.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο εισοδισμός της ΛΑΕ στο εθνικιστικό ρεύμα και ο εισοδισμός αριστερών στην ΛΑΕ


Παναγιώτης Μαυροειδής

Το σχόλιο αφορά τη σχέση της ΛΑΕ με τον  εθνικισμό, αλλά και τη σχέση διαφόρων αριστερών ρευμάτων με τη ΛΑΕ.
Το πάζλ συμπληρώνεται διαρκώς, με πυκνές και όλο και πιο γκρίζες κουκίδες.
Στις 2/11/18 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει τηλεοπτική εμφάνιση στο κανάλι του ναζιστή Κ. Πλεύρη (που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το δικηγορικό γραφείο του τελευταίου), εγκωμιάζοντας μάλιστα με ενθουσιασμό το κανάλι για τον «ωραίο τίτλο» της εκπομπής (ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ). Μετά τη θύελλα των διαμαρτυριών, ο επικεφαλής της ΛΑΕ δηλώνει πως δεν γνώριζε την πολιτική ταυτότητα του καναλιού (βλέπε και εδώ).
Ο Κ. Ήσυχος, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας (με Υπουργό τον Π. Καμμένο) στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνυπογράφει μαζί με τον ακροδεξιό Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, τον απόστρατο Φραγκούλη Φράγκο (θιασώτη του «σωτήριου ρόλου» του Στρατού), τον Σάββα Καλεντερίδη (ασχολίαστο), σε πρωτοβουλία για το Μακεδονικό. Στη συνέχεια, σιωπηρά, η υπογραφή αποσύρεται.
Ο Γ. Μπούτρης εκπροσωπώντας την πολιτική κίνηση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ (συνιστώσα της ΛΑΕ), ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο εθνικιστικό «συλλαλητήριο» στο Σύνταγμα στις 20/1/19 εν μέσω παραληρήματος των φασιστών της Χρυσής Αυγής κάτω από την εξέδρα. Ο ιστότοπος iskra.gr, από τα βασικά μέσα έκφρασης της ΛΑΕ, του Αριστερού Ρεύματος και προσωπικά του Π. Λαφαζάνη, τακτικός αρθρογράφος της οποίας είναι και ο προαναφερόμενος Μακεδονομάχος, είχε αρχικά αναρτήσει το κάλεσμα της εν λόγω κίνησης, για να το κατεβάσει στη συνέχεια.
Η iskra.gr δεν είχε παραλείψει την παραμονή του «συλλαλητηρίου» να δημοσιεύει σε περίοπτη θέση τις δηλώσεις /κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη, υπενθυμίζοντας με νόημα την ομιλία του στο περυσινό συλλαλητήριο. Έτσι για να γίνεται η σύνδεση…
Πέραν από  το μη σοβαρό του πράγματος («δεν ήξερα», «δεν εννοούσαμε αυτό», «μετά το αλλάξαμε», «δεν είναι αυτό που νομίζετε» κλπ), υπάρχει πολιτική ουσία για όλα αυτά.
Κατ’ αρχήν, ακόμη και αν κάποιος ήθελε να δει όλα αυτά ως απλά «λάθη», που ωστόσο είναι «προσωρινά» και «επιμέρους», έχει σημασία να επισημανθεί πώς όλα αυτά τα «τυχαία», πάντα ρέπουν προς την εθνικιστική πλευρά και όχι βέβαια προς «διεθνιστικές απλουστεύσεις».
Δεν πρόκειται όμως για τυχαία λάθη, ούτε αυτά ανάγονται σε προσωπικές αστοχίες που θα πρέπει να αναζητηθούν σε «θεωρίες συνωμοσίας» ή να προσπεραστούν με προσωπικές επιθέσεις ή απαξιώσεις.
Υπάρχουν δύο βασικοί κινητήρες που ωθούν την ηγεσία της ΛΑΕ προς την υπόκλιση στον εθνικισμό και την συνακόλουθη πολιτική έκθεση των μελών και φίλων της.
Η πρώτη πλευρά, σχετίζεται με την μανία της ΛΑΕ για είσοδο στο κοινοβούλιο με κάθε τρόπο, με κάθε τίμημα και με κάθε συμμαχία, ακόμη και ψαρεύοντας στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Η θεωρία είναι γνωστή: «Μέσα στην κάλπη, όλοι οι ψήφοι είναι ίδιοι και μετράνε το ίδιο». Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της αριστεράς που θεωρεί τον κοινοβουλευτικό αγώνα ένα πεδίο της πάλης, όχι το μοναδικό και ούτε το κύριο, αλλά πάντα σε σύνδεση με την πολιτικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, την ταξική συνειδητοποίηση και την αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αστική ιδεολογία και τις εκφράσεις της. Σε αυτή τη βάση είναι που έχει νόημα και είναι ζητούμενη η εκλογική ενίσχυση και εκπροσώπηση της αριστεράς στη Βουλή, αλλά και αλλού (Περιφέρειες, Δήμοι κλπ). Αντίθετα, η οπτική της ΛΑΕ, συγκροτεί ένα άκρατο κοινοβουλευτικό κρετινισμό, που εκθέτει κάθε έννοια αριστεράς.
Η δεύτερη πολιτική πλευρά, αφορά το πως  ενσωματώνουν στην πολιτική τους τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», ρεύματα στην ελληνική αριστερά. Στην ουσία πρόκειται για ένα μίγμα της διαχρονικής παράδοσης αφενός του ρηχού εθνικού αντιιμπεριαλισμού χωρίς ταξικό περιεχόμενο του ΚΚΕ (ειδικά στην Φλωρακική εκδοχή) και αφετέρου του «κοσμοπολιτισμού- εθνικισμού» του ΚΚΕεσ. (ας θυμηθούμε τους ύμνους του Κύρκου για τα Μακεδονικά συλλαλητήρια παλιότερα). Κοινή συνισταμένη της αντίληψης αυτής είναι ότι χωρίς περιτύλιγμα της αριστερής πολιτικής με την εθνική αφήγηση, δεν μπορεί αυτή να καταστεί ποτέ μαζική, αποδεκτή και αξιοσέβαστη.
Η υποβάθμιση ή/και κατάργηση της ταξικής οπτικής και στόχευσης στο πλαίσιο της «εθνικής ενότητας» και ο υποβιβασμός της σε «αριστερή πτέρυγά» της, ήταν πάντα προβληματική.
Ωστόσο, ειδικά στη σημερινή εποχή και ακόμη περισσότερο σε χώρες προσδεδεμένες οργανικά σε οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές ενώσεις του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, η κατεύθυνση αυτή καταντά αντιδραστική.
Αδυνατεί εκ των πραγμάτων να νοηματοδοτηθεί με «αριστερό χρώμα» και στοιχειωδώς να διαφοροποιηθεί από τον αστικό εθνικισμό και την αστική στρατηγική γενικά.
Το Μακεδονικό ζήτημα είναι χαρακτηριστικό, αν και όχι μοναδικό θέμα, πάνω στο οποίο η ΛΑΕ (αλλά και το ΚΚΕ) αδυνατούν να εκτιμήσουν σωστά και να αντιπαρατεθούν με την επιθετική στρατηγική της αστικής τάξης στην Ελλάδα (πάντα στο πλαίσιο των συμμαχιών της με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ). Στην ουσία εξωραΐζουν, ακόμη και όταν καταγγέλλουν την πολιτική της ως «ενδοτική» και «υποταγμένη στον ιμπεριαλισμό», καθώς θέτουν ως μέτρο αξιολόγησης και κριτικής την αντιμετώπιση του «αλυτρωτισμού» και της «επιθετικότητας», πάντοτε και αποκλειστικά των άλλων (Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία κλπ).
Η τακτική αυτή του ιδιόμορφου «εισοδισμού» της ΛΑΕ στο εθνικιστικό ρεύμα, δεν έχει βέβαια καμία τύχη, αντίθετα οδηγεί τον σχηματισμό αυτό σε διαρκή κρίση και αδιέξοδα.
Ωστόσο, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά προκαλεί πολύ σημαντική ζημιά συνολικά στην αριστερά.
Την ίδια στιγμή που η ΛΑΕ κάνει «εισοδισμό» σε ακροδεξιά και εθνικιστικά ακροατήρια, η ηγεσία της κάνει προτάσεις συνεργασίας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (βλέπε και εδώ). Υπάρχουν συνιστώσες της που μιλούν στο όνομα της αντικαπιταλιστικής ή/και διεθνιστικής αριστεράς (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ κλπ), που στο όνομα της συγκρότησης της «αριστερής πτέρυγας» στη ΛΑΕ, επίσης καλούν και δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής αριστεράς όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συνεργαστούν με τη ΛΑΕ με στόχο την είσοδό της στη Βουλή. Υπάρχουν ακόμη και προτάσεις εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που από το 2015, αλλά και εντελώς πρόσφατα διατύπωσαν και διατυπώνουν με επιμονή, πρόταση για κεντρική πολιτική συνεργασία και κοινή εκλογική κάθοδο με τη ΛΑΕ, θεωρώντας μάλλον μικρές αρνητικές «λεπτομέρειες» όλα τα παραπάνω.
Μπροστά στην εικόνα της πολιτικής της ηγεσίας της ΛΑΕ, αυτές οι δυνάμεις, όχι μόνο δε φαίνεται να τολμούν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά αντίθετα κρύβονται πίσω είτε από μια στάση «ίσων αποστάσεων» με κριτική περί «σεχταρισμού» των «ηγεσιών ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ», είτε με μια αμήχανη ταυτόχρονη κριτική «τόσο του εθνικισμού, όσο και του αναρχο/τροτσκισμού»! Έτσι βάζουν στην ίδια ζυγαριά το κρίσιμο ζήτημα της πάλης ενάντια στον αστικό εθνικισμό και την αστική πολιτική με τις δικές τους εμμονές και λαθεμένες θεωρήσεις και μάλλον με την ανάγκη ατεκμηρίωτης δικαιολόγησής τους. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…
Κατά τη γνώμη μας, το ζήτημα της πάλης κατά του εθνικισμού (δεμένο και με την αντιφασιστική πάλη), όχι μόνο δεν στριμώχνει την αντικαπιταλιστική, κομμουνιστική αριστερά, αλλά αντίθετα της δίνει καύσιμα στην αντιπαράθεσή της συνολικά με την αστική πολιτική.
Ένα διευρυμένο μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιΕΕ αριστεράς, μεταξύ των άλλων, μπορεί και πρέπει να εδράζεται σε ένα τριπλό ΟΧΙ, στην αστική/μνημονιακή αλλά και επιθετική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την πολεμοκάπηλη παρουσία ΗΠΑ, ΝΑΤΟ,ΕΕ στην περιοχή και, τέλος, στο μέτωπο κατά του αστικού εθνικισμού ως νομιμοποιητικού ιστού της αστικής πολιτικής για τα προηγούμενα.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 88.00% ( 10
Συμμετοχές )



68 σχόλια στο “Ο εισοδισμός της ΛΑΕ στο εθνικιστικό ρεύμα και ο εισοδισμός αριστερών στην ΛΑΕ

  1. Κώστας

    Αυτό που καταλαβαίνει κανείς από την γυαλάδα στο μάτι των πονηρών πολιτικάντηδων τύπου Λαφαζάνη και Μαυροειδή είναι πως μύρισαν εκλογές.

    Είναι αυτή η, δυστυχώς κυρίαρχη και καθεστωτικά κατεστημένη, αριστερή ελίτ που μόνο τότε βρίσκει την ουσία της πολιτικής πάλης.

    Επί της αρχής οι κομμουνιστές και το κομμουνιστικό κίνημα αν είναι να ανασυγκροτηθεί θα πάει αλλιώς.

    1) δεν θα βάλει τις εκλογές στο τιμόνι αλλά την πολιτική εκεί που ριζώνουν οι πραγματικές κοινωνικές συλλογικότητες με την ενσώματη συμμετοχή τους

    2) θα στήσουν την αριστερά στα πόδια της με σύνθεση και πρόγραμμα άλλο και ευρύτερο από του επίσης υπό ανασυγκρότηση, κομμουνιστικού κόμματος με κέντρο την αντιιμπεριαλιστική ρήξη.

    3)θα αρνηθούν την θεωρία των πονηρών πολιτικάντηδων Λαφαζάνηδων και Μαυροειδών πως όλες οι ψήφοι είναι ίδιες. Θα αρνηθούν λοιπόν την θεωρία πως, χωρίς να προσχωρούμε, δεν πρέπει να έρθουμε σε μετωπική σύγκρουση με τον εθνικισμό, γιατί ο κοσμοπολιτισμός είναι η κυρίαρχη αστική και ιμπεριαλιστική γραμμή. Επίσης θα αρνηθούμε την θεωρία πως ο εθνικισμός είναι η κυρίαρχη γραμμή άρα δεν θα έρθουμε σε ρήξη με τον κοσμοπολιτισμο και τους ψηφοφόρους του.

    Αυτές είναι οι γραμμές των πονηρών πολιτικάντηδων Λαφαζάνη και Μαυροειδή και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ιεραρχηθούν. Δεν υπάρχει τρόπος να διαλέξουμε αν είναι χειρότερο να μην αντιπαρετίθεσαι μετωπικά με τον εθνικισμό και τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, αν και υπάρχει μεγάλη αλλαγή του πολιτικού τόνου και λόγου από πέρσι στον ίδιο τον ΠΛ και την iskra. Δεν είναι τυχαίο πως γίνεται λόγος για κείμενο, κάποιας συνιστώσας που την ξέρει ο ΠΜ μόνο (!!!) που κατέβηκε δείχνοντας πως ο διχασμός της ΛΑΕ είναι απόλυτος και με πολιτικά αποτελέσματα ως και στην διαχείριση της σελίδας του ΑΡ. To οποίο ΑΡ θα κληθεί σύντομα να πάρει οριστικές πολιτικές επιλογές αν το ενδιαφέρει να συνεχίσει με την ΛΑΕ ή με άλλα σχήματα και γραμμές, με άλλη ιδεολογική και ταξική κατεύθυνση και σύνθεση. Η τοποθέτηση των νέων της ΛΑΕ είναι ενδεικτική

    https://www.ektosgrammis.gr/website/ohi-sti-symfonia-ton-prespon-agonas-enantia-se-imperialistikoys-shediasmoys-akrodexia-kai

    Δεν μπορούμε όμως να πούμε, και δεν θα το πούμε, πως η υπόκλιση στον κοσμοπολιτισμό είναι λιγότερο επικινδυνη. Ήταν αυτή η υπόκλιση και όχι η υπόκλιση στον εθνικισμό που έδωσε αριστερό άλλοθι στην γραμμή παραμονής στον ΟΝΕ κα την ΕΕ όλα τα χρονια του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση με τον λόγο και την πρακτική όσων σήμερα συγκροτούν τις ΑΡΚ, ΟΝΡΑ, Δικτύωση (που καλώς βέβαια η ΛΑΕ είναι σε διαδικασίες σύγκλισης μαζί τους και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κακώς γράφει όλη την ώρα ψέματα πως τους καλεί κλπ) ή που μας έφερε ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πλειοψηφικά αλλά το χρεωθήκαμε όλοι, να μην δώσουμε την μάχη του δημοψηφίσματος και να ρίξουμε νερό στην συνθηκολόγηση Τσίπρα, από κοινού με το ΚΚΕ με την γραμμή ΟΧΙ στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, με την γραμμή δηλ περί ενός τυπικού δημοψηφισματος για το γαμώτο. Τότε που μας ρώταγε ο κόσμος τι θα γίνει αν βγει το ΟΧΙ και τι μπορεί να γίνει και η πλειοψηφία των κλιμακίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλεγε, τίποτα δεν μπορεί να γίνει από Δευτέρα, θα έρθει μνημόνιο για να μην καταστραφούμε με την καπιταλιστική δραχμή.

    Με οδηγό αυτές τις γραμμές, αυτές τις ταυτόχρονες και ισότιμες διαφοροποιήσεις από εθνικισμό και κοσμοπολιτισμό, θα πάμε και το επόμενο διάστημα και για τις κεντρικές μάχες. Το να πούμε πως θα στηθεί κάτι σοβαρό ως μέτωπο εώς τον Μάιο θα είναι μη ρεαλιστικό. Θα στηρίξουμε τα δημοτικά σχήματα από τα κάτω με φυσιογνωμία οριζόντιας δημοκρατίας των αγωνιστών τους και συμμετοχής στο κίνημα χώρου και κατοίκων και όχι προεκλογικής φλυαρίας και θα προσπαθήσουμε, με ορίζοντα τον αυτή την στιγμή μάλλον πρώτο κόμβο των ευρωεκλογών, για ένα ψηφοδέλτιο αριστερό, αντι ΕΕ , κατά της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς και κατά της ακροδεξιάς και του κοσμοπολιτισμού.

    Αν δεν μπορέσουμε να στήσουμε κάτι λίγο σοβαρο και αξιόπιστο που να είναι 1)αριστερό 2)αντικοσμοπολίτικο 3)αντιεθνικιστικό καλύτερο θα είναι να μην συμμετέχουμε στις πιο κεντρικές κάλπες καν. Με τις γραμμές Λαφαζάνη και Μαυροειδή που μας έφεραν εώς εδώ τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν θα πάμε πουθενά και καλύτερα να τους αφήσουμε να τσακώνονται για το πως θα χωρίσουν το 2,5%

    Φιλάκια

    Κώστας

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Αυτά που λες εικάζω ότι πατάνε πάνω σε αυτό:
      http://www.kordatos.org/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/tabid/4213/Post/29230/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%89%CE%BD

      Θα σε απογοητεύσω. Οι Σύλλογος Κορδάτος/Εργατικός Αγώνας έχουν κάποιους καταρτισμένους ανθρώπους, αλλά οι προσπάθειες τους απευθύνονται στον παλιό κόσμο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αυτός ο κόσμος είναι χωρισμένος σε τρεις κατηγορίες:
      α. Οι hardcore ΚΚΕδες. Θα συνεχίζουν να ψηφίζουν ΚΚΕ μέχρι να σβήσει ο ήλιος, όσο και αν βροντάνε το κεφάλι τους στο τοίχο.
      β. Οι ψιλοαπολίτικοι που έδωσαν πίστη στο Κόμμα. Είναι οριστικά σπίτια τους και τίποτα δε μπορεί να τους βγάλει έξω. Μην ελπίζεις.
      γ. Όσοι προερχόμασταν από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχουμε επιστρέψει, λίγο εώς πολύ, στη προτέρα ιδεολογική μας ταυτότητα.

      Άρα το κοινό στο οποίο απευθύνεται ΚΑΙ ΑΥΤΗ η πρωτοβουλία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

      Reply
    2. Κ.Σ.

      Γράφεις διάφορα για τον Π. Μαυροειδή τα οποία είτε δεν έχουν σχέση με αυτά που πρεσβεύει είτε είναι ακριβώς τα αντίθετα. Αυτά που γράφεις “Κώστας” δεν τεκμηριώνονται με κανένα άρθρο, δήλωση, πολιτική απόφαση κλπ είναι όλα βγαλμένα από το στομάχι σου.
      Τόσο πολύ ενοχλεί η κριτική στη ΛΑΕ, την αναξιοπιστία και την υπόκλιση στον εθνικισμό που εκπροσωπεί; Προφανώς ναι.
      Το άρθρο του Μαυροειδή περιγράφει με στοιχεία τον κατήφορο της ΛΑΕ που αφαιρεί κάθε νόημα στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις δήθεν περί ενότητας προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δηλαδή να γίνει σωσίβιο για να επιπλεύσει κοινοβουλευτικά η ΛΑΕ, ο Λαφαζάνης και όσοι επένδυσαν σε αυτόν και τώρα γκρινιάζουν γιατί ικανοποιούνται οι προσδοκίες τους.
      Ποιος ξέρει τι θα του σούρουν όταν για άλλη μια φορά τους αφήσει εκτός βουλής…

      Reply
  2. Γιώργος Λυγκουνάκης

    Πάντως ο Γ.Μπούτρης στον οποίο αναφέρεται ο Π.Μαυροειδής με το υποτιμητικό σχόλιο “μακεδονομάχος” είναι καλός άνθρωπος.

    Θα μπορούσε κανείς να κοσμήσει και τον Π.Μαυροειδή με ανάλογα επίθετα (αριστεριστής κτλ). Αλλά επειδή και ο Π.Μαυροειδής είναι καλός άνθρωπος, είναι απλώς θλιβερό στην κατάσταση που έχουμε φτάσει, να ανταλάσσονται τέτοιου τύπου πολιτικές ελαχιστότητες ανάμεσα σε κατά βάσιν καλούς ανθρώπους.

    Reply
    1. Left G700

      Γιώργο, κάνεις λάθος. (Κι αν κάνεις διπλωματία ίσων αποστάσεων, πάλι λάθος κάνεις.) Το «μακεδονομάχος» είναι 50% ειρωνεία και 50% λάσπη. Το αριστεριστής είναι 100% σοβαρός πολιτικός χαρακτηρισμός, «ευλογημένος» από τον ίδιον τον Λένιν.

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Μαν μου δε κάνω καμία διπλωματία (όχι δε θεωρώ το Μαυροειδή αριστεριστή). Λέω αυτό ακριβώς που θέλω να πω. Μείναμε τρεις κι ο κούκος όσοι επιμένουμε κι ακόμη οι ίδιες μαλακίες με προεκλογικό ορίζοντα. Πάρτε χαμπάρι πως ούτε η μάνα μας δε θα μας ψηφίσει.

        Reply
        1. Left G700

          ΟΚ. Δεκτόν. Αλλά αυτό που είπες –και που είναι αυτό ακριβώς που ήθελες να πεις, σύμφωνοι– είναι λάθος. Δεν υπάρχει καμία αναλογία μεταξύ των χαρακτηρισμών «μακεδονομάχος» και αριστεριστής όπως γράφεις [«Θα μπορούσε κανείς να κοσμήσει και τον Π.Μαυροειδή με ανάλογα επίθετα (αριστεριστής κτλ)»], για τους λόγους που εξήγησα στο προηγούμενο σχόλιο τεκμηριωμένα. Αυτό ήταν το point τού σχολίου μου, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, και όχι αν ο Μαυροειδής είναι αριστεριστής (ή καπνιστής, Παοκτσής, χορτοφάγος ή χειμερινός κολυμβητής –και πάει λέγοντας).

          Είμαστε που είμαστε τρεις κι ο κούκος. Αν χάσουμε και την ικανότητα να κάνουμε ακόμα και μια στοιχειώδη συζήτηση με στοιχειώδη ειρμό (λόγου χάρη, χωρίς ο ένας να λέει «κακώς δεν πήρες ομπρέλα, θα βρέξει» κι ο άλλος να απαντάει «δεν πάω σινεμά ούτε με σφαίρες· άμα θέλεις πάμε για καφέ», όχι μόνο η μάνα μας δεν θα μας ψηφίσει αλλά ούτε καν εμείς, μαν! ;-) :-)

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Εγώ πάντως κατάλαβα ότι θα πάνε για καφέ κρατώντας ομπρέλα..

        3. Left G700

          Κι εγώ κατάλαβα ότι παρεξηγήθηκες επειδή κάποιος σού έδειξε το φεγγάρι και πας να του …δαγκώσεις το δάχτυλο! :-)

          Πρώτον, το δάχτυλό μου δεν θα πάθει τίποτε. Και, δεύτερον, κακό τού κεφαλιού σου: θα σου λέει η δικιά σου «θέλω να είμαστε στο φεγγάρι μόνο οι δυο μας» κι εσύ θα της λες «ποιο φεγγάρι; τι είναι αυτό;»! :-)

        4. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν παρεξηγήθηκα ούτε θέλω να σε δαγκώσω, είμαι ταϊσμένος σήμερα.

          Θεωρώ πως τέτοιου είδους εκφράσεις απλά, πατάν λίγο ακόμη μέσα στις καβαλίνες την ήδη λιωμένη τιμή της πολιτικής.

        5. Σ.Τ.

          Λεφτ, αγάπη μου εξακολουθείς να παίζεις με τις λέξεις.

        6. Left G700

          Όχι, Σ,Τ., αγάπη μου. Δεν παίζω καθόλου με τις λέξεις. Απλώς, παίζω τις λέξεις στα δάχτυλα. Έχει διαφορά. :-)

        7. Left G700

          Ε, τότε, να γράφεις ό,τι εννοείς και να εννοείς ό,τι γράφεις! (κι όχι α λα Τσίπρα!).

        8. Σ.Τ.

          Εννοώ ότι για σενα δεν υπάρχει καμμία διαφορά ανάμεσα στα δύο!!

          Μαλιστα, αναλώνεται σταθερά σε κούφιες και άχρηστες (για όποιον σε έχει αποκρυπτογραφήσει) λεκτικές αντιπαραθεσεις προσπαθώντας να υποκαταστήσει την έλλειψη εμβάθυνσης των ζητημάτων που καταπιάνεται (τρομάρα σου).

        9. Σ.Τ.

          Και κάτι άλλο. Η συχνότητα με την οποία αναφέρεται νη λέξη πατρίδα και τα παράγωγά στα σχόλια σου, με κάνει να πιστεύω ότι όντως το εννοείς.
          Αν αυτό αληθεύει, έχεις πάρει το δρόμο που παίρνει κάθε ρεφορμιστης , ήτοι αφομοιωθνκςς ακριβώςς σε αυτό που προσπαθούσες να ενσωματωσεις

        10. Left G700

          Φίλε μου, Σ.Τ.,

          Μάλλον πουλάκια κάνουν τα μάτια σου! Η συχνότητα με την οποία αναφέρομαι στη λέξη πατρίδα και τα παράγωγά της είναι στη φαντασία σου. Σε προκαλώ: φέρε μας εδώ λινκ με σχόλιά μου που διαψεύδουν εμένα και επιβεβαιώνουν εσένα. Αν έχεις δίκιο, δεν θα κουραστείς καθόλου να βρεις μερικά.

          Περιμένω. Και θα γίνω Τούρκος, αν με στήσεις όπως στην καλοκαιρινή κουβέντα μας, που μου είπες κάποια στιγμή «πάω για τσιγάρα κι έρχομαι», για να γίνεις μετά καπνός… (λινκ). Είτε θα έρθεις με τα λινκς είτε θα έρθεις για να πεις «sorry, έκανα λάθος». As simple as that.

        11. Σ.Τ.

          Πάρε εδώ μια πιο καθωσπρέπει απάντηση με τα λόγια ενός συντρόφου σου στην λαέ

          Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να στηριχτεί το Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά από συγκεκριμένη σκοπιά: αντιιμπεριαλιστική-αντιεθνικιστική-αριστερή, εργατική και λαϊκή. Κάθε μετακίνηση από αυτή τη βάση μπορεί να πληρωθεί με βαρύ αντίτιμο.

          Α.Νταβανελος λεα λαέ

          Πηγή
          https://rproject.gr/article/i-symfonia-ton-prespon-kai-i-aristera

        12. Left G700

          Είτε θα έρθεις με τα λινκς είτε θα έρθεις για να πεις «sorry, έκανα λάθος». As simple as that.
          ___________________________________________________________

          Περιμένω ακόμα. Και όσο αποφεύγεις με ντρίμπλες τής κακιάς συμφοράς να κάνεις είτε το ένα (να μας φέρεις εδώ αποδείξεις με λινκς και ονόματα όπου –δήθεν– ψοφάω να μιλάω για πατρίδες και τα παρόμοια) είτε το άλλο (να ζητήσεις συγγνώμη για το χοντρό φάουλ σου), τόσο «λίγος» και φτηνός παρουσιάζεσαι.

          Εμένα με συμφέρει. Αντίπαλος του τροτσκισμού είμαι, άλλο που δεν θέλω να τον εκθέτεις εξ αντανακλάσεως, δείχνοντας ότι οι τροτσκιστές, ακόμα και στην εκδοχή τού εθνικοτροτσκισμού, στην τελική και μόλις σφίγγουν τα γάλατα είναι κότες.

          Εσένα;

          Τι ρωτάω τώρα… Λες και είσαι τροτσκιστής για να σε νοιάζει αν ξεφτιλίζεις το τροτσκιστικό ρεύμα! Λες και ξέρεις τι είσαι! Λες και ξέρεις τι σου γίνεται!

  3. πικάπα

    SOS
    Για να το δω θετικα, ενα πραγμα που ισως θα μπορουσαμε να συμπερανουμε ολοι ειναι η επικαιροτητα του διπολου αριστερα-δεξια, και πως ανεξαρτητως των “διαλεξεων περι των αντιθεσεων” δε ξεχνω οτι η βασικη αντιθεση ειναι και παραμενει η ταξικη.
    (Γιατι κάτω απο καθε καλές προθεσεις δε στηνονται μονο παραγκες αποσυνθεσης απο ανθρωπους-παραταξεις, δεν στηνονται μονο κοσμοπολιτισμοι με το μανδυα του διεθνισμου, αλλα ολο και στηνονται και ειδων ειδων νεομυστηριες παραγκες, “αντικαπιταλιστες” της τριτης ιδεολογιας, ως ακομα και εθνοαναρχικοι κι οχι μονο εθνομπολσεβικοι. Πολυ πονηροι και μπερδεμενοι καιροι. Και αντε να λυσεις τις εξισωσεις..)
    θα συμφωνουσαμε αραγε ολοι στην αλβαβητα; κατι θατανε κι αυτο

    ΧΧX SOS
    Αν και επιμενω οτι κακως ψειριζουν καποιοι κομμουνιστιες επανιδρυσεις. Δεν θα καταφερουν τιποτε μα τιποτε καλυτερο απο το ΚΚΕ, που επιμενω ότι το ΚΚΕ δεν μας φταιει σε τιποτε.
    Το ελλειμα ειναι αλλου. Ενας μαζικος πολιτικός φορεας, ενα λαικο πολιτικο υποκειμενο με κοινωνικη ριζα και λειτουργια, με καταληπτο λογο και λαική ιδιοσυγκρασια και οχι ελιτιστικο, που δεν θα προσκυνησει ομως πολιτικαντηδες ¨ηγετες” και δεν θα κινειται πια από παραγκο-ηγετισκους, που μονιμως κατσικωνονται υπο το ιδεολογημα της “συνιστωσας”. Το φωναζω χρονια, τοσο που ξυνισε πια κι αυτή η κολωνια

    ΥΓ. Οταν μαζευεις γυρω σου μεγαλο μερος της πιο ανησυχης κ φιλοτιμης μορφωμενης λαϊκής νεολαιας και στηνεις μια παραγκα ως συνεχιστης ενος εκ των θραυσματων μιας παλιοτερης ιστοριας, εχεις τεραστιες ευθυνες οταν καταληγεις πραγματι φαρσα.

    Reply
  4. Left G700

    To οποίο ΑΡ θα κληθεί σύντομα να πάρει οριστικές πολιτικές επιλογές αν το ενδιαφέρει να συνεχίσει με την ΛΑΕ ή με άλλα σχήματα και γραμμές, με άλλη ιδεολογική και ταξική κατεύθυνση και σύνθεση.
    _________________________________________________________

    Σηκωθήκαν τ’ αγγουράκια να δείρουν το μανάβη!!! :-) :-) :-) :-) :-)

    Reply
  5. Κώστας

    Βρε Γιώργο ξεπέρνα λίγο την προσωπική σου πορεία και τις προσωπικές σου εμπειρίες, δεν είναι μια πρωτοβουλία των πρώην ΚΚΕ, υπογράφουν 5 συλλογικότητες, οι 2 είναι πρώην ΚΚΕ και συνολικά εγώ μετράω 4 διαφορετικών καταβολών ρεύματα που βάζουν ένα σκεπτικό για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση. Και αυτό που λένε οι 5 οργανώσεις είναι σε 2 επίπεδα, το ένα αφορά την αριστερά και το άλλο όσους θα μπορούσαν να μπουν σε έναν διάλογο για την ανασυγκρότηση του ΚΚ. Και πλατιά όλα όσα λένε δεν τα απευθύνουν μόνο στους αριστερούς ή κομμουνιστές ή πρωην και νυν και αείν και εσαεί, αλλά στον λαό.

    Αν εσύ έχεις κρίνει πως ήσουν στην ΚΝΕ επειδή λες πως είχε μετωπικά χαρακτηριστικά και τέλος πάντων ήσασταν τότε αρκετοί μη κομμουνιστές στην ΚΝΕ, ένα σχόλιο που έχω να κάνω είναι πως αυτό δεν ήταν σοβαρό, από την ΚΝΕ, όχι από τα άτομα. Αν η ΚΝΕ οικοδομούσε μια πλατιά μετωπική οργάνωση ας το έλεγε και επίσημα, ας της έδινε όνομα .Αλλά τέλος πάντων εγώ προτιμάω εκείνο το ΚΚΕ, το αντιιμπεριαλιστικό ΚΚΕ από το σημερινό, και ας υποπτεύομαι, πατώντας πάνω στις από τα μέσα διηγήσεις που κάνεις πως έκανε και αυτόν τον μεγάλο οπορτουνισμό (λίγο ΚΝΕ και λίγο ΔΝΛ ταυτόχρονα). Αλλά αν έχεις, και αρκετοί σαν εσένα όπως περιγράφεις, αποφασίσει πως ατομικά δεν σε αφορά το ΚΚ ως τέτοιο τότε δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν σε αφορά η πρόταση των 5 στο άλλο της σκέλος, την ανασυγκρότηση της αριστεράς σε ” αριστερή, ανεξαρτησιακή και διεθνιστική κατεύθυνση, ενάντια τόσο στο νεοφιλελεύθερο φιλο-ΕΕ όσο και στο ακροδεξιό «ευρωσκεπτικιστικό» μέτωπο”.

    Κώστας

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Δεν το έχω κρίνει εγώ. Ήταν η τότε γραμμή. Άς τον να δώσει βιογραφικό και μετά θα τον σμιλέψουμε εμείς όπως νομίζουμε. Ήταν τόσο εκτεταμένη, ώστε ακόμα και εγώ που ας πούμε με βόλευε είχα εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσον ήταν σοφό κάτι τέτοιο.

      Στην πορεία και μετά τη φράξια σταδιακά αυτό άλλαξε. Μετά βέβαια τελείωσα το πανεπιστήμιο, ζήτησα διαγραφή μόνος μου και με το ΔΗΚΚΙ πλέον απορροφημένο στο ΣΥΡΙΖΑ γύρισα σπίτι. Και μετά έβγαλε την επιστολή ο ΑΧ και άρχισαν τα τούμπανα. Το ΔΝΛ που λες δεν το κατάλαβα.

      Πιστεύω στην ύπαρξη ενός ΚΚ ως πολιτικού και κινηματικού πυρήνα. ΕΝΟΣ ΟΜΩΣ. Άρα από τη στιγμή που ανήκω σε αυτούς που δεν θεωρούν πως το επίσημο ΚΚ επιτελεί το ρόλο του θα έβλεπα θετικά τις διερευνήσεις για δημιουργία ενός νέου.

      Η πρωτοβουλία του ΝΑΡ είναι σε θετική κατεύθυνση, άσχετα από το πως το βλέπω εγώ από τη δική ιδεολογική σκοπιά θέση προς θέση. Θέλετε νέο ΚΚ;;; Βρείτε τα!!! Δε με νοιάζει πως θα το κάνετε. Φτιάχτε ένα κόμμα με τάσεις, τόσα και τόσα υπήρξαν στη παγκόσμια ιστορία από κάθε πολιτικό ρεύμα. Και μετά καλέστε τους υπολοίπους να συνεοηθούμε…

      Reply
      1. Κώστας

        Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

        Πες μου ότι ήσουν και μέλος στο ΔΗΚΚΙ ταυτόχρονα με την ΚΝΕ να με καραφλιάσεις εντελώς με το πόσο στρεβλά το ΚΚΕ είναι ικανό να κάνει άνοιγμα πριν κάνει το ακόμα πιο καταστροφικό κλείσιμο

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Όχι, δεν έπαιζε αυτό. Απαγορευόταν από το καταστατικό αν θυμάμαι καλά (βαριέμαι να κάτσω να το ξαναδιαβάσω τώρα).

          Γενικά όταν το έψαχνα ακουγόντουσαν διάφορες κωμικές αφηγήσεις για τα εσωτερικά του ΔΗΚΚΙ. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ έπεσα στη φάση που η ομάδα Μαντά πλακώνονταν με τους συνεργάτες του Τσοβόλα και τους μαζεύαν στα αυτόφωρα οπότε δεν είχε κανείς χρόνο να ασχοληθεί μαζί μου.

          Μετά άκουσα ότι το ΔΗΚΚΙ συνεργάστηκε με το ΚΚΕ και αφού έψαξα μάταια για κάποια νεολαία ΔΗΚΚΙ μπήκα στη ΚΝΕ αυτοβούλως. Όταν διάβασα στο Ρίζο μετά ότι το ΔΗΚΚΙ πήγε με το ΣΥΡΙΖΑ για μια βδομάδα δε μου έλεγες καλημέρα

          Μετά ξέχασα εντελώς το θέμα μέχρι που το ’15 κάτι με έπιασε να γκουγκλάρω και είδα ότι το ΔΗΚΚΙ υπάρχει και είναι στη ΛΑΕ οπότε πέρασα να δω τι γίνεται. Από εκεί και μετά βρέθηκα στο μαγικό κόσμο του εξωκοινοβουλίου.

          Η παρέα Μαντά που τρέχει το ΔΗΚΚΙ και το Restart που είναι η πρόσοψη του ΔΗΚΚΙ προς τα έξω, έχει εντελώς αλλάξει το χαρακτήρα που κατά την άποψη μου, όπως και κατά την άποψη των παλιών κοντινών του Τσοβόλα που κανείς δε τους ρωτάει εδώ και χρόνια, ήταν ένα κεντρώο κόμμα με αριστερές συμπάθειες για να το θέσω έτσι. Ένα σοσιαλιστικό κόμμα που ασφαλώς και στέγαζε μέχρι και λαϊκοδέξιους αλλά αυτό που το καθόριζε ήταν η τριτοδρομική γείωση στην ελληνική πραγματικότητα. Θα έλεγα ένα μέρος για τους συμπαθώντες τον κομμουνισμόν χωρίς να ανήκουν.

          Κάποιοι άνθρωποι παρακολουθούσαμε τη ΔιΕΕξοδο και για την ώρα ως εκεί.

          Τώρα όμως εγώ είχα που να γυρίσω. Παιδιά που ήταν στη ΚΝΕ χωρίς να είναι και πολύ πολιτικοποιημένοι, καλοπροαίρετοι αριστεροί άνθρωποι για να το πούμε έτσι που έδωσαν πίστη, δεν έχουν που να γυρίσουν. Αν το κάνουν, θα το κάνουν μόνο και πάλι αν, για κάποιον που να τον ξέρουν προσωπικά και μαζευτούν γύρω του, γειτονιά-γειτονιά όπου υπάρχουν.

          Λάβε επίσης υπόψιν σου πως για όλες αυτές τις κατά καιρούς φραξιονιστικές ομάδες στελεχών, οι λίγο ως πολύ διαφωνούντες της βάσης δεν είχαμε ιδέα τότε. Αν είχαν εμφανιστεί στα όργανα να θέσουν τις διαφωνίες τους μπορεί ως ένα βαθμό να τους είχαμε δώσει υποστήριξη αν και όχι απαραίτητα.

          Για παράδειγμα η φράξια της ΚΝΕ είχε αίτημα την αναγνώριση τάσεων. Το πρόβλημα του απλού μέλους δεν ήταν αν θα υπάρχουν τάσεις ή όχι. Το πρόβλημα ήταν πως στα πλαίσια του καταστατικού, όπως εφαρμοζόταν, το θέμα πνιγόταν στο αποπάνω όργανο χωρίς να έχεις πρακτικά σχεδόν καμία δυνατότητα να ελέγξεις τι γίνεται.

          Στα @@ μου εμένα αν θα υπήρχαν τάσεις η όχι. Εγώ ήθελα, αν γούσταρα να το κάνω, να μπορώ να πάρω τηλ ακόμη και το Γραμματέα να διαμαρτυρηθώ. Αν δεν είχε χρόνο γι’ αυτό να μη γινόταν Γραμματέας. Ούτε και με ένοιαζε σε ποια “τάση” θα ανήκει η ηγετική ομάδα.

          Άσε που η δράση της συγκεκριμένης ομάδας είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει το κυνήγι μαγισσών σε επίπεδο βάσης πλέον, να νιώθεις άσχημα ακόμη και να διαφωνήσεις για το οτιδήποτε.

          Μετά βγήκαν έξω όλοι αυτοί και άρχισαν τα καλέσματα. Γιατί να τους απαντήσει κανείς; Καμία διαφορά δεν έχουν από τα υπόλοιπα στελέχη. Απλώς έχουν φρικάρει που δεν έχουν πια θύματα από κάτω για χώσιμο. Η όλη τους στάση θεωρώ συνολικά, όχι τους καθενός ατομικά, και στο εξωκοινοβούλιο, έχει να κάνει με αυτό. Δε μπορούν να δεχτούν ότι θα είναι κάπου δεύτερα βιολιά. Όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρητικοποιήσεις.

        2. Κώστας

          Μωρέ Γιώργο με μπερδεύεις. . Δεν κατάλαβα που λες ότι το έχει πάει ο Μαντάς το ΔΗΚΚΙ, αριστερά ή δεξιά ? Ήταν λες κεντρώο δηλ σοσιαλιστικό τριτοδρομικό, όχι σοσιαλδημοκρατικό υποθέτω λες άλλο που εγώ λέω πως δεν μπορεί όντως να υπάρξει αυτό) όπως έλεγες και άλλη φορά. Νομίζω το κεντρώο που λες είναι λίγο ατυχές και δεν κολλάει με τα άλλα αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Σήμερα τι είναι ?

          Επίσης δεν καταλαβαίνω όσα λες για την φράξια στην ΚΝΕ. Τι ήταν, ΑΑΔΜική?
          Μου έχεις πει και άλλες φορές για τον κόσμο που έφυγε από την ΚΝΕ, δεν τα έχω καταλάβει. Εγώ έχω μείνει ότι το 2007 υπήρξε θέμα στην Σπουδάζουσα που μπήκε στο κίνημα των καταλήψεων, ότι το Κόμμα τους το χρέωσε σαν κακό. Αυτοί που βάλανε την ΠΚΣ στις καταλήψεις ήταν η φράξια και ήταν ΑΑΔΜίτες ? Οι ΑΑΔΜίτες θέλανε ΚΝΕ με τάσεις ? Σήμερα που είναι ? Υπάρχουν πολιτικά κέντρα για αυτούς, ο ΕΑ και ο Κορδάτος, ασχολούνται ? Τι άλλες αποχωρήσεις υπήρχαν ? Σοσιαλιστικός κόσμος σαν εσένα ? Και με ποια έννοια εσύ έχεις γυρίσει στις καταβολές σου ? Ο σοσιαλιστικός κόσμος που είχε που να πάει σε αντίθεση με χύμα αριστερούς της ΚΝΕ που τους περιγράφεις ως καμένους, που έχει πάει εφόσον είχε ? Γιατί δεν συγκροτείτε κάτι ? Έχει ο κόσμος αυτός σχέσεις με άλλους όμορους χώρους ? Ποιοι είναι, υπάρχουν ? ΔΗΚΚΙ και Νέος Αγωνιστής σκέφτομαι εγώ, φυσικό μου φαίνεται να είναι στην ΛΑΕ και δεν θα ήταν και πρόβλημα αν ο Λαφαζάνης έκανε πολιτική αρχών και όχι εκλογικίστικης πατριωτικής φλυαρίας.

          Να καταλάβω θέλω γιατί με μπερδεύεις.

          Κώστας

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η φράξια στη Σπουδάζουσα από ελάχιστα στελέχη είχε να κάνει σύμφωνα με την ενημέρωση μας από τη καθοδήγηση με ζήτημα αναγνώρισης επισήμων τάσεων. Τότε κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες τις οποίες δεν θα αναπαράξω γιατί περιφρουρώ ακόμη τις τότε διαδικασίες (όχι ότι είναι τίποτα μυστικά του κράτους, ούτε τίποτε ιστορίες από τη κρύπτη, απλά οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις).

          Είναι ψευδές ότι η ΠΚΣ είχε θέση κατά των καταλήψεων. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η θέση μας ήταν υπέρ των καταλήψεων με κυλιόμενες ημερομηνίες και ανάλογα με τη κλιμάκωση. Ήμασταν κατά των καταλήψεων διαρκείας και τότε στήριζα απόλυτα τη γραμμή την οποία θεωρώ ακόμα και σήμερα σωστή για τις τότε συνθήκες.

          Δε μπορώ να ξέρω ως απλό μέλος πως ακριβώς χαρασσόταν η γραμμή σε κεντρικό επίπεδο, εδώ δεν μπορώ να ξέρω πως χαρασσόταν σε επίπεδο σχολής. Επίσης δεν γνωρίζω τις επαφές του Εργατικού Αγώνα και του Συλλόγου Κορδάτου με τους εν λόγω συντρόφους όπως και με τον ΑΧ, καλύτερα να ρωτήσεις στους χώρους αυτούς.

          Κανείς τότε δεν αμφισβητούσε το ΑΑΔΜ το οποίο εθεωρείτο θεμέλιος λίθος της γραμμής. Η κατάργηση του στο 19ο Συνέδριο ήταν πολλά χρόνια μετά τη διαγραφή μου και μου έκανε εντύπωση κι εμένα. Αν υπήρχε διαπάλη στα παραπάνω όργανα τότε που ήμουν εγώ δεν έχω κανένα τρόπο να το γνωρίζω.

          Στο άλλο θέμα. Κόντρα στον αστικό θρύλο, το παλιό ΠΑΣΟΚ είχε σκληρή ιδεολογική βάση, άσχετα αν ήταν ακραία μειοψηφική και στο τέλος κανείς δεν την έλαβε υπόψιν του. Ο κόσμος αυτός κατά την άποψη μου χωριζόταν σε τρεις κατηγορίες:
          α.Ένα μέρος του παλιού αριστοκρατικού Κέντρου που απεχθανόταν τους νεόπλουτους αστούς και το ιδεολόγημα τους τον καπιταλισμό με όλη του την ηθική εξαχρείωση.
          β. Ένα λαϊκό κόσμο προερχόμενο από το ΕΑΜ και λοιπά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και που ιστορικά είχε ξενερώσει με τη κομμουνιστική ηγεσία και την εν γένει στάση και επιλογές της.
          γ. Ένα κομμάτι ανθρώπων δεξιών εώς και καραδεξιών, του τύπου “Ο Μεταξάς που είπε το Όχι” και “Η Χούντα μας έφερε δρόμο και ρεύμα στο χωριό”, σοσιαλιστικών όμως οικονομικών αντιλήψεων.

          Αυτός ο κόσμος υπάρχει ακόμα και τώρα σκορπισμένος σε παρεάκια (κάποια κουβαλάνε και κομματικές σφραγίδες από προηγούμενες δεκαετίες) που καλύπτουν την ανάγκη μας για κοινωνική ένταξη. Δεν οργανώνεται κάτι γιατί οι περισσότεροι είναι μεγάλης εώς και πολύ μεγάλης ηλικίας.

          Τώρα οι άνθρωποι που περιστρέφονται γύρω από το ΑΡ και στην ουσία αποτελούν και τη γέφυρα της ΛΑΕ με χώρους όπως το ΕΠΑΜ, η ΚΟΕ, το Άρδην και πάει λέγοντας (τον λεγόμενο δημοκρατικό-πατριωτικό χώρο για να μην παρεξηγηθώ τσουβαλιάζοντας οργανώσεις), κατά την άποψη μου εκφεύγουν από τον τριτοδρομικό σοσιαλιστικό χαρακτήρα του ΔΗΚΚΙ ως συνέχειας του παλιού ΠΑΣΟΚ “του Ορθόδοξου” για να το θέσω έτσι, ανοίγοντας παράλληλα επικίνδυνες ατραπούς.

          Πρώτα και κύρια γιατί το να δηλώνεις πως είσαι δημοκράτης και πατριώτης για μένα δε σημαίνει απολύτως τίποτε, γιατί μου λες κάτι που το θεωρώ αυτονόητο. Άρα αυτού του είδους η πολιτική ταυτοποίηση μπορεί μέσα να χωρέσει τα πάντα και να αξιοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Και αυτό θεωρώ πως δεν μπορεί να αρέσει σε οποιονδήποτε άνθρωπο με έστω και λίγη πολιτική μετριοπάθεια μέσα του.

          Γνώμη μου, χωρίς να σημαίνει πως είμαστε οπουδήποτε κοντά, είναι πως θα μπορούσε να παρθεί μια πρωτοβουλία από την επόμενη γενιά του χώρου (μέχρι 40-45 χρονών), να κάνει και μια απεύθυνση τόσο στα δεξιά μας (απογοητευμένους δεξιούς, Χριστιανούς κτλ) όσο και στα αριστερά μας (πρώην ΚΚΕδες/Κνίτες που δεν έχουν που να πάνε), και να δημιουργηθεί ένα μικρό σοσιαλιστικό κόμμα ίσως μερικών εκατοντάδων ατόμων, το οποίο ενώ θα δίνει έμφαση στην Ελληνική παράδοση, θα το αποσυνδέει αυτό εντελώς από κάθε χροιά ιδεολογικής σύνδεσης με τη Δεξιά, και ενώ δε θα μπορείς να το πεις υπό καμία έννοια “αριστερό”, θα μπορείς να πεις πως θα έχει μια στάση “συμπαθούσα τον κομμουνισμόν”, πάντα εν αναμονή της ύπαρξης ενός κομμουνιστικού φορέα και ίσως (δεν απομονώνω) και ενός μικρού αναρχικού μετώπου, τις άλλες συνιστώσες του κινήματος.

          Δε ξέρω αν σε κατατόπισα.

        4. Κώστας

          Αυτό που λέγαμε τότε εμείς στα ΕΑΑΚ ήταν για μια συνεδρίαση της σπουδάζουσας 1η Ιουνίου 2006, αν δεν κάνω λάθος. Που η ΠΚΣ μπήκε στις καταλήψεις έκτοτε. Αυτό δεν το λέγαμε, συνέβη αντικειμενικά, το πότε έγινε η συνεδρίαση που πήρε την απόφαση δεν το ξέρω, πάντως κάποτε έγινε. Επίσης νομίζω καταλαβαίνεις πως το “μπήκε στις καταλήψεις” σημαίνει μπήκε στα κοινά πλαίσια, μπήκε στα Συντονιστικά Κατάληψης ανά Σϋλλογο και κεντρικά. Αν και πριν μπει το εντελώς απομονωμένο πλαίσιο της ΠΚΣ κάπου έλεγε “κατάληψη” δεν σημαίνει πως δεν υπήρξε ποιοτική τομή μετά το τέλος Μαίου. Επίσης είναι κορυφαία διαφορά αν μιλάμε για κυλιόμενες καταλήψεις με νεα ΓΣ υπό καθεστώς κατάληψης ή αν μιλάμε για κάποιες καταλήψεις. Οι ΓΣ ήταν εβδομαδιαίες, δεν καταννοώ τι εννοείς “διαρκείας”, επ αόριστων λουκέτα δεν έμπαιναν και ήταν βασικό αυτό για την μαζικοποίηση. Θυμάμαι τότε ο κόσμος που ψήφιζε στις ΓΣ εβδομαδιαία κατάληψη υπολογίστηκε σε 80.000 με 100.000 συμμετοχή, αν καλά θυμάμαι, στις φοιτητικές του 2006. Αλλά αυτό ήρθε με ένα ορισμένο πολιτικό σχέδιο από τον Μάρτιο. Με την κοινωνική συμμαχία με την μυθική πια τότε ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, με εκείνους τους σπάνιους δασκάλους και αγωνιστές. Με την Πανεπιστημονική στην ΠΟΣΔΕΠ απέναντι της και απέναντι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση. Ήταν ένα σχέδιο για αγώνα διαρκείας, με διαρκώς ανανεούμενες όμως αποφάσεις προφανώς, που δημιούργησαν εκείνο το πανεκπαιδευτικό τσουνάμι κατά της Γιαννάκου και της Αναθεώρησης του Συντάγματος, με το κίνημα να μπλοκάρει το δεύτερο τελικά. Θα έλεγα 12 -13 χρόνια μετά να βάλουμε την κοινωνική αποτελεσματικότητα σαν πρώτο κριτήριο αποτίμησης της ορθότητας των γραμμών τότε στο φοιτητικό κίνημα.

          Για τα υπόλοιπα περι ΚΚΕ συνάγω πως το Κόμμα εκκαθάρισε τους φραστικά υποτίθεται δεξιότερους αλλά στην πραγματικότητα πιο αριστερούς στα πλαίσια της δεξιάς στροφής που συμπυκνώθηκε στην αλλαγή προγράμματος.

          Για τα υπόλοιπα περί “δημοκρατικού πατριωτικού χώρου” και ΛΑΕ εκτίμηση μου είναι πως το σχέδιο διάλυσης της ΛΑΕ και του ίδιου του ΑΡ που συνέλαβε ο Λαφαζάνης στο όνομα της συμμαχίας με τους θολοπατριώτες που δήθεν θα φέρει τεράστια εκλογικά οφέλη την ΛΑΕ και το ΑΡ να είναι βαρύδι, δεν περπατάει. Δεν γνωρίζω αυτή την στιγμή αν θα εγκαταλειφθεί ή θα διαλυθεί η ΛΑΕ εώς τις εκλογές. Επιμένω πάντως, γιατί όλο το αποφεύγεις με τρίπλα, πως ότι υγιές και οργανωμένο υπάρχει από αυτόν τον χώρο, κάτι ελάχιστα δηλ, είναι εντός ΛΑΕ και όχι μόνο οι θολοπατριώτες που δεν είναι εντός ΛΑΕ αλλά ο Δούρειος Ϊππος για την διάλυση της.

          Κώστας

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Διήμερες-τριήμερες καταλήψεις θυμάμαι σα γραμμή. Τώρα για τα Συντονιστικά δε θυμάμαι πως και τι, γιατί όπως καταλαβαίνεις δεν αφορούσε τα απλά μέλη της ΚΝΕ, θεωρητικά η γραμμή μπορούσε να αλλάξει από βδομάδα σε βδομάδα χωρίς να ρωτάει τα μέλη και κανείς πρακτικά.

          Δεν μπορώ να πω ανάμεσα στα τότε στελέχη ποιος ήταν “δεξιότερα” και ποιος “αριστερότερα” γιατί δεν έχω καλή πολιτική ανάμνηση από κανέναν τους, οπότε απλά δε το βλέπω έτσι.

          Τώρα να λες πως ο Λαφαζάνης έχει συλλάβει σχέδιο διάλυσης του κόμματος του, ε τότε μάλλον δεν έχεις γνωρίσει το Λαφαζάνη. Αν διαλυθεί η ΛΑΕ, θα του φύγει μέσα από τα χέρια, ο Λαφαζάνης δεν θα άφηνε ποτέ την καρέκλα.

          Δε σου κάνω καμία τρίπλα. Απλώς οι όροι “δεξιά” και “αριστερά” δεν έχουν πλέον και πολύ νόημα για μένα. Φυσικά αν θεωρείς ως “δεξιά” χαρακτηριστικά κάποιος να πιστεύει στο Θεό ή να μη γουστάρει να απολυθούν οι παπάδες μαζικά αλλά όχι τόσο “δεξιά” να θέτει πολιτικά θέματα σαν αυτά που θέτει και με τον τρόπο που τα θέτει τελικά η Επανεκκίνηση, ΟΚ.

          Πάντως εγώ από τη ΔιΕΕξοδο και μετά γνώρισα κόσμο που κάθησε να ακούσει, που χωρίς να έχει καμία άμεση σχέση με τον κομμουνισμό είναι πολύ πιο αριστερά από τους λίγους που είναι μέσα στη ΛΑΕ και δηλώνουν ακόμα “αριστεροί” και “μαρξιστές-λενινιστές”.

          Φυσικά εσύ από αυτά που λέω θα βγάλεις ό,τι σε βολεύει. Εγώ πάντως δεν ενδιαφέρομαι για μέτωπα “αριστερών, πατριωτικών, προοδευτικών” δυνάμεων. Θα με ενδιέφερε αν υπήρχε ένα κόμμα με “παραδοσιακό” για να το πω έτσι προφίλ, κυρίως να ενδιαφέρεται να διαφυλάξει τις προφορικές και γραπτές παραδόσεις μας, μουσική, χορούς, μνημεία, τον τρόπο ζωής μας κτλ.

          Αν για κάποιους το να μη γουστάρεις να απαρνηθείς τα πάντα είναι αντιαριστερό, αντικομμουνιστικό, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

        6. Κώστας

          Γιώργο να ακούς τι σου λένε ειδικά όταν είναι από τα μέσα.. Ήθελε να διαλύσει και την ΛΑΕ και το ΑΡ, ναι, είναι η μόνη λογική εξήγηση για τους Σπαρτιάτες και όλα αυτά. Και να έχει κάτι άλλο στην θέση του με τους θολοπατριώτες τύπου Επανεκκίνηση, υπεράνω τάξεων και δεξιάς αριστεράς.Θα ζήταγε συγνώμη για τους Σπαρτιάτες, προς θεού δεν θα τα έβρισκε με τον Πλεύρη, για να φανούν λογική επιλογή οι θολοπατριώτες, το γνωστό του χότζα. Δεν του βγήκε, περίμενε διψήφια εκλογικά αποτελέσματα από την συμμαχία με τους θολοπατριώτες γιατί έχει λάθος ταξική ανάλυση για την συγκυρία και λάθος ανάλυση για το βάθος της λαικής συντριβής και πως γίνεται η ανάταξη Σήμερα δεν έχει κανένα απολύτως πολιτικό σχέδιο για τους μήνες μέχρι τον Μάιο. Επίσης ελπίζω να καταλαβαίνεις πως όταν λέω διάλυση της ΛΑΕ λέω απλά όταν φύγει η ΑΡΑΝ και το ΚΔ, δεν υπάρχει ΛΑΕ μετά άσχετα αν υπάρχει η υπογραφή. Οι επιλογές του είναι 2 Ή θα κρατήσει την ΛΑΕ σύμφωνα με το Κείμενο Συμβολής της 2/12 ή θα διαλύσει την ΛΑΕ πριν τις εκλογές. Τον ενδιαφέρει και η επόμενη μέρα, αυτό που οι δημοσιολόγοι λένε “πολιτικό κεφάλαιο” και υστεροφημία αλλά θα συνειδητοποιήσει πως ότι και να κάνει από τα 2 είναι σε τροχιά αποστράτευσης ο ίδιος, απο τα ηγετικά πόστα. Ας σοβαρευτεί μέχρι τον Μάιο για να είναι κάπως τιμητική η αποστράτευση, να μην κλείσει την πορεία του παίρνοντας 0,8% στις εκλογές με ένα κατέβασμα εκτός αριστεράς.

          Κώστας

        7. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δε ξέρω, η ηγεσία του ΑΡ είναι πολυμελής, ακόμη και αν ο Λαφαζάνης αποχωρήσει, μένουν οι άλλοι. Δλδ τι θα αλλάξει αν επικεφαλής είναι ο Στρατούλης;

        8. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Προσωπική μου άποψη είναι πως η ηγεσία του ΑΡ έχει τη γνωστή γραμμή της γραφειοκρατίας: Ρίξε τον ένα ενάντια στον άλλο μέχρι να μπορέσουμε να εδραιωθούμε.

          Άποψη μου τους λίγους μήνες που έζησα στα πέριξ της ΛΑΕ ήταν πως θα πρέπει να συσφίξουμε τις σχέσεις μας χωρίς την παρουσία/εποπτεία του ΑΡ. Ήμουν υπέρ μια συνάντησης ΔΗΚΚΙ/ΔΕΑ για παράδειγμα έστω και ως πολιτική αβροφροσύνη.

          Δυστυχώς το κυριλίκι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που είχε την οποιαδήποτε πέραση στην πολιτική.

          Επιμένω όμως πως το βασικό μας πρόβλημα είναι η γραφειοκρατικοποίηση και όχι οι ιδεολογικές διαφορές. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν και καλοί άνθρωποι.

        9. Κώστας

          Σιγά μην έχει ο Στρατούλης όρεξη να αντικαταστήσει τον Λαφαζάνη στην ΛΑΕ του 1,5% Γιώργο. Δεν πρόκειται οι άνθρωποι αυτοί εκ των πραγμάτων να ασχοληθούν πολύ, δεν έχουν κουλτούρα εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Στην πράξη, αν δεν διαλυθεί η ΛΑΕ εώς τις εκλογές, θα μείνει άγνωστος κόσμος από το ΑΡ, νεολαία βασικά που είναι εξαιρετικά παιδιά και από το ΜΕΤΑ

          Κώστας

        10. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Α, υπό αυτή την έννοια μπορεί, μαζί με μερικούς δευτεροκλασάτους που είναι σωστοί άνθρωποι. Ναι, αυτό μπορεί να γίνει. Μπορεί οι “στελεχάρες” με κάποια φόρμουλα να ξαναχωθούν στο ΣΥΡΙΖΑ.

        11. Κώστας

          Όχι Γιώργο, δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στρατούλης, δεν εννοούσα αυτό και νομίζω πως τώρα που το διαβάζεις συγκεκριμένα όπως το γράφω σου φαίνεται παράλογο ως σενάριο

          Κώστας

        12. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ε ναι.

          Δε μπορώ να φανταστώ αυτούς τους ανθρώπους δίχως κόμμα. Μου έχει περάσει από το μυαλό πως ίσως σκέφτονταν να πουλήσουν συνειδητά το εγχείρημα της ΛΑΕ για να τους ψηφίσουν οι τηλεθεατές του Kontra, του Αρτ και του High, αλλά το θεωρώ παρατραβηγμένο σα σενάριο.

  6. πικάπα

    Αλλά μου αρέσει πάντα το happy end και γελαστούς θέλω να σας θυμάμαι:
    Βλέπω συνιστώσες-ανθρώπους καλών προθέσεων να μαζεύουν σα δάσκαλοι πολλά φιλότιμα κι ανήσυχα παιδιά. Άλλοι θα υπόσχονται κομουνιστικές επανιδρύσεις, άλλα πατριωτικές αναγεννήσεις, κι άλλοι οτιδήποτε άλλο με το οποίο μπορείς να συγκνιήσεις. Αποτέλεσμα: Σκόνη, πέτρες λάσπη, τα ίδια και τα ίδια.
    Ρεφραίν:
    Οταν μαζευεις γυρω σου μεγαλο μερος της πιο ανησυχης κ φιλοτιμης μορφωμενης λαϊκής νεολαιας και στηνεις μια συνιστωσα ως συνεχιστης ενος εκ των θραυσματων μιας παλιοτερης ιστοριας, εχεις τεραστιες ευθυνες οταν καταληγεις πραγματι φαρσα.

    Reply
  7. Avir

    ο Λαφαζάνης το κατέχει το οπορτουνιστικό. Κι αφού ενδιαφέρεται για Βουλή, έκανε μεγάλη βλακεία που εγκλωβίστηκε στην αριστερά και μάλιστα στη μεταΤσίπρα εποχή. Καλά το σκέφτηκε το αντιμνημονιακό μέτωπο, αλλά εάν από ένα τέτοιο μέτωπο αφαιρέσεις τον μεγάλο όγκο, τους δημοκράτες -κεντρώους, απολιτικ- τι μένει; Η γνωστή αριστερά του 1% της εσωστρέφειας και της συρρίκνωσης. Να έχει και την αστυνόμευση του κυρίου Παναγιώτη. Μεγάλο λάθος του Λαφαζάνη και κρίμα γιατί παράτησε μεγαλεία και πήρε κι άλλους στον λαιμό του. Εσείς που πολεμάτε την πατριωτική αριστερά, παρόλο που δεν υπάρχει ανταγωνισμός αφού απευθύνεστε σε διαφορετικό κοινό, έχετε σκεφτεί ότι προωθείτε στη Βουλή Βελόπουλους και Καρατζαφέρηδες;

    Reply
  8. πικάπα

    Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ή αλλιώς τι θα ήθελε σήμερα ένας άσχετος.

    Προλογος
    Ένας άσχετος δε βάζει μυαλό. Θα ζητούσε σήμερα αυτό που χρειαζόταν να γίνει πριν πολλά χρόνια και σήμερα μάλλον δεν μπορεί να γίνει. Ένας άσχετος έχει μεγάλες ελλείψεις γνώσεων, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν κάποιοι που νομίζουν πως είναι σχετικοί. Αλλά όμως δε θα κάτσει να σκάσει και θα βρει τρόπο να το περάσει. Η δύναμη του άσχετου είναι πολύ διαφορετική από τη δύναμη του βλάκα. Ο άσχετος δεν είναι αντίπαλος και δεν είσαι ποτέ υποχρεωμένος να παίξεις στο επίπεδό του, οπότε ήδη έχεις χάσει. Από παλιά, είναι ο άσχετος που γειώνει ή εμπεδώνει όσες παλιές υποθέσεις σοφών είναι πραγματικά σχετικές. Στο ενδιάμεσο των σοφών και των άσχετων υπάρχουν ειδών ειδών σχετικοί. Η θέση τους λεπτή και δύσκολη, αλλά και ελκυστική.

    Επίδικο
    Το επίδικο, όπως λέγανε και στην αραν και όχι μόνο, δεν είναι σήμερα ούτε η κομμουνιστική επανίδρυση, ούτε η πατριωτική αναγέννηση, ούτε οι διάφορες Μεγάλες Ιδέες. Το επίδικο ήταν και είναι ένας μαζικός λαϊκός πολιτικός φορέας του δικού μας λαού και άρα έθνους και χώρας, που θα εκφράζει την εργασία στις διάφορες μορφές της. Ένας τέτοιος φορέας θα ορίσει σήμερα με απλά ναι και όχι τι είναι σήμερα άσπρο και τι είναι μαύρο. Θα χαράξει τις κατευθύνσεις, τι είναι σήμερα αριστερά και τι είναι δεξιά. Θα τραβήξει τις χειρόγραφες γραμμές του με ένα εργαλείο: Την ταξική του θέση και την ηθική τοποθέτησή του υπέρ των ανθρώπων, δηλαδή υπέρ της εργασίας.

    Όσον αφορά τα κομμουνιστικά, έχουμε ακόμη ένα ΚΚΕ. Κάνει τι δουλειά που μπορεί να κάνει και όποιος στήνει άλλα κκε δεν κάνει -και δεν θα κάνει- τίποτε άλλο από μια τρύπα στο νερό. Αν το ΚΚΕ θα μπορέσει να κάνει καλύτερη δουλειά δεν εξαρτάται ούτε από αυτό, αλλά ούτε από το τι θα του σέρνουν όλοι οι υπόλοιποι. Αλλά από το τι θα κάνουν όλοι οι υπόλοιποι, εκτός από τη τρύπα στο νερό που κάνουν.
    Όσον αφορά τα πατριωτικά, είναι αυτονόητα κι αυτά. Τι είναι η πατρίδα μας, μπορούμε εύκολα να το απαντήσουμε εξίσου απλά και καθαρά.

    Ένας τέτοιος μαζικός λαϊκός φορέας δεν μπορεί να γίνει με προφήτες που νομίζουν πως μπορούν να λύσουν αυτή τη φορά το πρόβλημα διορθώνοντας απλώς τις πράξεις Θα χρειαστεί φρομ σκρατσ που λένε, μια λευκή κόλλα χαρτί με την Αλφαβήτα. Και βέβαια, όπως και και τίποτε δε πάει χαμένο, τίποτε δε ξεκινά από το μηδέν. Οι υπαρκτές δυνάμεις, καταγεγραμμένες ως απίθανες “συνιστώσες”, βραχυκυκλωμένες με το να ελέγχουν ξανά τκαι ξανά ις πράξεις και ερίζοντας για το νόημα της λέξης, δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν, παρά να αυτοδιαλυθούν ομοθυμαδόν και εντελώς και να καλέσουν τους άσχετους να γράψουμε την άλφαβήτα. Ολ οφ δεμ!

    Φυσικά υπάρχουν πολλά λόγια και λόγια και λόγια μετά την αλφαβήτα. Αλλά ξεκινούν από το άλφα και το βήτα. Κι αν πει κανείς τώρα περισσότερα, το νόημα κανένα. Θα γίνει κι αυτός ένας ακόμη προφήτης στο πυθάρι.
    Εδώ όμως μιλάμε απλά και μόνο για αυτό που ζητά ένας άσχετος. Που ως άσχετος ζητά, τι άλλο; Ζητά αυτό ακριβώς που χρειάζεται, αλλά δεν μπορεί να γίνει.

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Αυτό που περιγράφεις δεν είναι αριστερό. Τζάμπα έβαλα την πορεία προς τη Ρώμη. (Ριζι, Γκασμαν,Τονιατσι.)
      Τι θα επί να εκφράζει την εργασία; Εγώ σας φοβάμαι τους σχετικούς και τις περικοκλάδες σας ( άσχετος ων)

      Reply
      1. πικάπα

        Ακριβως! Περίμενες λοιπόν από έναν αριστερό άσχετο να κάνει δουλειά; Ίσως όμως αν ένας άλλος αριστερός άσχετος έλεγε το Γ,Δ, και ένας άλλος το Ε,Ζ, τότε ίσως κάτι να γινότανε και κάτι να φαινότανε για που και αν μπορούσε να πάει το πράμα.
        Εγώ πάλι φοβάμαι αυτούς που λένε την αλφαβήτα μονορούφι χωρίς αναπνοή και λύνουν όλες τις εξισώσεις, αλλά δεν είναι κανείς στο δωμάτιο να τους θαυμάσει

        Reply
        1. Σ.Τ.

          ”Αν το ΚΚΕ θα μπορέσει να κάνει καλύτερη δουλειά δεν εξαρτάται ούτε από αυτό, αλλά ούτε από το τι θα του σέρνουν όλοι οι υπόλοιποι. ”

          Εννοείς ότι το ΚΚΕ παίζει χωρίς αντίπαλο στο γήπεδο που έχει επιλέξει το ίδιο;
          Αν είναι έτσι, θα πρέπει να εγκαταλείψεις. Αποκλείεται μερικοί ελεύθεροι σκοπευτές να κάνουν κάτι σαν ΚΚΕ στο πιο σύγχρονο (;) (πιο πατριωτικό (;) Αυτό είναι αδύνατο!! ) Και ταυτόχρονα μαζικό, αποτελεσματικό . Αυτό είναι σήμερα κάτι που δεν υπάρχουν προυποθεσεις να γίνει.

          Σου θυμίζω ότι και οι μπολσεβίκοι ξεκίνησαν από την διάσπαση του σ/δ κόμματος!! Όπως το ΝΑΡ! Και από τότε οι διασπαξεις συνεχίζονται.

          Οι ιδέες που κυκλοφορούν στην κοινωνία είναι άπειρες…όσα και τα κόμματα .
          Τι προσφέρει ένα επιπλέον; Γενικά νομίζω οι ιδέες σου πάσχουν από έλλειψη τεκμηρίωσης, οι άσχετοι θα παραμείνουν μάλλον άσχετοι.

  9. πικαπα

    Σ. Τ. Προφανως οι ιδεες πασχουν απο τεκμηριωση. Αλλα δε θα ανοιξω συνιστωσα για να τις αναπτυξω. Ουτε σε πιθαρι θα ανεβω. Οι οροι δημοσιοτητας κ διαλογου σε τετοια μεσα εχουν πολυ μικρες δυνατοτητες. Επισης, ειπαμε, εχω κι εγω καμπουρα. Θα επιμεινω ομως πως οσοι δεν ειναι ΚΚΕ δεν εχουν κατι αλλο να δωσουν παρα να αποτελεσουν ενα μαζικοτερο, προφανως ρεφορμιστικο χωρο, ζωτικο χωρο και για το ΚΚΕ, και για το οποιο καποτε καλυτερο ΚΚΕ, και επισης το σμαντικοτερο. Θα ειναι αυτος ο καλυτερος, η ισως ο μοναδικος, τροπος και αντιφασισμου και αντιιμπεριαλισμου με στοιχειωδως μαζικους ορους. Γιατι αυτα με τα γκρουπουσκουλα ειναι μαστιχες. Οι δε διασπασεις απο το 68 που θα κανανε το θαυμα, γκωσαμε. Τα λεμε

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Ρε παιδιά έλεος…..
      Τι ζητάω ο άνθρωπος;
      Ανάπτυξτε τις ιδέες σας!!!επιτέλους εμβαθύνετε !
      Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν προσφέρετε τίποτα άλλο από αφασία;
      Ότι είστε (για τους άσχετους και όσους φέρουν το προσωπείο του ‘ασχετου’ μιλάω) ότι και οι χουλιγκανοι του ΚΚΕ, μέσα στην λαέ.

      Reply
      1. πικάπα

        Σ.Τ. Αν εννοείς εμένα, από ΛΑΕ ήμουν μόνο στο πρώτο τρίμηνό της. Χουλιγκάνος; Αν ενοχλώ να φύγω. Μα κάθε φορά αυτό θέλω, να το κλείνω έτσι κι αλλιώς. Να αναπτύξω; Γιατί; Θα “κεφαλαιοποιηθεί” πουθενά η ιστορία; Γιατί ήδη, όπως σου είπα και στο άλλο ποστ, ναι μεν είναι τραβηκτικό να επικοινωνείς έτσι εύκολα, αλλά δεν είναι χωρίς κόστος. Σε ένα μαζικό πολιτικό υποκείμενο με σοβαρές διαδικασίες, ναι να αναπτύξω. Αλλά πούντο; (άσε το ΚΚΕ είναι άλλο καπέλο και όσοι είναι εκεί είναι ήρωες).
        Εδώ, από τα λόγια του αέρα, και εκτός της σοβαρότητας που θα είχε εντος ενός πολιτικού υποκειμένου, σου δίνω μια νότα, σου δίνω και μια πρόταση με αλφαβήτα και με σαφεστατο πρόσημο.Σου δίνω και μια εικόνα τι ρόλο θα έπαιζε στο συνολικό πεδίο μη κατάσταση που προτείνω. Εσύ τι έχεις να πεις; Θετικό εννοώ;
        Η πάλι να μπλέξω π.χ. με τον Κώστα να εξηγω τα μυστήρια, που πιάνεται από μια φράση και κάνει το τόσο τόσο και δεν θα ξεμπλέξω ποτέ; Μια νότα κι ενα τραγουδακι, αυτό ήτανε, και σορυ αν παρατράβηξε- που παρατράβηξε

        Άσχετος είμαι με κάθε τιμιότητα, δεν είμαι σε καμιά συνιστώσα- ειμαι στο χωριο. Όχι βέβαια αφελής, ούτε χθεσινός, αλλά ούτε και μάγος θαυματοποιός να στα βγάλω από το καπέλο. Σε κάθε περίπτωση σοβαρότερα πράγματα μόνο μέσα στα πλαίσια ενός σοβαρότερου μαζικού λαϊκού υποκειμένου και όχι γκρούπας. Αλλά πούντο; Μη μου πεις ότι περιμένεις να στο φέρω έτοιμο;

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Αν θες να φύγεις η πόρτα ανοικτή και τα σκυλιά, ε αυτά τα κανονίσαμε στα 36-38,
          Αλλά μην μπλέξεις εμένα φίλε μου.
          Είπα ξεκάθαρα, είστε για την λαέ ότι οι χούλιγκαν οι (λαθραναγνωστης, ένας, 17-37, απεργα,) και άλλοι που δεν θυμάμαι τώρα, ) για το ΚΚΕ.
          Είπα φοράς το προσωπείο με την θεατρική έννοια, ότι δηλαδή εκφράζεται έτσι όχι για να εξαπατήσεις, αλλά για να γίνεις πιο παραστατική αυτή η αντι-ηγετικη στάση απέναντι στα τροτσκιστικό και μετα-τροτσκιστικα σχήματα (κυρίως)

          Αυτό είναι όλο φίλε.
          Με ενοχλεί πολύ αυτός ο γενικός όρος και εν πολλοίς αυθαίρετος ΑΝΤΙΗΓΕΤΙΣΜΟΣ.
          Με ενοχλεί γιατί έχω περάσει και εγώ από την αναρχοαυτονομη φάση μου σαν καλός φιλελεύθερος μαζανθρωπος αλλά το ξεπέρασα (διάβασα Λένιν, ξανά και ξανά και όχι μόνο τον τελευταίο τόμο, διάβασα κυρίως ‘αριστερισμο’ .)
          Αστείο αλλά αυτή η αόριστη θολοκριτικη από τον Μάρτωφ, ως εδώ, που να φανταστεί κανείς ότι πέρασαν 100 χρόνια και βαλε….

        2. πικάπα

          Φιλαράκι Σ.Τ. Θα “την κάνω”, χωρίς πλάκα, για οικονομία δυνάμεων. Μη με παρεξηγείς.. Δεν είμαστε εδώ ικανοί να λύσουμε τα έσχατα του κόσμου. Αλλά αποσπού κιωσπού που λένε με συσχέτισες μωρέ με την αναρχοαυτονομία; Για μαζικό λαϊκό υποκείμενο μιλάω και για διαδικασίες συντεταγμένης παραγωγής πολιτικής. Δε με διαβάζεις;
          Το πρόβλημα με σας που επιμένετε και δεν φεύγετε είναι το εξής: έχετε καταπληκτικά διαβάσματα από την ιστορία του κινήματος, που ουδέποτε θα αποκτήσω. Τζάμπα όμως καίει η λάμπα. Διαισθάνομαι μεγάλη στατικότητα από τη “συνεπή και συνεχή πορεία” Έλλειψη από αλλαγή θέσης παρατηρητή (και θέσης δημιουργού). Αδυναμία να το δεις με τα μάτια “του άλλου” κλπ. Έλλειψη διαφορετικών και αντιθετικών εμπειριών και καταστάσεων, έλλειμμα αντίληψης άλλων διαστάσεων, εκδοχών ή όψεων της “πραγματικότητας”.
          Κυρίως έλλειψη από άλλα γνωστικά αντικείμενα, των κατεξοχήν υλιστικών επιστημών και τι αυτά σημαίνουν για τη θεωρία μας. Οι θεωρίες μας είναι υλιστικές, αλλά τελικά με το να διαβάζετε τόσο τη φιλολογία της ιστορίας του κινήματος μέχρις αηδίας καταλήγετε μωρέ ultra ιδεαλιστές, δάσκαλοι των “ανθρωπιστικών επιστημών”. Προσπαθείτε τελικά να χαράξετε το δρόμο από το Α στο Β, χωρίς να έχετε διαθέσει το απαραίτητο βάσανο για να αντιληφθείτε το υλικό εμπράγματο περιεχόμενο της κατάστασης Α. Πολλή ιστορία, φιλολογία άντε και φιλοσοφία, ελάχιστη μηχανική, βιολογία και φυσική. Φυσική συνέπεια: ψοφήσαμε στο κουπί 30 χρόνια, αλλά είχαμε ξεχάσει να λύσουμε τον κάβο…Τα λέμε φιλαράκι.

        3. Σ.Τ.

          Εγώ δεν αποχωρώ.
          Θα περιμένω να ξαναπερασετε. Αλλά φιλε-συντροφε (όχι φιλαράκι) να συνεισφέρετε με περισσότερες λεπτομέρειες τα θέματα που θίγεται.

          Όσο για τα Α-Β τα ξέρω, δεν είμαι από άλλη χώρα. Πχ ξέρω ότι ρε πουστη δεν μπορεί κάποια σχέση θα υπάρχει ανάμεσα στην Ανεργία και την άνοδο του φασισμού και της ανθρωποφαγίας μέσα στην κοινωνία. Και από την ανθρωποφαγία δεν απέχει πολυ η φασιστική ιδεολογία. Η οποία αν περιορίζονταν στο φυσικό της χώρο θα είμαστε καλά. Όμως εγώ βλέπω ότι υπάρχουν πάμπολα αυγά σε φάση εκκόλαψης. Εκεί θα εύχεσαι να μπορείς να παραμείνεις απλά παρατηρητής.

          Όσο και αν διαβάζω τα σκολια σου δεν βλέπουν άγχος για αυτά τα παραπανω. Προφανως δεν τα θεωρείς σημαντικά. Βλέπω μια συνεχης επαναλαμβανόμενη ακούραστη γκρίνια για τις ηγεσίες κάποιων (ούτε ξέρω ποιών ακριβώς ούτε και ενδιαφέρομαι και τόσο να μάθω) ομάδων, οργανώσεων και συσπειρωσεων.
          Γκρίνια που έχει αφετηρία στα φτωχά αποτελέσματα της αριστεράς. Γκρίνια που δεν γίνεται ποτέ συγκεκριμένη ούτε ασχολείται με αποφασεις, στιγμές κομβους, αλλαγές πορείας , αστοχίες, ατυχίες, τίποτα δηλαδή που να αποτελεί ΠΟΛΙΤΙΚΗ κριτική. Αυτό στην επίσημη πολιτική γλώσσα λέγεται στείρα αντιπολίτευση…στην γλώσσα του ίντερνετ λέγεται τρολλαρισμα.

        4. San Rocco

          Αγαπητοί φίλοι κ συντροφοι, τα πολιτικά ρεύματα του κομμουνισμου στον 20ο αι., (σταλινικό, τροτσκιστικό, μαοικο κλπ), ο,τι θετικο είχαν να δώσουν το έδωσαν. Και όσες ανικανότητες κ αρνητικα είχαν να δώσουν, πάλι τις/τα, έδωσαν.

          Το κομμουνιστικό κινημα, και οι εντός του διαφορετικοτητες, μας τελείωσε με την μορφή που είχε στον 20αι. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα κ.κ. είτε εξαφανίστηκαν, είτε ενσωματώθηκαν στον καπιταλισμό (βλ ΚΚ Κινας, Βιετνάμ, Γαλλίας, Ρωσίας, Μολδαβίας, Μ. Βρετανίας, ΗΠΑ, Ισπανίας, για να αναφερω τις πιο άθλιες περιπτώσεις καπιταλιστικοποιησης).

          Συνεπώς, έχετε κάθε δικαίωμα να συμπεριφέρεστε ως τροτσκιστο/σταλινομαχοι αν αυτο σας ικανοποιεί! Να λέτε που και που κ ενα μεγάλο ευχαριστω στο πορταλ της αντικαπιταλιστικης κομμουνιστικής αριστερας, την ΠΑΝΤΙΕΡΑ, που σας φιλοξενεί!

          Αλλα απο οπαδικες αναλύσεις σταλινο/τροτσκιστομαχων, γκωσαμε πια. Κόλλησε η βελόνα πια….

        5. πικάπα

          Όπα san rocco, πως έμπλεξα στο τέλος σε αναρχοαυτονομίες και σταλινοτροτσκομαχίες; Ένας τίμιος και καλός ρεφορμιστής είμαι το δήλωσα και το υπόγραψα. Επι τη ευκαιρία, δε σε είχα χαιρετήσει, τε λέμε κι εύχομαι τα καλύτερα.

          Υ.Γ. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην παντιέρα που με φιλοξένησε την παιδική μου συνεισφορά.-τελεία παύλα

  10. Left G700

    ΕΝΑ ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΎ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

    Ο Λένιν ήταν αντιεθνικιστής ή εθνικιστής; Τι από τα δύο και γιατί (συνοπτικά);

    Reply
  11. Left G700

    ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΛΑ;

    Καθώς έγραφα λίγο πριν, άκουσα τον Μιχαλολιάκο να καταγγέλλει από το βήμα της Βουλής τις γνωστές δηλώσεις Νίμιτς στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς και την αφωνία τού ΣΥΡΙΖΑ για τις ξεκάθαρες εκβιαστικές και απειλιτικές σπόντες του:

    «[…] εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια “ταχεία λύση” σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα».

    Να σηκώσουν τα χέρια τους όσοι «διεθνιστές» κάνουν τις ίδιες ακριβώς καταγγελίες. Έτσι, για να ξεχωρίσουμε επί τέλους τα «εθνίκια» που έχουν διεισδύσει στους κόλπους τής Αριστεράς και μας το παίζουν «σύντροφοι»!

    Ρε τι τραβάμε κι εμείς οι «Μακεδόνισσες» χορεύτριες! ;-) :-)

    ΥΓ Τι έγινε, πουλάκια μου; Εντάξει, ο Μαυροειδής δεν αδειάζει/δεν καταδέχεται να απαντήσει σε έναν πληβείο (22/01/2019 at 23:09). Από εσάς τους άλλους, τους διεθνισταράδες, που παίζετε τον Λένιν στα δάχτυλα (πλην τού Αριστερισμού του, που «κάπου το έχετε βάλει και δεν θυμάστε πού, ρε γαμώ το…»), από εσάς κανείς δεν τόλμησε να έρθει εδώ και να απαντήσει σε ένα απλούστατο κουίζ που θα το έλυνε στο πι και φι ακόμα και ένα παιδί τού Γυμνασίου; Ορέ πού πάμε!

    Reply
  12. Left G700

    ΤΣΙΠΡΑ, ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ!

    Αυτή την ώρα, λίγο πριν, ο Τσίπρας ‘‘σφυροκόπησε’’ το ΚΚΕ από τα αριστερά, «υπερασπιζόμενος» τους σλαβομακεδόνες τού ΔΣΕ και τη μνήμη τής Μίρκας Γκίνοβα. Και ήταν σαν να διάβαζα Παναγιώτη Μαυροειδή, Αντώνη Δραγανίγο, San Rocco, Κώστα και «τα άλλα παιδιά»!

    Αν, σύμφωνα με βάση τη λογική αυτών «τών παιδιών», κάθε ένας που είναι αντίθετος με τη συμφωνία τών Πρεσπών επειδή θεωρεί ότι το ιστορικά ελληνικό όνομα Μακεδονία δεν μπορεί να αποτελεί το όνομα μη ελληνικού έθνους-κράτους ταυτίζεται με την ακροδεξιά και το νεοναζιστικό βραχίονά της που έχει την ίδια θεώρηση, γιατί και ο Παναγιώτης Μαυροειδής, ο Αντώνης Δραγανίγος, ο San Rocco, ο Κώστας και «τα άλλα παιδιά» δεν ταυτίζονται με τον Αλέξη Τσίπρα και τον )μεταλλαγμένο) ΣΥΡΙΖΑ;

    Γιατί έτσι τούς αρέσει!

    Χα!

    Reply
    1. Κώστας

      Μια απάντηση σε αυτό που λες είναι πως ο Τσίπρας χέστηκε για τον ΔΣΕ και τους αγωνιστές του.

      Μια άλλη απάντηση σε αυτό που λες είναι πως όταν φορείς της αριστεράς υιοθετούν σαν βασικό και, βασικά, μοναδικό θέμα στην ΣτΠ το όνομα, το έθνος και την γλώσσα τότε υπάρχει πρόβλημα γιατί αναπαράγουν την νατοϊκή λογική του πως και πόσο θα εκβιάσει ο ελληνικός αστισμός με την είσοδο στο ΝΑΤΟ έναν πιο αδύνατο αστισμό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έγραψες “κάθε ένας που είναι αντίθετος με τη συμφωνία των Πρεσπών επειδή θεωρεί ότι το ιστορικά ελληνικό όνομα Μακεδονία δεν μπορεί να αποτελεί το όνομα μη ελληνικού έθνους-κράτους” και όχι πως είναι αντίθετος πχ με το ΝΑΤΟ. Αυτή η λογική εκτός από νατοϊκή είναι και εθνικιστική γιατί λέει πως η Ελλάδα είναι, και πρέπει να επικυρώνει και συμβολικά, ο ηγεμονικός καπιταλισμός της περιοχής και αυτό είναι εξίσου πρόβλημα με την νατοϊκή κοσμοπολίτικη λογική.Βασικά είναι το ίδιο, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Και η νατοική κοσμπολίτικη λογική ηγεμονικό τον θέλει τον ελληνικό καπιταλισμό στα Βαλκάνια, η μια άποψη τον θέλει με το μαστίγιο, η άλλη με το καρότο. Υπεργολάβο πάντα βέβαια.

      Μια τρίτη απάντηση στην φτηνή συνδικαλιά σου είναι πως κανείς δεν είπε ποτέ πως ένας άνθρωπος που πιστεύει αυτά τα παραληρηματικά (ότι δεν συμφέρει να πούμε πως υπάρχει το γειτονικό έθνος, και η γλώσσα του) είναι ναζί. Η συζήτηση γίνεται για φορείς της αριστεράς που αναπαράγουν ή ανέχονται αυτά τα νατοϊκά εθνικιστικά παραληρήματα. Είδα ας πούμε τον Λαφαζάνη να λέει (ως τι ?) για δημοψήφισμα, χωρίς φυσικά να έχει περάσει από κανένα όργανο της ΛΑΕ. Να γίνει δημοψήφισμα για να ψηφίσουμε τι ? Να μην μπει στο ΝΑΤΟ η ΔτΜ ? Να βάλει βέτο η Ελλάδα δηλ, αυτό είναι το ΟΧΙ στο οποίο θα καλούσε ο Λαφαζάνης καλώντας τον λαό να ψηφίσει ότι ευτυχώς που είμαστε στο ΝΑΤΟ. Να είναι η Ελλάδα δηλ στο ΝΑΤΟ μέχρι να παγώσει ο ήλιος γιατί αν βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ (θέση της ΛΑΕ και του ΑΡ) η ΔτΜ θα μπορεί να μπει με ότι όνομα θέλει. Την καταλαβαίνεις την λογική αντίφαση, αν είναι το ΝΑΤΟ κακό, θέση της αριστεράς είναι να μην είναι καν εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και η χώρα στο ΝΑΤΟ. Στους Σπαρτιάτες είχε πει κατά λέξη πως είναι το δυνατό χαρτί της Ελλάδας ότι είναι στο ΝΑΤΟ και οι γείτονες θέλουν να μπουν. Γιατί δεν ήταν μόνο που τα είπε, για μένα προσωπικά ήταν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα το τι είπε. Αν είχε πάει και έκανε ρόμπα τον σπαρτιάτη για τον νατοικό εθνικισμό του θα έλεγα δεν βαριέσαι, μας έδωσε και ένα ωραίο βίντεο να βλέπουμε.

      Όχι “φίλε” μου. δεν ταυτίζομαι εγώ και οι άλλοι που λες με τον Τσίπρα. Εσύ και όποιος άλλος αριστερός, ή που το παίζει, λέει να μην τους αφήσουμε να μπουν στο ΝΑΤΟ ανέχονται τον νατοϊκό εθνικισμό της ΝΔ και των άλλων και τον νατοισμό γενικά και του Τσιπρα. Γιατί όταν το πανό σου λέει “ΟΧΙ στην Νατοική Συμφωνία” και πας και στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και κουνάς και σημαία της Βενεζουέλας αλλά τελικά ζητάς από τον λαό να ψηφίσει υπέρ του ΝΑΤΟ και του τι καλά που είμαστε στο ΝΑΤΟ για να εκβιάζουμε τους γείτονες, άστο να πάει στο διάολο.

      Θέλω γνώμη για το δημοψήφισμα “φίλε” “λεφτ”

      Κώστας

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Πάντως θεωρώ Κώστα ότι πολλοί υποτιμάτε τη ρωσσόφιλη δεξιά.

        Δλδ δεν αρκεί κάποιος να είναι υπέρ της εξόδου από ΕΕ/ΝΑΤΟ για να τον πεις προοδευτικό.Θέλει πολύ εκτενέστερη και βαθύτερη διαπραγμάτευση μαζί του.

        Γιατί να ξέρεις ότι πολλοί από αυτούς τους δεξιούς θα σου πουν ναι, να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, κανένα πρόβλημα. Αυτό δε σημαίνει πως γίναμε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα με τη μία.

        Reply
        1. πικάπα

          Μακριά είναι η νύχτα Γιώργο, που δεν σε είχα χαιρετήσει. (Δεν είναι τρολιά, αν θέλετε το δημοσιεύετε, παρακαλώ. Και πάλι ευχαριστώ).
          Γνωρίζοντας κάποιοι άπταιστα τα της “ιστορίας του κινήματος”, τόσο που οι αγρότες θα τα εκλάμβαναν ως “κορακίστικτα” και σαφώς θα προτιμούσαν καινούργια ατσάλινα τρακτέρ, θα αδυνατούσαν ωστόσο να εκμεταλλευτούν τα παρακάτω κείμενα Α, και Γ, ώστε να τα αφήσουν ξοπίσω τους, όπως το ζητά επίμονα το κείμενο Β. Με χαρακτηριστική έπαρση θα τα διάβαζαν ίσως πλαγίως, αποφασισμένοι εκ των προτέρων ότι “αυτά τάχουμε ξέρει”.
          Α
          http://www.respublica.gr/2019/01/post/mark-lilla-new-right/
          Β
          https://theshadesmag.wordpress.com/2019/01/24/rosa-lux-karl-marx/
          Γ
          https://bestimmung.blogspot.com/2018/12/blog-post_30.html

          Η υποτίμηση του Α και των πολυσήμαντων διεργασιών του αντιπάλου -καθόλου επιφανειακών όπως θα ήθελε το Β- θα τους οδηγεί ιδεαλιστικά (όχι απλώς αριστερίστικα) να φαντάζονται τον αντιφασισμό και τον αντιιμπεριαλισμό, όπως και τον και τον αντινεοφιλελευθερισμό, σαν μια επιτυχημένη αμυντική (αντι) πορεία 3χιλιάδων. Αγνοώντας ότι κινδυνεύουν να βρεθούν 3 κι ο κούκος απέναντι σε πολλαπλάσια αγροτικά τρακτέρ, που καθόλου δεν θα είναι τάγματα των εργατών που έβλεπε το Β.
          Η υποτίμηση του συνολικού έργου του συγγραφέα του Γ θα τους κάνει να απορρίψουν τη σκληρά υλιστική και υπονομευτική απομάγευση των πάντων, χαρακτηρίζοντάς την αμυντικά “εχθρό της ουτοπίας”. Αντί να “τη γυρίσουν ανάποδα” και να “ξαναστήσουν στα πόδια του” το απελευθερωτικό όραμα ως την “πιο ρεαλιστική ουτοπία”.
          Θα αδυνατούσαν τελικά να επιρρώσουν και να τιμήσουν ως όφειλαν το καθαυτό κείμενο Β, έναν αιώνα μετά, όπου η φυσική φιλοσοφία κ.α. καθόλου δεν σταμάτησε, όπως έλεγε το Β.

          Θα προτιμούσαν να ψάχνουν το φύλο των αγγέλων. Γιατί θα πουν ότι αυτά δεν είναι αριστερά!. Αν όμως ο κριτής δεν είναι άλλος από την ίδια την υλική πραγματικότητα, αν στόχος δεν είναι άλλος από την σύγκλιση της Νόησης με το Είναι, (αντι-μεταφυσική) τότε αυτές ακριβώς οι αρνήσεις είναι η αυτοαναφορικότητα που τείνει σε σολιψισμό. Είναι αυτές οι αρνήσεις που θα χρειαστεί να αρνηθούμε!

        2. Left G700

          Φίλε πικάπα,

          Δεν θέλω να σε απογοητεύσω (αντίθετα: θέλω να σε πεισμώσω!), αλλά, το μεν πρώτο και τρίτο κείμενο που επισύναψες (τα έχω διαβάσει) απορρίπτεται μετά βδελυγμίας από τη συντριπτική πλειοψηφία του συμπολιτευόμενου αναγνωστικού κοινού τής Παντιέρας στη βάση τού ότι δεν έχει γραφτεί από «υπεράνω κάθε υποψίας αριστερούς» –άσε που ο Κονδύλης (ψιλοχοντρό)«εθνίκι» θεωρείται–, το δε δεύτερο, που περνάει πανηγυρικά τις αριστερές εξετάσεις, δεν γίνεται κατανοητό σε όλο το μήκος και πλάτος του!

          Fuck it with capital letters! ;-) :-)

          Τα λέμε

        3. πικάπα

          Διόρθωση: Όπου “πολλαπλάσια αγροτικά τρακτέρ” είναι:
          “πολλαπλάσια ατσάλινα “τρακτέρ””. Μεγάλη η διαφορά από αυτό το αυτομπουρδούκλωμα. (νάταν και το μόνο..)

        4. Κώστας

          Γιώργο ο τρόπος που βάζεις μια απεύθυνση, “Κώστα” εν προκειμένω, πάνω πάνω στο σχόλιο για να γράψεις μετά κάτι που έχεις έτσι κι αλλιώς στο μυαλό σου που δεν εφάπτεται πουθενά με ότι είπε ο άλλος με εντυπωσιάζει

          Εγώ είπα πως οι αριστεροί δεν καλούν σε ψήφο υπέρ του ΝΑΤΟ ζητώντας δημοψήφισμα στο οποίο θα καλέσουν τον λαό να ψηφίσει ΟΧΙ στην ΣτΠ δηλ να βάλει βέτο η Ελλάδα στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πως θα κάνεις αντινατοικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα όταν έχεις πει στον λαό πως η ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ μας προστατεύει γιατί βάζουμε βέτο ? Επίσης δεν πάνε ούτε σαν πρόσωπα και χώροι, πόσο μάλλον σαν ομιλητές, όπως ο “καλός άνθρωπος” Μπούτρης, όπως μας τον χαρακτήρισες, στα νατοικά εθνικιστικά συλλαλητήρια. Και δεν βγάζουν νατοικές εθνικιστικές προκηρύξεις σαν της Επανεκίννησης του “καλού ανθρώπου” Μπούτρη.

          Και ας μην είχε σχέση αυτό που είπες με όσα λέω σου απαντάω.

          1)Στον ελληνικό αστισμό δεν υπάρχει ούτε υποψία σχεδίου ρήξης με τον ευρωατλαντισμό. Η ευκολία που ως και οι Σαλβίνι-Λεπέν μαζεύονται πρέπει να είναι διδακτική

          2)Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα απαντήσεις πως έχει λάθος σε όποιον δεξιό ή αριστερό ή ότι θέλει σου πει πως πρέπει να αντικαταστήσουμε τον ευρωατλαντισμό με την Ρωσία

          3)Η μη επιλογή ιμπεριαλιστικού πόλου δεν σημαίνει μη εκμετάλλευση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων ή μη ιεράρχηση τους Είμαστε κομμάτι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, ίσες αποστάσεις σημαίνει προτίμηση του ευρωατλαντισμού. Μπορούμε να πάρουμε μάθημα και από το πραξικόπημα στην Βενεζουέλα. Υπάρχει μια περιθωριακή ανάλυση μέσα στην αριστερά που λέει πως δεν μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον Μαδούρο και την φασιστική ακροδεξιά γιατί ο μεν ένας είναι με την Ρωσία και την Κίνα και οι άλλοι με τις ΗΠΑ. Εϊναι απόηχος της θεωρίας των 3 κόσμων που επηρέασε τότε τμήμα του μλ χώρου μετά την διάσπαση της ΟΜΛΕ το 76 (το ΜΛ ΚΚΕ και το ΕΚΚΕ) και τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Όχι ΝΑΤΟ, Όχι Βαρσοβία). Είναι μια ανάλυση που έχει προσπαθήσει και το ΚΚΕ να την ενστερνιστεί στην Συρία για να την εγκαταλείψει γρήγορα ευτυχώς. Και το λένε μέσες άκρες σαν γενική ανάλυση και διάφοροι του τροτσκιστικού χώρου. ¨Οταν όμως έρχεται η κρίσιμη ώρα πολιτικά να αποφασίσεις αν θα δηλώσεις ουδέτερος απέναντι στο πραξικόπημα στην Βενεζουέλα ή ακόμα και για την Συρία, που καμία σχέση Άσσαντ-Μαδούρο αλλά ακόμα και εκεί, κανείς δεν το κάνει γιατί το νιώθει πως είναι λάθος.

          Κώστας

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πικάπα δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι θέλεις να πεις, δεν έχω καλές σχέσεις με τη φιλοσοφία Οι θεωρίες του Π.Κονδύλη έχουν επηρεάσει εν πολλοίς τη μελέτη των Διεθνών Σχέσεων & της Στρατηγικής στην Ελλάδα, ως τόσο και από τις αφηγήσεις που έχω ακούσει για το πρόσωπο του Π.Κονδύλη, θεωρώ ότι αδικείται όταν τον πιάνει στο στόμα της η κάθε αμερικανόφιλη δεξιάτζα, άλλωστε ο ίδιος ψήφιζε κατά βάσιν ΚΚΕ, χωρίς να ανήκει εξ’ όσων γνωρίζω.

          Κώστα πράγματι πιάστηκα από την αναφορά σου στον τύπο από τους Σπαρτιάτες για να πω κάτι που ούτως ή άλλως έχω στο μυαλό μου για να πάει παρακάτω η κουβέντα, όχι για να υπονοήσω κάτι για σένα. Επίσης πράγματι ως ιδεολογικός απόγονος του “ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Βαρσοβία” έχω σοβαρές αντιστάσεις στο κυρίαρχο ιδεολόγημα στη ΛΑΕ που μην κρυβόμαστε είναι η αλλαγή στρατοπέδου. Και επίσης έχεις επίσης δίκιο όταν λες πως αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ουδετερότητα στη περίπτωση της Βενεζουέλας, της Συρίας ή οπουδήποτε αλλού.

          Όχι, εγώ θα ήθελα να δω ένα νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων, όχι απλά και μόνο να αλλάξω αφεντικό. Αλλά από την άλλη η στοχοποίηση της Επανεκκίνησης και του Μπούτρη προσωπικά, απαλλάσσει τη ΛΑΕ και το Λαφαζάνη για τον κυρίαρχο πολιτικό άξονα του σχήματος αυτού και τον οποίο δεν τον χαράσσει ο Μπούτρης, άσχετα αν συμφωνεί και επαυξάνει.

        6. πικάπα

          Γιώργο, ο πιο εύκολος και απλός τρόπος να σου εξηγήσω το σχόλιό μου είναι να ψηφίζεις ΚΚΕ.
          Εναλλακτικά, αν δε θέλεις να ψηφίσεις ΚΚΕ, αν έχεις άλλη όρεξη, δύναμη και κουράγιο, να φτιάξεις ένα λαϊκό και μαζικό σοσιαλιστικό κόμμα (που θα συμπαθεί το ΚΚΕ όπως είπες). Σοσιαλιστικό με την έννοια του Β, ενσωματώνοντας όμως με θάρρος και γνώση, όλη την επιστήμη και τη φιλοσοφία που έχει μεσολαβήσει από τότε- πάνω από ένας αιώνας!.
          Έτσι ώστε, να μην αφήσεις την εύκολη εκ των υστέρων “χορτασμένη” κριτική Λάσ-ηδων, Καστοριάδη-δων και Μισεά-δων να απαλείψει το δίπολο δεξιά-αριστερά, οδηγώντας τον κόσμο στο Α (δεξιά). Το Β και οι ανάγκες του δείχνουν το δρόμο της αυτονόητης “αναθεώρησης”. Στο δρόμο, το Γ μπορεί να είναι χρησιμότατο εργαλείο.
          Αν το κάνεις όσο ζούμε, μπορεί να δεις κι εμένα πίσω στη γαλαρία. Εκτός κι αν περιμένεις να σου το φέρει κι αυτό έτοιμο το ΚΚΕ -βάσιμες ελπίδες πριν το τέλος του αιώνα, περίπου το 2075. (οι απλές και εύκολες λύσεις είναι πάντα είναι απλό και εύκολο και λογικό πράγμα)

          Leftg700, σου έκανα σχόλιο στο τσαρδί σου.

        7. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Φίλε πικάπα ο παλιός τριτοδρομικός σοσιαλιστικός χώρος είναι υπαρκτός χώρος και η άποψη μου είναι ότι αργά ή γρήγορα θα εκφραστεί. Απλά δεν είναι και πολύ μεγάλος, όχι μεγαλύτερος από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά πιστεύω.

          Το ερώτημα δεν είναι ποιος συμπαθεί το ΚΚΕ και πόσο, το ερώτημα είναι αν το ΚΚΕ συμπαθεί κανέναν!!!

        8. Left G700

          Φίλε πικάπα,

          Στείλε μου το σχολιο σου στο email (εχουμε συνομιλήσει και στο παρελθόν, όταν είχε προκύψει η διαφωνία με τον Φιλίστορα, σου θυμίζω). Αν δημοσιεύσω το σχόλιό σου (και σου απαντήσω, βέβαια), θα σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι το μπλογκ νεκραναστηθηκε.

          Τα λέμε

  13. Κ.Σ.

    Σήμερα στο σάιτ Voria.gr μαθαίνουμε από το σχετικό ρεπορτάζ ότι:
    1. η Δ. Χαραλαμπίδου κατεβαίνει με ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Μάλλον το ίδιο θα γίνει και στο δήμο Θεσσαλονίκης καθώς η συζήτηση για συνεργασία με εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις “είναι αμφίβολο εάν η προσπάθεια αυτή θα καρποφορήσει”. Άρα τα περί ενότητας και διάθεσης συζήτησης που ακούγονται και γράφονται είναι απλά για εντυπώσεις

    2. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η παράταξη της Χαραλαμπίδου είναι κοινή με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΟΕ που προέκυψαν γελοίοι μακεδονομάχοι τελευταία. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι δεν ισχύει όσα ισχυρίζεται ο “Κώστας” πολύ συχνά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια…

    3. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας ΛΑΕ-ΚΟΕ, όπως δηλώνει ο Θεοδωρόπουλος που εκπροσωπεί την ΚΟΕ στην κοινή παράταξη. Να σε ποιους απευθύνεται λοιπόν η ΛΑΕ.

    Και ένα σχόλιο: είναι προφανές ότι κανείς στη ΛΑΕ δεν παίρνει υπόψη ούτε τα περί ενότητας της ΑΡΑΝ ούτε το διεθνισμό της ΔΕΑ.

    Επιβεβαιώνονται όσα γράφει ο Μαυροειδής στο άρθρο του.

    Περισσότερα εδώ:

    https://www.voria.gr/article/i-d-charalampidou-ipopsifia-periferiarchis-me-tin-lae

    Reply
    1. Κώστας

      O ΚΣ είναι ο άνθρωπος που μπήκε στην αριστερά για να ασχολείται με ένα θέμα, την Δέσποινα Χαραλαμπίδου που κάτι προσωπικό πρέπει να του έκανε όταν ήταν παρεάκι με τον ΚΣ στην ΚΝΕ Θεσσαλονίκης. Έρχονται οι εκλογές, περιμένω να δω την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πως κατεβάζει την εμμονή σου την Δέσποινα και την παράταξη του που λες πως είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και θα το κρίνω όπως κρίνω όσα κάνει η ΛΑΕ που δεν με αφορούν έτσι κι αλλιώς. Ψάχνω επίσης τις θέσεις της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λες, υπέρ της κυβέρνησης και της πολιτικής της στην ΤΑ .Φέρτες εσύ αφού είσαι ειδικός δεσποινοχαραλαμπιδολόγος και θα τις κρίνω. Ψάχνω όμως στην απίθανη περίπτωση, γιατί σε πιστεύω πως προβλέπεις σωστά, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεβάσει την εμμονή σου αλλά τον Μπόλαρη πχ πως θα το εξηγήσουμε πολιτικά αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία στιγμή να εγκαταλείψει την παράταξη του που λες ότι είναι προς τα αριστερά του για να κάνει κάτι άλλο ? Δεν πρόκειται θα μου πεις γιατί θα κατεβάσει την Δέσποινα γιατί οι πολιτικές επιλογές πρέπει να κεφαλοποιούνται.Γιατί δεν κάνεις υπομονή λίγο καιρό μέχρι να δικαιωθείς και να κατεβάσει την Δέσποινα ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταγγείλουμε την εμμονή σου παρέα ? Αν μάλιστα δικαιωθείς, συγνώμη, όταν δικαιωθείς το πράγμα δεν θα μείνει εκεί. Λες η Δέσποινα να εξαντλεί τις φιλοδοξίες της στο να είναι περιφερειακή σύμβουλος της δέυτερης-τρίτης παράταξης στην Περιφέρεια ? Θα πάει και για βουλευτής. ¨Ολο αυτό θα φανερωθεί με την υπουργοποίηση της στον προσεχή ανασχηματισμό. Και αν είναι υπουργός η ΔΧ από πίσω της είναι ο Λαφαζάνης και ευτυχώς που έχουμε το τσακάλι τον ΚΣ και μας ενημερώνει..

      Επισης, για να πούμε και κάτι σοβαρό όσο γίνεται μαζί σου, αν η ΛΑΕ κατέβει στον δήμο με δικο της ψηφοδέλτιο αυτό με δικαιώνει απόλυτα στην υποστήριξη του ανεξάρτητου αριστερού σχήματος γειτονιάς που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό και εσύ έλεγες πως το ΝΑΡ δεν πρέπει να το στηρίξει γιατί είναι της ΛΑΕ και πως πρέπει να φτιάξει μονοκομματική αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική διεθνιστική ριζοσπαστική οικολογική κομμουνιστική απελευθερωτική δημοτική κίνηση.

      Κώστας

      Reply
      1. Κ.Σ.

        Φέρνω αυτό εδώ το απόσπασμα από το επίμαχο ρεπορτάζ:

        “Το θυελλώδες καλοκαίρι του 2015 η κα. Χαραλαμπίδου ήταν μεταξύ των βουλευτών οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησαν την Λαϊκή Ενότητα. Ωστόσο, η περιφερειακή παράταξη, παρά τους πολιτικούς κλειδωνισμούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ, κατάφερε να φτάσει στο τέλος της διαδρομής της διατηρώντας την ενότητά της παρότι οι δύο από τους τέσσερις συμβούλους, οι Θανάσης Χειμώνας και Λάζαρος Τόσκας, παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με την κα Χαραλαμπίδου και τον Γιώργο Θεοδωρόπουλο οι οποίοι αποχώρησαν”.

        Πηγή: https://www.voria.gr/article/i-d-charalampidou-ipopsifia-periferiarchis-me-tin-lae

        Εσύ “Κώστα” μπορείς να φέρεις κάτι που να διαψεύδει τη συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΕ, ΛΑΕ στην παράταξη της Χαραλαμπίδου;

        Δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη ενασχόληση με τη Χαραλαμπίδου, αλλά με τη ΛΑΕ και τη συνεργασία της με το ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά με τη δική σου αναξιοπιστία.

        Στ αλήθεια πιστεύεις ότι γράφοντας σεντόνια με εμπαθή σχόλια αλλάζει κάτι από την πολιτική πραγματικότητα; Διαγράφεται η συνύπαρξη της ΛΑΕ με το ΣΥΡΙΖΑ;

        Η αυτοτελής κάθοδος της ΛΑΕ δε διαψεύδει την αγαστή συνεργασία στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με το ΣΥΡΙΖΑ και την ξεφτιλισμένη ΚΟΕ, σταθερά από το 2015.

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.