.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Νέα δημοσκόπηση σήμερα στον ΑΝΤ1 (Βίντεο)


 

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσίασε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Ν. Χατζηνικολάου με τον Στράτο Φαναρά.

Στην αρχή της παρουσίασης του θέματος, σημειώνονται δύο παρατηρήσεις που σχετικοποιούν τα ποσοστά που καταγράφονται στην πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση ψήφου:

1) Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο (αυτό βέβαια είναι σχετικό…).

2) Σχεδόν το 25% δηλώνει ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.

Στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα που υπερβαίνουν το 1% και τα παρουσιάζει η δημοσκόπηση, συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

Ν.Δ.: 25,8%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,6%
Χρυσή Αυγή: 5,6%
ΚΚΕ: 5%
Δημοκρατική Συμπαράταξη: 4,9%
Ένωση Κεντρώων: 2,3%
ΑΝΕΛ: 2,1%
Ποτάμι: 1,7%
ΛΑΕ: 1,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,5%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,1%
Άλλο: 2,9%
Άκυρο/ Λευκό: 5,7%
Δεν θα ψηφίσουν: 14,1%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 10,2%

Μετά την αναγωγή στα έγκυρα, η εικόνα για την εκτίμηση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής:
Ν.Δ.: 36,9%
ΣΥΡΙΖΑ: 22,3%
Χρυσή Αυγή: 8%
ΚΚΕ: 7,2%
Δημοκρατική Συμπαράταξη: 7%
Ένωση Κεντρώων: 3,2%
ΑΝΕΛ: 3%
Ποτάμι: 2,5%
ΛΑΕ: 2,2%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,2 %
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,6%
Άλλο κόμμα: 3,9%

Μικρή άνοδος ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε σχέση με τις μετρήσεις του Δεκεμβρίου, διατηρεί την μεταξύ τους ψαλίδα και –στην τελείως υποθετική- περίπτωση που αυτά ήταν εκλογικά αποτελέσματα θα έδινε ισχνή αυτοδυναμία σε κυβέρνηση της ΝΔ, δηλώνει, όπως θα δείτε, ο Στράτος Φαναράς.

Σχετικά με τη Χ. Α. δηλώνει ότι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση (8%) είναι λίγο πεσμένη, δεδομένου ότι, σε άλλες μετρήσεις την έχουν βρει και στο 10%.

«Το ΚΚΕ είναι μια σταθερή δύναμη, δεν έχει διακυμάνσεις έντονες. Το βρίσκουμε σταθερά πάνω από το 7%, το έχουμε βρει και στο 8%», προσθέτει.

Σε ανοδική πορεία σχολιάζει ότι βρίσκονται οι ΑΝΕΛ που τον τελευταίο μήνα προσεγγίζουν πάλι σε τροχιά εισόδου στη Βουλή. Στο κοινό που θεωρεί θετική την εκλογή Τραμπ ξεπερνούν το 4,5%, προσθέτει.

Σημειώνουμε την ‘ισοπαλία’ ΛΑΕ – Πλεύσης Ελευθερίας, για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση μετά την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για «λαμόγια της αριστεράς».

Εντύπωση τέλος προκαλεί η ευθεία παρέμβαση με σχόλια –δίκην υποδείξεων- του Ν. Χατζηνικολάου στο τέλος του βίντεο.

Ακούμε για ένα χώρο στην αριστερά, που ξεκινάει από τη ΛΑΕ και φθάνει μέχρι την Πλεύση Ελευθερίας και αθροίζει ένα 6% (προφανώς, προσθέτουν και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ!) αλλά δεν μπαίνει στη Βουλή.

«Όπως έχουμε δει, λειτουργούν και ως συγκοινωνούντα δοχεία αυτοί οι χώροι», αναφέρει ο Στράτος Φαναράς, για να προσθέσει ο Ν. Χατζηνικολάου: «Αυτή η εικόνα (των δημοσκοπικών ευρημάτων, σ.σ.) μπορεί να αποτελέσει το χημικό καταλύτη για διεργασίες στο χώρο αυτό».

Ωσμώσεις ή διεργασίες μεταξύ ΛΑΕ και Πλεύσης Ελευθερίας δεν ξέρουμε κατά πόσον θα γίνουν. Έχουμε την εντύπωση ότι τους δύο χώρους χωρίζει ημιπερατή μεμβράνη.

Αντίθετα η πολιτική σχέση ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Πλεύσης είναι αμφίπλευρα ξεκάθαρη: Αφενός η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει σαφώς διατυπωμένη άποψη για τον φορέα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αφ’ ετέρου επιδιώκει τον απογαλακτισμό από την αριστερά υποβάλλοντας διαπιστευτήρια σε άλλα, ευρύτερα ακροατήρια.

Πάντως, σε μια εποχή που η ΛΑΕ εγκαταλείπεται από δυνάμεις και αγωνιστές που συμμετείχαν σ’ αυτήν, η δε Πλεύση διανοίγει ‘’υγειονομικές τάφρους’’ διαχωρισμού από την αριστερά, δεν είναι ορατό το πώς θα μπορούσαν ΛΑΕ και Πλεύση να διεκδικήσουν τις δημοσκοπικές επιδόσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως υπονοείται.

 Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 53.33% ( 3
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

wpDiscuz