.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΝΑΡ: Οι λαοί δε θα πολεμήσουν για τις εξορύξεις οικολογικής καταστροφής στις ΑΟΖ του πολέμου!


Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, καθώς και οι παρεμβάσεις της ΝΔ και άλλων κομμάτων, διαμορφώνουν ένα κλίμα προετοιμασίας για Ελληνο-Τουρκικό «θερμό επεισόδιο», ενώ δε λείπουν και προβοκατόρικα καλέσματα για επιθετική ενέργεια της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, στο όνομα «προληπτικών μέτρων».

Οι λαοί δεν έχουν λόγο να πολεμήσουν, ούτε οι νέοι να σκοτωθούν σε ένα πόλεμο για τα «δικαιώματα» εξόρυξης υδρογονανθράκων. Δεν υπάρχουν «κυριαρχικά δικαιώματα» στις διεθνείς ελεύθερες θάλασσες που κομμάτιασαν σε οικόπεδα που ονόμασαν ΑΟΖ. Οι ζώνες αυτές (έως και 200 ναυτικών μιλίων!), δεν έχουν καν σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη θαλάσσιας κυριαρχίας και δεν ορίζουν τίποτα άλλο παρά ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης με μεγάλους κινδύνους πολέμου, άμεσες περιβαλλοντικές συνέπειες, αλλά και συμβολή σε μια γενικότερη οικολογική καταστροφή στο πλαίσιο ενός νέου γύρου οικονομίας των ορυκτών καυσίμων.

Την ώρα που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, που στη γειτονιά μας μαίνονται πολεμικές αναμετρήσεις χωρίς τέλος (Συρία, Λιβύη, Υεμένη), που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στοχοποιούν το Ιράν, αποτελούν τεράστια κοροϊδία και μέγιστη απειλή οι σχεδιασμοί της ελληνικής αστικής τάξης πως σε συνεργασία με τους φονιάδες των λαών, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και την υποστήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα θα κερδίσει από την μοιρασιά της ενεργειακής λείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αν υπάρχουν, τα κέρδη θα είναι μόνο για τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαίου και το μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο, ενώ ο λαός θα μοιραστεί αίμα, ιδρώτα και ρύπανση.

Το συμφέρον του ελληνικού λαού (και όλων των γειτονικών λαών) είναι η αποτροπή του πολέμου, η ήττα των επιθετικών τυχοδιωκτικών σχεδίων των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και γενικά του ιμπεριαλισμού.
Ο επιθετικός τυχοδιωκτισμός της αστικής τάξης στην Ελλάδα, βασίζεται στην ασυλλόγιστη εκτίμηση ότι τώρα βρίσκεται καβάλα στο άλογο των ΗΠΑ (όπως το 1919 της Αγγλίας) και της συμμαχίας θανάτου με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου.

Την ίδια στιγμή, η αστική τάξη της Τουρκίας, κλιμακώνει την δική της επιθετικότητα, δοκιμάζοντας νέες συμμαχίες με Ρωσία και άλλους, την ίδια στιγμή που παζαρεύουν και με το ΝΑΤΟ.

Το καθήκον της μαχόμενης αριστεράς, δεν είναι να ακολουθήσει την πολεμοκάπηλη και ψευδεπίγραφη ρητορική περί «εθνικής κυριαρχίας», αλλά να υψώσει τείχος διεθνιστικής, φιλειρηνικής, αντιπολεμικής και αντιϊμπεριαλιστικής κοινής πάλης ενάντια στον πόλεμο, στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία, στους ανταγωνισμούς για αιματηρή και βρώμικη περιβαλλοντικά καπιταλιστική ανάπτυξη, στους εθνικισμούς και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή. Σε αυτό το καθήκον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμβάλλει ήδη αποφασιστικά.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 89.00% ( 10
Συμμετοχές )



83 σχόλια στο “ΝΑΡ: Οι λαοί δε θα πολεμήσουν για τις εξορύξεις οικολογικής καταστροφής στις ΑΟΖ του πολέμου!

  1. Ανώνυμος

    “…Οι λαοί δεν έχουν λόγο να πολεμήσουν, ούτε οι νέοι να σκοτωθούν σε ένα πόλεμο για τα «δικαιώματα» εξόρυξης υδρογονανθράκων. Δεν υπάρχουν «κυριαρχικά δικαιώματα» στις διεθνείς ελεύθερες θάλασσες που κομμάτιασαν σε οικόπεδα που ονόμασαν ΑΟΖ. Οι ζώνες αυτές (έως και 200 ναυτικών μιλίων!), δεν έχουν καν σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη θαλάσσιας κυριαρχίας και δεν ορίζουν τίποτα άλλο παρά ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης με μεγάλους κινδύνους πολέμου, άμεσες περιβαλλοντικές συνέπειες, αλλά και συμβολή σε μια γενικότερη οικολογική καταστροφή στο πλαίσιο ενός νέου γύρου οικονομίας των ορυκτών καυσίμων….”.

    Το παραπάνω απόσπασμα από την θέση του ΝΑΡ συνδέεται ΑΜΕΣΑ με αυτό: “…Το καθήκον της μαχόμενης αριστεράς, δεν είναι να ακολουθήσει την πολεμοκάπηλη και ψευδεπίγραφη ρητορική περί «εθνικής κυριαρχίας», αλλά να υψώσει τείχος διεθνιστικής, φιλειρηνικής, αντιπολεμικής και αντιϊμπεριαλιστικής κοινής πάλης ενάντια στον πόλεμο, στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία, στους ανταγωνισμούς για αιματηρή και βρώμικη περιβαλλοντικά καπιταλιστική ανάπτυξη, στους εθνικισμούς και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή. Σε αυτό το καθήκον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμβάλλει ήδη αποφασιστικά….”.

    Σταράτα λόγια, καθαρές κουβέντες.

    Reply
  2. nezard

    Πρόκειται, όντως, για ανακοίνωση, η οποία έχει ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.

    Η ανακοίνωση αυτή θα διασωθεί και ο ιστορικός του μέλλοντος θα μπορέσει να καταγράψει ότι υπήρξε οργάνωση που διέσωσε, τον Ιούνιο 2019, την τιμή των κομμουνιστών στην Ελλάδα.

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΝΑΡ!

    ΖΗΤΩ Ο ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ!

    ΖΗΤΩ Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ !

    ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ!

    Reply
  3. ένας

    Αυτός ο “διεθνισμός”, που ξυπνάει, κάθε που ένας ανερχόμενος ιμπεριαλιστής αναζητάει τον “ζωτικό του χώρο” σε βάρος άλλων ιμπεριαλιστών, και μόνα σίγουρα θύματα τους εμπλεκομένους Λαούς, με ξεπερνάει!
    Ιδιες ιστορίες Μεσοπολέμου, όπου τότε οι “διεθνιστές” ήταν οι τρότσκες!
    Και διάφορα “λουλούδια” κι εδώ στην Ελλάδα, που δίνανε δίκηο στον Χίτλερ, τάχατες λόγω του τότε κυρίαρχου Αγγλογαλλικού ιμπεριαλισμού. Από κοντά και ο μικροαστός Καζαντζάκης, για να μην ξεχνιόμαστε….
    Παρελθόν έχετε.
    Μέλλον δε βλέπω…..

    Reply
    1. Μαρλ

      Κλασική περίπτωση αναβίωσης σκοταδισμού με σύγχρονα μέσα. Ο ιδεαλισμός στην πράξη ! ( συμπέρασμα μέσα από την αντανάκλαση του αντικειμένου σου στο συνειδητό σου είναι η ενοχοποιηση της αφύπνισης , αυτό είναι το εξαγόμενο προϊόν του εγκεφάλου σου ). Πολύ σωστά τοτε παρατηρείς και εκφραζεσαι απο τον Ν.Κ , οτι μελλον δεν βλέπεις !

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Τριαλαρίμ, τριαλαρό ΕΝΑΣ. Αν κάποιος έλεγε στον μεσοπόλεμο ότι είχε δίκιο ο πράκτορας του γερμανικού κεφαλαίου Χιτλερ επειδή υπάρχει ο αγγλογαλλικός ιμπεριαλισμός, αυτός είσαι ΕΣΥ ΕΝΑΣ! Διότι, ΑΥΤΟ λές και σήμερα: Εχει δίκιο η ελληνική καπιταλιστική τάξη στις διεκδικήσεις της, επειδή υπάρχει η Τουρκική επιθετικότητα!

      Αρνείσαι να δεις ΕΝΑΣ ότι πλάι στην προκλητική τουρκική επιθετικότητα, υπάρχει επίσης και μια προκλητική ελληνική επιθετικότητα. Πχ: εμείς αρνούμαστε τις ΑΟΖ. Είναι αχρηστές, επιζήμιες και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ για ανθρώπους και περιβαλλον. Αλλά ας πάμε με τη δική σου λογική: Για να χαραθουν οι ΑΟΖ μεταξύ όμορων κρατών, ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΑ τα όμορα κράτη να συμφωνήσουν! Στην περίπτωση της ΝΑ Μεσογείου για ρώτησε ΕΝΑΣ να μάθεις τι έγινε! Οι μισές όμορες χώρες ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ στην απόξω: Μόνο Ελλάδα, Ισραήλ Κύπρος και Αιγυπτος συμφώνησαν. ΝΑ μια τίγκα επιθετική κίνηση ΚΑΙ της Ελλάδας.

      Η Τουρκική καπιταλιστική τάξη τον επιθετικό χαβά της: Το ίδιο και η Ελληνική καπιταλιστική τάξη. Για αυτό λέμε: Να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΟΖ, ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΤΕΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ!!

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Για να είμαστε ακριβείς οι εξορύξεις έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα. Οι ΑΟΖ αφορούν τη στήλη των υδάτων και έχουν να κάνουν κυρίως με ψάρεμα, αλλά βέβαια και με τα δικαιώματα οικοδόμησης πλατφορμών.

        Reply
    3. nezard

      Δεν σας φταίει κανένας εάν η Τουρκία, που θέλετε να την βγάλετε, μαζί με όλη την υπόλοιπη παρέα (Τσίπρας, Σαμαράς, Μιχαλολιάκος, Λαφαζάνης), από τη ΝΑ Μεσόγειο, είναι πολύ δυνατή για τα δόντια σας.

      Η προθέρμανση με την Μακεδονία σας πήγε πρίμα, εδώ, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς.

      Δώστε ακόμα περισσότερα σε Τραμπ και Νετανιάχου, είναι μια γρήγορη “λύση” που μου έρχεται στο μυαλό.

      Σε κάθε περίπτωση : Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ.

      Ελπίζω να σας αποκόψει από οποιοδήποτε μέλλον.

      Reply
      1. Left G700

        Τι έγινε, ρε nezard; Καλύτερα μουσουλμανική καλύπτρα παρά παπική μας την πας τη δουλειά;

        Reply
        1. nezard

          Όχι, καμία σχέση.

          1) Ύφεση της έντασης μεταξύ ελληνικού αστικού κράτους και τουρκικού αστικού κράτους

          2) Ειρήνη μεταξύ των λαών

          3) Όλα τα ανωτέρω δεν γίνονται χωρίς σεβασμό στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκτεταμένη ακτογραμμή στη ΝΑ Μεσόγειο και, άρα, δεν γίνεται να είναι η ριγμένη στην διευθέτηση των ΑΟΖ.

          4)Εάν πραγματοποιηθούν τα ανωτέρω, ο εργαζόμενος λαός στην Ελλάδα θα έχει ΕΝΑ μέτωπο ανοιχτό, το μέτωπο με τον εσωτερικό εχθρό, δηλαδή την ελληνική αστική τάξη. Εάν, αντίθετα, υπάρξει πολεμική εμπλοκή, τότε ο εργαζόμενος λαός θα πρέπει να υποταχθεί στην ελληνική αστική τάξη, στην ψευδεπίγραφη “εθνική ενότητα” .

        2. ένας

          ….γραμμή Κοτζιά!!!!
          Ηγουν, πούρος ιμπεριαλισμός!!!!
          Στην κατάλληλη στιγμή, ….οι φύλακες….

          Σε λίγες μέρες, θα γελάσουν πικρά, πολλοί πικραμένοι.

        3. nezard

          καμία σχέση.

          η γραμμή Κοτζιά (όπως και όλων των ηγετών της “εθνικής ενότητας” ) συνίσταται στην κατίσχυση Ελλάδας και Κύπρου σε βάρος της Τουρκίας στις ΑΟΖ της ΝΑ Μεσογείου.

        4. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η Τουρκία δε δικαιούται να μιλάει για ΑΟΖ. Όταν θα υπογράψει και θα δεσμευτεί στα διεθνή πλαίσια, τότε θα δικαιούται να έχει άποψη.

        5. λαθραναγνώστης

          Σύντομα, τα “διεθνή πλαίσια”, Λυγκουνάκη, πρόκειται να αναθεωρηθούν. Το μόνο που εγγυόταν την τήρηση των διεθνών συνθηκών, ήταν το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και η ΕΣΣΔ.
          Από τη στιγμή που σοσιαλιστικό στρατόπεδο πλέον δεν υπάρχει και η δημοκρατία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ατόμου έχουν εμπεδωθεί παγκόσμια, όπως άλλωστε επιθυμούσε και πάλευε γι αυτό η “αριστερά” (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές προοδευτικές δυνάμεις), οι υπάρχουσες συνθήκες θα αναθεωρηθούν.
          ….δοριάλωτα!
          ….και όποιος έχει δόρατα, θα τσιμπήσει κάτι. Όποιος δεν έχει, θα περιοριστεί σε αυστηρές προειδοποιήσεις και σε ψηφίσματα υποστήριξης από την κομισιόν και τον σατανικά καλό πρόεδρο

        6. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Είναι δύσκολο πράμα οι αναθεωρήσεις τόσο βασικών για την ανθρώπινη επιβίωση διατάξεων. Χαίρω πολύ, η ανθρωπότητα μπορεί να ζήσει πολύ μαύρες στιγμές και μετά να εξαφανιστεί. Δε βλέπω που μας οδηγεί αυτή η συζήτηση.

          Όσο για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας (και της Κύπρου), ο μόνος που έχω δει και ακούσει να προτείνει πέντε πράματα με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αυτός: https://slpress.gr/author/k-grivas/

          Δε ξέρω σε τι βαθμό μπορεί όντως μια μικρή χώρα να εξοπλιστεί και να οργανωθεί με λίγα έξοδα, αλλά είναι ο μόνος που λέει κάτι πραγματικά εναλλακτικό.

        7. λαθραναγνώστης

          Ναι και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας θεωρούνταν δύσκολη κι έγινε σε μια νύχτα!
          Η Ελλάδα, είναι μια χώρα που κυρίως στήθηκε με συμβάσεις. Πολύ μικρό μέρος της απελευθερώθηκε/κατακτήθηκε πραγματικά με τα όπλα. Σε αντίθεση με την Τουρκία που προέρχεται καθαρά από κατακτήσεις. Αυτό είναι μια αλήθεια, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Και αυτή την αλήθεια, την γνωρίζουν πολύ καλά τα επιτελεία των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Είναι καταγραμμένη βήμα-βήμα στα ντοκουμέντα που κρατάνε στα κιτάπια τους. Και οι συμβάσεις, όπως γίνονται, έτσι και ξεγίνονται, ανάλογα πως συμφέρει τους μεγάλους.
          Φοβάμαι, ότι για την Ελλάδα, έρχεται η ώρα να πληρώσει τις αμαρτίες της αστικής της τάξης και μαζί με τα ξερά θα καούμε κι εμείς τα χλωρά.
          Είναι η Ελλάδα που κυρίως την συνέφερε να υπάρχει στον κόσμο η σταθερότητα που εγγυόταν το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Κι αντί να ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν από τις πλέον αντικομμουνιστικές χώρες και από τις πλέον δραστήριες στον πόλεμο ενάντια στην ΕΣΣΔ, η οποία έχει δικαιωθεί άπειρες φορές μέχρι τώρα, αλλά με οδυνηρό τρόπο.

        8. ένας

          Ο αντιδραστικός γέρο-“εθνάρχης”, τουλάχιστον αυτό το είχε όχι μόνο καταλάβει, αλλά και πει. Οι παρακατιανοί είναι τελείως για τα μπάζα.

  4. Κρεοντας απο Κολωνό

    Κρεοντας
    Α ρε τ …..μενο “κ”κε. Παντα με τη σωστη πλευρά, ουρά του συστήματος που σας κρατά στην αριστερή ακρη του, για τα δυσκολα. Παντα με τη σωστή πλευρά. Συνεπείς οπως στην αντιπαραθεση με τη Μακεδονία. Τα συγχαρικια μου.

    Reply
  5. Red

    Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατό εγχώριο αντιπολεμικό κίνημα σήμερα. Καλοί οι διάφοροι αντιπολεμικοί συντονισμοί και οι διάφορες αντιπολεμικές εκδηλώσεις που γίνονται τελευταία αλλά δεν πιάνουν τον παλμό των εξελίξεων και των απαιτήσεων των καιρών. Ας τα βρει η αριστερά έστω στο αντιπολεμικό αφού δεν τα βρίσκει πουθενά αλλού… Έστω σ’αυτό.

    Reply
  6. Τέλμαν

    Αυτό που ότι λένε οι ΗΠΑ είναι και αντισυστημικο είναι νέο ή παλιό χούι?

    Τι έλεγαν οι ΗΠΑ στο Μακεδονικό?
    Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών.

    Τι λένε οι ΗΠΑ στο Αιγαίο? Συνεκμετάλλευση υπό την εποπτεία τους ασφαλώς.

    Τελικά τι είναι αντισυστημικο και αντιιμπεριαλιστικο και τι όχι?

    Εξάλλου για τις ΑΟΖ το ΚΚΕ λέει ότι και μόνη της να κάνει γεωτρήσεις η Ελλάδα πάλι οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα τα πάρουν .
    Βέβαια αυτό το made in E.U. Βαρουφακικο και Παπανδερεικο του ΓΑΠ καμία γεώτρηση – πράσινη ανάπτυξη πέρα από αντιεπιστημονικο αφού πλέον μπορεί να γίνει αξιοποίηση χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον είναι τελείως γελοίο.
    Δηλαδή η σοσιαλιστική Ελλάδα που ίσως θα έχει εμπάργκο ή τέλος πάντων θα παλεύει με ποικίλες πιέσεις θα έχει ενεργειακά αποθέματα στο υπέδαφος της αλλά δε θα τα αξιοποιήσει απλά θα περιμένει καρτερικά τη μοίρα της την ώρα που ο ιμπεριαλισμος θα κάνει ότι μπορεί για να την αφήσει χωρίς ενεργειακά αποθέματα….

    Το ότι οι ιμπεριαλιστές για τα συμφέροντα τους ετοιμάζουν και κανόνια πρέπει να αναδεικνύεται αλλά χρειάζεται και η σωστή τακτική.
    Το σωστό είναι οι κομμουνιστές να καθοδηγήσουν το λαό ώστε αξιοποιήσει όπως πρέπει τα όπλα που αναπόφευκτα θα του τα δώσουν οι καπιταλιστές. Η τακτική , τα συνθήματα και οι μορφές πρέπει να είναι αυτές που θα συσπειρώσουν το λαό γύρω από την υπόθεση της επανάστασης. Αν είναι άκαιρα και αστεία οι δυνάμεις που θα τα ρίχνουν θα απομονωθούν και θα εξοντωθούν από το στρατιωτικό νόμο που θα ισχύει τότε για πλάκα. Δηλαδή στην κατοχή ποιος είχε δίκιο το ΚΚΕ με το ΕΑΜ ή οι τροτσκιστές που έλεγαν αλληλεγγύη στο Γερμανικό προλεταριάτο και έλεγαν το ΕΑΜ εθνικιστικό?

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Βέβαια ο Τρότσκιστες δεν έλεγαν αλληλεγγύη με τους Γερμανούς εργάτες, τους καλούσαν όμως να αλλάξουν στρατόπεδο, να ενωθούν με το ελληνικό προλεταριάτο, τι διαφορετικό έκανε το ΕΑΜ; Και οι στρατιώτες που αυτομόλησαν στο ΕΑΜ ίσως επηρεάστηκαν και από τους τροτσκιστές.

      Οι τροτσκιστές δεν δέχονταν τα αντιφασιστικά μέτωπα με μικροαστικά και αστικά κόμματα,.. τα απέρριπταν ως ταξική συνεργασία η οποία στην Ισπανία χαντακωσε την εργατοαγροτική επανασταση… συνεπως θεωρούσε το ΕΑΜ διαταξικόο …..εέεε….. όχι λάθος, το ΚΚΕ -με τις σημερινές του φωτισμένες αναλύσεις – θεωρεί προπατορικο αμάρτημα του ΕΑΜ αυτή την συμμαχία!!!

      Οι Τρότσκιστες δεν μπήκαν όλοι στο ΕΑΜ, μαλλον από φόβο για την τύχη τους. Ήταν και οι διώξεις τους από το Στάλιν νωπές ακόμα.

      Κάποιοι τροτσκιστές ομως συμμετείχαν στο ΕΑΜ εφοσον αυτό τους δεχόταν και στο Δεκέμβρη πολεμούσαν ενάντια και στο αγγλικό προλεταριάτο εφόσον αυτό ήταν τμήμα των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων. Αυτοι πληρώθηκαν με πισώπλατα μαχαιρώματα για την αφέλεια τους. Απλά πραγματα που ένας κκες είναι αδύνατο να κατανοήσει, ούτε τώρα ούτε σε άλλα 100 χρόνια.

      Συμπέρασμα
      Α)ελαχιστοι Τρότσκιστες θεωρούσαν το ΕΑΜ εθνικιστικό,, όπως κάνει η σημερινή ανάλυση του κκε,
      Β)οι σχολιαστές του ΚΚΕ δεν γνωρίζουν την γραμμή του κόμματος τους γΙα το ΕΑΜ ή μας δουλεύουν.

      Reply
      1. ΚΟΜΠΑ

        Τέλμαν
        Σωστός και σίγουρα πρέπει να μπαίνει στην ατζέντα πως αυτές οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αποτελούν κτήμα του λαού στην μελλοντική βάση της κοινωνικοποιημένης παραγωγής.Για αυτό το ζήτημα κουβέντα από ΚΑΝΕΝΑΝ,αλλά να βγούμε από την ΕΕ σήμερα,χωρίς να έχει δημιουργηθεί το απαραίτητο και ατσαλωμένο δυναμικό κομμουνιστών,είναι απαραίτητα επιτακτικό όπως είπε τις προάλλες ο Χάγιος.
        ΣΤ
        Το ΚΚΕ δεν θεωρεί το ΕΑΜ εθνικιστικό σε καμία περίπτωση.
        Αυτό που μπαίνει ύστερα από μεστές αναλύσεις και την απόσταση κάποιων δεκαετιών είναι η αδυναμία λόγω αντικειμενικών και υποκειμενικών συνθηκών να μετατρέψει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σε ταξικό,κάτι που έγινε αργότερα μετά την Βάρκιζα με τον ΔΣΕ.
        Επίσης θεωρώ αρκετά προβληματικό έως και κομπλεξικό να συζητάμε για τον Στάλιν και τα γεγονότα στην ΕΣΣΔ τόσο σε αμιγώς προσωποκεντρικό επίπεδο (με πλούσια την αστική αντίληψη περί ηγεσίας και εξουσίας) όσο και σε επίπεδο άντλησης πληροφοριών από την υπάρχουσα ιστοριογραφία που είναι ως επί το πλείστον γραμμένη από πένες αστών ιστορικών.
        Επίσης η ταξική πάλη συνεχίζεται και μετά την επανάσταση και παρθενογέννεση δεν βλέπουμε ούτε σε μια μουτζούρα πεντάχρονου.
        Συνεπώς σε συνθήκες οξυμένης ταξικής πάλης κατά τη δικιά μου θεώρηση που συμπλέει με αυτή της ΕΣΣΔ οι τροτσκιστές ακολούθησαν μια εξαιρετικά αντεπαναστατική και επικίνδυνη πολεμική,σε αγαστή συνεργασία με κουλάκους και λοιπά μικροαστικά στοιχεία σε πολλά ζητήματα όπως αυτά των αγροτικών πλάνων.

        Reply
    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Καλά. Βάλε μηδενικό φόρο σε ταβέρνες, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ και ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα σου πω πως θα γίνει το μπουμ. Τρίτος Δρόμος ανάπτυξης για μια χώρα που ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στο Τρίτο Κόσμο…

      Η Ελλάδα δε χρειάζεται υψηλή τεχνολογία, ούτε “βρώμικη”, ούτε “πράσινη”. Να δουλέψει η μικρομεσσαία επιχείρηση χρειάζεται, ο Έλληνας ήταν πάντοτε έμπορος.

      Reply
      1. ένας

        μηδενικό φόρο έχει η μικρομεσαία επιχείρηση από γεννησιμιού της.
        και δουλεύει εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια.
        Γι αυτό προκόψαμε.

        Reply
        1. Left G700

          Ναι, αλλά ο Κουτσούμπας άλλα λέει. Κάτι για μεγάλο κεφάλαιο, κάτι για μονοπώλια και τα λοιπά. Ή πες του να βγάλει το σκασμό (μετά συγχωρήσεως) ή εξήγησέ μας την αντίφαση άλλα να μας λέει το ποντίκι σου και άλλα ο Γραμματέας σου!

          ΥΓ Στην απάντησή σου, να λάβεις υπ’ όψη σου ότι εγώ, σε αντίθεση με τον Γιώργο Λυγκουνάκη, δεν έχω περάσει από την ΚΝΕ! Για καλό σου το λέω! ;-) :-)

        2. ένας

          πρόσεχε τις κακές παρέες με τον …Μπελαντή!
          γιατί μπορεί να σε γράψει και στην ..ΚΝΕ!
          (Κι άμα καταλάβεις πως συνεννοείται το ποντίκι μου με το Γραμματέα του,
          …τότε θα τάχεις μάθει τα κουκουέδικα, οπότε μπορεί και να μην χρειαστεί ο Μπελαντής, χα, χα!.)

        3. Left G700

          Λίγα λόγια για τον Μπελαντή! Είναι αστέρι (και τον εχω και σύμμαχο στη “μάχη” ενεντίον τού Κώστα). Και μην παίρνεις τ’ απάνω σου που πρότεινε ψήφο στο ΚΚΕ. Μίλησε για σχετικά καλύτερη επιλογή, τύπου “στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βσσιλεύει”… ;-) :-)

          Τα λέμε

        4. ένας

          Πάλι με παρεξήγησες! Καθόλου δεν “πήρα τ’ απάνω μου” για μια δήλωσή του. Αμφιβάλλω αν κουβάλησε, όχι τίποτε ουσιαστικότερο, αλλά έστω και μια ψήφο (συμπεριλαμβάνω και τη δική του!). Η μόνη αξία της δήλωσής του ήταν η έμμεση παραδοχή της πολιτικής χρεοκοπίας ενός ολόκληρου χώρου της μικροαστικής διανόησης. Ενας μικρός ιδεολογικός ρούμπος, χωρίς κανέναν αντίχτυπο στην εργατική τάξη. Νάχουμε, οι διανοούμενοι, να λέμε,και να περνάμε τον καιρό μας!

        5. Left G700

          Φίλε ένα,

          Άμα είναι να μην καταλαβαίνεις ότι κάπου αστειεύομαι, πες μου το να μην παραλείπω ποτέ να βάζω φατσούλες σε κάθε τέτοια περίπτωση! ;-) :-)

          Κάνεις λάθος. Για την ακρίβεια, τρία λάθη:

          1. Σας κουβάλησε ψήφους. Trust me.

          2. Δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να είπε ψέματα και να μην ψήφισε ΚΚΕ. Ένας από τους κύριους λόγους που εγώ προσωπικά στενοχωρήθηκα όταν τα έσπασε με ΑΡ και ΛΑΕ είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι έντιμος.

          3. Εξακολουθείς να δείχνεις μια απίστευτη περιφρόνηση στους διανοούμενους της Αριστεράς. Αναρωτιέμαι εκείνο το “αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου, διάβαζε πολύ” σε ποιο πατάρι το έχεις παραχώσει…

          Σ’ αφήνω τώρα. Πάω να διαβάσω. ;-) :-)

          Τα λέμε

        6. ένας

          Ισως είμαι υποκειμενικός, Ο.Κ. Προσωπικά, καθόλου δε θα επηρεαζόμουνα από τη δήλωσή του.
          Τώρα, για τους διαωνούμενους (δεν είναι γραμματικό λάθος) της αριστεράς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ….άστο! Διανοούμενοι της “μεσαίας τάξης” είναι οι περισσότεροι. Και αγράμματοι. Γενικά το κομμουνιστικό κίνημα, και το παγκόσμιο, μη βρίζουμε μόνο τους εαυτούς μας, έχει μεγάλο πρόβλημα διανόησης. Εκεί αποδίδω εγώ την μεταπολεμική ξεραϊλα.

        7. Ανώνυμος

          Ετσι είναι ένας…. Οταν για δεκαετίες τα Κ.Κ. αρκούνταν στις αποφάσεις του ΚΚΣΕ και στα εγχειρίδια και έβριζαν κάθε διαννοούμενο, ΑΥΤΗ την ξεραϊλα θα είχαμε ως αποτέλεσμα. Οταν για δεκαετίες τα Κ.Κ. αποδέχονται για τον εαυτό τους την έννοια της…. “πρωτοπορίας της κοινωνίας”, έτσι, επειδή είναι γραμμένο στα βιβλία, αυτή την τεμπελιά και την θεωρητική οκνηρία έχουμε ως αποτέλεσμα για τγην σκέψη των κομμουνιστών.

        8. ένας

          Ενα από τα πολλά καλά, που έκαναν “για δεκαετίας τα Κ.Κ.” ήταν ότι έβριζαν τους αγράμματους διανοούμενους. Ολον αυτό τον εσμό, που στο τέλος άλλοι ασπάστηκαν τον …Μωαμεθανισμό(!) άλλοι το ρίξανε στην τρελλίτσα, και οι υπόλοιποι λιβανίζανε τους Ευρωκομμουνισμούς, τους βομβαρδισμούς, και τις …”ανοίξεις”.
          Απλά, αυτό δεν έφτανε.

        9. λαθραναγνώστης

          Ανώνυμε, το πρόβλημα με τους “διανοούμενους της αριστεράς”, που από την δεκαετία του 50 και μετά, ξεφύτρωναν, ιδιαίτερα στην δυτική Ευρώπη, σαν τα μανιτάρια, ήταν ότι στην πλειοψηφία τους προσπαθούσαν με μαρξιστική συλλογιστική, να ακυρώσουν……… τον μαρξισμό! Στην καλύτερη περίπτωση, χρησιμοποίησαν την δύναμη του μαρξισμού να αναλύει τα κοινωνικοοικονομικά φαινόμενα, αλλά απέκρυψαν τα συμπεράσματά του. Την ανάγκη για επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας
          Δεν ήταν τυχαίο αυτό το φαινόμενο. Απλά, η ανάπτυξη που ακολούθησε τον ΒΠΠ, ενίσχυσε τις τάσεις ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό. Κι όλο αυτό το πρόσσες της ενσωμάτωσης, “γέννησε” και τους θεωρητικούς του, που προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν, αντανακλώντας και
          στο πεδίο της θεωρίας, αυτό που η εργατική τάξη και τα διευρυμένα πλέον μεσαία στρώματα επιθυμούσαν: Μεταρύθμιση και όχι επανάσταση! Εισοδισμός στο σύστημα, για να το αλλάξουμε από μέσα και όχι καταστροφή του και στήσιμο νέου συστήματος εξ αρχής. Ποιός ήθελε να δαγκώσει το χέρι που τον τάιζε? Φυσικά, όλοι αυτοί κι ακόμα περισσότερο η εργατική τάξη και τα νεόκοπα μεσαία στρώματα, δεν είχαν μελετήσει Γκαίτε….!

        10. Ανώνυμος

          Όχι ένας: Δεν μας έκαναν ζημια οι… αγράμματοι διαννοουμενοι. Μας έκανε τρομαχτικη ζημια η αγραμματοσύνη που προωθούσαν για δεκαετιες στο ονομα της μλ θεωρίας τα ΚΚ σε ανατολή κ δυση. Μας έκανε τρομαχτικη ζημια η ενσωμάτωση κ κρατικοπιηση των ΚΚ σε ανατολή κ δυση κ η απολογητική “μλ” θεωρία που ανέπτυξαν. Μας έκανε τρομαχτικη ζημια η ειρωνια, ο οικονομισμος κ ο χλευασμος απέναντι σε νέα πεδία της ταξικής πάλης που έδειξαν τα ΚΚ, όπως το οικολογικό, το εμφυλο κλπ.

          Μας έκανε τρομαχτικη ζημια η τεμπελια ελέω…πρωτοπορίας που εχουν τα κ.κ.

          ΑΥΤΑ μας έκαναν ζημια. Οι διαννοουμενοι που πέρασαν στον καπιταλισμό και η ζημια που έκαναν, ήταν μεγάλη, αλλα δεν ειναι βιτρίνα οσο κ ναθες για να κρυφτεί η ζημια που έκαναν τα κ.κ.

        11. ένας

          Τώρα μόλις μου στείλανε κι αυτό:
          https://www.facebook.com/dimitris.belantis/posts/2123845831245861
          Περιθωριακά πράματα, χωρίς κανέναν σπουδαίο αντίχτυπο στην ταξική πάλη.
          Προσωπική άποψη, έτσι; (Για να μη με πάρεις πάλι από το αυτί να με πας στον Μήτσο!)

        12. λαθραναγνώστης

          Ε, εντάξει…..Η λογική του μικρότερου κακού, με ΚΚΕ πρόσημο….

        13. Κώστας

          Ναι ναι λεφτ, έχεις πολλά κοινά με τον Μπελαντή όπως 2 χέρια, 2 πόδια, 2 μάτια, 2 αυτιά …

          Κώστας

        14. Left G700

          Κώστα μου, κάτι παραπάνω από αυτά που αναφέρεις πρέπει να έχω κοινά, αν κρίνω από το γεγονός ότι έχεις “στολίσει” εδώ και τον Μπελαντή για παρομοιους λόγους μ’ εκείνους που σε έχουν κάνει να “στολίζεις” κατά καιρούς εμένα. Η μόνη διαφορά είναι ότι εκείνον τον έχεις “περιποιηθεί” με πιο κομψούς τρόπους από αυτούς που συνήθως μεταχειρίζεσαι για μένα…

        15. Κώστας

          Λεφτ άστο, καπηλέψου πεθαμένους όπως κάνεις συχνά, άσε τουλάχιστον τους ζωντανούς. Καμία σχέση δεν έχει ο Μπελαντής με το “ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, κοινωνικός μέσος όρος για να μην τρομάξουν οι νοικοκυραίοι”. Να μην λέμε αριστερά αλλά μόνο σοσιαλισμός και κομμουνισμός λέει ο άνθρωπος, αν είχες μια βασική συνέπεια με τα λεγόμενα σου, και μια βασική συγκρότηση, θα τον βάφτιζες επιτομή του αριστερισμού.

          Αν κάτι θυμίζει ο πολιτικός σου λόγος είναι κάτι μεταξύ Νότη Μαριά, Αλέξη Μητρόπουλου και Καζάκη. Αν ναι, και Λάφαζάνη, την ξέχασα αυτή την ψυχή :P

          Κώστας

        16. Left G700

          Ώστε, Κώστα, εκτός από νεκρούς (φαντάζομαι εννοείς τον Λένιν), «καπηλεύομαι» και ζωντανούς σαν τον Μπελαντή; Καλά, τσάκω μερικές «γρήγορες» από τον ίδιον για ζητήματα που κάμποσα από αυτά ήταν η αιτία να ντυθείς εδώ και χρόνια Βισίνσκι για να εξοντώσεις έναν «λεφτ» που δεν είναι παρά ένας «ράιτ που ντύθηκε λεφτ για να κάνει ζημιά στη λεφτ»… Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα βρεις ένα σωρό «δικαιολογίες» για να μη χαρακτηρίσεις και τον Μπελαντή «ράιτ που ντύθηκε λεφτ για να κάνει ζημιά στη λεφτ», αν και εκφράζει με άλλα λόγια τις ίδιες «κακές ιδέες» που έχω κι εγώ στο κεφάλι μου. Η έντιμη γενναιότητα δεν ήταν ποτέ χαρακτηριστικό τών αριστεριστών τής δικής σου κοπής –γιατί, ασφαλώς, δεν είναι όλοι οι αριστεριστές ίδιοι…
          (Οι τονισμοί με μπολντ και πλάγια είναι του ίδιου τού Μπελαντή.)
          __________________________________________________________________

          […]

          Το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές και εκλογές στην Ελλάδα αντανακλούν όχι μόνο την ήττα των αριστερών ιδεών υπό την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας αλλά και την στρατηγική ήττα της Αριστεράς, όπως προσδιορίσθηκε εννοιολογικά παραπάνω, όπως υπάρχει πραγματικά, αντανακλάται και στην ήττα των άλλων αριστερών σχημάτων που ορίζονται ως Αριστερά με το επίθετο μπρος συνεπής, πραγματική, αντιμνημονιακή, αντικαπιταλιστική, αντισυστημική κλπ.

          Γιατί αυτά τα εγχειρήματα αποτυγχάνουν , παρά το ότι βασικά δεν αποσκοπούν στον κοινοβουλευτισμό και την ένταξη στην Βουλή (η ΛΑΕ είναι πολύ sui generis εξωκοινοβουλευτική δύναμη) και διατηρούν τις αξίες της αναδιανομής αλλά και του στόχου μιας άλλης κοινωνίας; Γιατί , ιδίως η επιλεγόμενη διεθνιστική- αντικαπιταλιστική Αριστερά (κυρίαρχα η τροτσκιστική) διεθνώς αποτυγχάνει; Ή μήπως δεν αποτυγχάνει , αλλά η στοχοθεσία της είναι όντως διαφορετική από την ρητορική της, όμοια όπως η γερμανική σοσιαλδημοκρατία είχε τελείως άλλη στοχοθεσία από την προγραμματική στρατηγική της ως το 1914; Είναι ένα σύνθετο ζήτημα, που , όμως , άπτεται του ιδεολογικού μας προβληματισμού. Σχετίζεται σίγουρα με το ότι είμαστε σε αντεπαναστατική και αντιδραστική ιστορική φάση. Σχετίζεται με τον καπιταλιστικό μετασχηματισμό της κύριας Αριστεράς που συμπαρασύρει στην ανυποληψία και τα υπόλοιπα. Σχετίζεται με αλλαγές που αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στον ύστερο καπιταλισμό : αύξηση μισθωτής εργασίας, αλλά υποκειμενική της διαίρεση, αδυναμία ή μεγάλη δυσχέρεια σχηματισμού λαϊκού στρατοπέδου, διαμόρφωση συγχυσμένης κοινωνικής συνείδησης, αντίθεση τοπικού-εθνικού-διεθνικού κλπ, πολιτισμική και ανθρωπόλογική μετάλλαξη-αλλαγές που δεν τις πολυπαρακολουθεί η ονομαζόμενη αντικαπιταλιστική Αριστερά και δεν την ενδιαφέρουν. Αφυδάτωση και δογματική στεγάνωση του μαρξισμού αυτών των οργανώσεων, αλάθητο των Προφητών και των Ιερών Βιβλίων κλπ, απουσία ουσιαστικής αυτοκριτικής, κατηχητικός μαρξισμός, μη ουσιαστική κριτική της σοβιετικής εμπειρίας κλπ. Σχετίζεται με την κοινωνική καταγωγή και φύση των στελεχών αυτών των οργανώσεων: παρά την έντονα εργατική ρητορεία, κυρίως διανοούμενα στρώματα ή στρώματα του δημοσίου τομέα, και πάντως της μη επισφαλούς εργασίας.

          Σχετίζεται, όμως, και με κάτι άλλο, που αφορά στα κοινά σημεία που έχουν αυτές οι οργανώσεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με τις οργανώσεις της Συστημικής Αριστεράς και όχι στα διαχωριστικά σημεία. Όψεις του λόγου και της πρακτικής αυτών των οργανώσεων, παρά το ότι βρίθουν από την επαναστατική και αντικαπιταλιστική ρητορική, είναι απολύτως κοινές με τον λόγο και πρακτική της Συστημικής Αριστεράς. Ας θυμηθούμε:

          – Από το εμβληματικό σύνθημα «Το προσωπικό είναι και πολιτικό» των κινημάτων του Μάη 68 και την νομιμοποίηση των αιτημάτων για δικαιοσύνη και μη διάκριση σε βάρος των γυναικών, των «μη λευκών» και των ομοφυλοφίλων σε έναν «κινηματικό λομπισμό» και σε μια υπόκλιση σε έναν εξατομικευτικό και αντικοινοτικό λιμπεραλισμό των κινημάτων αυτών σήμερα. Χωρίς κοινωνική ευαισθησία και ενσυναίσθηση για την καταπίεση των άλλων.. Από τα πολύμορφα κινήματα σε σύγκλιση με το εργατικό κίνημα της δεκαετίας του 1980, στην γεροντική αρρώστια τους, τον δικαιωματισμό. Από την ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ένα πουριτανικό τυφλό μίσος μεταξύ φύλων, προσανατολισμών κλπ.

          – Από την σύνθεση αντιιμπεριαλιστικού εθνισμού και πατριωτισμού με τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη εργατών και λαών σε μια ταυτοτική υποστασιοποίηση του έθνους ως μονοσήμαντα αντιδραστικού φαινομένου και στην συλλήβδην απόρριψη και των αντιδραστικών αλλά και των ριζοσπαστικών όψεων της εθνικής ταυτότητας, Ιστορίας και παράδοσης. Από τον διεθνισμό στον εθνοαρνητισμό. Σε ένα δηλαδή ταυτοτικό ξερίζωμα των ανθρώπων από τους κοινωνικούς και ιστορικούς συλλογικούς δεσμούς τους (τάξη, εθνότητα, μορφές οικογενειακής οργάνωσης, πολιτισμός και ιστορικότητα) και όχι σε μια αναδιαμόρφωσή τους σε δημοκρατική και εξισωτική βάση.

          – Από την πίστη στην Υπέρτατη Πρόοδο ( η οποία, επίσης, γέννησε τέρατα στην απολυτότητά της , τον υπερκαπιταλισμό, τον φασισμό, την αποικιοκρατία και last but not least τον σοβιετικό κομμουνισμό από ένα σημείο και μετά ) στην άποψη μιας συνεχούς επαναδιαμόρφωσης και επανακατεύθυνσης του Ανθρώπου προς την προοπτική του Απόλυτου Ελέγχου και την απόλυτη Τεχνοκρατική Δυστοπία.

          – Από την εμπνευσμένη και δημιουργική ενασχόληση με την ριζοσπαστική πολιτική και το επαναστατικό ασίγαστο πάθος του 20ου αιώνα, στον «ακτιβισμό» και τον εθελοντισμό στην καλύτερη περίπτωση, στην εμπλοκή με επαγγελματικούς μηχανισμούς και ΜΚΟ στην χειρότερη, στην καρδιά του 21ου. Στην εμπλοκή ακόμη και με διεθνή «φιλάνθρωπα» δίκτυα της «θετικής μεγάλης επιχειρηματικότητας», όπως , μεταξύ άλλων, και το διεθνές σύστημα ή δίκτυο του μεγαλοκαπιταλιστή και διεθνούς ιντριγκαδόρου Τζωρτζ Σόρος.

          – Από τον δημοκρατικό αντιφασισμό και αντιρατσισμό, την αντίσταση σε κάθε παρακρατική και εθνικιστική Ακροδεξιά, που εύλογα συνοδεύει κάθε ανατρεπτικό σχέδιο, σε μια τεχνητή υπερδιόγκωση του σύγχρονου μεταφασιστικού φαινομένου, έτσι ώστε να ενισχύονται και διάφοροι επαγγελματικοί και παρακρατικοί αντιφασισμοί και δικαιωματισμοί.

          – Από την ενότητα κοινωνικών, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων στην οπτική του Μαρξ ( βλ. τα «Χειρόγραφα του 44», το «Εβραϊκό Ζήτημα» , την «γερμανική Ιδεολογία» κ.α. , στην στεγανοποίηση των ατομικών σύμφωνα με τα Τμήματα Δικαιωμάτων όλων των αριστερών σχηματισμών, επίσημων και ανεπίσημων , από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τις αντικαπιταλιστικές οργανώσεις και μέτωπα.

          – Από τα Ενιαία και Λαϊκά Μέτωπα της εργατικής και κομμουνιστικής παράδοσης του 20ου αιώνα στα «Μέτωπα» γραφειοκρατικών μηχανισμών, ντεσπεράντος και πολιτικών φυλών και σαμάνων του 2019.

          – Από τον αντικοινοβουλευτισμό της κάποτε επαναστατικής Αριστεράς ( σωστό ή λάθος, πάντως γνήσιο) στον μικροκοινοβουλευτισμό του εξωκοινοβουλίου και στην συγκέντρωση συμβολικής γνώσης και εξουσίας μέσα στο περιβάλλον ενός φυλετισμού ( εννοούμε: από την «φυλή»).

          – Από την αμφισβήτηση των γραφειοκρατικών δομών των ΚΚ στην μικρογραφία τους εντός των νυν αντικαπιταλιστικών οργανώσεων, με μόνιμες διαχρονικά ηγεσίες , οι οποίες ανά πενταετία ή δεκαετία κοοπτάρουν και κάποιους πειθήνιους νεότερους για την αναπαραγωγή του μηχανισμού.

          – Από το διπλό μέτωπο της παλιάς Αριστεράς σε φασισμό-φιλελευθερισμό , στο σχετικό αγκάλιασμα με τον σύγχρονο ταυτοτικό και εξατομικευτιικό φιλελευθερισμό.

          Υπάρχουν αποδείξεις για την παρακμή της αυτοπροσδιοριζόμενης ως αντικαπιταλιστικής αριστεράς; Ναι, υπάρχουν. Η συμμετοχή του Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, η στήριξη από τους Ποδέμος με ανοχή της ισπανικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης ( χωρίς η τροτσκιστική τους τάση να αποχωρήσει) είναι δύο απτές αποδείξεις μεταξύ πολλών. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, με την μερική εξαίρεση της ΛΑΕ και κάποιων δημοσιεύσεων σε έντυπα του χώρου , από την αρχή, τα κίτρινα γιλέκα αντιμετωπίσθηκαν με καχυποψία από την εδώ αντικαπιταλιστική Αριστερά είναι μια τρίτη.

          Σε όλα αυτά , η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά, παρά την γνήσια και έντιμη πάλη πολλών μελών και στελεχών της στα κοινωνικά κινήματα και στο εργατικό κίνημα εν μέρει, δεν έχει μια κοινωνική, πολιτισμική και ανθρωπολογική αντιπρόταση στην Συστημική Αριστερά. Γι’ αυτόν τον λόγο –σίγουρα και για άλλους– ιδίως οι ηγεσίες αυτών των οργανώσεων επιμένουν στην μη αποποίηση του όρου «Αριστερά». Όχι γιατί όντως πιστεύουν ότι αυτός τους χωρίζει γνήσια από την Συστημική αριστερά αλλά, αντίθετα ακριβώς , τουλάχιστον ασυνείδητα, γιατί αυτός τους ενώνει και το ξέρουν. Μήπως, λοιπόν, αν δεχθούμε ότι η Συστημική Αριστερά είναι μια παράταξη του εθνικού και του διεθνικού κεφαλαίου και ένας σταυροφόρος του ιμπεριαλισμού, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σήμερα η Αντικαπιταλιστική Αριστερά να γίνει η Άκρα Αριστερά του κεφαλαίου και της διεθνοποίησής του;

          (Από το τελευταίο άρθρο τού Μπελαντή «Για τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019 – Μια πρώτη εκτίμηση»λινκ–, ανεβασμένο στο μπλογκ του στις 12 Ιουνίου)

        17. Κώστας

          Ακριβώς λεφτ, καμία σχέση δεν έχεις με αυτά εσύ.

          Στο ίδιο κείμενο, εγώ βαριέμαι να κάνω copy paste και για να διαβαστεί ολόκληρο, πχ λέει για τις 2 αρρώστιες της ανταγωνιστικής στρατηγικής σήμερα και εκεί λέει και για το δήθεν εθνικοαπελευθερωτικό χωρίς ταξικό, την σημαία σου δηλ. Επίσης λέει για την άλλη σημαία σου, την άρνηση κάθε αναπαραγωγικού πεδίου της ταξικής πάλης. Αποδομώντας την και εκείνη

          Προτείνεις την υπέρβαση της αριστεράς – δεξιάς από δεξιά, ο Μπελαντής από αριστερά, τι δεν καταλαβαίνεις ? Προτείνεις εκδοχές εθνικού μετώπου αντί του λαικού μετώπου όταν ο Μπελαντής, όλο το έργο του εδώ και δεκαετίες, οι καταβολές του κλπ είναι πιο κοντά στο Ενιαίο Μέτωπο και το Μεταβατικό Πρόγραμμα και την απόρριψη του λμ από αριστερά, χωρίς έναν εργατίστικο μηδενισμό του.

          Κοίτα λεφτ, είμαστε άνθρωποι που είμαστε πολλές δεκαετίες στο κομμουνιστικό κίνημα και την αριστερά και όχι γιατί τα είδαμε in πρόσφατα, και αρκετοί γνωρίζουμε και τον Μπελαντή, το έργο του και την πορεία του δεκαετίες. Και τον γνωρίζουμε από το έργο του και την πορεία του στην επαναστατική αριστερά στην οποία άνηκε και ανήκει και όχι από τις εκλογές του Ι15 που τον έμαθες εσύ αλλάζοντας την Ελλάδα αλλάζοντας την Ευρώπη. Διάβασες και 2 αναφορές του κατά του φιλελευθερου κέντρου, κατάλαβες, άσχετος ων, πως εννοεί πως η αριστερά δεν αναγνωρίζει άλλη αντίθεση από την βασική και χάρηκες. Τον είδες να έχει πάρε δώσε και με κύκλους εκτός αριστεράς, γιατί κάποιες σωστές του απόψεις καταλήγουν εμμονικές και δεν τον προστατεύουν και χάρηκες πως έχεις μπροστά σου έναν πολύλ ψαγμένο κομμουνιστή που είναι και λίγο με την Βαρντάρσκα, που λέει ο λόγος. Ταυτόχρονα βέβαια εσύ που δήθεν αναγνωρίζεις μόνο την βασική αντίθεση προτείνεις ένα πολιτικό σχέδιο υπέρβασης της αριστεράς και της δεξιάς, εθνικής ενότητας.

          Θα κλείσω με σημερινή κουβέντα του Μπελαντή, δεν θυμάμαι αν είναι και χτεσινή. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό και εθνικοανεξαρτησιακό. Δεν φταίω που μας λες πως αυτό είναι αριστερίστικη άρνηση των σταδίων.

          Ψάξε αλλού για επίκληση στην αυθεντία λεφτ.Καλό είναι, σαν άνθρωπος που δεν ξέρει να ψάχνεσαι αλλά αλήθεια στο λέω, με το βασικό σώμα των αντιλήψεων σου κάπου προς Θοδωρή Κατσανέβα σε συμβουλεύω να πας και όχι στον Μπελαντή

          Καλή σου συνέχεια, αρκετά νομίζω με την μπελαντειάδα, απλά επειδή το κοινό της Pandiera τον ξέρει και εκτίθεσαι κάποιος έπρεπε να στο πει

          Κώστας

        18. λαθραναγνώστης

          Εγώ, καταλαβαίνω τι εννοεί ο ένας. Αλλά πριν παρέμβω, πες μας τι λέει ο Κουτσούμπας.
          Όσο για το να στηρίξουμε την οικονομία στα φαγάδικα τις καφετέρειες και τον τουρισμό, που γράφει ο Λυγκουνάκης, αυτό όχι απλά ΔΕΝ είναι οικονομία, αλλά είναι σχεδόν κυκλοφορία μαύρου χρήματος.

        19. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ναι, αλλά λειτουργεί. Για Ελλάδα μια χαρά είναι.

          Ούτε πετρελαιοκηλίδες, ούτε ανεμογεννήτριες.

        20. Ανώνυμος

          Σε αυτό συμφωνούμε Γιώργο: Ούτε ανεμογεννήτριες θέλουμε, ούτε πάσης φύσεως εξορύξεις! Το ΚΚΕ έχει ακόμα μια φορά λάθος, όπως έχει πχ και για τις Σκουριές, όπου είναι ΥΠΕΡ της εξόρυξης χρυσού.

        21. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πιο μαύρο από το νόμισμα που οραματίζεται το ΚΚΕ, το ΠΕΤΡΟΝΟΜΙΣΜΑ, δεν υπάρχει. Αυτό είναι κατά κυριολεξίαν μαύρο.

        22. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Γιατί δε θα δουλέψουν μόνο τα μαγαζά, θα δουλέψουν και οι παραγωγοί, θα δουλέψουν και οι προμηθευτές, και δε χρειάζεται να χτίσεις και τίποτα, αρκεί να προμηθευτείς κοπάδια και σπόρους και όλα θα ρολάρουν.

          Και φυσικά να σταματήσουν να παρεμβαίνουν τα δασαρχεία και να απαγορεύουν να φυτέψεις το κάθε χέρσο γιατί είναι “δάσος”, για να μη μπούμε για τις αγριελιές που απαγορεύουν να τις ημερώσεις γιατί είναι “δάσος” και οι ελιές.

        23. Left G700

          Φίλε μου λαθραναγνώστη (έχεις φαλτσάρει εδώ κάποιες φορές, αλλά εγώ είμαι σαν τον Λένιν: δεν το βαστάω μανιάτικο),

          Ο Κουτσούμπας τα βάζει (και πολύ σωστά) κυρίως και πρώτα απ’ όλα με το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο (που “τυχαίνει” να είναι και ξένο…). Φυσικά και η οικονομία δεν μπορεί να στηριχτεί στα φαγάδικα και τις καφετέριες (ο τουρισμός είναι άλλη περίπτωση, γιατί φέρνει συνάλλαγμα, που σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα θα παρακαλάς να το ‘χεις). Αλλά οι πολύ μικρές (0-9 εργαζόμενοι) και οι μικρές επιχειρήσεις (10-49 εργαζόμεοι), που δεν είναι όλες φαγάδικα και καφετέριες, σου στηρίζουν την απασχόληση. Δεν τα σπας με μια γκόμενα, πριν βρεις την καινούργια… ;-) :-) Καμιά φορά, δεν τα σπας καν, κι ας έχεις βρει την καινούργια (όπως έκανε ο Λένιν, που είχε σπιτώσει την Ινές στο Κρεμλίνο χωρίς να χωρίσει με την Κρούπσκαγια. Να μαθαίνουμε από τους εχθρούς μας, να μαθαίνουμε κι από τους “δικούς μας”…

        24. ένας

          …κι έχει μαλλιάσει η γλώσσα του ΚΚΕ να φωνάζει, δεκαετίες τώρα, πως υπάρχει και ντόπιο μονοπωλιακό κεφάλαιο, εξ ίσου κακό με το “ξένο”.
          Αμάν, ρε “αριστεροί” των ιερατικών σχολών…..Απολύεστε από διερμηνείς του Μήτσου!

        25. Left G700

          Λαθραναγνώστη, νομίζω το ξεκαθάρισα. Αλλά, προκειμένου να συνεννοηθούμε κι ας μη συμφωνήσουμε (που δεν θα συμφωνήσουμε), δεν έχω πρόβλημα να το ξαναπώ.

          Ο Κουτσούμπας στους λόγους του, αλλά και το ΚΚΕ στα κάθε λογής μηνύματά του, ξεχωρίζουν πάντα το μεγάλο κεφάλαιο από το κεφάλαιο γενικά (και η πιο άθλια καφετέρια θέλει πέντε φράγκα για να υπάρξει). Και πολύ σωστά κάνει. Κι αυτό (εδώ είναι που θα “στραβώσεις”) είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τουλάχιστον ως προς το αντιμονοπωλιακό στοιχείο η στρατηγική του ΑΑΔΜ ζει και βασιλεύει (επίσης σωστό) κι ας την έχετε ρίξει στο “πυρ το εξώτερον”.

          Βεβαίως και όλος αυτός ο κλάδος (φαγάδικα, καφετέριες, ανοργάνωτος τουρισμός –”μαντάμ, μαντάμ, χίαρ, ρουμς του λετ”) είναι μπερδεμένος με το μαύρο χρήμα. Και βεβαίως δεν πηγαίνει μπροστά μια σοσιαλιστικού προσανατολισμού οικονομία με δαύτα. Εκείνο που επισήμανα εγώ είναι η αναγκαιότητα: οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις σου δίνουν απασχόληση και ο τουρισμός σου φέρνει συνάλλαγμα. Τα χρειάζεσαι και τα δύο από την πρώτη μέρα τού σοσιαλισμού μέχρι για απροσδιόριστα μακρινό διάστημα.

          Η αναγκαιότητα, λαθραναγνώστη, είναι πολύ άτιμο πράγμα και μην το περιφρονείς. Έκανε τον ίδιον τον Λένιν, όταν αρχισε ο εμφύλιος και ζόρισαν πολύ τα πράγματα, να λέει σχεδόν παρακαλώντας:

          “Ας πάρουν ό,τι θέλουν οι εργάτες [= ας κλέψουν ό,τι θέλουν]. Μόνο να μη σταματήσουν την παραγωγή. Μόνο να μη σταματήσουν την παραγωγή!”

        26. λαθραναγνώστης

          Ρε φίλε, μπερδεύεσαι και πας να μπερδέψεις και μας. Ο Λυγκουνάκης, έκανε στις 21/06/2019 at 12:56, ένα σχόλιο προτείνοντας ένα, μίζερο ομολογουμένως τρόπο, για το πως θα τονωθεί η οικονομία της Ελλάδας στις σημερινές συνθήκες του καπιταλισμού.
          Ο “ένας” του απάντησε και μετά εσύ, απαντάς στον “ένας” ότι ο Κουτσούμπας λέει άλλα και αρχίζεις μια ιστορία για το τι θα γίνει στον σοσιαλισμό και το τι έκανε ο Λένιν κλπ κλπ. Και η δική μου απάντηση περί μαύρου χρήματος, ήταν για τα πλαίσια τα καπιταλιστικά. Όχι για τον σοσιαλισμό. Τι σχέση έχουν το ένα με το άλλο.
          Στην απάντησή του στον Λυγκουνάκη, ο “ένας” εννοεί προφανώς ότι η μικρομεσαία επιχείρηση τύπου φαγάδικα/δωμάτια, έχει μηδενικό φόρο, διότι δεν κόβει αποδείξεις (διόρθωσέ με “ένας” αν κάνω λάθος). Έχει πει κάτι ο Κουτσούμπας πάνω σ αυτό?

          …….ωχουουου!….κουράστηκα να ξεμπερδεύω κουβάρια……

        27. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Λαθραναγνώστη όλες αυτές οι κουβέντες δεν είναι καινούριες. Πέσαν και στις Πλατείες και τώρα πλέον έχουν εκφυλιστεί. Από τότε συζητάμε πως θα μπορούσε να γυρίσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, με τι τεχνολογικό και οικονομικό υπόδειγμα κτλ

          Εμένα ποτέ δε μου απαντήθηκε πόσα χρόνια θα χρειαστεί η χάραξη και η θέση σε εφαρμογή του νέου παραγωγικού πλάνου και κυρίως ποιοι θα στο χαράξουν και με τι θα τους πληρώσεις. Με…δραχμή;;; Είναι γνωστό σε όποιον περπατάει σε αυτή τη χώρα, πως η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων που Μείναμε Ελλάδα είμαστε της θεωρητικής, οι θετικοί φεύγουν μαζικά. Ένας καλός πληροφορικάριος βρίσκει χίλια πεντακόσα πρώτο μισθό Αγγλία, φεύγει και ΔΕΝ θα γυρίσει ΌΣΑ και αν του δώσεις.

          Άρα, αν όντως θες να απελευθερωθείς θα πορευθείς με ό,τι υπάρχει. Και στην Ελλάδα το μόνο που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει είναι, πέρα από αγροτοκτηνοτροφία και αλιεία, εστίαση, τουριστικά. Αυτοί είμαστε.

          Κατανοώ απόλυτα σε προσωπικό επίπεδο, όλους τους νεοκκέδες και νεοκνίτες που θέλουν να κυκλοφορούν παντού με το τύπου σμαρτ και τα πόδια, το ποδήλατο και το λεωφορείο τους χαλάνε, ότι δε το βλέπουν έτσι. Επίσης για πάρα πολλούς το ξέρω, ότι αν το ΚΚΕ άλλαζε τη γραμμή της εξόδου από την ΕΕ με Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία, δλδ βασικά ποτέ γιατί στη πραγματικότητα δεν υπάρχουν αρκετές φάμπρικες για να κοινωνικοποιήσεις και να σηκώσεις με αυτές την οικονομία, όλοι αυτοί που προανέφερα θα έφευγαν από το ΚΚΕ.

          Σε αυτή τη φάση ζούμε. Πολλοί υπερεπαναστάτες αποδεικνύονται φόλα και ελπίζω να εμφανιστούν καινούριοι να τους αντικαταστήσουν.

        28. λαθραναγνώστης

          Στο έχω ξαναπεί Λυγκουνάκη, αλλά δεν το καταλαβαίνεις. Κάποιοι άνθρωποι σ αυτόν τον κόσμο, επιλέγουν να καταπιούν το κόκκινο χαπάκι…..
          Ξέρεις, η επανάσταση είναι σαν τον….”νυμφίο”, που έρχεται εν τω μέσω της νυκτός. Οι ξύπνιες παρθένες προλαβαίνουν και γίνονται νύφες. Οι κοιμισμένες, ……εγκαταλείπουν τελικά τα εγκόσμια με την παρθενία τους και την …..ησυχία τους αδιατάρακτη.

        29. ένας

          Α, και μην είσαι τόσο σχολαστικός!
          Εντάξει, “..ΚΑΙ γι αυτό προκόψαμε”.
          (Κάπως, ας πούμε “ποιητική αδεία”, πρέπει να βγει κι αυτό το ρημάδι το “παραξένισμα”. Ιδίως όταν ξεσκεπάζει “τα κατά συνθήκην ψεύδη”.)
          Φταίνε ασφαλώς τα μονοπώλια, πίσω από όλα, …μη με αγριοκοιτάς Μήτσο-Λεφτ! Αλλά, μήπως, εδώ τη βρώμικη δουλειά τη βγάλανε για λογαριασμό τους, τα καρακόλια τους; Και με ένα σεβαστό αζημίωτο;
          Ε;

  7. ένας

    Βγάλτε τις ιμπεριαλιστικές τσίμπλες από τα μάτια σας, όσο υπάρχει ακόμη καιρός!
    https://giorgossarris.blogspot.com/2019/06/blog-post_19.html
    Γεωτρήσεις σκληρής αλήθειας- Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;
    —————————————————————-

    Λυγκουνάκη, αντί για το σχόλιο, σε προηγούμενο post ( 19/06/2019 at 12:59</a.), που κόπηκε (χωρίς να έχω καταλάβει τον λόγο, για να μπορώ τουλάχιστον να επανορθώσω…)

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Ναι, την έχω εμπεδώσει αυτή τη ρητορική. Δε νομίζω ότι υπάρχει έστω κι ένας που να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα υφίσταται αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων αυτή τη στιγμή. Το θέμα είναι πως το αξιολογεί ο καθένας. Θα σου απαντήσω με όσο μικρότερο σεντόνι μπορώ.

      Ο συντάκτης κάπου μιλάει για ανεξάρτητη χώρα μιλώντας για την Ελλάδα. Είναι μια θέση την οποία δεν αποδέχομαι. Προσωπικά θεωρώ πως η Ελλάδα από τότε που μπήκε στα μνημόνια βρίσκεται υπό κατοχή, υπό την έννοια ότι έχει καταρρεύσει κάθε εσωτερικό νομικό πλαίσιο ορίζει το Κράτος Δικαίου. Οι νόμοι λειτουργούν μόνο στο βαθμό που εγκρίνουν οι δανειστές και όχι για να διατηρούν εσωτερικές ισορροπίες (με την αστική λογική φυσικά) μέσα στη κοινωνία.

      Άρα, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα, προσωπικά δεν αισθάνομαι καμία καινούρια εθνική ταπείνωση. Εθνικά ταπεινωμένος νιώθω δέκα χρόνια τώρα. Κατανοώ επίσης απόλυτα, ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα υφίσταται μια αμφισβήτηση, μπορεί να ηττηθεί διπλωματικά και να έχει άλλη μια απώλεια. Αυτό είναι δεδομένο στις Διεθνείς Σχέσεις. Το θέμα είναι πια στρατηγική έχεις (το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν είχε ποτέ καμία και πριν τα μνημόνια-σε μεγάλο βαθμό οι διπλωματικές επιτυχίες της χώρας θεωρώ πως ήταν αποτέλεσμα του διπλωματικού της σώματος που θεωρείται εκ των κορυφαίων ποιοτικά).

      Δεν ισχυρίζομαι ότι η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας την έχει οδηγήσει με τη πλάτη στον τοίχο. Αυτό θα συμβεί μόνο σε έκτακτες καταστάσεις όπου θα διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων. Τότε, και πιθανώς αυτή η στιγμή πλησιάζει, θα χρειαστεί όλη τη διεθνή συμπάθεια από τη διεθνή κοινή γνώμη που θα μπορέσει να βρει-και δε θα βρει καμία. Αυτή θεωρώ πως είναι η διαχρονική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.

      Κόντρα στη ντούρα προεκλογική εθνικοφροσύνη όλου του επίσημου πολιτικού συστήματος, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Όσο η Τουρκία προκαλεί στην ανοιχτή θάλασσα, δε μπορείς να της κάνεις τίποτα. Φυσικά μπορείς να προβείς σε επιθετική ενέργεια, να εμπλακείς σε μια σύρραξη την οποία είναι αμφίβολο αν έχεις ελπίδες να κερδίσεις, και κατόπιν να πας σε διαπραγματεύσεις στις οποίες, αν δεν έχεις επικρατήσει ξεκάθαρα στρατιωτικά, θα χάσεις, έχοντας δικαιώσει τον αντίπαλο ως αμυνόμενο.

      Δεν θεωρώ, μιλώντας καθαρά πολιτικά και όχι ανθρωπιστικά-διεθνιστικά, ότι οι υδρογονάνθρακες, μια ταχέως ξεπερνώμενη ενεργειακή τεχνολογία, αξίζουν κάτι τέτοιο, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα θα πάρει από πολύ λίγα εώς τίποτα. Ακόμη και μια ανεξάρτητη λαοκρατική Ελλάδα, μέχρι να αποκτήσει τεχνολογικές δυνατότητες εξόρυξης, μάλλον η ανθρωπότητα θα έχει προχωρήσει.

      Όσο για την Κύπρο, που είναι το σοβαρό ζήτημα για μένα, θεωρώ πως ήδη έχει αρχίσει να εκτιλίσσεται ένα πείραμα, μετατροπής της σε “εταιρικό έδαφος” και θα φανεί στα επόμενα χρόνια, αν δεν αλλάξει η κατάσταση διεθνώς. Δεν θα ανήκει σε κανένα Λαό, θα ανήκει στις εταιρείες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο-και αυτό το μοντέλο σταδιακά θα επεκταθεί και αλλού. Το αν θα γίνει με εχθροπραξίες ή “ειρηνικά” είναι μάλλον δευτερεύον, το Σχέδιο θα προχωρήσει ούτως ή άλλως.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Α. Η Ελλάδα ως κρατος έχει όντως απωλέσει μέρος της κυριαρχίας της, μιας κ το σύνολο των δημοσιονομικών κ εργατικών πολιτικών, υπόκειται στην ε.ε. αυτη είναι η συνθηκη γενικα που διέπει όλες τις χώρες της ε.ε. Ως καπιταλιστικα κράτη που είναι, εχουν εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας τους στο καπιταλιστικό υπερκρατος που λέγεται ε.ε. Με διπλό στόχο: Α. Την διαμόρφωση ευρωπαϊκού ανταγωνιστικά βιώσιμου πόλου απέναντι σε ηπα κ ρωσια/κινα και β. Την διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού βραχίονα αποτελεσματικης υπεράσπισης της κάθε επιμέρους εθνικής καπιταλιστικής αρχουσας τάξης κ των συμμάχων αυτης (το 25%του κάθε εθνους), εναντίον των ευρωπαϊκών εργατικών τάξεων. ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Κ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΕ.

        Β. Υπάρχει θέμα εθνικής κυριαρχίας λοιπόν; ΟΧΙ. Αντιθετως υπάρχει σοβαρό θέμα ΛΑΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ που ήταν πάντα υπό, τώρα εξαερωθηκε λόγω μνημονίων.

        Γ. Η ΑΟΖ ειναι αυθαιρεσία κ επεκτατική διαδικασία απο την φύση της. Διότι τεμαχίζει τις μέχρι πρότινος ελεύθερες θάλασσες σε επιμέρους κρατικες/καπιταλιστικες ιδιοκτησίες. Για αυτό κ από θέση αρχής είμαστε εναντίον της έννοιας κ της πρακτικής των αοζ.

        Δ. Ελλάδα κ τουρκια αναπτύσσουν λυσαλεο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ξυπνάτε όσοι νομίζετε οτι η Ελλάδα ειναι μόνο αμυνόμενη κ η τουρκια μόνο επιτιθέμενη. Αυτη η αφήγηση ειναι ψεμα κ απάτη!

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Οι ΑΟΖ και οι υφαλοκρηπίδες δεν είναι ζώνες ιδιοκτησίας υπό καμία έννοια. Είναι ζώνες όπου οι χώρες ασκούν δικαιώματα. Το αν είναι καλό να αξιοποιούνται για γεωτρήσεις κτλ, θα το κρίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, όχι ο καθένας μας βολουνταριστικά.

          Από την άλλη είναι οι ζώνες όπου ασκούνται δραστηριότητες όπως ψάρεμα, σε αυτές γίνεται έρευνα και διάσωση κτλ. Είναι τόσο σημαντικές, ώστε να υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τα περίκλειστα κράτη.

          Οι μέχρι πρότινος “ελεύθερες” θάλασσες, δεν ήταν καθόλου ελεύθερες, ήταν θάλασσες ανομίας. Πιθανώς όταν φτάσουμε στον παγκόσμιο σοσιαλισμό, να μην υπάρχει πλέον η ανάγκη για χάραξη τέτοιων νομικών εννοιών. Ως τότε θα υπάρχει, και η Ελλάδα ως “ανεξάρτητο” κράτος, δεν υποχρεούται να παραδώσει σπιθαμή από αυτά που δικαιούται.

        2. Ανώνυμος

          “Οι μέχρι πρότινος ελευθερες θάλασσες ήταν θαλασσες ανομίας”; Τι είναι αυτά που γράφεις Γιώργο; Επίσης “Οι ΑΟΖ και οι υφαλοκρηπίδες δεν είναι ζώνες ιδιοκτησίας υπο καμία έννοια”; Ε τότε Γιώργο γιατί σκοτώνονται τα κράτη και οι πολυεθνικές για τις υφαλοκρηπίδες και τις ΑΟΖ; ΕΤΣΙ; Για να ….περνά η ώρα τους;

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Αυτό που γράφω. Οι “ελεύθερες” θάλασσες ήταν οι θάλασσες του κάθε πειρατή και του κάθε λαθρέμπορου. Τα κράτη παρενέβησαν και επέβαλαν την ελευθερία της ναυσιπλοϊας με τα κανόνια-και έτσι έπρεπε να γίνει, έτσι προχωράει η ιστορία, ήταν ανάγκη του καπιταλισμού, ο καπιταλισμός είναι εξελικτικό στάδιο του ιστορικού προτσές και ούτως εγένετο.

          Η νομική έννοια της ΑΟΖ που αφορά τη στήλη των υδάτων έχει να κάνει με την αλιεία πρωτίστως. Η εξόρυξη γίνεται στο βυθό, στην υφαλοκρηπίδα. Η ΑΟΖ παίζει ρόλο σε αυτό, κυρίως επειδή εξασφαλίζει το αποκλειστικό δικαίωμα του κράτους που ασκεί τα δικαιώματα να παραχωρήσει σε όποιον εκείνο νομίζει το δικαίωμα στησίματος της πλατφόρμας.

          Οι ΑΟΖ όμως κατά τα λοιπά ήταν προοδευτική ρύθμιση γιατί επέτρεπε στους πάντες να έχουν μια ανάλογη ζώνη οικονομικών δραστηριοτήτων. Καπιταλιστική φυσικά ανάγκη και αυτό, άρα προοδευτική στην αρχή της. Επίσης παρόλα τα άλλα, η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει και αυτή μια “προοδευτική” πλευρά, υπό την έννοια πως ότι υπάρχει στο διεθνή βυθό εκτός υφαλοκρηπίδας ορίζεται ως Κοινή Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

          Η έννοια του διεθνούς δεν μπορεί να οριστεί παρά μόνο σε αντιδιαστολή με την έννοια του εθνικού. Διαφορετικά όποιος γουστάρει αρπάζει ότι γουστάρει. Για την ακρίβεια αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Έρχονται οι πετρελαϊκές και απαιτούν, ελληνική και κυπριακή αστική τάξη κάνουν τουμπεκί γιατί δεν τις παίρνει να κάνουν τίποτε άλλο και απλά αρπάζουν το ξεροκόμματο που τους πετάνε τα πραγματικά αφεντικά και λένε κι ευχαριστώ, τα φερέφωνα που δηλώνουν “κυβερνήσεις” υπογράφουν, και γινόμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

          Κοντολογίς η κατάργηση του εθνικού αυτή τη στιγμή, δεν οδηγεί στο διεθνισμό, αλλά στη ζούγκλα και στην επιβολή του ισχυρού. Γι’ αυτό χίπικες δηλώσεις του τύπου “το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του” στη πραγματικότητα απλά τρέφουν την ιμπεριαλιστική επιβολή.

          Και όχι οι ΑΟΖ δεν είναι ζώνες “σοφτ εθνικής κυριαρχίας”. Είναι διεθνή ύδατα, όπου τα κράτη ασκούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες που τις προσδιορίζουν οι συνθήκες. Γι’ αυτό όσο και αν προκαλεί η Τουρκία, η Ελλάδα δεν μπορεί να απαντήσει ενόπλως. Δεν είναι το ίδιο ας πούμε με τις παραβιάσεις του εναέριου μας χώρου, που αναχαιτίζουμε.

        4. ένας

          Λυγκουνάκη, εσύ μάνα μου δεν πάτησες απλά τη φόλα της αστικής παιδείας. Μάλλον για απόφοιτο ιερατικής σχολής θα σε έκοβα.
          Είναι σίγουρο ότι “πέρασες από την ΚΝΕ;”
          Τόση απόσπαση από τις σκληρές αλήθειες της ζωής και της Ιστορίας….

        5. Left G700

          Φίλε ένα,

          Δεν βλέπω τίποτε το στραβό σε αυτά που λέει ο Γιώργος. Και αποδεικνύουν ότι όντως πέρασε από την ΚΝΕ. Αλλά την ΚΝΕ την τότε (χοντρικά, καμιά δεκαριά χρόνια πριν). Πριν κάνετε κι εσείς τις κολοτουμπίτσες σας και αρχίσετε να ψιλοτροτσκίζετε… ;-) :-)

          Τα λέμε (αλλά να τα λέμε όλα)

        6. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ένα, κοίτα τις χαρτογραφήσεις της οργάνωσης της Παντείου και μη μου τα ζαλίζεις πλιζ. Η αλήθεια είναι ότι η ΟΒ του τμήματος των Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών είχαμε μια φήμη ότι “παρασκεφτόμαστε”. Είχαμε βγάλει και άλλες φήμες ως ψώνια κτλ

        7. Left G700

          και μη μου τα ζαλίζεις
          ________________________________________

          ????????????????????????????????????????

        8. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Όσον αφορά το αν ήμουν στη ΚΝΕ ή όχι.

        9. Left G700

          Κατανοητό, Γιώργο. Κατανοητό. Εκείνο που δεν μπορώ να κατανοήσω εντελώς καθόλου είναι η κάπως χουλιγκάνικη γλώσσα (έχω κάνει χουλιγκάνος, αν και όχι από τους πιο σκληρούς, και ξέρω…) με την οποία απευθύνεσαι στον ένα. Εκτός του ότι είναι πρώην σύντροφός σου (και με τους πρώην συντρόφους πρέπει να συμβαίνει ό,τι και με τις πρώην γκομενες: να μην τουςφτύνουμε), δεν πάνε πολλές μέρες που συζητάγατε σαν καλά φιλαράκια αν είχατε συναντηθεί πριν χρόνια σε μαγαζί της Πετρούπολης σε κοινή παρέα. Πώς μπορείς να μιλάς έτσι σε έναν άνθρωπο με τον οποίο, πιθανόν, τσούγκρισες ποτήρια στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν; Εγώ, το ομολογώ, δεν είμαι τόσο επαναστάτης…

        10. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Εγώ έχω κάνει από τους σκληρούς. Έκανα και στα ΚΝΑΤ επίσης. Ωραίες εποχές.

        11. Ανώνυμος

          Γιώργο τα χεις μπλέξει:

          Α. Η ΑΟΖ ωε έννοια, εισήχθη μόλις το 1984 στα πράγματα. Μέχρι τότε ΔΕΝ υπήρχε.

          Β. Τι σχέση έχει η θέση που λέει ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΟΖ με την κατάργηση του εθνικού ()δλδ με την κατάργηση τωνθαλασσίων συνόρων που ορίζονται από τα χωρικά ύδατα); ΚΑΜΜΙΑ! Τότε ΓΙΑΤΙ τα μπλέκεις; Μόνο εσύ ξέρεις……………

          Γ. Είναι διεθνή ύδατα η ΑΟΖ; Ναι η επιφάνεια. Κατα τα άλλα όμως, είναι ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΡΑΤΩΝ. Και μην απορήσεις αν η οριοθέτηση των ΑΟΖ οδηγήσει σε κάποια χρόνια και στην επέκταση της κυριαρχίας στην επιφάνεια. Εδώ είμαστε.

          Δ. Ηταν οι ελευθερες θάλασσες, οι θάλασσες του κάθε πειρατή και του κάθε λαθρέμπορου; ναι τον 17-18 αιώνα. Απο τότε μέχρι και το 1984 πιου εισήχθη στο δίκαιο η έννοια ΑΟΖ, υπήρξαν οι ελευθερες θαλασσες “θάλασσες του κάθε πειρατή και του κάθε λαθρέμπορου”; Θα μας τρελάνεις; Εδω και δεκαετίες πχ όπου το 75% πχ του Αιγαίου και πχ η συντριπτική πλειοψηφία της έκτασης της ΜΕσογείου, ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ, αποτελούν μήπως θαλασσες του κάθε πειρατή και λαθρέμπορου; Τι είναι αυτά που γράφεις;;Επίσης, ΕΜΠΟΔΙΣΕ Η ΥΠΑΡΞΗ του εθνικού, την ύπαρξη πχ του λαθρεμπορίου στις κρατικές θάλασσες;

          Ε. Γράφεις: “…Η έννοια του διεθνούς δεν μπορεί να οριστεί παρά μόνο σε αντιδιαστολή με την έννοια του εθνικού. Διαφορετικά όποιος γουστάρει αρπάζει ότι γουστάρει. Για την ακρίβεια αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Έρχονται οι πετρελαϊκές και απαιτούν, ελληνική και κυπριακή αστική τάξη κάνουν τουμπεκί γιατί δεν τις παίρνει να κάνουν τίποτε άλλο και απλά αρπάζουν το ξεροκόμματο που τους πετάνε τα πραγματικά αφεντικά και λένε κι ευχαριστώ, τα φερέφωνα που δηλώνουν “κυβερνήσεις” υπογράφουν, και γινόμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.”

          Αλλο ένα μπλέξιμο μήλων με πορτοκάλια λέω εγώ. Σαφώς και η έννοια του εθνικού ορίζεται σε αντιδιαστολή με την έννοια του διεθνικού. Αλλα όλο το υπόλοιπο που γράφεις είναι ψέμα: Αν νομίζεις αφελέστατα ότι η ελληνική και η κυπριακή αστική τάξη κάνουν τουμπεκί μπροστά στις πολυεθνικές, απλά, ΑΓΝΟΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Είναι ψέμμα πως το λένε. Το ελληνικό και κυπριακό κεφάλαιο παίζουνντον ρόλο του υπεργολάβου: Θα πάρουν γενναία κέρδη απο τις εξορύξεις. Για αυτό και έχουν λυσσάξει να γίνουνοι εξορύξεις. Τα κράτη είναι αυτά που θα πάρουν ψίχουλα: Μόνο 3% απο τα κέρδη και πολύ τους είναι.

        12. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Είναι φανερό ότι βλέπουμε διαφορετικά τη πραγματικότητα. Όλα όσα λες, εγώ τα βλέπω εκατόν ογδόντα μοίρες αντίθετα. Το μόνο που λέμε ίδιο είναι πως οι ντόπιες κομπραδόρικες αστικές τάξεις αναλαμβάνουν το ρόλο του υπεργολάβου. Πολύ αμφιβάλω αν μεσομακροπρόθεσμα τις συμφέρει. Είναι τεράστιο ρίσκο, σε αντίθεση με τα σίγουρα κέρδη της κάποτε επέκτασης στη Βαλκανική των προηγούμενων δεκαετιών. Όχι ότι παίζει κανένα ρόλο στ’ αλήθεια.

          Εσύ μπλέκεις τα πάντα. Τα δικαιώματα σε ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα, δεν είναι μέρος της εθνικής κυριαρχίας αλλά άπτονται αυτής. Ανήκουν στο σκληρό πυρήνα δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου κράτους. Κανείς δεν παραιτείται από αυτά και αλλοίμονο αν η Ελλάδα παραιτηθεί έτσι απλά, θα έχει πλήρως φινλανδοποιηθεί απέναντι στη Τουρκία.

          Άλλο το να μην είσαι διατεθειμένος να ματώσεις για τα πετροντόλλαρς και άλλο το αφεντικό τρελάθηκε, χαρίζει δε πουλάει.

        13. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ένας κανόνας δικαίου, μέχρι να καταγραφεί γραπτώς, αποκρυσταλλώνεται εθιμικά σε βάθος δεκαετιών ή και αιώνων. Ο τρόπος δημιουργίας των κανόνων του Δικαίου είναι κομμάτι του ιστορικού προτσές, άρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχει να κάνει με την ανθρώπινη πρόοδο. Τα υπόλοιπα είναι πριμιτιβισμός.

        14. ένας πριμιτήβ αβοριγίνος

          Εκεί στην Πάντειο, π.χ., “παρασκεφτήκατε” οι …”κνίτες”(!) της ΟΒ, γιατί στον μισό κόσμο “αποκρυσταλλώθηκε” η μονογαμία (= ιδιοκτησία μιας γυναίκας) και στον άλλο μισό η πολυγαμία (=ιδιοκτησία πολλών γυναικών); Σχιζοφρενίστηκε η “ανθρώπινη πρόοδος”;
          Αυτά κάνει η πολύ βαθειά σκέψη.

        15. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν σχιζοφρενίστηκε γιατί δεν είναι θέμα ζωής η θανάτου για μια κοινωνία. Εσύ πες μας, η πολυγαμία είναι δικαίωμα ή καταπίεση;;;

        16. Left G700

          Εσύ πες μας, η πολυγαμία είναι δικαίωμα ή καταπίεση;;;
          ______________________________________________

          Φίλε μου Γιώργο, εξαρτάται από τη χωροταξία τού πράγματος (είσαι “από πάνω” ή “από κάτω”;). ;-) :-)

        17. Γιώργος Λυγκουνάκης

          “Είναι διεθνή ύδατα η ΑΟΖ; Ναι η επιφάνεια. Κατα τα άλλα όμως, είναι ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΡΑΤΩΝ. Και μην απορήσεις αν η οριοθέτηση των ΑΟΖ οδηγήσει σε κάποια χρόνια και στην επέκταση της κυριαρχίας στην επιφάνεια. Εδώ είμαστε. ”

          Επίσης κάτι σημαντικό, γιατί είναι μια σαχλαμπούχλα που πολλοί άνθρωποι νομίζουνε. Η έννοια της ΑΟΖ καλύπτει ολόκληρη τη στήλη των υδάτων, από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι την επιφάνεια του βυθού. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τόσοι πολλοί νομίζουν ότι αφορά μόνο την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά συμβαίνει.

        18. Ανώνυμος

          Γιωργο η αιζ συνιστά μια εντελώς πρόσφατη έννοια. Εντελώς. Επίσης η αοζ συνιστά μια ύπουλη κ υβριδική προσπάθεια επέκτασης της κρατικής κυριαρχίας και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης σε βάρος των ελεύθερων θαλασσών.

          Εμείς απορρίπτουμε την έννοια της αοζ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΑΟΖ, διότι οδηγούν στην καταστροφή του πλανήτη, σε πολεμους κ σε αίμα.

          Στη να μεσόγειο, το ελληνικό κράτος επιδυκνυει μια εξ ίσου επιθετική εξωτερική πολιτική με το τουρκικο.

        19. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το έχω εμπεδώσει ότι είναι πολιτική σας θέση, γι’ αυτό τοποθετούμαι πολιτικά. Αυτό που δεν κατανοείτε γιατί θέλει την εξοικίωση που προκαλεί η εξειδίκευση με ένα επιστημονικό αντικείμενο, είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως θεμελιώδεις συμβάσεις του, όπως η Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι, δεν μπορεί να σαλαμοποιηθεί, να κρατάς ό,τι σου αρέσει και να απορρίπτεις τα υπόλοιπα.

          Τηλεγραφικά σου εξηγώ, πως αυτό έχει να κάνει με την αρχή του “μονισμού” του Δικαίου, δλδ από τη στιγμή που δημιουργείται ένας διεθνής κανόνας, άπαξ και τον αποδεχθείς, υπερτερεί και του ιδίου του Συντάγματος. Αυτό τις τελευταίες δεκαετίες αμφισβητείται, κυρίως λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα εσωτερικά χωρών με αφορμή την παραβίαση του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & του Δικαίου των Ενόπλων Συγκρούσεων (βλ. Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Συρία κτλ) όμως η λύση για παράδειγμα δεν είναι σε αντίδραση να πάψουμε να αναγνωρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ξενοιάσουμε, κάτι τέτοιο μόνο προοδευτικό δε θα ήταν.

          Συνεπώς με βάση τα παραπάνω, όταν αμφισβητείς το δικαίωμα της χώρας να ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώματα εκτός του χώρου της εθνικής της κυριαρχίας με βάση τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι, αμφισβητείς άμεσα το δικαίωμα της να αξιοποιεί τη συγκεκριμένη σύμβαση γενικώς, και εντός της εθνικής κυριαρχίας. Κατόπιν δε, αμφισβητείς το δικαίωμα της να είναι γενικώς υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου, ως ανεξάρτητο κράτος.

          Αυτό προοπτικά ως επιχείρημα δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τη χώρα, αλλά για τους ανθρώπους στη περιοχή ευρύτερα. Πίστεψε με, το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να μην εφαρμόζεται πλέον ούτε κοντά στο πως θα έπρεπε να εφαρμόζεται, αλλά αν πάψει να εφαρμόζεται στη περιοχή μας ΓΕΝΙΚΩΣ, οι πρώτοι που θα το πληρώσουν θα είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

        20. Left G700

          Β. Υπάρχει θέμα εθνικής κυριαρχίας λοιπόν; ΟΧΙ. Αντιθετως υπάρχει σοβαρό θέμα ΛΑΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ που ήταν πάντα υπό, τώρα εξαερωθηκε λόγω μνημονίων.
          _________________________________________________

          Γεια σου, ρε San Rocco, με τα ορέα σου! Υπάρχει θέμα λαϊκής κυριαρχίας αλλά όχι εθνικής!!! Και επί ποίου εδάφους, επί ποίου εθνικού κράτους θα ασκεί αυτός ο ρημάδης λαός την κυριαρχία του όταν κυριαρχήσει;;; Επί τού εδάφους τού εθνικού κράτους τών …Νεφελίμ;;; Ή, όπως έλεγε ο Μεγάλος, επί τού «δημοκρατικού κράτους τού νικηφόρου σοσιαλισμού που θα υπάρχει χωρίς σύνορα (κάτι σαν το “σύμπλεγμα των αισθημάτων” χωρίς ύλη»);;;

          San Rocco, San Rocco! Με στραβό κι αν κοιμηθείς (ΣΕΚ), το πρωί θ’ αλληθωρίζεις!

          (Φιλική συμβουλή: Προσέξτε, γιατί θα σας πάρουν όλο το ‘‘μαγαζί’’. Μην την πατήσετε σαν τον Λαφαζάνη που σε λίγο θα πληρώνει και νοίκι για το ίδιο του το σπίτι… ;-) :-) )

        21. Ανώνυμος

          Άσε τα σαπια λεφτ. Ο λαός ΔΕΝ ασκούσε καμια κυριαρχία στο κρατος του, ούτε πριν τα μνημονια, ούτε προφανώς τώρα ασκεί.

          Αυτο που είχαμε ήταν κατακτήσεις στο εργασιακό κ στο οικονομικό πεδίο. Αυτές πανε. Η άγνοια σου σε συνδυασμό με την εμμονή σου να τοποθετείσαι σε κάνει συμπαθητικα εκνευριστικό.

          Επίσης το 25% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μαζι με το ελληνικό κράτος ως θεσμό, εχουν συμμαχήσει με την υπόλοιπη ΕΕ, εναντίον του 75% του ελληνικού εθνους κ των μεταναστών εργαζομένων της χώρας.

          ΔΕΝ υπάρχει λοιπόν καμια αφηρημένη επίθεση της ΕΕ εναντίον της Ελλάδας. Υπάρχει επίθεση του 25% των Ελλήνων σε συμμαχια με την εε, εναντίον του υπολοιπου 75%

        22. Left G700

          San Rocco, πήγαινε να διαβάσεις το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος (δεν γράφω “να ξαναδιαβάσεις”, γιατί δεν θα έβαζα ούτε δέκα ευρώ στοίχημα ότι το έχεις διαβάσει ποτέ όλο και ούτε δύο ευρώ ότι έχεις κατανοήσει ό,τι έχεις διαβάσει από δαύτο…) κι απέ τα ξαναλέμε. Και να θυμάσαι ότι το ερώτημα είναι:

          Πώς γίνεται να μην υπάρχει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας στην περίπτωση ενός λαού κάποιου (οποιουδήποτε) εθνικού κράτους ο οποίος δεν είναι κυρίαρχος; Πού δεν είναι κυρίαρχος; Σε ένα “σύμπλεγμα αισθημάτων χωρίς ύλη”, όπως σάς σάρκαζε από τότε ο Μεγάλος, λες και το ‘ξερε (το ‘ξερε!) τι θολούρα θα επικρατούσε στο μυαλό τού αριστερισμού;

        23. Ανώνυμος

          Λεφτ εισαι συμπαθής γμτ διότι ενω αγνοείς βασικά πράγματα, κορδωνεσαι οτι ξέρεις!

          Ποτέ ο λαος δεν ειναι κυρίαρχος σε ενα καπιταλιστικό κρατος. Ποτέ. Αυτο είναι αλφαβητα.

          Συνεπώς, αυτο που υφίσταται στον καπιταλισμό ως κανονικοτητα, ειναι εθνική κυριαρχία απο την μια κ μόνιμη έλλειψη λαϊκής κυριαρχίας απο την άλλη. Μήπως θεωρείς οτι στις μεγάλες καπιταλιστικες χώρες πχ Γαλλία, κίνα, ηπα, ρωσια, γερμανια, μεγάλη βρετανια, σκανδιναβικές χώρες κλπ, επειδη υπάρχει εθνική κυριαρχία υπάρχει κ λαϊκή κυριαρχία; πες ναι, να γελάσουν κ τα πλακάκια…

          Η Ελλάδα που είναι μια μικρομεσαίου βεληνεκούς καπιταλιστική χώρα, επίσης έχει ενα κοινό που συνδέει το πριν τα μνημονια με το σήμερα: Δεν υπήρξε ποτέ λαϊκή κυριαρχία. Αρνησου το, για να γελάσουν δις κ τρις τα πλακάκια…

          Σημερα και μόνο στην Ευρώπη, τα καπιταλιστικα εθνη/κράτη εχουν εκχωρήσει αυτοβουλως κ συνειδητα, μέρος της κυριαρχίας τους (δημοσιονομικα) στο καπιταλιστικό υπερκρατος που ονομάζεται ε.ε. Με σκοπό την ολοκλήρωση της καπιταλιστικής Ευρώπης, μπας και γίνει πιο ανταγωνιστικό το ευρωπαϊκό κεφαλαιο. Αυτο συνιστά περαιτέρω απομακρυνση/αποξενωση των λαών απο τα κέντρα εξουσίας κ μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ανάδειξης της ανάγκη λαϊκής κυριαρχίας. Αυτο είναι το προταγμα: Η αποδεσμευση λοιπόν της Ελλάδας από την ε.ε. βεβαίως κ θα γίνει στο πλαίσιο του εθνους/κρατους, αλλα το προταγμα ειναι η λαϊκή κυριαρχία δλδ η λαοκρατια κ όχι η εθνική απελευθέρωση της οποίας ανάγκη δεν υφίσταται.

  8. ένας

    Το λάθος, που κάνετε όλοι, και ιδίως οι με τα πολλά στερητικά “α”, είναι πως βλέπετε το θέμα σαν “ταπείνωση”, “προδοσία”,…. “διεθνισμός”(!) και άλλα ηθικά τέτοια. Το ΚΚΕ βαράει καμπανάκι βασικά για τον εργαζόμενο/άνεργο και τον μικροαστό, που θα προλεταριοποιηθεί. Θα ενταθούν εκμετάλλευση/εξαθλίωση, ακριβώς με πρόσχημα τις συνέπειες της “ταπείνωσης/προδοσίας κλπ.”, που ήδη σας έχουν πείσει, τους μισούς πως έχει ήδη συντελεστεί (…και δεν έχει άλλο;!), τους δε άλλους μισούς (με τα πολλά στερητικά “α”) πως είναι περίπου και ….”διεθνιστικό καθήκον”(!!) η αποδοχή της: “Αφού ΕΣΕΙΣ το επιλέξατε, έχει και συνέπειες”!
    Θα φορτωθεί ο κούλης (fall man) τη ρετσινιά, και μετά θάρθει η “προοδευτική συμμαχία”, για να υλοποιήσει τις συνέπειες (η και …”προαπαιτούμενα” κατά την καθιερωμένη ορολογία), με τις οποίες, βεβαίως “δεν θα συμφωνεί, αλλά….” κλπ., κλπ.
    Ωραίο το στήσιμο, δε λέω…. αλλά, άμα τώχεις δει δυο-τρείς φορές το έργο πρέπει να το βαρυέσαι, εκτός κι αν σ’ αρέσει.
    (Τάλεγα πιο χοντρά στο κομμένο σχόλιο, ίσως γι αυτό κόπηκε).

    Reply
  9. Νίκη

    Και σήμερα τα ΚΝΑΤ, με τόσους απόστρατους στα ψηφοδέλτια και μπάτσους ως παιδιά του λαού, έγιναν ΜΑΤ. Ωραίες εποχές!

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Παρενθετικά, γιατί ήθελα να αναφερθώ σε αυτό, οι απόστρατοι του ΚΚΕ μου φαίνονται από τους πιο ισιωμένους του σημερινού ΚΚΕ. Είναι από τους λίγους που έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.