημιουργησε σε εμας τους γονεις με παιδια στο φασμα του αυτισμου.Ο συζυγος μου εξεφρασε το προβλημα που το αναλγητο κρατος ετοιμαζεται να πραξει εις βαρος εαν υπογραφει η συμβαση του Εοπυ.
Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η αναφορά στα κέντρα που θίξατε, ισχύει για μεγάλα κέντρα ημέρας και όχι για τα μικρά κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν σε κάθε γειτονιά. Δεν έχουμε απολύσει κόσμο, όμως με τις νέες συνθήκες τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους. Έχω την χαρά να σας πω ότι το δικό μου κέντρο και οι συνεργάτες μου είμαστε οικογένεια και σαν μια οικογένεια, θα αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα. Ας μην γενικεύουμε λοιπό,ν κάποιες καταστάσεις δεν είναι όλοι οι εργοδότες εκμεταλλευτές.
Δήμητρα Κωνσταντά
Σίγουρα όλοι οι εργοδότες δεν είναι του ίδιου μεγέθους κυρία Κωνσταντά. Υπάρχουν μεγάλοι, μεσαίοι, μικροί κλπ. Γι’ αυτό οι ¨μικροί” καλό θα είναι να πάνε μαζί με τους εργαζόμενους που σφαγιάζονται ενάντια στις κυβερνήσεις, τους μεγάλους εργοδότες, την ΕΕ και όχι απλώς να λένε ότι “όλοι οι εργοδότες δεν είναι ίδιοι”. Αν μπορείτε όμως εξηγείστε μας κάτι. Αφού όμως εσείς ως “μικρό” κέντρο γειτονιάς είσαστε όπως λέτε “οικογένεια”, τα κέρδη τα μοιράζεται εξίσου με τους εργαζόμενους; Η ιδιοκτησία είναι κοινή; Στις αποφάσεις μετέχουν όλοι και ελέγχουν – ελέγχονται ισότιμα;
Γιατί αλλιώς καλά τα περί οικογένειας αλλά αν στις ζημιές είμαστε “σοσιαλιστές” και στα κέρδη “καπιταλιστές” η οικογένεια – πρέπει να – διαλύεται. Ο αιώνιος νόμος της ταξικής πάλης εφαρμόζεται και αναπτύσσεται και στα καλύτερα σπίτια.
Μ.Ρ.
Κυρία Κωνσταντά το μικρό κέντρο δε σημαίνει αυταπόδεικτα καλό και θεραπευτικά και εργασιακά. Έχω εργαστεί σε μικρά κέντρα που δίνουν μεγαλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους τους και κάνουν πολύ καλή δουλειά, έχω εργαστεί και στο ανάποδο: με τη δικαιολογία ότι ένα κέντρο είναι μικρό ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι δε βγαίνει και τους δίνει ψίχουλα, αντιμετωπίζει τους γονείς ως πελάτες και τα παιδιά ως εμπόρευμα, με πολύ κακά θεραπευτικά αποτελέσματα. Αναφέρω παράδειγμα μικρού κέντρου: για παράλληλη στήριξη το πρωί στο σχολείο, για 2 λογοθεραπείες, 2 εργοθεραπείες και 1 μαθησιακή υποστήριξη τη βδομάδα το κέντρο ζήτησε πέρυσι και φέτος από τους γονείς 2.500 ευρώ το μήνα, πληρώνει τη θεραπεύτρια που κάνει την παράλληλη στήριξη 700 ευρώ και τους απογευματινούς θεραπευτές 9 ευρώ την ώρα μικτά και όλα τα υπόλοιπα πάνε στο κέντρο. Αντιλαμβάνεστε τι τεράστια κλοπή συντελείται εις βάρος των εργαζόμενων και της οικογένειας!!! Όποια μικρά κέντρα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ως οικογένεια τότε θα έπρεπε να δίνουν ΙΚΑ και δώρα στους εργαζόμενους τους. Όπως επίσης θα πρέπει να τους στηρίξουν αυτούς και τις οικογένειες των παιδιών στον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και θεραπεία αυτών των παιδιών. Γιατί είναι αυτό που τα δύο βασικά μέρη της οικογένειας έχουν ανάγκη, ακόμα κι αν σημαίνει αυτό ότι θα κλείσουν τα κέντρα και θα δουλέψουν όλοι εργαζόμενοι και πρώην εργοδότες με τον ίδιο μισθό στο δημόσιο φορέα.